Krogkrönika

Mat / Permalink / 0

 

Drick klimatsmart 2020

 

Hållbarhet och klimatansvar slår igenom i alla branscher och det gäller såklart även inom mat och dryck. Men hur är det för oss konsumenter, kan vi göra något för att njuta av vår öl på ett mer klimatsmart sätt?

 

Den företagare som inte har med minskad klimatpåverkan som en viktig del av sin verksamhet kommer inte att bli långlivad på 2020-talet. Det gäller alla branscher och inte minst krogbranschen. Och det händer många positiva saker, nästan dagligen nås vi av budskap om restauranger som slutar med sugrör i plast, skippar bubbelvattnet, satsar på vegetariskt och minskar matsvinnet på olika sätt.

 

En växande sammanslutning heter Hållbara Restauranger. Det är ett nätverk av restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring. Idag består nätverket av 65 restauranger i Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå men de vill bli många fler medlemmar och finnas i många fler städer.

Hållbarhet är en stor fråga som rör många olika områden: produktion, transporter, förpackningar, tillagning, sopsortering, elleverantörer, matsvinn, personalkläder, ja i princip varje detalj kan förbättras för ökad hållbarhet och minskad klimatpåverkan.

 

Närproducerade produkter gör att man slipper långa transporter, och har dessutom andra fördelar. Och numera är det ganska lätt att hitta exempelvis lokal öl på krogen och även på Systembolaget. Och just Systembolaget jobbar mycket med hållbarhetsfrågor. Bland annat satsar de på ekologiska produkter, klimatsmartare förpackningar, grön el, LED-belysning, återvinner emballage och ser till att reklamerade drycker blir till jordförbättring och biogas.

De har börjat med märkningen Klimatsmart flaska för att informera kunderna, och tillsammans med Sprit- & Vinleverantörersföreningen och Sveriges Bryggerier har de startat Dryckesbranschens Klimatinitiativ för minskad klimatpåverkan.

 

När det gäller dryckesförpackningar håller Absolut på att ta fram ett flaska i papper. De lanserade en prototyp på Way Out West i somras och målet är en flaska i 100% biobaserat material. Som konsument kan vi stötta initiativ som dessa och välja klimatsmarta flaskor, närproducerade produkter och restauranger med ett aktivt hållbarhetsarbete. Bakfylleångesten kommer vi kanske inte undan, men det vore skönt att åtminstone slippa klimatångesten.

Till top