Söndagsintervjun: Grå vardag

kultur / Permalink / 0

Grå vardag för arbetarklassen

Med sitt klasskampsanthem "Arbetarklass" har Linköpingsbandet Grå Vardag fått en rejäl hit hos den lokala punkpubliken. Nu släpper bandet snart sitt nya album, och releasepartyt sker passande nog på 1 maj.

 

Det var för fyra år sedan som Grå Vardag såg dagens ljus när bandets gitarrist och sångare Jimmy Ragnar började skriva låtar som han släppte på Spotify. Snart dök det upp spelningsförfrågningar och han kom på att det kunde vara en bra idé att skaffa sig ett band. Först att haka på var trummisen Niklas Thorgren som Jimmy kände sedan tidigare. Därefter hittade han gitarristen Gegga på Tinder och efter att ha avverkat ett antal basister blev det slutligen Herman Järnvall som såg till att den nuvarande sättningen blev komplett. Han bor för övrigt i Norrköping, medan övriga medlemmar är Linköpingsbor.

 

Hur är punkscenen i Linköping just nu?

- Det finns inte så mycket punkband, men det känns som att det finns mycket folk som gillar att gå på punkkonserter, säger Jimmy.

 

Bandets förra platta kom 2017 och heter "Allting är grått". Nu är de aktuella med tio nya låtar som kommer att presenteras på ett releaseparty på Palatset på självaste 1 maj. Under kvällen kommer även JJ and the Crowbars från Finspång och Abrovink från Norrköping att spela.

- Från början fanns det ingen tanke med att lägga spelningen på första maj. Vi fick tre datum att välja mellan och ett av dem var första maj. Hmm...första maj! Så det fick det bli.

 

Jimmy beskriver nya skivan som "mer genomtänkt, fast ändå inte".

- Den är förhoppningsvis något bättre spelad, i alla fall trummässigt, säger Niklas.

Texterna handlar om samhällsproblem och vardagsproblem, och lite om så kallade Sverigevänner.

- Vi gillar att klaga, säger Niklas.

- Men vi har ju "Allt jag behöver". Det är den mest positiva låten som någonsin har skrivits av Grå Vardag, säger Jimmy.

 

Finns det någon låt på nya plattan med samma hitpotential som "Arbetarklass"?

- Det är svårt att säga, men kanske den där som heter nåt med politik, tror Niklas.

- "Politiklåten", heter den väl kort och gott, säger Gegga.

- Det vore skönt att slippa spela "Arbetarklass" två gånger på varje spelning, säger Herman.

- "Vanliga människor" tror jag också kan bli en publikfavorit, lägger Jimmy till.

 

Förutom releasepartyt har bandet inbokat spelningar i Stockholm 4/4, Sundsvall 29/5 och Överkalix 30/5. En nätt sväng på 150 mil enkel resa för bandet. Förmodligen kommer det att trilla in några ytterligare spelningar, men de försöker att inte spela för mycket på hemmaplan numera. De vill inte trötta ut publiken utan vill hellre att varje spelning blir en händelse för både sig själva och fansen.

- I början spelade vi väldigt mycket lokalt men nu försöker vi bara ta en spelning i halvåret max i Linköping, berättar Jimmy.

 

Varför ska man gå på ert releaseparty?

- Vad fan ska man annars göra första maj?

Till top