Kulturnatten 2019

Dags för Kulturnatten i Norrköping igen. Alltid en höjdarkväll! Här är lite av det vi kollade in: överst Air Craft Big Band med Bellas pappa och bror..
Frimurarna...brrr...ruggigt!
Peter Kagerland pratade om punktexter på Vaxkupan.
I S:t Olaikyrkan var det psalmmaraton.
Kollade in Ratatouille Trio på Crescendo...och John Daniel i Knäppingsborg.
Sen upp till Knäppingen för att kolla på Agnes Matsdotter.
Smet in på nya Mocca Deli: fräscht!. Kollade även in Vy, också helt okej.
Inne i Värmekyrkan lirade Alexandra Jardvall...
...och 23 Till. Sen gick vi på latinokväll på Trädgårn, käkade pölse på Crecsendo, slank in på Munken och sen gick vi hem. Bra Kulturnatt i år också!

Oktober-Tobi nr 3

Efter att ha oktoberfestat på Malt & Humle hoppade vi in i bilen och drog till Norrköping. Det gjorde att vi hann med ännu en Oktoberfest på fredagen, nämligen på Saliga Munken, där Helmut Jederknüller traditionsenligt spelade.
 

Dagens Trump

Hur mycket är normalt att twittra?
Tja, en handfull tweets per dag kanske? Vissa dagar ingen gång och vissa dagar kanske uppåt tio. Det vill säga om man inte är en världsledare och borde ha viktigare saker för sig.
Kollar vi på Macron så twittrade han inget alls i helgen. Och ligger kanske på 3-5 tweets per dag i snitt. Löfven twittrar knappt alls, kanske var tionde dag eller så.
Trudeau är rätt aktiv, uppåt tio per dag (det dubbla om man räknar båda språken).
Obama twittrar nån gång i veckan. Abe likaså. Merkel inte alls, vad jag kan se.
Bernie och Biden kan skicka iväg sisådär sex, sju tweets om dagen.
För Trump är det inte ovanligt att fyra av 30 tweets på en dag. För någon vecka sedan räknade jag till 60 på en dag. De fem senaste dagarna har han twittrat 189 gånger, om jag räknat rätt. Ett snitt på nästan 40 tweets om dagen. När jobbar karln egentligen?
Nästan aldrig visar det sig. 60% av Trumps arbetstid är så kallad "executive time" då han twittrar, pratar i telefon och glor på Fox News. Lägg till det lunch, som inte räknas in i executive time, och det blir nästan 10% till.
Tur att Trump är så slö, för han har ju faktiskt knappt fått något gjort under sin presidenttid. Han har bara två riktiga politiska framgångar hittills: skattesänkningen för rika och domarutnämningarna.
Men twittrandet var det...och jämförelsen med övriga världsledare haltar en smula, ännu mer till Trumps nackdel. För alla ledare har personal som twittrar åt dem i olika grad. det gäller även Trump. Men där många andra ledare knappt twittrar nåt själva så råder det omvända med Trump, han twittrar nästan allt själv. Inte konstigt att han ibland kallas Twittler.

Oktober-Tobi nr 2

Den här perioden på året är hektisk som sjutton. Det är många Oktoberfester som ska hinnas med och man får verkligen ligga i. I fredags blev det Oktoberfest nummer två - på Malt & Humle.
Det var ett krav från Bella, för hon älskar deras Oktoberfestmeny. Och det gör jag också.

Söndagsintervjun: En svensk tiger

De har kvar punkattityden men musikaliskt har En Svensk Tiger utvecklats en hel del. Nu är trion aktuell med sin nya platta "Gbg Noir" och spelningar runt om i landet.

 

En Svensk Tiger bildades 2006 och består idag av Göteborgarna Markus Magnusson på bas och Pär Larsson på sång och gitarr, samt Linköpingskillen Robert Lindahl på trummor. 2009 kom debutskivan "Versace style" som tämligen omgående fick fart på bandets karriär.

- Det gick rätt bra. Vi vann några utmärkelser för årets punkskiva, vi nominerades i kategorin Årets Punk/Hardcore på Manifestgalan och framförallt tog den oss ut i landet. Vi turnerade en jäkla massa under flera år och spelade på Peace & Love ett par gånger och även på andra stora festivaler, säger Pär.

 

Sedan några år tillbaka har det varit lite tystare om bandet även om de faktiskt gett ut några singlar. Men det mesta av krutet har de lagt på jobbet med den nya fullängdaren "Gbg Noir" som släpptes den 10 maj. Den har föregåtts av singlarna "Skuggor i blåljus" som gästas av Idde Schultz och "Radiovåg" som går lite åt skahållet. För även om En Svensk Tiger i grunden är ett punkband så har de nu lämnat sin bekvämlighetszon och experimenterar med sin musik. Att spela ska ser de som ett sätt att utmana sig själva, även om inte stilbytet ska överdrivas.

- På sätt och vis ligger det ganska nära. Vi har ju influenser från The Clash och liknande band, och många av dem var också inne på ska på 80-talet så det känns inte så onaturligt, säger Robert.

- Vi har blandat och gett på skivan och tagit inspiration från många olika håll. Vi har aldrig tyckt att det är kul att göra samma låt två gånger, det måste finnas en utmaning varje gång man gör en ny låt. Så det spretar, vi har pianoballader, raplåtar och reggaeinfluenser. Sen är det väl några mer renodlade rocklåtar också, säger Pär.

 

Första plattan producerades av Johan Johansson medan den nya har rattats av Ulf "Rockis" Ivarsson, och det var även han som sammanförde En Svensk Tiger med Idde Schultz. Och att Rockis även är Thåströms producent och basist har verkligen avspeglats i musiken, menar bandet.

- Våra demoversioner var betydligt lättare och poppigare, men när Rockis sedan har tagit de låtarna och lagt på sitt mörker har han gjort dem till allt annat än radiohits. Han försöker styra en så långt bort från det som möjligt, säger Pär.

- Med Rockis ville vi få ut nåt annat av de låtar vi hade. Vi ville att han skulle göra något annat än mot hur vi lät på debuten, säger Markus.

- Först var han inte sugen på att jobba med ett punkband, men sen när han fick höra låtarna förstod han vad målet var och att vi inte var ett vanligt treackordspunkband , lägger Robert till.

- Vi trodde att han skulle totalsåga de där raplåtarna vi hade gjort och istället gå igång på de rockigare låtarna, men det blev precis tvärtom. Det var när vi vågade utmana och gå åt raphållet som han blev intresserad. Då tyckte han att det blev ett spännande projekt. Och jag håller nog med, jag tycker att låten "Segregationen" är det starkaste kortet på skivan, och den är någon form av rockrap, säger Pär.

 

Nu när plattan är släppt är planen att komma ut och lira med bandet. I samband med releasen gjorde En Svensk Tiger en spelning på Scalateatern i Stockholm och en på Sticky Fingers i Göteborg. I sommar är det klart med gig på Putte i Parken i Karlstad 5/7 och i Leksand 12/7, och så kommer de förmodligen att spela i Linköping under hösten. Fler spelningar kommer att tillkomma och läggas upp på bandets facebooksida.

- Det sjuka med den här skivan är att det är tio låtar och alla tio låtarna är hitlåtar! Vi kunde inte själva bestämma vilka låtar som skulle bli singlar, vi gav det beslutet till vårt promotionbolag och folk som förstår sånt bättre än oss. Jag tycker att alla låtar kunde ha blivit singlar, så snart är vi rockstjärnor, skrattar Robert.

Dagens Trump

Jag säger som Ronald Reagans gamla rådgivare Bruce Bartlett: "Ta Nixon under hans värsta Watergateparanoia, ta bort 50 IQ-poäng, addera twitter och du har dagens Trump".
Det bästa med Trump är att man inte behöver göra något för att få honom att framstå som en idiot, det sköter han så bra själv. Nu är riksrättsprocessen inledd och Trump fortsätter att gräva sig ännu djupare ner, utan att ens fatta det. Först gör han själva Ukrainasamtalet, sen förnekar han och säger emot sig själv, sen släpper han utskriften i tron att det ska fria honom (han är så korkad att han inte fattar att det istället bekräftade misstankarna som fanns), sen tipsar han om var det går att hitta mer bevismaterial och drar troligtvis med sig Mike Pence i fallet och sen...ja, det är bara att låta processen ha sin gång så kommer Trump att fortsätta göra bort sig.
Men det fattar såklart inte Trump utan han lägger i stället fokus på att CNN påpekade ett stavfel som han gjort. Bara det att när Trump skulle sätta dit CNN så innehöll hans tweet nya stavfel och inte minst kallade han den apostrof som tjafset handlade om för ett bindestreck.
- Mr Trump, I have the results from your IQ-test. It came back negative.

Varje dag är en fall foliage-dag


Biotorsdag

Blev bio igår igen. Nya (och sista?) Rambofilmen "Last blood". Rambo åker till Mexiko för att rädda en slags styvdotter. Saker går åt skogen och sen slutar det med att han rensar upp bland slöddret. Rått och brutalt, och sista kvarten bjuder på riktigt bra action. Men som helhet...nja. Hade det inte varit Rambo hade det varit en B-film.
Betyg: 2 av 5

Vägen till Vita huset. Del 8

Bernie står still. Kamala backar. Buttigieg går försiktigt framåt. Och så har vi Warren som formligen stormar fram. Och nu är hon störst.
I de tre senaste mätningarna slår hon Biden med 27-25, 27-26 och 29-20 (fast den sista var i Kalifornien och kan kanske inte riktigt räknas).
Men trenden är tydlig. Efter att länge legat 15-20% efter Biden gnetade hon sig sakta men säkert upp jämsides och nu visar flera mätningar att hon gått förbi.
Men kan verkligen en progressiv vinna i USA? Är inte såna som Warren och Sanders för långt till vänster? Jag skulle vilja vända på det: varför ska man rösta på en centerdemokrat?
Varken Biden, Buttigieg eller Kamala har någon politik mer än "business as usual". Och så går dom ju också dåligt i mätningarna. Undersökningar visar också att amerikanerna är kraftigt för allmän sjukvård, vapenregleringar, föräldraledighet, korruptionsbekämpning, barnomsorg osv. Så det är ju idioti att inte gå till val på de frågorna.
Alla undersökningar visar ju också att det inte bara är Biden som skulle slå Trump om det vore val nu, utan detsamma gäller alla demokraternas toppkandidater. Så det argumentet mot Warren faller också.
Jag är övertygad om att Warren kommer bli demokraternas kandidat. Min är hon redan.

Fall foliage is coming


Bioonsdag

Såg "Ad astra" igår. Ett melankoliskt rymdepos om Brad Pitt som åker till Neptunus för att hitta sin pappa och rädda jorden. Som all bra sci fi är det de filosofiska funderingarna och den inre resan som det egentligen handlar om. 
Passande sammanträffande förresten, att jag såg filmen samma dag som vi fick vår andra svensk i rymden.
Betyg: 4 av 5
 

Oktober-Tobi och hösten

Den bästa tiden på året!

Dagens Greta


Dagens fynd på hallmattan


Dagens Trump

Donald Trump bevisar dagligen vilken ynklig människa han är. Igår anslöt han sig till raden av bittra gamla gubbar som ger sig på Greta Thunberg. Hur "vuxna" män kan hata en 16-årig tjej som är engagerad i klimatfrågan är obegripligt. Enda förklaringen (förutom att de är empatistörda idioter) är att de är rädda, för omedvetet känner de att de, deras livstil och deras attityd är på väg ut. De står på fel sida historien. 
Trump försökte vara "rolig" och twittrade om Greta: "She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see!".
Ha ha, kul snubbe...
Varpå Greta ändrade sin Twitterprofil:
Greta vs Trump: 100 - 0
 
 
PS: Trump trodde ju på allvar att han skulle få Nobels fredspris. Undrar vad han säger när Greta får det den 10 december.
PS 2: Äntligen fick Nancy Pelosi tummen ur och startade den riksrättsprocess som borde ha dragit igång direkt efter Muellerutredningen. Slarva inte bort detta nu, demokrater, som ni har slarvat bort det mesta de tre senaste åren.

Skivrecension: Molly Sandén

Molly Sandén

Det bästa kanske inte hänt än

 

Förra året släppte Molly Sandén albumet "Större" som var ett rejält kliv i rätt riktning. Fortfarande var det typisk radiopop som gällde men hon sjöng på svenska och hade mer personliga texter, och för första gången kändes hon som en relevant artist som hade någonting att säga.

Nu har det gått ett år och nästa skiva är här, och den positiva utvecklingen fortsätter. Förra plattan var stark, men denna är ännu starkare. Och "Stark" är också titeln på introt som inleder skivan. Här finns även outrot "Svag" och mellanspelet "& allting där emellan". Det utgör en snygg inramning till denna korta, sammanhållna och helgjutna skiva. Låtarna är överlag kanonbra, men den verkliga styrkan är nog hur tight Molly håller ihop materialet. Det finns ett tema, en helhet som blir starkare än de enskilda delarna.

Alla riktiga artister ska någon gång under karriären släppa en skilsmässoplatta och detta får nog sägas vara Molly Sandéns variant. Det handlar om att få hjärtat krossat, bryta upp och gå vidare. Och i texten på exempelvis titelspåret och "Va det då?" så skildrar hon många typiska vardagssituationer ur ett förhållande som håller på att spricka, som många nog kan känna igen sig i.

 

4/5


Den bästa

Jag säger som Pär Wiksten i Wannadies:
"Om man vill veta ifall nån är klok eller dum i huvet är det bara att fråga vad dom tycker om Greta".

Dagens Trump

Jaha, nu är det Joe Biden han hoppar på. Finns det någon person som Trump inte blir osams med? Nä, jag tror faktiskt inte det. Han har ju ett sjukligt behov av att hela tiden söka konflikter. Hittills har han under sin presidentskapsperiod gett sig på: EU, Kina, Mexico, Kanada, Nato, Sverige, Danmark, Puerto Rico, Londons borgmästare, Obama, Clintons, John McCain, NFL, Meryl Streep, CNN, Alec Baldwin, Bilindustrin, Jeff Bezos, Robert Mueller, James Comey, Harley Davidson, 
Lisa Page, Don Lemon, Macron, Iran, NBA, The Squad, amerikanska riksbanken, Nancy Pelosi, Chuck Schumer, Stormy Daniels, Michael Avenatti....puh...vi nöjer oss där även om det bara var någon procent av alla som Trump sökt bråk med.
 
 
 
 

Oktober-Tobi är igång

Då var Oktoberfestsäsongen 2019 igång. Först ut var Bishop´s Arms, men det ska bli många fler hoppas jag. Nu tjöööööör vi ! 

Dagens Trump

"I went to an Ivy League-school. I´m very highly educated. I know words. I have the best words."
Javisst, Trump kan en massa ord. Exempelvis "Covfefe", "hamberders", "oranges", "United schates", "internate", "Jaroozum", "Tanzaynia", "Missuria" och inte minst "anomanous" - som i "anomanous sources".
Och nu håller han återigen på och gnäller på Washington Posts anonyma källor, i detta fall rörande det ukrainska telefonsamtalet.
Dagens Trump är dock inte hans konstiga utttal och ständiga felsägningar, utan att han inte förstått innebörden av begreppet "anonyma källor". En anonym källa är en uppgiftslämnare som inte vill ha sitt namn publicerat, men Trump är så korkad att han tror att personen även är anonym FÖR TIDNINGEN. Han tror att vem som helst kan ringa anonymt och påstå vad som helst och att tidningen publicerar det.
 
Det förklarar ju i och för sig varför Trump vid flera tillfällen har ringt upp olika reportrar, kallat sig John Miller eller John Barron och försökt sprida positiva nyheter om sig själv...

Dr Dunderhelg

Så har Dr Helg återigen haft mottagningen öppen. Det började på fredagen med bastu, tacomys och Bondfilm.
På lördagen åkte vi ut till sommarstugan i Kolmården - och där blev det korvfest!
...och lite sista(?) havskänsla.
Sen på kvällen hamnade vi på Lock, Hop and Barrel i Sörping.
Där blev det musikquiz med Lotta Källström.
Och sen blev det bastu och relax även på söndagen. Sån är han - Dr Helg.
 

Dagens Trump

Hela sitt vuxna liv har Trump befunnit sig i olika rättsprocesser. Banker och långivare har tagit hans båt, hans flygbolag och en massa andra tillgångar. Casinoverksamheten i Atlantic city gav tre konkurser. Ibland blir han stämd och tvingas betala diverse skadestånd, ibland betalar han ut pengarna innan, för att slippa stämningar och andra otrevligheter (ex i fallet Stormy Daniels).
För tillfället pågår hela 29 utredningar av olika slag med koppling till Trump. 10 federala, 8 delstats- och lokala och 11 i kongressen. Det handlar om allt från skattebrott till försäkringsfusk och olagliga kampanjbidrag.
Man kan ju fråga sig varför denna gubbe aldrig lär sig och bättrar sig. Och svaret är enkelt: för att han inte kan. Trump är kriminell och korrupt ända in till roten. Han har alltid varit det och kommer alltid vara det, det är hans natur.
Vi ser det gång på gång. Faktiskt varje dag. Nu senast var det den nya skandalen där han bad den ukrainska regeringen om hjälp med att sätta dit Joe Bidens son. Det får bli Dagens Trump.

Söndagsintervjun: Festival of the midnight sun

Festival of the midnight sun

- återuppstår på Sjögestad Motell

 

Inspirerade av Woodstock året innan anordnades det en stor rockfestival på Mantorp Park 1970. Festival of the midnight sun, som namnet löd, blev ett praktfiasko men har levt kvar i östgötarnas minne som en riktig kulthändelse. Och nu 49 år senare återuppstår festivalen på Sjögestad Motell.

 

Festival of the midnight sun har kallats "det största fiaskot i svensk pophistoria". Festivalen skulle hållas under midsommarhelgen och polisen var orolig för att det skulle bli bråk mellan raggare och hippies. Arrangörerna räknade med 300 000 besökare men endast 3000 personer dök upp. Vissa av de förannonserade banden ställde in, som exempelvis Pugh Rogefeldt och Skäggmanslaget, men det ska ändå sägas att flera stora namn som Canned Heat, Chuck Berry och Cornelis Vreeswijk tillsammans med Made in Sweden faktiskt spelade. Hur som helst blev det brakförlust och ingen har vågat sig på att försöka göra om arrangemanget - förrän nu.

 

Den 31 augusti anordnas en ny Festival of the midnight sun. Denna gång på Sjögestad Motell och i mindre skala, även om hela 17 band faktiskt kommer att spela under dagen.

- Banden i år är en blandning av då och nu. Då i form av Kebnekajse och Tears och nu i form av allt från Les Big Byrd till Franska Trion och Hällas, säger Björn Rallare och berättar om hur hans fascination för festivalen väcktes:

- Från början sprang jag på historien bakom festivalen när jag drev skivbolag av en ren slump, fastnade för spektaklet och jag kommer i håg att jag lade upp en länk till det nyhetsinslag som Tom Alandh gjorde på plats 1970 som ligger på YouTube med orden "Någon borde göra en film om det här!". Det visar sig nu att det blev jag som gör den filmen. Jag lade historien bakom örat då, liksom många andra och när jag lade ned skivbolaget började jag skriva, ett av projekten valdes ut och blir nu kortfilmen "Festival Of The Midnight Sun" som har premiär på Bio Rio i Stockholm den 12 september. När vi jobbade med filmen sprang vi på entreprenören Mats Carlheim som hjälper oss nå vårt mål med ekonomisk stöttning och han sa "Vi gör festivalen på riktigt igen!" och så var bollen i rullning.

 

Festivalen på Mantorp var intressant på många sätt. Finns det någon detalj som du har fastnat extra mycket för?

- Det finns för många härliga detaljer, och alla bor i ett långfilmsmanus. Allt från tusentals kycklingar som aldrig blev uppätna, arrangören som hälls gisslan på Frimurarhotellet då de inte hade pengar att betala med, till skräcken för att raggarna skulle storma scenen och klippa av håret på alla hippies eller den detaljen som lyfts fram i vår film; Canned Heat vägrade spela om de inte fick betalt först, men de hade ju som sagt inga pengar. Hur löste de det?

 

Varför valde ni Sjögestad Motell för årets festival?

- Av flera anledningar. Dels ligger det nära originalfestivalen som var på Mantorp Park, de har plats för lika mycket folk som faktiskt dök upp 1970, det är ett väldigt fint område och de som driver det nu är helt fantastiska och ägaren Niclas kommer fixa till grym mat till våra festivalbesökare.

- 70-talskänslan ligger till största delen i ett väl avvägt artistutbud med både gamla och nya band som alla har gemensamt att de låter som att de kunde lirat på festivalen 1970. Området i sig med pärlan Sjögestad Motell och det faktum att på våra scener finns inte rörligt ljus, utan fasta kannor, som det var 1970. Det är inte en afterwork med 70-talskläder från Buttericks.

 

Hur ska ni undvika att årets festival blir det NÄST största fiaskot i svensk pophistoria?

- Genom att göra det vi gör bra. Vi är redan ett inslag på SVT:s" Kulturnyheterna" som sänds i början av augusti och häromdagen intervjuade Dagens Industri oss för en rätt stor artikel och biljetterna går åt som grillad kyckling i solsken. Klart det kommer gå bra, man ska inte göra saker om man inte gör dem bra.

 

Varför ska man komma till den nya Festival of the midnight sun i Sjögestad?

- För att vår ideella förening, Rockered Kulturförening, kommer ge er en upplevelse ni aldrig kommer att glömma, där 18-åringar som lyssnar på Hällas eller MaidaVale som lirar på Sweden Rock i år möter sina morföräldrar som får se Kebnekajse eller Tears igen på samma område och ta en bärs tillsammans och inse att de ju gillar samma grejer ändå; se det som världens största förfest till 50-årsjubileumet på Mantorp Park nästa år. Datumet är redan spikat.


Dagens Trump

USA:s största hot mot säkerheten är dess egen president. Han twittrar ut statshemligheter och pladdrar på i intervjuer och samtal om saker som han borde hålla tyst om.
Nu har han varit nere vid mexikanska gränsen och inspekterat. Och för att förtydliga: vad än Trump säger så har det ännu inte byggts EN ENDA METER ny mur. Det som har gjorts är att man har bytt ut några mil gammalt stängsel mot nya "steel slats". Och det var det som Trump var nere och inspekterade.
Trump berättade att muren hade ett högteknologiskt system som skulle känna av om någon försökte ta sig över.
- General, du kan väl berätta mer om hur det fungerar, sa Trump och vände sig till mannen bredvid...som svarade:
- Sir, det kan finnas en poäng med att inte berätta det...
 
TOUCHÉ!

Jodå, lite till

Jag brukar ju hävda att sommaren pågår ända fram till Kulturnatten, men i år har det sett lite dystert ut på den fronten. Men jodå, även igår blev det en stund i solen på balkongen. Bra läsning hade jag också, för igår kom hela tre tidningar som jag har skrivit för.

Filmrecension: Captain Marvel

Captain Marvel

 

Strax innan den spännande upplösningen av Avengersserien i "Endgame" lanserade Marvel sitt nya spännande triumfkort, nämligen den kvinnliga superhjälten Captain Marvel spelad av Brie Larson.

Hon är en Kree-krigare i kampen mot Skrullerna i en intergalaktisk konflikt som plötsligt hamnar på Jorden. På ett nästan "Matrix"-liknande sätt upptäcker hon att hon har superkrafter utöver det vanliga, men vägen dit är snirklig och hon måste leta bland förträngda minnen för att ta reda på vem hon egentligen är.

Filmen utspelas 1995 och är en slags prequel där SHIELD-agenten Nick Fury (Samuel L Jackson) får idén till att skapa Avengers. Det blir en del 90-talsnostalgi men de hade gärna fått ösa på med mer av den varan. Överhuvudtaget känns "Captain Marvel" osäker på vad den vill vara. 90-talscool eller Star Trek-töntig, barn- eller vuxenfilm, humor eller actionrulle?

Ibland glimtar den till och i de stunderna är "Captain Marvel" riktigt bra. Eller snarare: man inser vilken kanonfilm det kunde ha blivit med en tydligare riktning. Efter att ha vinglat lite hit och dit börjar filmen hitta balansen mot slutet och lyckas trots allt fixa en bra introduktion av Captain Marvel in i Marvels filmuniversum.

 

3/5


Det närmar sig...

Förberedelserna är igång...nu kan Oktoberfestsäsongen börja!

Dagens Trump

På sina stormöten brukar Trump tjata om att "America is being respected again". Jag vet inte om han och hans anhängare verkligen tror på det, för det är ju absolut inte sant. Tvärtom var det länge sedan som USA var mindre respekterat än nu. Det finns ju till och med siffror som visar hur förtroendet är helt kört i botten. En undersökning bland 37 av världens länder visar att förtroendet för om USA:s president gör det rätta "regarding world affairs" har sjunkit från 64% till 22% från Obama till Trump.
I Sverige har siffran minskat från 93 till 10, i Tyskland från 86 till 11, i Kanada från 83 till 22, i Frankrike från 84 till 14, i Mexiko från 49 till 5. Av de 37 tillfrågade länderna (vilket innefattar länder som Kenya, Nigeria, Indonesien, Jordanien mfl) har 35 fått minskat förtroende med i snitt 42 procentenheter.
Bara i två länder har förtroendet ökat. Gissa vilka...jo, Israel med +7 och Ryssland med +42.
Men den tappade respekten märks också på en mängd andra sätt, tex dessa:
*Trump blev utskrattad av FN:s generalförsamling
*G7 kallas numera ofta för G6+1
*Världsamfundet struntar i att USA drar sig ur diverse avtal och sluter istället egna avtal utan USA, tex frihandelsavtalet mellan EU och Japan
*Merkel anses allmänt ha tagit över titeln som "Leader of the free world"
*Trump har blivit "played like a fiddle" av Putin, Xi och Kim Jong-un och fattar det inte ens. Nu har han hotat Iran, men de liksom alla andra vet att det inte ligger något bakom Trumps hot. Det är därför Nordkorea har gjort 12 missiltester efter att Trump hotade med "fire and fury" i augusti 2017. För varken Nordkorea eller någon annan har längre någon respekt för USA.

Sommarn hänger kvar

Nä, än är det inte helt över. Igår blev det lite balkonghäng igen. Så jag ska nog få till den där brännan ändå till slut...

Dagens Trump

Här åker man iväg en snabbis till Åtvidaberg och när jag kommer tillbaka har Trump skickat ut 33 tweets! Som vanligt är det nästan inget av substans utan mest en massa hyllande av sig själv. Hur ovärdigt det än är att "Cry baby in chief" ägnar hela dagarna till att twittra en massa blaj så kanske vi ändå ska vara glada att han gör det, för då hinner han inte ställa till så mycket annat elände. 
Samma sak med golfandet. Innan han blev vald klagade Trump på hur mycket Obama golfade och sa "Jag kommer att vara så upptagen med att arbeta att jag inte kommer ha tid att spela golf". Stämmer det? Självklart inte.
Under motsvarande period fram tills nu var Obama på golfbanan 81 gånger, vilket blir var tolfte dag. Visst, det kan man tycka är ofta. Men hur står det egentligen till med Trumps golfande? Jo, han har golfat 217 gånger, dvs var fjärde dag.
I princip kan man ignorera ALLT som Trump säger. Är det inte okunnigt eller ovidkommande så är det fel på något sätt eller i många fall en ren lögn. Washington Post har en lista över Trumps falska uttalanden och hittills har han ljugit över 12 000 gånger. Dvs ca 13 lögner per dag.
Och det för oss in på Dagens Trump som får bli uttalandet att Obama lämnade efter sig en armé utan ammunition. Enligt Trump övervägde han att anfalla ett icke namngivet land i början av sin presidentperiod men då ska försvarsminister Mattis ha sagt att det inte skulle funka eftersom USA:s armé hade slut på ammunition. Det var nästan helt tomt i lagren.
Självklart var inte ammunitionen slut, det fattar ju vem som helst. Så antingen ljuger Trump eller ännu värre: det var det enda sättet som Mattis kunde avstyra kriget. Ungefär som man ibland ljuger för barn för att få dem att sluta tjata.
SAD!

Lollo, Anton och jag

 
För ett tag sedan dog min gamla Correnchef Lollo Asplund. Jag är inte mycket för det där eviga RIP:andet som alla håller på med och har därför inte nämnt det tidigare, men så skulle jag skriva en grej om en annan gammal Correnkollega, nämligen Anton H Le Clercq och hamnade i samma bryderi som vanligt när det gäller Anton. För hur tusan stavar han egentligen sitt efternamn? Clercque? Klerq? Clairq?
Men så mindes jag plötsligt en sak som Lollo lärde mig. Han hade nämligen en minnesregel för hur Anton stavar sitt namn och det var att man ska tänka "Slersk", för då hamnar alla C och Q på rätt plats. Och jajjamän, det funkar! Tack Lollo!

Dagens Trump

Inom psykologin kallas det projektion: att beskylla andra för det man själv är. Trump brukar ju tjata om "Fake news". Men hur ligger det till, är han så äkta själv?
*Hår - fejk
*Solbränna - fejk
*Tänder - fejk
*Längd 6'3" och vikt 239 pounds - fejk
*Bonespurs-skälet att slippa militärtjänstgörning - fejk
 
*Presidentens läkarrapport - fejk
*Miljardär - fejk
*Great businessman - fejk
*Skrev boken "Art of the deal" - fejk
*Kristen - fejk
*Studiemeriter - fejk
*Self made man - fejk
*Inramat Time Magazine-omslag - fejk
 
*Expert på allt som han hävdar sig vara expert på - fejk, fejk, fejk

Veckans Tobi

 

Dagens Trump

Den stora anledningen till att Trump fortfarande är kvar vid makten är för att han ställer till så mycket oreda att varken media, allmänhet, politiska motståndare eller hans egen personal hinner med i svängarna. När media ska rapportera om den första skandalen har han redan hunnit ordna tio till. Hans administration har fullt upp med att skademinimera och försöka styra landet någotsånär, vilket inte är så lätt när Trump hela tiden ökar på kaoset.
Trump brukar starta varje dag med sisådär sex timmar "executive time". Tid då han glor på Fox News och twittrar. Och det är otroligt hur mycket dynga han kan sprida - varje dag!
Igår började han morgontwittrandet med att i vanlig ordning gnälla på Mueller-rapporten. Han hävdade, återigen, att den bara kostat en jäkla massa miljoner och inte lett till något, särskilt inget som rör Trump. Fel på varje punkt, såklart. Som vanligt.
För det första borde USA:s president vara glad över Mueller-rapportens jobb att kartlägga den ryska inblandningen i valet. För det andra gick utredningen med vinst efter beslagtagandet av Manaforts tillgångar. För det tredje gav utredningen en jäkla massa, bland annat åtal mot 34 personer och tre företag på över 100 åtalspunkter. Sju personer (varav fem var Trumps nära medarbetare) har erkänt sig skyldiga och några av dem sitter nu i fängelse. För det fjärde lade Mueller fram tio punkter där Trump hindrade rättvisan, och enda anledningen till att Trump inte ställts inför riksrätt är att de mesiga demokraterna ännu inte fått ändan ur vagnen med processen (även om det nu sägs vara på gång).
 
Sedan följde två timmar med ytterligare 13 tweets där Trump ger sig på Obamas gamla bokkontrakt (?), hävdar att han utser många fler domare än Obama (fel, de håller ungefär samma takt), pratar strunt om Kina och energi, gnäller på den amerikanska Riksbanken, försvarar skandaldomaren Kavanaugh, anklagar Iran (utan bevis) för attacken mot Saudiarabien, gnäller på demokraternas krav på vapenkontroll, ger sig åter på Mueller-rapporten, hävdar att han är den bästa presidenten på decennier, kallar demokraterna galna och avslutar med att ge sig på Obamas avtal med Netflix (oklart vad som skulle vara problemet). Och då var vi inte ens framme vid lunch.
Så ser det ut, dag efter dag. Och det är anledningen till att Trump fortfarande är kvar i Vita Huset - hans eviga dyngspridande gör alla andra helt utmattade.

Filmrecension: Helan & Halvan

Helan & Halvan

 

Helan & Halvan (eller Oliver Hardy och Stan Laurel som de hette i original) är ett av filmhistoriens största komedipar med sin storhetstid på 30-talet. Fortfarande är de ganska kända som begrepp och även om filmerna är rätt bortglömda så går det inte att förneka deras skicklighet i slapstickhumor som håller hög klass än idag.

Och kanske kan denna biografi, med John C. Reillly som Helan och Steve Coogan som Halvan, fortsätta att hålla minnet levande av de två figurerna. Det är åtminstone ett väldigt lyckat försök.

Reilly och Coogan är väldigt porträttlika i sina roller och skildrar med värme den vänskap som finns mellan radarparet, även om en gammal konflikt ligger och gror i bakgrunden. Filmen utspelas mestadels i det absoluta slutet av parets karriär, när de är på en fiaskoartad turné i Storbritannien. Salongerna är nästan tomma och filmen de ska spela in blir inställd. De är föredettingar med vacklande hälsa, och tvingas anstränga sig hårt för att försöka vända motgången.

Bildmässigt är det en riktigt snygg film med vackra miljöer och en tidstypisk känsla. Det ligger ett moln av vemod över alltihop men i slutändan är det en fin liten film som värmer hjärtat.

 

4/5


Dagens Trump

Att hitta logik i huvudet på denna "very stable genius" är verkligen ett omöjligt uppdrag. Det är sen gammalt. Kan någon exempelvis förklara vad han menade när han försvarade upphävandet av Clean Water Act med att USA nu har "det renaste vattnet i landets historia". För att sekunder senare korrigera det till de senaste 25 åren. För innan dess bodde det inga människor i USA.
Dagens Trump blir dock något helt annat. Igår kväll tweetade han en sedvanlig harang om Fake News..bla bla bla...
Sen kom nästa tweet strax därpå, där han helt plötsligt skrev att ärkefienden Washington Post - INTE var fake news!
Vafan, nu kan man inte ens lita på Donald Trump längre. Vart är världen på väg??

Helg igen

Helgen kom och gick och däremellan hann vi med att ta en öl på De Klomp. Och en matbit på Malt & Humle. Två av de bättre ställena i stan, enligt mig.
 
Sen på söndagen blev det årets (förmodligen) sista svampplock. Vi åkte till mitt hemliga ställe, och som vanligt fanns det svamp. Och därmed sätter vi punkt för sommaren och välkomnar hösten. Oktoberfester, myskvällar, rödvin, grytor...mmm...hösten och jag är bästa vänner!

Dagens Trump

"I only hire the best people". Ett klasiskt Trump-citat. Fast det verkar ju inte riktigt stämma med verkligheten, för varför skulle han då sparka sin personal på löpande band?
Under Trumps två och ett halvt år har hundratals medarbetare slutat eller fått sparken och det sker i en så vannsinnigt hög takt att något liknande aldrig skådats i vita huset.
När det gäller Presidentens stab (tex pressekreterare och säkerhetsrådgivare, totalt 65 tjänster) har omsättningen varit hela 77%, dvs mer än 3/4 av alla tjänster har fått nya personer. Dessutom har 32% av tjänsterna bytts minst TVÅ gånger.
När det gäller ministrar så bytte Clinton fyra, Bush två och Obama tre. Trump har redan, bara två och ett halvt år in, bytt nio.
Utöver dessa finns det som sagt var hundratals andra tjänster inom Trumps administration där folk har sparkats eller slutat. Ett annat problem är att Trump har svårt att hitta folk som vill arbeta för honom, och vill de det är de ofta så inkompetenta eller såna säkerhetsrisker att de inte godkänns av Senaten. Det gör att det finns ofantliga mängder av tomma platser att fylla i Trumps administration. Tittar man hur det brukar se ut så hade Obama två och ett halvt år in i sitt presidentskap 288 icke tillsatta tjänster. George W Bush 34. Clinton 322 och Bush d.ä. 87.
Trump har...1397.
 

Sommaren fortsätter

Några dagar till, sen är brännan perfekt...
 

Bokarn i blaskan

Igår var jag med i Corren och pratade lite om höstens bokningar på Palatset. De har ju aldrig intervjuat mig om Palatset trots att vi hållit på i sju år, och att denna intervju nu blev av beror helt på att jag själv såg till det.
Rätt intetsägande intervju, det vore ju kul att någon gång få bli intervjuad av någon som vet något om musikbranschen och det lokala nöjeslivet, men det får väl bli om ytterligare sju år...

Dagens Trump

Oj oj...finns ju så mycket att välja på.
Ska jag ta att det nu gått ETT HALVÅR sedan Vita Huset senast hade en riktig presskonferens? (Något som normalt sett hålls VARJE DAG).
Eller Trumps förvirrade tweet om att två fyllnadsval i North Carolina har "gett eko över hela världen"? Någon som hört det ekot? Det som däremot uppmärksammats när det gäller North Carolina är ju republikanernas urholkning av demokratin, genom bland annat så kallad gerrymandering, vilket gjort att valexperter hävdar att NC inte längre kvalificerar sig för att kallas demokrati. Senast häromdagen utnyttjade republikanerna 9/11 till att rösta genom en tidigare stoppad lag under en minneshögtid.
Men jag väljer glödlampe-gate. Om Trump har någon politisk idé så är det att sabba allt som Obama genomförde. Inte minst har Trump tagit bort en massa miljöskyddslagar och igår drog han tillbaka Clean Water Act, som var till för att minska industriutsläpp i vattendrag. Han har även dragit tillbaka den lag som ska byta ut vanliga glödlampor mot energisnåla LED-lampor, och förklarade igår varför:
- The light is no good. I always look orange".
 
Hmm...beror det verkligen på LED-lamporna...?

Septembersol

Härligt ändå att bo i Tannefors. Igår var det sommarvärme igen och jag satt och läste på balkongen hela eftermiddagen. Och jobbade på brännan. Några dagar till så är den där jag vill ha den...

Vägen till Vita huset. Del 7

Inatt var det debatt igen mellan de demokratiska kandidaterna, och nu är de nere på tio stycken. Egentligen hände nog inget som förändrar någonting, utan styrkeförhållandena är nog ungefär samma som innan.
De som märktes mest var nog Booker, Yang, O´Rourke och Castro men de kommer nog fortsätta att ligga och puttra på 1-5%. Fortfarande är nog Harris den enda som kan slå sig in bland topptrion Sanders, Biden och Warren men då måste hon börja skärpa till sig. Hon var inte särskilt bra inatt och har inte varit det på länge. Warren går starkt och även om hon inte knockade igår så är hon fortsatt mitt val. Och jag tror hon kommer växa ytterligare i takt med att konkurrenterna försvinner och hon får mer tid att prata sakpolitiska detaljer.
Nu är det en månad till nästa debatt. Det vore skönt om halva startfältet försvunnit tills dess...

Dagens Trump

Trump hävdar ju att han är "the greatest dealmaker" så snart tre år in i sitt presidentskap borde han ju ha gjort en massa bra deals. Om vi skulle ta och titta på hur det ser ut?
*TTIP - ingen deal
*Parisavtalet - ingen deal
*Irans kärnvapenprogram - ingen deal
*Nordkoreas nedrustning - ingen deal
*DACA - ingen deal
*Fred i Mellanöstern - ingen deal
*G7 - ingen deal
*Avskaffa Obamacare - ingen deal
*Köpa Grönland - ingen deal
*Infrastruktursatsning - ingen deal
*Bygga mur (som Mexico betalar för) - ingen deal
*Handelsavtal med Kina - ingen deal
 
Men NÅGON deal måste väl Trump ändå ha gjort? Jodå, han omförhandlade NAFTA (worst deal ever, enligt Trump) till USMCA (best deal ever, enligt Trump). Skillnaden var sex minimala förändringar, som exempelvis att amerikanska medicinföretag som säljer till Kanada får tio istället för åtta års respit innan de konkurrensutsätts.
Grejen är bara att USMCA inte godkänts av kongressen än, så i slutändan blir det ändå - ingen deal!
 
PS: Fast konstigast igår var nog när Trump talade om sin yngsta son Barron och sa: "The first lady...she´s got a son". Alltså han pratade inte om Barron som deras son, utan som hennes. I våras hävdade Trump att hans pappa föddes i Tyskland trots att han föddes i New York. Borde inte världens mäktigaste man ha bättre koll på sin egen familj?

Bill & Billboards

Aaah, vad skönt att Bill är i Italien, så jag slipper se hans nuna på ett tag. Så har jag tänkt den senaste tiden...sen gick jag ut på stan...

Dagens Trump

Trump fortsätter att ge sig på riksbankschefen Jay Powell (som han själv tillsatt, och Trump "only hire the best people", så det kan ju tyckas ologiskt). Men är verkligen Trump rätt man att ge ekonomiska råd?
Enligt honom själv är han ju tidernas bästa businessman, men hur ser hans affärsmässiga historik egentligen ut?
*Till och börja med så har ju Trump ärvt större delen av sin förmögenhet. Han fick dessutom ett "litet" tiomiljonerslån av sin far att börja med och hade han satt in sina pengar i en aktiefond 1978 så hade de varit mer värda än vad de är idag. Så dåligt har hans företag gått de senaste 40 åren.
*Är han den enda som kursat ett casino? Troligtvis. Totalt har Trump fyra konkurser bakom sig. Trots att han är känd för att inte betala sina räkningar.
*Trump har så låg kreditvärdighet att ingen bank har velat låna ut pengar till honom de senaste decennierna. Förutom skumraskbanken Deutsche bank, som är känd för att tvätta pengar åt ryska oligarker.
Genom åren har Trump gjort en rad satsningar som har det gemensamt att de alla har gått med förlust och lagts ned efter kort tid. Här är några:
*Trump Vodka - misslyckat
*Trump universitet - misslyckat
*Trump airline - misslyckat
*Trump steaks - misslyckat
*Trump The Game - misslyckat
*Trump magazine - misslyckat
*Trump resesökmotor - misslyckat
*Trump mortgage - misslyckat
*Trump entertainment resorts - misslyckat
*Trump marina - misslyckat
*Trump colognes - misslyckat
*Trump network - misslyckat
 

Bioonsdag

Bio igår. Denna gång "Det - kapitel 2". Ettan var ju sisådär och tvåan är ännu svagare. Noll skrämmande (förutom några hoppa till-effekter), nästan tre timmar lång och ändå lyckas de inte få till den där fina vänskaps/uppväxtskildringen som är hela kärnan i "Det"-historien.
En sak bär jag dock med mig, och har gjort sedan första filmatiseringen 1990:
Your hair is winter fire
January embers
My heart burns there, too

Dagens Trump

Vad ska vi välja idag månntro? Jo, Trump var och höll ett stormöte i Fayetteville igår och där hävdade han att om demokraterna vinner 2020 så kommer de att införa retroaktiv abort. Dvs när kvinnan fött barnet så kan läkaren "avrätta" det (Trumps ordval).
Det ligger såklart ingen sanning i detta och för att påstå något sånt måste man vara helt rubbad. Vänta, vem är det vi pratar om nu igen...?
 
PS: Så sparkade han John Bolton också, men den sjukt höga personalomsättningen och alla vakanta platser i Trumps administration är en egen fråga som jag kommer ta upp vid ett senare tillfälle. 

Kräftan och jag

Jag hade några kräftor kvar i kylskåpet så dom smaskade jag i mig igår. Göööött!
Men det var nog de sista för i år, så nu säger vi tack och hej till skaldjurssäsongen och hälsar istället en helt annan säsong välkommen, nämligen Oktoberfesternas härliga tid!
Nu tjöööör vi!

Top Gun-Tannefors

Här i Tannefors är det fortfarande sommar, åtminstone bitvis. Så idag har jag hängt på balkongen igen och lyssnat på JAS-mullret. Ett jäkla oväsen, hävdar vissa. Men de har ju inte fattat nånting. Det är ju högsta glamour att leva i Top Gun-land. Att sitta på balkongen och se JAS:en loopa och rolla ovanför huvudet, det blir ju knappt coolare än så.
Kalla mig Maverick hädanefter.

Dagens Trump

Trots allt som skrivs om Trump så måste man ändå konstatera att han är gravt underrapporterad. Varje dag i två och ett halvt års tid har han gjort cirka tio uttalanden/skandaler/beslut som skulle varit förödande för vilken annan amerikansk president som helst. Alltså: TIO skandaler VARJE DAG i två och ett halvt ÅR!
Det här verkar de flesta människor inte fatta. Trump är mycket, mycket värre än vad som förmedlas.För många är bilden av Trump att han är en excentrisk figur med okonventionella metoder som "säger som det är". Men sanningen är att han är en fullständig katastrof som är livsfarlig för planeten.
Som exempel: alla världsproblem som diskuterades på det senaste G7-mötet var sånt som Trump var upphov till: det uppsagda Iran-avtalet, handelskriget med Kina (och EU och andra), klimatförändringarna, den ökade ryska aggresiviteten osv.
Nu är ju inte Trump ensamt ansvarig, utan skulden ligger även hos hans stab och det republikanska partiet, samt faktiskt även en del hos demokraterna som bland annat borde ha inlett impeachmentproceduren efter Muellers rapport.
Hur galen är då Trump? Tja, bara nu under helgen har han bland annat hävdat att svenskar förespråkar kannibalism (!), bjudit in talibanledare till ett möte på amerikansk mark samt avslöjat hela den topphemliga händelsen i en tweet och ritat om en karta som visar orkanen Dorians framfart för att det skulle passa hans politiska motiv. Förutom de vanliga lögnerna, påhoppen och galenskaperna som vi nästan vant oss vid.
Att välja ut en Dagens Trump kommer bli svårt eftersom han så konsekvent och ihärdigt försöker göra världen till en sämre plats på så många sätt. Men vi kan ju ta den nya korruptionsskandalen där militären bodde på Trumps resort i Skottland. Ungefär som vicepresidenten Mike Pence bodde på en Trumpresort på Irland för några dagar sedan. SAD!

Kräftmåndag

Ojdå, det blev visst lite kräftor på måndagskvällen också...

Östgötadagarna

Man brukar ju aldrig komma iväg på Östgötadagarna, men i år skedde det! Vi började med en snabbvisit på Stora Björksved utanför Grebo.
Sen blev det Herrsäter där vi köpte ostkaka och sylt...som vi käkade upp på kvällen. Gööött!
Blev såklart ett stopp i Bersbo också. Sen skulle vi käka raggmunk på Missmyra . men den var slut. Aj aj aj...
Sen drog Bella även till Kvillinge och jag drog till bastun. Och käkade kräftor...

Kräftskiva i Röbäck

Såhär års blir det ju kräftor varje dag och igår blev det både kräftfiske och kräftskiva i Röbäck. Göööött!
Inte så mycket att säga om det egentligen. Det var västerbottenpaj, kräfthattar, allsång, snaps och svingoda, egenfångade kräftor från Vin.
Sen fick jag även med mig en laddning hem - så det blir kräftor ikväll också!  

Söndagsintervjun: Tinna

TINNA har småstadstristessen i blodet. Hon skapar små rum i sin musik. Det är fräsch elektronisk pop med texter som speglar både verkliga och overkliga händelser. Nu finns debutsingeln "+++" ute, en låt för de som hoppas på något mer.

 

TINNA tar inspiration från det bitterljuva. Hon är brinnande rastlös men sval som en isländsk bris. Med ett vemod som Junior Brielles och en renhet som Tove Styrkes har hon byggt en egen värld i sovrumspopen där allt är tillåtet.

Några kanske upptäckte henne i P3 Osignat för några år sedan, andra kanske såg henne när hon uppträdde på Sommar i Refven Grund på hemmaplan i Norrköping förra sommaren. Och har man ännu inte upptäckt hennes melankoliska musik så kan man göra det nu, via den nya singeln "+++". Låten kan beskrivas som elektronisk pop med försiktig sång på svenska

TINNAs fullständiga namn är Tinna Petursdottir och hon har haft Göteborg som hemvist på senare år, men det var i Norrköping det hela började.

- Jag har sysslat med musik så länge jag kan minnas och intresset förstärktes så snart farsan hade installerat en karaokeanläggning i gästrummet. Som barn spenderades tusenlappar på instrument- och sånglektioner innan jag landade på Rytmus i Norrköping. Där började jag skriva egen musik.

- Efter studenten läste jag diverse bransch- och musikproduktionsutbildningar. Jag producerade några demos och gigade på olika håll i landet tillsammans med mitt band som består av ett gäng musiker som fortfarande bor kvar i stan. Jag jobbar nu med Michelle Amkoff som har producerat debutsingeln.

 

Du kallar din musik för "sovrumspop", vad menas med det?

- Uttrycket har fått många betydelser över åren och är fritt att tolka. För mig innebär det dock i sin enkelhet att jag är en independent och self-made artist. Jag har eget skivbolag och gör så mycket jag kan på egen hand. Sången är inspelad i mitt sovrum, till exempel.

 

Hur kom "+++" till? När skrevs den och vad handlar den om?

- Låten skrevs för två år sedan, jag gjorde en demoprodd med en pianoloop och beats som jag konstruerade texten till. Jag minns att den gick väldigt snabbt att skriva. ”+++” handlar om att nöja sig med "the next best thing", utan att egentligen tappa hoppet på att det finns något annat där ute.

 

”+++" är din debutsingel. Kommer det fler låtar framöver?

- Det kommer definitivt komma mer musik inom en snar framtid, jag kan dock inte avslöja när. De som gillar ”+++” kommer älska det som kommer härnäst.

 

Hur har du landat i det sound du har idag? Har du några musikaliska förebilder?

- Jag försöker berätta verkliga historier utan att bli för personlig. Jag vill säga det så ärligt det går utan att förlora det vackra och relaterbara. Jag gillar att experimentera med olika typer av ljud och ville bibehålla en skörhet i soundet. Jag lyssnar på väldigt mycket ny musik och fastnar ofta för lätta/krispiga sound och intressanta produktioner.

 

Hur vill du utvecklas som artist framöver?

- Först och främst vill jag släppa mer musik. Sedan vill jag göra fler spännande samarbeten och utvecklas mer som liveartist. Det viktigaste för mig är att jag får göra det här på mitt sätt, testa mig fram och ha fria tyglar.


Cajs kräftkalas

Igår drog vi igång höstsäsongen på Palatset. Simon Wallin öppnade och sen kom Caj Karlsson.
Och sen, ja då hade vi kräftskiva i logen. Ni kan avfärda oss som tokiga, men det var jäkligt göööött!

Gött hos Vi2

Som ni vet kan jag inte hålla mig borta när det vankas gratismat och igår var det dags igen. Nyöppnade matvagnen Vi2 på Tornby hade premiärmingel, så det var man ju tvungen att kolla in. Gött var det, och dessutom fick jag träffa Plåtis Johansson - bara det!

Hösten på Palatset

Ikväll drar vi igång höstsäsongen 2019 på Palatset och först ut är Caj Karlsson & Släkkten. Plus Simon Wallin som support.
Här är hela det klara höstprogrammet (mina personliga favoritkvällar understukna):

6/9 Caj Karlsson & Släkkten + Simon Wallin 

7/9 Toxin T, TV Eye och Plastic Pals

13/9 SOTO med support

20/9 Systemkollaps, Järncell och Bandet Ellington

21/9 Cirkus Prytz + Muskedunderorkestern + Mogge Hellman

27/9 Dynazty + support

28/9 Carry the torch, Sungen, Bowhead

4/10 Ola Magnell + Håkan Maas

5/10 Vånna Inget + Knifven

11/10 Cyhra + Writing the future

12/10 Indiana Sky + Cowbell band

18/10 Oktoberfest med Helmut Jederknüller

19/10 Prime Creation + support

25/10 Magnum Bonum + Peter Trygg Band

26/10 Crossing Eternity + support

1/11 23 TILL mfl

2/11 Crashdiet + support

8/11 NoCebo + Sqwuak

9/11 Asta Kask + Grå vardag

15/11 Shitbaby Mammals + The Polaroids + Queenstreet Moonrunners

16/11 The Heard + The Isolation

23/11 Movember med Ballbreaker mfl

29/11 Varitones + Gubbröra Band

30/11 Per Persson & Nya Packet + Phalen och stans bästa band

13/12 Sonic Surf City + Randells + Primetone Imperials

14/12 Satan takes a holiday + Amplified

20/12 High Grass Dogs

21/12 Boogie Train

25/12 Captain jacks army

26/12 Blues Cats


Medlem i kräftans vänkrets

Men först lite kräftor!
Fick en leverans idag med äkta Vin-kräftor, fiskade av min kära far. Så nu blir det att svulla ikväll!
Är det inte förresten så att allt som innehåller dill är gott? Kräftor, färskpotatis, dillchips, hovmästarsås, dillmajonnäs, räkmacka, dillkött, fiskgratäng, dillkryddad snaps...

Jag är en ölhund idag och dom döpte mig i lager

Igår var vi på Brew Dog och deras All-You-Can-Eat-Chicken Wings-Wednesday. Nu åt vi dock inte så mycket eftersom kycklingvingarna inte var så goda. Vi gillar egentligen Brew Dog så det är synd att maten inte är nåt vidare. Vi har käkat burgaren, nachotallriken och kycklingvingarna och det har varit nja, nja och nja. Är det konstigt att man börjar längta efter surkål och bratwurst?

Biotisdag

Var och kollade in "438 dagar" igår, om de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Vet inte riktigt vad jag tycker. Den växlar mellan glimtvis riktigt bra och i andra stunder heltöntig. Hugger den tag i hjärtat? Nej. Vill jag se om den? Nej. Nähä, men då var den nog inte så bra ändå.
Betyg: 2 av 5

Skivrecension: Mavis Staples

Mavis Staples

We get by

 

Minns ni Linköpings Jazz & Blues Festival? Det var en högkvalitativ festival som år efter år bjöd på fina bokningar, och den finaste av dem alla var förmodligen när Mavis Staples uppträdde 2012. Ett av de riktigt legendariska namnen inom soul och gospel.

Hon gjorde sig tidigt ett namn som lillasyster i familjegruppen The Staples Singers som toppade listorna på 70-talet med hits som ”I´ll take you there”, ”Respect yourself” och ”Let´s do it again”. Sedan dess har hon jobbat med artister som Curtis Mayfield, Bob Dylan och Ry Cooder, hon är invald i Rock´n´roll Hall of Fame och tilldelades 2005 en Grammy Lifetime Achievement Award.

The Staples Singers var framträdande i de svartas kamp mot rasförtryck, och fortfarande är Mavis en socialt och politiskt medveten artist vars drivande kraft inte har minskat med åren. Det märkt inte minst i texterna här på hennes nya skiva, som ofta slår mot det USA som utvecklats under Trump.

Hon fyller 80 i sommar men känns imponerande viril. Albumet är kanske lite för traditionellt producerat för att riktigt få igång lyssnaren, men kvaliteten är så hög att det ändå blir oerhört njutbar lyssning.

 

3/5


Musikkrönika

Har 00-talet verkligen existerat?

Någon där ute som minns 00-talet? Själv blir jag mer och mer övertygad om att det aldrig ägde rum.

 

För fem år sedan skrev jag en krönika i denna tidning med titeln "Ljuva 00-tal" där jag tog upp det märkliga faktum att en lång rad svenska popband på bara några år verkade ha raderats från musikhistorien. Jag nämnde ett 30-tal akter, bland annat The Concretes, I´m from Barcelona och Firefox AK, och skrev:

"Fantastiska band allihop - men redan mer eller mindre bortglömda. Det här var band som dominerade rockklubbar, topplistor, festivaler och musikjournalistik för bara fem-tio år sedan, men idag hör man aldrig musiken spelas i radio eller av dj:s, vilket är oerhört märkligt. Har jag bara drömt alltihop? Inte för att det råder någon brist på bra musik idag heller, men det är ju konstigt att ett helt decennium av finaste popmusik bara raderats ut från det kollektiva medvetandet."

 

Kan det vara så att vi helt enkelt gick direkt från 1999 till 2010? Ibland tycker jag mig få glimtar och korta minnesbilder från millenniets första decennium men de är så vaga och flyktiga att det förmodligen bara handlar om en glitch i systemet. För det känns som att jag precis ramlat ner i kaninhålet och insett att vi befinner oss i The Matrix. 00-talet ägde aldrig rum utan var bara en testkörning av en programvara, som dessutom raderades efteråt. Det är därför vi inte minns något av det förutom små snabba blänk då och då.

 

Och jag är inte ensam om den känslan. För en tid sedan förklarade en kompis att han inte mindes ett dugg av 00-talet. "Det är för mig vad Ozzys karriär är för honom - helt svart!", menade han och avslöjade att han inte kunde nämna en enda låt från decenniet.

Vi började googla och hittade en lista med 2000-talets hundra bästa låtar, enligt Rolling Stone Magazine. Vi kände knappt igen en låt. Amerie, Rilo Kiley och Daddy Yankee - vilka är det?

Men så skrollade vi ner till topp tio-listan och där fanns "Rolling in the deep" med Adele och den hade vi koll på. Fast då upptäckte vi att listan inte bara innehöll låtar från 00-talet utan även från 10-talet och "Rolling in the deep" släpptes - jajjamän - 2010.

Jag sa ju det: 00-talet har aldrig funnits.

Ständigt denna Bill

Jaha, nu har den där smilfinken även nästlat sig in i mitt facebookflöde. Okej, klockan är glamorös och får godkänt, men grejen med att ha band som varken repar eller gör ny musik är ju att man ska slippa se varandra!

Sista doppet

Japp, det blev en sväng till Grebobadet igår också. Några sista dopp innan sommaren drog sin sista suck. Sen drog åskan och regnmolnen in och jag fattade piken och åkte hem.

En dag på Glyttinge

Igår var jag på Glyttingebadet för första gången. Och det blir också sista gången för denna sommar eftersom det var sista öppna dagen för säsongen. Helt okej, men såklart inte lika bra som Grebobadet. Man kanske skulle dit idag igen?

Söndagsintervjun: Skvallertorget

Det blev indiepopbandet Skvallertorget som gjorde störst succé i Livekarusellens jämna distriktsfestival. Norrköpingskvintetten får nu äran att representera Östergötland i Livekarusellens Riksfinal på hemmaplan i Värmekyrkan den 1 juni.

 

Skvallertorget är ett nybildat band som består av Gustav Lind på trummor, Jona Andersson på bas, Elliott Hall på piano, Moa Knutas på elgitarr och sång och Vanna Mantefors på sång. Gruppen bildades i oktober när Vanna hade lite låtar och undrade om de andra ville sätta ihop ett band för att vara med i Livekarusellen.

- Eftersom vi går på De Geer-gymnasiet har vi spelat ihop men inte i den här konstellationen, berättar Moa som har bidragit med en av låtarna. Annars är det mest Vanna som kommer med låtidéer och sedan arrangerar bandet upp det tillsammans.

- Vi skapar ett sound som alla gillar och kan stå för, säger Jona.

- Alla i bandet kommer från olika musikaliska håll. Funk, musikal och jazz. Det var coolt när vi satte ihop det till en helhet, säger Moa.

 

Och det var också därför de valde namnet Skvallertorget som bandnamn. För att det är Norrköpings mest kaosartade mötesplats.

- Vi kommer från olika håll och möts här. Moa är från Katrineholm, Gustav och Vanna är från Norrköping, jag är från Rimforsa och Elliott från Boxholm säger Jona.

- Man vet inte om man kommer från Skvallertorget levande, säger Gustav.

- Och så är det med våra spelningar också, menar du?, säger Jona.

 

Första spelningen gick inget vidare men bandet blev snabbt bättre och sedan slutade det med att de gick och vann distriktsfestivalen på Skylten i Linköping.

- Det var skithäftigt. Det kom nog som en chock för alla, säger Jona.

- Vi hade aldrig tänkt att vi skulle vinna. Vi tänkte att vi kör så får vi se hur det går. Vissa av de andra banden var fantastiska så det var hård konkurrens, säger Vanna.

- Kromosomen var riktigt galna på scenen och bjöd på sig själva, säger Elliott.

- Vi har verkligen utvecklats som band av Livekarusellen. Vi har tagit till oss av kritiken och utvecklat vårt sound tillsammans, säger Gustav.

 

Nu väntar riksfinalen i Värmekyrkan i Norrköping den 1 juni där de får möta de andra distriktsrepresentanterna. Men de har inte riktigt hunnit kolla in konkurrensen än.

- Det var nåt 70-talsinfluerat band som verkar bli farliga, säger Moa.

- Och mycket hip hop, lägger Jona till.

- Men jag har aldrig tänkt på det som en tävling. Vi siktar på att ha så roligt vi kan. Det funkade bra förra gången, säger Gustav och fortsätter:

- Vi vill tacka alla som kom och kollade på oss i Livekarusellen. För annars hade det inte varit lika kul och då hade det inte blivit lika bra. Vi är jättetacksamma.


RSS 2.0