Skivrecension: Slowgold

På skiva / Permalink / 0

Slowgold

Aska

 

Vi som var med när det begav sig pratar ibland om den luddiga genren "Twin Peaks-musik". Det finns väl egentligen ingen musikstil som heter så, men ändå fattar vi exakt hur det låter och vad vi får för känsla när vi lyssnar på den typen av musik. Musiken i tv-serien Twin Peaks var alltid långsam, stämningsfull, ofta med mycket reverb och tremolo, mörk men elegant. Och det är exakt i det häradet som Slowgold rör sig.

Slowgold är namnet på både artisten Amanda Werne och hennes band som även består av musikerna Johannes Mattsson och Erik Berntsson. "Aska" är hennes sjätte album. "Drömmar" som kom 2017 var drömskt, "Mörkare" från 2018 var som namnet antyder just mörkare och "Aska" låter som att hon bränt sitt gamla liv, vandrar runt i ruinerna och sen reser sig som fågel Fenix ur askan. Åtminstone med en rejäl dos fantasi hos lyssnaren.

Jag föredrar de låtar där Slowgold är som mest suggestiv, repetitiv och mystisk. Där stilla gitarrtoner smyger omkring och sången skapar en förförisk stämning. Och det finns lyckligtvis många såna spår på den här skivan.

 

4/5

Till top