Lehmans fredagsfräckis


Så var det Harry som gjorde lumpen.
Han var inne på sjukstugan där han sa:
"Jag skulle vilja bli kastrerad."
"Är du verkligen säker på det?"
"Japp, jag vill bli kastrerad."
När han kom ut efter kastreringen mötte han en av sina lumparkompisar som frågade:
"Hur gick det med vaccineringen?"
"Vaccinering? Var det så det hette?"

Dockhus och vingårdar


Niagara-on-the-lake var en riktig höjdare, och lyckligtvis slapp jag även spöken på rummet.
Bäst hittills med Kanada är att bara åka runt och kolla in alla fantastiska hus, och särskilt i NOTL vimlade det av dem.

Något det också vimlar av är ekorrar, man ser dem precis överallt. Igår natt såg jag även en skunk på huvudgatan i NOTL.

Egentligen hade jag tänkt att stanna en dag till i NOTL, men dels var mitt rum redan bokat av några andra och dels så regnade det, så jag drog mig uppåt landet med sikte på det andra vindistriktet - Prince Edward County. Passerade åter Toronto där solen sken som vanligt, och hamnade i Picton, "huvudstad" i PEC. Dock märks det att säsongen är över här uppe, det är riktigt dött, så jag stannar bara en natt och drar till Kingston imorrn.
Här ser man min hyrbil och utsikten från mitt rum i Picton, jag bor nere vid hamnen.

Niagara-on-the-lake


Åsa Krado


Jag bara lämnar den här bilden här...

Vi fara till Niagara


Idag hämtade jag hyrbilen och körde från Toronto till Niagarafallen (skittråkig motorväg). Var lite skeptisk på förhand, tänkte att det kanske skulle vara sönderkommersialiserat, men Niagara var en riktig höjdare. Fint och trevligt, bra utsikt, kostade inget och inte massa försäljare och skit.

Precis som alla naturfenomen är det svårt att fånga på bild, men är ni i trakterna rekommenderar jag er att åka dit.

Sen tog jag en liten chansning och åkte till Niagara-on-the-lake nån mil bort. Om jag ska skryta lite så har jag utvecklat en bra känsla för vilka ställen som är värda ett besök och NOTL var ytterliggare ett sånt ställe. Här har tiden stått stilla sedan 1886. Hade tänkt att bara stanna en natt, men det blir troligtvis två eftersom det är en så trevlig liten stad.Blir nog en vintur imorrn också...
Enda kruxet är att det känns som det sannolikt spökar på mitt rum, jag var till och med tvungen att fråga ägarinnan. Sedan såg jag även att NOTL skyltar med att det är "The most haunted town in Canada". Huga!

Niagarafallen


Niagara2


Niagara-on-the-lake


Toronto dag 3


Har varit lite skeptiskt avvaktande till Toronto så här långt. Det är en ren, fräsch, modern storstad och har saker som CN Tower, Distillery Historic District osv, men jag har inte riktigt "gått igång". Stan har känts lite för välordnad, anonym och - faktiskt - tråkig. Men idag kollade jag in norra Yonge Street (som är lite av stans huvudgata) och då höjde sig Toronto ett snäpp. Där fanns en massa gamla hus med småbutiker och restauranger som gjorde att stan kändes mycket mer levande än kring skyskraporna i Financial District.

Var inne på ett ställe och käkade och just där och då kände jag: nu börjar resan!

Sen tog jag tunnelbanan upp till Casa Loma, ett medeltidsslott (byggt på 1900-talet).

Bredvid låg ännu ett slags slott...
Och så måste jag nämna att man ser svarta ekorrar överallt.

Så Toronto tog sig på slutet. När detta skrivs har jag en natt kvar i stan, men jag bränner av "What´s HOT and what´s NOT"-listan redan nu:

Innelistan Toronto
1. Tystnaden
2. Yonge Street norr om Dundas Square
3. Pannkakor med maple syrup
4. Fyllot som hade cyklat från Vancouver + fyllot med Ior-tofflor
5. Distillery Historic District

Utelistan
1. Falska brandalarmet mitt i natten
2. Ölmärket Alexander Keith´s
3. Folk går långsamt
4. Att hitta till Hockey hall of fame (det låg längst in, nere i källaren)
5. Dyrt med sevärdheter

Veckans Tobi


Toronto5


Dom finns överallt, särskilt i Toronto


Hello Holiday Inn


Mitt hotell alltså...knäpptyst (precis som resten av stan), bara ekonominyheter och amerikansk fotboll på tv:n, klockradio som inte funkar, skum hiss, skum personal och inatt gick brandlarmet - fast bara i mitt rum!
Men i morse tog det sig: pannkakor med maple syrup till frukost och i hissen upp blev jag uppraggad av en MILF ("nice shirt...I like that").

Pub Grebo-tajm


Äntligen dags för Pub Grebo igen

"På onsdag, den 28 september har vi höstens första pubafton i Klockaregården kl 19-22 med den populäre Grebotrubaduren Willy Dahlqvist som underhåller.
Varmt välkomna!"

Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Vanishing on 7th street

 

Grundidén är inte så tokig. Filmen tar fasta på många människors mörkrädsla, vilket det har gjorts förvånansvärt få filmer om slår det mig, åtminstone filmer där mörkret i sig står för det onda.

Denna rulle, som har Hayden Christensen i huvudrollen, börjar med ett stort strömavbrott. Alla som befunnit sig i mörkret är plötsligt spårlöst borta och endast deras kläder finns kvar. Några har överlevt och samlas på en bar med dieselaggregat som håller liv i lamporna. Det vanliga elnätet är dock stendött. Det gäller att vara i ljuset, för i skuggorna lurar något otäckt…

Sen verkar idéerna ha tagit slut och filmmakarna verkar inte riktigt veta hur de ska ta sig framåt. En skräckfilm kan gärna vara absurd och smått krystad, men denna film är så ologisk och motsägelsefull att man till slut inte orkar bry sig. Ingen förklaring ges till varken början, slutet eller det som händer däremellan och som tittare sitter man mest besviken och tänker att denna idé hade kunnat tas tillvara så mycket bättre.

 

1/5
---------------------------------------------------------------------------

Outrage

 

I ”Outrage” tar oss regissören Takeshi Kitano (Hana-Bi med flera) med till Yakuzan, den japanska maffians brutala och våldsamma värld, där man ena sekunden är bröder för att i nästa svika och mörda varandra. Hämnd följer på hämnd och det pågår en ständig maktkamp mellan olika klaner och även inom klaner.

Filmen är rappt klippt och berättad och ibland går det lite för snabbt. Det är svårt att hänga med i alla svängar, vem som hämnas vem och varför. Det vimlar av en massa japanska män i svarta kostymer och det är svårt att hålla ordning på vem som är vem och hur deras relation är till varandra.

Mitt i röran har Kitano ändå fått till en ganska cool film där gangstrarna hugger av sig fingrar för att visa sin lojalitet och kommer på nya sätt att använda tandläkarborrar. Gillar man tuffa figurer och rått våld är detta en film att kolla in. Men rollfigurerna känns aldrig riktigt levande och stundtals känns filmen mer som en parodi än som en riktig maffiafilm.

 

2/5


Toronto dag 2


Fortfarande småsjuk men bättre än igår började jag dagen med ett besök på Hockey hall of fame. Det är förresten varmt här i Toronto: +23 och soligt.

Sen blev det en tur upp i CN Tower (se klipp nedan).

Strax intill ligger Steam Whistler Brewing, ett gammalt lokstall som är ölbryggeri. Jag gick dit och fick mig ett smakprov, och ta mig tusan om inte förkylningen blev bättre!

Sen hängde jag lite i kvarteren kring S:t Lawrence Market innan jag kollade in Distillery District (ovan), ett gammalt bryggeriområde som renoverats och blivit ett mysigt kvarter med butiker, restauranger osv.

En annan grej med Toronto är att halva stan ligger under mark. I hela centrala stan finns det massa underjordiska gångar med butiker och annat. Imorrn ska jag kolla in norra och västra delarna, sen är det dags att dra vidare.

Toronto2


Toronto3


Toronto4


Toronto


Japp, har anlänt till Toronto - som måste vara världens tystaste storstad. Det är helt enkelt knäpptyst överallt. Vilket jag iochförsig gillar...
Det är också världens mest gayvänliga stad. Dom har en superstor pridefestival, en nudistgaystrand och en hel stadsdel med nästan bara gays. Det första jag såg när jag kom ut från hotellet var massa gaypar som gick hand i hand. "Toronto - where gay is the new straight" som jag såg på en stor affisch. Märkligt att jag alltid lyckas pricka in de där ställena...

På begäran: Dave Gest


Jag hinner bara iväg så får jag ett sms från Pera New som kräver en nyyyy bild på Dave Gest.
Ok då...

Tobi i Toronto


Kanada!


När ni läser detta sitter jag på flyget till Toronto. Där ska jag stanna tre dagar innan jag hyr bil och åker runt lite. Först till Niagarafallen, sen vindistrikten och sen uppåt Quebec med stopp i bland annat Montreal och Ottawa. Lönnlöv, hockey, prata franska, berg, eskimåer och björnar! Ses om ett par veckor igen!

Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

Levande talkshow nya trenden

 

Som på tv, fast i verkligheten. Det har blivit populärt att arrangera så kallade ”levande talkshower” på krogen. Görs det rätt kan det bli jättebra, görs det fel blir det bara svintråkigt.

 

Att göra en bra talkshow är inte det lättaste. Vi har sett en mängd försök i svensk tv genom åren där man plockat in den för tillfället hetaste programledaren, öst stålar över dekor och produktion och ändå har det bara blivit platt och tråkigt.

Samtidigt har personer som Fredrik Virtanen och Alex Schulman gjort pratprogram i det mindre formatet som varit lysande. Hur går det ihop?

 

Förklaringen är enkel, de sistnämnda har förstått vad som gör ett pratshow intressant. Och det är inte dyra artister, påkostad scenografi eller ”roliga inslag”. Inte ens själva programledaren är särskilt viktig. Det enda som betyder något när man gör en talkshow är att man har bra gäster och att gästerna får bra frågor. Då är man i hamn. Svårare än så är det inte.

 

Det låter simpelt, men har visat sig svårt att genomföra i verkligheten. Och ännu svårare är det givetvis på lokal nivå, där kändisfaktorn inte är lika hög. På senare tid har det dock dykt upp flera lokala ”levande talkshows” där man tar tv-formatet och gör det utan kameror. Liknande arrangemang har hållits i många år, men då har formen oftast varit mer av ”offentligt samtal på kulturinstutition”. Det nya är att man hårdare anammat tv-formatet och dessutom gör det i krogmiljö.

 

Ola Lindholm var lite av en föregångare med sin ”Riktig Talkshow” som han startade i Stockholm för snart tio år sedan. Det blev sedan även ett tv-program i SVT.

Här i Östergötland har vi det senaste året sett ”Talkshow på Östgötateatern”, Stevens Talkshow på Renströmmen i Norrköping och Ullers Talkshow på Ekoxen i Linköping.

Det har varit tre talkshower som skiljt sig ganska mycket åt vid val av gäster, men som ändå har formen gemensamt.

 

Det ska bli intressant att se om detta var enstaka händelser eller om trenden med levande talkshows är ett tecken i tiden och något vi kommer att se mer av framöver.

 


Bête Noire + Lowe + L´Orient = synthkväll


Ikväll smäller det på L´Orient. Bête Noire går på scenen runt midnatt.

Så här skriver Nuclear Nation:
Den 24:e September arrangerar Linköpings anrika och syntiga musikförening
Nuclear Nation konsert på L'Orient i Linköping. På scen står inga mindre
än:

LOWE
Svenska synthpoptrion LOWE är tillbaka med sitt tredje album Evolver.
Senaste singeln Breathe in, breathe out gick direkt in som #1 på iTunes
Alternative Charts. Nya albumet EVOLVER släpptes 13:e september.

Bête Noire
Linköpings synthppopduo Bête Noire har precis släppt sin tredje EP
Megatropolis där de återvänder till nattklubbar och dansgolv för att
konstatera att nattliga nöjen, trots sin ytlighet, ändå är något av det
bästa livet har att erbjuda.


Dörrarna öppnar 22.00 och stänger 03.00, före, mellan och efter banden
bjuder våra hus-djs på godbitar från synthmusikens grammofonarkiv.

http://nuclearnation.org

Trick to love!


Ikväll var Bête Noire i studion och spelade in lite jinglar till thailändsk radio(!)
- Numberone radio 103.5 fm. Smart life!
- Zad 102.5 fm. All hitsongs around the world!
- This is the band Bête Noire from Sweden, enjoy our new hit single "Les Nouveaux Riches"!

Superfredagar!


Sedan två veckor tillbaka är Uggla tillbaka i radion och det innebär att fredagarna numera är riktiga supermedia-fredagar! I princip allt jag följer i radio och på nätet sänds på fredagar, nämligen:
*Uggla i P4
*Spanarna i P1
*Schulman Show (web-tv)
*Filip & Fredriks Podcast

Så alla kontaktförsök undanbedes vänligt men bestämt på fredagar. Då låser jag in mig hemma och drar ur jacket.

Lehmans fredagsfräckis


En man och en kvinna sitter bredvid varandra i förstaklasskupén på ett tåg. Mannen nyser, tar sedan fram sin penis och torkar av ollonet. Kvinnan tror knappt sina ögon, och försöker övertala sig själv att hon hallucinerar.
Ett par minuter passerar. Mannen nyser igen. Han tar återigen fram sin penis och torkar av ollonet. Kvinnan håller på att bli galen. Hon kan inte fatta att det existerar så plumpa människor. När det händer en tredje gång vänder hon sig mot mannen och säger:
- Vad är du för pervers typ egentligen?
Mannen svarar:
- Jag är ledsen damen, men jag lider av en sällsynt åkomma. Varje gång jag nyser så går det för mig.
- Oj, jag beklagar, svarar kvinnan. Men du måste medge att detta är mycket märkligt! Vad tar du för medicin?
Mannen kollar på henne och svarar:
- Jag sniffar peppar.

The Lamp Hotel


Jag nämnde ju tidigare The Lamp Hotel på upphottade Hospitalsgatan i Norrköping. Jag var där igår och pratade lite med ägarinnan, och mycket riktigt visade det sig vara ett riktigt Bête Noire-stylee-place. Bara en sån sak att man kan hyra Segway!
Kolla in: http://www.thelamphotel.se/

Beach 2012


Nu har racet mot Beach 2012 börjat och denna gång ska ingenting lämnas åt slumpen.
Jag började dagen med att ta en sväng till simhallen för att simma och svettas ut några kilon i bastun.

Sen fortsatte jag till Blodgivningen och tappade ett halvt kilo till.

Ett rejält toabesök gjorde att ytterligare ett kilo rök all världens väg.

Är även nyklippt, dvs 20 gram till borta.

Fram med rakapparaten, inget får lämnas åt slumpen...

Samtliga naglar trimmades också, det gör något gram till.

Och så bytte jag glasögonen mot linser, det gör skillnad på vågen.
Imorrn fortsätter satsningen mot Beach 2012. Då ska jag göra tarmsköljning, maratonhuda, trimma ögonbrynen, rensa öronen, peta näsan och göra en helkroppsrakning samt en fullständig bodyscrub.

På skiva: Sulo & Idde (Nolltretton, augusti)


Sulo & Idde

”Kocksgatan revisited”

Legal/Sound Pollution

 

Sulo, eller Sören Karlsson som han heter, är ett sånt där namn som man ideligen stöter på i de mest skilda sammanhang. Han har bland annat lirat punk i Blanceflor, klassisk rock´n´roll med Diamond Dogs, tonsatt dikter av Ernst Brunner och samarbetat med såväl Kikki Danielsson som Sara Löfgren och Louise Hoffsten.

Lite av samma musikens vagabond är även Idde Schultz. Förutom att hon släppt soloskivor är hon medlem av Docenterna och duon Anna & Idde med Anna Stadling. Hon har sjungit med Staffan Hellstrand, Lasse Winnerbäck och en hel drös andra artister.

Förra året spelade Idde och Sulo in en skiva med tonsatta Per Ragnar-dikter och nu har de åter slagit sina påsar ihop. På ”Kocksgatan revisited” levereras fin, svensk pop som egentligen inte utmärker sig särskilt mycket men som ändå känns väldigt trevlig att lyssna på. Snygg vuxenpop höll jag på att skriva innan jag kom på hur mossig den beskrivningen lät. Så jag ändrar till: kvalitetspop som borde tilltala en större publik än de hittills nått ut till.

3/5


Torsdag i Norrköping

Är åter i kulturstaden Norrköping
Här spelar till och med A-lagarna gitarr på gatan

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Spelning på Speet Spirit


Igår spelade Bête Noire på Speet Spirit i Norrköping. Det var en lite udda, men rolig spelning och vi fick två nya bokningar direkt efteråt.

Snygga kläder - och trevlig personal - har dom också, så besök gärna Speet Spirit även när inte vi lirar där.
Nästa gig för Bête Noire är på L´Orient i Linköping på lördag.


På skiva: Takida (Nolltretton, augusti)

Takida

”The Burning Heart”

Universal

 

Trots att Ångebandet Takida genom åren blivit sågade och ofta ignorerade av den samlade svenska musikpressen har man vuxit till ett av landets största band. Själv stämmer jag in i den kritikerkör som hävdar att bandet spelar tråkig och obegåvad skvalmusik för sportkillar som egentligen inte bryr sig om musik. Ärligt talat förstår jag inte hur bandets radiogrunge, och gamla superhiten ”Curly Sue” har kunnat få sånt genomslag. Det låter ju som ett coverband som plötsligt fått för sig att skriva egna låtar.

Att själsfränder som Creed kan hitta en storpublik bland kristna amerikaner är en sak, men den publiken finns väl inte riktigt i Sverige, inbillar jag mig. Nu är inte Takida ett kristet band, men de låter sannerligen kristna.

På sin fjärde platta skjuter de iväg 12 låtar med brötig, klumpig rock laddad med elgitarrer och monoton sång. Det känns som att gruppen försökt variera sig mot tidigare men det blir ändå bara en enformig, oformlig seg deg av det hela.

 

 

2/5


Bästa bloggkommenteraren korad


Det finns en av mina bloggläsare som jag tycker är lite extra värt att lyfta fram. Jag vågar faktiskt hävda att han är bloggens mest uppskattade kommenterare. Han kanske inte alltid är så positiv, men han kommenterar alltid med sitt namn och vågar ryta ifrån när det är något som inte passar honom.
Vi kan kalla honom "Aktersnurra", och för att visa hur det brukar se ut när han kommenterar så kommer här hans fem senaste kommentarer:

Aktersnurra om kantareller: äckligt!
Aktersnurra om Orup: fy fan vilken sopa!
Aktersnurra om att åka räkbåt: nej fy fan så vidrigt
Aktersnurra om burkskinka: fy fan så äckligt
Aktersnurra om att jag funderar på att bli spermadonator: nej för fan det räcker med en tobi

SGG i pressen


Linköpingsposten hade en liten grej om SGG igår...

SGG i pressen 2


Även Klippet skrev lite om SGG. Kolla på: http://www.klippetiatvid.se/images/KLIPPET%208%20SEPT.pdf

Via Johan Pettersson


Nämnde ju igår att jag var och glodde på Johan Pettersson på Sam´s Krog. I somras kunde man även se honom i trailers för SF:s Biosommar. Kolla här: http://www.sf.se/biosommar

Ny spelning med Bête Noire


Den 24/9 spelar Bête Noire på L´Orient (Nuclear Nation) i Linköping ihop med Lowe.
http://www.facebook.com/event.php?eid=259916190709091
Men dessförinnan lirar vi även på Speet Spirit i Norrköping 20/9.
http://www.facebook.com/event.php?eid=162006100547396

Lördagkväll i Norpan


Igår blev det ännu en höjdarkväll i Norrköping. Bill fyllde år och det firade vi med att åka till Norpan och började med en middag på Black Lion Inn.

Vi hann även med en öl på Pub Wasa innan vi drog till kvällens stora begivenhet...

...nämligen den krog i Norrköping som har kanske allra sämst rykte (i konkurrens med Deli, God Vän, Wasa och Svea) dvs Sam´s Krog. Trailerpark Idlers hade femårsjubileum och releaseparty, och det blev både gratis pizza och godisregn. Flying Phantom-Kjell öppnade med några ukelele-låtar innan Johan Pettersson tog vid och värmde upp publiken ytterligare.

Idel kändisar var på plats: Ragnar Dahlbergs son, medlemmar från Blå Häst och Sonic Surf City. Senare mötte vi även Åsa Sjöberg utanför Lamp Hotel (det stället måste ni kolla in). Och så förstås Trailerpark Idlers, detta fantastiska countryband med Mogge och Miss LisaLee i spetsen. Till och med råsynth-Bill gick igång på raden "If whiskey don´t kill me memories will"...

Fjäril vingad


Måste berätta om årets största mysterium som har pågått hela sommaren. Nästan varenda morgon när jag vaknar har jag minst en fjäril som försöker komma ut genom nåt av mina fönster. Jag släpper ut den/dem...men nästa morgon flaxar en ny fjäril mot rutan. Nån som kan förklara???

Hultan laddar för 2012


Återigen (för vilken gång i ordningen) har Hultsfredsfestivalen bytt datum. 2012 kör man 14-16 juni. Och redan har man börjat att antyda lite bokningar på sin FB-sida, bland annat Deftones, Animal Collective och Tool.

Invigning av Backstage


Som vanligt när det vankas champagne och snittar är Bête Noire på plats. Igår var vi på invigningen av Backstage, den nya konsertlokalen i Konsert & Kongress.
Eller ny och ny...förutom att man hade flyttat baren (till gamla platsen) såg det ut nästan exakt som det gjort tidigare. Och så hade man byggt om gamla tv-studion till konsertlokal (som var riktigt steril och tråkig).

Det var en trevlig kväll men frågorna hopar sig:

Varför lägger ett kommunalt bolag gissningsvis 300 000 (artistgager, personalkostnader, snittar, sprit mm) på att lansera en renoverad konsertlokal? 70% av de som var där kommer aldrig att gå dit igen. Och går de dit beror det på bokningarna och inte på grund att de blev bjudna på en premiär med fetaost och mousserande vin.
Varför lanserar man stans nya rock/klubbställe med ett coverband, LKPG Ha Ha och ett - oannonserat - Sahara Hotnights?
Fritt öl och vin fram till 21, är det lämpligt för ett kommunalt bolag? Är det ens lagligt?
Gycklare utanför entrén...hur tänkte man då?
Rockställe där stor stark (var det ens 40 cl?) kostar 59 kr...tror dom det funkar?
Och som vanligt i Linköping måste allt få engelska namn...Backstage, Keep It Loud, Linköping Hockey Club, osv...varför?

Som sagt, det var en trevlig kväll men jag fattar inte riktigt poängen...

På skiva: Serenades (Nolltretton, augusti)

Serenades

”Criminal heaven”

Stranded/Universal

 

Markus Krunegård har ständigt nya musikprojekt på gång. Denna gång har han slagit sig samman med Adam Olenius från Shout Out Louds i en grupp de kallar Serenades. Och resultatet blir mycket riktigt serenader som ligger en bit från den indiepop vi vanligtvis förknippar med de två musikerna. Istället för hackande elgitarrer och attitydstinn sång siktar man in sig mot sommarängar och sköna hängmattestunder med smekande ljudmattor av stråkar och akustisk gitarr och bomullslätt sång som svävar fram som små moln in i hörselgången. Själva har de beskrivit musiken som ”högkonjunkturspop, allmängiltigt och härligt” och att de influerats en del av r´n´b men att det i slutändan ändå blev vitt och stelbent.

Här finns en mängd starka melodier, nästan varje låt är faktiskt rätt bra. Ändå har jag svårt att på allvar tända till, och jag tror att det är just sången som ställer till det. Det är lite för mycket eko, för utslätat och för odramatiskt. Sången ligger som ett extra bakgrundsinstrument istället för att ge stuns och karaktär till låtarna. Mer variation och bett i sången hade lyft Serenades ett snäpp.

Serenades må vara ett intressant sidoprojekt från två stora popprinsar, men det känns också som bara just det: ett sidoprojekt. Själv går jag mest och hoppas på att Krunegård ska samla sitt band Laakso igen, det var musik som kändes ända in i själen och ett av landets absolut bästa indieband genom tiderna.

 

3/5


Tisdag i Norrköping


Nej, den här tisdagen är jag INTE i Norrköping,men jag önskar att jag hade varit. För där säljer klädaffärerna bowlande albino-actionfigurer.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Lehmans fredagsfräckis


Den unga tjejen var på badstranden tillsammans med sin hund.
När hon skulle klä om sig för att bada upptäckte hon att hon hade glömt att ta med sig sin bikini-badräkt.
Hennes hund som var skärpt och vältränad skulle få visa sig på styva linan och springa hem och hämta den åt henne.
Innan hon släppte iväg jycken fick den nosa henne i skrevet för att ha något att gå efter.
Hunden sprang iväg och kom tillbaka efter en kvart med portvaktens högra pekfinger...

SSC i P4


I onsdags var Sonic Surf City med i Lokala Musiken i SR Östergötland. Kanon som vanligt.
Lyssna på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=288&artikel=4694011&play=3462649&playtype=Ljudklipp

Fredag i Norrköping

Yes, tillbaka i Norrköping igen.
Här har man bajs på golvet i tio år.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Bête Noire i Linköpingsposten


Igår var Bête Noire med i Linköpingsposten, så här såg det ut...

Tanneforsdagen närmar sig


Den 24/9 är det Tanneforsdagen och i år är det 30-årsjubileum. Programmet ser väl kanske inte så väldigt upphetsande ut (dvs som vanligt).
Jag har ju i flera år propagerat för en alternativ Tanneforsdag och kanske är det dags i år? Kom gärna med förslag på vad den alternativa Tanneforsdagen skulle ha på programmet! 

Späckad dag i Norpan igen


Fullspäckad dag i Norpan igen. Var på Hemköp och fick räkmackor, var på No18 och fick hudvårdsprodukter, kaffe får man överallt. Provade nya scenkläder för Bête Noire på Mr of Sweden och snackade lite med Speet Spirit inför spelningen där den 20/9. Runt i 15 modebutiker på jobb, intervjuade restaurangchefen på Pappa Grappa, fotade massagebänk för gravida med mera.

Såhär skriver förresten Speet Spirit (man kommer in även utan föranmälan, men anmäl er gärna så de vet hur mycket vin och snittar de ska köpa):

höstRELEASE på Speet Spirit!
Välkommen på en rykande och het höstRELEASE på Speet Spirit!
Tisdag 20:e september sätter vi redan igång kl 17 och rundar av
kl 19. Under kvällen bjuder vi på snittar, vin och livemusik med Bête Noire! Till denna kväll har vi gjort om i butiken, snickrat, möblerat, målat...så just denna kväll har ni chansen att se nya fina Speet!

Och ännu mer...kolla in!
- 70% på vår/sommarkollektionen, bara denna tid!
- 50% på alla smycken!
- 10% på hela höstkollektionen!
- första 5 handlande från kl 17, får en Bête Noire CD!

Hela kvällen har ni chans att inspireras och njuta av hösten och dess härliga mode!

Hur många kommer ni? Anmäl er senast 17 sep. Maila eller ring: info@speetspirit.se, 011-12 50 00

Välkommen!
Monika & Viola

På skiva: Lenny Kravitz (Nolltretton, augusti)

Lenny Kravitz

”Black and white America”

Warner/Roadrunner

 

Lenny Kravitz? Är det verkligen någon som brytt sig om honom sedan han släppte superhiten “Are you gonna go my way?” från skivan med samma namn 1993? Ja, bland annat gick hans förra skiva ”Is it time for a love revolution” från 2008 direkt in på fjärdeplatsen på Billboardlistan, och var även topp fem i en rad andra länder, så nog finns det en stor skara människor som fortfarande diggar honom.

Själv har mitt intresse för Kravitz varit måttligt det senaste decenniet, men när jag lyssnar på ”Black and white America” blir jag faktiskt glatt överraskad. Här finns en hel del vassa spår där Kravitz mixar rock, funk och disco på ett sätt som svänger rätt skönt. Det finns å andra sidan en del utfyllnadsspår också, men som helhet är det en fräsch och bra platta med groove, svängiga basgångar och funkig attityd. Hade han kortat ner den en smula hade den blivit ännu bättre. Som brukligt ryms såklart ganska mycket retrokänsla, men Kravitz experimenterar även med nyare intryck och känns mer lekfull än på länge.

 

 

3/5


Kanada närmar sig


Snart bär det iväg en sväng till Kanada. Har haft så fullt upp på sista tiden att jag inte hunnit läsa in mig nånting än så länge på landet. Jag kommer att bila mellan Toronto och Quebec, med en avstickare till Niagarafallen.
Nån som varit där och har några bra tips på vad man ska se och göra?

Kort om Norpan

Vet att det är många som sitter och saknar min "Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...".
På sistone har jag varit i Norpan fredag, måndag, tisdag och ska dit på lördag och minst en dag till denna vecka. Det har helt enkelt blivit för många intryck, men när jag har samlat mig kommer flera "Bara i Norrköping...".

Nytt på DVD (Nolltretton, september)

 

Sanctum

Vi har sett den här typen av film många gånger tidigare, ett gäng människor som fastnar på ett otillgängligt ställe och tvingas till stora uppoffringar för att överleva. Det har hänt i tunnlar, i havsdjup och på bergstoppar och denna gång blir några äventyrare inspärrade i ett vattenfyllt grottsystem på Papua Nya Guinea.

Det vimlar av filmklyschor. Vi har den egensinniga fadern som försummat familjen för sitt stora intresse och nu har en dålig relation med sin son. Undrar om de ska hitta tillbaka till varandra på slutet? Vi har gänget som pikar varandra. Undrar om de kommer dö en efter en och vem eller vilka som i så fall överlever? Är den unge finansiären verkligen pålitlig? Ska en detalj som presenteras i början rädda liv i slutet av filmen? Kanske får vi även några visdomsord till livs?

”Sanctum” är gjord i 3D, men det känns mest onödigt. Undervattensscenerna hade varit snygga ändå och är filmens höjdpunkt. Och även om såväl repliker som manus inte är av någon vidare kvalitet så har man ändå en hyfsad filmstund i soffan. Fast riktigt spännande blir det aldrig.

 

2/5
------------------------------------------------------------------------------

World Invasion: Battle Los Angeles

 

Att Jorden på film invaderas av illasinnade utomjordingar är inget nytt. Inte att det är jänkare som försvarar mänskligheten heller. Och då vet man genast att det blir mycket flaggviftande, pampiga stråkar, sliskig sentimentalitet och snack om vilka tuffingar marinkåren är. Så även i denna rulle.

En skillnad mot många andra rymdinvasionsfilmer är att det här mest handlar om gatustrider i stadsmiljö. Till att börja med påminner filmen mest om en skräckis, där det tar lång tid innan man får se rymdvarelserna. Men sista timmen är det bara pang-pang som gäller och då smäller det rejält.

Och som actionrulle funkar ”World Invasion” ganska bra, men det hade krävts ett vassare manus och något som gör upplevelsen unik för att det skulle vara en film att minnas även om ett halvår. Redan i början, när rollfigurerna presenteras övertydligt med att en ska gifta sig, en ska pensionera sig och så vidare, vet man hur det ska sluta.

 

2/5


Summer of Tobi 2LAX11: summering


Summer of Tobi 2LAX11 blev minst sagt en annorlunda sommar. Jag har exempelvis inte badat en enda gång i sjö eller hav, jag har inte ätit kräftor (jo, förresten EN i helgen), jag har knappt solat något överhuvudtaget och grillat kanske bara fem gånger. Istället har jag varit i Finland, ätit surströmming, åkt på blinddate till Italien och badat naken med Figge och Räven.
Som helhet, en bra om än något udda, sommar...

På skiva: Lina Nyberg (Nolltretton, augusti)

Lina Nyberg

”Palaver”

Moserobie Music Production

 

Lina Nyberg debuterade 1993 med plattan ”Close” ihop med Esbjörn Svensson, sedan dess har hon byggt upp ett gott rykte och spelat sig runt världen. Tretton skivor har det blivit genom åren och idag måste hon räknas till våra största jazzsångerskor. Tidigare i år tilldelades hon exempelvis Sveriges Radios pris Jazzkatten som Årets Musiker.

På sin fjortonde skiva ”Palaver” har var och en av de tio sångerna tillägnats olika personer som betytt mycket för Lina, och sångerna bär följaktligen namn som Ingrid, Claude och Paul.

Musikaliskt rör hon sig fritt mellan såväl brasiliansk tropicalia, impressionistisk konstmusik och klassisk jazz, och personligen tycker jag hon är bäst i de mest traditionella spåren. Frijazz som koncentrerar mer på musikalisk ekvilibristik än på melodier har aldrig varit min kopp te, och kommer aldrig bli det heller hur många taktbyten och pianotoner Lina Nybergs musiker än klämmer in i låtarna.

 

2/5


Häromdagens fynd på hallmattan


Kom ett gäng skivor på posten...Ljusår kan ju vara lite spännande men framförallt är jag lite nyfiken på Firefox AK:s nya.

På skiva: Cajsastina Åkerström (Nolltretton, augusti)

Cajsastina Åkerström

”Visor från när och fjärran”

Lionheart/Universal

 

Nionde albumet sedan starten 1994 – Ja

Elgitarr och trummor – Nej

Sånger av bland annat Victor Jara, Ruben Nilsson och Evert Taube – Ja

 

Visor enkelt framförd på främst piano – Ja

Enformigt och småtråkigt – Ja

Revolutionerar visgenren – Nej

 

Även två egna låtar – Ja

Synthar och elektronik – Nej

Stillsamt och vackert – Ja

 

2/5


Surströmmingsskiva


Igår hamnade jag på surströmmingsskiva i Melskog. Det var premiär för både mig och de flesta andra och det kommer INTE bli fler gånger!

Norpan rullar på


Norrköping står aldrig still. Igår var jag och kollade in nya kvarteret Lyckan med butiker och restauranger. Det händer hela tiden nya saker i den stan...

Corren tvåa på bollen igen


Har ju som bekant klagat en del på Corren och inte minst på deras prenumerationssäljare. Efter att ha varit prenumerant i 13 år sa jag upp tidningen för ett år sedan och har sedan dess undrat när de skulle försöka locka tillbaka mig. Förra veckan skaffade jag NT istället och vad händer då? Jo, det tog inte många dagar förrän Corren hörde av sig med ett erbjudande. Dock var de fortfarande lika stelbenta som förut. Det gick nämligen inte att skjuta upp prenumerationsstarten några veckor tills NT-perioden var slut, vilket gjorde att de tappade mig som kund...

Metal to the bone


Igår var jag på Tornet och höll i ett metalquiz, sen lirade även No Excuse en massa rockcovers. Skulle nån förresten behöva en quizledare eller vill boka No Excuse så går det bra att mejla mig på Tobi_Katoy@hotmail.com

Tävling


Dagens fynd på hallmattan var tre inbjudningar till Horse and Hounds officiella invigning den 26/9. Dom kommer att bjuda på gott att äta och dricka, dessvärre är jag i Kanada då och kan inte gå.

Så dags för en tävling: Vilken kändis ser mest ut som en häst i ansiktet?

Lämna förslag i en kommentar nedan och ni har chans att vinna en inbjudning för två. Tävlingen pågår till måndag kl 18.

Lehmans fredagsfräckis


Putte klev in på baren och beställde en öl. När han fått den såg han en skitsnygg tjej
sitta ensam vid ett bord. Det tyckte han inte att hon skulle göra så han gick dit och
frågade om han fick slå sig ner. Då smällde tjejen till honom och skrek:
"Vad i helvete? Tror du att jag är nån jävla hora eller?"
Hela baren vände sig om och tittade vad det var som var på gång. Putte tyckte det var
oerhört genant så han svepte sin öl och gick till en annan krog.
Två minuter efter det att han satt sig ner med en öl vid ett bord på den krogen, klev
samma tjej in genom dörren och gick direkt fram till honom:
"Ursäkta mig. Det är så att jag håller på med ett examensarbete om hur folk reagerar i
genanta situationer. Förlåt att jag använde dig som försöksperson."
Putte nickade, reste sig upp och skrek för full hals:
"1000 spänn för en avsugning? Försvinn, jävla hora!"

Bête Noire på Speet Spirit


Speet Spirit i Knäppingsborg i Norrköping är en av Bête Noires absoluta favoritbutiker. Därför kommer vi att göra en spelning där under en VIP-kväll den 20/9. Tid: ca 18.
Läs mer om Speet Spirit på: http://speetspirit.se/

Häst och hund


Igår var jag en sväng på nya krogen Horse and Hound i Linköping. Jag tyckte om H&H redan innan men gillade stället ännu mer efter att ha snackat med sköna bossen Richard, som bland annat visade källaren (där det kommer att bli livemusik), lönndörrarna i panelen samt bjöd på en mängd ölsmakprov. Dessutom fick jag hoppa in och servera ett brudpar som dök upp. Och ja, namnet kommer från filmen "Notting Hill".

IFK vs ÅFF


Igår hade jag ännu en härlig dag i Norrköping. Började med att kolla in Hospitalsgatan som fått en rejäl ansiktslyftning under sommaren med nytt hotell, nya butiker, gatumarknad mm.

Det händer ju hela tiden nya spännande saker i Norrköping för tillfället. Vi var även på Enoteket som snart öppnar vid Arbetets Museum. Det kommer garanterat bli en höjdare och mitt nya favoritställe. Premiär på Kulturnatten 24/9.

Även mysiga Oliver Twist är en favorit, i somras fick de nya ägare som jag snackade lite med.

På kvällen var jag på bilträff i Åtvid...

Chris & The Goosebumps lirade rockabilly och rock´n´roll och det fanns mängder av snygga bilar att kolla på.

Smyglyssna på Bête Noire


Nu kan all ni som ännu inte köpt Bête Noires nya skiva "Megatropolis" gå in på vår Soundcloud-sida och smyglyssna. Där finns snuttar av alla de fyra nya låtarna.
http://soundcloud.com/betenoire_se

Känner ni sedan att ni vill köpa skivan skickar ni ett mejl till tobi@betenoire.se

Tisdag i Norrköping


Idag är jag i Norrköping igen. Där har butikerna såna här namn.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

Hur många lingon finns det i världen?

 

Glada Hudik-teatern har fått uppmärksamhet för att man har lyft fram utvecklingsstörda personers talanger och låtit dem uppträda på etablerade scener. Denna film bygger fritt på den framgångssagan.

Unga slarvern Alex förlorar både tjej, jobb och bostad och flyttar till Hudiksvall där han får jobb som vårdare åt en grupp utvecklingsstörda. Han upptäcker att de tycker om att sjunga och uppmuntrar den sidan hos gruppen istället för att lära dem tråkiga saker som att knyta skosnören. Motståndet från kollegor och anhöriga är stort, men Alex vinner de utvecklingsstördas förtroende som trivs med att visa upp sig på scenen.

Svenska må-bra-filmer brukar ha klyschiga och löjligt förenklade manus och så även här. Replikerna och skådespelarinsatserna är riktigt usla. Det vill säga när det gäller de ”normala” människorna. De utvecklingsstörda briljerar dock i varje scen och gör att det inte blir fullständig pannkaka av alltihop. Ge dem en egen film istället, där de slipper spela mot Vanna Rosenberg och Claes Malmberg.

 

2/5
------------------------------------------------------------------------

Kill the Irishman

 

En passande titel, eftersom filmen går ut på att maffian i Cleveland under en massa år på 70-talet försöker döda en irländare som stör deras verksamhet. De försöker skjuta och spränga honom, men irländare är som bekant av hårt virke och särskilt denna.

Vi får följa den sanna historien om tuffingen Danny Greene som mer eller mindre på egen hand utmanar maffian i Cleveland om makten. Från hamnarbetare blir han fackchef och sedemera gangster, men med en viss godhet i hjärtat som det verkar.

I birollerna hittar vi namn som Val Kilmer, Vinnie Jones och Chrisopher Walken, men de nästan stör mer än vad de tillför. Filmen vinglar hårfint på gränsen mellan att vara en riktig kultpärla eller att vara en b-film och följer samma uppgång och fall-mönster som exempelvis Scarface. Denna film är dock slarvigare berättad, vilket i slutändan gör den hyfsat okej, men ändå till en rulle som man förmodligen glömmer bort rätt snabbt.

 

3/5


Musikkrönika (Nolltretton, augusti)


Allt hänger ihop

 

Det sägs ibland att all bra musik hänger ihop, men jag skulle snarare vilja säga att ALL musik hänger ihop. Nystar man tillräckligt länge har alla musiker spelat med, tolkat eller gästat varandra.

 

Det finns en gammal populär tankelek som heter ”Six degrees of Kevin Bacon” som går ut på att alla skådespelare kan länkas till Hollywoodstjärnan Kevin Bacon genom max sex led. Det vill säga att de har jobbat tillsammans med honom i en film eller att de spelat mot någon annan som har gjort det. På samma sätt hänger all världens musik ihop. Det märker man inte minst när man hänger på YouTube för att exempelvis kolla in en video med Nine Inch Nails. En timme senare har man genom ”Hurt” gått via Johnny Cash till Depeche Modes ”Personal Jesus” till Marilyn Mansons version av låten till ”Sweet dreams” med Eurythmics till Rebecca Ferguson till U2:s ”Still haven´t found what I´m looking for” till gruppens duett med Bruce Springsteen till hans duett med Jon Bon Jovi där de sjunger ”It´s my life” och då var man plötsligt framme hos Max Martin i Sverige och här hemma är musikerna kanske ännu mer intrasslade i varandra.

 

Markus Krunegård startade exempelvis nyligen bandet Serenades med Adam Olenius från Shout Out Louds. Krunegård är även medlem i gruppen Laakso med trummisen Lars Skoglund som spelat med artister som Lykke Li, Mauro Scocco och Moneybrother. Krunegård och Scocco har för övrigt också jobbat ihop. Lykke Li är dotter till medlemmar i Tant Strul och Dag Vag. I Tant Strul ingick Kajsa Grytt som varit ihop med Plura som jobbat med Scocco. Hon har även producerats av Jari Haapalainen som producerat bland annat Laakso och hon har sjungit ihop med Thåström som turnerat ihop med Dag Vag.

Sådär kan man fortsätta i all evighet. Alla känner alla och alla har jobbat med alla.

 

Teddybears är aktuella med en ny skiva. Där ingår Jocke Åhlund som också är medlem i Caesars där även Nino Keller ingår. Båda de har jobbat med Håkan Hellström som sjungit ihop med Mats Paulson som nu släppt en skiva med Alexander Rybak. Och är vi inne på Hellström så kan vi länka till vartenda Göteborgsband från The Plan och Broder Daniel till Bad Cash Quartet och Timo Räisänen. Nino Keller är för övrigt gift med Irma Schultz Keller vars lillasyster Idde Schultz, som är medlem i Docenterna och dessutom sjunger med Anna Stadling, nu släpper en skiva ihop med Sulo som sjungit duett med Kikki Danielsson som även sjungit ihop med Dr Alban.

 

Och nu börjar vi närma oss det jag ville komma till. 1981 spelade nämligen Kikki in den klassiska countrylåten ”Stand by your man”. Den skrevs 1968 av Tammy Wynette som knappast levde som hon lärde eftersom hon var gift fem gånger. Å andra sidan undrar man hur hon kunde skriva en sån förskräcklig text. Låten går ut på att kvinnan ska stå vid sin mans sida hur mycket han än svinar, sviker och bedrar – för han är ju trots allt bara en man.

Hur som helst är det en fantastisk låt som även spelades in 1982 av Lemmy från Motörhead och Wendy O Williams, känd från den vilda gruppen The Plasmatics där hon brukade uppträda halvnaken med svarta tejpbitar över bröstvårtorna.

 

Tammy Wynette dog den 6 april 1998 och, hör och häpna, samma dag sköt sig Wendy O Williams med ett jaktgevär i en skogsdunge. Hänger de två dödsfallen ihop eller är det bara så att man tycker sig hitta samband när man letar efter dem? Inte så lätt att veta i en musikvärld där allting verkar hänga ihop…DG backstage


Igår lirade jag på en privatfest i Dentusgrottan. Själva spelningen var väl ingen höjdare men jag vill hylla DG:s backstagerum som håller ypperlig klass med kyl, sköna soffor och allmänt fräsch inredning. Man har ju sett en del backstage genom åren och oftast blir man undanskuffad till någon liten skrubb eller liknande. Fler ställen borde ta efter DG!

Rent nöje?


Jaha, nu blir man arbetslös...

Herr Kantarell


Glömde berätta att jag var i svampskogen i torsdags. Två fulla ICA-kassar blev det på en timme. GÖÖÖÖÖÖÖTTTT!!!

Dagens fynd på hallmattan


Jag har ju länge klagat på Corren och i synnerhet deras Kultur & Nöjesbevakning. Dock vill jag gärna ha en morgontidning och brukar växla mellan olika erbjudanden från DN och SvD, men helst vill man ju ha en (bra) lokal tidning. Så nu har jag skaffat NT!

Lehmans fredagsfräckis


Rolle och Lelle var sugna på öl, men hade bara en skrynklig tjuga att dela på.
- Vänta, jag har en idé, sa Rolle och sprang in till kötthandlaren.
Efter en stund kom han ut med en stor korv.
- Är du inte klok? Nu har vi ju inga pengar kvar alls, sa Lelle.
- Oroa dej inte, häng med bara, sa Rolle.
De gick in på en pub, och Rolle beställde genast två stora starköl och två whisky.
- Nu har du blivit spritt språngande galen.
Fattar du vilken knipa vi kommer att hamna i? Vi har ju inte ett öre på oss! sa Lelle.
- Ta det lugnt, jag har en plan. Skål! sa Rolle med ett stort leende.
När de två grabbarna hängt på puben ett tag och druckit upp allt, sa Rolle:
- OK, nu sticker jag korven genom blixtlåset. Du går ned på knä och tar den i munnen.
Bartendern såg vad de höll på med, blev heltokig och kastade ut dem bums.
Rolle och Lelle gick till pub efter pub, blev fullare och fullare, och
slapp undan notan varenda gång med sin geniala plan. När de kommit till den
tionde puben sa Lelle:
- Nu orkar jag inte göra det här längre. Jag är knallfull, och mina knän
tar kål på mej!
Då svarade Rolle:
- Hur tror du jag känner mej då? Jag tappade korven på den tredje puben!

Dagens fynd på hallmattan


Många frågar mig hur glamouröst mitt liv egentligen är. Ett mått på det är alla inbjudningar, produktprover, prova-på-erbjudanden och annat som dimper ner i brevlåda, jobbpostfack och inkorg varje dag. Som igår, då rasslade det till och damp ner några träningskort, premiärinbjudan, gratissimning, teprovningsinbjudan och ett gäng skivor.
De där tre tränings-prova-på-korten kanske förresten nån vill ha? Hör av er i så fall.

På skiva: Vincent (Nolltretton, augusti)

Vincent

”Godspeed”

Little Stereo Recordings

 

Det finns artister som man tycker bra om och så finns det de man tycker illa om. Och så finns Vincent Pontare som inte väcker några som helst känslor överhuvudtaget. Artister kan få mig attraherad, upprörd, sentimental eller i princip vilket känsloläge som helst, men inför Roger Pontares sjungande son är jag totalt nollställd.

Han har varit med och skrivit Swedish House Mafias singel "Save The World", skrivit låtar till Amanda Jenssen och haft en del egna hits. Det kvittar, jag kunde inte bry mig mindre.

Jag vill förtydliga att jag alltså inte tycker att han är dålig, låtmaterialet i sig är tvärtom ofta riktigt hyfsat, men det händer absolut ingenting i mig när jag lyssnar på honom.

I ”Put your money where your money is” plockar han fram en Caesars-orgel, singeln “The moment I met you” är en helt okej poplåt och innan han skrev ”Woman in my bed” verkar han ha lyssnat på Housemartins ”Caravan of love”. Bra låtar alla tre. Vincent har för övrigt tagit hjälp av John från Johnossi med låtskrivandet. Dessvärre gör inte det honom intressantare som artist.

 

2/5


Tobi i havreåkern


Efter Stöldbilden häromdagen har det kommit önskemål om fler bilder på hetingar i havreåkern. Så här kommer en till. Finns det nån mer ni vill se posera i grönskan??

Grebo pride


Grebos har fått sitt första HBT-par! Vi säger stort grattis till Fredda och Jerka som nu kommit ut ur garderoben.

RSS 2.0