Filmrecension: Gemini man

Film / Permalink / 0

Gemini Man

 

Det är lätt att bli pepp när man läser om "Gemini man". Ang Lee regisserar, Clive Owen har en framträdande roll och i huvudrollerna ser vi två gånger Will Smith som spelar en lönnmördare som tvingas slåss mot en yngre upplaga av sig själv. Wow, det riktigt vattnas i munnen.

Och själva grundidén är ju faktiskt fantasieggande. Will Smith spelar en prickskytt som vill pensionera sig. Men det vill inte hans chefer som skickar en klon av honom själv för att mörda honom. Yngre, snabbare och starkare men inte lika erfaren eller smart. Ny filmteknik gör illusionen trovärdig och det blir en del häftiga actionsekvenser där Will Smith slåss med sig själv.

Men det är det enda på pluskontot, för i övrigt är detta en usel film. Manuset är lövtunt och hafsigt, den kvinnliga agenten känns helt otrovärdig i rollen och Benedict Wong slängs in som någon slags comic relief som känns helt fel. De filosofiska och psykologiska funderingarna som försöker skapa tyngd blir bara pinsamma. Till slut verkar även Ang Lee ge upp och försöker inte ens anstränga sig. Lyckligtvis räddar actionscenerna "Gemini man" från ett tvättäkta magplask till att bli en ändå halvskaplig popcornrulle.

 

2/5

Till top