Vägen till Vita huset. Del 26

Politik / Permalink / 0
Flush the turd - november third!
Det börjar snart dra ihop sig på allvar till det amerikanska presidentvalet, bara två månader kvar. Och från båda kanter hörs självsäkra röster om hur det kommer att gå. De mest okunniga är övertygade om att Trump kommer bli omvald. De som har läst på lite mer är lika övertygade om att Biden kommer sopa mattan med Don the con. För de har nämligen sett att Biden leder med cirka 49% mot 42% i mätningarna.
Men det handlar ju om totalen, dvs "the popular vote", som egentligen inte betyder nånting mer än att det ger en fingervisning om vart vinden blåser. Hillary vann ju "popular vote" med cirka tre miljoner röster men förlorade ändå valet, på grund av elektorssytemet. För egentligen handlar ju presidentvalet om 50 olika delval.
Så det viktiga är ju att kolla på så kallade "swing states", delstater som inte är självklara hur de ska rösta (till skillnad från exempelvis Kalifornien som alltid röstar demokratiskt). Biden leder i de flesta swing states, så då borde det väl ändå vara klart? Nja, det kommer att i huvudsak handla om två helt avgörande faktorer. Så här:
Om vi utgår från att mätningarna stämmer, struntar i felmarginal och sånt, så har Biden ett kanonläge och borde ta hem detta lätt. Dessutom verkar det som att Demokraterna kommer att utöka sin dominans i Representanthuset och förmodligen även få majoritet i Senaten. Trump maximerade sitt utfall i förra valet och kommer att tappa i detta val, just för att det liksom inte finns några nya delstater som är realistiska att vinna. Så det handlar om att minimera förlusterna, men det finns inga marginaler att ta av. Valet 2016 kom att avgöras av 77 000 rösters övervikt fördelade på de tre delstaterna Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. Hade några få tiondels procent röstat annorlunda i dessa stater hade Hillary vunnit valet.
Biden har stor chans att vända flera swing states, bland annat viktiga Florida som nästan på egen hand kan tippa resultatet till Bidens fördel. Dessutom är andelen osäkra väljare litet och det finns ingen stark tredjepartikandidat som kan sno röster. Allt tyder med andra ord på att Biden tar hem detta ganska enkelt.
Men det finns som sagt två helt avgörande faktorer. Den första är att de som föredrar Biden framför Trump måste lyfta på häcken och verkligen gå och rösta. Trumpanhängarna kommer garanterat bege sig till röstbåsen, men Biden har svårt att skapa samma entusiasm. Valdeltagandet är generellt lågt i USA (ca 55% har jag för mig) och Trump har själv erkänt att ett högt valdeltagande bara gynnar Demokraterna. Eftersom Biden leder stort i mätningarna kan det bli så att många av Bidens anhängare stannar hemma eftersom de tror att det ändå är klart att han vinner. Viktiga swing states och sånt javisst, men blir det ett högt valdeltagande vinner Biden garanterat.
Som sagt, detta inser Trump och hans gäng och det för oss in på punkt nummer två som är valfusk/valförsvårande. Detta är något som Republikanerna sysslat med i decennier, tex genom så kallad gerrymandering (taktisk ändring av valkretsar) eller stängning av röstlokaler (i demokratiskt dominerande områden). Till detta val kommer detta öka ytterligare. Exempelvis har Trump redan försökt att köra Postverket i botten just för att förhindra s.k.vote-by-mail, och han har aviserat att han ska anlita 52 000 "vakter" som ska "kontrollera" väljare utanför vallokalerna (dvs inte riktiga valarbetare utan folk som bara ska trakassera folk som står i kö för att rösta). 
Lägg till detta en så kallad "October surprise". Men det vet vi ju redan nu vad det kommer att vara: Trump kommer hävda att han har skapat ett corona-vaccin. Så det som borde vara en enkel Bidenseger kan om det vill sig riktigt illa sluta med att Trump blir omvald.
Gud bevare oss.
Till top