Vägen till Vita huset. Del 20

Politik / Permalink / 0
Ännu en tisdag, ännu ett primärval.
Och ännu fler svek. Värst är såklart Warren som ännu inte gett sitt stöd till Bernie (inte till Biden heller, men så är han ju inte heller progressiv). Men även Yang och Kamala. Kamala och Bootytouch började ju sina kampanjer som progressiva men gled mer och mer in mot mitten, och så gick det som det gick. De enda som hållit fast vid sina positioner är ju faktiskt Biden och Bernie och de är också de enda som är kvar (förutom Tulsi som ingen fattar vad hon sysslar med).
Hur som helst...det ser mörkt ut för Bernie, men jag tror ändå inte vi ska räkna ut honom helt än. Det är fortfarande många delegater kvar att slåss om och vi har sett hur snabbt det kan svänga. Särskilt för Biden som tappar väljare varje gång han visar sig i en tv-ruta.
Nu har han haft tur att det inte varit någon debatt på ett tag, men på söndag smäller det. Då blir det heads up med Biden och Bernie, och den debatten kommer antagligen sluta som vanligt: med att Bernie dominerar och Biden gör bort sig. Och ännu mer så nu när de bara är två kvar.
Det är inte bara Biden som ökat i mätningarna nu på slutet, även Bernie har gått framåt. Och hans uppgång följer en långsiktig trend och är stabilare, han kommer sannolikt fortsätta i tangentens riktning. Biden däremot har gått upp som en sol och känns som att han kan falla ner som en pannkaka närsomhelst. Han kan bara förlora på att vara med i debatter och intervjuer. Och under sista veckan har ju hans mentala status verkligen blivit en stor fråga.
Men Bernie har förmodligen tiden emot sig, så det kan bli svårt att hinna vända detta. Men jag håller fast vid att han egentligen är den bästa kandidaten. Hans styrkor har jag redan lyft fram, men han har några rejäla svagheter också.
De flesta amerikaner gillar faktiskt hans idéer om hårdare vapenlagar, allmän sjukvård, föräldrapenning osv, men kanske är Bernie fel kandidat att sälja in dem? Många ogillar honom som person och kommer aldrig att rösta på honom trots att de gillar hans politik.
Ett rött skynke för många är att han kallar sig demokratisk socialist. Hade han kallat sig socialdemokrat istället hade bara det ordvalet gjort att han lockat ett antal procentenheter fler väljare.
Bland Bernies fans finns det dessutom en del tokstollar som skrämmer bort vanligt folk.
Bernie är stor bland de unga, men det har visat sig att det är svårt att omsätta deras engagemang till faktiska röster. Det räcker inte med att trycka "tummen upp" på Facebook, man måste lyfta på röven och fysiskt gå och rösta för att det ska betyda något.
Så visst är det uppförsbacke för Bernie, men vi ser ändå fram mot söndagens debatt. Och skulle det skita sig för Bernie i detta primärval så ser vi fram mot valet 2028.
Då kommer nämligen Alexandria Ocasio-Cortez att bli amerikansk president.
Till top