Musikkrönika

kultur / Permalink / 0

Farväl otydliga 10-tal

 

Ett decennium är över, och skiftet har nästan gått spårlöst förbi. 10-talet blev 20-tal och ingen verkar bry sig. Har decennierna spelat ut sin roll inom populärkulturen?

 

Tittar man bakåt i pophistorien så hade varje decennium en tydlig identitet. På 50-talet kom rock´n´rollen och ungdomskulturen och på 60-talet var det hippies, pop och vänstervåg. Tänker man på 70-talet får nog de flesta upp en tydlig bild i huvudet, förmodligen i 50 nyanser av brunt. Även 80-talet ger tydliga associationer. Då var det neonfärger, hårsprej, Madonna och Tillbaka till framtiden. På 90-talet blev vi coola med Tarantino, hip hop, straight edge, grunge och Killinggänget. Sen gjorde vi som Prince sagt sjutton år tidigare: partade som att det var 1999, för det var det ju, och gick in i ett nytt millennium och plötsligt tappade årtiondena sin betydelse.

 

För vad tänker ni på när ni tänker på 00-talet? Hos mig är det helt blankt. Jag kan knappt nämna en artist, låt eller klädstil som känns representativ för det årtiondet. Hade 00-talet ett kännetecken var det att det inte hade något kännetecken. Och ungefär detsamma kan sägas om 10-talet som nu också är till ända. Det känns bara som en fortsättning av 00-talet. Hade 10-talet en identitet så gick den mig förbi. Och de flesta andra också, verkar det. Vid tidigare decennieskiften svämmade tidningar, magasin, radio- och tv-program över av diverse listor som sammanfattade årtiondet. Man gjorde bokslut och placerade in epoken i historieböckerna. Detta decennieskifte: knäpptyst.

 

Man kan nämna enskilda detaljer som exempelvis Marvelfilmerna, poddar, Trump, influencers, Bråvalla, klimatet och Ed Sheeran... men vad är den övergripande helheten? Som jag skrivit i en tidigare krönika så kännetecknas vår tid av mainstreamkulturens död. Numera är allt en subkultur. Inga lyssnar på samma musik längre, inga ser samma tv-program. Vi lever parallella liv. Allt finns samtidigt och har sina bubblor. Och kanske är det just alla dessa bubblor som är utmärkande för 10-talet. Alla skapar sin egen verklighet och sin egen sanning.

 

Förbannat tråkigt är det i alla fall. Nu får vi hoppas på 20-talet, men förmodligen blir det bara en förlängning av 10-talet, som var en förlängning av 00-talet. Och det är väl därför man inte sett några sammanfattningar av 10-talet i tidningarna. För det har aldrig börjat och inte heller slutat. Och ingen bryr sig, för alla är upptagna med sina personliga små bubblor.
Till top