Krogkrönika

Mat / Permalink / 0

Mera mathantverk på krogen

 

Östergötland tog hem flera priser när årets SM i mathantverk nyligen anordnades. Men det är inget man märker när man går runt på länets krogar och caféer. Vi måste bli bättre på att lyfta fram vårt lokala mathantverk.

 

I oktober avgjordes SM i mathantverk vid Högbo bruk i Sandviken. Det tävlades i 45 olika klasser och sammanlagt 542 produkter från 182 företag gjorde upp om titlarna. Östergötland gjorde bra ifrån sig och vann tre guld och ett silver.

 

På arrangörens hemsida kan man läsa följande:

"Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter".

Det låter jättebra, det är sådan mat man både vill och borde äta. Så varför är det så svårt att hitta våra SM-medaljörer på länets restauranger?

 

De östgötska deltagare som vann medalj är dessa: Boställets vedugnsbageri, guld i Småkakor, Soltäppan Valdemarsvik, silver i Matsås, Kvillinge Ekologiska, guld i Övriga fermenterade drycker samt Herrsäters gårdsmejeri, guld i Småländsk ostkaka. Men när serverades du Boställets solrossnittar till kaffet på maten på en lokal lunchrestaurang? Kanske finns det restauranger som använder sig av Soltäppans produkter i sin matlagning, men hur skulle jag kunna veta när de inte skyltar med det? När vi nu har svenska mästare i mathantverk i regionen är det ju smått korkat att inte använda sig av dem. Och det är dessutom något man skulle marknadsföra hårt, att servera Sveriges officiellt bästa småkakor är ju något som absolut borde locka kunder.

 

Jodå, jag har sett Kvillinges kombucha på en del caféer i länet, men det är för att jag själv har haft ögonen öppna och dessutom känner producenten Camilla. Men en svensk mästare i mathantverk ska man inte behöva leta efter, det är något man borde exponeras för ständigt och jämt. Jag menar att det borde kännas som en plikt för länets restauranger att använda sig av lokala mathantverksmedaljörer när vi nu har ett flertal såna. Herrsäters ostkaka borde vara något som finns som dessert på alla Östergötlands restauranger. Det handlar om yrkesstolthet och kvalitetstänk och om att bygga en östgötsk matkultur.

 

Och när vi nu är inne på lokala godsaker: var får man egentligen tag på Norrköpingsfläsk nuförtiden? Den som vet får gärna mejla mig på [email protected]
Till top