Skivrecension: Mavis Staples

Mavis Staples

We get by

 

Minns ni Linköpings Jazz & Blues Festival? Det var en högkvalitativ festival som år efter år bjöd på fina bokningar, och den finaste av dem alla var förmodligen när Mavis Staples uppträdde 2012. Ett av de riktigt legendariska namnen inom soul och gospel.

Hon gjorde sig tidigt ett namn som lillasyster i familjegruppen The Staples Singers som toppade listorna på 70-talet med hits som ”I´ll take you there”, ”Respect yourself” och ”Let´s do it again”. Sedan dess har hon jobbat med artister som Curtis Mayfield, Bob Dylan och Ry Cooder, hon är invald i Rock´n´roll Hall of Fame och tilldelades 2005 en Grammy Lifetime Achievement Award.

The Staples Singers var framträdande i de svartas kamp mot rasförtryck, och fortfarande är Mavis en socialt och politiskt medveten artist vars drivande kraft inte har minskat med åren. Det märkt inte minst i texterna här på hennes nya skiva, som ofta slår mot det USA som utvecklats under Trump.

Hon fyller 80 i sommar men känns imponerande viril. Albumet är kanske lite för traditionellt producerat för att riktigt få igång lyssnaren, men kvaliteten är så hög att det ändå blir oerhört njutbar lyssning.

 

3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0