Willys kätbild


Vilken kvinna kan tacka nej till Willy Dahlqvist? Svar: ingen.
Kolla - vilken man!

Krogkrönika (Nolltretton, april)

In vino veritas

 

Vinintresset i Sverige är kanske större än någonsin. Och för att kunna njuta till fullo av de härliga druvdryckerna kan det vara bra med kunskap i ämnet. Här är några tips som kan vara värda att tänka på.

 

* Rödvin ska generellt drickas något varmare än vitt vin. Ofta sägs det att rödvin skall drickas rumstempererat, men om man har 20 grader eller mer i hemmet kan rumstempererat vara för varmt. Då är det ofta bättre att kyla vinet till 16-17 grader.

 

* Vinkällare är oftast inget som behövs av privatpersoner. Tunga kraftiga viner kan vinna på att lagras men de flesta viner är gjorda för att drickas direkt.

 

* Undvik att dricka de kraftigaste och mest alkoholstarka vinerna till mat. De kommer bättre till sin rätt med något enstaka glas.

 

* Många tycker att plastkork och skruvkork känns lite lågbudget. Det är fel, tvärtom slipper man korkskadat vin. Något som kommit på senare år är glaskork som känns både nytt och spännande.

 

* Vitt vin till fisk och rött vin till kött är en gammal regel som de flesta känner till. Men man ska inte låsa sig vid det. Beroende på mat, vin och tillfälle kan man experimentera och våga bryta mot den regeln ibland.

 

* Att lufta vinet sägs ofta vara bra, men att ställa fram en öppnad flaska på bordet en kvart innan maten gör inte någon skillnad. Dekantera vinet ordentligt en god stund innan det ska drickas. Häll över från flaska till en karaff med vid botten.

 

* Glaset man dricker ur har större betydelse än vad många tror. Skaffa riktiga vinglas med stora kupor. Ofta dricker man vitt i för små glas.

 

* Förvara vinet rätt. Vinkyl behövs inte, men förvara vinet svalt, mörkt och stilla. Undvik vibrationer eller temperaturändringar.

 

* När du dricker ett vin du gillar, skriv ner märket, distriktet och druvan. På så sätt lär du dig vilka viner du gillar. Att stå på Systembolaget och försöka komma ihåg hur vissa viner du druckit smakar utan att ha antecknat det är svårt.


Rundtur i Norrköping


Igår var jag och Bête Noire-fotografen Heinrich Nüdahl en sväng i Norrköping och hann med en hel del. Bland annat intervjuade jag självaste John Daniel (ovan) om hans nya platta som släpps 28 maj.
Gamla låtarna kan ni höra på: http://www.myspace.com/johndanielmusik
Nya skivan är rockigare, ruffigare och i mitt tycke bättre, särskilt låten "Höga förhoppningar, låga förväntningar".

Var även på Norrköpings flygplats och snackade med trevliga marknadschefen Jörgen Nilsson. Passade även på att kolla lite flygpriser/rutter med honom. Bland annat har dom ju NKPG- Helsingfors för 499 kr, vilket passar bra med sommarens resplaner...

Vi hann även med att kolla in kultiga Navestad (ovan), horstråket Saltängen och gatuköket McOrvars, som dessvärre verkade igenbommat...

Måste även nämna Sista Supen (ovan). Så heter alltså det här huset. Bara i Norrköping barn...bara i Norrköping...

Fredag i Norrköping

Ikväll lutar det åt att jag tar en sväng till Norrköping igen.
Här halkar folk på hundskitar så att de ramlar in i väggar och nästan slår en volt.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...


Lehmans fredagsfräckis


Efter konfirmationen träffar kyrkoherden lilla nykonfirmerade Kajsa och säger:
- Är lilla Kajsa lika vit i själen som hon är i kläderna denna dag, så träffas vi säkert i himlen!
Så svarar Kajsa:
- Är kyrkoherden lika styv i byxorna som han är i kragen, så träffas vi bakom Johanssons ladugård om en halvtimma.

Rundtur i sockna


Igår hamnade Figge och jag på ett informationsmöte om ett nytt Kulturcenter i Åtvid. För en gångs skull verkar det kunna bli nåt riktigt bra nere i Sockna. Det var samma arkitekter som ligger bakom Knäppingsborg och det lovar ju gott.

Sen drog vi en snabbis hem till Henke. Han är ung, snygg och trevlig så vi undrade hur det kommer sig att han bor ensam?

Kvällen avslutades sedan på Pub Grebo där Willy Joelsson plus gubbar underhöll. Bara en pubafton kvar nu innan sommaruppehållet...

Torsdag i Norrköping


Idag är jag i Norrköping igen.
Här kostar en liten öl 55 kronor.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Lika som bär #113


Minge & Jerry Prütz & kille på Dentusgrottan på Påskafton & Kaj på Studiefrämjandet

Värna bygdegård


Visst Dentusgrottan i all ära och Pub Grebo i Klockargården...men vi har ju faktiskt, hur otroligt det låter, faktiskt även en TREDJE pub i Grebo!
På Värna Grebo Bygdegård har man också pubkvällar och annat skoj. Kolla in programmet på: http://www.varnagrebobygdegard.se

På skiva: Graveyard (Nolltretton, april)

Graveyard

”Hisingen blues”

Stranded/Universal

 

 

Mustaschprydd kvartett från Göteborg – Ja

Dansgolv och schlager – Nej

Uppföljare till debutalbumet från 2007 – Ja

 

Pudelrock – Nej

70-talsrock med riff och psykedelia – Ja

Elektronik och synthar – Nej

 

Toppat albumlistan och förband till Iron Maiden i sommar – Ja

Sjunger på svenska – Nej

Retrokänsla à la Black Sabbath – Ja

 

3/5


Valborg i Dentusgrottan


På Valborgsmässoafton lirar jag med 6.08 i Dentusgrottan. Så här skriver de på hemsidan:
"Kom och fira valborg med oss!
Underbara glada 6.08 gästar oss och pumpar upp partystämningen till taket i Dentusgrottan.
Bandet, som är tvåfaldiga mästare i gatumusik, har Grebo-rötter och brukar alltid skapa glada leenden och allsång.
Vi lämnar garanterad maximal musikglädje!

Bandet börjar spela efter 21.30 någon gång, så att de som vill hinner titta lite på majbrasan (Klockarängen) innan.
Fri entré & frivillig bordsbokning"

Svesses kätbild


Den intelligenta blicken, de kyssvänliga läpparna - Svesse har DET!

På skiva: I´m from Barcelona (Nolltretton, april)

I´m from Barcelona

”Forever Today”

EMI

 

Det cirka 27 personer stora Jönköpingsbandet framställs ofta som en stor lycklig gospelkör där man står och klappar händer och sjunger med i fartfyllda allsångsrefränger. Men den beskrivningen gäller egentligen nästan bara hitsen ”We´re from Barcelona” och ”Treehouse”. Mycket av det övriga materialet är betydligt mer dämpat och melankoliskt, särskilt på ”Who killed Harry Houdini?” från 2008.

Här på nya plattan kör man dock yster handklappspop nästan rakt igenom. Och det är bra, det är det som gruppen gör bäst. Produktionen är också lite vassare än tidigare, och låtmaterialet jämnare och bättre än förut (inte minst jämfört med förra skivan där alla 27 medlemmar bidrog med varsin låt). Sammantaget gör detta till I´m from Barcelonas bästa skiva.

Gruppen har charmiga och trevliga låtar med starka melodier, som får lyssnaren på gott humör. Fortfarande känns man dock aningen lättviktiga, vilket gör att gruppen är väldigt lätt att tycka om men svårare att fullständigt älska.

 

3/5


Bête Noire i studion


Igår hade Bête Noire bandmöte och lyckades till vår egen stora förvåning bli klar med de två sista låtarna. Nu ska vi in i studion och lägga sång, fixa och trixa, mastra och trycka upp, så kanske hinner vi få ut nya skivan innan sommaren!

Pub Grebo


Jag skriver mycket om Dentusgrottan, men vi får inte glömma att vi även har en andra pub i Grebo. Den 27/4 (kl 19-22) är det dags för puben i Hembygdsgården igen och på scenen står Willy Joelsson.

Nytt på DVD (Nolltretton, april)

Fyra år till

 

Av slentrian gillar man ofta svenska romantiska komedier, inte så mycket för att de alltid är speciellt bra utan snarare för att de är lite lagom myspysiga och har en igenkänningsfaktor. Eftersom det bara görs cirka två såna filmer om året finns det ett sug och bristen på alternativ gör att de ofta hyllas oförtjänt mycket. ”Fyra år till” har på sina håll fått höga betyg, men sanningen är att det är en halvtaskig film. Okej rent hantverksmässigt, men framförallt manuset lämnar en hel del i övrigt att önska.

Björn Kjellman spelar Folkpartiets partiledare som får ihop det socialdemokraten Martin (Eric Ericson). Han är inte bara man, utan dessutom yngre och en politisk motståndare, vilket givetvis ställer till saker. Ett intressant dilemma som tyvärr sabbas av noll fingertoppskänsla för inrikespolitisk verklighet, homosexualitet eller relationer i allmänhet. Filmen känns mest som en dåligt tecknad karikatyr över såväl politik som kärlek. ”Fyra år till” är en småtrevlig komedi, men inte mer än så.

 

2/5


Påskafton i Dentusgrottan


Självklart blev det Dentusgrottan på Påskafton. OldTown spelade, det var fint väder och mycket folk. En toppenkväll helt enkelt.

Figge hade kommit ut ur garderoben och visade upp sin nya Village People-stil med skinnbrallor och fransjacka. Mycket läckert!

Lyckades även knäppa två saftiga kätbilder på personalen: Emelie och Henke.

Willy Dahlqvist och jag jämförde hårfästen och hör och häpna så erkände han sig besegrad!

Sen blev det ettbussen hem till stan där jag även hann med att slinka in på Multipass...

Långfredag i Grebo


Var ute i Grebo igår, där händer alltid en massa. Bland annat går bygget på skolgården framåt som synes (ovan). Och så har Dentusgrottans utescen blivit klar (nedan). Annat spännande: kon vid Rösten är plötsligt borta, Henke nakenchockade, jag inspekterade Mr Shields hus och Jocke Prickigkorv har skaffat en ny vedkap.

Rollo = Rolle?


Igår svängde jag förbi Vårdsberg och snylta till mig lite fika. Där bjöd dom även på gräddkolan Rollo, och jag vet inte om jag har berättat det tidigare med enligt Phalén är det faktiskt han som har namngett den.
Det var nämligen så att när kolan skulle lanseras så utlystes en tävling där man fick skicka in namnförslag. Phalén som var väldigt fascinerad av Grebos kultfigur Roland "Rolle" Mattsson skickade således in namnet "Rolle" som förslag. Någon månad senare dök kolan upp på affärshyllorna men under namnet "Rollo". De jäklarna hade alltså tagit hans förslag men ändrat en bokstav för att slippa betala ut vinsten!

Långtorsdag


Igår var det Långtorsdag vilket lämpligt nog sammanföll med att uteserveringarna öppnade. Vi hamnade som vanligt i Storan-hörnet där min födelsedag firades med pompa och ståt.

Gårdagens fynd på hallmattan


Oj oj oj...inte nog med att John Daniels nya platta damp ner, jag fick även tre Lonely Planet-böcker, nämligen: Finland, Kanada och Panama. Och då kanske ni fattar vart mina resor kommer gå framöver...

Lehmans fredagsfräckis


En kille uppsöker doktorn för att hans snopp har blivit så gul. Läkaren undersöker honom, men kan inte ställa någon diagnos. Han skickar därför hem honom med en burk tabletter och ber honom återkomma om det inte blir bättre. Efter några veckor kommer killen tillbaka, nu med en ännu gulare snopp. Läkaren frågar:
- Vad arbetar ni med?
- Jag är arbetslös.
- Men vad gör ni då hela dagarna?
- Jag äter ostbågar och tittar på porrfilm.

Snuskquiz i DG


Ännu en het bokning är klar till Dentusgrottan. Jag och Prutten ska nämligen hålla i en snuskquiz framöver. Datum är inte klart, men håll utkik på http://www.dentusgrottan.se/

Två skivor (Zero)

Album

5/10

 

Alf: Vi ville förändra vår tid men den förändrade oss

Too Many Notes/Border

 

Solodebuten ”Augustibrev” var en smått sensationell skiva, med kanonlåtar som ”Gröna linjen”, ”Ser bara moln” och ”Mitt i Malmö city”. Bra indiepop på svenska var vi inte bortskämda med, men den gamla Mutts-killen och musikproducenten Håkan Åkesson visade att det gick, och dessutom verkade väldigt enkelt.

Uppföljarna ”Alfs Andra” och ”TivoLiv” var dock inte lika upphetsande och inte heller den fjärde plattan känns särskilt vass. Jag gillar singeln ”Hälften kvar”, men i övrigt känns låtmaterialet ganska svagt.

Ljudbilden är burkig, smutsig och halvt dränkt i eko, kanske har han sneglat på Glasvegas? Det är helt okej, men var är popkänslan? Var är låtarna?

Alf är så bra att han även i halvinspirerade stunder som denna ändå lyckas skapa en skaplig platta, men jag tycker han kan bättre än så här. Det är allt för få spår som har en låtidé som bär.
------------------------------------------------------------------------------------------

Album

 

6/10

 

Birgit Bidder: The life home

Kerstin Records/EMI

 

Efter att ha varit förartist till Joel Alme och Tobias Fröberg, turnerat som keyboardist till Veronica Maggio och Erik Hassle och släppt två egna singlar är det nu dags för Birgit Bidders albumdebut, producerat av Jari Haapalainen.

Vuxenpop är ett ord som dyker upp i huvudet, även om varken vuxen eller pop egentligen är termer som beskriver Birgit Bidders musik särskilt väl. Däremot finns både melankoli och storslagenhet som två tydliga spår genom materialet. Det låter välproducerat och pampigt, stora känslor väller ut ur sångerskans strupe och droppar från hennes fingrar över pianotangenterna. Det låter bra, men det riktiga pirret infinner sig aldrig.


Is it time for that big operation?


Såhär års får man ju alltid en släng av åldersnoja...
Än så länge ser man ju oförskämt fräsch ut, men om några år kanske man inte kan behålla statusen som 10-poängare utan att ta till lite hjälp. Därför har jag och Bête Noires stylist Cissi börjat fundera lite på vilka ingrepp som kan bli aktuella framöver. Vi har kommit fram till en lista med de mest akuta åtgärderna men vet inte riktigt vilket vi ska börja med.
*Tupé
*Fettsugning
*Ansiktslyft
*Anusblekning
*Pungförminskning

Vad tycker ni, vilket ska jag göra först?

Två skivor (Zero)

Album

 

7/10

 

Matt & Kim: Sidewalks

Fader Records

 

Brooklynduon Matt & Kim beskrivs som synthpop men jag skulle snarare beskriva dem som elektronisk pop i stil med The Tough Alliance. Och eftersom jag gillar den svenska duon gillar jag även denna New York-duo. Det är samma ljusa, energifyllda ljudbild, samma friskhet, samma fräschör.

Matt Johnson sjunger och sköter keyboarden och Kim Schifino lirar trummor och sjunger. Detta är gruppens tredje album från debuten som kom 2006. I USA släpptes skivan redan i november, men för oss svenskar var det en platta värd att vänta på, med dess sköna sound av discokänsla, klubbeat och elektronisk indiepop.
------------------------------------------------------------

Album

4/10

 

The Van Jets: Cat Fit Fury!

Cargo Records

 

Jag har jättesvårt att uppbåda något större intresse för den belgiska kvartetten The Van Jets. De spelar nämligen indierock som indierock låtit i tjugo år. Det är inte dåligt, men det är inte så värst bra heller, och framförallt har vi hört denna kombination av skräniga elgitarr, energi och rockmusik som mixar in såväl pop som garage och punk förut. Ofta betydligt mer spännande och personligt. Varför startar folk såna här band fortfarande? Nu är detta visserligen gruppens andra album, men ändå. Har dom inte internet i Belgien? Går folk omkring på gatorna och tänker ”vi borde starta ett rockband med halvdana låtar som vi döljer med gitarriff, det verkar coolt”?

The Van Jets är egentligen vare sig bättre eller sämre än alla andra två miljoner indierockband där ute, och det är just därför dom känns så onödiga.


Grebosången


Hur är det nu med Grebo-sången, hur många finns det? Ja, åtminstone några stycken. Jag och Basse gjorde "Hyllning till Grebo" 1990, en ganska fjantig blueslåt som ändå har fått visst genomslag. Sen har jag gjort en låt (typ 2005) som heter "Lördagskväll i Grebo" som handlar om hur jag går runt och betraktar Grebo en lördagkväll på fyllan. Men originalet, den riktiga Grebosången, är den nedan:


                                   Sången om Grebo                         Text: Robert Widén 1944

 

                 I den soliga bygd av vårt fädernesland,

                 som så fagert sig breder vid Erlångens strand

                 mellan Åtvid och Bankekind och Värna och Vist

                 finns en pärla bland östgötasocknar förvisst.

                 Det är Grebo med skogar, sjöar, slätter  och berg.

                 Över åkrarnas skördar strör solen sin färg.

                 Och i hagarnas ekar med björkar intill

                 där slår trasten sin jublande drill.

 

                 Här är urgammal bygd, som vi älska och se

                 och som fäderna nu åt oss unga vill ge.

                 Här är minnen, som leva från sekler, som gått.

                 Lär dig älska och vårda det arvet du fått.

                 Dentus slumrar ännu under Käringbergets hägn,

                 och på fältet står Rödgubben, minner om sägn.

                 Här finns Storskogens sus, här finns majsol och snö.

                 Här vi älska att leva och dö.

 

                 Nu så ställa vi upp en mångstämmig kör,

                 som ska ljuda, så alla i Grebo det hör.

                 Vi vill sjunga om trakten, du kallar för din.

                 Vi vill sjunga om hemmet med glädje i sinn.

                 Om du tar dig en vän ifrån bygden en gång,

                 blir du lycklig med den hela levnaden lång.

                 Och när hjärtat vill svälla av kärlek och hopp,

                 lyft ditt öga mot himmelen opp.

 

                                   Melodi: Engelbrektsmarschen


På skiva: Firefox AK (Zero, april)

Album

 

7/10

 

Firefox AK: Color the trees

Razzia

 

Ända sedan den första EP:n 2005 har jag varit förtjust i Firefox AK, men samtidigt också tyckt att hon inte fått ut allt i sin musik. Hennes elektroniska pop har känts återhållen och hämmad, som att det fanns mycket mer att plocka ut ur låtarna.

Det strama och småminimalistiska är säkert till viss del ett medvetet val, men jag tycker också att hon har känts allt för kontrollerad. Här på tredje skivan tycker jag hon vågar ta ut svängarna mer, våga mer och bli tydligare i sin musik. I mitt tycke är det hennes bästa platta.

Inte för att det är några stora förändringar som skett. Fortfarande handlar det om smått melankolisk elektropop som lär fortsätta att tilltala de gamla fansen. Det nya är att hon denna gång har samarbetat med Andreas Mattsson. Även Lasse Mårtén och Björn Yttling har varit med och producerat. Jag vet inte hur mycket dessa personer betytt men jag tycker musiken har fått en annan lätthet mot tidigare. Mystiken och svärtan är intakt och det ljuder fortfarande vackert mollbetonat, men det känns som att melodierna lyfts fram tydligare än tidigare. Där jag tidigare föll för egentligen allt utom musiken (ljudbild, attityd, Andrea själv och så vidare) är det numera just låtarna som är Firefox AK:s starka kort. Vilket förstås är precis så som det ska vara.


The Man, The Myth, The Mantel-Alex


Många har hört av sig och undrat varför jag kallar Sensa-Jensa för Mantel-Alex. Det kan väl knappast vara så att han går omkring i mantel hela dagarna? Jodå, det kan det visst, som synes...

Heldag i Norrköping


I helgen var det MOKS-träff i Norrköping så jag drog dit för att gå på seminarier, lyssna på band osv. Men man hann ju med en hel del annat också, och lördagen blev en riktig heldag.

Först blev det en bira på klassiska Café Broadway för att insupa den sanna Norrköpingsatmosfären.

Sen mötte jag upp The Producer och vi gick och kollade in Håkan Hellström på Flygeln.

Tillbaka en sväng till MOKS-galan på Kulturkammaren och sen blev det även ett besök på Kulturhuset där bland annat Pegasus spelade.

Hungriga som f-n slank vi in på Meze. Jag har aldrig ätit där tidigare men hört att det ska vara svinbra mat, och det var det också. Rekommenderas.

Sen hamnade vi på Black Lion Inn och där träffade vi Sara och Dan som också var ute på galej i Peking.

Naturligtvis blev det även en sväng till Munken också innan det blev gonatt.

På skiva: Melody Club (Nolltretton, mars)

Melody Club

”Human harbour”

 

Att Växjöbandet Melody Club praktfloppade i Melodifestivalen är ofattbart. Eller förresten…kanske inte ändå. TV-spektaklet har väl aldrig premierat musikalisk kvalitet?

Melodifestivalbidrag ”The Hunter” som öppnar bandets femte album är en riktig pangpoppärla, och en av deras absolut bästa låtar någonsin. Jag är övertygad om att den kommer att fortsätta leva länge även efter schlagerfiaskot.

Bandet har gjort sig känt för sin lätt elektroniska retropop som blåser på i 180 knyck och mycket av den gamla stilen finns kvar här, även om jag tycker att gruppen sedan Niklas Stenemo kom med 2005 har blivit intressantare. Det verkar som att han förde in lite av The Mos dramatik hos Melody Club. Nu för tiden är musiken mer varierad, mer spännande arrangerad, bättre producerad och har fått längre hållbarhet. Och här doftar det kanske mer ”Breakfast club” än någonsin tidigare. ”Human harbour” är i mitt tycke bandets bästa skiva. Och definitivt den mest mogna - på ett bra sätt.

 

 

4/5


Fira Songkran på Sunshine Café


I Thailand var det nyligen Songkran, utom i Pattaya där man av någon anledning kör en vecka efter. Missade ni den riktiga Songkran 13-15/4 kan ni åka till Chonburi utanför Pattis och fira på Sunshine Café den 18-20/4. Hälsa från mig!

Lika som bär #112


Max martin & Jan-Olof "Körva" Fredriksson

Sköna Gröna Grebo 2011


I tisdags hade vi SGG-möte och ja - det kommer att bli en festival i år också. Närmare bestämt den 27/8. Artister kommer att presenteras inom kort.

Tjackat kärra


Min gamla rishög har gjort sitt så igår drog jag och köpte en ny (begagnad) bil. Det blev en Renault, eller som vi säger i Grebo:
- Renault - går på fyra hjul och en bult

Lehmans fredagsfräckis


De va en gång en kåt man som gick vilse i öknen. Han gick och gick och gick och efter en månads tid såg han en kamel. Då tänkte han: äntligen något att knulla!
Han gick fram till kamelen men förstod att det va ett problem, kamelens hål satt för högt upp. Så han
gick för att leta efter något att ställa sig på och hittade en stor sten. Han tog den, ställde den bakom kamelen och ställde sig på den. När han försökte stoppa in kuken blev kamelen rädd och gick två steg framåt. Då tog den kåta mannen stenen och gick fram till kamelen, ställde den bakom kamelen, ställde sig på den och försökte igen. Men kamelen blev rädd och gick två steg framåt. Och så höll dom på hela tiden i en vecka när den kåta mannen hörde en kvinna ropa på hjälp.
Han sprang dit och såg att en orm höll på att bita en sexig, storbystad blondin. Han tog ormen och slog den mot marken tills den va död. Kvinnan blev glad och sa:
- Åh min hjälte, jag gör vad som helst för dig.
Då sa den kåta mannen:
- Äntligen! Kan du hålla kamelen medan jag tar den bakifrån!
 
 

Ännu en dag i härliga Norrköping


Igår var jag i Norrköping igen och det märkliga är att jag bara blir mer och mer förtjust i staden ju mera jag är där. De avslappnade människorna, miljöerna, byggnaderna, det levande kulturlivet...
Där finns caféer man vill gå till som Café Strykjärnet (bilden), Broadway, Mimmis, Bagarstugan 1 + 2, Plaza, Jolla, Täppan, Fräcka Fröken...och inte bara en massa likartade Waynes och Steves och vad de heter.
Likadant är det med krogar: Munken, Asken, Indra, La Uva, Pappa Grappa, Oliver Twist, Durkslaget...
Faktum är att jag aldrig går ut i Linköping längre, jag går bara ut i Norrköping och på Dentusgrottan i Grebo. Och det verkar mer sannolikt för varje dag att jag till slut bosätter mig på någon av de två orterna.

Bara en sån sak som att man i fönstret till nya radiohuset kan titta på Julle (eller om det är Jalle?) och Hjulius. I Norrköping är det dessutom roligt att gå på museum. Häromveckan var jag på Konstmuseet, idag på Visualiseringscenter och Arbetets Museum. Hela innerstan kan ju förresten nästan sägas vara ett museum. Dessutom heter alla tjejer Lina och är jättetrevliga.

Gårdagen avslutades med Musikkryss på Munken, med sedvanlig Wallenbergare. Team Benny Nilsson saknade återigen Uno men fick en inhoppare i form av Anders Thorén som plötsligt dök upp. Nu hjälpte inte det utan vi gjorde vår sämsta insats hittills. Å andra sidan träffade vi bland annat Nöjespartner-Johan, Sensus-Mackan, Singer/songwriter-Johan, Janson, Jögga-bruttorna och några till. På bilden ser man trevliga bågskytten Mix Haxholm (Miss Thailand 2003 samt stort svenskt bågskyttehopp till OS 2012) ihop med maken med Allsvenskans fulaste frisyr (Petru Racu).
I helgen blir det Norrköping igen!

Figge i Linköpingsposten


Ni läste väl Linköpingsposten igår? Det blev en helsida om Dentusgrottan/Pepparkvarnen. Gööööööttt!!

Gårdagens fynd på hallmattan


Det damp ner några skivor igen, bland annat spliten mellan Pascal och Matti Alkberg. Kan 1+1 bli 3 eller tar dom ut varandra?

Sug min wurre...


Äsch...missade visst Ullers Talkshow igår. Men Jimpa (som faktiskt har ett förflutet som trummis i Snusk-Tobbes band) ska visst köra fler gånger ryktas det.

Onsdag i Norrköping

Japp, är i Norrköping idag igen.
Här läggs festivaler ner och återuppstår dagen efter.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

En dag på teatern


Igår var jag på Östgötateatern i Norrköping och kollade läget. Föreslog att de skulle sätta upp en katoy-cabaret till hösten, men det fick tyvärr ingen större respons. Men "Final" som spelas nu är inte heller så illa...

Susilull och susilo


Var ute och cyklade igår och fick av någon anledning "Flickorna i Småland" på hjärnan.
Där sjunger dom bland annat "susilull och susilo" och nu undrar jag - vad betyder det?
Alltså, man hör nästan att det är något gulligt och fint men finns det någon vedertagen betydelse? Är det två flicknamn? Är det vindens sus i träden? Är det blommor? Är det en metafor för Småland? Eller är det bara två fina ord som ska väcka myspyskänslor?
Någon som har nån aning?

För att sätta in uttrycket i sitt sammanhang kommer här nu hela texten:
På lingonröda tuvor och på villande mo
där furuskogen står och susar
susilull och susiulo
Där kan du se dem en och en
och stundom två och två
på lingonröda tuvor komma dansande på tå.

Refräng:
Det är flickorna i Småland,
det är flickorna från mon.
Det är flickorna som vallmoblom och
lilja och pion.
Ja, det är flickorna i Småland
susilull och susilo, som går vallande
och trallande på vilande mo.

Och går du ut på vägarna, du gångande sven,
ja, går du ut i världen för att söka dig en vän,
och frågar du och spörjer, susilull och susilo,
var månn´i hela världen de bästa flickor bo.
Refräng:

Och vänder du dig spörjande
att få den gåtan löst
och vänder du dig spörjande
mot väster och mot öst,
då skall du höra vindens susilull och susilo
dig svara var i världen de bästa flickor bo.
Refräng:


Tisdag i Norrköping

Hänger i Norrköping idag igen.
Här har fotbollsspelarna rosa tuppkam.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Tobbas gatukök #9


Idag ska vi göra en gammal, klassisk köttfärssås. Och är man då lite smart så gör man en stor sats som man kan frysa in. Köttfärsås har även en annan fördel, det är att man (liksom med all annan av min mat) kan slänga i lite vad man har hemma. Helst vill jag ha i en massa vitlök, men det hade jag ingen hemma så denna gång fick det bli utan.

Gör så här:
Bryn lök och champinjoner i panna och lägg i en gryta
Bryn köttfärs och häll i grytan
Blanda även ner krossade tomater, en buljongtärning, lite soja, lite ketchup, lite mjölk/grädde och kryddor efter behag. Jag hade även i några feferoni, men man kan även ha i lite andra grönsaker om man vill det.
Låt det stå och puttra en stund så det göttar till sig
Servera med någon form av pasta

Betyg: 3,5
Enkelt, gott och klassiskt, fast lite för ospännande för att uppnå toppbetyg.

Krogkrönika (Nolltretton, mars)

Tänk om vi har fel?

 

I västvärlden tar vi det för givet att vi ska dricka alkohol när vi går på restaurang. Men tänk om vi har fel? Tänk om man kan gå ut på krogen, äta gott, dansa och roa sig – och vara nykter. Det finns faktiskt rätt mycket som tyder på det.

 

Jag har nyligen kommit hem från en resa till Afrika och Asien. Under många vintrar har jag gjort längre turer till en mängd exotiska länder och mött många olika sorters kulturer. Jag har besökt flera muslimska länder och där lever man i stort som vi gör här hemma i Sverige. Man jobbar, träffar kompisar, ser på tv och går ut och roar sig ibland. Med en väsentlig skillnad – man dricker inte alkohol.

 

För oss svenskar är det en orimlig tanke. Hur kan man gå ut på krogen utan att dricka? Vad gör man överhuvudtaget ute i nattlivet om man inte dricker? Min erfarenhet är att man gör ungefär samma sak som vi gör här hemma, man äter mat, umgås med vänner och lyssnar på musik. Fast det kanske inte blir lika mycket fylleceller, oprovocerat våld, meningslös skadegörelse eller ångerfulla bortamatcher – sånt som alkoholen ofta för med sig - som hos oss.

 

Nu är det där med alkoholförbudet inte helt sant, världen är inte så svartvit som den ibland målas upp. Det dricks visst alkohol i muslimska länder, alkohol är ju ursprungligen till och med ett arabiskt ord.

Dels finns det faktiskt muslimer som dricker alkohol, även om de är i klar minoritet. Men framförallt handlar det om att många muslimska länder är mångkulturella och toleranta. Åker man exempelvis till Malaysia där islam är den största religionen kan man ibland behöva gå till de indiska eller kinesiska kvarteren, men några större problem är det sällan att hitta en öl. Åtminstone inte på turistorterna. Langkawi är ju till och med en tax free-zon. I Indonesien som är världens folkrikaste muslimska land ligger partyparadiset Bali. Och alla som semestrat i Egypten vet att det inte är några problem att ta sig en drink vid poolkanten där. I Indien, som oftast kallas hinduistiskt, bor runt 140 miljoner muslimer. Å andra sidan bekänner sig nästan hälften av alla indier till minst två religioner, kanske för att gardera sig och plocka det bästa ur två världar. Min poäng är hur som helst att det inte alltid finns en glasklar koppling mellan religion och alkohol.

 

Med detta sagt är min erfarenhet att man i muslimska länder kan gå ut och ha trevligt på krogen utan att dricka, på ett sätt som inte är jämförbart med exempelvis Sverige. De har bevisat att man kan ha ett levande restaurangliv utan alkohol. Kan det vara så illa att vi har haft fel hela tiden här uppe i kalla nord?

 


Tobbas gatukök #8


Kassler är en riktig höjdare, och denna gång ska vi laga stekt kassler och potatis.

Gör så här:
Koka potatis i en kastrull
Mot slutet av koktiden steker ni kassler i stekpannan
Stek även lite champinjoner. Man kan välja att ha dom i såsen eller för sig. Jag väljer i såsen, eftersom jag ändå blandar ihop allt på tallriken.
Såsen är en riktig ungkarlssås som man gör i stekpannan genom att ta stekflottet, champinjoner, svartpeppar och sen bara soja och mjölk. Rör om och koka ner lite så den tjockar till sig.
Servera med lingonsylt och eventuellt nån grönsak om du har i frysen (det hade inte jag).

Betyg: 3,5
Kassler är som sagt alltid gott. Det går att servera det lite roligare än så här om man vill, men detta är en helt okej måltid en vanlig vardag.

På skiva: R.E.M (Nolltretton, mars)

REM

”Collapse into now”

Warner

 

R.E.M:s utveckling följer den hos så många andra band som har varit med ett tag. De fortsätter att göra skivor som både låter och säljer hyfsat bra, men det blir liksom inte riktigt som förr.

Athensbandet kom fram i skarven mellan 80- och 90-talet och får räknas till de stora indiepionjärerna, de gjorde den alternativa popmusiken populär bland den stora massan. I början av 00-talet började det dock kännas som att bandet hade sagt det de ville säga, och den känslan tycker jag består även på nya plattan.

När gruppen kom fram kändes de annorlunda och fräscha. De har inte kompromissat under åren utan spelar fortfarande samma sorts musik, denna skiva skulle ha kunnat vara en uppföljare till ”Out of time”, men kanske har omvärlden kommit ifatt? Idag finns det många fler band som låter som R.E.M, vilket givetvis måste ses som en slags seger för bandet.

Och egentligen finns det inget ont jag kan säga om ”Collapse into now”. Det låter bra, gruppen håller fast vid sin småalternativa rock med folktouch och låtarna är helt okej. Det är bara det att jag har oerhört svårt att engagera mig i musiken.

 

 

2/5


Dentus, Dentus...


Ja, det blev Dentusgrottan igår igen...
Går ni dit nån gång kan jag tipsa om "Dentus Breath", en snaps med sting!

Flashing like a color tv...

Nu när snyggingen Conny Bloom och hans Electric Boys är tillbaka med ny platta känns det som ett bra läge att kolla in gamla "Psychedelic eyes". En riktigt, riktigt bra låt!

AW-dags...


Lutar åt att det blir en AW på Dentusgrottan ikväll igen. Känns snart som att jag måste göra som vissa spelare på Casino Cosmopol och porta mig själv därifrån...

Lehmans fredagsfräckis

George Bush fick en hjärtattack och dog varvid han kom till helvetets port där stod Djävulen och väntade på honom. Djävulen hälsade honom välkommen och sade:

"Jag har ett litet problem! Du finns med på min lista men jag har lite ont om plats här inne.
Eftersom du definitivt hör hemma här så har jag ett förslag. Jag har tre personer som inte riktigt platsar lika bra som du, här i helvetet. Jag tänkte faktiskt låta en av de tre gå och låta dig ta deras plats. Jag ska till och med låta dig bestämma vem som kan gå så du kan ta dennes plats."

Med tanke på läget han befann sig i så tyckte George det lät ganska bra och gick med på
Djävulens förslag.
Dom gick in i Helvetet och Djävulen öppnade dörren till det första rummet.
Där inne fanns Richard Nixon och en stor swimmingpool. Nixon dök, gång på gång, och
efter varje dyk kom han upp till ytan tomhänt, ty detta var hans öde i Helvetet.
"Nja..." sa George. "Jag tror inte detta är något för mig. Jag är inte så bra på att simma så jag kommer inte riktigt att orka med detta dag efter dag".

Djävulen nickade förstående och ledde George till det andra rummet.
Där stod Tony Blair med en slägga, omgiven av stora stenblock.
Det enda han gjorde var att svinga sin slägga, gång på gång på gång.
"Nej, jag har problem med en axel. "Skulle jag krossa sten hela dagarna skulle jag ständigt ha en fruktansvärd smärta i min axel, sa George

Djävulen ledde då George till det tredje rummet och öppnade dörren. George häpnade över det han såg, för där inne låg Bill Clinton naken på rygg med händer och fötter fastkedjade vid golvet. Böjd över honom satt Monica Lewinsky och gjorde det som hon gör bäst.

George sken upp, nickade ivrigt och sade, "Jepp, det här tror jag nog att jag kan stå ut med".

Djävulen log och sade : OK Monica, du kan gå!"


På skiva: Sator (Nolltretton, mars)

Sator

”Under the radar”

Wild kingdom/ Sound pollution

 

En gång i tiden var Borlängebandet Sator hårdast i världen. På tre skivor i skarven mellan 80- och 90-tal levererade de rock som var så fläskig och tung att man blev lite småskraj. De kryddade sin punkiga hårdrock med feta synthljud och samplingar ur filmer, och kändes häftigt nyskapande. Efter grammisbelönade ”Headquake” blev musiken snällare, eller om det helt enkelt var så att tiden kom ifatt bandet. För lyssnar man på skivan ”Stock rocker nuts”, som man då tyckte var blytung låter den idag ganska poppig.

Efter ett uppehåll under första halvan av 2000-talet har gruppen på senare år börjat göra väsen av sig igen. På nya skivan känner man igen de snygga melodierna, de vassa gitarrerna och Kents och Chips tuffa sång, och det verkar som bandet har blickat bakåt snarare än framåt vilket jag och säkert många andra gamla fans uppskattar. Det finns en hel del höjdarlåtar, som exempelvis öppningsspåret ”Your ups gets me down”, men skivan är stark rakt över. Samtidigt har jag svårt att på allvar gå igång, utan att direkt kunna peka på varför. Kanske är det så enkelt som att allting har sin tid?

 

3/5


Tobbas gatukök #7


Idag ska vi grilla korv - en av mina favoriter!

Gör så här:
Fixa en eld
Grilla korvarna på ett galler alternativt en pinne
Servera i ett korvbröd, ta på senap och ketchup

Betyg: 5
Aaaaah....så enkelt, så gott! Använder man bra korv är detta en av världens bästa maträtter.

Lime green and tangerine

Var bara tvungen att lägga in "Wrong number", en av världens bästa låtar någonsin. Jag har säkert hört den tusen gånger, men kan fortfarande sitta och lyssna på den tio gånger i rad.

Nytt på DVD (Nolltretton, mars)

Himlen är oskyldigt blå

 

Hannes Holm har gjort många strålande, genomsvenska må bra-filmer, och detta är ännu en riktigt trivsam rulle med svensk skärgård, 70-talsnostalgi och ung kärlek. Men jag tycker Holm har tagit ytterligare ett kliv framåt. Detta är mer ett drama än en komedi, tonen känns mer realistisk och i grund och botten kretsar handlingen kring en kriminalhistoria ur verkligheten. På 70-talet langades det knark bland de dyra segelbåtarna i Sandhamn och i den härvan dras 17-åriga Martin (Bill Skarsgård) in när han ska jobba ute i skärgården en sommar.

Skarsgård är lysande som den unga, blåögda killen som dras till den charmiga krögaren och knarkkungen Gösta (briljant spelad av Peter Dalle). Gösta är egentligen ett svin, men man kan ändå inte låta bli att tycka om honom. Filmen har en trovärdig 70-talston och en oskuldsfullhet som, trots alkoholiserade fäder, korruption och strippklubbar, känns genuin och tilltalande. Det här är en av de bästa svenska filmer jag sett på senare år.

 

4/5


Dagens bekännelse


För nån vecka sen var jag och Mr Shield på fest hos Cissi. Vi var tvungna att dra och skyllde på att vi inte tålde katten, att vi hade tvättstuga, att kabelt-tv-killen skulle komma...ja,egentligen vad som helst bara för att komma därifrån.
Nu måste jag dock erkänna en sak: den verkliga anledningen till att vi flydde var att det fanns en MIMARE på festen. Vidrigt!

Onsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping en sväng igen.
Här drar man aprilskämten den sista mars.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Chips Kiesby...


Såg häromdan att OLW har lanserat en ny Dill & Gräslök-chips som heter Superchips. Vad är det då som är super, jo att de har extra mycket smak och är extra krispiga. Priset var 23.90 kr.
De gamla Dill & Gräslök-chipsen finns fortfarande kvar och kostar 21.90 kr. De marknadsförs också som krispiga, och personligen tycker jag att smaken är fullt tillräcklig.
Är det då värt att betala 2 kr mer för Superchipsen? Nja, det är väl ytterst tveksamt. Särskilt när man ser att Superchipspåsen bara innehåller 250 gram mot 300 för originalet. Förmodligen är det samma schips som de bara lagt i en mindre påse och tar mer betalt för. Skämmes OLW, den gick vi inte på!

Fettisdag på en måndag


Nu har det gått så långt att jag till och med hänger i Dentusgrottan i veckorna. Igår bjöd Figge till och med på semla. Märkligt nog händer det aldrig när jag kommer dit själv utan bara när jag har med mig celebra gäster, igår var det Sensus-bossen och internationella rockstjärnan Mantel-Alex jag hade med mig.
Mådde dock lite tjuvtjockt efter fikastunden och förklaringen kom på kvällen. Figge avslöjade att han hade gjort grädden på samma sätt som i låten "Pigan och grädden". Ni som har hört den fattar...

Salvador Dali


Jag är ingen större konstkonässör, men en favorit sedan jag var liten är Salvador Dali. Fram till den 21 april pågår en Dali-utställning på Galleri R på Ågatan som ni gärna kan kolla in. Grafiken är jag inte så jätteförtjust i, men skulpturerna är kanon.

Tobbas gatukök #6


Idag ska vi laga Pasta Katoy. Precis som den mesta mat jag gör går den ut på att riva lite i kylen och se vad man hittar. Den kan därför se väldigt olika ut från gång till gång.

Gör så här:
Koka pasta i en kastrull
Medans det kokar steker du på det som ska blandas med pastan. Jag hittade bacon, lök, feferoni och champinjoner plus lite ost att toppa med.
Blanda pasta och grejset, krydda efter behag, på med ketchup och njut

Betyg: 3
Kanske inget kulinariskt mästerverk, men helt okej hafs-o-slafs-mat

Idol 2011


Igår var jag och kollade in Idol-uttagningen på Konsert & Kongress, vilket faktiskt var ganska tråkigt. 70% av de sökande är ju ungdomar mellan 16 och 20 som är ganska ointressanta både som artister och personer.
Till nästa Idol-uttagning i Linköping vill jag se dessa bland de sökande: Jimmy Uller, Snusk-Pia, Handsken, Lollo Asplund, Niklas Brännström, Bill Krado, Bonnkapälle, Smiling Gayman, Gay Bengtsson, Sami, Lana Brunell, Fredrik Ebbestad, Kimmens hår, Skate-Jögga och Lehman.
Det skulle bli ett bra program!

Nykter baksmälla


Igår hamnade jag på Strandgatan två och deras nya söndagsklubb "Baksmällan" där det bjöds på pyttipanna som bakismat. Dock hade jag haft en nykter lördag så jag tillhörde väl inte riktigt målgruppen...

På skiva: Edda Magnason (Nolltretton, mars)

Edda Magnason

”Goods”

Adrian Recordings

 

Uppföljare till fjolårets debut – Ja

Pappa från Island, uppvuxen i Skåne – Ja

Techno och house – Nej

 

Experimentellt och udda – Ja

Distade elgitarrer och skrän – Nej

Pianobaserade låtar – Ja

 

Passar perfekt i Melodifestivalen – Nej

Drag av Miss Li, Frida Hyvönen och jazz – Ja

Halvknäppt och konstigt – Ja

 

 

2/5


Yxbacken


Igår drog Agge och jag till Yxbacken utanför Norrköping. Det var sista helgen de hade öppet för säsongen och vi hängde där några timmar.

Så det blev några skidåk den här vintern också, gööött. För min del var det faktiskt första gången jag var i Yxbacken. Kanske ingen jättehöjdarbacke, men både Yxbacken och Tolvmannabacken är helt okej som korta dagsutflykter. Om inte annat för att det är så gott med korv och pucko.

Späckat program på Dentusgrottan


Jag nämnde ju Dentusgrottans grillfest den 18/6 men ni har väl inte missat att det även händer en massa andra saker där? Bland annat detta:

*23/4 OldTown
*30/4 6.08
*7/5 Willy and the Poor Boys
*11/6 Bro´s Irish
*2/7 Frallan Jonsson

Hela programmet, öppettider, meny med mera finns på: http://www.dentusgrottan.se/

Senaste nytt om Bête Noire


Igår hade Bête Noire bandmöte och drog två flaskor rödtjut.
Vi hann även med att fixa lite med de nya låtarna. Länge har kommande skivan varit ungefär som Palmeutredningen, vi låg rätt bra till i början men sen har det inte hänt ett skit. Men, dra på trissor, nu är två av de fyra låtarna färdiga och vi ska lägga sång i nästa vecka. På de övriga två är det bara lite finjusteringar att fixa.
Planerna på releaseparty i maj gäller således fortfarande.

Musikkrönika (Nolltretton, mars)


Metallicas version har blivit norm

 

I år firar Metallica 30 år som band. Det firar man med att spela in en ny platta efter sommaren. Den senaste, ”Death Magnetic”, kom 2008 och sedan dess har man turnerat under två år.

Tio år tidigare släppte gruppen albumet ”Garage Inc” där man tolkade låtar av bland annat Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd och The Misfits. Bland alla tuffa hårdrockscovers fanns även en version av den gamla irländska folkvisan ”Whiskey in the jar”. På Irland är det en gammal välkänd bit men utanför ön var den inte lika känd. Vissa kanske hade hört Thin Lizzys tolkning från 1973 som anses vara den mest berömda versionen av låten. Själv hade jag skivan med det svenska bandet Toms Tivoli där de översatte titeln till ”Brännvin i mitt krus” och sjöng om figurerna Kerstin och Kapten Karlsson.

 

När Metallica gav ut sin version av ”Whiskey in the jar” var det till en början många som hånade bandet. Både publik och kritiker undrade om gruppen hade övergett sina hårdrocksideal och tyckte det var en töntig låt att göra cover på. Dessutom skilde sig Metallicas version ganska mycket från originalet (om man nu kan prata om original när det gäller trad arr), vilket vissa menade var ett tecken på att gruppen inte hade förstått själva känslan och innebörden i låten. Ett decennium senare är det dock inte lika många som skrattar, för idag tänker inte folk på vare sig irländska folkvisor eller Thin Lizzy när de hör ”Whiskey in the jar”, de tänker på Metallica.

 

Idag är det Metallicas version av låten som är norm. Det är den tunga hårdrocksvarianten med den utmärkande gitarrslingan som coverbanden spelar om de väljer att framföra ”Whiskey in the jar”. Jag kan inte minnas när jag senast hörde låten spelas i den klassiska gamla folkmusikversionen med hetsig takt och komp av banjo, fiol och flöjt. I stora delar av världen skulle nog låten inte vara känd överhuvudtaget om det inte vore för att Metallica hade spelat in den till ”Garage Inc”.

 

Att en cover tar över rollen som norm är inget nytt. Hur många vet exempelvis att Joan Jetts ”I love rock´n´roll” egentligen skrevs och släpptes av The Arrows sju år innan Jetts gav ut den 1982. Samma sak med ”Staten och kapitalet” som nog de flesta förknippar med Ebba Grön. Den skrevs egentligen av gruppen Blå Tåget och lät i original helt annorlunda mot när Thåström och grabbarna manglade på med sin punkversion.

 

Det händer faktiskt rätt ofta att det släpps covers som är bättre än originalet, eller åtminstone lika bra fast på ett annat sätt. Listan kan göras hur lång som helst, här är några av mina personliga favoritcovers:


Marit Bergman: Real love (Originalartist Mary J Blige)
Eldkvarn: Sjuttonde balladen (Evert Taube)
Nick Cave: Rainy night in Soho (The Pogues)
Psycotic Youth: Japanese Boy (Aneka)
Stefan Sundström: Årstider (Allan Edwall)
This Perfect Day: Oh, Susie (Secret Service)
Carpe Wade: In the ghetto (Elvis Presley)
Ulf Sturesson: Hallå (Magnus Uggla)
Bad Liver: Jockey full av bourbon (Jockey full of bourbon, Tom Waits)
De lyckliga kompisarna: Punkjävlar (Eddie Meduza)

 


Leeloo Dallas mul-ti-pass


Yes, she knows it's a multipass. Anyway, we're in love

Årets film är här


Tjugo år efter att Midi, Maxi & Efti debuterade med "Bad bad boys" kommer nu filmen som måste ses.
"I like it like it was" är en 23 minuters dokumentärfilm gjord av Farnaz Arbabi och Parasto Backman, två av tjejernas gamla kompisar från högstadiet. 

Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år och visades även på Tempo dokumentärfestival i Stockholm i mars.

På skiva: Lykke Li (Nolltretton, mars)

Lykke Li

”Wounded Rhymes”

EMI

 

Jag vet inte riktigt hur det gick till men de senaste åren har Lykke Li seglat upp som vårt nästa stora internationella pophopp. Själv tyckte jag att debutsingeln ”Little bit” var bra, albumet sådär och när jag såg henne live på Hultsfred var det bland det tråkigaste jag sett. Det lät enahanda och likartat, trots att termen slagverkspop låter som en garant för dynamik. Men Lykke Li fick mig nästan att somna.

Nya plattan tycker jag är ett fall framåt, stundtals låter det riktigt strålande. En del av den där tråkigheten finns fortfarande kvar, men emellanåt är Björn Yttlings produktion rent förtjusande. När Lykke bygger sina låtar på starka melodier är hon som bäst, och det gör hon ofta här. Musiken låter modern, The Knife är en referens som ofta nämns, men framförallt har Lykke Li mycket 60-talskänsla som ger tankar om Phil Spector, Dusty Springfield och dåtidens tjejgrupper. Och det är i de låtarna hon kommer till sin rätt, som exempelvis i underbara ”Sadness is a blessing”, skivans bästa spår.

 

 

3/5


Lehmans fredagsfräckis


Bengt hamnade bredvid en äldre kvinna på en bar. Hon såg verkligen riktigt skaplig ut, även om hon sa att hon firade sin 64-års dag. Faktum är att hon såg bättre och bättre ut eftersom timmarna gick och han tänkte tanken att hon säkert hade en riktigt snygg dotter.

De drack lite och småmyste med lite kyssar och smek då hon plötsligt frågade om han testat en sportmans- dubbel?
- Vad menar du med det ? frågade han.
- Det är en mor och dotter-trekant med dig....sa hon.

De drack lite till och hon sa att detta var hans turnatt. En stund senare tog de en taxi hem till henne. När de klev över tröskeln ropade hon in i huset:
- Mor, är du fortfarande vaken!?

RSS 2.0