Dagens Trump

På sina stormöten brukar Trump tjata om att "America is being respected again". Jag vet inte om han och hans anhängare verkligen tror på det, för det är ju absolut inte sant. Tvärtom var det länge sedan som USA var mindre respekterat än nu. Det finns ju till och med siffror som visar hur förtroendet är helt kört i botten. En undersökning bland 37 av världens länder visar att förtroendet för om USA:s president gör det rätta "regarding world affairs" har sjunkit från 64% till 22% från Obama till Trump.
I Sverige har siffran minskat från 93 till 10, i Tyskland från 86 till 11, i Kanada från 83 till 22, i Frankrike från 84 till 14, i Mexiko från 49 till 5. Av de 37 tillfrågade länderna (vilket innefattar länder som Kenya, Nigeria, Indonesien, Jordanien mfl) har 35 fått minskat förtroende med i snitt 42 procentenheter.
Bara i två länder har förtroendet ökat. Gissa vilka...jo, Israel med +7 och Ryssland med +42.
Men den tappade respekten märks också på en mängd andra sätt, tex dessa:
*Trump blev utskrattad av FN:s generalförsamling
*G7 kallas numera ofta för G6+1
*Världsamfundet struntar i att USA drar sig ur diverse avtal och sluter istället egna avtal utan USA, tex frihandelsavtalet mellan EU och Japan
*Merkel anses allmänt ha tagit över titeln som "Leader of the free world"
*Trump har blivit "played like a fiddle" av Putin, Xi och Kim Jong-un och fattar det inte ens. Nu har han hotat Iran, men de liksom alla andra vet att det inte ligger något bakom Trumps hot. Det är därför Nordkorea har gjort 12 missiltester efter att Trump hotade med "fire and fury" i augusti 2017. För varken Nordkorea eller någon annan har längre någon respekt för USA.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0