Krogkrönika

Mat / Permalink / 0

Våga satsa på något annat än burgare, tack!

 

Burgarbarerna blir bara fler och fler, och har inte kroggästerna redan tröttnat så kommer de snart att göra det. Vore det inte smartare av stans krögare att satsa på den typ av restauranger som INTE finns, istället för att öppna ännu ett hamburgarställe?

 

Trenderna kommer och går inom restaurangvärlden. För några år sedan ploppade tapas-ställen upp som svampar ur jorden och det senaste året har poké bowl varit ett hippt koncept. Fast allra hetast har burgartrenden varit och den verkar inte avta, snarare tvärtom.

 

Norrköping har legat lite före med bland annat Burgers & Bangers, Lingonfabriken, Askens burgarbar, Angry Bull och Diné. Nu har visserligen Burgarbaren stängt, men Bastard burger har kommit till och det surras om att fler burgarställen är på gång.

 

Men Linköping är ännu värre. I sommar kommer majoriteten av restaurangerna runt stora torget vara renodlade hamburgarställen: Hörnan, Flott, Taket, Burger King och Bastard burger. Lägg till det att de övriga ställena, O´learys, Malt och Humle, Storan och Mörners också har hamburgare på menyn, även om de inte är nischade burgarställen.

 

Och det öppnar burgarställen över hela staden: i övre Vasastan, vid Gyllentorget, ja, överallt. Nog kan det vara bra för krögare att följa med i sin tid och känna av strömningar, men i Linköping börjar burgartrenden snart bli löjlig, inte minst med tanke på hur många sorts restauranger som INTE finns i staden.

 

Norrköping har ett mer varierat utbud och några rejäla toppar i exempelvis Urbane Goat, Härlig Pasta och GIN. Var hittar vi Linköpings motsvarighet till exempelvis Pigeon Street och Enoteket? Nävisst nä, i länets residensstad finns det ju nästan bara burgarbarer.

 

Så traditionella kök som Italien eller Frankrike saknas nästan helt, och till och med grekiska restauranger som det kryllade av för bara några år sedan börjar det bli ont om. En stad av Linköpings storlek borde också ha en restaurang med Guide Michelin-ambitioner. Hur länge ska vi behöva vänta på en riktig fiskrestaurang? Och varför har ingen snappat upp spännande matkulturer som exempelvis Peru och Korea?

 

Det finns även för få krogar som satsar på vår svenska mattradition. I Östergötland har vi ett av världens bästa regionala kulinariska tävlingslag, men vi saknar restauranger som på allvar lyfter våra östgötska råvaror och rätter.

 

Men det finns några ljus i mörkret även i Linköping. Jord, som nyligen utsågs till Årets viltkrog 2020, är ett av dessa. Le Borgate har visat att det går att få igång snacket om krogar som även ligger utanför stadskärnan. Och personligen tycker jag att vinbaren Gallo har varit ett charmigt tillskott till stadens krogliv. Även enklare ställen som Cabo Mexican, Cok Najs och Backen har bidragit till en roligare restaurangstad. Och inget av dessa ställen är en burgarbar.

Till top