Vägen till Vita Huset. Del 14

Politik / Permalink / 0
Etablissemanget börjar få panik. De vill absolut inte ha Trump, men de vill heller inte någon progressiv som Bernie, Yang eller Warren. Eller...Warren kan funka i absolut nödfall, men helst inte. Grejen är också att många inom media/demokraterna/näringslivet inte ens fattar hur stark den progressiva vågen är. De vägrar att ta in Bernies framgångar och den progressiva gräsrotsrörelsen.
Sakta med säkert har de dock insett att Biden nog inte är hästen att satsa på. Trots att han leder i opinionsmätningarna ligger han bara fyra hos spelbolagen. Så nu försöker de bestämma sig vilken av mittenkandidaterna de ska försöka lotsa fram. De försöker med Buttigieg och Klobuchar, och nu även med Bloomberg. För vad som behövs är ju ännu en miljardär och ännu en 70-plussare...
Jag har ännu inte helt gett upp om Warren, det är ett långt race och jag tror hon kan jobba sig tillbaka om hon hänger i, även om det kanske inte räcker ända fram. Alla de kvaravarande demokraterna är såklart att föredra framför Trump, men så här ser min personliga lista ut just nu: 1. Bernie 2. Warren 3. Alla övriga.
Det har ju varit "caucus" i Iowa och debatt i New Hampshire och etablissemanget försöker givetvis dölja att Bernie gjort bäst ifrån sig i båda. Är man inte insatt är det lätt att tro att Buttigieg är den nya favoriten, men han har ju satsat allt på de första delstaterna för att likt dåliga skidstafettlag försöka hänga kvar så länge som möjligt. I opinionsmätningarna backar han och har passerats av Bloomberg, som gör tvärtom: skippar inledningen och kör stenhårt på Super Tuesday.
Buttigieg är ju den typiska "filmpresidenten", dvs som amerikanska presidenter är på film. Han sprider innehållslösa floskler kring sig, vill egentligen ingenting och skulle lika gärna kunna vara republikan som demokrat. Iowa blev ett superfiasko för Biden, och har visat att det inte går att lita på opinionsmätningarna. Imorgon smäller det i New Hampshire. Feel the Bern!
Till top