Nytt på DVD (Nolltretton, maj)

Shutter Island

Även Scorsese har tydligen sina fläckar. För även om detta är en film som har en hel del på pluskontot (snyggt hantverk, fantastiska miljöer, Leonardo DiCaprio med mera) så finns det även en hel del på minuskontot. Personligen har jag svårt för Sir Ben Kingsley, och Max von Sydows roll känns som en parodi. Historien blir lite rörig, vilket visserligen delvis är meningen, men den berättas inte heller så effektivt som den skulle kunnas.

DiCaprio spelar en US Marshall (Teddy) som åker till en enslig ö med en märklig psykvårdsanläggning. Han och hans kollega ska utreda ett fall med en patient som flytt från en låst cell. Det blir svårare än de trott eftersom läkarna verkar motarbeta dem, kanske för att dölja de tvivelaktiga experiment som verkar pågå på ön? Själv drabbas Teddy av konstiga drömmar och minnesbilder från sin tid som soldat under andra världskriget och börjar tvivla på sitt förstånd. Det verkar finnas en koppling mellan hans frus död och vad som försiggår på ön, och till slut uppenbarar sig sanningen.

3/5
---------------------------------------------------------------

The Answer Man

Jeff Daniels spelar Arlen Farber, en författare som skrivit boken ”Jag och Gud” där han ger svar på alla livets stora frågor. 20 år efter den världsomspännande boksuccèn lever han ett tillbakadraget liv men betraktas fortfarande som ett slags helig guru som har svar på allt.

Att han inte sitter inne på alla svaren märker han när han först träffar en ung bokhandlare med alkoholproblem och sedan en ensamstående mamma som är kiropraktor, där Arlen hamnar efter att ha fått ryggskott.

Efter att ha varit en sur enstöring börjar Arlen sakta bygga upp en vänskap med killen och en romantisk historia med kvinnan, och han märker att livets stora sanningar inte alltid går att sammanfatta i tvåradiga floskler.

”The answer man” är en småtrevlig romcom, men inte mer. Den känns präktig, badar inte direkt i romantiskt skimmer och man vet inte om man ska gilla eller ogilla Arlen. Filmen sabbar absolut inte din dag, men manuset hade kunnat vässas en bit ytterligare.

2/5


Lika som bär #80


Mats Alm & Jens Assur

Hamnfestivalen


Hamnfestivalen i Linköping är på många sätt en katastrofal festival. Skit samma, Bête Noire lirade där igår och gjorde en i mitt tycke riktigt bra spelning. Är det nån som har bilder därifrån kan ni gärna mejla dem till: tobi_katoy@hotmail.com


Bildspecial


På allmän begäran: Kaj Kindvalls orre!

Gig igår


Igår lirade Bête Noire på Konserthuset. P4 spelade in och kommer sända senare. Giget gick bra men inramningen gjorde att det inte direkt blev något partyläge.
Ikväll känns det dock som det kan bli lite raj-raj. Vi kör på Lilla scenen (den närmast stan) på Hamnfesten klockan 22.15. Fri entré, bara att komma dit och ta en öl i öltältet och lyssna på Bête Noire.

På skiva: Petter & The Pix (Zero, maj)

Album

6/10

 

Petter & The Pix: Good as Gold

Despotz Records/Playground

 

Petter är brorsa till ena halvan av den världsberömda producentduon Bloodshy & Avant, men det är knappast några Britney Spears-hits vi hör här på bandets andra skiva. Istället handlar det om en slags avig indiepop som är tokglad, dyster, charmig och svår på en och samma gång. Medlemmarna har kopplingar till bland annat Múm, Lykke Li, El Perro Del Mar och Taken by Trees, men Stockholmsbandet låter inte direkt som dessa utan har mutat in ett eget område.

Man hör spår av såväl 60-talspop och 90-talsindie men trots att man blandar stillsamma gitarrvisor, dragspel och stundtals rockigt röj låter det inte splittrat utan eget och annorlunda. Inte superbra men tillräckligt för att få stanna kvar i skivhyllan.


AW på La Uva #2


Ojdå. Hamnade visst på La Uva igår igen, ihop med Lina - denna fantastiska kvinna!

Lehmans fredagsfräckis

En liten 12-årig kille, som släpade på en tillplattad död groda kopplad i ett snöre, gick in på horhuset i den lilla byn. Han sa till bordellmamman:

- "Jag vill ha sex med en av tjejerna. Jag har pengar och går inte härifrån förrän jag har fått det jag vill ha!" Bordellmamman, som struntade i alla moraliska värderingar, funderade faktiskt en liten stund, men sa sedan:

- "OK då, välj ut en av mina flickor."

Han frågade:

- "Har någon av dem någon sjukdom?"

Bordellmamman svarade naturligtvis "Nej", men pojken påpekade:

- "Det snackas om att alla som varit med Lisa har blivit tvungna att ta en spruta efteråt. Så det är henne jag vill ha!" Eftersom pojken var så beslutsam och dessutom faktiskt hade pengar, så fick han som han ville.
Han gick in till Lisa, släpande på sin döda groda. Tio minuter senare kom han ut, fortfarande med grodan i släptåg. Han betalade och var på väg mot ytterdörren, när bordellmamman frågade:

- "Varför valde du den enda av mina flickor som bär på en smittsam sjukdom?" Han svarade, om än lite motvilligt:

- "Jo, ikväll när jag kommer hem så skall mina föräldrar gå ut på restaurang och lämna mig hemma med barnvakten. Hon kommer att ha sex med mig, för hon gillar små pojkar, så jag kommer att smitta henne. Senare kommer min farsa att skjutsa hem henne, och ta sig ett nyp på vägen, så då får han samma sjukdom.

När han kommer hem igen så kommer han att spänna på morsan, och i morgon knullar hon som vanligt med brevbäraren."

- "Och det är DEN jäveln jag vill åt, för det var HAN som körde över min groda!"


Veckans omslagspojke


Hoppsan! Hamnade visst på framsidan på gårdagens Extra Östergötland.

Ändrad speltid för Bête Noire


Bête Noire spelar som bekant på P4 Live i Linköpings konserthus på fredag 28/5. Vi har dock fått ändrad speltid och nu är det 22.00 som gäller.

Zeijlon spelar också. Hans tid är 19.00 på lördag 29/5.

Visualiseringscenter i grannstan


Igår var jag på pressvisning av Visualiseringscenter i Norrköping. Dit tycker jag ni ska gå, det var svincoolt. Kolla exempelvis in filmen "Allt vi är" som tar oss från Universums utkant in till dom minsta kvarkarna.
Jag tog även en bild på min näthinna, den ser ut så här:

Torsdag i Norrköping


Tro´t eller ej, men idag är jag i Norrköping och jobbar igen.
Här har tobaksaffärsinnehavare storhetsvansinne.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Vi samarbetar i trafiken - jo, jag tackar!


Kan meddela att trafikpolisen är ute denna vecka och hårdkollar bilister. Själv åkte jag utan bilbälte från Blodgivningen och hem och blev stannad.
Vad kostar det då att inte ha fegsnöret på sig? Jo, det kan jag berätta: 1500 spänn!

Lustans klara för Forever Young


Nu börjar det likna något! Lustans Lakejer är klara för Forever Young-turnén som kommer till Linköping 6/8.

Övriga artister:
Reeperbahn
Alphaville
Ultravox
Howard Jones
Jakob Hellman

Tidernas turnépaket - får ej missas!

After work på La Uva


Igår tog jag en after work på La Uva, ett av mina favoritställen i Norrköping. Kan verkligen rekommendera deras AW: en corto (en liten öl) och en tapas för 20 kr.
Provade fyra olika tapas som alla var lika goda.
Jag provade även några somriga drycker:
*Tinto de verano = rödvin, fanta, is. Påminner om sangria.
*Clara = öl och fruktsoda. Lite smaklöst, jag föredrar dom nog var för sig.
*Calimucho = vin och cola. Godare än vad det låter, påminde nästan om glögg.

Bête Noire spelar på Hamnfesten


Lördagen den 29/5 spelar Bête Noire på Hamnfesten i Linköping. Tid: 22.15
Hemsida: http://www.hamnfestival.se/

Onsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen och jobbar.
Här finns Galne Gunnar på riktigt. Och får vara med i tv.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Måndag i Åtvid


Var i Åtvid igår och satte bland annat upp SGG-affischer. Vi hamnade granne med dessa två affischer...

Tisdag i Norrköping


Idag är jag åter och jobbar i Norrköping.
Där har caféerna såna här reklamskyltar.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

På skiva: Kasban (Zero, maj)

Album

6/10

 

Kasban: Nåt som bankar

Bonjour Recordings

 

Den här Göteborgskvintetten har några saker på pluskontot: dom sjunger på svenska, dom spelar en slags trevlig mjukpop och spelar musik som skiljer sig lite mot annat man hör. Mespop på svenska är ju en ganska ovanlig genre, så här direkt kommer jag bara att tänka på [Ingenting]:s första skiva, Ulf Sturesson, Lasse Lindh och kanske Love Olsson. Kasban låter inte direkt som någon av dessa men kanske som en mix av namnen ovan.

En skillnad är att de nyss nämnda namnen, förutom Love Olsson, är stora personliga favoriter och Kasban har i mitt tycke en bit kvar till deras nivå.

På sin andra fullängdare levererar bandet känsliga sånger i gränslandet mellan visa och pop men jag har svårt att uppbåda den riktiga entusiasmen. Jag gillar det jag hör men varken texter eller låtar bränner till på allvar i mitt hjärta.


Säsongens sista Pub Grebo


På onsdag är det sista Pub Grebo för våren.

Datum:
den 26 maj 2010
Tid:
19:00 - 22:00
Plats:
Klockaregården Grebo

Lyssna på CIA som spelar och underhåller, drick öl, cider, vin och käka popcorn eller en ölkorv! Det finns även alkoholfria alternativ!
Medlemsskap i Hembygdsföreningen 100 kr/hushåll eller 75 kr/enskild.
Kan betalas på plats!!

Välkomna!


"De överflödiga" ute!


Igår blev Bête Noires nya skiva "De överflödiga" helt klar. Vårt största hardcorefan Patriotelsson fick även denna gång det första exemplaret direkt från skivpressarna. Han blev så lycklig att han inte bara betalade de 40 kronorna skivan kostar utan slängde även med lite bacon, korvbröd, kaviar, hamburgare och smör i ren eufori!

Från och med idag kan man köpa skivan på Skivlagret i Linköping. Man kan även beställa den genom att mejla tobi@betenoire.se eller köpa den på några av våra spelningar:
28/5 Konserthuset, Linköping
29/5 Hamnfesten, Linköping
4/6 Nationernas Hus, Linköping

På skiva: Trevolt (Zero, maj)

Album

6/10

 

Trevolt: I all hast

Helptown Records

 

Kan man spela snärtig punk om en i bandet jobbar med att teckna Bamse, en annan är Robinsondeltagare och den tredje jobbar på en statlig myndighet? Ja, tydligen.

Punktrion Trevolt släppte nyligen sitt debutalbum där de spottar ur sig fräna punktexter på skånska. Det låter tungt men är ändå rätt lättlyssnat, när de fläskar på med ilskna gitarrer, smattrande trummor och ett sjujäkla tempo. Och den höga energinivån som utmärker plattan från början till slut och är en av bandets styrkor är också trions svaghet. Det blir lite enahanda och jobbigt att lyssna på 17 spår som går i 180 hela tiden. Några andningspausar hade varit vänligare för örat och lyft fram låtmaterialet bättre.


Årets SGG-affisch


Ja, såhär blev då årets SGG-affisch. Dansbandsvarianten alltså, det finns ju även en i samma stil som hemsidan.
Snygg va?!

På skiva: Steget (Zero, maj)

Album

6/10

 

Steget: Förändrar allting

Red Top Recordings

 

Äkta kärlek känner jag inte till vare sig i verkliga livet eller i musikalisk form, men så heter i alla fall den duo som Matilda Sjöström är med i. Kultiration har jag dock koll på, och där hittar man Nils Dahl till vardags.

Tillsammans bildar Göteborgarna Matilda och Nils pianopopbandet Steget som nu släpper sitt debutalbum. Till stor del handlar det avskalade sånger där röst och piano gör grovjobbet, men man fyller ut här och där med kör, slagverk, trummor, stråkar och annat. Emellanåt blir jag smått förförd, dessvärre sitter jag lika ofta tämligen oberörd. Och det beror främst på sången och texterna. Musiken mejslar i sin enkelhet fram snygga melodier men rösten är svajig och texterna växlar mellan allmängiltigt intetsägande och floskelfyllt pingstkyrkopräktiga. Med en Annika Norlin vid mikrofonen hade detta kunnat bli riktigt bra, nu sitter jag istället och retar mig på att de ofta strålande låtarna inte får blomma ut som de skulle kunna göra.


Bête Noire spelar på P4 Live i Konserthuset


Fredagen den 28/5 spelar Bête Noire i Linköpings Konsert & Kongress. Speltid: 23.00
P4 Live spelar in. Fri entré.
Mer info: http://www.arenabolaget.se/calendar.asp?id=556

Anttila på L´Orient


Tror ni inte jag hamnade på L´Orient i torsdags igen. Egentligen hade vi en "thailändsk afton" med besök från just Thailand men plötsligt befann vi oss på L´Orient och glodde på Kristian Anttila. Aguson var förresten ett av förbanden.


Nya favorithaket


Restaurang Ros på Klostergatan har inte bara stans trångaste uteservering, dom har en god tapastallrik också. Jag och Rimmet hängde där igår och konstaterade att det är vårt nya favorithak.

På skiva: Lucknow Pact (Zero, maj)

Album

6/10

 

Lucknow Pact: Open your arms

Hej musik!/Playground

 

Svår att förälska sig i, omöjlig att hata. Så kanske man bäst beskriver Göteborgsbandet Lucknow Pacts musik. Det handlar om mjuk, stämningsbyggande vemodspop som kombinerar dysterhet och värme på ett förtjänstfullt sätt. Lätt att tycka om alltså, det kan inte finnas någon därute som kan må dåligt av detta. Å andra sidan är musiken lite för svävande och luddig i kanterna för att man ska ställa sig upp och jubla. Mer spännande än så är inte musiken, och mer spännande än så blir inte denna recension.


Lehmans fredagsfräckis

En man uppsökte en psykiater och sa att han trodde att han höll på att bli besatt av sex. För att undersöka saken visade psykiatern honom en bild av ett får och frågade vad det fick honom att tänka på.

- Sex, svarade mannen.

Psykiatern visade honom ett fotografi av en gummistövel och frågade vad det fick honom att tänka på.

- Sex, svarade mannen.

Nu visade psykiatern honom en bild av ett vattenfall och frågade vad det fick honom att tänka på.

- Sex, svarade mannen.

Psykiatern tog fram ett fotografi av en ananas.

- Och det här då?

- Sex, svarade mannen.

Psykiatern la med en suck ifrån sig bunten med fotografier och sa:

- Det verkar onekligen som att du är besatt av sex!

- Är jag? sa mannen. Det är ju du som visar en massa snuskiga bilder!


Nu är det nära!


Var uppe hos Jürgen Krado aka The Producer igår och fixade till slutmixen på "De överflödiga". Nästan. För jag gjorde något "förbjudet" och råkade sabba Bills favoritdetalj, nämligen sista tonen på sista låten. Varpå jag åkte på en utskällning utan dess like!

Hur som helst...när jag kom hem och skulle fläska på plattan märkte jag att min stereo som krånglat ett tag vägrade spela upp skiten. Och datorn har så dåligt ljud, så vad göra?
Det fick bli bilstereon. Men eftersom jag ville fläska på rejält var det inte så passande att vara på parkeringen så jag åkte iväg till Torvinge industriområde och lyssnade. Och där satt jag i två och en halv timme (varav en halvtimme var Bills utskällning), så nu har varenda detalj nagelfarits och slutsatsen blir:
OJ OJ OJ!!! Tio, tio, tio poäng från alla domare!!!

Linköpings billigaste öl?


Tog en Veckans öl på finsmakarkrogen Skeppet igår. 19 spänn gick den på. Är det månne stans billigaste öl eller vet nån var det är billigare?

Docenterna på g med nytt


Som ni vet har vi bokat Docenterna till SGG. Och den 26/5 släpper de nya EP:n "Vanligt folk".

Docenterna 2010
Energi, starka melodier, och träffsäkra texter och en viss distans som man också kan kalla humor –  är det karakteristiska drag som följt Docenterna genom åren och som fortfarande präglar Docenterna. Under 2010 gör bandet en satsning som de kallar ”Projekt 2010” Under året kommer tre fyrspårs-EPn att ges ut och Docenterna kommer att i perioder turnera över hela Sverige.

Först ut i serien av plattor är ”Vanligt Folk”, fyra sommardoftande låtar som släpps den 26 maj.

Här kan du lyssna på EPn: http://docenterna.se/vanligtfolkslyssna.html

www.myspace.com/docenterna

Docenterna:
Joppe Pihlgren, sång, gitarr
Kricke Pihlgren, trummor
Larry Lövgren, bas, sång
Idde Schultz, sång, gitarr, klaviatur
Jon Jefferson Klingberg, gitarr, sångFalco - The Spirit Never Dies

Efter Falcos död kom en tredje Jeanny-låt, nämligen "The Spirit Never Dies (Jeanny Final). Också den är riktigt bra.

Full mitt i veckan!


Upptäckte precis en märklig sak. Årets Hultsfredsfestival som arrangeras 7-9 juli hålls från onsdag till fredag. Ingen lördag alltså!???!!!!
Jättekonstigt tänkte jag först. Andra tanken var: men det spelar väl ingen större roll, egentligen? Och tredje tanken: fan, det är nog ganska bra när jag tänker efter.
Är man ledig kan man lika gärna åka på festival mitt i veckan och på helgerna anordnas så mycket andra lockande saker. Själv har jag ju tänkt att åka på "Munken in the park" så det passar ju perfekt.

På skiva: The Divine Comedy (Zero)

Album
8/10
 
The Divine Comedy: Bang goes the knighthood
Divine Comedy Records

Jag hyser en enorm förtjusning för croonern som musikgenre och av samtida artister är det få som fyller den rollen bättre än Neil Hannon med sitt nordirländska band The Divine Comedy.
Precis som många andra upptäckte jag honom 1996 med mästerverket ”Casanova”, men redan två år senare med ”Fin de siècle” började jag tappa intresset en smula. Några enstaka fullträffar kunde inte hjälpa plattan att nå upp till mina högt ställda förväntningar. Historien upprepade sig med de efterföljande skivorna och när ”Bang goes the knighthood” plötsligt damp ner efter fyra tysta år mindes jag plötsligt hur mycket jag tyckte om den eleganta popdandyn. För ”Bang goes the knighthood” är en riktigt stark återkomst. Det är den jämnaste och förmodligen bästa plattan sedan ”Casanova” och jag tycker faktiskt nästan att den är i samma klass.
Här saknas bottennapp men riktiga toppar är det däremot fullt av. ”At the indie disco” är en referensfylld pärla där Hannon namedroppar band som Blur, The Cure och – till min förtjusning – Wannadies. Stompiga ”The complete banker” har en charmig refräng, ”Neapolitan girl” har ett mjukt driv och en slags Medelhavskänsla som man måste gilla och ”The lost art of conservation” gungar fram skönare än något annan jag hört på länge. I övrigt är det högstämda, pampiga, dramatiska sånger med stråkar, fantastiska storbandsarrangemang och Hannons gentlemannasång fram till slutlåten ”I like” som mest känns som ett rent lyckopiller.
Texterna är fyllda med humor, pricksäkerhet och snygga formuleringar, vilket var exakt det som saknades under The Divine Comedys 00-talsskivor.

Mera Falco

Jag nämnde den fantastiska Falco häromdagen och det finns ju faktiskt en uppföljare till dunderlåten "Jeanny", nämligen "Coming home (Jeanny part II)". Inte riktigt lika bra, men helt okej.

Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen.
Här har polisen en glasskiosk som personalmatsal.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Måndag i Norrköping

Idag är jag och jobbar i Norrköping igen.
Här är två restauranger med i nya säsongen av "Kniven mot strupen".

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

"De överflödiga" snart ute


Snart, snart går det att få tag i Bête Noires nya EP "De överflödiga".
Låtordningen ser ut som följer:
1. Ingen man är en ö
2. Förbjudet
3. Andra mannen
4. Vi som blev kvar

Nästa livespelning är i Linköpings Konsert & Kongress den 28/5.
P4 spelar in, det är gratis inträde och Bête Noire spelar 23.00 - 23.45.

Vill ni förhandsbeställa ett ex av "De överflödiga" går det bra att mejla till tobi@betenoire.se

Stå upp tragedi


Igår blev lite oväntat en höjdardag. Jag kollade in Rimås & Anns nya lyxvåning (med tillhörande vin och supé...och vin). Svackan kom när jag gick till Sagateatern och såg LKPG Ha Ha feat. Ankan.
De lokala stå upparna har jag sett förut och dom var inte speciellt roliga nu heller...tror faktiskt inte jag skrattade en enda gång. Huvudnumret Anders "Ankan" Johansson var bättre men inte heller särskilt rolig.
Vilken tur att man känner Rimmet & Ann så man kan gå dit och dricka vin på deras balkong efter en sådan föreställning.

På skiva: The Radio Dept (Nolltretton, april)

The Radio Dept.

”Clinging to a scheme”

Labrador

 

Lundabandet The Radio Dept. är förmodligen det svenska band som blivit mest omhuldat av musikpressen under 00-talet. Bandets skivor har hyllats hejdlöst och särskilt debuten ”Lesser matters” från 2003 hamnat på listor över millenniets bästa skivor och liknande. Med sin shoegaze-framtoning, sin benhårda indieattityd och ”svåra” ljudbild har Johan Duncansson och hans band träffat helt rätt på den nerv som får popjournalister att gå upp i brygga.

Nu är det fyra år sedan förra plattan ”Pet grief” och den utveckling som märktes där fortsätter här på tredje plattan. Man har tonat ner de distade gitarrerna, white noise-skränet och det medvetet krävande och gått mot en mjukare, mer drömsk och svävande ljudbild. Även om man drar åt det baleariska hållet låter det dock fortfarande The Radio Dept.

– Vi ville göra en arg och glad skiva som vanligt. Låtarna på ”Clinging to a scheme” är inspelade väldigt snabbt, det var något vi eftersträvade. Direkthet. Efter att ha repat och jobbat med en låt i några timmar eller under en dag så övergav vi den och gjorde en ny om vi inte blev färdiga, förklarade Duncansson när jag nyligen intervjuade honom och avslöjade även att man skrotat runt 120 låtar till skivan.

The Radio Dept. har alltid haft min fulla respekt, men jag har aldrig blivit helt däckad av bandet. Fast i låtar som ”Never follow suit” är det nära. Detta är nog bandets mest tillgängliga skiva och kanske även deras bästa.

 

4/5


Falco dör aldrig

Har Falco-filmen hemma och funderar på att se den ikväll. Har dock märkt på senare tid att det är väldigt många som inte har en aning om vem han var. Jag har pratat om superhiten "Jeanny" och hur den är en av världens bästa låtar och folk står som fågelkolkar. Videon är kanske ingen höjdare men låten - herregud, låten!

På skiva: Petter (Nolltretton, april)

Petter

”En räddare i nöden”

Universal

 

Petter kanske inte är Sveriges vassaste rappare, han kanske inte alltid har dom bästa beaten och han kanske inte alltid skriver dom mest träffsäkra texterna. Ändå är det han som alltid finns kvar när andra svenska hip hopare kommer, går och glöms bort. Han var med när svensk hip hop slog genom på allvar, han överlevde när den stora svackan kom och han finns fortfarande där när den nya generationen har tagit över.

Hans ”staying power” beror på att han har en jämnhet och en hög lägstanivå, att han vågar utvecklas där andra står still och att han har en drivkraft och ett engagemang som många andra saknar. I 12 år har han levererat hits och efter sju album är han fortfarande genrens stora affischnamn. Här gästas han av bland annat Magnus Carlsson, Veronica Maggio, Muhammed Ali och Timbuktu och det har pratats om att denna skiva skulle vara väldigt soulinfluerad. Och i ett gäng låtar svänger det rejält med blås, soulkänsla från 60- och 70-talen och Las Vegas-feeling. Det är i dom stunderna som jag tycker Petter är bäst, när han fläskar på med fet ljudbild och partystämning.

 

4/5


Musikkrönika (Nolltretton, april)


Finns det bra schlager?

 

Den 29 maj anordnas finalen i Eurovision Song Contest i Telenor Arena i Oslo (semifinaler 25/5 respektive 27/5) efter att Alexander Rybak ifjol tog hem en jordskredsseger med ”Fairytale”. Sverige representeras av Anna Bergendahl med låten ”This is my life”.

 

Jag har egentligen inga synpunkter på Sveriges bidrag men har blivit mer och mer benägen att hålla med en skribent jag läste som tyckte att vi borde skrota den internationella juryn och sluta bekymra oss för vad omvärlden ska tycka om vårt bidrag. Istället borde vi rösta fram den låt som vi själva tycker är bäst och kan stå för. Strunt samma om vi hamnar i botten av Eurovision Song Contest, det har vi ju ändå gjort trots de senaste årens målmedvetna satsningar att försöka ta hem hela klabbet. Därför borde vi välja en låt som vi kan stå bakom, då kan man stå stolt och rakryggad hur det än slutar.

Men hela schlagervärlden präglas av spekulation och beräknande, från Melodifestivalen som arrangemang till låtarna i sig, och det är en av anledningarna att musiken är svår att ta på allvar.

 

Ordet schlager kommer från tyskan och betyder ”något som slår”. Motsvarande term finns på flera språk, som engelskans ”hit” och svenskans ”slagdänga”. Under åren har dock betydelsen ändrats från att tidigare omfatta populärmusik i stort till att bli en egen genre. Dessvärre har man under processen skalat bort det mesta av det som gör musik intressant och ger den värde.

Det vi kallar schlager idag är oftast just beräknande, både på sättet den görs och anledningen varför den görs. Den bottnar i en tanke om minsta motståndets lag istället för i att vilja säga något, utforska nya marker eller vara unik. Texterna handlar oftast om intetsägande saker som stjärnor, hav och vindar eller behandlar ämnen som kärlek och längtan så ytligt och platt att de knappt uppnår verkshöjd. Det är ytterst sällan schlagertexter säger något väsentligt om upphovsmannen, samtiden eller på annat sätt är angelägna för lyssnaren och därmed blir de ointressanta. Bra musik, oavsett genre, är personlig, utmanande och finns av en orsak. När musik görs av andra skäl, så som ofta är fallet med schlagern, blir den ointressant, vilket är skälet till att folk med ett genuint musikintresse snart söker sig vidare.

 

Det betyder inte att all musik måste vara djupsinnig och ”svår” för att ha ett existensberättigande. Det finns till och med exempel på bra schlager. Bland svenska låtskrivare kan exempelvis nämnas Peter Himmelstrand, som tack vare sin kärlek till genren och sin språkbehandling måste räknas till de stora. En annan är givetvis Jules Sylvain vars melodisinne och känsla för lyrik står sig kolossalt väl än idag. Bland mer sentida artister har vi Orup som visat att det går att skriva bra schlagers och vara folklig utan att rucka på kvalitén eller förlora i kredd.

 

Där har exempelvis Ingela ”Pling” Forsman, Thomas G: son och Lars ”Dille” Diedricsson mycket att lära.

 


Lehmans fredagsfräckis


"En chef skulle anställa en ny privatsekreterare till sitt kontor.

Han gick ut i lokalpressen och satte in sin annons:
"Storbystad sekreterare med fördelaktigt utseende sökes till mitt kontor.
Hög lön kan erbjudas,speciella tjänster kommer att krävas"

Han fick in flera svar och han intervjuade flera storbystade skönheter.
Han fastnade till slut för en enormt söt tjej som var som en docka i alla avseenden.
När lön och andra förmåner skulle diskuteras så blev chefen lite skamsen att han hade ställt sådana krav som han hade gjort.
Han sa: "Detta med speciella tjänster, är det ok för dig?"
"Inga problem, jag har ingen pojkvän och du ser trevlig ut" svarade tjejen.
Chefen blev eld och lågor och förklarade vidare:"
Vad trevligt, om det nu är så att jag skulle vilja ha lite mysigt med dig och att inga skall förstå vad vi pratar om så kommer jag att säga att jag vill ha ett brev till Kambodja utskrivet"
"Ett brev till Kambodja utskrivet, ok" svarade tjejen.

Det gick ett par dagar och chefen kände att begäret pockade på.
Han tryckte ner knappen på snabbtelefonen och sa:
"Jag skulle vilja ha ett brev till Kambodja utskrivet".

Svaret dröjde lite men kom till slut:
Gärna, men nu är det så att jag har det röda färgbandet i skrivmaskinen idag..."

"Jaha, svarade chefen, då får vi ta det någon annan gång".

Det gick en liten stund och sekreteraren kände att hon svikit chefen lite och tryckte därför ner knappen på snabbtelefonen igen:
"Angående det där brevet, skulle vi inte kunna ta det muntligen"
"Det är redan för sent svarade chefen, jag skrev nyss ut det för hand!"
 
 

Party på The Champ


Igår hade Nollttetton fest på The Champ. Lina, Phalén, Snusk-Pia, Vickan, Vilsen, hon på In More, Gay B. The Producer, Bill - alla var där. Karaoke, buffé, 6.08 lirade mm. Vilken kväll.

Men allra bäst är att man kan säga till barnbarnen: jag var där.
Det uppstod nämligen ett klassiskt ögonblick - Snusk-Pia och Benny sjöng duett i "Run to the hills". Oförglömligt!

Mistys skiva ute


Bandet finns inte längre (eller?), men nu har i alla fall Norrköpingstjejerna Mistys platta "Too gorgeous for my own good" kommit ut.
Du kan smyglyssna och köpa den här:http://www.musikkonline.no/shop/displayAlbum.asp?id=39615

Lika som bär #79


Jocke Prickigkorv & Joel Kinnaman

Nytt på DVD (Nolltretton, april)

Cabin Fever 2

 

Gillar man sjuka highschoolfilmer som urartar i en splatterfest där folk kräks blod på varandra kan detta möjligtvis gå att se på, men kräver man mer än så är detta ett riktigt bottennapp.

När jag tänker efter kan jag faktiskt gilla filmer enligt beskrivningen ovan, om de görs med humor, finess, tuffa effekter eller nåt annat som ger dem värde. Allt detta saknas dock här.

Eli Roths föregångare kom 2002 och blev en oväntad halvsuccé som gjorde att han senare kunde göra ”Hostel”. Här är det Ti West som regisserar och jag tvivlar på att det kommer någon trea i serien. För denna film är riktigt taffligt gjord.

Ett gäng ungdomar ska ha skolbal men blir smittade av ett virus i bålet som gör att de tappar sin hud och får stora bölder. Sjukdomen är ytterst smittsam och snart dör de en efter en. För att bättra på den oerhört tunna storyn har man slängt in lite sex, lite svartsjuka och en massa dåliga äckeleffekter. Inte blir det bättre för det utan detta är en film som inte tillför ditt liv någonting.

 

1/5
------------------------------------------------------------------

Hachiko – en vän för livet

 

Lasse Hallström är känd för att göra varma må bra-filmer. Denna gång handlar det om en övergiven hund och då blinkar givetvis alla varningslampor för att det ska bli överdrivet sentimentalt och sötsliskigt. Lägg till faktorer som småstadsidyll, vänskap, familjelycka, lojalitet och vemodig musik och detta är ett kamikazeuppdrag som är svårt att lyckas med.

Filmen baseras på en sann historia i Japan på 1920-talet där en hund väntade varje dag i nio år vid en tågstation på att ägaren som hade dött skulle komma tillbaka med tåget från jobbet. Här är historien förflyttad till USA i nutid och husse spelas av Richard Gere.

Det är känslosamt och med snyftvarning för hundvänner. Hallström ligger hela tiden på gränsen för det sliskigt sentimentala jag var orolig för i början men jag tycker han klarar den svåra balansgången och får till en fin historia där det hade varit så lätt att det tippat över och blivit en outhärdlig smörfilm av alltihop.

 

3/5


Jessicas kätbild


Käter och snäll - Jessica Fordell

Nya spelningar för Bête Noire


Under måndagen blev det klart med ett gäng nya spelningar för Bête Noire.

*Till att börja med ska vi spela på Hamnfestivalen i Linköping 29/5. Troligtvis kommer vi även att spela på Hamnfestivalen den 28/5, men det är inte helt klart än.
*Samma helg, den 28/5 eller 29/5, kommer vi även att spela på Konserthuset i Linköping. Den konserten kommer även att spelas in av P4.
*Den 4/6 kommer vi att spela på Nationernas Hus i Linköping. Efteråt kommer Bill att DJ:a.

Vi har ytterligare ett gäng spelningar som vi jobbar på till sommaren och tidiga hösten. Bäst är att kolla in vår hemsida: http://betenoire.se/
Där uppdaterar vi spelschemat så fort nya gig blir klara.

Tisdag i Norrköping


Idag är jag i Norrköping och jobbar igen.
Där har dom såna här pizzerior.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

På skiva: Mikael Wiehe (Nolltretton, april)

 

Mikael Wiehe

”Ta det tillbaka”

Warner

 

Lagom till valet är protestsångaren Wiehe tillbaka med sin kanske argaste och mest politiska skiva hittills, vilket inte säger lite.

Med skorrande ”rrr” fräser han ut sin ilska över borgarna, kapitalismen och de onda makterna.

Låttitlarna säger en del om vad det handlar om. ”Fascismens racka”, ”Har banken ta´tt din villa” och ”Nyliberal” heter några av spåren.

Mestadels med gitarren som enda komp kallar han Maud Olofsson ”en svensk Margaret Thatcher” och undrar vad Göran Hägglund ska göra när han inte blir insläppt i himmelriket.

Ibland är det luftsvingar som kanske låter bra som sångtext men mest är tomma floskler. Stundtals träffar han dock helt rätt med en kombination av socialt patos och vass humor. Som i raden ”Carl Bildt är ju så rasande intelligent, åtminstone om han får säga det själv” eller i låten ”Gud är det sant?” där han effektivt visar på hur mycket vansinne som utförs i Guds namn.

Albumet innehåller också en andra CD där Wiehe blandar mellansnack och liveversioner av gamla sånger från i somras.

 

 

3/5


Hela programmet klart till Sköna Gröna Grebo


Här har ni alla artisterna som lirar på SGG den 28/8 i Grebo - Sveriges metropol!
Läs mer på hemsidan: http://www.skonagronagrebo.se/

Nöjesguiden svarar


Jag skrev en krönika i Nolltretton i mars om popjournalisters, och särskilt de på Nöjesguiden, konstiga namn. Mejlade även krönikan till NG för att se vad tyckte, och häromdan såg jag att de tagit med vår mejlkonversation på insändarsidan i nya numret.

Min krönika kan ni läsa här: http://tobi.blogg.se/2010/april/musikkronika-nolltretton-mars.html

Bäst i Agenda igår


Agenda i SVT är ett av mina favoritprogram och särskilt som igår när det var partiledardebatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.
Själva debatten var väl okej. Mona var bäst när hon pratade ideologi men gjorde bort sig ett antal gånger på andra saker.
Bäst och roligast var utan tvekan Fredrik Reinfeldt när Mona Sahlin anklagade honom för att ha sålt Vin & Sprit för att dölja brister i statsbudgeten. Då sa han:
- Det är väl bra att jag har sålt en spritfabrik och sett till att vi har lite lägre skulder. Det är väl det som visar hur klok jag är.


Bandmöte med Bête Noire


Igår hade Bête Noire bandmöte igen och man kan lugnt säga att vi fått upp farten. Vår andra skiva är inte släppt än men vi är redan i full färd med vår tredje. Vi har börjat lite smått med två låtar och igår satte vi på en halvtimme grunderna till en tredje som heter "Allt flyktar här". Det kommer bli vår mörkaste och deppigaste låt, vilket inte säger lite efter låtar som "Döden blir min vän", "Ingen man är en ö" och "Vi som blev kvar".

Vårtecken


Vad nu? Det verkar som att bänken utanför mitt hus har blivit a-lagarnas nya samlingsplats. Vad var det för fel med att hänga nere vid Stångån?

Nya flugan ;pPppPpPPpp

Ja, ni har väl inte missat det senaste upphovet till irritation, nämligen ;pPppPpPPpp-grupperna.
Fast i smyg har jag börjat tycka att det är rätt kul...


Däremot är ju "Springa Bil Snö Penna"-skämt alltid roliga.
Eller "snö, ärta, stol, tio".

AW på CC


Igår hamnade jag på after work i Cloetta Center. Mötte bland annat Lotta och en sak som är bra med henne är att hon är så snygg så att det alltid blir bra kort tillsammans med henne hur ful man än ser ut själv.

Sen hade Bête Noire och delar av Brustna Hjärtans Patrull ett informellt för-releaseparty med champagne och uppträdande i salongen.

Cissi - ny i Brustna Hjärtans Patrull


Bête Noires stab - Brustna Hjärtans Patrull - utökas ständigt. Sedan tidigare har vi en manager, en producent och en fotograf och nu har skaran utökats med Cissi som kommer att vara vår stylist.

Ressugen


Nya numret av Nolltretton kommer att ha resor som tema och jag har bland annat snackat med folk på Resia och Norrköpings flygplats.
Och det värsta med att prata och skriva om resor hela dagarna är att man blir så rysligt ressugen. Jag har redan börjat kolla runt lite inför vinterns långresa plus lite weekendresor och annat.

Högst på listan just nu:
New York (långweekend i höst)
Sydafrika (typ 3 veckor i vinter)
Taiwan (en vecka i samband med Sydostasienresa i vinter)
Riga eller Tallin (båtresa och stanna någon extradag)
Lissabon (weekend)

Två eller tre av dom blir det sannolikt. Andra resor med på listan är även:
London (weekend, närsomhelst)
Dubai (stopp på väg till BKK i vinter)
Filippinerna (kombinerat med BKK och Taiwan?)
Dublin (weekend)
Polen (hälsa på Sofia F)
Hamburg (weekend)
Brügge (weekend, senhöst)

Nu är bara frågan hur man ska hinna med allt detta...

Lehmans fredagsfräckis


"En tjej går in på ICA för att handla. Hon kommer fram till kassan, där det sitter en väldigt söt och stilig man. Hon börjar lägga upp sina varor:
1 banan.
1 äpple.
1 apelsin.
1 liter mjölk.
1 tandborste.
1 tub tandkräm.
1 kringla
1 burk sylt.
Mannen frågar med ett stort leende:
- Du är singel va?
Tjejen som blev lite smått generad ler snällt tillbaka och svarar:
- Ja, hur kunde du gissa det?
- För du är så jävla ful!  "

Batik baby


Sådär, då har jag äntligen fått upp batiken jag köpte i Yogiyakarta på ramar. Nu ska dom bara upp på väggen också, det lär väl ta ytterligare två månader...

Gårdagens fynd på hallmattan


Igår kom nya numret av Zero Music Magazine. Jag hade med en intervju med The Radio Dept och ett gäng recensioner.
Vill ni läsa mer kan ni kolla in hemsidan: http://www.zeromagazine.nu/

Torsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping och jobbar igen.
Här har två hissar bredvid varandra olika nummer på knapparna som går till samma våning.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

På skiva: Susanne Sundför (Nolltretton, april)

Susanne Sundför

”The Brothel”

EMI

 

I sitt hemland Norge har denna 24-åring hyllats och toppat försäljningslistan och nu är det tänkt att hon ska erövra Sverige. Skivbolaget kallar henne singer/songwriter och i en recension jämförs hon med Robyn, men ingen av dessa är en särskilt bra beskrivning i mitt tycke. Hon mixar dystra pianoballader med experimentella tongångar och uttryck. Ibland drar det åt electro-hållet, ibland närmar hon sig den klassiska musiken med stråkar och blås. Inte sällan blir det en slags kombination av de två. Det spretar åt flera håll samtidigt, utmanar och kräver uppmärksamhet av lyssnaren. Som om The Knife och Frida Hyvönen skulle spela in en vemodsplatta ihop och addera påfrestande sång. Ofta håller det på att tippa över i pretentiösa ljudlandskap som kanske skulle funka som filmmusik men som fungerar sämre som pop. Jag får känslan av att det känns viktigare att låta konstnärligt storslagen och komplicerad än att göra låtar man minns, och det är en inställning jag har svårt för.

 

 

2/5


Quizkungen visar var skåpet ska stå


Hamnade på after work på The Side Bar i Norrköping igår. Det blev snacks, en kort föreläsning om positivt tänkande och lite pubquiz på det. För en gångs skull var det inte jag som höll i quizen utan fick delta, och kände givetvis pressen på att leverera.
Nu blev det inga större problem, jag och Erik (min blivande revisor?) sopade banan med konkurrenterna och vann storstilat. Jag valde ölbiljetter som pris så det blir väl snart ytterligare ett besök på The Side Bar misstänker jag...

På skiva: Timo Räserbajs (Nolltretton, april)

Timo Räisänen

”The Anatomy of Timo Räisänen”

Razzia

 

Femte skivan – Ja

Brokig pop - Ja

Skiljer sig från tidigare skivor – Nej

 

Falsettsång – Ja

Dödsmetal och opera – Nej

Både partylåtar och lugna ballader – Ja

 

Jätteintressant – Nej

Moget och tryggt – Ja

Fylld med hits – Nej

 

 

2/5


Välplacerade annonser


I gårdagens DN kunde man läsa en Iggy Pop-recension med en närgången bild som zoomade in 63-åringens åldrade kropp. Strax intill fanns reklam för behandling av åderbrock och att lära sig dricka kontrollerat...

Anropar försvunnen TKK


Nån som sett Mr Shield på sistone? Det här är sista bilden vi har på honom innan han gick under jorden.
Känner du igen mannen på bilden - ring Efterlyst 08-702 00 90 eller skriv en kommentar i bloggen.

Iodine Jupiter alive and kicking


Gamla hjälten Iodine Jupiter är åter aktuell. Nu har poeten, musikern, magikern och kultfiguren släppt en ny bok som heter "Fuck around the clock".
Kolla in hans hemsida: http://www.iodinejupiter.com/

Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping och jobbar igen.
Här heter rockbanden saker som "Blå Häst".

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Söndag i Linkan


Sköna maj, välkommen! Dagen började hurtigt med en promenad runt ån ihop med Martin och Vickan. Eller rättare sagt - den började med våfflor och hjortronsylt på Åbacka för att vi skulle orka gå runt ån. Sen tvingade Martin mig att dricka öl både på Biljardpalatset och The Champ och jag såg drömmen om Beach 2010 flyga all världens väg...

Söndag i Vasastan


Igår hamnade Martin och jag på Vinlagret i Vasastan. Dom har runkbås och bjuder på kaffe och småkakor, men framförallt har dom en inbjudande entré med en bild på en jättedildo och ett nummer av QX. Klart man blir sugen på att slinka in då!

Veckans Tobi


Inne på Hotel Flamingo (det gamla maffiosohotellet) i Las Vegas. Plåtat av Rimås.

Valborg 2010


Valborg är ju sedan förra året en Bête Noire-högtid och så även i år, men mer om det senare...

På Valborgsmässoafton körde jag lite quiz på The Champ innan...

...Borell aka Minge aka The Womanizer aka Frigga lurade hem mig till sig på Mustasch och frostkalla.

1 maj vaknade man således upp utan röst två timmar innan det var dags att bege sig till studion. Bête Noire hade nämligen bokat upp The Producer - som för övrigt ligger femma just nu på svenska topplistan med Pandora - för att lägga sång på "Ingen man är en ö" och "Vi som blev kvar".
Det blev kanon och snart kommer nya EP:n "De överflödiga" att finnas ute.

För att hålla koll på fienden passade vi på att kolla in 1 maj-festligheterna vid Konserthuset när vi gick från studion. Det var några band som spelade och vi tog en öl på uteserveringen. Som ni ser var det ingen trängsel att tala om, faktum var att vi - de glamorösa, champagneälskande dandysarna - paradoxalt nog var de enda som stödde arbetarrörelsen.

Trailerpark Idlers vet hur hästjazz ska liras


Norrköpingsbandet Trailerpark Idlers är Östergötlands bästa countryband.
Jag intervjuade dem nyligen och eftersom de var så artiga och mejlade tillbaka: "Hi! Tack för en fin och trevlig artikel i nollelva" så lägger jag upp en länk till deras hemsida så ni kan höra själva.
www.trailerparkidlers.se/

Går man in på "Reviews" kan man även läsa intervjun.

Guldgossen på Kanevad


RSS 2.0