Lehmans fredagsfräckis

Mannen ringde sin husläkare och lät direkt hysterisk:
- Min femåriga son svalde just ett kondom!
- Var inte orolig, jag kommer snart och tittar till honom.
Just som husläkaren skulle ge sig iväg på hembesöket ringde mannen på nytt:
- Doktorn, nu behöver ni inte komma över. Jag har hittat en annat kådis!

Biotorsdag

Var och kollade på "Wonder woman" igår. Som väntat inget djupsinnigt mästerverk, men ändå oväntat sevärd och Gal Gadot var riktigt bra i huvudrollen. Snyggt foto och inramningen av första världskriget gjorde att det blev något mer än bara en vanlig superhjältefilm.
Betyg: 3 av 5

Rösten hos Batra

Oj oj oj...i dagens avsnitt av David Batras podcast pratar dom om Rösten och Grebo.
Lyssna här: http://www.radioplay.se/podcast/david-batras-podcast

Hemma igen

Då var man hemma igen från Samos. Det var bara en liten kortistripp, men en härlig sådan. Nu har man fått en liten försmak av den grekiska övärlden och det kommer säkert bli fler resor dit framöver. Hälsar gärna på Figge och Linda igen på Samos, men det finns ju även många andra öar. Men då gäller det att få till en smidigare resa än den vi hade nu, för den var oproportioneligt bökig för det relativt korta avstånd det gällde. Ja ja, gött var det i alla fall.

En sväng runt Samos

Igår hyrde vi moppar och gav oss ut på en liten sväng på Samos.
I Kokkari är det bara stenstrand så vi drog till en sandstrand där vi låg och pressade några timmar.
Sen gjorde vi ett ölstopp i Samos stad på hemvägen.

Och sen tillbaka till Kokkari för en riktig rumlarkväll på stan...oj oj oj... Samos - vilket ställe!

Raj raj i Kokkari

Vi checkade ut från hotellet och checkade in på stranden här i Kokkari. Där spenderade vi sedan hela dagen i väntan på att våra nya hyresvärdar skulle anlända.
Sen dök Figge och Linda äntligen upp och vi checkade in i deras hus.
Ja, sen var det inte så mycket att tveka på, utan vi drog ner till restaurangstråket nere vid vattnet och började äta och dricka som om det inte fanns någon morgondag. Oj oj oj...leva Life - the Kokkari style!

Mamma Mia! Kokkari levererar.

Första dagen i Kokkari blev kanon. Det är en mysig liten by på Samos och vi hade stans bästa utsikt från vårt hotell. 
Stranden är stenig men vattnet klart. På dagen är det rätt lugnt som ni ser men på kvällen är det packat med restauranger längs med strandpromenaden.
Ikväll kommer Figge och Linda. Oj oj oj, då blir det ännu bättre!

Filmrecension: Jackie

Jackie

Jackie Kennedy är den amerikanska presidentfru som mest fått symbolisera elegans och stil. Hon har blivit en modeikon och förebild men egentligen vet vi kanske inte så mycket om vad som försiggick inne i hennes huvud. Denna film vill bredda den bilden och låter oss möta henne (i huvudsak) dagarna från JFK-mordet och en tid framåt. Jackie (spelad av Nathalie Portman) får berätta sin version genom en intervjusituation men också via filmklipp och återblickar.
Och det är ingen särskilt smickrande bild som ges. Den gulliga och mytomspunna Jackie framstår som beräknande, förvirrad, osympatisk, girig och svår att ha att göra med. Hon kedjeröker och det antyds även att hon dricker. Att hon är uppriven efter mordet är såklart en förklaring, men regissör Pablo Larrain kunde ha valt en annan vinkel om han velat.
Och det är min största invändning, vad är det man vill berätta? För här finns egentligen ingen historia värd namnet, mer än en framkrystad Camelotjämförelse om att hon under en kort tid hade ett unikt fönster då allt tycktes möjligt.
Trots presidentmord, världspolitik och historiska händelser känns filmen väldigt odramatisk och seg. Och inte lär vi oss förstå oss bättre på Jackie heller.

2/5

Mot Samos!

Midsommardagen satte oss jag och Bella på tåget för att ta en liten sväng till Grekland. Samos, närmare bestämt. Senast jag var i Grekland var typ 1987 med föräldrarna så nu var det på tiden att dra dit igen.
Rätt bökigt att ta sig dit trots det relativt korta avståndet. Tåg, flyg, väntan, flyg, väntan, flyg. Men å andra sidan flög vi business class så det jämnade nästan ut sig.
På morgonen kom vi fram i alla fall, till Kokkari på Samos. Oj oj oj, som Figge skulle ha sagt. Och det säger han nog imorgon, när han och Linda kommer hit.
Nu är vi incheckade på vårt lilla hotell med stans kanske bästa utsikt. Mythosen är provad och fler ska det bli. Tja!

Midsommar 2017

Årets Midsommar firades - hör och häpna - inte i Grebo utan i Kolmårdsskogarna. Det funkade det med, men jag saknade såklart Tjollas fräckisar och att dricka upp Grebo Dränges gage efter gigget. Men 2018 är jag tillbaka i Grebo igen!

Skivrecension: Per Gessle

Per Gessle
En vacker natt

Gessle drog till Nashville, pluggade in fiol och pedal steel och kom tillbaka med en platta med stillsamma sånger och organisk ljudbild. Klart att det blev snack om att Halmstadssonen gjort en countryskiva, men nja...då får man nog ha en väldigt vid definition av vad country är. Snarare landar "En vacker natt" (som kommer att följas upp av systerskivan "En vacker dag" i slutet av sommaren) nånstans mellan "Mazarin" och "Son of a plumber", det vill säga i ganska välbekanta Gessletrakter.
Det är en riktigt trevlig skiva att lyssna på och funkar nog ypperligt under sommarens grillkvällar, men den som önskar hits i stil med "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" blir besviken. Visserligen kommer sannolikt "Småstadsprat" att höras en del framöver, men det beror nog på att det är en Winnerbäckduett snarare än en särskilt bra låt.
Ibland är det dock puttrigt myspys som man behöver och för egen del gillar jag det mesta av vad jag hör på plattan, och kanske "Några glas rosé" lite extra. Musiken känns varm och organisk, mogen men med den pojkaktiga charmen intakt. Texterna är på svenska och går i ganska sedvanlig Gesslestil. Det är småstäder, tussilago och kärleksskildringar. Inte någon countryplatta, men rätt härlig lyssning ändå.

3/5

Glad midsommar!


Lehmans fredagsfräckis

En kvinna kommer in i klubbhuset efter en genomförd golfrunda och verkar vara helt ur humör.
En gentleman i klubbhuset vill vara artig och frågar hur det gått.
- Uruselt, svarar kvinnan, men det beror nog på att jag blev getingstucken mellan första och andra hålet!
- Aj fan, svarar mannen, där som det är så jävla svårt att få plåstret att fästa också...

Rajdidajdidaj...

Japp, sommarn är igång för fullt. Det firade jag med att plocka nya Nollelva och Nolltretton och ta en öl. Inget mera jobb där förrän i augusti. rajdidaj...

Bioonsdag

Dåligt bioutbud den senaste tiden, som sagt, så nu är jag nere på "Rough night"-nivå. En slags "Bridesmaids"-copycat om ett gäng brudar som åker till Miami för att ha möhippa och ställer till det. Inledde svagt men tog sig dock succesivt.
Betyg: 2 av 5

Fake news

Äntligen ett mediabråk! Jag har ju länge efterlyst fler bråk inom den östgötska medievärlden och nu har jag äntligen lyckats hamna i ett. Bakgrunden är den att Corren snott ett av mina reportage och publicerat i sin Nöjesbilaga - en stark öppning får man lov att säga. Men sen har det inte hänt så mycket. De skyller ifrån sig och vägrar pröjsa. Nu har jag tröttnat, så man får väl säga att de vann. Fast den moraliska fighten - den förlorade Corren tio gånger om.

Skivrecension: Gorillaz

Gorillaz
Humanz

Alltså Gorillaz...jag vet inte. Är det nåt att ha egentligen? Det var lite kul där i början när Damon Albarn drog i gång projektet och utmanade vår syn på hur popband ska vara. Ett virtuellt band bestående av fyra animerade figurer och där musiken i princip kan låta lite hursomhelst och framförs av en lång radda olika gästartister. Det var ett intressant grepp på den självbetitlade debuten från 2001 men redan då kändes det mest som en halvfånig gimmick som man snabbt tröttnade på.
Det var helt enkelt svårt att engagera sig i ett band som inte var på riktigt, och det har sannerligen inte blivit lättare med åren. Nu har det gått sju år sedan senaste albumet och det kompenserar Gorillaz med en Deluxe-version på hela 26 spår, vilket givetvis är på tok för mycket. Särskilt när musiken inte heller har en egen identitet mer än att den är elektronisk, och smått melankolisk.
Det kryllar av gäster, allt från Grace Jones och Mavis Staples till De La soul och Noel Gallagher. Hits? Nja, inte direkt. Låtar som fäster och berör? Nej, knappt det heller. Det är för mycket, för spretigt och för dåligt, och mitt intresse för Gorillaz har dalat ytterligare.

2/5

Mera rocklogen

Fler bilder från Rocklogen i lördags + Röbäck i söndags.

Rocklogen 2017

Igår var det dags för Rocklogen igen - alltid lika trevligt. Bête Noire öppnade och sen körde även Grey Bow och No Excuse. Oj oj oj...

Putte i Parken

Var på Putte i Parken igår och kollade in The Sounds, INVSN och E-Type. Var en helt okej festival, inte minst med tanke på att det var gratis. Inget man skulle gråta över att missa och finns utrymme för förbättringar, men jovisst - en trevlig kväll.

The summer of Tobi 2017

Igår skickade jag in mina sista jobb till 013/011 så nu drar "The summer of Tobi aka The summer of love" igång. Ja, jag vet att Benny i vanlig ordning kommer ringa sent på söndag kväll och tvinga mig skriva ihop några sista-minuten-grejer, och så har jag även några strö-jobb kvar till andra uppdragsgivare, men skitsamma. I princip har jag sommarlov från nu och till slutet av augusti och med ett minimum av arbetsinsats kan jag pusha det en månad till, dvs till Kulturnatten i Norpan den 30/9. Och kanske en vecka till, om jag i vanlig ordning väljer att dra till Nordamerika en vända.
This is Tobi...signing out!

Lehmans fredagsfräckis

En dag ställde läraren en fråga medans Lisa sov:
- Vem skapade universum Lisa?
När Lisa inte reagerade tog lille Jonny, som satt bakom lisa, sin penna och stack henne i ryggen.
- Åh Herregud! skrek Lisa.
- Jättebra Lisa! Sa läraren medans Lisa somnade om.
Efter en stund frågade läraren Lisa igen:
- Vem är vår Herre och räddare?
Men Lisa reagerade inte heller denna gång från sin sömn. Ännu en gång fanns Jonny där med sin penna och stack henne i ryggen, vän som han var.
- Jesus Kristus! Skrek Lisa.
- Jättebra! Sa läraren nöjt igen medans Lisa återigen föll i sin härliga sömn.
Sedan frågade läraren Lisa en tredje gång:
- Vad sa Eva till Adam efter att hon fått sitt tjugotredje barn? Ännu en gång sov Lisa så Jonny fick rycka in med sin penna. Han böjde sig fram och petade på henne igen, men den här gången hoppade Lisa till och skrek:
- OM DU STICKER DEN DÄR JÄVLA GREJEN I MIG EN GÅNG TILL SÅ KOMMER JAG ATT BRYTA DEN I TVÅ BITAR OCH TRYCKA UPP DEN I RÖVEN PÅ DIG!
Läraren svimmade!!!!

Synthlogen närmar sig


Release med Alexandra

Hamnade på Kopparhammaren igår där Alexandra Jardvall hade releaseparty för sin skiva "Aurora skies". Alexandra är en av få covertrubadurer som är värd att lyssna på, fast igår körde hon nästa bara egna låtar. Skön röst och jäkligt trevlig, kolla in henne om ni får chansen.

Biotisdag

Fan, vilka skitfilmer det har gått på bio den sista tiden. Det gjorde att jag var tvungen att se "The Mummy" igår, den har ju trots allt Tom Cruise i huvudrollen. Nu hjälpte inte det utan den var precis så usel som jag befarat. En 5000 år mumie vaknar och...bla bla bla...
Betyg: 1 av 5

Musikkrönika

Sluta skyll på Jante

Är du en artist som skyller din uteblivna framgång på Jantelagen? Då kanske det inte är Jante som är felet - utan du själv.

Hänvisningar till Jantelagen måste vara det vanligaste försvarsargumentet bland svenska artister som inte får den uppskattning de tycker sig vara värda. Vi hör det från utröstade "Idol"-deltagare, från Melodifestivalartister som inte nått finalen, när krogshower får dålig kritik, när skivor får usla recensioner, när teateruppsättningar läggs ner, när publiken inte kommer till konserter. Klagolåten är alltid densamma och handlar om att "man inte får sticka ut i Jantesverige".

En slående detalj är dock att det nästan bara är artister i nöjesbranschens utkant som använder sig av begreppet "Jante", och bara i samband med att det skett någon form av misslyckande. För även mindre framgångsrika artister kan emellanåt få bra kritik eller locka mycket folk till sina spelningar, men det är aldrig vid dessa tillfällen som det brukar talas om "Jante". Hänvisningar till Jantelagen är alltid kopplade till någon form av bitterhet och det gör att man kan ifrågasätta om det överhuvudtaget finns en Jantelag i vårt land. Är det inte i själva verket precis tvärtom?

Jantelagen är ju inte ens svensk från början utan formulerades av den dansk-norska författaren Aksel Sandemose i boken "En flykting korsar sitt spår" från 1933, och handlar om den fiktiva danska staden Jante där en oskriven lag säger att man "inte ska tro att man är något". Med tiden har begreppet på något märkligt sätt blivit en symbol för det svenska kynnet, och kan förenklat beskrivas som att det finns en kollektiv mentalitet i vårt land som bestraffar den som utmärker sig. Något som misslyckade artister ofta är snabba med att lyfta fram.

Men var finns det där Jantesverige som så många talar om? Om man tittar på vilka artister, tv-personligheter, skådespelare, idrottsmän och kändisar som svenska folket älskar är det ju knappast de timida och intetsägande. Tvärtom älskar vi original, excentriker, starka personligheter och udda karaktärer. Thomas di Leva, Leif GW Persson, Björn Ranelid, Thorsten Flinck, Thåström, Loreen, Little Jinder, Howlin´ Pelle, Papa Emeritus, Edward Blom...listan är oändlig. Men det får man väl inte säga här i Jantesverige...

Härlig helg


Söndagsintervjun: Flowers must die

Flowers Must Die

Linköpingsbandet Flowers Must Die har beskrivits som kosmisk disco, psykedelisk folk och krautrock. Själva kallar de sin musik garageprogg. I april gav bandet ut sin nya platta "Kompost" och passade i samband med det på att turnera i England.

Flowers Must Die bildades 2006 av gitarristen Jonas Höglund och Richard Daun på elektronik som hade sysslat med art/noise-grejer tidigare men ville spela mer riffig, monoton och krautinspirerad rock. Trummisen Lars Hoffsten, gitarristen Sven Walan och basisten Martin Daun värvades och senare kompletterades sättningen med Lisa Ekelund på sång, fiol och theremin. Till en början handlade om ett ganska lågfrekvent jammande i replokalen och det dröjde till 2009 innan bandet gjorde sitt första gig.
- I början gick vi in i repan och snackade knappt med varandra, utan vi spelade i två timmar och sen gick vi hem, säger Martin.
- Sen ville Lasse ge ut en skiva för att ha ett fysiskt bevis på att vi faktiskt existerat, lägger Jonas till.

Bandet släppte sina tre första skivor på Richards eget bolag. 2015 fick de kontrakt med det brittiska skivbolaget Rocket Recordings, som även har Goat och Josefin Öhrn + The Liberation i sitt stall, och har där gett ut en EP och det nya albumet "Kompost" som släpptes den 28/4 i år. Det var i samband med att de signades för Rocket Recordings som Lisa anslöt, vilket tog bandet in i en ny fas.
- När vi värvade Lisa för två år sedan är en ganska tydlig före/efter-skiljelinje. Skivbolaget kände att det behövdes nånting mer för att höja det ytterligare ett snäpp. Hon hoppade på och det funkade bra på en gång, och det har gjort att vi har sång på fler låtar, säger Jonas.
- Det blir mer struktur för lyssnaren, även om sången ofta används mer som ett extra instrument. Den försvinner inte i musiken utan skär genom ljudbilden - på gott och ont, säger Martin.

Flowers Must Die skapar sin musik genom att jamma fram låtarna. Oftast börjar det med att någon presenterar ett riff och sen fyller de andra i.
- Vi gillar att sno grejer och funkbasgångar är tacksamt att sno. Men vi plockar influenser från många olika håll, allt från jazz till Oi-punk. Alla i bandet har en väldigt bred musiksmak. Vår musik blir väldigt mycket en summa av delarna, säger Jonas.
Under våren har de spelat i Stockholm, Linköping och fyra gig i England, men också varit uppe i Silencestudion i Koppom och spelat in ny musik till en kommande platta.
- Det träcker nog till tre fullängdare tidsmässigt, men det är mycket som ska klippas bort. Vi har inget planerat släpp för de låtarna utan det dröjer nog ett år, eftersom vi precis gav ut "Kompost", säger Martin.

Den 18 juni ska bandet tillbaka till England och spela på Supersonic Festival i Birmingham och de räknar med ytterligare tre, fyra gig runt det datumet. Till hösten finns planer på lite Sverigespelningar och eventuellt en Europaturné.
- Vi ska bland annat försöka ta oss ned till Italien. Där har vi näst mest lyssningar på Spotify efter Sverige, säger Jonas och Martin.

Norpan&Sörpan

Har fullt upp just nu och hängt i Norping och Sörping torsdag-fredag. Och här blir jag nog kvar helgen ut.

Filmrecension: American pastoral

American Pastoral

Ewan McGregor gör regidebut och spelar själv huvudrollen som "Swede", en gammal sporthjälte som gifter sig med en tidigare skönhetsmiss (Jennifer Connelly), tar över en fabrik från sin far och har ett behagligt liv i den övre medelklassen. De får en dotter som stammar och börjar visa upproriska sidor. När hon är sexton och har blivit politiskt medveten ökar motsättningarna inom familjen, och späs på av att Vietnamkriget pågår och rasmotsättningarna i landet eskalerar. När en bomb exploderar i familjens lilla samhälle misstänks dottern Merry (Dakota Fanning), som dessutom försvinner i samma veva.
Swede ägnar sedan år åt att finna sin dotter medan hustrun får mentala problem.
Filmen bygger på en Pultzerprisad roman av Philip Roth och skildrar en omvälvande politisk tid och en lycklig familj som rasar samman. Där finns något intressant att berätta och här och var glimtar "American pastoral" verkligen till, men det känns som att McGregor fegar ur lite och inte riktigt vågar ta denna tragiska historia på det allvar som den kräver. Filmen känns lite för polerad och präktig, och skrapar mest på ytan. Med en modigare regissör och ett skarpare manus hade denna film kunnat bränna till betydligt mer än vad den gör.

2/5

Lehmans fredagsfräckis

Varför finns det kondomer med jordgubbssmak när musen ändå tycker bäst om ost?

Resekrönika

Det udda är det verkligt sevärda

Det känns som man sett Eiffeltornet redan innan man har varit i Paris, och behöver världen verkligen ännu ett turistfoto på Sydneys operahus? Nej, satsa istället på de udda sevärdheterna som inte alla andra besöker.

Turismen i världen ökar stadigt och många väljer att besöka samma typ av sevärdheter. Är man i New York hör det till att åka upp i Empire State Building och reser man till Rio de Janeiro är ett foto på Jesusstatyn "ett måste". Inget konstigt med det egentligen, men det förtar lite av nöjet att göra som alla andra och man kan fråga sig om man verkligen besöker alla dessa berömda turistmål för att man har ett genuint intresse eller om man bara gör det för att det förväntas av en.

Samtidigt har det pågått en trend under senare år att istället söka sig till de mer udda och alternativa sevärdheterna, så kallade "roadside attractions". Det kan handla om platser, saker och företeelser som skapats för att bli sevärdheter men inte riktigt lyckats få något större genomslag, men det kan också handla om saker som är ofrivilligt humoristiska, omotiverat gigantiska, märkligt poänglösa, påtagligt misslyckade eller bara allmänt konstiga. Udda sevärdheter, med andra ord.

Själv har jag besökt en skylt med världens längsta ortsnamn på Nya Zeeland, en gigantisk jättepotatis i Australien och en rymdfärja på en äng i Kanada. Särskilt stort tycks intresset för alternativa sevärdheter vara i USA och söker man på nätet hittar man snabbt en mängd sidor som tipsar om tusentals märkligheter längs med de amerikanska vägarna. Jag har exempelvis besökt en kyrka som ser ut som en kyckling i Florida, en kub som innehåller en miljon dollar i Chicago och en tuggummivägg i Seattle. Och oftast är det dessa udda sevärdheter jag minns bäst från mina resor, inte de traditionella turistfällorna som man mest besöker för att kunna "bocka av dem" på en imaginär lista.

Även i Sverige kryllar det av alternativa sevärdheter. Några av de mest kända är Kinatemlet Dragon Gate utanför Gävle, den thailändska paviljongen i Jämtland och Lars Vilks konstverk (?) Nimis norr om Helsingborg. Det har getts ut flera böcker i ämnet, exempelvis "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter" av Fredrik Kullberg, och på nätet finns ännu mer material för den som söker inspiration. Själv planerar jag en helg i Skåne i sommar och där ska jag besöka den nybyggda medeltidsstaden Jakriborg, Sveriges lägsta punkt utanför Kristianstad och den 574 meter långa badbryggan i Bjärred. Kanske blir det även ett foto på Turning Torso, men vi får se. Det känns lite väl förväntat vid ett Malmöbesök.

Tobis kätbild

"Mera kätbilder", tjatar Figge. Och vem är väl jag att neka honom det nöjet...

Filmrecension: American honey

American honey

Shia LaBeouf är det enda kända namnet i rollistan, och kanske är det anledningen till att den här filmen inte fått något större genomslag trots genomgående översvallande recensioner. Regissör är brittiskan Andrea Arnold som tidigare hyllats för "Fish tank". Denna gång tar hon oss med på en nästan tre timmar lång roadmovie genom USA. Vi får följa den 18-åriga Star som lämnar sitt miserabla liv för att följa med en minibuss med ungdomar som åker runt och säljer tidningsprenumerationer. Med i gänget finns den charmige men oberäknelige Jake (LaBoeuf) och det uppstår omedelbart en attraktion mellan de två, trots att Jake verkar ha någon form av relation med den hårdföra ledaren Krystal.
"American honey" är till viss del en solig sommarroadmovie om ungdom, uppväxt, drömmar och stök, men ännu mer är det en berättelse om dagens USA och den segregation som växer sig allt starkare där. Arnold visar upp alla samhällets sidor och genom Krystals olika säljråd för olika bostadsområden berättar Arnold på ett smart sätt om tillståndet i landet.

4/5

Benny 50 år

Igår hade Benny 50-årsfest i Linghem...oj oj oj...
Jag körde några låtar och gjorde sedvanlig succé...och det gjorde även Ben Kersley.
Vad hände mer? Jo, disko-kurs, Aguson och lite annat sköj. Fest is da shit!

Helg på schlätta

Jaha, då har det varit helg igen med utflykter och raj raj.
På lördagen hamnade Bella och jag på John Wildcats 30-årsfest. Vi var typ de enda som inte var raggare eller rockabillyfolk.
En massa band lirade, bland annat Grass Tank och Rhythm Ramblers.
På söndagen blev det en utflykt till Hökhults magasin vid Skeda udde. En loppis som min svägerska Stina startade nyligen. Kolla in det på: https://www.facebook.com/hokhultsmagasin/
Sen hann vi även med att klappa lite får och annat också. Härligt!

Söndagsintervjun: Embla Sue Panova

Lättläst om feminism

 

Feminism är en viktig fråga som alla borde få kunskap om, tyckte Linköpingstjejen Embla Sue Panova. Därför skrev hon "Jakten på jämställdhet : en debattbok om feminism", som är en lättläst bok om feminism som öppnar för tankar kring en rad praktiska frågor om feminism i vardagen och innehåller en klargörande ordlista.

 

- Boken är skriven på lättläst svenska och riktar sig till exempel till unga, de som inte kan språket så bra, de som inte är starka eller vana läsare. Men egentligen kan vem som helst som vill ha en enkel beskrivning av vad feminism är, var den kommer ifrån och varför den behövs läsa den, säger Embla Sue Panova.

 

Berätta lite om upplägget i "Jakten på jämställdhet".

- Boken består av hela resan inom feminism. Jag ville att alla skulle förstå vad det går ut på, för jag tror verkligen inte att någon inte kan vara feminist med rätt bakgrundskunskap. Grunddefinitionen är ju inte att man ska hata män, som en del tror, utan lika villkor för alla kön. Det är liksom så fundamentalt. Jag tror inte att någon tycker att deras mammor, systrar, döttrar eller kvinnliga vänner ska leva med andra förutsättningar på grund av sitt kön. Och egentligen är det förbannat sorgligt att man ens ska behöva dra in närstående, det borde räcka med att vi alla är människor.

- Det gäller också att se att män drabbas, de behöver leva upp till att vara macho vilket i sin tur leder till att de lär sig hålla inne med känslor, beter sig aggressivt och så vidare för att vara "riktiga" män. Det finns liksom inget att vinna på att behålla sådana orättvisor. Allt det har jag försökt få med i boken. Det finns en ordlista och ett historiskt avsnitt som beskriver feminismen genom tiderna. Du vet, förr sa man rakt ut att kvinnor inte var lämpade att rösta för att de var för känslosamma och lite dumma. Och än idag ser jag vänner med döttrar som gladeligen lägger upp memes på Facebook om att kvinnor inte kan parkera. Jag vill att man ska inse vad man upprätthåller genom att säga sånt.

 

Vad har varit svårast respektive roligast med att skriva boken?

- Svårast har varit att välja ut vad som ska med och förklara det på ett tydligt sätt. Jag skriver ju alltid ganska enkelt, som copywriter är det ju viktigt att budskapen blir lätta att ta till sig, men att skriva lättläst är något annat. Här vill jag gärna nämna Ingrid Forsberg som jag jobbat mycket ihop med när det gäller språket i boken. Vi har jobbat igenom manuset otaliga gånger för att skruva på det så det blir så lättläst som möjligt men utan att förlora i innehåll.

- Roligast har varit att läsa på och bli ännu mer insatt i ett ämne man brinner för.

 

Är du engagerad inom feminismen på andra sätt?

- Ja, så ofta och mycket jag kan. Till vardags är jag ju copywriter och varumärkesstrateg så ibland har jag turen att få använda mitt jobb för att göra bra saker. Vi gjorde till exempel kampanjen hurpratardu.se för UN Women som jag är riktigt stolt över. Och sen framför allt, som jag skriver i boken också, att ta feminismen ut i vardagen. Säg till när någon är sexistisk och så vidare. Det är så vi förändrar saker.

 

Du skriver även barnböcker. Har du någon ny på gång?

- Ja, faktiskt. I höst kommer tre nya pekböcker ut. Där har jag tillsammans med talpedagogen Jessika Linde samlat de viktigaste orden för att små barn ska kunna kommunicera om sin vardag. I böckerna får man orden som ingår i en enkel berättelse och så lära sig stödtecken till. Det går oftast fortare för små barn att lära sig teckna eftersom den motoriken är enklare än att styra tungan rätt.


Sörping och öl

Då var Sörpingsäsongen igång. Var där igår och gjorde lite jobb...alltid härligt!
Bland annat var jag på nya Lock, hop and barrel som kör amerikansk meny och även har ett eget mikrobryggeri, så det blir det att testa i sommar.
Ja...och sen blev det såklart en aw. Det var ju fredag och allt...

Lehmans fredagsfräckis

En torpardräng skulle till staden och för första gången pröva på det syndiga nattlivet. Han hade ingen erfarenhet men enligt hans kompisar skulle han gå till en speciell gata. Efter en stund kom en flicka fram och började prata med honom: han var mycket blyg men på hennes förslag följde han med henne hem. När de kom upp på hennes rum bad hon honom kila ner och köpa ett dussin av den vara som fanns i en automat nedanför. Han var snart tillbaka och gick direkt in till toaletten, flickan satt på sängen och väntade. Efter tio minuter frågade hon vad han sysslade med.
- Jaa, elva går bra men det tolfte får jag tamejfan inte på...

Bioonsdag

Var och såg "Alien: Covenant" igår. Höll uppe hoppet i princip hela filmen men måste ändå till slut konstatera att...nja, den var nog inget vidare ändå. Inget jättemagplask dock, med bara lite finjusteringar hade filmen kunnat bli riktigt skaplig.
Betyg: 2 av 5

Skivrecension: Aimee Mann

Aimee Mann
Mental illness

Det fanns en tid när artister kunde få stora genombrott genom att medverka på soundtracket till filmer, och kanske var Aimee Mann den sista som lyckades med det när hon skrev musiken till "Magnolia". Av någon anledning tycks väldigt många svenskar minnas just det soundtracket väldigt väl. Hon följde sedan upp framgången med albumet "Bachelor No 2" och en samling som liksom av bara farten gjorde att hon fick några goda år där kring millennieskiftet. Det visar vikten av att smida medan järnet är varmt, för varken förr eller senare har det pratats särskilt mycket om henne.
Själv upptäckte jag Mann genom 90-talets poptidningar, men måste erkänna att jag inte följt henne särskilt noga de senaste 15 åren trots att hon fortsatt att släppa skivor i en strid ström. Här på nionde soloalbumet bjuds vi på elva trevliga spår som lunkar på, ofta i valstakt, i ett ganska stillsamt mak med sång och gitarr som de viktigaste beståndsdelarna. Mann är en stabil singer/songwriter som är behaglig att lyssna på men gör inte så mycket som får lyssnaren att höja på ögonbrynen. Ett gediget hantverk, men lite mer udd hade inte skadat.

3/5

RSS 2.0