Krogrecension: Rimforsa Strand

Mat / Permalink / 0
Länstidningens krogexpert testar Östergötlands restauranger
 

När du tröttnat på de vanliga julborden

- exotiska smaker från Karibien

 

Rimforsa Strand

Fredrika Bremers allé 2, Rimforsa

Betyg: 4 av 5

 

Såhär års serveras det julbord på vart och vartannat ställe och i de flesta fall handlar det om traditionella svenska rätter som köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Vill man ha lite variation i utbudet kan man prova julbordet på Rimforsa Strand. Där har man sedan flera år hittat en egen nisch med inspiration och smaker från Karibien.

 

Nu i höstas firade de nuvarande ägarna att det gått 20 år sedan de tog över Rimforsa Strand. Under den perioden har de utvecklat verksamheten från att vara en kursgård till att kunna erbjuda ett brett utbud som spänner från hotell och restaurang till event, konferenser och paketerbjudanden. När det gäller maten är man medlemmar i Östgötamat och värnar den lokala matkulturen. Det serveras såväl lunch som middag och på somrarna anordnas  uppskattade grillaftnar som jag besökt ett flertal gånger och som tillhör de absolut bästa grillkvällarna i länet.

 

Rimforsa Strand har även gjort sig känt för sina karibiska julbord. Många äter flera julbord under säsongen, till exempel med arbetsgivaren, familjen och någon förening, och även om miljöerna kan skifta så blir den smakmässiga upplevelsen ofta likartad. Då kan det vara gott att bryta av med ett julbord som känns lite lättare, fräschare och dessutom bjuder på lite annorlunda smaker. Och vem säger nej till att få lite karibisk känsla mitt i den kalla och mörka vintern?

Vi börjar med en exotisk fördrink i tikibaren i en av sidolokalerna. Det ljuder lite salsatoner i högtalarna och vi får en blomkrans runt halsen men det är inte så att man känner sig förflyttad till Kuba direkt. Lite mer utsmycknad av det sterila konferensrummet hade inte skadat. Men okej, vi ska inte haka upp oss på fördrinken utan rör oss istället ned mot matsalen. Jag beställer in den jamaicanska ölen Red Stripe och börjar bläddra i menyn för att se vilka rätter och frukter som erbjuds. Och det uppskattas att Rimforsa Strand inte fegar ur utan kör sitt karibiska koncept ända in i kaklet. Inte en enda traditionell svensk julrätt har letat sig in på julbordet utan här hittar vi istället rätter som räksallad, ceviche och ingefärakyckling. Här finns högrev som långkokats i apelsin och Coca-Cola, lamm i chilipepparolja och champinjoner i kokosmjölk. Det närmsta vi kommer en traditionell julbordsrätt är revbenen i karibisk sås.

Den stora mängden frukt gör att det känns fräscht och nyttigt. Och även om man lastar tallrik efter tallrik full med kiwano, pitahaya och passionsfrukt så blir man inte riktigt lika dåsigt proppmätt som vid de traditionella julborden.

Lokalen är mysig och lugn, det är en lagom stor matsal och kanske spelar även rätterna in, för det blir inte samma riv och slit som det ofta kan bli vid andra julbord utan här behålls ögonfröjden hela vägen. Små skålar som byts ofta och en tilltalande färgskala på rätterna gör att julbordet känns lika fräscht i slutet av kvällen som i början.

 

Till efterrätt serveras bland annat guavapannacotta och sen går vi upp till salongen för att slå oss ner i sofforna och avrunda med kaffe och fudge. Det är avslappnat och lugnt, en skön avslutning på julbordet. Och den behagliga stämningen är något som utmärker Rimforsa Strand även vid andra delar av året. Man har bra kvalitet på maten överlag, ett gott värdskap och en trevlig miljö. Läget intill skön är fantastiskt och byggnaden är fin, det känns som att det är rätt ägare till anläggningen och sånt gör mig alltid varm i bröstet.

Till top