Tack för allt J-O

Tack för allt J-O

Lag-VM i Bremen är över och J-O Waldner har spelat sin sista match för Sverige. Han fortsätter dock med ligaspel i tyska Fulda en säsong till. Vågar man hoppas på OS i Peking 2008?

Hallå där, kandidaten...

Hallå där, kandidaten...

...är det sant att du har en hemsida på www.aguson.se, att du spelar vispop, att du sjunger duett med Plura och att du utan problem kan koppla Berlin-murens fall tillbaka till den franska revolutionen?
--Ja

Skivrecension

 
Betyg: 3

Erasure: Union Street
Mute
 
Ut med syntharna och in med gitarr, stråkar och flöjt.
Bögdiskons portalfigurer överraskar präktigt genom att spela in försummade albumspår från karriären i nya akustiska versioner.
Med en cover från 1988 på ”The good, the bad & the ugly” och albumet “Cowboy” från 1997 kanske inte countrytemat med mandolin och slideguitar borde förvåna. Det som överraskar mest är hur bra det låter.
Allt är inte lika spännande, men när Andy Bell sjunger lika känsligt som i inledande ”Boy” är det snudd på briljant.
 

Veckans stilikon!

Veckans stilikon!

Finns egentligen inte så mycket att säga. Johan Kinde är tidernas största popstjärna, och tillika en stilikon av rang. Han har allt.

Fredrik Virtanen hade rätt!!!

Fredrik Virtanen hade rätt!!!

...när han sa att hårdrockare är lägre stående än oss andra. Detta är en hårdrockare. Lägg märke till den glasartade blicken, den billiga klädstilen, det rödmosiga ansiktet och den svettiga utstrålningen. Sådan är han - hårdrockaren.

På begäran: Avsmak

Många läsare har hört av sig och vill läsa den klassiska konsertrecensionen av popsensationen AVSMAK, som lirade i Hultsfred för två år sedan. Den publicerades i Zero Music Magazine och här kommer den i repris:

Avsmak gav avsmak

publicerad: 2004-06-22

 

Konsert:
Avsmak
Stora dansbanan, torsdag, 14.00

Visste väl att Heavy från Mimikry inte var att lita på. Han gled omkring i sin gröna foto-väst och hypade sina Dalmas-polare i Avsmak. ”Årets konsert” fick vi höra.
Självklart var man lite intresserad på förhand. Bara bandnamnet låter ju lockande. För några år sedan hörde jag dessutom demon ”Avslag”, där framförallt låtarna ”Bi smak” och ”Ap-rak” förvarnade om kommande storverk.
Inga av dessa spelas dock under torsdagens konsert. Istället hämtas det mesta av materialet från andra skivan ”Mersmak”. Och när man hör låtar som ”Matvrak” och ”Gravsmak” låter det verkligen som de sista dödsrosslingarna från någon som förätit sig på blodpalt och lungmos.
Uppriktigt sagt låter ”Avsmak” riktigt illa. Dödsrap (om det nu finns någon sådan genre) utan vare sig variation och finnes. Enda gången man känner att gruppen är något på spåren är i ”Avbrott” – som, vilket namnet antyder, består av en minuts tystnad.
Fast de är ganska roliga att se. Svartmålade ansikten, skägg, Jason-masker, trasiga kostymer och en spastisk gubbe som kommer in och skär sig i magen tills blod och inälvor flyter. De är groteska och vidriga, morbida och otäcka. Men utan det visuella står de sig slätt. Då ger bara ”Avsmak” – ja, avsmak.


Veckans kändis

Veckans kändis


Tv-krönika

Sju förbjudna ord
Undrar ni varför det ibland piper till under intervjuer i ”Jay Leno” eller andra amerikanska tv-program? Allt är komikern George Carlings fel.
På sin skiva ”Class clown” från 1972 listade han i en monolog sju ord som inte ”får” sägas i tv. Året efter gjorde han ett liknande nummer som sändes i radiokanalen WBAI. Klagomål till FCC (USA:s motsvarighet till Post- och telestyrelsen) ledde så småningom till ett beslut i Högsta Domstolen att de sju orden inte fick yttras i rikstäckande radio- och tv-program. Bryter tv-bolagen mot beslutet väntar dryga böter och tanken bakom är att skydda barnen mot ”oanständighet”.
De sju orden är: shit, piss, fuck, cunt, motherfucker, cocksucker och tits.
Man kan tycka att det borde finnas fulare ord än shit, piss och tits, men anledningen till att ord som exempelvis ass och cock inte står med på listan är att de har flera betydelser.
Lagen som kom 1978 gäller inte kabel-, satellit- och pay-per-view-tv - främst för att det ses som beställda tjänster – vilket exempelvis ”Deadwood” måste jubla över. Programmet måste ha världsrekord i att säga ”fuck”.
Mästaren på att tänja på reglerna har annars ”South Park” varit genom att låta personer stamma eller tala med accent så att det låter som något av de förbjudna orden sägs.
Så går det till i ”the land of the free”.
 
RÖST SOM BORDE FÖRBJUDAS: Andreas Degerhammars (Filmkrönikan, SVT)
PERSON SOM BARA MÅSTE FÖRBJUDAS: Elin Ek (Folkvald, SVT)
 

Officiellt om Rektal Käse

Officiellt om Rektal Käse

Som Tobis Blogg var först med att berätta, av samtliga medier i världen, är industrisynthsensationen Rektal Käse klar för årets Hultsfredsfestival. Det blev officiellt idag. Läs mer om festivalen på: http://www.rockparty.se/ och vad dom skriver om Rektal Käse på: http://www.rockparty.se/content/festivalinfo/artist.asp?Id=893 
Kolla även in Rektal Käses hemsida: http://www.3jean.com/IR/

6.08 lirar på Pub Grebo

6.08 lirar på Pub Grebo

Imorgon onsdag 26/4 lirar poporkestern 6.08 på Pub Grebo i Klockargården i just Grebo. Tid: 19-22.

LEFFAN BORNHEDS PLAYBOYSKOLA

LEFFAN BORNHEDS PLAYBOYSKOLA

VÄLKOMMEN TILL LEIF BORNHEDS PLAYBOY-SKOLA!
Här lär Linköpings största glidare ut sina bästa tips för hur man blir en tvättäkta playboy.

1. Ha ALLTID en klädsam solbränna

2. Var cool i alla lägen

3. Hockeyfrilla och blonderat hår är aldrig fel

4. Tjäna bra med pengar och åk i snygga bilar

5. Res till exotiska platser

6. Ha alltid ett leende på läpparna

7. Kombinera en välskött kropp med häftiga solglasögon och tajta badbrallor
8. Omge dig med snygga tjejer
9. Spotta inte i glaset
10. Var social


Sveriges 69 osexigaste

För övrigt är hela listan (se Hata Elin Ek) jäklig rolig. Kolla in på: http://www.boyahed.com/?303-Sveriges_69_osexigaste_2005
Ju högre upp, desto bättre motiveringar.
Shan Atci-Prosit, är en av dom som förtjänat sin plats. Andra är bla:
27. ÖZZ NUJEN (NY)
Det är inte många som vet att ståupparen och radioprataren Özz härstammar från en känd humoristklan i Kurdistan, och att hans släktnamn Nujen faktiskt betyder just "underhållare" eller "komiker" på kurdiska. Förnamnet Özz, däremot, betyder direktöversatt "snälla Gud låt honom inte växa upp och försöka bli". Föräldrarna valde det med omsorg.

5. SEBASTIAN DAWKINS
(3)
Eftersom vi tidigare har blivit hotade med polisanmälan för förtal av den högt ansedde herr Dawkins tänker vi i år, bara för att täcka vår rygg, enbart inkludera saker i denna motivering som vi vet är obestridliga fakta. Sebastian Dawkins ser helt för jävlig ut. Sebastian Dawkins är psykoterapeut minus terapeut. Sebastian Dawkins är en utomjording, skickad till jorden för att förgöra våra sinnen. Hundar och marsvin börjar spontant att gny när de känner att Sebastian Dawkins närmar sig, och spädbarn gråter. Sebastian Dawkins är osexig. Så enkelt är det.

3. MICHAEL BRINKENSTIERNA (1)
Då vi förra året beskrev den enorma osexigheten i herr Taget Namns personlighet anser vi det passande att detta år sjunka lite lägre och enbart angripa hans utseende. Sammanfattat: Han ser ut som en penis. En solariebrun penis, men lik förbannat… en penis. En penis med öron.

Två skivor

Betyg: 3
Hampus: Hampus
Snyting
Jan Hammarlund och Rikard Wolff – så kan den svenska bögpopen sammanfattas. Att sjunga rakt och öppet om kärlek mellan män tycks fortfarande vara tabu.
Det stuntar Hampus blankt i och ger oss en debutskiva med låtar där ingen kan tvivla på hans läggning. Men det är långt till Pridefestivalen, texterna är nedtonade och känsliga. Det är inte sex utan romantik som är det viktiga.
Avslutande balladen ”På pricken” är vacker, ”Den sanna lyckan” har ett schysst baktaktsgung och gladpophiten ”Gabriel” går direkt in på mitt blandband.

Betyg: 2
Kjell Höglund: Pandoras ask
Atlantis grammofon
Johan Johansson har rattat till en varierande och tjusig produktion och Höglund själv har skrivit sina kanske starkaste vispoplåtar. Hans 14:e album kan faktiskt vara hans bästa. Gästar gör Lalla Hansson, Lars Winnerbäck, Stefan Sundström och en drös andra namn.
Nu räcker det ändå inte för att bli mer än charmigt. Kjell Höglund har en säregen personlighet, udda texter och en egen ton, men någon stor artist blir han aldrig.
 

SVERIGES STÖRSTA STIL-IKON

SVERIGES STÖRSTA STIL-IKON

JOHAN KINDE = GUD

HATA ELIN EK!!!!!!!!!!!!!

HATA ELIN EK!!!!!!!!!!!!!

Det här är Elin Ek. Hon har bara en uppgift i världen - hon ska hatas. Hon förtjänar inte annat. Jorden vore en mycket, mycket, mycket bättre plats utan henne.
Ni kanske tror att jag blandar ihop henne med hennes outhärdliga alter ego "Grynet", men det gör jag inte. Båda ska hatas. Dom är vidriga.
Hatar du också Grynet: http://www.112uh.com/image.php?id=19

När hon tog sig in på listan "Sveriges 69 osexigaste personer" löd motiveringen:

31. ELIN ”GRYNET” EK
(9)
Vi tackar vår lyckliga (döds-)stjärna för att Grynet inte har synts i rutan lika mycket i år. Trots den enorma populäriteten hos svenska barn så har hon ännu inte lyckats skrika sig in i våra hjärtan. Att barn i allmänhet är ganska dumma och naiva är knappast någon hemlighet, och det har Grynet tagit vara på och exploaterat som ingen annan - inte ens Nike kommer i närheten. Barnexploatering, rosa färger och en fördummande karaktär går hem hos pöbeln och barnen till försummande föräldrar, men hos oss blir det kalla bitchslap-handen.

TV-krönika april 2006

När kommer bra web-tv?
Vi har haft web-tv i tio år, ändå har inte mediet fått något genomslag att tala om. Fortfarande har inte web-tv hittat sin form.
Själva grundidén med web-tv är att sända billiga, smala program till nischade målgrupper. Antalet, låt säga, ÅFF-fans eller samlare av Bamse-tidningar i landet skulle aldrig kunna vara underlag för en egen kanal eller ens ett program inom den traditionella televisionen, men inom web-tv skulle det kunna funka.
Vissa idrottsklubbar har egen web-tv (AIK startade redan 1999) och vissa stora företag (ta en titt på nasa.gov), men mestadels är det de etablerade medierna (tv-kanalerna, kvällstidningarna) som använder web-tv som komplement. Där sänds mest onödigt extra-material, som oanvända intervjuer och bonusklipp. Klart ingen vill se sånt när man ofta måste bli medlem, logga in, vänta på ”buffrarna”, få dålig kvalitet (om man ens kan se på grund av skilda format) och i värsta fall betala för skräpet.
Och kanske ligger web-tvs problem just i att det är svårt att tjäna pengar på det. Det finns inga ekonomiska incitament som driver på.
I brist på ekonomi brukar engagemang vara en stark drivkraft. Men varför göra dyr och tidskrävande tv när det finns bloggar, web-radio och fanzine?
Kanske är web-tv passé redan innan den slagit igenom. Nu är det ju podd-tv som gäller.
SE IKVÄLL: ”The Game”(TV 3, 22.15) med Michael Douglas och Sean Penn
SÄMSTA UPPFÖLJAREN NÅGONSIN: ”Grease 2” (TV 4, igår)
 

Veckans Lehman-skämt

Veckans Lehman-skämt

Två män pratar:
--Vet du hur man får en neger att sluta hoppa i sängen?
--Ja ja, man sätter kardborrar i taket...
--Nej, man skjuter honom i huvudet!
--Nämen, så du säger!!!!
--Ja, vad skulle jag ha gjort då?

Vad tycker ni om Lehmans skämt? Har nivån börjat dala eller håller han stilen? Har ni några önskemål? Lämna en kommentar nedan.

Veckans kändis

Veckans kändis


AMY DIAMOND IS BACK - WITH A VENGEANCE

AMY DIAMOND IS BACK - WITH A VENGEANCE

Allas vår favorit Amy D släpper ny singel 10/5. Den heter "Don´t cry your heart out". Den 24/5 kommer albumet "Still me, still now". I sommar är hon med på Diggiloo-turnén. Alla datum finns på:  www.amydiamond.se

REKTAL KÄSE TILL HULTSFRED!!!

REKTAL KÄSE TILL HULTSFRED!!!

Imorgon blir det officiellt...REKTAL KÄSE lirar på Hultsfredsfestivalen!!!
Rookie-scenen är bokad, och var det inte hög åtgång på biljetterna innan lär det bli det nu.
Rektal Käse gjorde sin första spelning på 2005 års "Sköna Gröna Grebo" och Hultsfredsgiget blir faktiskt bara den andra på meritlistan.
Vill du veta mer, kolla hemsidan: http://www.3jean.com/IR/

DET RIVER SKÖNT MOT FLÄNSEN, SOM LASSE ÅBOM SÄGER

DET RIVER SKÖNT MOT FLÄNSEN, SOM LASSE ÅBOM SÄGER

Illavarslande...har sett Brokeback Mountain, ägnat mig åt inredning och har ett regnbågsfärgat paraply...hur ska det sluta?

TOBIS KONTAKTFÖRMEDLING

TOBIS KONTAKTFÖRMEDLING

Det här är Anna & Walter. Anna bor i Åtvidaberg och jobbar i skola, Walter bor i Linköping och har bokhandel. De gillar att äta gös med skirat smör och att röka fimpar. Det är två charmanta personer, så skynda er att lägga in en stöt på någon av dem medans de är singlar, vilket de råkar vara just nu.
Eller vänta...dom är visst ihop..eller...nej?...äääh, glöm alltihopa.

Snurra runt med Petra Kardell

Snurra runt med Petra

Sugen på streetdance? Vill ni veta mer om popping och locking? Hört talas om Da Flow? Kolla i så fall in:
http://webmail.tele2.se/Redirect/web.telia.com/~u10901167/  (som snart finns på www.petrakardell.se )
Eller kom till Trendmässan 6-7 maj, där Petra Kardell står bakom danstävlingen. 
Undertecknad sitter för övrigt i juryn.

SKÖNA GRÖNA GREBO

SKÖNA GRÖNA GREBO

SKÖNA GRÖNA GREBO har egen hemsida. Håll dig uppdaterad på:
http://grebo.johnstridh.se/

Rätt svar i tävlingen

Rätt svar i tävlingen

Eftersom det inte kommit in nåt svar alls till den tredje tävlingen avblåser vi den härmed.
Eller det kom in ett svar som i det närmaste var helt rätt, men skrivet av en anonym person (som dock påminde en hel del om den där snuskige rockstjärnan), och eftersom en anonym inte är en person kan svaret inte heller vara ett svar. Alltså inget svar.
Frågan var varför denne man (?) ibland kallas "Pullman". Rätt svar är för att han även kallas Bill och att det finns en skådis som heter Bill Pullman plus att det är roligt att säga Pullman. Dessutom anknyter det till den sexuella anspelningen i att han också kallas Ölandsbron.

Allt du behöver veta om covers

Den brittiska sångerskan Kathryn Williams sjunger låtar av Nirvana och Neil Young på sin nysläppta coverskiva, Meja tolkar Joni Mitchells ”The circle game” och Agnetha Fältskog har på sin comebackplatta sjungit in sin ungdoms favoritlåtar. Världen är full av förtjusande covers. Och en del mindre begåvade. 
När Johnny Cash släppte sin American recordings-svit (skivor där Cash tolkade Tom Petty, U2 och en mängd andra artister) blev det inte bara en fantastisk nytändning för karriären och sedemera, tragiskt nog, ett magnifikt slutdokument över en stor artist. Det var också ett tecken på att en låt sällan är definitiv vid det första försöket. Genom sina avskalade tolkningar visade Cash nya dimensioner av låtarna och vann en mängd nya fans.
Kanske hoppas Agnetha Fältskog på samma effekt som hos Cash när hon efter 17 år släpper en soloskiva. På ”My colouring book” som plattan heter, tolkar hon bland annat Jackie del Shannons ”When you walk in the room”. En låt som likt många andra kända sånger har en brokig historia
Låten skrevs av del Shannon, men det var först när Searchers  spelade in den (1964) som den blev populär, många trodde att det var Searchers låt. Sedan dess har den spelats in av bland andra Psycotic Youth (1994),  Status Quo (1995), Smokie (2001), Cliff Richard (2001) och nu senast Agnetha Fältskog.
”When you walk in the room” är inte ensam att tolkas av många olika artister. Musikhistorien är full av covers. Ibland underbara, ibland fasansfulla versioner. Men kanske allra oftast ganska mediokra och onödiga.

Sheena is a punkrocker
Ramones var i de flesta avseenden det perfekta rockbandet. De såg coola ut, de hade samma efternamn, de var konsekventa (höll fast vid samma utseende, logotyp, musikstil) och var en fulländad blandning av hjärndött party och stora känslor. Följaktligen skrev man också de perfekta låtarna.
Kritikern Charles Shaar Murray förklarade gruppens storhet med enkelheten. Ramones hackar sönder hela rockhistorien, rensar bland bråten och plockar därefter ut själva grundstenarna. De sätter ihop stenarna i NÄSTAN rätt ordning igen, innan de återigen förstör allt för att sedan plocka bara ett halvdussin bitar – de som omöjligt kan ersättas, menade han.
Ramones brukar reflexmässigt och lite slarvigt betecknas som punk, men bandet har kanske mer gemensamt med 1960-talspopen än med band som Sex Pistols (även om det faktiskt var Ramones som fick Sid Vicious att lära sig spela bas).
Enkla allsångsmelodier, tre- (eller snarare två-) minuterslåtar och namnet Ramone togs från en pseudonym Paul McCartney brukade använda. Frågade man Joey Ramone vad Phil Spector betytt i hans liv slutade den kutryggige sångaren inte prata förrän man satte munkavle på honom. När Spector upptäckte Ramones besvarades kärleken och legendaren producerade ”End of the century”. Det var tre år efter ”Sheena is a punkrocker”, en i raden av alla Ramones perfekta poplåtar.
Originalversion: Ramones (1977)
Mest annorlunda version: Per Gessle (2002)
Bra liveversion: Magnus Uggla (1981)
Andra versioner: The Gerogerigegege (1992), Die Toten Hosen (1996), Rancid (2003), Hüsker Dü (1994)
Undvik: Ingen. ”Sheena…” är en så bra låt att till och med She-Bang (2001) gör den riktigt bra.

Whiskey in the jar
Enligt Bonniers musiklexikon är ”trad arr” en term för musik där upphovsmannen sedan generationer varit okänd, eller där musiken är av folkligt ursprung. Det betyder att ingen kan ta åt sig äran på att ha skrivit den eller göra anspråk på låtens rättigheter.
”Whiskey in the jar” är en typisk ”trad arr”-låt. Ingen vet när eller av vem den skrevs. Det är bara en gammal irländsk folkvisa som alla känner till.
Den har spelats in av en mängd artister, men allra oftast framförs den av krogtrubadurer framåt småtimmarna. Och kanske är det i den miljön sången gör sig bäst, det är då man kan skriva under på texten budskap. Det att falska kvinnor och tomma plånböcker visserligen känns surt, men inte spelar någon större roll så länge glaset är fyllt med väldoftande whiskey.
Originalversion: Trad arr
Lysande svensk version: Toms tivoli (Brännvin i mitt krus, 1990)
Mest känd version: Thin Lizzy (1972)
Finsk version: Eläkeläiset (Humppamaratoni, 1997)
Några andra versioner: Smokie (1989), Grateful dead (1999), Dubliners (1993), The Pogues (1990)
Undvik: Metallica (1998), alla krogtrubadurer

Be my baby
Det räckte att höra trummorna i inledningen, sen var Bryan Wilson tvungen att stanna bilen han och hans flickvän åkte i. Det gick helt enkelt inte att koncentrera sig på körningen när The Ronettes klassiker strömmade ut ur bilstereon. Där och då förändrades Brian Wilsons världsbild helt och hållet, han hade fått en ny religion.
Beach Boys-legendaren har berättat historien åtskilliga gånger och 36 år senare var han fortfarande lika besatt. I en intervju från 1999 framkommer det att han väckt sin fru Melinda varje morgon med ”Be my baby” ända sedan de gifte sig.
-- Den kommer att vara för evigt. Ingen annan musik kommer i närheten av ”Be my baby”, menade Brian.
-- Jag vaknar till den varje morgon. Jag tål inte den där låten. Den kommer driva mig till vansinne, tyckte Melinda.
Originalversion: The Ronettes (1963)
Konstigast version: Cool candys (Min lilla baby, 1971)
Mesigast version: Smokie (2002)
Bootleg version: John Lennon (1974)
Några andra versioner: Melissa Etheridge (1996), Bay City Rollers (1974), Searchers (1965),Tim Burgess (2003), Mike Love (1981)
Undvik: Ultima Thule (1995), Gary Glitter (1999)

Love minus zero/ No limit
Bob Dylan har fått Polarpriset, han nämns som ständig kandidat till Nobelpriset i litteratur och han fick utmärkelsen ”Århundradets artist” av landets största kvällstidning. Det första mästerverket, skivan ”Freewheelin´”, kom 1963. Det senaste 34 år efteråt (”Time out of mind”, 1997). Bob Dylan är utan tvekan en av de absolut största och mest betydelsefulla inom musikhistorien.
Märkligt nog är inte hans sånger lika kända. Frågar man folk på gatan känner de möjligen till ”Mr Tambourin man”, ”Like a rolling stone”, ”Blowing in the wind” och någon ytterliggare. När Dylan befann sig i brytningsperioden mellan akustiskt och elektriskt, spelade han in ”Love minus zero/ No limit”. Den känner nästan ingen av ”mannen på gatan” till. Det är knappast en låt som krogtrubadurerna plockar fram när publiken önskar Dylan-låtar.
Men när andra artister spelar in egna versioner av Dylans låtar är det påfallande ofta just ”Love minus zero/ No limit” de väljer. Förmodligen för att det helt enkelt är en sån rasande bra låt.
Originalversion: Bob Dylan (1965)
Bra country version: Doug Sahm (2000)
Bra liveversion: Ron Sexsmith
Andra versioner: Walker brothers (1966), Joan Baez (1968), Fleetwood Mac (2003), Rod Stewart (1997)
Instrumental version: Duane Eddy (1965)
Undvik: Dan tillberg (Kärlek minus noll, 1987)

Viva Las Vegas
Det är knappast på grund av sina filminsatser Elvis Presley har gått till världshistorien som en av de stora ikonerna. Efter musikframgångarna under 1950-talets senare hälft följde ett decennium som mestadels ägnades åt filminspelningar. Åren 1964-68 spelade han in tre, fyra filmer varje år och ingen av dem kan sägas vara något mästerverk.
”Viva Las Vegas” från 1964 tillhör de mest kända men är inget undantag. Elvis är en racerförare som uppträder på nattklubbar och får ihop det med Ann-Margret i en danstävling. Handlingen är lätt glömd men filmen innehöll mycket sång- och dansnummer och framförallt titellåten har i efterhand levt vidare. Låten ”Viva Las Vegas” sammanfattar all den eufori och galenskap en kväll vid rouletteborden på ”The strip” kan åstadkomma.
Det var en yra som höll i sig fram till den storstilade återkomsten 1968 i svart skinnställ. Elvis var snyggare och bättre än någonsin, men framförallt var han äntligen tillbaka där han hörde hemma – på musikscenen.
Originalversion: Elvis Presley (1964)
Bra version: Wilmer X (1990),
Konstigast version: Eläkeläiset (Humppaleka, 1995)
Syntigast version: Aaron Sutcliffe (2002)
Några andra versioner: Dead Kennedys (1980), Bruce Springsteen (1993), Shawn Colvin (1995), Janet Jacksson (2000), Engelbrekt Humperdinck (2002)
Undvik: ZZ top (1992)

Jag ger dig min morgon
Jäkla Killinggäng! Jag minns en bussresa för några år sedan, ett grabbgäng på väg upp till Stockholm för att ta en helgtripp med en av Finlandsbåtarna. Plötsligt åker bandspelaren fram och Fred Åkerströms ”Jag ger dig min morgon” hörs.
I original hette låten ”I give you the morning” och gavs ut av Tom Paxton 1968 på albumet "The things I notice know". Ingen mer än Fred Åkerström tog notis om låten, den var i det närmaste totalt okänd när Fred översatte den till svenska på sitt album ”Två tungor”.
Ölburkarna ställdes undan, stämningen dämpades och 30 unga killar stirrade tankfullt ut genom bussfönstren. En tid innan bussresan hade filmen ”Torsk på Tallin” visats på tv och efter att ha sett den gick det inte längre att höra Åkerströms finstämda visa på samma sätt som tidigare. Vi var inte längre ett partysuget grabbgäng på väg österut för en trevlig helg. Plötsligt hade föraren förvandlats till Lasse Kongo och vi själva till en samling tragiska individer på väg till Estland för att finna kärleken.
Originalversion: Tom Paxton (I give you the morning, 1968)
Mest känd version: Fred Åkerström (1972)
Bra version: Toni Holgersson (1993)
Dystrast version: Pelle Ossler (2001)
Diftongversion: Göran Ringbom (1988)
Undvik: Håkan Hellström (2002),

Några bra covers att kolla in:
Marit Bergman: Real love (Originalartist Mary J Blige)
Eldkvarn: Sjuttonde balladen (Evert Taube)
Nick Cave: Let it be (The Beatles)
Psycotic Youth: Japanese Boy (Aneka)
Stefan Sundström: Årstider (Allan Edwall)
This Perfect Day: Oh, Susie (Secret Service)
Carpe Wade: In the ghetto (Elvis Presley)
Ulf Sturesson: Hallå (Magnus Uggla)
Bad Liver: Jockey full av bourbon (Jockey full of bourbon, Tom Waits)
De lyckliga kompisarna: Punkjävlar (Eddie Meduza)

Några mindre bra:
Britney Spears: I love rock´n´roll (Joan Jett)
Lambretta: Livet är en fest (Nationalteatern)
Vincent Hamilton: Jag vill ha en egen måne (Ted Gärestad)
Deltagarna i ”Baren”: Kung för en dag (Magnus Uggla)
Starz!?: Heavens on fire (KISS)
Flamingokvintetten: Min brevvän i Tanger (Folsom Prison Blues, Johnny Cash)
Håkan Hemlin & Ainbusk: En julsaga (Fairytale of New York, The Pogues)

Veckans kändis

Veckans kändis


VÄRLDENS BÄSTA LÅT!

VÄRLDENS BÄSTA LÅT!

SKUGGAN AV ETT TVIVEL med LUSTANS LAKEJER
Det är världens bästa låt. Finns egentligen inte mer att säga.

Men för er som fortfarande inte hört den, och drabbats, kan denna text som jag skrev i Corren för några år sedan kanske få er intresserade:
 

Lustans Lakejer: Skuggan av ett tvivel

(Singel 1981)

 

Världens bästa låt genom tiderna.

Det finns ingen annan jag lika ofta haft som sista-låt innan jag går ut, ingen som tröstat mig lika mycket när jag känt mig eländig, ingen jag analyserat lika ingående och ingen som bättre skulle kunna vara soundtrack till mitt liv.

”En gång trodde jag på sanning, en gång trodde jag på ära, trodde du och jag var vänner, trodde du och jag var kära” sjunger en 17-årig Johan Kinde, klädsamt brådmogen och dramatisk, och visar att livsleda och desperation är som vackrast ju tidigare den infinner sig.

Upprepningar i sångtexter är alltid ett snyggt grepp, konstpausar med inandning likaså, och Kinde lyckas till och med rimma ”hjärta” med ”smärta” och få det till storslagen poesi.

Tycker man melodislingan låter bekant kan det bero på att den dök upp i ledmotivet för ”Twin Peaks” tio år efter denna singel.

”Skuggan av ett tvivel” förvirrar lyssnaren. Drivet i musiken gör låten till en majestätisk, livshyllande fanfar, men de mörka undertonerna och texten om oförlåtligt svek och döden som en skrämmande befriare är allt annat än lyckliga.

Det finns ingen annan låt som nått mina känslor, och alltjämt fortsätter att göra det, så som ”Skuggan av ett tvivel”.

TOBIAS PETTERSSON


Så här skriver en kille som heter Christian på en hemsida:
Johan Kinde satt på en buss med brustet, förtvivlat hjärta när han för hand skrev texten till Skuggan Av Ett Tvivel. Jag tror att han var femton år.
Det är fortfarande poesi som närmar sig patetikens svindlande klippkant men som inte trillar över. Det är den bästa svenska singeln någonsin. Men det vet alla numera. Livet är meninglöst. Jag vill dö men jag vågar inte. Klassisk tonårsmisär. Henrik Berggren långt innan han uppfann den nya tidens sorgefyllda kajalpojkar- och flickor.

Och all den ögonblicklig spänning, [allt det vackra synden gav oss]
börjar tappa all sin charm nu, [börjar slita tiden från oss]
och på samma gång blir ögonblicket kortare ändå.

("Skugan Av Ett Tvivel, 1981)

Så här skriver han också:

Lustans Lakejer - Skuggan av ett tvivel
(1981)
Johan Kinde satt i en buss och skrev den här texten. Han var 15 år och förstod knappt själv vilka ord som kom fram. Samma år hade Lustans Lakejer släppt sin självbetitlade debut och det var en sorgsen skavd champagnekostym för unga människor med blickarna långt härifrån. Människor som ville förändras, som vågrade förstå det som var och som drömde om någonting bättre. "Skuggan Av Ett Tvivel" släpptes aldrig på någon lp (men finns på den utmärkta samlings-cd´n "Raffel i Rangoon") och det är den bästa svenska singeln som någonsin gjorts. En fantastisk melodislinga som gnager sig fast och en text om att sakna någon eller någonting. Att försöka hitta hem, att med ord skurna med blod från hjärtat försöka få henne att förstå att det är hon som är den enda som betyder någonting.

------------------------------------------
15 eller 17?
Svaret är att han var 15 när han skrev låten och 17 när den kom ut. Otroligt i båda fallen.
I lördags fyllde förresten Johan Kinde 43.

Vad tycker vi om killar i dreads?

Vad tycker vi om killar i dreads?

När ni i framtiden ska berätta för era barn vad som verkligen var riktigt UTE år 2006, så visa dom den här australiensaren (...såklart...).

Veckans snuskhummer

Veckans snuskhummer

Det finns en gräns även för rockstjärnor...brrr

VECKANS TIPS

Album:
The Radio Dept: Pet Grief (If you go indie you never go back)

Låtar:
Hampus: Gabriel (ytterliggare ett skäl att bli gay)
Wendy McNeill: Such a common bird (ännu bättre än duetten med Ane Brun)

Cover:
Le Sport & Montt Mardie: Last Christmas (vilken röst han har, Pagmar!)

Filmscen:

Slutscenen i King Kong (morgonljuset, höjdkänslan - så snyggt, så snyggt)

Rubrik:
Bert Karlsson rasande - Langare köper ut falukorv till Kikki Danielsson (blir inte bättre än så)


Tävlingen fortsätter...

Tävlingen fortsätter...

Eftersom det inte kom in nåt rätt svar fortsätter tävlingen. Kom igen nu, det står en synth-skiva på spel!
En besökare hörde av sig och tyckte att denna filur var märkligt lik både "Bill" och "Ölandsbron", och det ligger kanske något i det. Men frågan är alltså:
Varför går denne man(?) ibland under namnet "Pullman"?

...öööööööööööh.......

...öööööööööööh.......


Veckans kändis

Veckans kändis


RAGGA STEADY!!! GO!!!

RAGGA STEADY!!! GO!!!

Midi, Maxi & Efti - Midi, Maxi & Efti
Label:Columbia Records
Catalog#:CK 48891
Format:CD
Country:US
Released:1992
Genre:Hip Hop
Style:Ragga HipHop, Pop Rap
Credits:Co-producer - Per Adebratt
Producer - Alexander Bard , Anders Wollbeck
Notes: 
Rating: 
Submitted by: 

Tracklisting:

1 Ragga Steady
2 Poppadink Tribe
3 Masenko
4 Basement Boyfriend
5 I Got Riddim
6 Go Girlie Go
7 Culture Of Youth
8 Bad Bad Boys
9 Jamma On Da Savannah
10 You Can Make It
11 Sisterhood Of Africa
12 Ragga Steady Dub

Omröstning:
Vilken är egentligen den allra bästa av Midi, Maxi & Eftis låtar? Och varför?
Innan ni skriver era kommentarer ber jag er bara komma ihåg att de finns flera hits än de tre singelsläppen. Exempelvis är ju "I got riddim" helt suverän. Och känner man till de inre stridigheterna i bandet, som man försöker överbrygga i låten "Sisterhood of Africa" får den en extra dimension. Titeln "Jamma on the Savannah" går inte heller av för hackor.

Veckans Lehman-skämt

Veckans Lehman-skämt

Mannen till sin fru:
--Förut söp jag, svor och ljög utan nån egentlig orsak...
(Konstpaus)
--Men sen jag träffade dig har jag en jäkla bra orsak!

Tv-krönika 7/4 -06

Skärpning TV3
Nu är det dags för TV 3 att rycka upp sig. Från starten 1987 och ett decennium framåt hade kanalen en respektlös och uppkäftig attityd som förnyade den svenska tv-världen. De senaste åren har TV 3 däremot haft en rejäl formsvacka. Det räcker med en titt i tablån för att konstatera det. Man skulle i princip kunna göra en karbonkopia av tablån från den 6 april 2003 och klistra in på torsdagens tv-sida. Cityakuten, Simpsons, Sex and the city – serierna är de samma år efter år.
 
Det verkar som att man är mer intresserad av att skapa fler kanaler än att fylla de som redan existerar med bra innehåll. Vid senaste räkningen fanns det nio Viasat-kanaler, synd att innehållet bara räcker till max hälften av dem. Så visar de ju också delvis samma program. ”Studio Virtanen” går både i ZTV och TV 8, ”Family guy” sänds i både ZTV och TV 3 för att ta två exempel.
 
Torsdagarna är TV 3:s tunga kväll. Då sänds ”Efterlyst” och ”Insider”, två ambitiösa, välgjorda och viktiga program. När kanalen anstränger sig kan den vara riktigt bra. Tyvärr har man visat alldeles för lite av det de senaste åren.
 
AVSLAGET: Inte ens den vanligtvis så strålande kommentatorn Staffan Lindeborg verkar bry sig om kortbane-VM i simning (SVT)
LYSSNA PÅ: Wendy Mc Neill (bra reportage på Nöjesnytt, SVT i förrgår)
BESÖK: www tobi.blogg.se
IN MED: Jalle, Julle och Hjulius
UT MED: ”Veckans president” (SVT 2, torsdagar)
 

Veckans bonus-Lehman-skämt

Veckans Lehman-skämt

Hos frisören:
--Hur vill min herre ha håret?
--Som min bror.
--Hur har han det då?
--Jotack, bara bra!

Konsert med The Fine Arts Showcase

Club Casbah
Med The Models, Clay Allisson och The Fine Arts Showcase
Atmosfär, Linköping 8/4

Hade håret i bakhuvudet varit rufsigt hade jag inte tvekat. Linköpingskillarna i Clay Allisson är så lugna, avspända och harmoniska på scenen att det ser ut som att de just har fått sig ett skjut.

Eller också beror det på vetskapen om att de är stadens bästa band för tillfället.

Hursomhelst gör Clay Allisson en strålande spelning på lördagskvällen. Deras prydliga mollpop är tajt, tät och trombonfylld.

Dessförinnan hade Malmöbandet The Models öppnat med en dos småpunkig rock. Tjejtrions musik är dock lite för traditionell och anonym för att sätta något större avtryck. Mer pose än poesi, så att säga.

Huvudakten The Fine Arts Showcase har skrivit två av mina absoluta favoritlåtar de senaste åren, den fantastiska ”Mock Ivory” från debutalbumet och nya plattans förstasingel ”Chemical Girl” där inte minst textraden ”where the should-have-beens mix with the never-wills” är suverän.

Men precis som albumen är även lördagens konsert ojämn. Ibland är det lite ofokuserat och låtarna får abrupta slut. Å andra sidan blir det hypnotiskt när det sitter, som i exempelvis sista extranumret ”There is a hurricane”.


RAGGA STEADY!!!

RAGGA STEADY!!!

Eritrea/ Etiopien rocks! Akalla också, för den delen. Midi. Maxi & Efti placerar sig lätt på topp tio på listan över "Världshistoriens mest underskattade artister". Fattar du inte vad jag snackar om, så lyssna på någon av de tre singlarna "Ragga steady", "Masenko" eller "Bad bad boys". RAGGA STEADY...GO!

Emmaboda -06


Många band är redan klara till årets Emmabodafestival, eller "Ge mig nåt!" som den egentligen heter.
Tobi rekommenderar särskilt: Hets, Pascal och I´m from Barcelona. Priset är låga 690 kr och datumet 10-12 augusti. Mer info på: www.rassle.org


Emmabodafestivalen 2006

 
The Magic Numbers(U.K)
Svenska Akademien
The Whitest Boy Alive(no/De)
Hello Saferide !
Black Mountain(Ca)
Euros Childs(U.K)
Sibiria
Montys Loco
Deltahead
Pascal
Hets
I Love You Baby'>
Tralala (U.S)
Darren Hayman (U.K)
Taxi Taxi
Hemstad
The Mare
The Boy Least Likely to (UK)
Du Är Christer Pettersson Du Också
I´m From Barcelona
Billie the Vision and the Dancers
The Bobby McGees (UK)
047
Strip Squad
Mystery Jets NY!
Pants Yell Ny!
Agent simple NY!
The Tiny NY!
Gösta berlings saga NY!
Dogbreath NY!
They Live By Night NY!
Irene NY!


What happens in Lamai stays in Lamai

What happens in Lamai stays in Lamai

Välkomna till Tobis blogg - din katoyshow på nätet!

Ta en titt i arkivet till höger. Jag rekommenderar särskilt dejtingsidorna.
/Tobi

Veckans Lehman-skämt

Veckans Lehman-skämt

Det var en gubbe som gnällde på sin fläskiga kärring.
--Ditt arsle är ju brett som en skördetröska, sa han.
På kvällen var han ändå lite sugen och ville krypa på.
--Va, tror du jag startar upp skördetröskan för ett ynka litet halmstrå, fräste kärringen.

Två skivrecensioner

Betyg: 4

Hets: Hets
V2

Mattias Alkberg BD, Pascal, Hets…den nya svenska punken kommer i indieförpackning, med trådar tillbaka till 80-talet.

Hets bildades i januari i år och har Markus Krunegård från Laakso på sång. Han sjunger roliga och träffsäkra texter om hemstaden Norrköping, skämtande taxichaufförer och en ”112-kväll nere på Harrys”.

Laaksopåminnande klassåterträffslåten ”Gud va bra” kan sammanfattas med sin titel. Men störst kultpotential har nog ”Ulf”, där Hets försöker finna vad som egentligen är Ulf Lundells storhet men får nöja sig med svaret att ”Uffe är …speciell”.
 

Betyg: 2
Timo Räisänen: I´m indian
Razzia
Har inte Timo Räisänen redan gjort den här skivan en gång? Musiken har möjligen blivit en nyans dystrare och rockigare, men ”I´m indian” känns ändå som en tvåäggstvilling till fjolårets debut.

Här finns dock ingen ”Dont let the devil…”, även om exempelvis ”Lead Star” försöker. Låtarna är överlag ganska anonyma och har svårt att få riktigt fäste i skallen.

Timo kommer nog även i fortsättningen att mest betraktas som Håkan Hellströms sidekick.

Ny tävling!

Ny tävling!

Varför går denna man(?) ibland under namnet "Pullman"? Rätt svar belönas med en synthskiva.

Veckans frisyr

Veckans frisyr

Vad kallas egentligen den här frisyren?

Nyfriserad

Nyfriserad

Sådär, då har man gjort sig fin i håret. Nu är det bara att gå ut och vårflirta!
Jag säger som min kompis P. Joelsson: "Jag tror fan att jag är oemotståndlig!"

Vårtecken

Vårtecken

Ett av de tydligaste vårtecknen är när kaninhoppningarna sätter igång vid Kungsbergsskolan i Tannefors, Linköping. Idag är det dags igen.

Veckans höjdpunkt!

Veckans höjdpunkt!

Aaaaaaaah....after worken på fredagarna är en lisa för själen. Här ser vi en av stamgästerna.

Konsert med The Embassy

The Embassy
Herrgårn, Linköping 30/3

Regel nummer 1 inom musikvärlden: elektroniska band suger som liveakter. Göteborgsduon The Embassy är inget undantag.

Den mesta musiken är förinspelad. Torbjörn Håkansson bakom laptopen dricker vatten och dansar lite lojt innan han sätter sig igen. Fredrik Lindson spelar gitarr och sjunger som en kratta. Något mellansnack förekommer inte. Däremot har man med en kille på bas och kör den elektroniska musikens lika förväntade som uttjatade grepp att visa bakgrundsprojektioner.

Efter två låtar går man plötsligt av scenen utan ett ord, tydligen något teknikstrul. Publiken börjar surra, är det slut nu? Vi känner ju till bolagskollegorna The Tough Alliances superkorta gig.

Efter en stund är dock The Embassy tillbaka och fortsätter spela sin kritikerhyllade elektro-pop-disco.

Jag kan sympatisera med det mjuka anslaget och det varm/kalla dansanta svänget, men The Embassys musik avnjutes bäst på skiva eller, i sina svängigaste stunder, på dansgolvet. Som liveartister är gruppen tyvärr riktigt usel. Det kanske ingår i rollen som portalfigurer för antirocken, men det är likafullt sant.


Östergötlands största filmstjärna!

Östergötlands största filmstjärna!

Vem är Östergötlands största filmstjärna? Tobis blogg har svaret:
http://www.corren.se/archive/2006/3/2/6ov8zpth5zenkj.xml?category1=1096984640-27&

Östergötlands största rockstjärna!

Östergötlands största rockstjärna!

Vem är Östergötlands största rockstjärna? Tobis blogg har svaret:
http://archive.corren.se/archive/2005/10/7/idnelw16i4poq6p.xml?category1=1096984640-27&

RSS 2.0