Söndagsintervjun: Bandet Ellington

kultur / Permalink / 0
Bandet Ellington

- glada, enkla och mogna

 

För två år sen släppte de debutalbumet "Kärlek & handgemäng" som var laddad med energistinna låtar i gränslandet mellan punk, pop och rock. Nu är Norrköpingsbandet aktuellt med uppföljaren "Hajen 4" där de utvecklat sin musik ytterligare.

 

Låt oss få det där med bandnamnet ur vägen på en gång. De heter Bandet Ellington. De är alltså inte ett band som heter Ellington utan ett band som heter Bandet Ellington.

- Det började med att vi hette Ellington men det blev så förvirrande, det var svårt att googla, så vi började hitta på en massa konstiga namn, säger Torkel Engström som sjunger och spelar gitarr.

- En idé som jag minns det, var att alla vi var förtjusta i bandet Randy och de hade en skiva som hette "Randy The band", så vi tog det och gjorde om till svenska: Bandet Ellington. Det var en lite rolig grej så det körde vi på, säger Simon Fors som spelar gitarr.

Och Ellington då? Jo, det kom från Thomas Quicks alter ego när han gick in i sin (påhittade) mördarpersonlighet. Såklart.

 

Förutom Torkel och Simon så består Bandet Ellington av Viktor Levin på bas, Christoffer Wallman på klaviatur och Kalle Lindberg på trummor. Medlemmarna har tidigare varit med i olika band som alla repade i samma replokal. Några av killarna startade ett sidoprojekt, till början på engelska, som så småningom blev Bandet Ellington.

- I början var det inte så seriöst. Vi gick ner och körde lite punklåtar, säger Kalle.

Efter ett tag utvecklades sidoprojektet till ett huvudprojekt. Och punkattityden har de behållit även om musiken kanske snarare ska beskrivas som indie.

- Jag tror att vi gärna vill vara ett punkband, även om musiken egentligen är lite för mesig, säger Viktor.

- Våra tidigare band var ett skatepunkband och ett indierockband så vi hamnade väl nånstans där mittemellan. Det är en mix av indie, pop och punk, säger Torkel.

- Och det är både en för- och nackdel. Om man ska få en spelning nånstans kan det vara bra att finnas i ett fack, säger Christoffer som är sugen på att komma ut och lira mer.

- Nu har det varit lugnt ett tag, men förra året var vi ute rätt mycket. Vi spelade så mycket vi kunde med tanke på barn och familj och så.

 

På sista tiden har de ägnat mycket tid åt att spela in ny musik och den första singeln släpps 27/3. Och denna gång vill de få till tajmingen bättre. Med "Kärlek & handgemäng" kom den fysiska skivan tre månader efter releasefesten. Den nya EP som kommer släppas 22/5 har fått den kryptiska titeln "Hajen 4", och beskrivs av bandet som lite rivigare.

- Den förra skivan var kanske lite mer indie, men det hörs fortfarande att det är samma band, säger Kalle.

- Alla fyra låtarna är ganska olika. Det finns nåt för alla, lägger Christoffer till.

- En tanke var att vi ville låta lite mer som vi gör live, säger Torkel.

- Sen har ju Walle kommit med sen förra skivan så det har kommit in lite mer orgel och klaviatur än vad det var tidigare, säger Kalle.

- Det känns töntigt att säga, men det låter lite mognare, säger Simon.

- Första skivan blev nästan lite pretentiös i texterna. Det var djupt på ett sätt som vi egentligen inte är. Det blev så seriös fast vi egentligen vill vara lättsamma, menar Torkel och berättar att de redan kommit en bra bit med nästa skiva. De har ett dussin låtar som är färdiga eller på gång. Kanske kommer några av dessa att spelas live nästa gång bandet är ute och giggar.

 

Hur är rocklivet i Norrköping?

- Lite upp och ner, det går i cykler. Det dyker upp eldsjälar till och från som arrangerar grejer, sen försvinner de iväg och sen dyker det upp nya, säger Kalle.

Det finns dock en hel del bra band i stan, menar killarna och nämner akter som The Old Spares, Saturday´s Heroes, Kid Vicious, PG Lost och Skraeckoedlan.

- Det skulle behövas ett riktigt bra spelställe, då tror jag det skulle komma mycket folk, säger Simon.

 

Varför ska man komma och kolla på Bandet Ellington?

- Vi tycker att det här är det roligaste vi vet, och vi har lagt ner vår själ i att få ut det på skiva. Det är peppig musik, lättlyssnat och från och med nu även glatt, säger Torkel.

- Glatt, enkelt och moget. Det kan vi ha som slogan, säger Viktor.

Till top