Söndagsintervjun: Gudrid Hansen

Mat / Permalink / 0
En härlig svensk mattradition

- ny bok sjunger lutfiskens lov

 

Lutfisken är för många starkt förknippad med julen, men faktum är att det är en rätt som går att äta året om, med olika recept. Nyligen gav Östergötlands Lutfiskakademi ut "Boken om lutfisk" för att föra kunskapen om denna svenska tradition vidare.

 

Redaktör för boken är Gudrid Hansen, skribent och kulturarbetare från Horn, tillika medlem i Östergötlands Lutfiskakademi sedan 2016. Själva akademien startades 1997 av Johan Weber, en lokalt känd kock med rötterna i Österrike, och antalet medlemmar ska vara 27, det vill säga lika många som antalet bokstäver i namnet.

- Det är allt från kockar och författare till företagare. En skiftande skara människor med olika syn på både livet och lutfisken. Det finns fortfarande ett antal eldsjälar som varit med sedan starten, säger Gudrid och proklamerar akademiens valspråk som medlemmarna svurit att leva efter:

"Gemensamt och i kulinarisk anda värna om vår kära lutfisk, kulturen kring den och att bevara lutfiskätandet samt traditionerna i samband med detta".

 

Gudrid har både skrivit texter och stått för själva sammanställningen av boken. Innehållet är varierat och innehåller både historik, skrönor och recept. För lutfisk går att tillaga på en mängd olika sätt. Gudrid nämner inbakad lutfisk, lutfiskwallenbergare, gratinerad lutfisk och lutfiskpuddding.

- Boken har ett 15-tal recept, från det traditionella till exempelvis friterad lutfisk. På sommaren kan man göra en lutfisksallad, det har vi också recept på. Jag tror man kan få många nya uppslag om man bläddrar i boken.

 

Akademien har fyra hedersledamöter varav två, den förra biskopen Martin Lind och den förra landshövdingen Elisabeth Nilsson, har bidragit med varsin text. Andra namnkunniga skribenter är bland annat den matintresserade Norrköpingssonen Plura, den Linköpingsfödde vissångaren Mats Paulson samt Carl Jan Granqvist som bidragit med ett recept på mumma.

Många associerar säkert lutfisk med en dallrig vit klump som ser mer eller mindre oaptitlig ut, men riktigt tillagad är lutfisk en verklig delikatess menar Gudrid och ger ett råd åt de som fortfarande tvivlar på lutfiskens gastronomiska kvaliteter.

- Vi har ett uppslag i boken om hur man ska tillaga lutfisk. Den som följer det och har en bra termometer tror jag lyckas.

 

Själv började hon inte äta lutfisk förrän runt millennieskiftet, efter att hennes lutfiskälskande man till slut fick henne att prova efter mycket tjat. Och det är viktigt att bevara lutfisktraditionen, menar hon.

- Jag tycker det är en del av vårt kulturarv. Det är ett av våra äldsta sätt att förvara mat och är en maträtt har lyckats att hänga kvar genom alla århundraden. Och det kommer hela tiden nya generationer som vill äta lutfisk, säger Gudrid.

 

Boken finns att köpa på diverse ställen runt om i Östergötland, bland annat på Akademibokhandeln i Linköping, Allfisk i Tannefors, Vårdnäs stiftsgård, Rimforsa Strand och Söderköpings bokhandel. För varje såld bok skänks 20 kronor till Barndiabetesfonden.

Till top