Kulturnatten

Igår drog jag, Bill och Jürgen till Norrköping för att gå på Kulturnatten och det blev som vanligt en fullspäckad kväll där det hände saker i varje gathörn. Vi kom lagom till spelningen med Louice Ottosson (med Mucken på kör) och sen blev det ett kryssande mellan olika scener under hela kvällen.
Misty gjorde comeback efter några års uppehåll och var som vanligt eleganta.
Kollade även in Tonarvet innan vi gick till Asken och käkade. Det hände ju en massa saker runt om i hela stan, men vi höll oss mest i stråket mellan Knäppingsborg - Industrilandskapet - Skvallertorget.
På en av Crescendoscenerna (med inträde, det mesta andra är gratis) lirade John Daniel och gjorde ett bra gig.
Inne i Louis De Geer körde Åsa Sjöberg och Roland Engdahl. När hon fick syn på mig och Bill gjorde hon lite reklam från scenen om vårt gig senare på kvällen. Tack för det!
Vi körde alltså inne på Café Strykjärnet i Arbetets Museum (ovan). På bilden ser man Neo Pangea som lirar en slags latino-gangster-rap-sväng. Innan giget tog vi en bira inne på La Uva, tog en snabbis in på Enoteket och kikade in på Saliga Munken där det var Oktoberfest med Helmut Jederknüller, vilket jag kan tycka är lite onödigt att ha en kväll som denna. Hade gärna velat gå på det, men det fanns det ju inte tid med. Vår spelning gick förresten bra, det var mycket publik och de verkade gilla vad de hörde.
Vi hann se sista låten med Northern Upbeat på Knäppingen. De spelar northern soul och lät riktigt bra. Har hört en del om dom tidigare men aldrig sett live, och det lilla vi hörde gav definitivt mersmak.
Crazy Pictures visade lite olika filmer. Vi kollade in "Pelle plutt", en kortfilm baserad på den kända barnramsan om Pelle Plutt som tappar tån och spikar fast den igen. Svinbra!
Fick en singel av Mindcowboy häromdagen, så när jag såg deras namn i programmet var jag ju tvungen att gå förbi och ta en titt.
Sen mötte vi upp lite folk på Cromwells och avslutade med en öl innan vi drog tillbaka till Linköping igen.
Ett tips till Linköpings stadsfest, City Art Link, Linköping & Co, Humanistdagen och Linköping Jazz & Blues Festival - det är så här man fixar till en riktig stadsfest  som drar folk, har kvalitet och som det svänger om!

Palatset Live #2

Igår var det dags för Palatset Live nummer två med Frallan, Johan Johansson och Sanna Carlstedt. Det blev en riktig höjdarkväll med mycket folk och bra spelningar.
Frallan inledde och gjorde som vanligt en stabil spelning. Han kommer för övrigt tillbaka i vår med helt band och har releaseparty för sin nya skiva.
Även Johan och Sanna var riktigt bra. Och Sanna kommer nog också tillbaka i vår med en sprillans ny skiva i bagaget. Nästa Palatset Live är den 6/10 med Nifters, Everlone och Silly Billys

Nytt respex

Vill passa på att göra lite reklam för årets Greborespexet som börjar spelas i Bestorp den 20/10. Biljetter finns bland annat på Pepparkvarnen i Grebo.

Palatset ikväll

Ikväll är det alltså dags för Palatset Live #2 med Sanna Carlstedt, Johan Johansson och Frallan på scenen. Klockan 19 öppnar portarna och kl 21 sätter första artisten igång. Kom dit och lyssna!

Dagens gay-sms


Lehmans fredagsfräckis

Storjägarn kom in på baren och började skryta om att han kände igen hudar och kulhål på nedfallet vilt. Han sa:

- En ögonbindel och en öl och ta hit lite djurhudar så ska jag tala om vad det är för djur.

Vadet antogs och han började känna på första skinnet.

- Antilop, skjutet med en 22a, och det var rätt.

- Tiger, skjuten med en 308a. Rätt igen och en ny öl kom in. Så höll kvällen på och till sist ragglade han hem och la sig. Nästa morgon tittade han i spegeln och såg att han fått en rejäl blåklocka. Han sa till frun:

- Visst var jag full igår, men inte slogs jag väl?

Nää, svarade frun, det var jag som gav dig snytingen. Du kom hem och lade dig, satte handen innanför mina trosor och gnuggade lite, sen sa du: Skunk, dödad med yxa.


BB-möte

Jäkla Jürgen! Det blev ett BB-möte på Palatset ikväll också. Passade på att prova deras nya pizza, som kan rekommenderas!

Fler poddar

Jag har ju tidigare tipsat om podcastarna Alex & Sigge, Värvet, Filip & Fredrik och TV-heads, och här kommer några till att kolla in:
*Till slut kommer någon att skratta: http://tsknas.com/
*Skeptikerpodden: http://skeptikerpodden.se/

På skiva: Hellsingland Underground (Nolltretton, september)

Hellsingland Underground
”Evil will prevail”
Killed by records

Jag har haft ett halvt öga på Hellsingland Underground under några år nu, tyckt att det låtit oförskämt bra och tänkt att jag verkligen ska sätta mig in i musiken när jag får tid. Ändå har det aldrig blivit av. Samma sak nu när jag hör bandets tredje platta. Jag gillar verkligen bandets sköna mix av sydstats-honkytonk, country och folkrock, ändå vet jag nånstans att detta inte är skivan jag kommer att plocka fram nästa gång jag blir musiksugen. Jämfört med likaledes skivaktuella Lars Bygdén saknar Hellsingland Underground det där unika uttrycket, den där särskilda fingertoppskänslan och den där x-faktorn som gör att man fastnar. Men som sagt, det låter riktigt bra.
Bandet säger att de ville göra en platta utan några spärrar denna gång, och det får man nog säga att de lyckats med. Jag tycker denna skiva är bredare musikaliskt, lekfullare producerad och mer varierad och spännande än tidigare, så ni bör också låna bandet ett halvt öga och öra.

3/5

Photogenique

Alltså, kunde inte Sonic valt en snyggare bild till sin intervju med Peter Le Marc?

Dentusgrottan

Hörru Dentus, vad menar du med att hålla din grotta stängd under hösten och vintern? Var ska vi nu festa har du tänkt? Va, va!?

Dagens gay-sms


Måndag i Norpan

Igår var jag i Norrköping och började dagen med en presskonferens på Skandiateatern där man meddelade att man tvingas stänga på grund  av att grannarna störs av ljudvolymen vid rockkonserter. Tråkigt som fan, Skandia behövs i stan.
Sedan bar det av till Östgötateatern för presskonferens  och smakprov ur kommande "Familjen Addams". Den verkade jäkligt bra och jag blev riktigt sugen på att gå. Jag har faktiskt fribiljett till premiären på fredag men då är ju jag på Palatset och dricker öl med Sanna, Johan och Frallan. Har dock en plan om att vädja till Bills dåliga samvete (som han borde ha vid det här laget) så att han bjuder mig framöver. Kanske kan det funka om jag slänger in en tapaskväll på Manesa (som jag fått för mina flygbonuspoäng) i paketet?
Slutligen blev det en sväng till Mirum Galleri för att göra ett jobb om reptiler. På hemvägen hämtade jag upp The Producer för att lämna en grej till Palatset inför helgens spelning. Tjoho, BB-möte tänkte jag, men ack vad jag bedrog mig för The Producer har numera policyn att inte dricka öl på måndagar eller tisdagar. Det är först på onsdagen man får lov att börja smutta på pilsnern, enligt honom.
Jag hann inte fråga men jag misstänker att han gått med i IOGT-NTO (Idioter Och Gamla Tanter-Nykter Till Onsdag).

Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Prometheus

 

Årets stora filmsnackis har varit Ridley Scotts ”Alien”-prequel, eller vad man nu ska kalla ”Prometheus”. För visst finns det många detaljer som knyter an till de tidigare ”Alien”-filmerna men de klassiska rymdmonstren lyser med sin frånvaro.

Ett problem med ”Alien”-filmerna är att det är samma historia som berättas hela tiden. Personer och miljö kan skifta, men grundstoryn är alltid densamma. Det gör att man vet vad man får, vilket i korthet är en massa vetenskapsmän som upptäcker en främmande civilisation som visar sig vara monster som tar sig in i kroppen och dödar alla de kan. Det är egentligen ingen skillnad denna gång heller, mer än att vi har Noomi Rapace i huvudrollen och att filmen är gjord i 3D.

Det finns sånt som är riktigt bra i ”Prometheus”, exempelvis den omtalade operationsscenen med Rapace, men det finns även sånt som faktiskt skänker en viss b-känsla ibland. Inte minst borde manuset ha vässats ordentligt. Resultatet blir en helt okej actionrulle med stundtals snygga effekter, men långt från det mästerverk som många hade förväntat sig.

 

3/5


Fråga Anna?

Lakritz-Annas sex och samlevnads-frågestund har haft uppehåll ett tag. Vad säger ni, vill ni ha tillbaka henne på bloggen?
Vill ni se henne IRL kan ni förresten gå till Palatset den 8/12 då hon är DJ där, under kvällen med Bête Noire, Niels Nielsen, Molly och Lovisa Negga.

Måndag i Norrköping

Idag drar jag till Norrköping igen.
Och det här är sista gången jag skriver:
Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Timo & City Art Link

Igår var jag och kollade in Timo Räserbajs när han lirade på Bengans. Men det var ju inte det enda som hände i stan. Igår var det även City Art Link som är ett lovvärt initiativ men uselt genomtänkt och genomfört. Bara namnet är ju hopplöst.
Vad är City Art Link, tänker ni förmodligen? Jo,det är en slags kulturdag med aktiviteter runt om i stan. Men trots att det i år var sjätte året är det nästan helt okänt bland folk och märks inte heller av på stan. Nytt namn, fler programpunkter, bättre programpunkter, fler arrangörer, bättre marknadsföring och mer tanke bakom är saker som behövs om City Art Link ska lyfta på samma sätt som Kulturnatten i Norrköping.
Jag kollade bland annat in Sagateatern, Passagen och Babettes, och på det sistnämnda stället var det i alla fall mycket folk.

Ledig lördag

Igår hade jag en lugn lördag hemma i soffan, vilken var den första på jag vet inte hur länge. Innan sommaren?
Och när jag tittar i almanackan ser jag att jag bara har tre (3) lediga lördagar kvar i år! Och dom är i december...

Fredag = AW

Jodå, Jürgen och jag  klämde in ett bandbokarmöte igår. Hittills har vi haft fler bandbokarmöten än vad vi har fixat klubbkvällar, men frågan är hur det blir nu när Jögga flyttar till Peking?  Jag får väl helt enkelt börja hänga där ännu mer..
Sen tog vi en AW på Yogi som var var riktigt bra. Faktiskt en av de bästa AW:arna  i stan just nu.

Dagens gay-sms


Figges 40-årspresent

Figge (i helvit skjorta) fyller snart 40 och eftersom han är en sjuk jäkel vill jag hitta på nåt riktigt sjukt att ge honom i present. Vad skulle han uppskatta att få? Kom gärna med förslag!

Swimfärdig

Igår fick jag för mig att jag skulle börja simma igen, men när jag kom dit kom jag på varför jag slutade. Det första jag fick se i omklädningsrummet var en naken gubbe med rollator med en kateter i kuken och en påse på låret som var på väg ut mot bassängen. Sen skulle jag köra några längder och då var det två kärringar som envisades med att simma åt fel håll av nån anledning. Och i ångbastun var det som vanligt spring i dörren, folk sitter max en minut, sen måste de ut igen. Lyckligtvis var det ingen som rakade pungen i duschen denna gång, men det kommer garanterat nästa. Om jag nu fortsätter att gå dit, vilket i dagsläget känns tveksamt.

Lehmans fredagsfräckis

Det hände sig innan bilens tillkomst att Erik och Gustav åkte in till storstaden med häst och kärra för att uträtta en del ärenden.

När dessa var gjorda, kom de överens om att försöka få tag i kvinnfolk, eftersom det var väldigt längesedan någon av dom fått komma till skott. "BlindGreta" var allmänt känd för att ta emot gubbar mot betalning, så dit åkte dom. Efter det att båda hade fått sitt, och de gjorde sig redo för hemfärden, så slogs de av tanken att den stackars hästkraken inte heller hade fått nått på länge.

De kom överens om att skicka in även honom till "BlindGreta". Sagt och gjort, den gamla hästkraken travade upp för verandatrappan och försvann in genom dörren. Det blev ett fasligt liv därinne, och detta pågick en bra stund, innan det plötsligt blev tyst och lugnt igen. Ut på trappan kom "BlindGreta":

- Erik får betala 50 riksdaler, och Gustav likaså, men han med mockavästen får det hela gratis!


Palatset rullar på

Det blir hela tiden klart med fler bokningar till Palatset Live. Närmast på tur den 28/9 står Johan Johansson, Sanna Carlstedt och Frallan. Läs mer här: http://www.facebook.com/events/383877591683295/
Efter det kommer det en rockkväll den 6/10 med Nifters, Everlone och Silly Billys. Läs mer här: http://www.facebook.com/events/198555706944724/
Och sedan ser de närmaste kvällarna ut som följer:
19/10
Trubadur: Christer "Crazy Records" Johansson
27/10
Releaseparty med SAMS
Riding Backwards
Yokola
DJ: Alex La Fleur (La Fleur Fatale)
3/11
Halloweenparty med:
Zombiesuckers
Black Magic Fools
DJ: MissM I am (direkt från Harajuku)
10/11
Blueskväll med:
Slidin´ Slim
Edith Strindberg Trio
Skanky Fred
DJ: Jerry Prütz 
 

BN-nytt

Vad är senaste nytt om Bête Noire? Jo, Bill har tagit körkort och funnit kärleken så den senaste tiden har jag och bandet varit nedputtade rejält på prio-listan. Under tiden har jag skrivit en ny låt som dessutom är en slags duett mellan mig och Bill. Sen måste vi börja spela in den nya skivan och därefter ta tag i vårt hemliga höstprojekt, som numera blivit ett hemligt vårprojekt. Sen har vi även ett konstprojekt som ska bli av nån gång framöver. Nästa spelning är på Café Strykjärnet i Norrköping den 29/9 och därefter har vi inget gig inbokat förrän den 8/12.

Sexy man

Jodå, här är den berömda bilden som igår utsåg mig till Sveriges sexigaste man. Oj oj oj...
Även i övrigt var det en fullspäckad dag med bland annat Markoolio-intervju, ett slags jobbmöte i Åtvid och ett bandbokarmöte på Palatset. Det sistnämnda ledde dessutom till att jag blir bjuden på AW på fredag...oj oj oj.

Tanneforsdagen

Oj oj oj...det börjar dra ihop sig mot årets höjdpunkt, nämligen Tanneforsdagen. I flera år har det ju funnits tankar på att anordna ett alternativ Tanneforsdag men det har runnit ut i sanden. Nu behöver jag få in lite nya, fräscha idéer, så kom med förslag på hur den alternativa Tanneforsdagen skulle kunna se ut.

Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

Var låg krogen, sa du?

Att döpa restauranger efter adressen de ligger på tycks bli allt populärare. Praktiskt om gästerna har svårt att hitta, men lite fantasilöst om det används för flitigt.

Fredsgatan 12 är en av landets finaste restauranger och startades 1994 av stjärnkockarna Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Laurent Tassel. Vart det ligger går inte att ta miste på, eftersom namnet på krogen är identiskt med gatuadressen. Men det är inte bara i huvudstaden som krögare döper sina restauranger efter adressen, det sker även här i Östergötland, och det känns som att det blir allt vanligare.

Att uppkalla en restaurang efter adressen den ligger på är långt ifrån något nytt fenomen, det har förekommit i alla tider. En klassiker i Linköping är exempelvis 43: ans gatukök som ligger på Nya Tanneforsvägen 43. Samma logik använder den lilla krogen 55:an som ligger på Ågatan. Ni kan säkert lista ut vilket gatunumret är…

Vill man skoja till det en smula kan man göra som Platå som tog namnet från den gatukorsning stället ligger vid – Platensgatan/Ågatan. Café Nybryggt i Norrköping har lyckats ännu bättre med sitt namn. Caféet ligger i korsningen Nygatan/Bryggaregatan vilket får sägas vara en väldigt passande adress för att skapa det klockrena namnet.

På senare år har allt fler krogar dykt upp som döper sig efter sin gatuadress. Kvarterskrogen Asken i Norrköping tog sitt namn efter kvarteret den låg i. Restaurangen har senare flyttat, men valt att behålla namnet. I Linköping har de senaste åren restaurangerna Strandgatan 2 och Ågatan öppnat, som ligger exakt på den plats som namnet antyder.

Bara i år har vi fått ytterligare två tillskott till gatunamnslistan. I Norrköping öppnades Trädgårdsgatan 3 i Delis gamla lokaler och på Platensgatan 5 i Linköping slog P5 Bistro nyligen upp portarna.

Och visst kan en krog heta som sin adress, men om det finns fler krögare där ute som går runt med planer på att starta nya restauranger bör de nog tänka genom namnen en smula. Det vore tråkigt om vartenda ställe i stan plötsligt bar namn efter sin postadress.

Dagens gay-sms


Tävling

Jag har fått två ex av Toni Holgerssons nya platta. Den ena ska jag behålla själv men den andra lottar jag ut. Bäst förslag på nedanstående fråga vinner.
Varför stavar Toni sitt namn med i och inte y?

På skiva: Agnes (Nolltretton, augusti)

Agnes
”Veritas”
Universal

Jodå, jag känner till hela bakgrunden kring Agnes från medverkan i ”Idol” till utlandssatsningen med ”Release me” och de internationella framgångarna som följt de senaste åren. Men det gör henne inte mer intressant som artist för det.
För problemet med artister som Agnes är att musiken bara är ljud. Det finns ingen historia, inget uppdrag, inget mål. Agnes har inget hon vill berätta om, inget hon måste få ur systemet. Hon tycker om att stå på en scen och sjunga, men hon har egentligen ingen orsak att göra det.
Fjärde skivan ”Veritas” fortsätter på den klubbstil som sattes på föregångaren ”Dance, Love, Pop”, men det finns lite för många mellantempolåtar för att det ska kännas som en riktig dansgolvsplatta.
Det låter internationell, kommersiell pop exakt som internationell, kommersiell pop brukar låta. Snyggt producerat såklart, om än lite fantasilöst och för få superstarka låtar som verkligen sätter sig.
Bäst tycker jag de smått 80-talsdoftande spåren är, som balladen ”One Last Time”, den elektroniskt pampiga ”Loaded” eller den mer studsigt glada ”Human Touch”. Men som sagt, det är ju bara ljud utan vare sig innehåll eller personlighet. Det finns inget på ”Veritas” som berättar det minsta om vem Agnes är. Eller också är det precis det det gör.


2/5

Kräftskiva

Oj oj oj...igår var det kräftskiva i Melskog. Förra året körde vi surströmmingsskiva och nästa år har vi bestämt att köra oktoberfest. Det är ju ett helt år dit, men lyckligtvis har jag en oktoberfest inbokad om en månad...

Fredag

Jodå, det blev en AW igår igen. Men nu får O´learys se till att öppna, deras AW är ju nämligen överlägset bäst i stan.
Sen skulle jag ha tag i kräftor och gick till fiskbutiken på hörnet. Med tanke på hur mycket jag gillar sjömat är det konstigt att  jag nästan aldrig handlar där. Därför bestämde jag där och då att detta ska bli en riktig skaldjurshöst. Eller vad säger du Bill?

Höstmys

 
Så här års brukar jag alltid sätta upp min P:sson-affisch för att komma i rätt höstmys-stämning. Och nu är det dags igen. Japp, nu är det uppe!

Queen

Jo Bill ringde och hade fått nån knäpp. Han hade sett nån dokumentär på tv om regalskeppet Wasa och blivit eld och lågor. Så vi drog upp till Stockholm för att gå på Wasa-museet.
Men vi kanske inte skulle ha tagit med oss den där bag-in-boxen, för vi kom aldrig iväg från rummet. Men en god hotellfrukost blev det i alla fall!

Lehmans fredagsfräckis

Mannen läser en bok i sängen med frun liggandes bredvid. Han börjar ta henne på musen.
- Åh, vill du ha sex?
- Nej, jag vill bara blöta fingret så jag kan vända sida...

På skiva: Linkin Park (Nolltretton, augusti)

Linkin Park
”Living things”
Warner

Redan när Linkin Park slog igenom i början av 00-talet kändes det som att hela nu-metalgrejen redan hade passerat sin topp. Band som Korn och Limp Bizkit hade fått sina genombrott flera år tidigare och förnyat metalgenren med bland annat rapinslag. När väl Linkin Park dök upp var nu-metalen en stil som förlorat sin fräschör och redan kändes hopplöst ute. Och nu har det alltså gått ytterligare ett decennium, vilket knappast gör hipphetsfaktorn högre.
Här på bandets femte skiva blir jag inte riktigt klok på vad de försöker åstadkomma. Musiken spretar mellan elektroniska loopar, rapmetal, popmelodier, lite vrålande, pianoklink och diverse knasiga infall. Det känns ostrukturerat och vilset, men även om låtarna i sig ändå överlag känns okej så är musiken som helhet väldigt daterad. Hade denna skiva kommit för tio år sedan hade de kanske kommit undan med det, nu blir det bara en stor gäspning.

2/5

Hektisk höst

Igår var jag i Norrköping igen och grejade bland annat med blomsteraffären ovan, jazzkvällar på Enoteket samt två författare, så nu är man inne i vardagshetsen igen.
Först kom sommaren och då tänkte man: vad skönt med sommar, nu ska jag hinna med allt det där som jag inte hunnit med under året.
Sen kom hösten och då tänkte man: vad skönt med höstlunk, nu ska jag hinna med allt det där som jag inte hann med i somras.
Men trots att jag försökt rensa min kalender verkar denna höst bli stressigare än någonsin. Bara de senaste dagarna har jag bokat in champagneprovning, Fexeus show, Flimmers filmfestival och en spelning på en Oktoberfest. Lägg där till alla Palatsetkvällar, skivinspelning med Bête Noire, kräftskiva, kulturnatt, 40-årsfest, julfest och en massa andra grejer och man kan konstatera att hösten är fullbokad redan i september.
Och nu ska visst bilen besiktas också...

Snygg-Johan

Det har kommit mycket frågor kring den där snygga gitarristen i Sonic Surf City i lördags. Han heter alltså Johan Söderhielm och kallas passande nog för Snygg-Johan. Han bor i Norrköping och spelar förutom i SSC även i Nifters och nystartade Haunted by Destiny. Och så gillar han tajta brallor.

Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

The Dictator

Förväntningarna är givetvis skyhöga när Sacha Baron Cohen ska följa upp mästerverken ”Borat” och ”Brüno”, och kanske är det just det som är den stora anledningen till att ”The Dictator” aldrig riktigt lyfter. Eller också är kanske Baron Cohens humor uttjatad. Eller också låg en ansenlig del av föregångarnas storhet i det halvdokumentära formatet.
Detta är mer av en traditionell komedi och handlar om en korkad diktator som avrättar folk på löpande band och försöker framställa kärnvapen. Under en resa till USA där han ska tala till FN blir diktatorn utbytt mot en dubbelgångare och hamnar istället bland ett gäng aktivister och en underhållande krock uppstår.
Efter en oroväckande tam inledning tar sig filmen under andra halvan. Trots att besvikelsen hela tiden ligger farligt nära är det trots allt en väldigt rolig film. Här finns humor som bara Baron Cohen kan göra – och komma undan med. Vissa scener och skämt är fantastiska, och han driver med såväl diktatorer och mellanöstern som USA och feminister. Inget är heligt för Baron Cohen, och just därför är han så bra.

4/5
----------------------------------------------------------------------
Hvidstengruppen

När tyskarna invaderade Danmark under Andra Världskriget valde den danska regeringen att samarbeta, men ute i landet bildades motståndsrörelser. En av dem grundades i byn Hvidsten där de hade till uppgift att ta emot olika försändelser med vapen och annat som engelsmännen släppte ned i fallskärmar på en mosse. Denna film bygger på den verkliga händelsen och skildrar dessa nattliga äventyr och den ständiga rädslan över att bli upptäckt.
Men detta är ingen actionspäckad krigsfilm utan ett ganska stillsamt och oglamoröst drama om hur helt vanliga människor på landsbygden dras in i ett krig som de inte valt att delta i. Och just att det handlar om veterinärer och värdshusvärdar, deras tvivel och vardagliga funderingar, gör att det blir mänskligt och begripligt. Vi har sett onda nazister på film så många gånger att vi blivit avtrubbade, men här finns en realism som beskriver situationen under kriget trovärdigare och mer nyansrikt än de flesta andra filmer på temat som jag sett.

4/5

King!

Jo Carro ringde och hade fått nån knäpp. Hon hade sett nån dokumentär på tv om regalskeppet Wasa och blivit eld och lågor. Så vi drog upp till Stockholm för att gå på Wasa-museet.
Men vi kanske inte skulle ha tagit med oss den där bag-in-boxen, för vi kom aldrig iväg från rummet. Men en god hotellfrukost blev det i alla fall!

Onsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen.
Här bor Snygg-Johan, Maria Dildon och Ögonbrynsfinskan.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Fexeus

Jag har två fribiljetter till Henrik Fexeus i Linköping 19/10. Säg till om nån av er är sugen att hänga på.

Dagens fynd på hallmattan

Kom en laddning skivor igen, bland annat Toni Holgersson och Timo Räserbajs. Och bra omslag på båda de två faktiskt.

På skiva: Turbonegro (Nolltretton, augusti)

Turbonegro
”Sexual Harassment”
Universal

Hank von Helvete är ersatt mot Tony Sylvester – Ja
Skitig, röjig jeansjackerock – Ja
Småjazzigt & mysigt – Nej

Nån har dragit ur gitarrsladdarna – Nej
Nionde skivan – Ja
Polerat och nyansrikt – Nej

Pang på utan tjafs – Ja
Kommer ge många radiohits – Nej
”Gamla” Turbonegro – Ja

3/5

Sugen på Flimmer

Filmnörd, någon? Jag har två gratispass till Norrköpings filmfestival Flimmer och kan således bjuda med mig en person. Dom gäller från VIP-festen den 4/10 och sen hela festivalen 5-14/10. Anmäl gärna intresse om du känner att det är nåt för dig.

På skiva: The Offspring (Nolltretton, augusti)

The Offspring
”Days go by”

I vanliga fall är jag inte överdrivet förtjust i amerikansk collegerock, men gubbarna i The Offspring har jag gillat sedan genombrottsalbumet ”Smash” från 1994. Lite orolig blir man dock när bandets nionde platta plötsligt dyker upp fyra år efter förra skivan. Man kan ju inte påstå att bandet varit särskilt hett på den här sidan millennieskiftet och medlemmarna, som inte var purunga ens vid ”Smash”, blir ju knappast yngre. Att Dexter Holland och de övriga killarna ska kunna vara punkiga och coola när de närmar sig 50 känns ju inte särskilt troligt. Men kanske har The Offspring lyssnat och lärt en del av kollegorna i Bad Religion för ”Days go by” låter oväntat pigg. Och The Offspring låter för övrigt mer Bad Religion än någonsin också.
Mestadels handlar det om rak punk med energi och attack, men singeln ”California cruising (bumpin´ in my trunk)” är riktigt skön och fortsätter bandets tradition av direkta radiohits i stil med ”Self esteem” eller ”Pretty fly (for a white guy)”.

3/5

Dagens gay-sms


Palatset Live!

Igår var det premiär för Palatset Live och det blev en trevlig kväll med bra band och mycket folk man kände. Det var skapligt med publik men vi hoppas på lite mer när konceptet har satt sig och folk har börjat lära sig vad Palatset Live är.
Saturdays Heroes inledde och gjorde en kanonspelning. Jag hoppas verkligen dom får ett rejält genombrott snart, jag tror inte folk riktigt har fattat än hur bra dom är. Direkt efter spelningen bokade vi dom till Juldagen också, ihop med Captain Jacks Army.

Sonic Surf City var också svinbra. Bra låtar och roliga att se på. Faktiskt det bästa jag har sett dom.

Tre O Comp tände inte riktigt till som jag hade trott men gjorde ändå ett helt okej gig.
 

Premiär för Palatset Live

Ikväll drar Palatset Live igång. Det ska bli spännande att se hur det går. Jag hoppas ju på att det blir mycket folk, kul stämning och bra konserter så att vi kan fortsätta även i vår.
Och än så länge verkar det lovande. Bra band och stort intresse på Facebook. Corren recenserar och Nolltretton tar vimmelbilder. Dessutom kommer kvällen att filmas!

Fredag i Limpan

På nåt märkligt sätt har The Champ blivit hetaste lunchstället i stan. Igår var det kö ut på gatan!
Jag och chefen skulle egentligen ha lunchat där men det var för lång väntetid så vi gick till ...Lagerbladet!
Det var var första gången jag var där, och vad ska jag säga? Det är typ en skolbespisning.
Men lite stekt strömming går ju alltid ner...

Några timmar senare hamnade jag och Rimås på AW på NY Legends, så nu kan aw-säsongen sägas vara igång på allvar. Nästa fredag kör vi nog igen.

På vägen hem svängde jag förbi Palatset och kollade in hur det gick för The Producer när han fixade i ordning inför lördagens spelning. Och det såg bra ut...
 

BBM

Igår hade jag, Peter och The Producer bandbokarmöte. Egentligen var det mest ett svepskäl för att The Producer skulle lura till sig flytthjälp, men efter några öl glömde jag det och var glad igen.
Nu är även metalkvällen 6/10 klar. Det blir Nifters, Everlone och ett tredje band som presenteras i dagarna. DJ blir the one and only Bobby Ho.
Nu är i princip hela hösten klar och det är dags att börja blicka fram mot våren. Kom gärna med förslag på band ni vill se.

Lehmans fredagsfräckis


En man får äntligen sitt recept på Viagra och hämtar snabbt ut pillren på apoteket. Ivrig att testa så tar han ett piller så fort han kommer hem, och sätter sig och väntar på att frun ska komma hem från jobbet. I sitt upphetsade tillstånd glömmer han dock förpackningen öppnad på bordet och familjens papegoja äter upp över hälften av pillerna! När han ser resultatet får han panik, grabbar tag i fågeln och stoppar in den i frysen för att kyla ner den lite. Olyckligtvis börjar viagran verka precis som hans hustru kommer hem, och först flera timmar senare kommer han ihåg papegojan. Han springer för att titta i frysen, beredd på det värsta, men hittar fågeln sittande i frysen häftigt flåsande, drypande av svett och fullständigt utmattad.
- Vad hände? frågar mannen. Du var där inne i flera timmar och ändå är du inte bara vid liv, utan svettas som en tokig?
Papegojan flämtar:
- Du grabben, har du någonsin försökt bända isär benen på en djupfryst kyckling?

Radio Tobi

Igår var jag med i P4 och pratade lite om Palatset Live.
Här kan ni lyssna (jag kommer in en kvart in):
 

BN på Kulturnatten

Nästa spelning med Bête Noire är under Kulturnatten (29/9) i Norrköping. Spelplats är Café Strykjärnet i Arbetets Museum och preliminär speltid är 21.00.
 
Ända sedan jag såg Misty lira på Café Strykjärnet under Kulturnatten 2008 har jag velat spela där, och nu är det alltså dags. Dessutom har Misty återförenats och kommer att spela på Bagarstugans brasserie klockan 16.30. Vilken kväll det kommer bli!

BBM

The Producer ringde och föreslog ett bandbokarmöte idag.
-Tjoho, skrek jag och visualiserade för mitt inre hur det skulle bjudas på öl i mängder.
- Är det säkert att du kan? Du har inget annat för dig, frågade The Producer.
- Jag har hur mycket tid som helst, skrek jag upphetsat men började medan jag sa det ana ugglor i mossen. Och mycket riktigt. Det visade sig nämligen att jag innan mötet är tvungen att hjälpa honom flytta massa skit från studion. Tydligen hade han även lurat Pata med samma fint, vilket indikerar att det inte är lite grejer vi ska bära. Jäkla producer...

Dagens gay-sms


True blood

Var och lämnade blod igår igen, men mår sämre och sämre över det. Man måste ju ljuga hela tiden!
Först ljuger man när man ska svara på de där frågorna: "har du haft sex med en ny partner det senaste halvåret?", "har du rest utanför Europa sedan förra blodgivningen?" och inte minst "känner du dig för närvarande fullt frisk?".
Sen ljuger man för att slippa järntabletterna ("jag har kvar en massa hemma", trots att man inte tagit hem några de fem senaste åren...).
Och sen ljuger man om fikat, för att kunna ta mer.
 
Vad är det för sjukvård vi har när man tvingas bli en lögnare för att göra sin plikt!?

Dagens fynd på hallmattan

Då och då dimper det ner post från LiU:s alumninätverk med olika inbjudningar. Det var ju fem år sen senast som jag läste på universitetet, och då bara fristående kurser, men fortfarande hör de av sig av nån anledning. Den här gången gällde det en serie föreläsningar och flera, bland annat en med Martin Kylhammar, lät intressanta. Problemet är att man måste ta sig upp till universitetsområdet, vilket knappast lockar till spontanbesök. Det är väldigt synd överlag att universitetet, inte bara geografiskt utan på alla sätt, är så isolerat från staden i övrigt. Det skulle behövas mer delaktighet av den akademiska världen inom den lokala kulturen, idédebatten, politiken och det allmänna offentliga samtalet.

Tävling

I lördags träffade jag musikern Roland Engdahl och fick två av hans skivor som jag lyssnade på i bilen till Norrköping igår. Nu kan den ena bli din. Gör så här:
1. Svara på frågan: Från vilket årtionde härstammar hans frisyr?
2. Klipp dig som Roland och skicka in en bild
Den som svarar rätt på frågan och är mest lik Roland vinner skivan "Personligt".

Dagens gay-sms


På skiva: Florida (Nolltretton, augusti)

Flo Rida
Wild Ones
Atlantic

Det är en jäkla tur att man inte översätter amerikanska raptexter till svenska. Det skulle förmodligen bli oerhört pinsamt. Flo Rida öppnar sin nya platta med låten ”Whistle” där han förklarar hur tjejen ska bära sig för att ”blåsa i hans vissla”, följt av en fånig visselslinga.
Som svensk har man dock förmånen att inte behöva tänka på vad som sjungs och tur är väl det. För Flo Rida kan mer än att bara flåsa fram övertydliga snuskigheter. Redan i andra spåret ”Wild ones” ihop med Sia höjer han ribban(!) och får till en svängig dansgolvshit. Sen verkar han få upp flåset, för klubbsvänget fortsätter även i sköna ”Let it roll” och skivan har ytterligare ett gäng starka låtar. Tramsiga ”Sweet spot” ihop med J.Lo stör jag mig dock på, där är Flo Rida tillbaka med sina banala, pubertala texter och musiken är heller inget vidare.
Men i sina bästa stunder är Flo Rida riktigt vass på att pumpa upp låtar nånstans mellan pop, r´n´b, soul och hip hop som får nattklubbarna att lyfta. Det visar han här på sin tredje fullängdare, som bildar en kort, intensiv helhet av partystämning.


4/5

Musikkrönika (Nolltretton, augusti)

Sjung om du är glad att vara gay

 

Homo- och bisexuella personer har genom historien stått för en oproportionerligt stor andel av den bästa popmusiken, ändå envisas gayvärlden med att lyssna på stinkande schlager. Det är dags för landets HBTQ-are att skärpa till sig och återta musiken.

 

I maj anordnades Norrköping Pride och nu i början av september är det dags för Kärleksparaden i Linköping. Det finns många anledningar att delta i de evenemangen men musiken är knappast en av dem, för det finns ingen rörelse som misshandlat sitt kulturella arv lika mycket som gayrörelsen.

 

Att studera den moderna musikhistorien är i mångt och mycket som att studera gaykulturens framväxt. Oproportionerligt många av de stora artisterna har varit queer på ett eller annat sätt. Listan är oändlig: Rob Halford, Little Richard, Elton John, Freddie Mercury, Eva Dahlgren, Loreen, Michael Stipe, Army of Lovers, Linda Perry, Erasure, Pet shop boys, Scissor Sisters, Boy George, kd Lang, George Michael, Marc Almond...puh, jag kan fortsätta i all evighet.

 

Så när Tom Robinson sjöng “Glad to be gay” på London Gay Pride Parade 1976 var det inte bara han själv som sjöng gaylivets lov utan halva musikervärlden. Men samtidigt som gayartister levererar musikalisk milstolpe efter musikalisk milstolpe undrar man vad gaypubliken sysslar med. Där frodas tvärtom den dåliga musiksmaken. På gayklubbar och andra samlingsplatser är det knappast Melissa Etheridge, Kevin Rowland och Anthony and the Johnsons som står högst i kurs utan Melodifestivalbidrag, Peter Jöback och musikallåtar. Det vill säga: något av den sämsta musik som går att uppbringa.

 

Tittade man på artistutbudet under Stockholm Pride i somras var det bara att ta sig för pannan och sucka djupt. I programmet hittade man namn som Kikki Danielsson, Wizex, Sean Banan och Amy Diamond. Varför boka usla, straighta artister när det finns bra band som Bloc Party, Vampire Weekend, Sigur Ros, Grizzly Bear, The Magnetic Fields, Xiu Xiu och The Hidden Cameras med medlemmar som dessutom är gay?

 

Men kanske krävs det straighta ögon för att till fullo uppskatta gaylivets tjusning? Det var först när Richard Wolff samarbetade med Stefan Sundström som Sverige fick en äkta gaylåt av klass. Med fantastiska rader som:

”Jag blev botad från mina grubblerier med en handgriplig terapi/ Till sist fick jag svaret på gåtan vad som kan rymmas i ett par jeans”

är ”Vackra pojkar, vackra män” ett mästerverk, som genom sin välformulerade frispråkighet sätter ribban för hur bra bögpop ska låta.

 

Så för Guds skull, alla gays därute. Ni sitter på en fantastisk låtskatt och ändå väljer ni att hylla artister som Babsan, Andrés Esteche och After Dark. Skärp er!

 

 

Snart dags för Palatset Live

På lördag är det premiär för Palatset Live. DJ är Peter "Biffen" Karlsson (LHC/Chez Suzy), banden är laddade och förköpen har börjat gå åt. Vill man vara säker på att komma in (Palatset tar ju bara in ca 150 personer) bör man knalla iväg till Bengans eller Palatset och köpa sig en biljett i förväg, de är dessutom tio spänn billigare än i dörren (om det finns några kvar).

Lördag i länet

Igår var jag ute och for lite. Jag började dagen med att besöka Falerumsdagen som kanske inte var så jätteintressant men faktiskt bättre än jag trodde.

Sen drog jag till Askeby där de också hade lite festligheter. Det är ju Östgötadagarna nu så det händer ju en massa grejer den här helgen. Bland annat sjöng Åsa Sjöberg i Askeby.

Sen hamnade jag på Flygvapenmuseum där Antikrundan var på besök. Kan inte påstå attjag brukar se programmet överdrivet ofta, men det är ju ett intressant och lärorikt program och det var kul att besöka live.

AW på Legends

Igår var det AW-premiär på N Y Legends. Bröderna Rimås och lite annat löst folk dök upp och det blev som vanligt trevligt. Men nästa fredag börjar O´learys med sin AW efter ombyggnaden och då är vi nog tillbaka där igen...

På skiva: Maroon 5 (Nolltretton, juni)

Maroon 5
”Overexposed”
Interscope/Universal

Jag bilade två veckor i Kanada förra året och på bilstereon dök det ständigt upp en svängig låt med titeln ”Moves Like Jagger” som var omöjlig att motstå. Snart fick jag reda på att det var Maroon 5 som gjort den och började skämmas. Maroon 5 får man ju inte tycka om, det är ju snudd på tjänstefel. Men när jag rullade in i Quebec city och låten ännu en gång dök upp i högtalarna gav jag fan i allt och erkände: jag är nu en Maroon 5:are.
På det nya, fjärde albumet är bandet åter tillbaka i den halvtråkiga poprock man spelade innan hiten med ”Moves like Jagger”. Några gånger försöker man upprepa konceptet och närmast kommer nog bandet i halvkonstruerat svängiga ”Lucky strike”, men något spår som ska kunna bli samma superhit har jag svårt att hitta.
Istället minns jag varför jag inte var något Maroon 5-fan innan Jagger-tiden. Musiken låter för mesig, för trist och för intetsägande. Det är för kliniskt producerat och för opersonligt framfört, det hade behövts lite av Mick Jaggers juckande skrev för att få lite liv i detta.


2/5

RSS 2.0