Söndagsintervjun: Kristoffer Stålbrand

kultur / Permalink / 0

Linköpingskillen Kristoffer Stålbrand har synts i en rad tv- och filmproduktioner de senaste åren. Just nu är han upptagen med inspelningar i Stockholm och på Gotland av en stor svensk produktion, där han får jobba tillsammans med flera av våra stora svenska skådespelarnamn.

 

Rötterna finns i Lambohov och Tannefors. Det var där han bodde med sina föräldrar och sin bror fram till 2001 då han kom in på Calle Flygare teaterskola och flyttade till Stockholm. Två år senare gick han ut och sedan dess har Kristoffer Stålbrand satsat på skådespelarkarriären.

I början blev det mycket teater men med tiden har han gått över mer mot film och tv. Han har medverkat i såväl "Millennium"-filmatiseringen som i "Finaste familjen". Synts i den populära tyska tv-serien "Inga Lindström" och medverkat tillsammans med en annan östgöte, Viktor Åkerblom, i den holländska produktionen "Kroongetuige". För närvarande åker han mellan Stockholm och Gotland för att medverka i en kommande stor svensk produktion som håller på att spelas in.

- Jag spelar en av de misstänkta, en dörrvakt som blir anklagad för rån., berättar Kristoffer som man just nu även kan se i en reklamfilm för ett känt yoghurtmärke.

- Jag har gjort nånstans runt 10-15 reklamfilmer. Många skådespelare tycker att reklamfilm inte är "lika fint", att man säljer sig och att man sliter ut ansiktet, men jag håller inte med. Dels är det bra betalt, och jag ser det som att jag har ett levande showreel (en slags presentationsvideo) som många får möjlighet att se. Men jag är noga med vilka produkter jag gör reklam för. Just den här reklamfilmen ser jag som en slags filmatiserad sketch med en tydlig rollfigur, så att det inte är jag Kristoffer som sitter där och säger: köp den här yoghurten.

 

Vilken roll har varit viktigast för din karriär?

- Det har inte varit någon enskild roll som har gjort att: pang, nu smällde det till. Utan det har handlat om många roller under lång tid som gjort att jag hamnat där jag är nu.

- Den största produktionen som jag haft en roll i var "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" där jag gjorde en biroll som radioprogramledare. En annan stor roll var i Arne Dahl-serien för några år sedan, där jag spelade en seriemördare. Sen har vi "Äkta människor" och "Drottningoffret". Jag har även gjort mycket i humorgenren, vilket ligger mig varmt om hjärtat, till exempel "Hey baberiba" och "Fredag hela veckan".

 

Vad är det bästa med att vara skådespelare?

- Jag har alltid tyckt om att berätta historier. Det är drivkraften för mig, att berätta en historia och få folk att lyssna.

 

Vilken av dina roller är du mest stolt över?

- Förut gjorde jag mycket teater och det är ett helt annat sätt att jobba. Jag har spelat både "Den inbillade sjuke" och huvudrollen i en massa farser. Jag är även stolt över min roll i "Arne Dahl", där jag fick göra en lite läskigare typ. Men det är svårt att välja ut en enskild roll, jag kan vara stolt precis när jag gjort rollen men sen har jag snabbt gått vidare till nästa jobb.

 

Vad har du på gång framöver?

- Jag har blivit tillfrågad om att spela in en långfilm uppe i Västerbotten. Jag vågar inte säga för mycket men det är i skräckdramagenren, så det ska bli intressant. Jag har fått manuset, men alla bitar måste falla på plats så jag har inte sagt 100 procent "ja" än.

Till top