Vägen till Vita huset. Del 22

Politik / Permalink / 0
Primärval igår natt igen och det är bara att konstatera: nu är det kört för Bernie. Det enda som kan hindra Biden från att bli demokraternas kandidat är hans hälsa.
Men hur sjuttsingen ska han klara sig mot Trump i debatterna? Det känns som att han kommer bli totalt mosad. Det hade behövts en Harris eller en Warren för att säga emot Trumps lögner och lyfta hans misslyckanden. Men vi får väl hoppas på att någon av dem blir Bidens vice president-val. Vilket i dagsläget faktiskt känns rätt troligt.
Är Biden rätt person att ta sig an USA:s stora problem, som brist på socialt skyddsnät, klimatomställningen och ojämlikheten? Nej, absolut inte.
Hoppet står till att han får nån slags Fälldin-effekt, att folket "tycker synd" om honom när Trump attackerar honom i debatterna. Och även Trumps hälsa är ju rejält vacklande. Kommer vi till och med ha TVÅ halvdementa och kanske sjukhusinlagda presidentkandidater i november? Inte omöjligt.
Men även om det nu verkar bli Biden så finns det som sagt saker att hoppas på:
*En bra demokratisk vicepresidentkandidat
*Att folk vill tillbaka till ett någorlunda normalt USA, vilket gör att Biden ändå slår Trump trots att han är en usel kandidat
*Att demokraterna behåller representanthuset (vilket allt tyder på)
*Att demokraterna tar över Senaten (vilket verkade hopplöst alldeles nyligen, men nu ser allt ljusare ut)
*Att den progressiva rörelsen får stort genomslag i lokalval etc (vilket ganska mycket tyder på)
Och när jag tänker efter...så är nog ändå Biden min favoritkandidat!
Till top