Vart är AW-stalkern?

Igår var jag, Bill och Jürgen och AW:ade och vi kom på att den där sjuka AW-stalkern inte har ringt på några veckor. Undrar vart han har tagit vägen? Någon som vet?

Tobi&Dittin


Vet inte om jag har lagt upp detta tidigare, men förra året så skrev jag en sak om Skyltens nya studio och passade då på att intervjua Jockibois sidekick Dittin, som nu har en sommarhit med låten Redbull & Vodka. Så här såg det ut...

Dagens gay-sms


På minisemester i Dalarna

På torsdagen gav jag fan i Peace & Love och drog till Falun istället. Där finns ju världsarvet Falu koppargruva som lockade mer än langosstånd och Laleh.
Så jag hängde med på en guidning ner i gruvan, vilket var intressant och kul.
 
Där nere finns ju bland annat kungens berömda felstavning på väggen, där han stavade sitt namn "Carl Gustf".
Där uppe var Lyxfällan på plats och hade loppis...
Sen åkte jag till Sundborn och kollade in Carl Larsson-gården. Hela Sundborn var för övrigt jäkligt fint.
Gjorde även ett stopp på Linnés bröllopsstuga på gården Sveden. Från denna gård härstammar även Emanuel Swedenborg, en av de mest underskattade svenskarna genom tiderna (åtminstone bland folk i allmänhet). Det var en fascinerande man som räknas som en av världshistoriens intelligentaste människor.
Det är ju spännande att tänka sig att Carl von Linné har stått där på trappan med sin hustru, men jag är ju så barnslig så jag snöade istället in på att Linné suttit och klubbat på dasset som låg bredvid.
Sen bar det hemåt igen med ett sedvanligt stopp vid Stora Hammarsundet vid Askersund för att titta på utsikten.
Dalarna rockar fett. Nästa gång får det bli en tur runt Siljan.

Dagens gay-sms


Lehmans fredagsfräckis

En gamling på 98 år gjorde sin årliga läkarundersökning. Läkaren frågade hur han kände sig:

- Jag har aldrig mått bättre! Min fästmö är 18 år och är gravid och väntar mitt barn. Sååå… vad säger doktorn?

- Låt mig berätta en historia för dig. Jag känner en jägare som aldrigt missat ett tillfälle att jaga. Men en dag placerade han av misstag sitt paraply på ryggsäcken i stället för geväret. När han var i skogen stod plötsligt en björn framför honom. Han tog fram paraplyt från ryggsäcken, siktade på björnen och…. PANG!! Björnen föll ner och var död!

- Ha ha ha! Det är inte möjligt, sade den gamle. Det måste varit någon annan jägare som sköt björnen.

- Just precis! svarade läkaren.


Peace & Love

Fick ett ryck i onsdags och drog upp till Peace & Love. Har aldrig varit där förut och fick väl mest mina fördomar bekräftade om att det är en Svensson-festival. Jag är ju mer en Hultsfred/Arvika/Emmaboda-kille. P&L är ju en stadsfestival med förväntade artister och utan den där äkta festivalkänslan, men skit samma, man kan ju ha kul ändå.
Jag hookade upp med Ellinor (ovan), Sara (nedan) och några till, och började med att spana in Roxette (överst) som var huvudanledningen till att jag åkte till P&L.
Det var dessvärre ingen höjdarkonsert. Per var på topphumör och försökte hålla uppe stämningen, men Marie var en plåga att se och höra. Rösten håller inte längre och hon rörde sig som en gammal kärring på scenen (dvs inte alls). Varje gång hon greppade micken var man orolig för hur det skulle sluta.
Uggla började direkt efter och med honom är man dock aldrig orolig - för han är alltid bra! Dels gillar jag hans låtar och dels gör alla andra det också så det blir alltid bra stämning. Och sen är han ju alltid skön på scenen och har alltid bra mellansnack. Han körde även en del lite oväntade låtar som "Vår tid -77" och "Mitt decennium" och jag funderar på att gå och se honom i Vadstena också senare i sommar.
Sista stora artisten på onsdagen var Winnerbäck och han var som vanligt: kompetent men svintråkig. Finns inget mer att säga om honom.
 

Idéstöld av F&F

Vafan! Lyssnar på Filip & Fredriks senaste podcast och märker att dom snott en idé av mig. Vid en intervju jag gjorde med dom för cirka två år sen använde jag mig av "Marcel Prousts 20 frågor".
Då hade de ingen aning om vad det var, men nu låtsas de att de är jättebekanta med både Proust och hans frågor och plankar mitt upplägg rakt av!
Lyssna på: http://www.filipochfredrik.com/

Dagens gay-sms

Häromdagen träffade jag en tjej som är medeltidsfanatiker och har bytt namn till Korp ...
Det berättade jag för Prutten och strax efteråt kom detta SMS.

Sörping, Norping - hallå, hallå

Tog en sväng till härliga Sörping igår. Egentligen har jag ju semester, men chefen ringde från solstolen i Spanien och beordrade ut mig att skriva om Söderköpings Gästabud i september. Det var dock skapligt snabbt avklarat och efter det drog jag vidare för ett möte (läs: fika) med min kollega i Norrköping.
Sen blev det en sväng till Knäppingsborg där det är gratiskonserter nästan varje dag i sommar. Dessutom bra erbjudande på maten.
Asken kör 50% på maten mån-lör klockan 17-19, så jag tog en Pulled Pork.
Sen vid klockan sju körde Wille Crafoord igång. Jag är inte helt förtjust över hans "jazziga" sångstil eller när han kör orala "trumpetsolon". Dessutom är låtarna lite för likartade och hans texter lite för ordvitsiga, men skitsamma, det var en helt okej, faktiskt rätt bra spelning. Kommer att bli flera kvällar för min del i Knäppingsborg i sommar.

Hent i veckan

 
Fyllde i en sån där undersökning på nätet, men tyckte att just denna var lite märklig...

Dagens gay-sms


Hultsfredsrapport

 
Här kommer den rapport från årets Hultsfredsfestival som jag skrev åt Zero:
http://www.zeromagazine.nu/art.asp?id=348
 

Skamsköljning

Jag kan inte släppa min fascination för begreppet "Skamsköljning". Kanske för att det är något som drabbar mig nästan dagligen, och det är lika obehagligt och intensivt varje gång.
En skamsköljning är alltså ett piskrapp av ångest som utan förvarning plötsligt hugger till, men lyckligtvis försvinner nästan lika snabbt igen.
Det kan uppstå precis när som helst och ofta rör det triviala ting från uppväxten. Förmodligen handlar det om obearbetade små trauman som väcks till liv via diverse associationer. För att det ska räknas som en äkta skamsköljning ska man utstöta något form av okontrollerat kroppsljud. En stor suck, ett "Åååååh" eller ett "Faan!".
Oftast rör det alltså ganska obetydliga händelser, som något pinsamt man sa till en tjej för tio år sedan eller liknande.
Är det nån av er som nyligen drabbats av en rejäl skamsköljning får ni gärna dela med er av detta.

Bild


Häromdan var Bête Noire och gjorde ett fotojobb. Som popstjärna får man ju stå ut med mycket, men det här tog nog priset. Fotografen hade av någon anledning släpat med sig denna drakbild till fotosessionen och tyckte det kunde vara "en rolig grej".
Jag gick med på att posera i hålet medan han "testade kameran", dock skulle bilden inte användas, lovade han. Jag litar dock inte riktigt på honom utan ger mig fan på att just denna bild kommer dyka upp framöver...

Dagens gay-sms


Lika som bär #130


Christer Pettersson & snubbe på bokomslag

Dagens gay-sms


Midsommar 2012

Så har ännu en episk midsommar ägt rum, och varje år förundras man över att det kan hända så mycket på en och samma kväll. Men det som händer på midsommar stannar på midsommar så därför kommer jag inte skriva så mycket här.
Efter sillen blev det i alla fall en sväng upp till ängen. Som vanligt tog jag ett varv för att hälsa på alla jag känner och det brukar ta de där två timmarna som dansen håller på.
Sen blev det grillning och fest. Och oj, vilken fest! Till och med Trean på listan dök upp och gjorde ett framträdande.

Midsommar!

Då var det Midsommarafton igen och i vanlig ordning firas den ute i Grebo. Så vi ses på ängen!

Sommar

Hur vet man att det är sommar? Jo,när kylskåpet är fyllt med folköl, kräm, burkskinka och heta kräftstjärtar i aioli. Sen behöver man faktiskt inget mer.

Dagens gay-sms


Lehmans midsommarfräckis

En liten diskret gubbe kom insmygande i kyrkan efter gudstjänsten och ville bikta sig.
-De är nämligen så att min hustru böjde sig fram över frysboxen,
när hennes kjol gled upp då brast det för mig.
Jag drog upp kjolen ner med trosorna och satte på henne allt jag orkade.
-Det är ingen synd att ha det trevligt med frun, helt naturligt svarade prästen.
Gubben tackade och gick lättad därifrån.
Efter en stund kom en försynt gumma och ville även hon ha syndernas förlåtelse.
-Jo igår när jag böjde mig fram över frysboxen, kom min gubbe och satte på mig.
Jag skäms så.
-Det är inget att skämmas för svarade prästen, din man har nyss varit här
och jag sade att man måste ha det trevligt inom äktenskapet.
-Så då är vi fortfarande välkomna till kyrkan?
-Javisst svarade prästen.
-Det var skönt att höra sa gumman för på ICA är vi inte välkomna längre.

Andra dagen på semestern

Efter gårdagens debacle började min riktiga semester idag. Jag och Jürgen Krado aka The Producer gick till nyöppnade New York Legends (ett jävla krognamn om ni frågar mig) för att ta en öl och njuta av sommaren. Även Bill gled senare förbi och slog sig ner.
Då ringer plötsligt chefen och sammankallar ett "snabbmöte".  Det slutade med att jag fick en lista på sisådär 20 punkter som han ville att jag skulle göra till augustinumret.
- Men ta det lugnt, du har ju semester, var det sista han sa innan han själv hoppade in i taxin och drog iväg till Spanien för två veckors hedonistiskt leverne.
 
Är det så här semestern ska vara jobbar jag hellre hela sommaren!

Musikkrönika (Nolltretton, maj)


Överskattad musik

Vissa höjs till skyarna utan orsak, andra nämns aldrig med ett ord trots att de skapar fantastisk musik. Det är dags att prata om överskattade och underskattade artister.

Varenda gång jag står på ett dansgolv och ”Omåomigen” med Pelle Almgren & Wow Liksom åker på börjar alla dansa som galna och partypulsen skjuter i höjden. Alla gillar låten, det går helt enkelt inte att inte gilla den. Det är en svensk musikklassiker, ändå har jag aldrig någonsin läst någon form av hyllning. Andra gamla svenska artister som borde lyftas fram för sin gärning är exempelvis Trance Dance som levererade en rad prakthits när det begav sig och Psychotic Youth som är ett av landets bästa partyband genom tiderna.

I dessa fall handlar det kanske mer om bortglömda band än om underskattade band, men det hänger ofta ihop. Om de underskattas under sin aktiva tid blir de ofta bortglömda efteråt.

Själv lyssnar jag nästan bara på band som kan falla in under kategorin ”underskattade”. Genom åren har de hetat saker som Langhorns, The Fine Arts Showcase, Spencer, Sambassadeur, Strip Music, Speed of sound enterprise, Last Days of april, The Mo och Edith Backlund. Två andra exempel är Space Age Baby Jane som med “The Electric Love Parade” gjort en av tidernas bästa svenska skivor och Sweet Chariots med sin kanonskiva som ingen brydde sig om tills en av låtarna blev ledmotiv för en tv-serie tio år senare.

Men lika vanligt som det är med underskattade artister är det även med överskattade diton. Vissa musiker ska man bara tycka om av en eller annan anledning. Två typexempel är Laleh och Björk. Till listan kan även läggas namn som Håkan Hellström, Lykke Li, Melissa Horn och alla dessa förbaskade skäggrockband. Det enklaste sättet att hitta överskattade artister är att plocka de tio första placeringarna i valfri tidnings årsbästalista i december.

Nu ska ändå sägas att många av de artister som bör betraktas som överskattade trots allt är rätt bra. Men mängden av oreserverade hyllningar, exponeringen av artisten samt inskränktheten och den räddhågsna samstämmigheten hos musikkritikerna gör att hyfsade artister lyfts upp till en nivå som inte motsvarar vad de faktiskt presterat. De blir med andra ord överskattade.

Många av dagens stora artister har dock varit underskattade i början. När de väl får den uppskattning de förtjänar har de ofta passerat zenit och löper snarare risk att bli överskattade. Därför gäller det att vara på alerten och upptäcka dem tidigt. Det är ungefär som i sportvärlden. När man hör någon säga om exempelvis fotbollslandslaget att ”det här laget kommer att vara som bäst i VM om två år” - vet man att det är just nu de har sin topp.

 


Mitt sommarlov


Aaaah! Första dagen på semestern. Jag började med en gratislunch på stan. Tillsammans med Benny & Mats, Uffe J och Jerry Prütz tillhör jag stans gratisätarelit. Fast Jerry är ju klart värst, för han tvingar till sig gratiskäk av sina kompisar!

Sen gled jag runt på stan och grejade lite. Tittade bland annat in på Passagens nya utställning en sväng.

Plockade upp nya Vice, en tidning som varvar total dynga med ett och annat inslag av nyskapande och suverän journalistik.

Tog en sväng till Skylten och fortsatte gratisätandet med korv!

Sen tänkte jag lägga mig på stranden vid Stångån och njuta av semestern när chefen plötsligt ringde.
- Jag har några jobb åt dig!
- Men du sa ju att min semester började igår!
- Ja, men jag sa inte när det slutar. Och den slutar idag!

Så det blev att gå hem och fixa några texter till. Det var den semestern det...

Stöna med bröna

Jaha, då börjar även Stöna med Bröna bli känt...

Dagens gay-sms


The Summer of Tobi börjar på allvar


Sådär, igår skickade jag in min sista text till sommarnumret till 013/011 så nu är det semester. Eller ja...det där med arbetstid/ledighet är ju lite flytande i mitt fall. Men jag har ingen deadline att passa nu på två månader i alla fall.
Så nu kan man ju ta tag i allt det där andra som ska fixas: andra jobb, Bête Noire, bilen, lägenheten, Palatsetbokningar, diverse spelningar och allt annat som står på den där långa listan jag har hemma...

Skivor till kaffet


NEWSFLASH: Vill man köpa Bête Noires skivor så finns dom nu också på Bengans i Linköping (bredvid McDonalds).

Dagens gay-sms


Rocklogen 2012


I lördags var det dags för Rocklogen igen, av tradition en av årets bästa kvällar. Och även i år blev det en höjdarkväll i Melskog. Bland annat var det världspremiär för 11 NMS, Grebos nya, heta rockband.

Sen lirade även No Excuse. Dessutom var det grillning, Tjolla som drog fräckisar och idel trevligt folk bland gästerna. Så nu ser jag redan fram mot nästa år!

Hultsfred 2012


I fredags drog Bill och jag ner till Hultsfred en sväng. Mitt 23:e år som sagt, fast i år blev det bara en kortis. Vi var bara nere över fredagen och åkte hem på natten.

Vi började med att kolla in Krunegård, som jag har sett många gånger förut, så det var inte så upphetsande.

Så vi ramlade in i Teaterladan, där Katzenjammer lirade - och var överraskande bra!

Även Big K.R.I.T var överraskande bra.

Bra var även uteserveringen vid Hulingen, där vi tog oss en öl.

Vi var borta en sväng vid vår gamla tältplats och den var ledig! Grannarna räknade väl med att vi skulle komma i år också...

Sen var det ju det där med fotbollen...

Cardigans såg jag på Hultan för en massa år sen. Då var dom svindåliga, och dom har inte blivit bättre sen dess kan jag meddela...

The Cure som gick på vid ett var heller inget partypiller. Bra låtar, men segt och variationslöst. Hade velat höra "Wrong number", men vi drog innan dess. Det där med band på festival är klart överskattat...

Dagens gay-sms


Bill på Hultsfred 2012


Dags för rocklogen


Japp, ikväll är det dags för Rocklogen igen. Vi ses där!

Dagens gay-sms


Hultsfred #23


Idag drar Bill och jag ner till Hultsfred en snabbis. Det verkade på pappret vara en klockren plan: jag hämtar upp Bill på eftermiddagen, vi bränner ner till Hultan, kollar Krunegård, fotbollen och The Cure och drar hem på natten. Sen vaknar man pigg och fräsch på lördagen redo för Rocklogen.

Är jag helt dum i huvudet? Hur tänkte jag?

Snabbis, kolla band, vakna pigg och fräsch? Inget av det har ju det minsta med Hultsfredsfestivalen att göra.

Hultsfred är ju en process, ett tillstånd. Man ska ju vara där i tre, fyra dagar, gå runt i en konstant dimma, sitta med bandaren utanför tältet, göra sjuka saker...och banden, vem bryr sig om dem?
Gör man inte Hultsfred på rätt sätt kan man lika gärna skita i det.
Detta får bli ett undantag, nästa år blir det tre dar i misären igen.

Ny bil, ny stil #2


Har dumpat min bil på verkstan och lämnat tillbaka hyrbilen, men behöver en ny kärra imorrn. Så vad göra? Jo, jag drog ut till brorsans enorma bilpark för att se vad han hade att locka med. Det blev en oxblodsröd herrgårdsvagn av à la modell grandios. Så nu kan man fräsa vidare på vägarna. Gött!

Lehmans fredagsfräckis


Cirkusen hade anlänt till stan för att visa upp sina talanger. I ena uppvisningsnumret har en man en krokodil med enorma käftar med sig in. Mannen drar ned sina byxor och tar fram sin lem.
- Nu, mina damer och herrar, skall jag stoppa in min lem i krokodilens gap. Jag kommer sedan att slå till krokodilen i nacken, så att han med ett hugg stänger sina käftar.
Alla i publiken håller andan och stirrar förväntansfulla. Mannen stoppar in lemmen och slår till krokodilen i nacken. Krokodilen smäller igen sina käftar med en enorm kraft. Efter en stund drar mannen ut sin lem och visar publiken att den är absolut oskadd. Publiken applåderar, visslar och tjuter högljutt.
- Är det någon i publiken som vill göra om det här?
En yngre kvinna reser sig då upp och säger försynt:
- Ja, om du lovar att inte slå mig så hårt i nacken.

Sista rycket innan sommarn


Igår började jag och Henke med att åka till Sörping för det sista rycket med 011/013. Och vilket ryck det blev! Kan ha varit den mest hektiska/effektiva dagen någonsin. Vi började på Bondens Crêperie. I sommar MÅSTE jag lyckas ta mig dit någon kväll, så är nån sugen att hänga på är det bara att säga till.

Sen var vi runt på ett gäng ställen i stan. Sörping kan man ju hajpa hur mycket som helst, det finns ju massor att kolla in: kanalhamnen, Rådhustorget, Skönbergagatan, Storgatan, kyrkorna...ja, hela jädra stan med sina Madickenkvarter, gränder och fina hus. Och så hela det medeltida arvet förstås.
Fast det spelar ju ingen roll. Det enda folk bryr sig om är glasskiosken Smultronstället. Henke och jag gör dock som lokalborna och går till Göta Glass, som till skillnad från Smultronstället gör sin egen glass.

Passade även på att kolla in Söderköpings Brunn, som jag faktiskt aldrig besökt förut. Bill brukar tjata om att Bête Noire ska ta en spaweekend där för att driva giftet ur våra kroppar. Men mest tror jag han vill dit för att kunna gå omkring och leva operettliv helt oförblommerat.

Efter lunch fortsatte vi till Norpan där vi fortsatte i samma rasande tempo med att färdigställa uteserveringsguiden, fixa drinktips och lite andra jobb. Kan nu utan tvekan hävda att jag är den person som vet absolut mest om vad som händer på Norrköpings krogar i sommar. Jag har koll på alla sommarerbjudanden, arrangemang osv, så vill ni veta nåt är det bara att fråga.

När vi var på Enoteket dök plötsligt kocken upp i bar överkropp och började posera förföriskt!

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

På skiva: Kent(Nolltretton, maj)

Kent

”Jag är inte rädd för mörkret”

Universal

 

Det går att tycka och säga mycket om Kent, och det görs det också. Vissa älskar dem, andra älskar att hata dem. Mitt eget intresse har gått lite upp och ner genom åren, men även i de stunder som jag inte orkat att engagera mig i Eskilstunabandet har jag alltid tyckt att det är fantastiskt att det är ett så komplicerat, krävande och högkvalitativt band som Kent som är landets största rockgrupp. Det är ett plusbetyg till svenska folket och visar att det trots allt kan löna sig för musiker att inte kompromissa eller sälja sig. Det går att bli folkkär med riktiga texter och riktig musik.

Kent har en otroligt hög lägstanivå och släpper aldrig ifrån sig något riktigt dåligt, och även om ”Jag är inte rädd för mörkret” kanske inte har så många låtar som känns som klockrena hits finns det heller inget spår som man vill spola förbi. Det låter helt enkelt bra rakt igenom.

Jämfört med föregångaren ”En plats i solen” har Kent tonat ner elektroniken och gjort en mer ”normal” platta. Jag gillade de ibland urflippade inslagen på förra plattan och tycker därför att denna skiva låter lite tråkig i sin ljudbild. Men svärtan finns där, liksom Jocke Bergs märkliga texter, de starka låtarna och den storslagna produktionen, så alla Kentfans där ute lär vara nöjda. Och som sagt, det är svårt att inte tycka om något som i grunden är så bra som Kent.

 

3/5


Ny bil, ny stil


Just nu är det stressigt som fan, framförallt med att få klart allt till 013/011:s feta sommarnummer. Därför hinner jag inte hylla Nalle Knutsson, skriva "Bara i Norrköping" (trots att jag är där mån-ons) och en massa andra saker.
Mitt i allt lade dessutom bilen av så nu har jag en hyrbil några dagar.

Har varit runt i två dar nu och bland annat avverkat uteserveringar, idag hoppas jag klara av dom sista. Det blir även en sväng till härliga Sörping, sen kommer jag vakna på torsdag som en urvriden disktrasa. Lika fräsch som Jockiboi efter en Ålandskryssning...

Nähä, dags att sätta fart...

Dagens gay-sms


Inte en dag utan Pruttens sjuka gay-sms...

På skiva: The Hives (Nolltretton, maj)

 

The Hives

”Lex Hives”

Universal

 

Man önskar ju att The Hives lade lika mycket energi på att skriva låtar som de gör på sina kläder och skivomslag. Sedan 1997 har bandet bara släppt fyra album innan detta, och det senaste kom för fem år sedan. Där, på ”The Black and white album”, visade man upp en spännande experimentlusta och framåtanda men på ”Lex Hives” tycks bandet ta ett steg tillbaka till sina rötter. Det manglas och rockas med samma gapiga, skitiga garagekänsla som i början av karriären. Öppningsspåret är exempelvis en dryg minut av smattrande trummor och orden ”Come on”. En cool start, men sen blir det inte så mycket roligare. Singeln ”Go right ahead” får klart godkänt, pratsången och ”I love rock´n´roll”-slingan i ”I want more” är också en höjdare, och även i ”Wait a minute” försöker gruppen göra något annorlunda. Men i övrigt skramlar The Hives mest på med sina ettriga gitarrer. Nu är visserligen Fagerstagruppen jäkligt bra på att just skramla, exempelvis i ”Take back the toys”, men andra halvan av skivan blir smått enformig.

 

3/5


Dagens gay-sms


På skiva: Love Antell (Nolltretton, maj)

Love Antell

”Gatorna tillhör oss”

Startracks

 

Love Antell väntar fortfarande på att förlösas helt och fullt som artist. Han har så mycket bra saker i sig men lyckas bara få ut det i små skvättar här och där. När jag först såg honom i bandet Debbie väntade jag mig kommande stordåd, sen kom den första Florence Valentin-skivan som var bland det värsta jag har hört. De kommande två plattorna var stundtals briljanta, men också ojämna. Sen försvann han in i Perssons Pack ett tag och när han nu gör debut under eget namn är mycket sig likt från Florence Valentin, med den skillnaden att det här saknas låtar med hitpotential.

Loves texter är ofta strålande samtidsskildringar, det finns inte så många andra som kan sjunga om parkeringsplatser, broar och svarttaxibilar, och förmedla samma dokumentärkänsla av vardagsliv lite på skuggsidan. Musikaliskt handlar det om ekofylld indiepop som är lite för anonym för att kicka igång några starkare känslor. Hos Florence Valentin fanns energi, attack och nerv, som soloartist ägnar sig Love mest åt melankoliska betraktelser.

 

2/5


Tobis korvtest #13


Det blev visst en korv till...

Bratwurst från Scan
Nej, nu måste jag lägga ner det här korvtestandet innan det blir "Måndag hela veckan" av allting. För det är ju samma sak varje gång. Korvarna är goda, men även om det är små nyansskillnader i smaken är det ytterst få som utmärker sig och så slutar betyget i en trea. Så även denna gång.

Betyg: 3 av 5

Lika som bär #129


Påven & Kejsar Palpatine

Nytt på DVD (Nolltretton, maj)

Girl with the dragon tattoo

 

Har man läst boken, sett den svenska originalfilmen och rent allmänt hängt med i alla Stieg Larsson-turer är det svårt att riktigt tända till när man ser David Finchers amerikanska nyinspelning av ”Män som hatar kvinnor”. Man vet ju exakt vad som kommer hända, och personligen är jag lite trött på allt ståhej kring Lisbeth Salander.

Vid det här laget kan väl de flesta historien om journalisten Mikael Blomkvist (Daniel Craig) som anlitas av industrimagnaten Henrik Vanger (Christopher Plummer) för att officiellt skriva en släktkrönika, men i själva verket forska kring försvinnandet av en ung flicka för 40 år sedan. Blomkvist träffar den asociala datahackern Lisbeth Salander och de två hamnar i en obehaglig soppa av mord, incest och konstiga familjeband.

Finchers film följer den svenska förlagan väl och är en helt okej rulle, men eftersom man sett allt förut blir det intressantare att kolla in de svenska miljöerna och den Sverigebild som förmedlas än att engagera sig i storyn. Noomi Rapace är en bättre Salander än Rooney Mara och den svenska filmen är nog aningen bättre än denna, klart godkända, karbonkopia.

 

3/5
-----------------------------------------------------------------------------------

The Stig-Helmer Story

 

De två första Stig-Helmerfilmerna tillhör svensk filmhumors finaste stunder medan den senaste ”Hälsoresan” var ett riktigt bottennapp, så man undrade ju var det sista(?) kapitlet i filmserien skulle landa.

Det börjar oroväckande uselt med att Lasse Åberg gör sig rolig över ”moderna” påfund som gångstavar, våtservetter och automatiska butiksdörrar. Sedan börjar Åberg vältra sig i nostalgi i ett manus som verkar snudd på obefintligt.

Lyckligtvis tar sig dock filmen sakta men säkert, när jakten på ungdomskärleken Annika börjar ta fart. Genom tillbakablickar får man se hur Stig-Helmer träffar en kvinnlig frälsningssoldat, lär sig spela banjo och dansar på Nalen. Han hittar kärleken och förlorar den…men kanske går det att hitta den igen?

Hela filmen är sötsliskigt nostalgisk men snyggt gjort med bruntonat foto, tidstypiska miljöer och en värme i berättandet. Andra halvan av filmen är faktiskt riktigt bra. Men det är knappast någon skrattfest som vi får till livs, snarare en mysig avskedsföreställning.

 

3/5


Bête Noire på Bengans


Igår lirade Bête Noire inne på skivbutiken Bengans i Linköping. Vi körde senaste skivan rakt av, sen gick vi hem. Bill, som varit i Karlstad några dagar, kände sig lite sliten. Han sa att han hälsat på en "vän", men när jag började luska lite i saken verkade det som att han varit med i "Wermland forever" bakom min rygg.
Hur som helst så är nästa inbokade spelning på Dentusgrottan i Grebo den 11/8.

Dagens gay-sms


På skiva: Joel Alme (Nolltretton, maj)

Joel Alme

”A tender trap”

Razzia

 

Precis som många andra har jag förbisett Joel Alme alltför länge. Precis som många andra har jag buntat ihop honom med ett gäng andra Göteborgsartister, med Håkan Hellström som ledstjärna. När jag lyssnar på Almes tredje skiva inser jag att jag har gjort bort mig fatalt. Hans musik är mycket mer än bara navelskådande lokalpatriotisk gladpop om spårvagnar och Avenyn. Almes musik är större, vackrare, elegantare och mer ömsint än så.

Här levereras tio låtar med bedårande croonerpop, bestående av lika delar Frank Sinatra och Morrissey. Tio låtar gitarrpop med mycket retrokänsla och eko på sången. Tio låtar med stora känslor, oändlig romantik och drömmar om något mer, något större. Alme ger oss melankoliska melodier framförda i tjusigt popformat och med en sångröst som menar varje ord. Låt efter låt belägrar kroppen med sin skönhet och ockuperar hjärtat. Man vill aldrig lämna Almes vackra värld. ”A tender trap” är årets hittills bästa skiva.

 

4/5


Tobis råd till avgångseleverna 2012


”Kära elev i avgångsklassen 2012: Använd solkräm!
Fick jag bara ge dig ett ord på vägen skulle det vara solkräm.
De långsiktiga vinsterna med solkräm har påvisats av forskare, medan resten av mina råd inte står på stadigare grund än mina egna snåriga erfarenheter. Jag ska ge dig mina råd nu.

Njut av styrkan och skönheten av att vara ung. Nej förresten, du kommer ändå inte att förstå ungdomens styrka och skönhet förrän den avtar.
Men tro mig, om tjugo år kommer du att titta på bilder av dig själv och minnas, på ett sätt du inte kan föreställa dig idag, alla möjligheter som låg framför dig och hur fantastisk du egentligen såg ut. Du är inte lika tjock som du tror.

Oroa dig inte för framtiden, eller oroa dig. Men kom ihåg att oro är ungefär lika effektivt som att lösa en räkneekvation med att tugga tuggummi. De verkliga bekymren i livet kommer troligen vara sådana du aldrig ens brytt din oroliga hjärna med, såna som slår ner som en blixt klockan fyra en seg tisdag.

Gör en sak varje sak som skrämmer dig.
Sjung.
Var inte vårdslös med andra människors känslor. Tolerera inte nån som är vårdslös med dina. Använd tandtråd. Slösa inte tid på avundsjuka.

Ibland ligger du före, ibland efter. Loppet är långt och egentligen tävlar du bara med dig själv.
Kom ihåg komplimanger du får, glöm förolämpningar. Om du lyckas, tala om för mig hur du bar dig åt.
Behåll gamla kärleksbrev, släng gamla kontobesked.
Stretcha!

Känn ingen skuld om du inte vet vad du ska göra med ditt liv. De intressantaste människor jag känner visste inte när de var 22 vad de skulle göra resten av livet. Några av de intressantaste 40-åringar jag känner vet det fortfarande inte.
Få i dig mycket kalk. Var snäll mot dina knän. Du kommer att sakna dom när dom
är sönder.

Kanske blir du gift, kanske inte.
Kanske får du barn, kanske inte.
Kanske skiljer du dig när du är 40, kanske dansar du ”funky chicken” när du fyller 75.
Vad du än gör, håll inte på och beröm dig själv för mycket, men var inte heller för kritisk.
Hälften av dina val är tillfälligheter. Alla andras också.

Njut av din kropp. Använd den på alla sätt du kan. Var inte rädd för den, eller vad andra tycker om den. Den är det mest fantastiska du någonsin kommer att äga.
Dansa! Även om du bara kan göra det i vardagsrummet.
Läs instruktionerna, även om du inte följer dom.
Läs inga skönhetstidningar. De kommer bara få dig att känna dig ful.

Lär känna dina föräldrar. Du vet aldrig när de är borta för alltid.
Var snäll mot dina syskon. Dom är den bästa länken till det förflutna och troligen dom du kan lita på mest i framtiden.
Lär dig att vänner kommer och går men kom ihåg att hålla fast vid dom bästa.
Arbeta hårt på att minska avstånden både geografiskt och i huvudet, för ju äldre du blir, desto mer behöver du dem som kände dig när du var ung.
Bo nån gång i en storstad, men flytta innan du blir hård.
Bo nån gång vid havet, men flytta innan du blir för mjuk.
Res!

Acceptera vissa ofrånkomliga sanningar: priser kommer att gå upp. Politiker kommer att luras. Även du kommer att bli gammal.
Och då kommer du att fantisera om att när du var ung, då var priserna rimliga, politikerna storsinta och barn respekterade de äldre.
Respektera de äldre.

Räkna inte med att någon annan ska försörja dig. Kanske kommer du att ha sparpengar, kanske gifter du dig rikt, men du vet aldrig när det ena eller andra tar slut.
Greja inte för mycket med ditt hår, för då kommer du att se ut som 85 när du är 40.
Var noga vems råd du följer, men ha tålamod med vem som ger dom.
Goda råd är ett slags nostalgi. Att dela ut dom är som att gräva fram det gamla ur sophinken, torka av det, måla över de dåliga sidorna och återanvända det för mer än det är värt.
Men tro mig vad det gäller solkrämen”


Beach 2012


Nu börjat hårddeffningen inför beach 2012. Igår rök ett halvkilo i ett huj!
Bara 9,5 kg kvar...

Det är ett hårt jobb, men nån måste göra det


Igår var jag i Norpan igen och där har jag fullt upp, kan jag lova. Efter förra numrets caféguide har vi i detta nummer en uteserveringsguide. Så jag måste alltså runt på sisådär 25 uteserveringar och prova dom. Som om inte det räckte har mina kollegor nu dessutom kommit på att vi ska ha en sida med drinktips, vilket innebär att jag dessutom ska runt på en massa krogar och prova drinkar.
Igår hann jag bara med tre drinkar och fyra uteserveringar, men nästa vecka då jäklar kommer jag att vara i Norrköping nästan varje dag och gå in helhjärtat för mitt arbete. Puh!

Dagens gay-sms


Lehmans fredagsfräckis


Denna gång levererar Lehman en gåta.

- Vad är det som finns i pungen som kvinnor inte vill ha i ansiktet?
- Rynkor!!!

Planer för The Summer of Tobi -Reboot


Jag brukar ju göra en slags checklista varje år för vad som ska hinnas med under sommaren. Mest för min egen skull, för att jag inte ska glömma bort alla storslagna planer som skapats någon dimmig kväll. Har dock märkt att planerna inte alltid genomförs och dessutom känns det lite juvenilt och fjantigt så i år tänker jag inte göra nån sån lista. Jag får helt enkelt komma ihåg Räkbåten, Munken, burkskinkan, Stöna med Bröna, Västervik och allt det där andra som ska hinnas med ändå.

Tänker bara lista två saker, nämligen:
*GÅ till Grebo en solig dag
*Ordna kräftskiva med P:sson i Melskog

Torsdag i Norrköping


Idag är jag en sväng i Norrköping igen.
Där hittar man såna här skyltar.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Dagens gay-sms


BN på Pitchers


Igår hängde Bête Noire på en slags fotbollsfest på Pitchers med mat, mingel, öl, match, musik och quiz. Bill trivdes inte riktigt med att frottera sig med patrasket utan satt mest och muttrade om att han ville tillbaka till barerna i Key West. Själv satt jag och grymtade över det usla med bufféer som koncept. Sen började Crazy- Chrilla lira och då blev vi glada igen!

Tobis korvtest #12Het jalapeño från Statoil

Jag blir så trött på alla dessa korvar som marknadsförs som "heta" utan att vara det. Visst, man kanske inte ska ha så höga krav på bensinmackskorvar, men när jag köpte denna varnade till och med killen i kassan för att den var stark. Vilket den alltså inte var. Däremot var det ganska bra drag i senapen (Slotts sötstarka, tror jag).

Betyg: 2 av 5

Dagens gay-sms


Hultan...igen


Så har årets Hultsfredsackreditering kommit. Oj oj oj, hur många år har tokstollen egentligen varit där, tänker ni kanske? Jo, det ska jag berätta. Jag har varit varenda år sedan 1990!
Till och med det året som blev inställt!
Jag är givetvis oerhört stolt över detta. Men när man har en så lång och fin svit blir det ju omöjligt att bryta den, för hur skulle det se ut om jag plötsligt fick för mig att inte åka längre? Så med andra ord kommer jag fortsätta att häcka nere vid Hulingen tills jag eller festivalen försvinner för gott...

Dagens fynd på hallmattan


Kom lite skivor igen. Inget spännande, förutom Frasse Haraldsens nya. Den drar vi på direkt!

Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen.
Här frågar säljarna på NT om man vill teckna en "premmation".

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Veckans Tobi


Finns i Linköpings motorbåtshamn...

Dagens gay-sms


På skiva: Amy MacDonald (Nolltretton, maj)

Amy MacDonald

”Life in a beautiful light”

Universal

 

Skottska som debuterade 2007 – Ja

Svårlyssnat och jobbigt – Nej

Tredje albumet – Ja

 

Saknar hitkänsla – Nej

Fartfylld folkpop – Ja

Distpedaler och growl – Nej

 

Trevligt och glatt – Ja

För tufft för farmor –Nej

Passar på både pub och klubb – Ja

 

 

3/5


The Summer of Tobi - Grebopremiär


På somrarna är jag mycket ute i Grebo och igår var årets premiärövernattning. Lillis & Marie hade utflyttningsfest, så nu kommer alltså Grebos hetaste kille lämna byn!
Vem ska ta över förstaplatsen på Killistan?
Har Bosse Lantz passerat zenit? Är Henke för ung? Har Hasse Görefeldt fler talanger än dansen? Kampen kommer att bli stenhård och spänningen är olidlig...

Tobis korvtest #11Santoreggia från Scan

Äsch, jag slänger in en liten bonuskorv. Den här är smaksatt med citrus, kyndel och chili och var riktigt saftig och kryddigt god. Faktiskt en av de bästa under det här korvtestet. Eller också var jag bara väldigt hungrig...

Betyg: 4 av 5

Gamla E4:an


Jodå, igår blev det gamla E4:an till Norpan igen. Det är ju som bekant Lehmans favoritväg, och numera en av mina också. Andra hårda vägar i länet är även 210:an, 35:an och turistvägen vid Gränna. Oftast har man ju halvbråttom när man ska till Norrköping och tvingas ta nya E4:an dit, vilket är vidrigt. Men när jag åker hem tar jag nästan alltid gamla E4:an. Igår hade jag dock gått om tid och kunde ta den både dit och hem! En av de där små ljusglimtarna i vardagen...

Började med ett besök på mysiga Gubbens Trädgård. Är ni fikasugna när ni är i Norpan rekommenderar jag att ni kollar in plejset, det ligger på kultiga Saltängen. Louise Hoffsten spelar för övrigt där den 4/7 och jag funderar på att kolla in konserten.

Efter lite ditt och datt på stan var jag på Arbetets Museum och kollade in Snyggo-festivalen som inledde SMAL-utställningen. På vägen hem - när jag åter åkte gamla E4:an - ringde den sjuka AW-stalkern igen. Denna gång ekade det konstigt, så jag tror nästan att han satt på dass. En teori som stärktes ytterligare av att det avslutande stönet var  kraftfullare än normalt.
På kvällen såg jag filmen "Outbreak", där en båt hette Tae Kuk Seattle. Ännu en liten ljusglimt i vardagen...

Krogkrönika (Nolltretton, maj)

Åk iväg på en partyhelg

 

Det är lätt hänt att man bara festar loss i sin egen hemstad. Man borde bryta sina gamla invanda mönster oftare och åka iväg och parta i en annan stad, kanske till och med utomlands. Det behöver inte bli så mycket dyrare och det är definitivt värd slantarna.

 

Tar man en helkväll på krogen med middag, drinkar, garderob och entré rullar kulorna iväg snabbt. Efteråt kan man ibland känna att det kanske inte riktigt var värt det. Åtminstone om man bara går ut och festar i sin hemstad. Man går till samma ställen, träffar samma folk och kommer hem med ungefär samma upplevelser varenda gång.

 

Mitt tips är att variera sitt krogliv genom att då och då åka iväg till andra städer. Buss eller tåg till exempelvis Örebro, Jönköping, Malmö, Göteborg eller Stockholm kostar inte särskilt mycket. Jag menar, det finns tågresor för 95 kr till huvudstaden och det är ju en nästan försumbar summa.

 

Åker man till en annan stad kräver det att man bor på hotell, men det är en kostnad som i mitt tycke är väl värt sitt pris. Helger är billigare än veckorna och bor man två i det billigaste dubbelrummet handlar det oftast inte om många hundralappar var. Och då ingår även en maffig frukostbuffé.

 

Ännu hellre kan man ju givetvis åka utomlands över en helg bara för att festa. Det går exempelvis snabba och billiga tåg till Köpenhamn och Oslo. Från Norrköping kan man flyga billigt till Helsingfors och från Linköping finns bra flyg till Amsterdam. Och tar man sig till Nyköping finns det lågprisflyg till en mängd platser runt om i Europa. För några hundralappar kan man hoppa på en flygbuss och sippa på drinkar i Madrid, Rom eller Malta bara några timmar senare.

 

Är man ute i god tid och reser vid rätt tillfälle går det att komma riktigt billigt undan med såväl resa som boende. Det blir självklart dyrare än att festa på hemmaplan, men nog kan det vara värt att lägga till en liten peng och gå på en cool nattklubb i London istället för att gå till samma ställe i din hemstad som du gått till de senaste 98 lördagarna?

 


Fredag i Norrköping


Idag är jag i Norrköping igen.
Där har man sån här inredning på nattklubbarna.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Torsdag


Var och hämtade min bil igår som varit på verkstaden. Aaah...tycker fortfarande att den är jäkligt snygg! Men som alla bilar kostar den pengar, senaste fixandet gick på nästan 8000 spänn totalt.
Varför har du då bil om det är så dyrt? Så lite som du åker behöver du väl knappt någon, får man höra ibland (av såna som inte själva har bil). Och svaret är enkelt: bil har man! Så är det bara.

Hur många dör om man släpper en atombomb över Irak? Inga, för alla sitter i Skäggetorp centrum och fikar!
Och det gör dom rätt i. Jag har själv blivit en riktig kaffemoster på sistone. Igår firade jag att bilen var klar, men det finns alltid någon anledning att fika. Den vanligaste för mig är när jag jobbat länge och inbillar mig att jag behöver lite koffein för att behålla "flowet", vilket mitt förnuft vet är totalt självbedrägeri. För det bästa att göra när man har "flow" är inte att gå i väg och fixa fika utan att bara fortsätta med det man gör.

Igår var det premiär för Alex Schulmans & Sigge Eklunds podcast. Ska dom också köra på torsdagar, som Filip & Fredrik? Så dumt!
Den var i alla fall helt ok, men som någon skrev nånstans är det ju ett problem att F&F:s podcast är så rapp och bra att allt annat bleknar i jämförelse. Jag trodde till exempel att Luuk & Lokko skulle vara spirituell och spännande, men de känns mest sega och ointressanta.
Tycker dock att TV-podcasten TV-heads både är initierad och underhållande.

Har gått och irriterat mig över min tröga balkongdörr i ett år, och den sista tiden har det inte ens gått att öppna/stänga den. Så den måste ju smörjas, men som lägenhetsboende har man ju sällan olja hemma. Så vad gör man? Jo, man tar helt enkelt matolja (extra virgin!), och nu funkar den perfekt! Sånt får mig att känna mig extra fiffig...

Och så en tråkig nyhet...min favoritbutik Speet Spirit ska stänga till midsommar. Vart ska jag nu köpa mina Portugalskjortor? Vart ska jag nu fika? Det är alltid tråkigt när små butiker klappar igen och särskilt synd med Speet eftersom Monika och Viola är så trevliga. Så dagens visdomsord är: stöd de småbutiker ni gillar, ni kommer sakna dem när de är borta!

Lehmans fredagsfräckis


Ett ungt par åkte på en romantisk vintersemester till Kebnekaise, där de skulle bo en tid i en gammeldags vedeldad stuga. Efter att de kommit fram gick mannen ut för att hugga ved. En stund senare kommer han tillbaka in och säger:
– Älskling, mina händer är kalla.
Eftersom han hade en snäll och välmenande fästmö sa hon:
– Lägg dem här mellan mina ben, så ska jag värma dem.
Det gjorde han, och händerna blev varma. Efter lunch går han åter ut och hugger ved och kommer tillbaka in och säger:
– Älskling, mina händer är kalla. Hon svarar honom åter:
– Lägg dem här mellan mina ben, så ska jag värma dem.
Det gör han, och händerna blir varma igen. Efter middag behöver han hugga mer ved, och när han kommer in igen så sager han klagande:
– Älskling, mina händer är kalla.
Hon tittar på honom och säger:
– För Guds skull gubben, fryser du aldrig om ÖRONEN?

RSS 2.0