Dagens Tobi


From Taipei with love


Sista dagen i Taipei och dags att gora en lista. Denna gang ar det lite svarare, det finns inte sa mycket som jag retar mig pa. Dessutom finns det valdigt mycket som ar bra, men fa saker som far mig lyrisk. Naval, har kommer listan i alla fall:

Innelistan:
1. Taget/tunnelbanan
2. Amanda Cafe' i Danshui
3. Att man nastan ar ensam vasterlanning
4. Omradet Ximending i Taipei
5. Varma kallor


Utelistan:
1. Att ta en "genvag" i Keelung
2. Hotellfrukosten pa Han She Hotel
3. Att jag inte kom ivag till Taroko nationalpark
4+5. Kommer inte pa nat mer

Slaktforskning i Keelung


For att soka efter mina rotter akte jag till sjorovarnastet Keelung idag. Ja, det gar tag dit ocksa. Och mycket riktigt visade det sig att mina forfader hade varit dar och harjat. En sjorovarkapten vid namn C Rover hade tydligen gift sig med en taiwanesiska vid namn Lin Ko Ping och sen seglat till Sverige och 463 ar senare foddes jag.

Pa tur i piratnastet Keelung


Veckans facelift


Donatella Versace...eller kan det vara silikontyskan som hänger i Maenam varje vinter? Nä, för hon brukar alltid vara topless, så det är nog Donatella ändå.

Halsoresan


Idag tog jag MRT:n ca 10 stationer och hamnade i Beitou. Dar har dom massa varma kallor, sa det blev ett valgorande dopp. Kan avsloja att 45 grader ar ganska varmt...for att inte saga jakligt varmt! Men sa frasch jag blev! Och nar jag kom tillbaka till Taipei blev jag stoppad pa gatan av en tjej som sa: Oooooh, you so handsome! How old are you, 22?
Sa nog funkar det alltid!

Varma kallor i Beitou


I helvetesdalen


Pa stan i Taipei


Ormjakt i Taipei


Längtan efter Norrköping

Det känns att man varit borta från Norrköping ett tag.

Jag saknar Munkens musikquiz, Uno Friedner, Monka på Speet Spirit, Fräcka Frökens Maffia-macka, 011-Lina, Pontus Helanders tangorabatt, intervjuerna på Mimmis Visthus, äktenskapsmäkleriet på Café Täppan och en massa annat.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

MRT till Danshui


Idag tog jag snabbtaget till Danshui, som ligger en bit utanfor Taipei. Vadret har varit lite halvtrakigt och ska tydligen sa forbli) men Danshui var en riktigt trevlig stad. Ligger vid havet, har mycket att kolla in, mycket butiker, grander, cafeer osv. Hamnar ni i Taipei tycker jag ni ska aka dit. Imorrn ar planen att bada i varma kallor (hela on ar full med sana) och kanske kolla in utsikten fran Taipei 101 (den dar bambuformade skyskrapan) om det inte ar for mulet. Nu ska jag snart ivag till Snake Alley och ata orm. Hors!

Kollar laget i Danshui


Er man i Taipei


Visst, det blev Taipei (Taiwan) anda till slut. Vilket jag ar glad over sahar tva dagar senare. For jag blev genast fortjust. Dels ar det inga turister, det kan ga timmar mellan att man ser vasterlanningar. Dels ar dom valdigt daliga pa engelska har, och bara att bestalla mat kan vara en utmaning, och sant ar ju alltid kul. Sen ar allt valdigt avslappnat om man jamfor med exempelvis Bangkok, Saigon och andra liknande stallen.
Jag bor mitt i smeten pa ett kanonhotell (forutom frukostbuffe'n som bestar av kalla pommes och liknande). Fran borjan var planen att bara stanna i Taipei i tre dagar och sen aka runt on i nagra dagar, men deras snabbtag ar ju suverana, de gar overallt (tar bara 90 min att aka fran Taipei till Taiwans sydanda), sa jag blir kvar i Taipei hela tiden tills jag flyger tillbaka till KL.

Forsta kvallen kollade jag bara in narmaste kvarteren, men igar var jag runt halva stan och kollade tempel, parker och andra sevardheter. Rakade hamna i 2-28-parken vilket fortsatter resans gaytema, det ar namligen dar som stans gittan brukar cruisa fick jag reda pa.

Dar satt aven dessa skolelever och ovade gitarr. De ovade bara pa ett ackord i taget och alla ovade pa olika ackord - stenhart!

Och tror ni inte aven de taiwanesiska olen har vunnit massa utmarkelser...

Taipei rockar fett


Taipei 2


Taipei 3


Taipei 4


Lehmans fredagsfräckis

Anton var ute en kväll på dans och hade förhoppningar på att hitta en söt flicka som kunde följa med hem. Han dansade med flera och så träffade han plötsligt Lisa som var villig och sugen.
De går tillsammans hem till honom och börjar mysa i sängen.
Anton stammar plötsligt fram att han inte har några kondomer hemma. Lisa funderar ett tag o säger sen:

- Säg "Nu" precis innan du ska komma så sparkar jag av dej och så kommer du utanför.
Anton tycker det är en bra ide och de börjar ha sex.
Efter ett tag så känner Anton att han inte kan hålla sig längre och stammar fram:

- N.. n... n... nyss!!


Dagens fråga


Snus - för eller emot?

Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med snus? Vilket väger över?

Dagens Tobi


Tävling!


Gissa röven!
Vem är det på bilden?

KL & jag


Nej, det borjar bli dags att rora pa sig nu. Fragan ar bara vart? Hade ju planerat att aka till Taiwan, men av olika skal kanske det inte blir sa. Sa nu ar jag helt radvill, vart tusan ska jag?
Fortsattning foljer...

Bryderi i KL


Fast i KL


Jag ar fortfarande helt oformogen att ta ett enda vettigt beslut, sa risken ar att jag blir kvar har i KL till dodagar...
Inte sa illa i och for sig, man kan ju roa sig med lite asien-logik. Ett exempel: En stor Tiger-ol kostar 13 Ringit pa krogen. Koper man tva kostar dom 30! Fast vissa tider har dom "promotion", da far man tva for 26. Vilket kap!

Dags for forsta KL-listan:

Innelistan:
1. Luftfuktighet
2. Hela sydostasien-grejen
3. Billigt internet
4. Muslimbrudar
5. Koreanska affarsman som gar ut nyktra och tommer barerna pa alla de snyggaste tjejerna redan klockan 17 (kanske inte sa mycket just i KL, men anda...)

Bubblare:
Asiatkillar i glasogon
Huk-toaletter
Katoy-vibbar

Utelistan:
1. Falangbrudar (sarskilt de som skypear)
2. Dyr ol
3. Kinesiska nyaret
4. Jetlag
5. Inte ett brett arsle sa langt ogat kan na

Bubblare:
Deadlocks
Folk med vattenflaska
Backpackers med ryggsack bade pa ryggen och magen

Regn i KL


TP vill ha BF i KL


Veckans facelift, del 2


Det är nog förresten inte bara nyllet som Carrot Top har fixat till...

Er man i Kuala Lumpur


Man glommer ju latt hur bra Sydostasien ar...
Imorse kom jag till KL efter en av mina basta langflygningar nagonsin. Det var ganska glest med folk sa man kunde bre ut sig rejalt, manga hade hela stolsrader som de kunde ligga och sova pa.
Att komma till Malaysia kanns ju mest hemtrevligt och ar knappast nagon himlastormande upplevelse men jag maste halla med Phale'n om att KL bara blir battre och battre som stad. Det blir ju aven en viss kontrast att komma fran Sydafrika till Chinatown i KL. Dofterna, musiken, myllret, smakerna...
Har fortfarande inga som helst planer pa vad jag ska gora nu, mer an att jag maste komma till Bangkok runt den 8-9/2. Taiwan? Far se. Lamai? Kanske. Det lutar at att jag i alla fall blir kvar har i krokarna nagra dagar forst. Sen kommer det kinesiska nyaret 1-3/2 och staller till det i vanlig ordning.


Att komma hem ska vara en Nasi Goreng


Sista kvallen i Durban


Oj oj oj, Durban


Egentligen skulle nog Durban vara lite hogre pa den dar listan over stallen for sista dagarna spurtade stan rejalt och visade sig vara ett hojdarstalle. Florida Road var en riktigt trevlig gata och hela stan var nice, mannen.
For ovrigt tog ALLA doggybag nar de at ute. Ett extra plus ocksa till tjejen i hotellreceptionen. Sen ar det ju alltid roligt att vara i stader dar det inte ar sa mycket turister sa man far se hur lokalborna har det.

Mycket i Sydafrika kostar ungefar som i Sverige, men mat och dryck ar billigt. Latt att rakna ar det ocksa, for en Rand ar nastan exakt lika med en Krona. Sista kvallen at jag en REJAL hamburgertallrik plus tre ol och tva glas vin (pa forsta stallet) och det kostade 150 pix. Mycket bra prislage, enligt mig.
Jag aker garna tillbaka till Sydafrika, problemet ar bara hur/vad man ska gora da? For att titta pa pingviner/Taffelberget/osv EN GANG TILL kanns lite onodigt, aven om det var kanon. Kanske flyga till Jo'burg och bila via Bloemfontein/Lesotho ner till Stellenbosch och hem fran Kapstaden? Fast jag vill ju garna tillbaka till Durban/Port Alfred/Mossel Bay ocksa...
Hmm, det far kluras pa. Lar val bli tidigast om tva ar i sa fall.

Veckans facelift


Carrot Top då och nu.

Dagens Tobi


Adjo Sydafrika, goddag Malaysia


Sista kvallen i Durban ikvall. Imorrn flyger jag till Kuala Lumpur. Har fortfarande inte gjort nagra som helst planer over vad jag ska gora i Sydostasien...
Taiwan har ju varit huvudplanen, men jag far se...dom prastar ju inte sa mycket engelska dar.

Bilderna i detta inlagg ar forovrigt fran Durban. Inte sa mycket turister har, fast svenska fotbollslandslaget ar inte sa langt borta. Hade jag haft mer tid hade jag kunnat stalka dem ocksa...

Sa...nu ar det slut pa forsta halvlek. Sydafrika var kanon. Nu blir det Asien!

Lehmans fredagsfräckis

En 85-årig man gick till doktorn och ville få gjort ett spermatest.
Doktorn gav mannen en burk och sa:

- Ta den här burken och kom tillbaka imorgon med ett spermaprov.
Nästa dag kom mannen tillbaka och överräckte burken till doktorn. Burken var lika ren och tom som dagen innan. Doktorn undrade vad som hände och den gamle mannen sa:

- Jo doktorn! Det är så här, först försökte jag med högra handen, inget hände. Sen försökte jag med vänstra handen, fortfarande hände inget. Då kallade jag på min fru för hjälp. Hon försökte först med högra handen och sedan med vänstra handen, fortfarande hände inget. Hon försökte då med munnen, först med tänderna i, sedan utan tänder, fortfarande hände inget. Vi ringde till och med på hos vår granne, Agda. Hon försökte också. Först med båda händerna, sen i armhålan. Hon försökte till och med att klämma den mellan knäna, men inget hände.
Doktorn var chockad!

- Ni kan inte mena allvar! Bad ni verkligen grannen om hjälp?

- Jo, sa den gamle mannen. Och vad vi än försökte med så fick vi inte av locket på den fördömda burken...


Tävling!


Gissa skägget!
Vem är det på bilden?

Er man i Durban


Har nu kommit till Durban, dvs jag ar i Zulu-land, vilket osokt far mig att tanka pa den gamla sangtexten "I Honolulu, dar gar man kladd liksom en zulu".
Har ar det lite mer av "det riktiga Afrika" och klimatet ar varmare och fuktigare.
Efter Port Alfred drog jag vidare till Port St Johns (bilden ovan), och skippade bade East London och Mthatha (vilket inte verkar ha varit nagot att sorja).
Igar var det varmt som satan, men idag ar det lite smamulet. Durban verkar vara en trevlig stad, i alla fall Florida Road dar jag bor (bilden nedan). Fast 8 kuddar pa sangen har ocksa! Har blir jag tre natter, vilket gor att man kan festa till lite. Och sa vart det lite strul med flyg/hyrbil, dom har ju en splitterny flygplats som rorde till saker och ting lite, men det ar lost nu.

Dags att presentera de slutgiltiga listorna for Sydafrika:

Basta platserna:
1. Stellenbosch
2. Mossel Bay
3. Port Alfred
4. Kapstaden
5. Durban

Kommentar: Denna lista beror mycket pa var man bor, vilka man traffar, forvantningar osv. Kapstaden ar svar att placera in eftersom det beror pa hur man avgransar sig (ska man rakna in Kaphalvon osv). Durban har jag inte fatt distans till an, men hittills ar det bra.

Slutgiltiga innelistan:
1. Chenin blanc/Chardonnay
2. Kreativa afrofrisyrer
3. Bed & breakfast
4. Stora, feta, big bad mama-jama-arslen
5. Castle/Black label (ol-marken)
Bubblare: Cafe' Havana i Mossel Bay, Louise pa The Look Out/agarinnan pa Links, billigt att ata ute, Florida Road Durban, Taffelberget.

Slutgiltiga utelistan:
1. "Parkeringsvakter"
2. Att hyra en for slo bil
3. Baz bus-chaufforer
4. Kallt i vattnet
5. Jeffreys Bay
Bubblare: Backpackers, For fa katoyer, Sanna Kallur, svensken i Knysna

Camera Obscura i Grahamstown


The Look Out i Port Alfred


På skiva: Michael Jackson (Nolltretton, december)

Michael Jackson

”Michael”

Epic/Sony Music

 

Att ge ut skivor med döda artister är alltid problematisk, av flera skäl. Ofta handlar det om överblivet material som tidigare ratats av olika anledningar, artisten själv kan inte påverka resultatet och det ger en ganska besk eftersmak eftersom det mest känns som att skivbolaget vill kräma ut några sista stålar ur artisten. Här ryktas det även att det inte är Michael själv som sjunger. Huruvida det är sant eller ej, spelar mindre roll. Tvivlet finns redan där och förstör automatiskt lite av upplevelsen.

På ”Monster” är produktionen noggrant utmejslad, men mycket låter daterat och dammigt. Jag har alltid haft oerhört svårt för Michael Jacksons smörigaste stunder, och även här finns några sliskiga ballader och smetiga bomullskörer som stundtals är outhärdliga.

Bättre drag då i låtar som ”Hollywood tonight” och ”Behind the mask”, även om musiken inte känns superfräsch utan snarare som Michael lät för 10-15 år sedan.

Trots dessa invändningar tycker jag nog att ”Michael” ändå låter bättre än förväntat.

 

3/5


Dagens Tobi


På skiva: My Chemical Romance (Nolltretton, december)

My Chemical Romance

”Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys”

Warner

 

Både punkarna och emobrudarna försöker att adoptera eller ta avstånd från (beroende på deras personliga inställning) New Jersey-bandet My Chemical Romance. Men enligt mig är bandet varken det ena eller andra, de är ett ganska vanligt amerikanskt rockband, som sedan starten 2001 sakta men säkert har vuxit sig större än vad många svenska rockskribenter har insett. Det stora genombrottet kom 2006 med tredje plattan ”The Black Parade” och om gruppen nu inte redan är ett stort arenarockband känns det som att de har stor potential att bli det.

Mycket av musiken på nya skivan är ganska traditionell amerikansk collegerock, men i sina bästa stunder lirar My Chemical Romance svärtad rock som låter riktigt bra. I låtar som ”Bulletproof heart” eller singeln ”Na na na (Na na na na na na na na na)” blir bandets mix av punkattityd och traditionell röjarrock riktigt trevlig. Det är direkta hits, snygga melodier och låtar som borde kunna attrahera en stor massa. Synd bara att den felaktiga emostämpeln förmodligen gör att ”vanligt folk” inte upptäcker bandet.

 

3/5


Port Elizabeth - Grahamstown - Port Alfred

Ja, rutten i rubriken tog jag idag. Hade egentligen tankt att stanna i Grahamstown men andrade mig och fortsatte till Port Alfred, vilket var tur. Hittade ett kanonhotell (kommer pa film sen). Nu ar det inte langt kvar till Durban. Bara ett stopp till, sen kommer jag till Durban den 19:e och kommer vara dar till den 22:a nar flyget gar.
Dags for annu en lista:
Innelistan:
1. Chenin Blanc
2. Afrikaans
3. Motorvagen N2
4. The Look Out i Port Alfred
5. Kreativa afrofrisyrer
Utelistan:
1. Strackan Grahamstown - Durban
2. Att jag inte tog en dag till i Mossel Bay
3. For fa svarta tjejer i Sverige
4. Correns felstavade BN-recension
5. High fives (inte bara i Sydafrika utan generellt)

Gest hos Tobi


Nej, Pera New ger sig inte, han vill se mer av Dave Gest...

Pa plats i Port Elizabeth


Kom till Port Elizabeth idag. Eller PE, eller "windy city" som stan ocksa kallas, och jag forstar varfor, for fy sjuttsingen vad det blaser.

Sa har (ovan) ser det ut i PE. Det mesta for turister hander nere langs strandpromenaden. Ar val ingen hojdarstad, men funkar nagon dag.

Stranden pa Jeffreys Bay sag ut sahar (ovan) och det blev ju lite ovantat ett fiasko. Stan var stendod. Hotellet var dessutom vidrigt. Dom verkade lagga allt krut pa kuddarna for dar slogs rekordet - atta kuddar, mest hittills.

Efter Plett har jag nu lamnat Western Cape och kommit in i Eastern Cape. Har pratar man Xhosa (det dar spraket med klickljud), man dricker ol direkt ur flaskan och det ar betydligt farre "p-vakter". Imorrn drar jag till Grahamstown.

Jeffreys Bay


St Francis Bay


Att leva pa hoppet i Bloukrans


På skiva: Lars Anders Johansson (Nolltretton, december)

Lars Anders Johansson

”Budoarstämning”

Egen produktion

 

Många känner sig kallade men få äro utvalda. I pojkrum över hela landet sitter killar med gitarrer och drömmer om att bli vissångare. Dessvärre är alltför få något att ha. Gävlekillen Lars Anders Johansson gick Visskolan i Västervik och bildade band med Linköpingstrubaduren Jonny Gladh. Numera kör han solo och detta är hans tredje skiva. Jag blir inte knockad, men i genren ”nya viskillar” är han klart över genomsnittet.

Musiken är välspelad men hade gärna fått vara mer dramatisk. Trots att instrument som dragspel, fiol, trumpet, banjo och annat hörs låter det lite tamt. Med en vassare produktion och mer händelserika arrangemang hade låtarna höjts flera snäpp. Ungefär detsamma kan sägas om sången. Lars Anders sjunger på tok för snällt och entonigt, större känsloomfång och lidelse hade inte skadat.

Däremot är texterna riktigt skarpa. De har schvung och är välskrivna. Ofta träffsäkra och med en bra knorr. Får Lars Anders Johansson till musiken lika bra kan det bli riktigt bra.

 

 

2/5


Gest hos Tobi


Pera New tjatar om mer bilder på David Gest, så okej då...

Plett


Plettenberg


Kom till Plettenberg Bay idag efter min forsta riktiga festarkvall. Jag har ju druckit vin i mangder, men igar traffade jag tva danskor, en svensk och en norrman sa vi partajade lite. Vi mottes pa en Mosambique-restaurang och har ni inte atit mat fran Mosambique sa gor det, det var svingott.
Nagot som daremot rusar uppfor Ute-listan ar alla j-a "parkeringsvakter" som ska ha dricks. Ni ser sjalva pa bilden ovan, det ar dom i oranga klader.

Idag kande jag forresten pa havet for forsta gangen. Sydafrika har massa fina strander men har i sodra delen ar vattnet for kallt att bada i. Men uppe i Durban ar det nog battre. Fast egentligen skulle jag nog ha skippat Durban, har jag kommit pa, och bara hallt mig kring Kapstaden, Garden Route och Winelands.
Maste ocksa namna en cool grej, och det ar att dom blandar spraket hejvilt nar dom pratar. Ofta mixar de till och med spraken inom samma mening.

Och sa snalas det inte med sangkuddar pa hotellen. Sa har sag det ut i Plett och det ser likadant ut overallt.
Vet inte om det har framgatt, men Sydafrika ar ju faktiskt bara forsta halvan av min resa. Efter Durban ska jag ju vidare till Sydostasien. Och den resan har jag knappt ens borjat fundera pa an. Men mer om det senare...

Lehmans fredagsfräckis

Gustav och Greta hade varit gift i 50 år och Gustav hade en liten fråga till sin fru.

- Har du någonsin varit otrogen mot mig Greta?

- Nu när vi varit gifta i 50 år kan jag faktiskt erkänna att jag varit otrogen tre gånger.

- Tre gånger??? När var detta?

- Ja... Första gången var för 35 år sedan och du skulle precis till att starta din firma och ingen bank ville ge dig något lån. Kommer du ihåg att helt plötsligt ringde en bank och erbjöd dig att få låna pengar?

- Okej, Greta. Då var du otrogen för min skull och det är ju inte så farligt. När var andra gången då?

- Kommer du ihåg när du för 10 år sedan fick en hjärtattack och ingen doktor ville operera dig i risk för att bli stämd efteråt? Helt plötsligt ville Överläkare Falkensvall göra det.

- Men det är ju heller inte så farligt. Då gjorde du ju det för att rädda mitt liv, men den tredje gången då?

- Kommer du ihåg för 2 år sedan när du ville bli ordförande i golfklubben och du saknade 23 röster..?


På skiva: Tommy Körberg (Nolltretton, december)

Tommy Körberg

”Songs for drinkers and other thinkers”

Universal

 

Det är 22 år sedan Tommy Körberg senast spelade in en skiva i eget namn, och när han nu ger sig in i skivstudion igen så gör han det med ett litet ovanligt tema. Han har nämligen spelat in tolv spår som samtliga har koppling till alkohol.

Körberg som själv är en välkänd drinkare, menar att det inte handlar om att romantisera alkoholen utan är mer av ett personligt tolvstegsprogram. Här finns musikallåtar från 50-talet, countrylåtar, folkrock och även lite reggae. Körberg plockar sånger från Loudon Wainwright och The Kinks till Keith Urban och Bob Dylan. I ”Bartender´s Blues” kommer Louise Hoffsten in och skänker låten den blueskänsla som Körberg har svårt att förmedla själv.

Arrangemangen är ofta snygga men Körberg sjunger lite för ”duktigt” för att skapa den rätta rännstenskänslan. I de mer dramatiska numren passar han bäst, men exempelvis den inledande ”Red red wine” med Inner Circle känns ganska långt från klockren. Dock gillar jag idén som sådan och att Körberg har valt ovanliga alkohollåtar istället för de förväntade.

 

2/5


Knysna


The Garden Route

Igar lamnade jag Hermanus (ovan) och akte till Mossel bay, som visade sig vara annu trevligare.
Dar fanns bland annat massa gamla hus, ett trad dar en gammal upptacktsresande lamnade ett brev i en stovel och den har gamla stenaldersgrottan. Och sa fanns det massor av de dar vidriga gnagarna som jag inte vet vad det ar.
Nar jag kallar alla de har olika staderna for smastader sa stammer inte det riktigt, de flesta ar lika stora som Linkoping, men de kanns som smastader.
Och en marklig detalj ar att olsorterna, precis som i sydostasien, visar sig ha vunnit en massa priser. Markligt nog delvis samma priser som exempelvis de Thailandska olen. Skillnaden ar att de Sydafrikanska markena ar goda.
Igar kvall hamnade jag pa den basta restaurangen sa har langt - Cafe Havana, en svincool kubansk restaurang. Bestallde in en kottratt (god!) och ett glas vin. Vinet kostade 45 kr, vilket jag tyckte var lite dyrt, det brukar kosta ungefar halften. Men det visade sig att det var priset for hela flaskan!
Jag har funderat lite pa vad jag ska kalla den har resan, men valet ar sjalvklart: Vinresan!
(Aven om Gayresan lange var ett hett forslag, allt har verkar vara "gay-friendly")
Dags for lista nr 3:
Innelistan:
1. Vin
2. Bed & Breakfast
3. Berg och dalar
4. P-plats-politiken (det finns massa p-platser, allt ar gratis, och sarskilda markeringar gor att det ar svinlatt att parkera. Enda minuset ar de sjalvutnamnda p-vakterna som forsoker lura folk pa pengar)
5. Kreativa afro-frisyrer
Utelistan:
1. Sma taniga vasterlandska arslen
2. Fordomar om Sydafrika
3. Att vara smaforkyld
4. Dricks
5. Halvkyliga natter

Mossel bay


Aj aj aj...

For nagra ar sedan fick jag fragan nar jag skulle sla mig till ro och stadga mig. Jag svarade att jag skulle det nar mitt sista festivalarmband gick av. Da hade jag cirka tio stycken kvar och trodde det var lugnt, men haromdan i Hermanus skedde det oundvikliga - mitt sista festivalarmband gick av. Sa nu alla tjejer har ni chansen, nu har jag slut pa undanflykter...

Pa vag mot Swellendam


Dagens Tobi


Nytt på DVD (Nolltretton, december)

Toy Story 3

 

I den tredje filmen om Woody, Buzz Lightyear och de andra levande leksakerna har pojken Andy vuxit upp och tappat intresset föra att leka med dem. Han ska flytta hemifrån och börja på universitetet så leksakerna ska upp på vinden eller slängas. Av misstag råkar de dock hamna på dagis, vilket till en början verkar vara rena paradiset. Där får de nya leksakskompisar och det finns massor av barn som vill leka med dem så att de inte glöms bort. Dessutom träffar Barbie Ken och blir förälskad.

Snart märker Buzz och de andra att dagis inte riktigt var det paradis de trodde och planerar att rymma.

Dataanimeringen är av högsta klass, däremot har jag svårt att bli riktigt engagerad av storyn. Det känns som att filmen riktar sig till de yngre barnen, men samtidigt är den ibland väldigt läskig, exempelvis med en ruggig cymbalapa och en vidrig bebis-docka som får mig att totalt freaka ut.

 

3/5


Herr Anus pa besok i Hermanus


Idag blir det lite djurtema. Kom till Hermanus igar och det ar ju kant for att valarna kommer dit och foder sina ungar (inte parar sig som jag sager i filmen nedan). Fran juli till december kommer massa turister hit och kollar in dem, men nu ar sasongen tyvarr over. Daremot stod jag oga mot oga med en enorm gnagare igar. Vidrigt!

Hermanus ar ocksa stallet dar man kan ga ner i en bur och kolla vithajar, men den sasongen ar visst ocksa over. Daremot finns det pingviner i mangder en bit bort.

Nu fortsatter jag in pa Garden Route, nasta stopp blir Mossel Bay.

Hermanus


Pingu och hans vanner


Att leva pa hoppet i Stellenbosch4


På skiva: MZW (Nolltretton, december)

Måns Zelmerlöw

”Christmas with friends”

Warner

 

Klassisk julskiva – Ja

Hårdrock och elgitarrer – Nej

Gästas av Björn Skifs, Pauline och Pernilla Andersson – Ja

 

Smörigt och sentimentalt – Ja

Gamla klassiker samt några nya låtar – Ja

Kommer förstöra julstämningen – Nej

 

Full orkestrering – Ja

Nyskapande och fräscht – Nej

Bäst i de svängiga numren – Ja

 

 

2/5


Mot Hottentott-land


Nu lamnar jag Sideways-livet med vinet standigt narvarande och drar en liten bit soderut mot Hottentott-land.
Jag ska till Hermanus dar man kan kolla pa valar och mata hajar i en stalbur. Dessvarre ar det inte riktigt sasong nu, men lite fler pingviner ska jag i alla fall kolla in.
Och sa ska jag gora ett sista forsok med Sanna innan jag drar...

Margareta Kjellbergs Hottentottvisa:
Långt ner i mörka Afrika
vid floden Chikahdoa
där bodde det en negergrabb
som hette HoaHoa
Och han gick inte klädd som vi
nej, kläder struntade han i
Men detta gjorde inte nåt
för han var en äkta hottentott

Han bodde i en negerkral
för det gör hottentotter
Där bodde också kungen själv
och kungens fru och dotter
Han var en tjock och munter man
och ring i näsan hade han
Det tyckte han var riktigt flott
för han var en äkta hottentott

Och byn den låg vid flodens strand
med skog på alla kanter
Och lejon strök i skogen kring
och vilda elefanter
När Hoa gick i skogen ut
så tog han alltid med sitt spjut
För passa sig för stort och smått
det måste en äkta hottentott

En kväll när alla låg och sov
det hördes nåt som prassla
Och Hoa vakna plötsligt opp,
det tissla och det tassla
Och Hoa som var mycket klok
begrep att nånting var på tok
Och snart så hade han förstått
att detta var ingen hottentott

Det var inga lejonsteg
det kunde Hoa höra
Det är nog Babo-stammens folk,
vad har de här att göra?
På rövarstråt är dem förstås
och tänker överfalla oss
Då är det kanske lika gott
att väcka varenda hottentott

Så smög han ut och lyssnade
med handen bakom öra
Sen kröp han fram till trummorna
och nu ska ni få höra
Den största trumman tog han sen
och började att slå på den
Det bullrade som skarpa skott
och ut kom varenda hottentott

När rövarna kom stormande
då var det ingen fara
För hottentotterna stod
med spjut och bågar klara
När rövarna fick detta se
de ville inte vara med
De vände och fick väldigt brått
tack vare en liten hottentott

Och kungen han var väldigt glad
och det var allesamman
Och kocken bjöd på mjölkchoklad
och allt var fröjd och gamman
Sen blev det dans till ljusnan dag
till kungens stora välbehag
Han dansa både swing och hopp
för det gör en äkta hottentott

Och kungen sa: Jag Hoa gör
till prins bland hottentotter
Och du ska få en kokosboll
och dessutom min dotter
Bland alla mina svarta män
ska du få bli min bäste vän
Och följa mig i tort och vått
för du är en äkta hottentott!


Hottentottar


Att leva pa hoppet i Stellenbosch3


I krokarna kring Stellenbosch


Idag har jag varit runt lite i omgivningarna. Vi var i Paarl och Franschhoek igar pa vinturen men da hann man inte se sa mycket sa jag tog en extrasvang idag.
I Paarl ligger det coola Taal-monumentet som hyllar landets elva sprak. En tjej som heter Merissa har forsokt lara mig Xhosa (det med massa klickljud), men det har gatt sisadar...

Franschhoek ar ocksa en mysig smastad, inklamd mellan bergen, med restauranger langs hela huvudgatan och en jakla massa vingardar (precis som hela omradet). I morgon ar planen att dra till Hermanus...

På skiva: Keep Company (Nolltretton, december)

Keep Company

”Keep Company”

Warner

 

Theodor Jensen och Titiyo kan tyckas vara ett ganska omaka musikaliskt par. Å ena sidan den gamla Broder Daniel-gitarristen Theodor som sedan gjorde cirkusindie med konstig falsettsång i The Plan. Å andra sidan kulturskribenternas favorit Titiyo från kreddiga Eagle-Eye och Neneh Cherry-släkten som lyckas behålla sin internationella stjärn-status trots att hon bara släpper skivor var sjunde år.

De två träffades 2007 i samband med att Fläskkvartetten bjöd in olika sångare att framföra deras musik. Efter en Club Killerskväll på Debaser kom de på att de skulle fortsätta jobba ihop och resultatet blev Keep Company som nu skivdebuterar.

Det är Theodor som skrivit låtarna och det låter mer The Plan än Titiyo. Musiken spretar åt alla möjliga håll, från slideguitarballader till italienska schlagers. Den förväntade musikaliska frontalkrocken uteblir men nog låter det lite konstigt om musiken. Konstigt på ett bra sätt dock, även om Keep Company som sagt är ett projekt som känns lite suddigt i kanterna.

 

 

3/5


Taal-monumentet i Paarl


In vino veritas


In vino veritas 2


Att leva pa hoppet i Stellenbosch


Att leva pa hoppet i Stellenbosch2


Taffelberget1


Taffelberget 2


Taffelberget 3


Taffelberget 4


Pa kanelen i Stellenbosch


Har hangt i Stellenbosch nagra dar nu. Reseplanen borjar redan spricka...
Har aven lite nyheter om friidrottarna, men det tar vi sen, precis som alla filmerna som jag inte verkar kunna ladda upp just nu.

Igar tog jag i alla fall en san dar trevlig vintur. Har ser vi mitt gang pa forsta stallet.

Vi var pa fyra olika vingardar, testade minst fem viner per stalle, at ost och annat gott. GOOOOOOOOTTT!!!


Nej, det ar inget berg utan ett moln...
Och dom har flaskorna kom jag hem med.

Kapstaden - Stellenbosch


Tjaba! Ligger lite fel i bloggen har, men det beror till viss del pa att jag har lite trubbel med att ladda upp filmer.
Haromdan lamnade jag i alla fall Kapstaden och akte mot Stellenbosch. Det sista jag gjorde var att aka upp till Taffelberget och det var en riktig hojdare (filmer kommer senare).
Hur ar det da med svenskar har nere undrar ni kanske? Inte sarskilt manga, men da och da hor man ju svenskar prata. I Stellenbosch daremot hanger ju friidrottslandslaget...Sanna here I come!

Dagens Tobi


Nytt på DVD (Nolltretton, december)

The boys are back

Denna film sägs vara inspirerad av en sann historia, frågan är bara vilken historia det är. Här får vi möta Cliwe Owen som spelar en man som förlorar sin fru i cancer. De har en son som han nu ensam får ta hand om, och dessutom har han en son från ett tidigare förhållande som flyttar in hos honom. Där har ni hela storyn, det blir inte mer komplicerat än så. Inga stora konflikter, inga stora händelser. Finns det en historia att berätta lyckas filmteamet gömma den väl. Skådespelet är bra, men filmen är så händelsefattig, seg och ointressant från början till slut att man undrar hur det gick till när manuset skrevs. Vad vill man berätta, vad är poängen? Att en pappa är hemma mer och upptäcker att det gör att han får bättre kontakt med sina barn?

Och ska vi bli förvånade över att det är något som alltså hänt i verkligheten?

”The boys are back” är långt ifrån den sämsta film jag sett, men det är definitivt en av de tråkigaste.

1/5


Arets reseaffisch


Arets popaffisch som fick folja med pa resan blev Monty!

På skiva: Hardcore Superstar (Nolltretton, december)

Hardcore Superstar

”Split your lip”

Gain/SONY

 

När Göteborgsbandet Hardcore Superstar dök upp 1997 möttes de ofta till början med en fnysning. Då var det den skitiga garagerocken som var hetast medan klassisk 80-talsinspirerad hårdrock var så ute som den kunde bli. Med åren har dock bandets anseende ökat rejält och idag är Hardcore Superstar en stabil leverantör av fartfylld partyrock, som visserligen sneglar i backspegeln en hel del men som ändå känns fräsch och småtuff.

På sin åttonde platta fortsätter man att fläska på med sleazig rock à la Guns´n´Roses och Mötley Crüe, L A-känslan är hög och riffen duggar tätt. Det är knappast hjärnkirurgi bandet sysslar med, men det är inte heller därför man lyssnar på Hardcore Superstar utan för att det är hårda killar som både kickar stjärt och partajar med samma frenesi.

Här finns en hel radda låtar som passar perfekt att slänga på under förfesten för att headbanga och dricka öl till. Andra spår känns mer anonyma och gör att skivan i slutändan blir lite jämntjock.

3/5


Sa ni far lite Afrika-kansla...


Vanstervriden bil kapad


Idag hyrde jag bil och akte runt Kaphalvon. Oj, oj, oj - det var en hojdare. Fast det ar som vanligt lite trassligt med vanstertrafiken/vansterstyrd bil.
Imorrn checkar jag ut fran hotellet. Synd, for idag upptackte jag att det ligger en nudiststrand bara nagra kilometer bort, men det kanske kommer flera tillfallen...
Imorrn: forst ska jag upp pa Taffelberget och sen blir det att kora till Stellenbosch for att bo dar nagra dar och dricka vin. Jag sag aven pa Sporspegeln dagen innan jag akte att svenska friidrottslandslaget ar dar en manad pa traningslager, sa mitt uppdrag blir helt enkelt att hitta dem, ta mig in pa arenan och fa en kram av Sanna Kallur. Vad tror ni, kommer jag att lyckas?

Resans andra innelista ser ut som foljer:

Innelistan:
1. Kaphalvon
2. Kreativa afrofrisyrer
3. Parkeringsvakten i hotellets garage (varfor ar alltid de skona snubbar?)
4. Pingviner
5. Castle (ol-marke)

Utelistan:
1. Backpackerkillar som gar ut pa krogen i linne pa kvallarna
2. Vansterstyrda bilar
3. Att prata thai-engelska med Sydafrikaner
4. Amerikaner som pratar politik utan att veta det minsta
5. Krokodilkott

Runt Kaphalvon 1


Runt Kaphalvon 2


Runt Kaphalvon 3


Runt Kaphalvon 4


Runt Kaphalvon 5


Kakstader och kafferved


"Berg ar till for att flyttas" sjong den svenska rockeliten pa 80-talet for att stodja ANC. Hoppas dom inte menade Taffelberget for det ar liksom det heligaste som finns for alla Capetonianer (som jag tror det heter)...
Annars kommer de mesta av mina kunskaper om Sydafrika faktiskt fran filmen "Dodligt vapen 2", sarskilt minnesvard ar ju Danny Glovers stenharda kommentar: "Jag gjorde kaffer-ved av honom..."

Kaffer ar alltsa det varsta skallsord man kan saga till en svart i Sydafrika.

Igar var jag i alla fall ute i nagra kakstader och kollade laget. Det var en riktig hojdare som jag varmt rekommenderar om nan aker hit. Mest for att det inte riktigt var som man, eller atminstone jag, trodde. Vi var bland annat hemma hos de tva personerna ovan. Och sa drack vi en vidrig hemgjord ol (smakade bara jast) pa en illegal pub (platskjulet nedan). Men jag var artig och tva rejala klunkar (man drack direkt ur en stor hink).

Pa kvallen kollade jag in nattlivet pa Long Street, Kapstadens stora bargata med massa schyssta stallen. Passade aven pa att ata struts, gnu, krokodil plus nan antilop och nan slags bock som jag inte vet riktigt vad det var. GOOOOOOTTTTT!

 


Kapstaden: kakstader 1


Kapstaden:kakstader 2


Kapstaden: kakstader 3


Krogkrönika (Nolltretton, december)

Nyårslöften inför krogåret 2011

 

Det är dags att se över sitt personliga krogliv och göra vissa justeringar. Här följer mina nyårslöften för Krogåret 2011.

 

Att börja det nya året med att byta livsstil och lova en massa saker som man har brutit redan vid Trettonhelgen är en gammal fin svensk tradition. Och ibland händer det faktiskt att människor klarar av att hålla sina löften. För några år sedan hade jag en kompis som var ute på krogen minst två, ofta tre, dagar i veckan. Efter ett vad (jag tror det gällde 10 000 kronor) så lovade han att vara spik nykter i ett helt år – och klarade det!

Riktigt så långt vill inte jag gå, men det finns vissa saker kring mitt krogbeteende jag gärna kan ge löften kring.

Jag, Tobias Pettersson, lovar och försäkrar på heder och samvete att under mina krogbesök 2011 göra följande:

 

*Dricka varannan vatten

(En gammal klassiker som borde vara lätt att klara av…hrm…)

 

*Genomföra en sunkrunda

(Det ser jag till och med fram mot!)

 

* Bojkotta krogar med garderobsavgift

(Hur kan man ta betalt av sina gäster för att de kommer dit i ytterkläder?)

 

*Hålla fast vid att äta max en kebab per år

(Blir lätt. Det löftet har jag hållit varje år i ett decennium)

 

*Gå hem när after work-tiden gått ut

(Inte gå ut vid fem och ”råka” bli kvar på krogen till stängning)

 

*Undvika allt som marknadsförs som event

(Ibland hamnar jag där av jobbskäl, men privat lovar jag att undvika allt med ”event” i namnet)

 

*Vägra att stå i en krogkö som är längre än tre meter

(Alltså, vad är grejen med att köa?)

 

*Köra Uggla-tekniken på helgerna

(Fredagsdrink, party-party på lördagen och avrundning med en halvflaska vin på söndagen)

 

*Testa och betygsätta alla uteserveringar i stan i sommar

(Ett skitigt jobb men någon måste göra det)

 

*Skippa sista ölen

(Eller nja…skippa det där sista löftet istället)


Lehmans fredagsfräckis

Två präster skall duscha efter ett arbetspass, klär av sig men inser ganska snart att de inte har någon tvål.

Fader John kommer ihåg att han har tvål på sitt rum och beger sig naken dit, grabbar tag i två tvålar.

Halvvägs tillbaka ser han tre nunnor kommer emot honom.. det finns ingenstans att fly så det enda han kan göra är att stå blickstilla mot väggen som en staty.

Nunnorna stannar, förundras över hur verklighetstrogen statyn är. Ena nunnan sträcker fram handen och drar i hans snopp.

I ren chock tappar prästen ena tvålen.

- Åh titta, det är ju en tvålautomat!, säger den andra nunnan

För att testa om det stämmer drar hon också i prästens snopp och han tappar den andra tvålen.

Den tredje nunnan vill också testa. Hon drar en, två, tre gånger men ingenting händer. Så hon försöker några gånger till och utbrister sedan.

- Titta flickor, flytande handtvål!


Dagens Tobi


Nytt på DVD (Nolltretton, december)

It´s a wonderful afterlife

 

I Little India i London försöker änkan Mrs Sethi gifta bort sin dotter. Det går sådär, dottern nobbas hela tiden för att hon är för ful och tjock. Samtidigt går en massmördare lös i stadsdelen, med specialiteten att mörda med hjälp av indisk mat. Någon får ett grillspett i huvudet, en annan tvingas äta kryddig tikka masala tills magen sprängs. Polisen upptäcker ett samband mellan morden och placerar sin nya indiskättade polis som undercoveragent i området för att försöka hitta mördaren.

Plötsligt dyker även spökena av de mördade personerna upp och börjar hjälpa till med att gifta bort dottern.

”It´s a wonderful afterlife” är en fånig tramskomedi av regissören bakom ”Skruva den som Beckham” som är smårolig för stunden men snabbt glöms bort. Den har dock en viss charm och den färgstarka indiska kulturen är en annorlunda och trevlig miljö.

2/5


Lehmans kätbild


Lehman tyckte att de tidigare bilderna på honom hade varit lite ofördelaktiga och skickade därför in en riktig kätbild...

Pa plats i Kapstaden


Da har man overlevt forsta natten i The Mother City, dvs Kapstaden. Bilden ovan ar inifran stadens fort och man ser Taffelberget i bakgrunden. Det berget ser man for ovrigt vart man an ar i staden. Igar lag jag i poolen, brande mig lite lagom (det ar som sagt +38) och kollade in Green Point (omradet dar jag bor, typ 500 m fran stadskarnan) samt Waterfront (nytt omrade med massa restauranger och varuhus mm). Sitter for ovrigt i Waterfront nu, var tvungen att ga hit och kopa ny laddare till kameran. Idag har jag varit runt i centrum och kollat in fortet, Long street, Bo-Kaap (muslimskt omrade med svinsnygga hus, bilden nedan), District 6-museet, Slave lodge och lite annat. Ikvall tankte jag kolla in barerna pa Long Street och imorrn ska jag pa en tur ut till kakstaderna. Kanske aven hinner med Robben Island pa eftermiddagen.

Har bara varit har i tva dagar men kan redan nu gora en forsta innelista.

Innelistan:
1. Taffelberget
2. Stora kvinnoarslen
3. Kreativa afrofrisyrer
4. Black Label (bira)
5. Nelson Mandela

Utelistan:
1. Surfar-/backpackerkillar med bar overkropp inne i city
2. Hogljudda turister
3. Killen som forsokte blasa mig pa 5 Rand nar jag kopte kepsen
4. Vanstertrafik
5. Indiska skraddare (har inte sett nagra men de ska alltid vara med pa utelistan)

Sydafrika 4

Gick in en svang till stan...

Sydafrika 3

Tog en svang ner till Waterfront...

Sydafrika 2

Kom till Kapstaden samtidigt som varsta varmeboljan pa ar och dag. +38 i Kapstaden och lite langre upp pa vastkusten var det +45 idag.

Sydafrika 1

Precis checkat in pa hotellet. Sliten efter bara tva timmars somn pa planet...

På skiva: Duffy (Nolltretton, december)

 

Duffy

”Endlessly”

Universal

 

I kölvattnet av Amy Winehouse dök ett flertal sångerskor upp som också satsade på retrodoftande 60-talssoul. Den mest framgångsrika var Walesiskan Duffy som debuterade med succéplattan ”Rockferry” 2008. Nu är hon tillbaka med en platta som fortsätter på den inslagna soulpopvägen med kopplingar bak till namn som Dusty Springfield och Nancy Sinatra.

Det är oerhört lätt att bli förtjust i Duffy. Hon är gullig, sjunger bra och nyttjar sig av 60-talets tilltalande melodier. Duffy rör sig i en väldigt lättillgänglig musikgenre med låtar som är enkelt att ta till sig. Hon varvar humörhöjande partydängor med vackra ballader, och det är särskilt i de lugnare spåren som hon briljerar. Lyssna på ”Too hurt to dance” och ”Don´t forsake me” och låt er förflyttas till en amerikansk skolbal för 50 år sedan.

Samtidigt känns Duffy ganska lättviktig som artist. Visst, låtarna är snygga men de känns i mångt och mycket som pastischer snarare än riktiga låtar. Bra pastischer dock, men de har ibland låtit sig inspireras lite väl mycket av 60-talet för att helt kunna tas på allvar och de berättar dessutom inte särskilt mycket om Duffy. Och när det gäller sången borde hon ibland hållit igen lite på darrandet.

Dessa invändningar till trots är det en bra platta Duffy fått ur sig. Gamla fans lär behållas och framgången lär fortsätta, men det vore intressant om hon vill ta ut svängarna och våga lite mer nästa gång.

 

3/5


Musikkrönika (Nolltretton, december)

Musikåret 2010

 

Snart är Nyårsafton här och det är dags att sammanfatta musikåret 2010. Här är en del av allt det som hände i musikvärlden under det gångna året.

 

Årets skiva: Svårt. The Divine Comedy? The Radio Dept? Säkert? Det finns hur många som helst att välja på, men jag säger ”Pororoca!” med Sonic Surf City!

 

Årets artist: Lady Gaga

 

Årets genombrott: Hoffmaestro, Johnossi

 

Årets radioprogram: Uggla i P4

 

Årets högsta betyg i alla tidningar igen: Håkan Hellström

 

Årets comeback: Roxette, Orup, Bengt Sändh

 

Årets nu räcker det: Idol

 

Årets tackling: Thåström mejar ner Pelle Ossler

 

Årets ilsknaste: Mikael Wiehe (igen)

 

Årets supergrupp: Casablanca

 

Årets scenutstyrsel: Teddybears björnhuvuden

 

Årets festival: Hultskrig

 

Årets festivalflopp: Hultsfred, Arvika, Rockweekend (begärd i konkurs för en skuld på 19 000 kr)

 

Årets popkillar: Ludwig Bell, Oskar Linnros

 

Årets strulputte: Christer Sandelin

 

Årets snusktant: Sanna Carlstedt

 

Årets metalgudar: Iron Maiden

 

Årets kommande metalgudar: Khoma

 

Årets reklamlåt: Marina and the diamonds: “I am not a robot”

 

Årets marknadsföringshit: The Arks skiva/tidning

 

Årets nostalgi: Forever Young-turnén, OKEJ-boken

 

Årets låt: Cee Lo Green: “Fuck you”

 

Årets uttryck: Manboy

 

Årets mest rastlösa: Kent, Robyn

 

Årets tröttaste: Kleerup i TV 4:s morgonsoffa

 

Årets mest saknade: Ronnie James Dio, Gunnar Hoffsten, Peter Steele, Hultsfred, Solomon Burke, Rock-Olga, Malcolm McLaren, Paul Gray

 

Årets hopp inför 2011: The Hives släpper nytt, Niclas Frisks Chinatown, Edith Backlunds tredje skiva, Van Halen återförenas

 

 


Bête Noire laddar för spelning


Lika som bär #105


Lars Ohly & Claes-Göran Hederström

Mot Kaplandet!


Då bär det av mot Sydafrika, och sedemera även till Asien (men det tar vi sen). Första anhalt är Kapstaden och sen får vi se vart man hamnar. Bilderna här visar några av ställena jag tänkt att besöka. Bilder och filmer kommer som vanligt att läggas upp här på bloggen. Hej svejs!

A nightmare on Ågatan street


Två skivor (Zero)

Album

7/10

 

Christian Kjellvander: The Rough and Rynge

Startracks

 

I program som “Idol” pratas det ständigt om att artister måste ha attityd, utstrålning och se “rätt” ut för att lyckas. Däremot talas det inte särskilt ofta om musiken, och det visar hur snett man är ute. För alla som känner till det minsta om musikbranschen vet att det bara är en enda sak som räknas – bra låtar. Jag vet inte hur många gånger man ska behöva banka in det i huvudet på folk, men det bevisas gång på gång att det stämmer.

Christian Kjellvander är ett jättebra exempel. Han är en jättetrevlig person men ingen kan anklaga honom för att försöka ”sälja in sig” till allmänheten. Han orsakar inga skandalrubriker, han syns inte i lekprogram och han har ingen ”rockstjärneattityd”. Han ser inte ens ut som en rockstjärna, utan snarare som den där anonyma grannen du kanske hälsar på när du hämtar posten.

Men Kjellvander behöver heller inte tramsa sig, för han har valt att lägga krutet på det enda som egentligen betyder något – bra låtar. Och det har efter Loosegoats, Songs of Soil och några soloskivor gjort honom till den största inom svensk altcountry. Han har levererat sina vemodssånger i 15 år och han kommer att vara kvar långt efter att dagsländorna med ”attityd” har försvunnit.

Här på sin fjärde soloplatta, tre år efter ”I Saw Her From Here/I Saw Here From Her”, är arrangemangen måhända lite mer avskalade men rösten, melodierna, låtuppbyggnaderna och stämningen är densamma som fans tidigare fallit för. Det är varm, jordnära musik i gränslandet mellan country, rock och singer/songwriter, eller det som ofta får beteckningen altcountry. Inte så mycket nytt under solen, men det behövs inte heller. Kjellvander har hittat sin stil och gör den bra.
---------------------------------------------------------------------

Album

6/10

 

Simian Ghost: Infinite Traffic Everywhere

Nomethod Records

 

Sebastian Arnström hittade vi tidigare i indiebandet Aerial, nu har han startat ett nytt projekt och indiekänslan är intakt. Ibland skrapar det och hugger med elgitarrer, ibland byggs drömska landskap att försjunka i. Det mesta är egentligen ganska bra, samtidigt har jag svårt att engagera mig. Är soundet bättre än låtarna, jag vet inte. Kan det vara för att vi hört mycket av det innan, hos The Radio Dept, Last Days of April och valfritt Labradorband? Jag kan bara konstatera att Simian Ghosts debutskiva är trevlig, och hur många gånger har du blivit knockad av en trevlig person?

 


Hotel Katoy...förlåt, Savoy


Hrm...upptäckte precis vad det var för hotell jag bokat in mig på i Kapstaden...

"Kall, elak" med Bête Noire. Live på L´Orient, 23/10-10


På skiva: Den svenska tystnaden (Zero, december)

EP

4/10

 

Den svenska tystnaden: Utsikter från botten

Adrian Recordings

 

Den svenska tystnaden är en Malmötrio som låter som miljonprogrammet. I deras värld går folk till fabriken på morgonen genom ett grått höstrusk. Det är Konsum, a-kassa, grafitti i cykeltunnlar, tomma lekparker, tanter som är ute med hunden och blått tv-ljus genom höghusfönster.

Detta är bandets tredje EP under 2010, under 2011 kommer det en fullängdare. Musiken tangerar såväl punk, som progg och indiepop. Texterna är på svenska och har en ganska dyster och uppgiven ton.

Någon ska väl sjunga om arbetsplatsolyckor, men det är inget som riktigt får igång mig när jag lyssnar på det.


Nyårsafton på Drottninggatan


Hamnade på nyårsfest i Palais de Rimås...oj oj oj...

Det blev en trevlig kväll med dans, champagne och galanta damer.
Gott nytt år! Nästa nyår blir det troligtvis Bondi Beach i Sydney. Jag och Kocken.

Gott nytt år som sagt...


Senaste nytt om Bête Noire


Bête Noire hade årets sista bandmöte den 30/12-10 och börjar få hyfsad ordning på alla fyra låtarna som ska vara med på nästa EP. Den beräknas släppas i början av sommaren 2011.
Det är även klart med en spelning i juni, men vi får återkomma med detaljerna om den.
Vi har även börjat fundera på releasepartyt för kommande EP:n. Får återkomma även där.

RSS 2.0