Tobi i Norrköpingsmagazinet

Oj oj oj...är het nu. Är inte bara med i Linköpingsposten utan även i Norrköpingsmagazinet, där jag tipsar om lite favoritställen i Norpan.

Tobi i Linköpingsposten

Ha ha, jag hade glömt bort denna intervju, så jag blev lite överraskad när jag bläddrade i nya Linköpingsposten. Kul! Och det ska bli intressant att se om reportaget ökar på besöksstatistiken...

Bioonsdag

Blev ett biobesök igår också. "Secrets in their eyes" denna gång, med bland annat Julia Roberts och Nicole Kidman (Jimmy Ullers polare...). Inte så mycket att säga om, en okej thriller helt enkelt. Varken mer eller mindre.
Betyg: 2 av 5
Lite tunt med intressanta filmer just nu, och inte ser det mycket bättre ut framöver. Det är väl "Independence day: återkomsten" som jag mest ser fram emot. Och Alexander Skarsgårds magrutor i "Tarzan"...

Babettes

Babettes Kafferi vann ju som bekant Nyponet och igår var jag där och gjorde intervju. Var ett tag sen jag var där senast men jag gillar stället så det var ju kul att de vann. Och nu har de tagit in Kombucha i sortimentet också, så nu lär jag väl bli dittvingad var och varannan dag...
Ja, hur som helst...vill ni veta vad de har på gång så hittar ni mer info på: http://babettes.se/
 

Biotisdag

Har varit lite upptagen med annat på sistone men igår var det äntligen dags för ett biobesök igen. Det var hela fyra veckor sen senast, så det var gött att vara tillbaka i salongen.
Det blev "Batman v Superman: Dawn of justice" som i stora stycken var överraskande bra. Mörk, dyster och med en annorlunda superhjälteton. Tyvärr var den lite för lång och seg, och även lite ologisk (särskilt Läderlappens märkliga agerande). Och så kom ju det sedvanligt överdrivna slutet som i vanlig ordning sabbade hela filmen. Synd, för detta höll på att bli en riktigt skaplig rulle.
Betyg: 2 av 5

Rens i länklistan

Detta inlägg är mest för min egen del. Jag städar lite i länklistan bland olika grejer som blivit inaktuella eller som jag tex prenumererar på i iTunes. Listar det som ryker här för att själv ha koll...
A-klass: http://podda.se/poddar/a-klass
Agendasättarna: http://www.expressen.se/podcast/
Alex&Sigge: http://podda.se/poddar/alex-och-sigges-podcast
Cissi: http://socissi.wordpress.com/
Larsson & Lundell: http://www.acast.com/larssonlundell
Mattsson & Helin: http://podda.se/poddar/mattsson-helin-podcast
Nöjesbladets filmpodd: http://www.aftonbladet.se/podcast/noje/filmpodden/
Public service: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=438&grupp=5670
Spanarna: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=516
Tjuvlyssnat: http://tjuvtittat.se/
Weird science: http://www.weirdscience.se/
Äntligen morgon: http://www.radioplay.se/mixmegapol

Vårpromenad

Tog en promenad i den härliga vårsolen igår...och hoppade glädjeskutt när jag insåg att uteserveringssäsongen nu börjar komma igång. Japp, snart sitter jag där igen i solgasset vid Mörners.
Kollade in i Bengans nya butik...
...men sen kunde jag inte hålla mig längre. Lemmy, Sandra och Pelle dök upp och det blev en liten bira. Skål! 2016 - the year of love and pleasure!

Två poddtips

Äh, vi slänger in två nya poddtips. Först "Gessles nio i topp":
Och sen "Snedtänkt med Kalle Lind" där jag särskilt kan rekommendera Johnny Bode-avsnittet:

Sista spåret av SGG

Sköna Gröna Grebo är som bekant nedlagt. Fortfarande ligger dock hemsidan uppe om man vill gå in och kika. Men skynda på i så fall, för den kommer bara att finnas kvar en månad till.

På skiva: Ana Diaz

Ana Diaz
"Lyssna del 1"

I kölvattnet av Veronica Maggio och September har det kommit fram en mängd svenska poptjejer som verkar i samma anda, exempelvis Little Jinder eller vår lokala Julia Adams. En annan artist som håller sig i samma musikaliska fåra är Ana Diaz, som nu fått ur sig denna debut.
En skillnad mellan henne och många andra i genren är dock att Ana Diaz har en karriär som internationell låtskrivare i bagaget. Hon har samarbetat med bland annat Britney Spears och One Direction innan hon nu väljer att göra musik under eget namn.
Fast det låter inte så internationellt, utan mest sådär elektropoppigt som så många svenska artister låter just nu. Dessutom sjunger hon på svenska, vilket är väldigt populärt just nu. En sak som gör Diaz intressant är att hon tycks ha två sidor, dels den hittiga gladpoppen som hörs i "Fyll upp mitt glas nu" och "Starkare", men även det mörkare och melankoliska som hörs i plattans övriga spår. Nu väntar vi bara på del 2.

3/5

Powerman II

Powerman ringde: Möt mig på New York Legends - plötsligt!
Jag: Jaha, vad ska...
Powerman: Well, well, well...if it isn´t Larry the Lobster!
Jag: Va??
Powerman: One more thing...clean up your act!

Söndagsintervjun: MarysCreek

MarysCreek tillbaka med nytt album

Det tog åtta år, men nu är MarysCreeks andra fullängdare äntligen klar. Plattan har fått namnet "Infinity" och blandar modern heavy metal med tydliga popmelodier.

Ibland går saker fort och ibland går det långsamt, och Linköping/Mjölbybandet MarysCreek har fått uppleva båda sidorna. Bandet bildades 2004 och fick skivkontrakt två år efteråt med majorbolaget MTM Music. 2007 kom debutalbumet "Some kind of hate" som mixades av Fredrik "Fredman" Nordström med band som The Haunted, Hammerfall och In Flames på meritlistan. Skivan släpptes i hela Europa och saker var i rullning.
- Det gick rätt bra...ända tills skivbolaget lade ner året efter, skrattar sångaren Mats Nilsson och fortsätter:
- Tanken var att få ut en skiva rätt fort efter det. Jag hade nästan en färdig platta klar, men sen började alla dessa medlemsbyten.

Det var Mats som startade MarysCreek, tillsammans med trummisen Stefan Halldin, och det är också han som är gruppens musikaliska motor. Han beskriver åren mellan 2007 och 2013 som ett stort hål där bandmedlemmar byttes ut i rask takt och inte mycket vettigt blev gjort. Sedan 2013 har MarysCreek haft sin nuvarande sättning, som förutom Mats och Stefan även består av Peter Bergkvist på gitarr, Roger Blomberg på bas och Jonas Hallberg på gitarr, och plötsligt har det börja hända saker igen.
- Vi släppte EP:n "Incubic twin" på egen hand 2014, mest för att sparka lite liv i namnet igen, säger Roger. Och knepet verkade funka, för under 2015 har det återigen blivit lite action kring MarysCreek.

- I januari skrev vi på för ett tyskt management som heter Rock N Growl. Sen i slutet av februari började vi spela in nya skivan, vi kände att nu måste vi få ut en skiva snart. Vi bestämde oss tidigt för att vi ville ha Stefan Glaumann, som mixat bland annat Rammstein och Paradise Lost. Vi ville ha någon som verkligen kunde fixa bra ljud, säger Mats.
- Han kom till och med hem till Mats och skruvade gitarrljud, han hade vägarna förbi. Jäkla bra kille att ha att göra med, säger Roger.

Snart började det komma erbjudanden från en rad både svenska och utländska bolag, varav bandet fick kontraktsförslag från fem stycken och nappade på Escape Music där de skrev på för två skivor. Den första har fått titeln "Infinity" och släpps den 22/1.
- Den låter väldigt MarysCreek, skulle jag säga. Textmässigt är den lite mörkare än tidigare, och tar vid där EP:n slutade. Den har rätt catchy melodier och stämmor, fast det är en rätt tung ljudbild. Det känns som att Glaumann hittade hur MarysCreek ska låta. Det känns jäkligt häftigt, säger Mats.
- Det gäller att jobba med rätt folk. Själva soundet tycker jag är betydligt modernare än det tidigare, det känns mer 2016, lägger Roger till.

Den 29/1 har bandet releaseparty för nya skivan på en rockklubb i Linköping, och sen hoppas de att saker börjar rulla på.
- Man hoppas ju på lite festivalspelningar och gärna nån liten Englands- eller Tysklandsturné. Det är prio ett: att komma ut och visa upp den nya sättningen och de nya låtarna, säger Roger.
- Det är ju en liten förhoppning man har med ett tyskt management, att det ska öppna upp för oss i Tyskland. Jag tror det skulle vara en bra marknad för oss, EP:n gick bra nere i Europa. Efter allt det jobb vi har lagt ner ska det bli kul att äntligen få visa upp det, säger Mats.

Powerman

Powerman ringde: Hämta mig i Smedby - plötsligt!
Jag: Jaha...
Powerman: Jag är PB och ska bli GD
Jag: Va?
Powerman: Jocke är i stan och jag ska chocka honom genom att dra ihop det värsta patrask man kan tänka sig
Jag: Men var ska du hitta alla dom idioterna?
Powerman: We can start with your family...

Helgen på Palatset

Helgens spelningar på Palatset:
Fredag - Adrian Modiggård, Amira Hentati och Simon Wallin
Lördag - Shadowquest + The Embodied

Lehmans fredagsfräckis

Så var det Tjejen som träffade en riktigt rik arab som hon gifte sig med och flyttade ner till hans hemland.
Efter några veckor ringen hon hem till sin morsa och säger nu skiter jag i det här jag skiljer mig och flyttar hem.
Mamman blir orolig tänker på alla miljonerna och fråga vad som hänt.
- Jo svara tjejen när jag flyttade ner var analen som en 50 öring och nu är den som en 5 krona.
- Ja men säger mamman 4,50 är väl inget att bråka om.

Los Bustos

Ayeray, Anahi, Mr Malbec och ja´
Vi samlades igår för att umgås och må bra
Bordet det var dukat med druvor, ost och kex
Anahi sa: herregud, det här är bättre än sex
Det kändes som vi satt där i Buenos Aires om igen
Ayeray hon sa: jag älskar svenska män!
Vinarna blev tömda, osten den tog slut
Den snåla Mr Malbec skrek: nu jädrar ska ni ut!

Lika som bär #194

Lotta Gray & Jean Pierre Barda

Nyponet

Igår var det utdelning av Winnerbäcks nyinstiftade pris "Nyponet" och det blev en riktigt trevlig kväll i Konserthuset. Över förväntan, skulle jag vilja säga. Enda missen var väl den långa väntan mellan prisutdelning och fest, men antar att det hängde ihop med media och sånt.
Priset gick alltså till Babettes kafferi. Väldigt oväntat och väldigt politiskt korrekt, men ändå helt okej. Grattis Babettes!
Priset för kvällens bästa handslag går däremot till Lasse själv. Så varmt, så fast, så långt. Jag ville aldrig släppa den där handen. Kan ha varit det mest perfekta handslag jag nånsin känt.
Hela gratisätareliten...förlåt, kultureliten, var på plats. Där fanns Chrilla Trubadur, Jerry Prütz, diverse Corren-folk, Lana Brunell, Gertza, Anton Hin Håle Clerc, Packe & Kagerland, Ben Kersley, Sabo & Jeffen, Thorén, Mantel-Alex, Sanna Rooth och lite annat löst folk.
Saknade dock, bland andra, Benny Nilsson, Evve, Sami, The Producer och Ollonet-vinnaren Kaj.
Gradvall intervjuade vinnarna på scenen och så lirade Em & her music. En riktigt bra kväll. Nu ser vi fram mot Nyponet 2017.

Ollonet 2016

Idag delas Lars Winnerbäcks kulturpris "Nyponet" ut. Hur det än går kan man räkna med att det blir en ovärdig pristagare och därför har Tobis blogg instiftat ett alternativt pris, kallat "Ollonet".
I juryn sitter jag, Jimmy Uller och Ayeray Bustos - samt Smiling Gayman som ständigt frånvarande hedersmedlem.
Vi delar ut Gröna Ollonet till en person som kan behöva åtnjuta ekollonets laxerande egenskaper, samt det mer mogna Bruna Ollonet till en person som sprider glans (ollon på latin...) till stadens nöjesliv.
Det Gröna Ollonet 2016 går till...Kaj Sivervik!
Motivering: För hans invecklade bortförklaringar på gästers klagomål på Facebook där han gräver sig allt djupare ner ju längre hans ändlösa resonemang pågår.
Övriga nominerade: Sanna Rooth, Stefan Eriksson, Erik Wallsten, Christel Valsinger
Det Bruna Ollonet 2016 går till... Jürgen "The producer" Krado!
Motivering: Evigt ung (och fräsch) 50-åring som inte bara kan ratta det perfekta ljudet utan även är en god ambassadör för synthmusiken och en i alla avseenden fantastisk människa.
Övriga nominerade: Malin Johansson, Johan Rapp, Papa Emeritus III, Henrik Nydahl
Priserna består, förutom äran respektive vanäran, av en Samuel Adams som tillfaller juryns ordförande.

Bloggen tio år!

Igår fyllde Tobis Blogg 10 år!
Det var den 19 mars 2006 som jag började blogga här på blogg.se och det har jag fortsatt med i oförminskad takt. Genom åren har det blivit 9098 inlägg, vilket gör ett snitt på 2, 5 inlägg om dagen under de här tio åren.
Förmodligen är detta en av de äldsta, ännu aktiva bloggarna i Sverige som funnits på samma adress hela tiden. Jag har försökt forska lite i ämnet och hittat några få andra bloggar som är äldre än min, bland annat Carl Bildts. Jag har säkert missat några stycken, men jag tror inte det är särskilt många som funnits längre än den här.
Funderade på hur jag skulle fira dessa tio år och hade lite olika idéer, men eftersom jag avskyr nostalgi skippade jag alla planer på diverse tillbakablickar. Istället nöjer jag med att publicera en bild på min kära medarbetare Lehman aka Dick Dangerous aka Lemmy aka Starman. På fredag är han tillbaka med en ny fräckis och själv kör jag väl på minst tio år till.

Söndagsintervjun: Ludwig Göransson

Linköpingskille tonsätter Stallonefilm

Sylvester Stallones nya film "Creed" har premiär den 22/1. Musiken i filmen är skriven av Ludwig Göransson, en Linköpingskille som följde sina drömmar och nu håller på att etablera sig på allvar i Hollywood.

I våras var Ludwig Göransson dubbelt Grammynominerad i USA för sitt samarbete med rapartisten Childish Gambino. Det blev dessvärre ingen seger, men det tycks rulla på ganska bra ändå där borta i staterna. Sedan Ludwig flyttade till Los Angeles 2007 för att satsa på sitt komponerande har han bland annat skrivit musik till tv-serierna ”New girl” och ”Community” samt filmerna ”Last stop Fruitvale station”, ”Familjetrippen” och ”A merry christmas miracle”. Nu är han bioaktuell med Sylvester Stallones nya "Rocky"-film. I "Creed" blir Rocky Balboa tränare och mentor åt sin gamla antagonist Apollo Creeds barnbarn, och det är Ludwig som står för musiken i filmen.

Hur gör man för att hamna i Hollywood och skriva musik till filmer och tv-serier? Eller rättare sagt: hur gjorde du?
- Jag satsade allt, lämnade alla vänner och familj i Sverige, flyttade till en stad och ett land där jag aldrig varit tidigare och inte kände någon. Det var väldigt svårt, tungt och ensamt i början men jag gav inte upp utan jobbade hårt.

Hur har du jobbat med musiken till "Creed"?
- Det första jag gjorde var att åka till ett boxningsgym och spela in alla sorters ljud från en professionell boxare: hopprep, sparring, punchbag hits. Sen tog jag alla ljud och gjorde musik och beats av dom, det var skelettet till min musik.

Jag hörde att Stallone blev väldigt rörd när han hörde musiken till "Creed". Kan du berätta mer om det mötet?
- Stallone kom förbi när jag spelade in all musik med en hundra personer stor orkester. Det var väldigt känslosamt eftersom musiken i filmen är så framträdande, vid ett tillfälle använde jag mig också av “Gonna fly now” vilket är Rockys tema som Stallone har levt med i 40 år nu. Att höra det igen väcker nog väldigt många minnen. Han kom förbi igen dagen efter och tog med hela familjen.

Hur fungerar det rent praktiskt när man gör filmmusik?
- Jag har scenen framför mig och spelar den om och om igen och skriver musiken specifikt till vad som pågår i scenen. I “Creed” skrev jag också alla sånger som Bianca (Tessa Thompson) uppträder med i filmen. De låtarna var jag tvungen att skriva och producera innan dom filmade.

Jag antar att man jobbar annorlunda musikaliskt när man gör musik till tv, filmer och artister. Kan du beskriva skillnaden mellan de tre?
- Till film så har man lite mer tid, scenerna är längre och karaktärerna utvecklas på ett helt annat sätt. Inom film mixas också musiken bättre eftersom den spelas på ett bra ljudsystem och man hör mer av musiken. Inom tv så är alltid dialogen viktigast, man får inte täcka över dialogen, scenerna är också kortare och man måste anpassa sig efter reklamavbrott. När jag jobbar med artister så är det inte bara jag i studion utan jag måste direktkommunicera med en annan artist. Jag försöker sätta mig in i artistens tankesätt och det är ett väldigt socialt krävande jobb. Men också det mest lärorika, jag älskar att producera artister för att jag lär mig så mycket av att sätta mig in i deras musikaliska tankar.

Vad har du för kommande projekt på gång?
- Jag producerar den nya Childish Gambino-skivan och skriver även musik till den kommande actionkomedin "Central Intelligence". Och så har säsong fem av "New Girl" precis börjat också.

Vin på Cavarosa

Oj oj oj...igår blev det en riktig höjdarkväll. Åtvidabergsplatsen hade firmafest på Cavarosa med mat och vinprovning (och quiz - som mitt lag vann. Tror jag...domarn var inte helt nykter där på slutet).
Efteråt gick Bella och jag ner på Palatset där Boogie Train och Seven Souls lirade. Det var bra sväng och jag hade gärna stannat längre, men det pågick även en annan konsert som jag ville se så vi gick till Horse & Hound.
Där var det S:t Patricks Day och Captain Jack´s Army lirade. Det gör dom förresten ikväll också.
En fantastisk kväll från början till slut. Fler såna!

Professor Ayeray

Ayeray har lämnat sitt departementsjobb i Buenos Aires några veckor för att föreläsa lite här i våra trakter. Igår höll hon ett av sina föredrag på Linköpings universitet och jag var givetvis där och lyssnade. Hon pratade om militärdiktaturen i Argentina 76-83 och de krigsrättegångar som pågår än idag. Jag var ju själv en del av dessa när jag följde med Anahi upp och vittnade på ambassaden i Stockholm för ett par år sedan, så det var intressant att höra på. Vet inte om hon har några fler föreläsningar inbokade, men skulle ni få chansen att lyssna på henne så gör det.

Helgen på Palatset

Helgens spelningar på Palatset:
Fredag - Seven Souls och Boogie Train
Lördag - Mindless Sinner och Hellster

Lehmans fredagsfräckis

Modern till sin dotter:
- I förra veckan berättade jag för din fästman att i min ungdom såg jag minst lika bra ut som du.
- Jag kunde väl tro att något hade hänt, för jag har inte hört av honom sedan dess, sa flickan dystert.

President Messiah

Igår intervjuade jag Messiah Hallberg. Jag har alltid gillat honom sedan jag första gången såg hans överklass-stand up, men under det sista året har jag även blivit intresserad av honom som person efter att tex lyssnat på "Sveriges 20 roligaste" och lite andra grejer. Och inte blev han mindre fascinerande när jag fick veta att han är President för wrestlingsförbundet i Stockholm - och dessutom själv brukar hoppa in i ringen ibland. Som ni kanske sett kommer wrestlingscirkusen hit till Linkan (och Norpan) i april, och det känns ju som nåt man inte får missa. Och när jag hörde hur hängivet och passionerat Messiah pratade om "sporten" ökade bara intresset. Bara att få höra hans utlovade hån av publiken lär ju vara värt entrépengen.

Nytt på DVD: Bränd

Bränd

Bradley Cooper spelar stjärnkocken Adam, som under några vilda år på en lyxkrog i Paris lyckades sabba sitt liv fullständigt. Samtidigt som han jobbade som en galning för att uppnå perfektion på jobbet blev det personliga livet ett kaos med missbruk, skulder och förstörda relationer. Han straffar sig själv med att rensa ostron i Louisiana, men när han öppnat en miljon tycker han att det räcker med botgöring och drar till London för att göra comeback på den gastronomiska världsscenen. Målet är att få den där åtråvärda tredje Michelinstjärnan.
Han samlar sitt dream team och startar sin kulinariska resa mot den absoluta toppen. Och nu börjar frossandet i råvaror, uppläggningar och allmänt matporr. Eller vänta förresten...det är ju det det inte gör. För det är något som saknas, något som är svårt att sätta fingret på. Som åskådare känner man inte vitlöksoset i näsborrarna, spishettan på armhåren eller cayennepepparn på tungan. Det ligger hela tiden ett skyddande lager gladpack mellan matlagningen och publiken. Alicia Vikanders minimala roll är en av flera trådar som aldrig utvecklas eller tas tillvara på och vissa saker, som exempelvis Michelinspionernas övertydliga rutiner, känns bara fånigt. För mycket klyschor och för lite kryddor gör att denna anrättning känns ganska fadd i smaken.

2/5

Lika som bär #193

Edith Backlund & Hanna Lindblad

På skiva: Elton John

Elton John
"Wonderful crazy night"

Upp med en hand alla ni som gått och längtat efter en ny skiva med Elton John 2016. Ingen? Nä, och inte jag heller. Han har hållit på sedan 60-talet, har skrivit en radda hits, blivit adlad och passerat pensionsåldern. Ingen skulle invända om han bara lutade sig tillbaka och njöt av livet. Kanske gjorde några enstaka konserter då och då. Inte minst med tanke på att han inte haft någon större hit under de senaste tio åren.
Han är knappast någon musikalisk utforskare heller, och allra minst på denna platta där låtarna lika gärna skulle kunnat vara skrivna på 70-talet. Elton John har en osviklig känsla för att skriva låtar, men musiken på "Wonderful crazy night" låter så omodern att jag här och nu utnämner skivan till 2010-talets mest omoderna album. Faktum är att musiken är så otidsenlig att det nästan blir coolt. Kan och får man verkligen göra musik som låter såhär "ute"? Ja, uppenbarligen. Och även om musiken är tämligen slätstruken så är det roligt att den finns därute, som en motvikt till dagens likriktade popmusik.

2/5

Kombucha! Prosit...

Igår intervjuade jag först konstnären Martin Möldener som ska ställa ut på Galleri Melefors i april. Eftersom det finns både Fillinge- och Grebokoppling så tycker jag ni kan gå på vernissagen 8/4. Sen drog jag till Norrköping för att träffa Sveriges bästa roadracingförare Jesper Hubner, och han var trevlig så har ni några slantar över tycker jag ni kan gå in och sponsra honom.
Sen tänkte jag även göra reklam för Kvillinges Ekologiska Kombucha, som görs av Bellas kompis Camilla. Jag hade hört så mycket om den där Kombuchan, så när jag fick chansen att prova igår på Brödernas café (bilden ovan) så var jag förstås riktigt nyfiken. Var även nyfiken på Brödernas, har inte varit där sedan de byggde om.
Vad är då Kombucha? Jo, man tar nån slags svamp som man gör te av och så låter man det jäsa så det bildas nån slags bakterieodling som luktar vinäger. Sen är det bara att bälga i sig!
Låter det smarrigt? Läs mer på: http://www.kvillingeekologiska.se/

Uller rockar fett

Passar på att göra lite reklam för min polare Jimmy Ullers kommande gig. Såhär skriver han i pressreleasen:
 
ROCK & BLUES I VÅR & FÖRSOMMARNATTEN TOUR 2016.
Guest gigs i Östergötland!!!!
Åtvidaberg Sporthallen Långfredagsrockblues 25 mars. Mats Ronander & Jimmy Uller Rockbluesband
Pga det "hårda" publiktrycket så ger vi xtrakonserter i Linköping på Palatset lördag 9 april och i Åtvidaberg Lördag 28 maj.
Fredag 8 jul Malexanders Gjestgifveri.
Lördag 29 juli Vadstena.
Lördag 30 juli Rimforsa Strand.

Nytt på DVD: Spectre

Spectre

Sedan Daniel Craig blev James Bond har filmerna blivit mörkare och börjat gräva mer i hans bakgrund, det fortsätter även i "Spectre" som till viss del knyter ihop de tre föregående rullarna. Craigs entré innebar också en omstart av filmserien, och att 60-talets skurkorganisation SPECTRE nu gör comeback som Bondfiende känns således logiskt. Dock känns upplägget lite krystat, men det beror kanske delvis på att vi sannolikt kommer få se mer av Blofeld och den onda terrororganisationen. Man kan åtminstone hoppas, för utan en fortsättning känns detta som en tunn och ofullständig historia.
Det börjar starkt med en cool öppningsscen, sedvanligt snygg vinjett och den följande presentationen av personer och intrig. Men sen stegras aldrig filmen som man förväntar sig. Tvärtom känns det som att luften sakta pyser ut, actionscenerna känns fantasilösa och slutet blir aldrig särskilt spännande. Hela manuset känns faktiskt rätt hafsigt och slappt. Filmens upplägg, att Blofeld av personliga skäl ödelagt Bonds liv, har potential till något stort men saknar den finess och skärpa som gjorde "Casino Royale" och "Skyfall" så bra. Det finns små detaljer och skämt här och var som fungerar, men få scener som lär bli ikoniska. Men det är trots allt en Bondfilm, med explosioner, brittisk charm och exotiska miljöer, och det gör att man ändå får en rätt trevlig upplevelse trots att detta knappast är 007:s finaste stund.

3/5

Sha-Boom!

Efter Mellodravlet gick jag ner på Palatset och kollade in Sha-Boom! Lite dåligt med folk, men det sket Dag Finn och grabbarna i. De gav järnet och bjöd på en kanonshow. Dagge var i toppform och brände av hits som "Don´t steal my heart away", "Let´s party" och "R.O.C.K". Kul!

Söndagsintervjun: Johanna Rudström

Johanna Rudström

Mezzosopranen Johanna Rudström från Linköping har tilldelats det fina Håkan Mogren-stipendiet. Den som vill njuta av hennes röst kan just nu se henne i "Figaros bröllop" på Kungliga Operan i Stockholm.

Rösten och passionen har tagit Johanna Rudström från hemmet i Bjärka-Säby till Kungliga Operan där hon just nu kan ses i rollen som Cherubino i klassikern "Figaros bröllop". "En 16-årig kille som är kåt på allt", beskriver hon själv rollen när jag ringer upp henne dagen efter att hon mottagit Håkan Mogren-stipendiet vid Kungliga Musikaliska akademiens högtidssammankomst.
Johanna berättar att hon sjungit hela livet, började i musikklass i Linköping som tioåring och därefter gick musikgymnasium innan hon lämnade hemstaden för att utbilda sig vidare. Hon har bland annat studerat vid Musikhögskolan i Malmö och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Våren 2014 tog hon examen från Operahögskolan i Stockholm.
Under sommaren 2013 medverkade Johanna i Vadstena-Akademiens uppsättning av Marie Samuelssons "Jorun orm i öga". De roller hon studerat och framfört, helt eller delvis, på Operahögskolan innefattar Sextus i "Titus mildhet", Rosina i "Barberaren i Sevilla", Meg Page i "Falstaff", titelrollen i "Askungen", Octavian i "Rosenkavaljeren", Kompositören i "Ariadne på Naxos" och Dorabella i "Così fan tutte". Hon har gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis "Medea" och även kunnat ses på Kungliga Operan där hon gjort rollerna som Arsamenes i Händels "Xerxes" och Blomsterflicka i "Parsifal". I somras medverkade hon i den nyskrivna operan "Son of Heaven" av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien. Under hösten har hon gjort rollen som Mercedes i "Carmen" och är nu aktuell som Cherubin i "Figaros Bröllop", båda på Kungliga Operan.

Hur blir man bra på opera?
- Man övar och övar och övar, och sen övar man lite till. Jag tycker det är kul att titta på sport och dokumentärer om elitidrottare, jag kan känna igen mig i dem. Det handlar om att hålla sig i form, att inte bli sjuk och att prestera. Opera är en teknik som tar år att utveckla.

Vilka har varit dina förebilder?
- Det där ändras hela tiden. Jag ser upp till folk i min närhet. Min pojkvän är också operasångare, han är ambitiös och jobbar hårt. Jag inspireras av alla människor som är bra på det de gör.

Vad är det bästa med att sjunga opera?
- Det är det roligaste jag vet. Jag har alltid tyckt om att sjunga och stå på scen, jag vill beröra människor.

Hur är operans ställning idag i Sverige?
- Vi får hoppas att den är på frammarsch. Vår chef Birgitta Svendén är bra på att utveckla operan. Det är en konstform som många är rädda för, och det kan vara väldigt långa föreställningar. Mina kompisar kan fråga: vad ska jag ha på mig om jag ska gå på opera? Var bara hel och ren, brukar jag säga. Är man inte van att gå på opera kan man börja med något lättsmält. "Figaros bröllop" kan vara en bra start.

Nyligen tilldelades Johanna Håkan Mogren-stipendiet ”för hennes naturliga och vackert lyriska röst, starka sceniska intuition samt för hennes unika förmåga till musikalisk gestaltning". Prissumman var på hela 125 000 kr.
- Jag har fått några olika stipendier tidigare, bland annat av Östgöta kammarmusikförening, men detta är det absolut största jag fått. Det känns helt fantastiskt och innebär att jag har råd att åka på utbildningar och provsjungningar utomlands.

Men först har hon en fullspäckad vår framför sig på Kungliga Operan. Under hela januari medverkar hon i "Figaros bröllop", som hon beskriver som "en komisk opera med mycket humor och fin musik av Mozart". I februari har hon en liten roll i "Medea" och därefter kan man se och höra henne som blomsterflicka i Wagners femtimmarsepos "Parsifal" i mars. Efter det är programmet mer oklart, även om Johanna antyder att det finns vissa planer när den nuvarande anställningen går ut.
- Jag har ett ettårskontrakt på Kungliga Operan. Jag har lite spännande saker på gång som jag inte kan berätta om - men jag ser ljust på framtiden.

Soulkrock

Två bra soulband på Palatset igår. Två olika sorters soul också. Först lirade Northern Upbeat som kör Northern soul och sen Soulshine som är mer traditionella med låtar som "Mustang Sally" och "Signed, sealed, delivered"
Jag föredrar såklart Northern Upbeats mer finsmakarsoul, och än en gång blir skillnaden mellan Norrköping och Linköping tydlig. Det är liksom ingen slump att Northern Upbeat kommer från Norpan och Soulshine från Linkan.
Hur som helst en bra kväll med mycket folk och två vassa band. Nu laddar vi för Sha-Boom!

Repgubbar

Fredag betyder rep med Nisse, och nu har vi kommit igång igen efter min resa. I vanliga fall är bandrep bland det värsta som finns, men vi kör bara en effektiv timme i veckan och ägnar oss nästan uteslutande åt arr och sätta nya låtar. Dvs vi repar inte. Så ska rep vara.

Helgen på Palatset

Helgens gig på Palatset:
Fredag - Soulshine & Northern Upbeat
Lördag - Sha-Boom och Midway

Lehmans fredagsfräckis

Det var fattigt i torpet, så fattigt att mannen var tvungen att skicka frun till stadens hamnkvarter för att söka lyckan med dess sjömän. Han visste att hon inte var särledes vacker då hon började bli till åren, men hoppades att hon ändå skulle inbringa så pass mycket att dom fick till livets nödtorft. Han skämdes dock över sin oförmåga att inte kunna försörja familjen, att han inte tordes fråga henne på en vecka vad för inkomster han kunde vänja sig vid. Hustrun tog dock vid denna fråga upp sina intjänade pengar och hällde stolt ut dem på köksbordet med ett skrammel. Mannen satte sig litet pinad av situationen ner för att räkna. sextio kronor och femtio öre sa han bistert och såg på sin hustru. Visst förstod han att det inte kunde vara lätt med hennes utseende att sälja sig, men så hajade han till.
- Vem fan har betalt med femtio öre??
- Allihop! svarade hustrun.

A misty night

Oj oj oj...igår fick jag finfrämmande från Norrköping. Bella kom med tåget och vi tog en AW på Yogi, och fortsatte sedan till Malt & Humle. En toppenkväll - och fler såna kvällar ska det bli!
Vissa hävdar att det finns en rivalitet mellan Linköping och Norrköping, men det har inte Bella och jag märkt av. Tvärtom tycker vi det är två städer som fungerar ypperligt ihop.

Krogkrönika, februari


Vilken fest är bäst?

Fester är nästan alltid skojiga, särskilt om de har ett tema. Nolltrettons festexpert sätter här betyg på olika sorters fester.

*Oktoberfest: 4
En bra oktoberfest med tysk brassmusik, glühwein, sauerkraut, weissbier och hela konkarongen är en riktig höjdare. Detta är en temafestvariant som varit på klar uppgång de senaste åren.

*Kräftskiva: 4
En svensk klassiker som står sig år efter år. Den typ av fest som generellt har högst fyllenivå. Svenska kräftor är dock ett måste.

*Surströmmingsskiva: 2
Surströmming är rätt äckligt, det går inte att komma ifrån. Men detta är ändå en svensk tradition och en anledning att festa till så därför blir det godkänt.

*Midsommar: 5
Sommar, sol, sill, krans i håret, nubbe, dans kring stången och jordgubbar. Midsommar har allt som gör livet värt att leva.

*Bröllop: 4
Bröllopsfester är oftast klockrena 5:or med fina kläder, fri bar, god mat och kärlek i luften. Ibland kan det dock bli lite stelt och pretentiöst.

*After ski: 3
Okej fest - om man har termobrallor och skidglasögon på sig, samt är öm i kroppen efter dagens åkning. Sker festen inte ihop med skidåkning tappas halva grejen.

*Klassåterträff: 1
Det är roligt de första fem minuterna. Resten av kvällen består av vidrig nostalgi ihop med människor man inte längre har något gemensamt med.

Lika som bär #192

Trestegshopparen Marian Oprea & Zlatan

Nytt på DVD: En underbar jävla jul

En underbar jävla jul

En svensk komedi där några familjer ska fira jul ihop, vad kan gå fel? Ja, en hel del visar det sig. Värdar för julkalaset är ett ungt bögpar som har bjudit dit sina släktingar för att samtidigt passa på att berätta att de snart ska få barn, med den småmystiska höggravida kvinna som också är med på festen. Även flera av gästerna har det lite krångligt med sina relationer, vilket rör till saker ytterligare. Det hela urartar såklart i en härva av bråk, lögner, gammalt groll som kommer upp till ytan och allmänt dålig stämning.
Regissör Helena Bergström, som även har en av rollerna, har dock problem att hitta rätt tonträff. Dialogen känns onaturlig och manuset borde ha filats en hel del ytterligare på, men framförallt känns det som att filmen kommer sisådär fem år för sent. Tankarna kring homosexualitet, smygrasism och sociala medier känns mest dammiga. De problemen kunde ändå ha accepterats om filmen bara känts konsekvent, men nu är den så fladdrig att man blir orolig i kroppen. Bergström klarar inte avvägningen mellan humor och allvar, och hon lyckas inte få scener, berättartempo, skådisar och repliker att befinna sig på en enhetlig nivå. Det känns som att det är flera filmversioner som klippts ihop till en. Den konstiga musikläggningen ökar på förvirringen ytterligare. Enskilda scener och detaljer är riktigt bra, men nivån är för ojämn och spretig och filmen får aldrig det där naturliga flytet.

2/5

Ombergsliden

Igår drog Lehman, jag och min guddotter Inez iväg till Omberg och åkte skidor. Har ju betat av de lokala skidbackarna de senaste åren: Kisa, Yxbacken, Asbybacken och nu Ombergsliden. Nu får det väl bli att söka sig mot Småland och Sörmland, där det också finns lite skidanläggningar.
Hur var Omberg då? Nja, inte i klass med Kisa och Yxbacken, men helt okej för en liten söndagsutflykt. Och det är ju ändå korvgrillningen som är bäst!
Och så hade det varit gött med lite öl och jäger i toppstugan. Men gulasch hade dom. Och sköna sängar.
Omberg håller öppet minst nästa helg också, om ni är sugna att åka dit.

Helmut für alle

Oj oj oj...igår lirade Helmut Jederknüller på Palatset och det blev en riktig A-kväll. Men det blir det ju alltid när de spelar. Linköpings bästa band!

Söndagsintervjun: Prime Creation

(Intervjun har några månader på nacken som ni märker. Men skivan är på g. Troligtvis releaseparty på Palatset i maj)
 
Prime Creation släpper debutskiva i vår

Ur askan av Morifade reser sig nu Prime Creation, ett metalband med höga mål. Nu pågår finslipandet av den självbetitlade debutskivan som släpps i vår. Men först ett förbandsgig till Electric Boys.

Den som kan sin Linköpingsmetal har säkert koll på bandet Morifade, som bland annat gav ut fyra fullängdare mellan åren 1999 och 2011. När musiken började ta nya vägar kände medlemmarna att det var dags lägga ner bandet, och för ett drygt år sedan startades istället Prime Creation där flera av Morifades tidigare medlemmar ingår. Sättningen ser ut som följer: Henrik Weimedal på bas, Kim Arnell på trummor, Esa Englund på sång, Robin Arnell på gitarr och Mathias Kamijo på gitarr. Fyra femtedelar av bandet bor i Linköpingstrakten, medan sångaren Esa måste åka från Oxelösund när det är dags att repa.
- Vi letade sångare i Östergötland i ett halvår, sen utökade vi området. Robin hörde Esa sjunga i Silver Dollar och vi fastnade direkt. Esa lät precis som det vi letade efter, säger Kim.
- Tanken var att försöka hitta nån som bodde relativt nära, och så ville vi ha nån med lite raspig röst, lite som Dio, säger Robin.

Esa, som även sjunger i Hellshaker, fick höra några demos och tyckte det lät intressant.
- Det första jag tänkte på när jag fick höra demolåtarna var In Flames. Det var en helt ny genre för mig, så det var spännande. Så det var klart att jag måste prova, säger Esa.

Första liveframträdandet var som förband till Smash Into Pieces på Palatset i Linköping i maj. Det var lite tight med tid att repa in det nya materialet, men bandet är ändå nöjda med premiärspelningen.
- Vi hann precis få ihop låtar till det gigget. Vi hade hållit på fyra, fem månader från att Esa kom med första gången, men det gick riktigt bra, vi fick väldigt bra gensvar av alla som var där, säger Kim.

Sedan dess har de legat lågt med spelandet och istället koncentrerat sig på att repa och skriva nytt material. Men nu har det åter blivit dags att gigga, den 19/12 är det dags att lufta lite nya låtar. Platsen är densamma som senast, men denna gång är det Electric Boys som de får värma upp inför. Förhoppningsvis går Prime Creations metal hem även hos fansen till Electric Boys mer funkbetonade hårdrock.
- Vi spelar modern metal som låter ganska svensk. Det är hårt men melodiöst, polerat fast skitigt och bygger på mycket stämmor, säger Robin.
- Det som var vårt signum i musiken både i Morifade och nu med Prime Creation är melodierna, lägger Henrik till.
- Vi är ett bra band, helt klart. Bra låtar och en lagom mix av hårt och melodiöst. Strävan är att det ska låta modernt, inte bakåtsträvande och nostalgiskt, säger Esa.

Någon gång framåt maj beräknas debutalbumet släppas på Rambo Music, som är en underetikett till Gain. Låtarna skrivs av Robin, medan Esa tar hand om textbiten. Inspirationen till texterna hittas oftast i vardagen, men bandet spelar upp en låt som heter "27" som har en mer musikhistoriskt relaterad text.
- Den handlar om "Club 27", det vill säga alla rockstjärnor som dött när de var 27. Men de lever ju fortfarande genom sina låtar. Det är en sorts hyllning kan man säga, förklarar Esa.
- Nu hoppas vi att det lossnar lite, att skivan kommer ut och hörs och syns och genererar spelningar, säger Robin.
- Det är en klyscha, men det är ju därför man håller på. Det roligaste är att spela live, säger Henrik.

Musikkrönika, februari

Mera musiktips på nätet

I höstas tipsade jag om diverse musikrelaterade sidor på nätet. Här kommer del två.

Skivomslag i gatuvy
http://www.theguardian.com/cities/gallery/2014/apr/07/classic-album-covers-in-google-street-view-in-pictures
Här kan man se klassiska skivomslag infogade i dagens miljöer, via bilder från Google Street View.

Omslag som ansiktsmålning
https://www.facebook.com/natalie.sharp.1420
Natalie Sharp har jobbat som professionell ansiktsmålare i fem år. På hennes Facebooksida visar hon upp en radda skivomslag i form av just ansiktsmålningar.

Ett instrument to rule them all
https://youtu.be/K_l8VWztGiU
Nu har företaget Artiphon tagit fram ett musikinstrument som ska göra alla andra instrument överflödiga. Namnet är Instrument 1 och ska bland annat ersätta trummor, fiol, keyboard och gitarr.

Skivor av strumpor
http://thesockcovers.tumblr.com/
Det finns många sätt att lattja med skivomslag. Här är det en kille som använder sig av strumpor för att återskapa legendariska plattor.

Band som emojis
http://musicemojis.tumblr.com/
Hur skulle ditt favoritband se ut som emojis? Gå in på Bruno Leo Ribeiros sida så får du svaret.

Usla paintkopior
http://dangerousminds.net/comments/poorly_drawn_album_covers
Har man inget för sig en regnig dag kan man sitta och lattja med Paint. Till exempel försöka kopiera klassiska skivor, fast med något mindre konstnärliga ambitioner.

Legogubbar pryder omslag
https://www.flickr.com/groups/lego_album_covers/pool
Det verkar finnas hur många varianter som helst när det gäller att ha kul med legendariska skivomslag. Denna sida handlar om att göra dem i olika Legovarianter.

Lehmans fredagsfräckis

Hasse kom hem och hittar sin fru i sängen med en annan man.
- Det här ska du få betala för, skrek Hasse till mannen.
- Betala? En gång till???

Helgen på Palatset

Helgens gig på Palatset:
Fredag - Södra Sidan och Kaliffa
Lördag - Helmut Jederknüller - Fri entré!

Bella och jag

Under vinterns resa saknade jag ingenting där hemma förutom en sak. Jag längtade efter att gå till Härlig Pasta i Norrköping och äta. Och igår hamnade jag äntligen där. Och inte bara fick jag fantastisk pasta utan även det bästa sällskap man kan tänka sig, nämligen Bella. Hon är helt enkelt underbar.

Super tuesday

Är det inte det ena så är det det andra, som flickan sa som blödde näsblod...
Och precis så är det. Det är alltid nåt som pågår, och just nu är det det amerikanska primärvalet som slukar min uppmärksamhet. Det har det visserligen gjort i snart ett år, särskilt i höstas när jag var i Chicago och följde bevakningen på amerikansk tv, men nu börjar det hetta till på allvar. Igår var det Super Tuesday och jag följde händelserna på nätet i natt. Och även om Bernie Sanders säger mycket vettigt finns det ju bara en person som man kan hålla på.
When I say Hillary, you say Clinton!
Hillary! - Clinton!  Hillary - Clinton!
When I say Madam, you say President!
Madam! - President!  Madam! - President!

Biotisdag

Först Oscars i söndags, sen Årets film i måndags och igår gick jag och Anahi och såg "The danish girl" som Alicia Vikander vann sin Oscar för. Och hon var riktigt bra i den. Det var motspelarna också, och miljöerna var skitsnygga. Filmen var dock lite seg och manuset kunde vässats ytterligare, så den landade som helhet på en stark trea. Den handlar om ett konstnärspar i Köpenhamn där mannen börjar inse att han är transa och när han väl accepterat det så finns det ingen hejd. Skulle egentligen vilja gilla den här mer eftersom den är så välgjord, men trots det starka ämnet bränner det inte till på allvar. Men Alicia är en femma!
Betyg: 3 av 5

Helmut Jederknüller 10 år


Biomåndag

I förrgår blev "Spotlight" bästa film på Oscarsgalan och igår gick jag och såg den på bio. Och ja, den var riktigt bra. Särskilt intressant för mig som både varit i Boston och jobbar inom media, men jag tror de flesta kan uppskatta den. Filmen beskriver den sanna historien om hur Boston Globe avslöjade pedofilskandalen inom katolska kyrkan 2002. En av de bästa murvelfilmer jag sett.
Betyg: 4 av 5

RSS 2.0