Vägen till Vita Huset. Del 18

Politik / Permalink / 0
Japp, då var saken klar. Det blir Biden.
Åtminstone om man ska tro politiska kommentatorer både i USA och här hemma. Jag vet inte om det är önsketänkande eller okunskap, förmodligen en kombination av båda två. För hur svårt kan det vara att läsa statistik?
Biden vann alltså en stat som han var stor favorit att vinna. Å andra sidan har Biden aldrig vunnit någon stat tidigare under sina 40 år av misslyckade kampanjer, så grattis. Men Bernie gjorde också ett bra val och var den enda förutom Biden som fick delegater, och leder fortfarande racet och allt tyder på att han kommer att utöka den ledningen.
För på tisdag är det Super Tuesday, som förmodligen kommer att sålla bort flera av kandidaterna. Och det är bara att kolla på opinionsmätningarna. På grund av 15%-gränsen kan det mycket väl bli så att Bernie är DEN ENDA kandidat som kommer att få delegater i flera av staterna, exempelvis i det stora Kalifornien. Men nej nej, det här kommer Biden att ta, enligt experterna.
Och deras motivering är att han är den enda som har chans att besegra Trump. Vilket såklart inte stämmer. Faktum är att ALLA de fem främsta demokraterna leder över Trump i mätningarna. Biden ligger i nuläget först med +5,4 mot Bernies +4,9. Men Bernie har något som Biden inte har, nämligen att han får folk från sofflocken till att gå och rösta.
Men nu är det ju inte den totala röstsiffran som gäller, utan det avgörande är hur det går i ett antal "swing states". När Trump vann berodde det på att han vann Pennsylvania, Michigan och Wisconsin med totalt 77 000 röster, vilket handlar om några tiondels procentenheter. I dagsläget leder Sanders över Trump i Pennsylvania med +3, i Michigan med + 5,3 och ligger under i Wisconsin med -1 (Biden har ungefär samma, men marginellt sämre siffror).
Det finns även andra saker att väga in, tex andra swing states, oberoende presidentkandidater som kan sno röster, olika delegatsfördelning i olika stater etc, men i slutändan pekar allt på samma sak: att Bernie är den kandidat som har bäst chans att slå Trump.
Nu ser vi fram mot Super Tuesday - och hoppas på att Bernie krossar motståndet så vi slipper en "brokered convention".
Till top