Söndagsintervjun: C/O Johnsson & Bergeling

kultur / Permalink / 0
C/O Johnsson & Bergeling

- pratar om tunga ämnen på ett lättsamt sätt

 

Psykisk ohälsa har blivit vår nya folksjukdom och kan ta sig många uttryck. I sin podd C/O Johnsson & Bergeling tar Hilda Johnsson och Emma Bergeling sig an ämnet ur olika vinklar.

 

Psykisk ohälsa är något som de flesta numera kan relatera till, antingen genom egna erfarenheter eller genom personer i ens närhet. I Hildas och Emmas fall har de det dessutom som del av sina yrken.

Emma bor i Motala och jobbar som socialsekreterare med inriktning mot barn och unga och Hilda bor i Linköping och arbetar som social koordinator där hon bygger nätverk för att hitta mer effektiva vägar att jobba förebyggande för barn och unga.

När Hilda skulle starta en podd om psykisk hälsa så tipsades hon om Emma av deras gemensamma kompis Helga. De drog igång i november och när denna intervju görs så är de aktuella med sitt femtonde avsnitt.

- Vi bestämde att vi skulle köra minst ett år och sen utvärdera efter det, berättar Hilda och fortsätter:

- Båda vi upplever att man pratar mycket om psykisk ohälsa, och inte minst gör ju vi två det i våra yrken. Men vi var lite trötta på att man ofta fastnar i det dåliga måendet. Det är jättebra att man pratar om det och att det blivit avstigmatiserat, men vi ville lyfta de där frågorna med utgångspunkt i ohälsan och hur man sedan kommer vidare till psykisk hälsa. Och vi vill att man ska kunna prata om det på ett mer lättsamt sätt.

- Vårt fokus är att vägleda, och ge tips och råd för att må bättre. Vi är en väldigt lösningsorienterad podd, lägger Emma till.

 

Podden spelas in i en studio på Skylten i Linköping och tjejerna släpper ett nytt avsnitt varje torsdag. Från början tänkte de att de skulle ha en gäst med i vartannat avsnitt, och hittills har bland annat Dogge Doggelito och Musse Hasselvall gästat. Med tiden har de dock gått ifrån den tanken en smula. De kommer fortfarande att ha gäster ibland men i så fall snarare vanligt folk som berättar sina historier.

Bland de avsnitt som hittills sänts hittar man ämnen som ADHD, "ghosting"och syskonkärlek.

- Vi har två frågor som alltid återkommer och det är: har Emmas mamma lyssnat på podden och hur går det med mitt dejtingliv. Och det är väl ungefär samma svar på dem: det händer ingenting, skrattar Hilda.

 

Hilda är den som är mest drivande, gör research och förbereder innehåll inför inspelningarna. Emma som har ett krångligare livspussel att få ihop är nöjd med att ta en mer tillbakalutad roll. Och den dynamiken är en ordning som även lyssnarna tycks uppskatta.

- Vi får ofta höra att vi kompletterar varandra väldigt bra och det känner jag också, så det är roligt att höra, säger Emma.

- Många tycker också att det är en rolig podd trots att vi lyfter de här tunga ämnen. Men några har också tyckt att vi förminskar psykisk ohälsa genom att vi skrattar mycket och pratar om mycket annat. Så det är blandad kompott, men övervägande positivt. Och vi kommer aldrig att kunna skapa innehåll som faller alla i smaken, säger Hilda.

 

Den närmaste tiden är två livepoddar inplanerade. Den första kommer att spelas in på Kårhuset Trappan i Norrköping den 26/3, på något som heter Pub Existens.

- Jag har sån scenskräck så ni förstår inte. Jag mår så dåligt och drömmer mardrömmar om detta på nätterna. Men det ska bli jätteroligt även om det blir en utmaning för mig. Hoppas bara det kommer nåt folk, säger Emma.

- Det heter ju Pub Existens och vi kommer att prata på temat "Välgörare och livsnjutare". Mikael som bjudit in oss har lyssnat på vår podd och tycker att vi är två personer som vill göra gott för andra och samtidigt leva det goda livet, och där tycker jag han har fångat oss väldigt bra. Vi kommer även att ha Mikael som gäst och prata om existentiella frågor. Han är ju präst så jag skulle gärna vilja prata om döden, säger Hilda.

- Herregud, då blir det dödsångest för mig. Men det är ett intressant ämne och något vi borde pratat mer om, säger Emma. 

Den 24/4 är det dags igen. Då anordnas en after work på The Box Hotel där det blir mingel, trevliga aktiviteter och livepodd. Det kommer även anordnas en auktion där pengarna går till Mind som jobbar för psykisk hälsa.

- De vänder sig till en bred målgrupp och har det där friskhetsperspektivet som vi gillar, säger Hilda.

- Vi ser fram emot den kvällen, det kommer bli jätteroligt, säger Emma.

 

Hur vill ni utveckla podden framöver?

- Vi har lite projekt på gång som vi inte kan prata om, men där vi kommer att kunna nå en ganska mycket bredare målgrupp utifrån andra plattformar. Jätteluddigt svar, men vi kan inte säga så mycket mer, säger Hilda.

 

Varför tycker ni att man ska lyssna på C/O Johnsson & Bergeling?

- Jag tycker det är viktigt att belysa psykisk ohälsa och jobba mot psykisk hälsa, säger Emma.

- Och man får både kunskap och humor paketerat i en perfekt kombo, säger Hilda.

Till top