Pub Grebo som sagt

Zellebelle
Var ute på Pub Grebo ikväll. Trevligt som vanligt. Zeijlon spelade och öppnade med 45-versarn och körde sen hela hitparaden.

image1420
Här ser vi bland annat Zelles föräldrar, Skäggtotten(!) och hela klanen Görefelt.
image1421
I publiken fanns även Marina, Nygge, Nicke Sixx mfl.


Extra Dumt

image1418
Extra Östergötland har gjort sig känd genom att använda ett i tidningssammanhang lite ovanligt språkbruk. Vi minns exempelvis löpsedlar med ord som "dansk kändisbög" och "mutta".
I dagens tidning kan man bland annat läsa orden "hängröv" och "hundpissoar". Tidningens ambition att vara ungdomlig och häftig blir dock ibland helt fel när man använder ord som man inte vet vad de betyder.
Idag kunde vi läsa att invandrare blivit "dissade" på nattklubben Platå. Vad tidningen vill säga är att de blivit diskriminerade och nekats inträde enbart på grund av att de är invandrare.
Som alla, utom Extra Östergötland, känner till betyder inte "dissad" diskriminerad utan kommer från engelskans "disrespect" vilket snarare betyder förolämpa, förakta, kritisera eller snacka skit om.
Jag dissar härmed Extra Östergötland

Dagens fynd på hallmattan

image1417
Direkt från Åsa på V2: Kjellvanders nya. Jag kanske ska intervjua honom på måndag, har ni nåt ni vill jag ska fråga honom?

Veckans Facelift

image1415
Att det är Kenny Rogers på den första bilden ser jag, men vem tusan är personen på bilden till höger???
Ok, det finns förmildrande omständigheter, på de nya bilderna är han solbränd, har ny frisyr och ny form på skägget. Men det råder ju ingen tvekan om att han även har lagt sig under skalpellen. Till att börja med har han nya skalfasader till tänderna, men även fejset har fått en ordentlig renovering. Tror dock inte det är så mycket botox eftersom han inte ser så "vaxdockeliknande" ut, däremot har han uppenbarligen karvat en hel del kring ögonen som fått ett rejält lyft. Även näsan verkar ha fått en ny rygg.
Konstigt att en man som gjort sitt utseende till ett varumärke väljer att sabba det för lite fåfänga.
image1416

Pub Grebo

image1414
Imorgon onsdag är det dags för Pub Grebo igen (19-22 i Grebo Klockaregård). För musiken står Fredrik Zeijlon. Och han överväger faktiskt att köra den där 45-verslåten, har han avslöjat. Den som är där får se hur det blev med saken.

Klarat tentan


Godkänt på första Retorik-kursen. Idag började "Att tala", kurs nummer två.

Krogkrönika

image1413

Konserter i massor


Det klagas på dålig gatubeläggning i Linköping. Inte konstigt när det är så mycket artister ute på vägarna. När skivförsäljningen minskar tvingas rockbanden turnera, denna höst spelar de mer än någonsin. Anordnas det till och med för många konserter i Linköping?


Man stöter på dom överallt: på fester, vid bardisken, på insändarsidor och i vardagen. Överallt, hela tiden går det sura människor och muttrar över att det inte händer någonting i Linköping.

- Det här är en skitstad, det kommer aldrig några bra band hit, säger någon.

- Jag tror jag ska flytta till Stockholm eller Göteborg, det är ett så mycket större utbud där, säger en annan.

Det är så man vill slå dom på käften.


Det är aldrig gnällspikarna man ser ute i vimlet. Det är aldrig surpupporna som går på det som anordnas. Dom har nog med att sitta hemma och klaga och vara bittra.

Förra hösten pågick en debatt om Linköpings nöjesliv. Själv skrev jag en krönika på temat "det är dom som egentligen inte bryr sig som klagar". Då handlade det om nöjeslivet i stort, nu tänkte jag koncentrera på konserter.


Konsertutbudet i Linköping har varit strålande under flera år och i år är det kanske bättre än nånsin. Ta bara en titt i Konsert & Kongress evenemangskalender, där är fullproppat med bra namn som The Perishers, Candlemass, Caroline af Ugglas, Slagsmålsklubben, Magnus Uggla, Moneybrother, Dan Viktor, Lasse Lindh, Asha Ali, Louise Hoffsten, Roffe Wikström, Maia Hiraswa, Peter Le Marc och Dia Psalma.

Lägg till Lars Winnerbäck, Countryfestival, Linköping Metal Massacre, Peter Jöback, Owe Thörnqvist, Smokie, Patrik Isaksson & Sarah Dawn Finer, Rikard Wolff, The Refreshments och en drös andra akter och ingen sansad människa kan ha mage att påstå att utbudet är magert.


Och det var bara vårt stolta konserthus. På Platens, Herrgårn, L´Orient, Flamman, Platå, Cloetta Center och andra ställen ordnas ytterligare spelningar. Faktum är att det ordnas så många intressanta gig i staden att det är snudd på omöjligt att se allt det man skulle vilja se. Både av ekonomiska skäl och av tidsskäl. Jag vill ogärna ta orden i min mun, men det är nästan så att det hålls för många konserter i stan.


Jag vet att Konsert & Kongress tänker långsiktigt och vill skapa en levande konsertkultur, jag vet också att många av de mindre banden inte kräver så många besökare för att gå runt och jag vet att bredden i bokningarna lockar olika sorters människor. Ändå kan man fråga sig om det verkligen finns publik till alla arrangemang?


Eftersom jag, och förmodligen inte ni heller, inte vill ha ett sämre musikutbud i framtiden får vi helt enkelt se till att gå på dom spelningar som erbjuds. När nu konsertarrangörerna tar sitt ansvar är det dags att vi som publik också gör det.


Veckans Page 3 Girl

image1412
Ja, det är ju liksom inget snack...Anna, såklart!

SGG - efterfest!

image1411
Just nu jobbas det för fullt för att det även ska bli en efterfest till Sköna Gröna Grebo. Första stället som vi skulle hålla till på sket sig, men nu har vi ett annat ställe inne i Linköping på G. Förhoppningsvis blir alltihop 100% officiellt om några dagar, men ni kan för säkerhets skull boka in 1/12 redan nu.

Veckans facelift

image1410
Innan vi går för hårt åt Beverly Hills 90210-stjärnan Shannen Doherty ska vi tänka på att hon är född med en rejäl assymetri i ansiktet. Hennes ena öga (höger från oss sett) sitter ca 1 cm högre upp än det andra. Men på bilden ovan är det inte hennes ögon som vi bryr oss om, utan att hon helt plötsligt har fått helt nya läppar och kraftigt markerade kindben och knappast går att känna igen längre. 

Zero Music Magazine

Zero Music Magazine, tillbaka till förstasidan
Ni glömmer väl inte att kolla in Zeros hemsida ibland va? Jag skriver ju en del där. Snart börjar det även dra ihop sig för årets sista tidning också, med årsbästalistor och sånt.
Hemsidan: http://www.zeromagazine.nu/

Du och jag döden - bonus

image1409
Måste bara ta med en sista...

Veckans Mantel-Alex

image1408

Greboneserna!

image1407
Igår när jag stod i duschen innan vi skulle iväg kom namnet till mig som genom en gudomlig intervention. Zelles och mitt band skulle självklart heta GREBONESERNA.

Kill-listan

image1406
1. Jocke Lundemo - mannen som gav wetlook och tre dagars skäggstubb ett ansikte
2. Zelle
3. Pelle
4. Persson
5. Lemmy
6. Ulfsbo
7. Putte
8. Håkan Maas
9. Phalén
10. Frasse


På skiva: CirKus

CirKus

"Laylower"

Tent/ BonnierAmigo

 

Fortfarande är Neneh Cherry en av de svenska musiker som är mest känd och respekterad utomlands. Detta trots att det snart är 20 år sedan hon släppte albumet "Raw like sushi" med hits som "Buffalo Stance" och "Manchild". Sedan dess är Youssou N´Dour-duetten "7 seconds" från 1994 det enda minnesvärda hon har gjort, och det senaste decenniet har hon i princip hållt sig helt borta från musikvärlden.

Ändå pirrar det lite extra i kroppen när jag läser att Neneh Cherry är en av medlemmarna i London-kvartetten CirKus.

"Layflower" är gruppens debutalbum och svårt att placera i någon genre. Å ena sidan låter det urbant slickat, stilrent och modernt. Å andra sidan andas musiken jazz, sväng och etnostämning. Vilket kanske inte är så märkligt, bandet bildades i London men har varit och spelat i Casablanca, Paris, ön La Reunion och San Sebastians jazzfestival. Resultatet blir en snygg platta med långa låtar som ofta börjar lite trevande för att växa ut till bombastiska crescendon. Lätt att gilla, svårt att förälska sig i.

 

Betyg: 3/5


Vad ska vi heta?

image1404image1405
Ikväll har Zelle och jag en spelning på en fest. Eftersom detta är en helt nykomponerad konstellation har vi ännu inget namn. Någon som har något förslag på vad vi kan kalla oss?

Mera SA

LKPG PUNX
Bläddrade även i SA nr 7/90 och hamnade i ett reportage om Linköpingsbandet Raped Teenagers. Och vem får man se på en konsertbild om inte en ung Henrik Hahne! Och bakom honom står Blex.

Fuck Facebook


Precis som 400 000 andra svenskar har även jag en Facebook-sida sen några månader tillbaka. Jag var skeptisk när jag skaffade den och jag är ännu mer skeptisk idag. Samtidigt som det fortfarande kommer till en massa nya medlemmar så är det alltfler som hoppar av skiten, och jag funderar på att göra det samma. Det är ju så jävla tråkigt.
Varför ska man hålla på att skicka kramar, jämföra filmsmak, gå med i massa konstiga grupper och skriva på varandras anslagstavlor? För att inte tala om alla zombies, vampyrer och annat skit.
Varför ska man hänga på Facebook? Nån som har något bra svar? 

På skiva: Elmo

Elmo

"Kamikaze heart"

BD Pop/ Bonnieramigo

 

Debutsingeln "The Anthem" blev en större hit än vad förmodligen både jag och Elmo hade trott. Helt rättvist dock, eftersom det var en fläskig och lättrallad dänga. Men är man en okänd 20-årig kille från innersta Norrland brukar det krävas mer än så för att göra sig hörd. Lyckligtvis har Jockmockskillen hamnat på alerta bolaget BD Pop.

Och lyckligtvis finns det på debutalbumet fler låtar av samma sort, som om han klätt titelspåret till "Bumbibjörnarna" i punkig indieskrud. Det gör mig säker på att Elmos popresa bara börjat.

Och nu när Bad Cash Quartet, som känns som uppenbara influenser, har lagt av har Elmo heller inte mycket konkurrens i genren "halvfalsk sång och pampig melankolipop".

"Kamikaze heart" har en del brister, exempelvis har Elmo bara ett uttryck och håller fast vid det. Han gör samma låt plattan genom.

Men det är en låt jag gillar, och bristerna vägs upp bra av energin, den ungdomliga charmen, Broder Daniel-vibbarna och den helrätta attityden.

 

Betyg: 3/5


Sound Affects

image1402
Ikväll har jag bläddrat genom en del gamla ex av Sveriges bästa musiktidning genom tiderna: SA.
Det var en intrressant och rolig läsning på många sätt. Ta nummer 8/90, till exempel. På insändarsidorna pågår en hätsk debatt om det svenska musikklimatet. Skribenten Lars Nylin har i numret innan totalsågat och i det närmsta dödförklarat svensk pop och rock. Så här i backspegeln kan vi se att han var helt ute och cyklade.
Tidningen innehåller också kassettrecensioner (!), bara en sån sak.
En kassett som blir totalsågad är bandet "En regnig dag", med frontfiguren Johan Angergård. Just det, samma Johan Angergård som idag driver skivbolaget Labrador och lirar i banden The Legends, Club 8 och Acid House Kings.
Ett reportage om  XTC tar upp tre sidor, och består ENBART av en diskografi.
Och Staffan Hellstrands gamla grupp SH! ska fortsätta utan honom. Det gick ju bra...

Veckans facelift

image1399
Minns ni Mickey Rourke, den småfarliga snyggingen i "9 1/2 vecka"? En riktig bad guy som boxades och var allmänt cool.
Idag, 51 år gammal, har något hänt. Plötsligt har han inga ansiktsdrag kvar utan ser ut som en vaxdocka i nyllet.
image1400image1401 
Snacka om att överdosera botox! Och undra vad som händer när man släpper den där klädnypan som sitter i nacken. Och vad fan ska han med collagen i läpparna till?


Och är det inte förresten Jan Guillou på den nedre bilden?


Veckans gåta

image1397
Tre bilder. Vad är det jag tänker på?

MusikkrönikaStolta stad!


När jag spelar Torbjörn & Nykomlingarnas Linköpingshyllande låt "Astoria", med refrängen "jag leta´ på Astoria, på Burger King och Gloria, på Kikkobar och In More, på Mörners och på Make Up Store, in och ut på Platens, på Östgötateatern, jag leta´ som en galning längs med stadens alla gator" för folk möts jag oftast av samma reaktion.

- Visst var det en rolig text, men den kommer ju aldrig slå utanför Linköping.


Som vanligt vet inte folk vad dom pratar om. Lokalpatriotism och navelskådande är ju det hetaste inom svenskt popliv för tillfället.

Låtidén ovan är i princip snodd rakt av från Svensk Pops låt "Packad i Stockholm igen" från 2006, där sångaren berättar om hur han rumlar runt på krogar på Söder i Stockholm. En lysande partydänga, för övrigt.


Sångtexter om sin hemstad är långt ifrån något nytt. Uggla sjöng om Stockholm på 70-talet, Wilmer X guidade oss genom Malmö på 80-talet och på senare år har Håkan Hellström berättat om livet i Göteborg.

Några andra exempel är Wannadies och Lustans Lakejer som döpte skivor till "Skellefteå" respektive "Åkersberga". Och Eldkvarn har ju byggt hela sin karriär på att sjunga om hemstaden Norrköping.


De senaste åren har det smugit sig på en svensk rock-attityd av att gräva där man står när Thåström kallade sin skiva för "Skebokvarnsv 209" och Vapnet döpte alla låtarna på debutplattan efter gator i Östersund, men det är i år som lokalpatriotismen blommat ut fullständigt.


På sin nya singel "Ingenting" tar Kent med oss till Hagnesta Hill i Eskilstuna. Laksoos sångare berättar om både sin gamla och nya hemstad i låtarna "Norrköping" och Västerbron". Peter Jöbacks tar oss med på en vandring genom huvudstaden på sin singel "Stockholm i natt" och Sarah Dawn Finer gör detsamma på sin "Stockholm by morning". Lasse Winnerbäck sjunger om att han längtar tillbaka till Linköping på sitt nya album. Jens Lekman döper sin senaste platta till "Night falls over Kortedala". Torsson påstår sig vara det fjärde bästa bandet i Lund och Florence Valentin sjunger om pokerkvällar i Vårby Gård.


Att besjunga sin hemort blivit en trend är ingen tvekan om, frågan är vad det beror på? Kanske att det nära och personliga blir allt viktigare i en globaliserad värld, kanske för att man förstått att en text blir intressantare om den känns trovärdig och intim, kanske för att man med dagens teknik inte behöver flytta till en storstad för att slå igenom med sin musik? Vad vet jag?

Hur som helst är svenska popartister numera stolta över sitt ursprung. Och själv tar jag varje chans att berätta om hur förträfflig min hemort Grebo är.
image1396


Dagens Tobi

image1395

Till Magnus Sköld

image1394
Här kommer en till!

Liten länk

Vill du läsa grundliga analyser av schlagertexter?
Kolla in: http://rimbloggen.webblogg.se/

Rakt upp i 90-talet #3

image1393
The Facer brann hett och intensivt. Umeå-bandet hade allt och släppte två kanon-plattor med hits som "King of expectation", "Good vibrations", "Playing in a band", "One track mind", "Arrest me", "Love redemtion" och "Go for the show". Klassisk rock i Stooges och Rolling Stones fotspår. På scenen härjade den läkarstuderande sångaren Poul Perris i bar överkropp.
Idag är Poul Perris legitimerad läkare, psykoterapeut och förestår Svenska institutet för kognitiv psykoterapi. Det ni!

På skiva: Jonas Game

Jonas Game

"ADHD"

Sincerely Yours

 

Bad Cash Quartet-medlem går solo - ja

Charmig pop - ja

Svenska texter - nej

 

Dragspel och punk i mix -ja

Opera - Nej

Mjukt skramligt - ja

 

Techno och trummaskin - nej

Hes sång - ja

Jätteoriginellt - nej

 

Betyg: 3/5


Kärringar och höns

image1387
Min röda Passat (enda bilden jag har på den) är numera jordgubbe. Min privatekonomi också efter självrisk, böter, mobilsamtal, bärgning, hyrbil, och kommande inköp av ny bil. Till råga på allt hade jag slängt i bensin för en femhundring precis innan...
image1388
Det var alltså här i Jönköping, fast från andra hållet och med betydligt mer trafik, som en kärring tvärnitar framför mig varpå jag tränger in i hennes feta röfv.  Efteråt sa hon: "Jag har sån otur, det här var fjärde gången i år som jag krockar..."

Min bil såg ut nåt i den här stilen. Men cigaretttändaren funkade i alla fall...

image1389
Och rummet i Göteborg var fint (plus att Jockes lasagne var god). Blev dock några timmar försenad.
image1390 
I Besserwisser vinner man inte bara pengar utan även en massa Sverigelotter. Det ska vara vinst på var fjärde säger dom. Jag vann 20 st och hade bara vinst på två. 2x 50 spänn. Fy fan, aldrig mera Sverigelotter.
image1391
På Hemresan tog jag denna bild för att glädja Magnus Sköld.
image1392
Och Vättern låg spegelblank. Men som Borell brukar säga: "Det är en förrädisk sjö, det kan blåsa upp på en minut".


Besserwisser, som sagt

Vet nu att programmet sänds den 12/11. Återkommer snart med mer info, det hände ju, som en del av er vet, en grej igår...

---------------------------------------------------------------------------------------------
För övrigt nytt rekord på bloggen igår: 625 unika besökare!

Messerschmitt!


Nu är det dags att hoppa in i bilen och dra till Göteborg. Ska vara med i Kanal 9:s frågesportprogram "Bessewisser" imorgon bitti. Hives, Kent och Mando Diaos nya skivor ska gå varma i bilstereon, sen blir det middag hos Jocke (där jag även kommer att återfå mina skor!) och sen blir det natti-natti på Hotell Odin. Hoppas att det går bra, och cashen rullar in som dom ska.

Partypinglorna

image1386
Surfade runt lite på Dedes hemsida (fråga inte...) och vad får jag se om inte en rad foton där hon partajar med Sabina! Visste inte att dom två var polare.

Rakt upp i 90-talet #2


Camela Leierth var alltid en personlig favorit. Varken bandet Dead Starlet eller Eclectic Bob var väl några superhöjdare, men låten "The waltz (and she died)" var bra och videon till densamma suverän.
Men hon föddes till stjärna. Innan hon hade fyllt 20 hade Camela hängt med ihop med Michael Hutchence, spelat blockflöjt med Di Leva, körat bakom Stakka Bo, jobbat som fotomodell och tackat nej till jobb som VJ på MTV.
Idag är hon 30 och åter aktuell med musiken. 2005 släppte hon singeln "Walk of Shame" och ni har hört henne sjunga i filmen "Smala Susie" och i en reklamfilm för SJ. Just nu kan ni höra henne i låtarna "Vy från ett luftslott" och "Generation Ex" på Kents nya platta.


Veckans Lehman-skämt

image1385
...är egentligen inget riktigt skämt, men vi kör ändå.
Jag snackade med Lehman i telefon förut och sa att jag fått lönekuvertet på posten idag. Jag frågade om han var nöjd med sin lön. Och Lehman svarade:
- Nä, det är inget fel på lönen. Bara den kunde komma lite oftare.

Veckans Page 3 Girl

Lisa, Lisa
Lisa såklart!

Dagens Tobi

image1383

Veckans Mantel-Alex

image1382

I´m in love

image1381
Snodde den här från Magnus Uggla

Tv-krönika (20/10)

Rekord i TV

 

Såg ni att onsdagens tv-bilaga såg lite annorlunda ut? Borta var den inledande tv-krönikan och istället hade man satsat på en helsidesbild på omslaget. Även inuti hade man stuvat om lite i materialet.

Tv-bilagan görs av TT Spektra och är gemensam för en mängd svenska dagstidningar även om den finns i olika varianter. Jämför exempelvis med NT eller Folkbladet som har samma bilaga men med ett annat utseende.

Jag vet inte om bilagans krönika kommer tillbaka, men Corren har i vilket fall något slags rekord i tv-bevakning bland svenska tidningar. Förutom tv-bilagan ägnas en sida i Fredagsbilagan helt åt tv. Dessutom har tidningen dagliga tv-krönikor som denna.

Som om inte det räcker brukar sportsidorna ofta ha en kolumn under namnet "Sport i tv", och inte sällan ser man även recensioner eller intervjuer om tv på de dagliga kultur- och nöjessidorna.

Hoppas ni inte fått för mycket tv utan även kan ta till er dessa tips:

 

SKITBRA: Hasse Aros indie-lista (Måndagar, "Studio Virtanen")

URKASST:  "Svensson, Svensson" (ikväll, SVT 2)

FÅR EJ MISSAS: Sista "Sopranos" (imorgon, SVT 2)

RÄCKER DET INTE SNART: Alla dessa matprogram

SKOJIGT: "Mia och Klara" (SVT 1)

OKEJ: "Fredag hela veckan" (TV 4). Försvenskning av "Saturday Night Live"


Rätt upp i 90-talet

kajsa.jpg
Kajsa Mellgren, denna 90-talsikon, vad gör hon nu?

Efter ZTV, Slitz-utvik, dans i videon till "Mr Vain" och egna singeln "Angel eye" hamnade hon tydligen i Uppsala där hon läste sociologi och genusvetenskap och dessutom gifte sig och fick barn. Idag ska hon tydligen jobba i receptionen på "Marikas dans & mode" i Stockholm.

Dagens Tobi

image1380

Veckans facelift - Ray Liotta

image1379
När Ray Liotta peelade hyn (var är alla hans karaktäristiska ärr och gropar?) passade han även på att strama upp den lite. Ray är 51 år men har varken något grått hår eller ens en antydan till rynka. Däremot var det länge sedan man såg en blankare och mer spänd hud än på denna bild. Tydligaste beviset är dock att Liotta börjar få de typiska smala kattögonen som är en följd av att man drar ut skinnet mot sidorna av ansiktet.

Sista Sopranos - WOW!


Sista scenen i sista Sopranos-avsnittet, som sändes ikväll, var ta mig fan bland det bästa jag sett. Så jävla bra!
Familjen Soprano ska träffas för middag på restaurangen Holsten´s. Tony är där först och börjar fingra på jukeboxen. En efter en kommer de andra familjemedlemmarna, förutom Meadow (eller gjorde hon det?) som är lite sen på grund av problem att fickparkera. Musiken pumpar på, scenen är fem minuter lång och spänningen byggs upp till olidlig nivå. Man vet att nåt kommer hända, men vad? Några skumma typer kommer in på restaurangen, en man går på toaletten som en referens till mordet i "Gudfadern". Det plingar till i dörren, Tony tittar upp...och sen blir det svart. Vilken scen! Ta mig fan bland det bästa jag sett!

Kill-listan

image1378
1. Peter Rimås - precis fyllda 40 år och hemkommen från Indien
2. Zelle
3. Persson
4. Lehman
5. Mantel-Alex
6. Skiv-Anders
7. Jocke Lundemo
8. Markus Stöld
9. Lehmans farsa
10. Jens Dahlqvist

Bubblare: Mårrifejd-Matte, Staub, Jossis brorsa, Lillis 

Vilken fest man hamna på!

image1377
Hade tänkt att göra min chef Benny glad idag genom att sitta och jobba hela lördagskvällen, men det sprack såklart. Marina ringde nämligen och tyckte jag skulle komma och casha in den där kvällen med mat och sällskapsspel som nämnts tidigare på bloggen. Så det är bara att offra sig...
Har dock hamnat i ett delikat dilemma. Vad ska man dricka? Röv-vin, vitt vin eller weissbier? Hmmm...

Veckans Tobi


Höstmys

Mmmm....höstmys
Höstmys är fina grejer. Så här års sätter jag alltid upp den här affischen för att komma i rätt höstmys-stämning.

På skiva: Sunday Sound

Sunday Sound

"Drama Queen"

Checoban Records

 

"Drama Queen" är debutalbumet från denna Växjö/ Göteborgskvartett som funnits sedan 2005. Det mest dramatiska med bandet verkar dock vara att den förra basisten plötsligt försvann, när det gäller musiken är det mesta ganska tryggt och odramatiskt.

Sunday Sound (namnet valdes som en koppling till söndagsångest) lirar halvmjuk rock som gjord för reklamradiokanaler och amerikanska skoldanser. Hantverket är oklanderligt och bandet snajdar till fläskiga arenarocklåtar där det känns ungefär som att man pressat ner Coldplay, U2, Creed och Travis i en köttkvarn, vevat och malt på och till slut fått ut en Sunday Sound-korv som visserligen smakar rätt gott men saknar karaktär och egen smak.

Inledningsspåret "More than dead" höjer sig en smula över resten av materialet, men överlag saknar jag den där twisten, knorren eller hooken som gör att musiken inte bara passerar örongången utan faktiskt också stannar kvar där inne.


Betyg: 2/5

Fredagkväll i Tannefors

Så jävla gööööötttttt!!!!
Sa ju det! Att jag skulle bada och läsa Sonic.
Fick samtidigt en rolig idé. Jag inbjuder härmed till fest i mitt badrum nästa fredag. Tre platser finns att slåss om, en till i badkaret, en som får sitta på toan och en som får stå. Sen är det fullt. Eller förresten, det kanske får plats en eller två till på badkarskanten om ni inte är för feta. Feferoni och en weissbier ingår, badrock får tas med själv. Rökning sker i fönstret.

Veckans skandal: OS 2012

I London är man upprörda över loggan för 2012. Att den är jävligt ful kan många av oss hålla med om, men engelsmännens indignation beror på att man tycker att loggan påminner om en AVSUGNING(!).
Över tusen personer är redan med i Facebook-gruppen "I think the 2012 olympic logo looks like someone giving a blow job".
Ja...fan, dom har ju rätt!


Nästa Multipass

Boka in redan nu: Multipass på L´Orient den 3/11.

Fredag på Ica Supermarket

Några av er har kanske följt den senaste tidens kaffebryggardramatik,
exempelvis här:  http://iloblog.3jean.com/inane?Home&post=100
Nu kan jag dock avslöja att det där kaffet som Bill skickade med, det gav jag aldrig till Zeijlon utan behöll själv när det framgick att Z redan hade kaffe så det räckte och blev över. Och idag skulle det avnjutas. Plötsligt drabbades jag av ett väldigt sug efter mjuka pepparkakor till kaffet, något som jag inte ätit på flera år. Så jag knallade bort till ICA Supermarket (såg ingen Angelica idag heller) och handlade det plus lite annat. SÅ JÄVLA GÖÖÖÖTTTT!!!
image1375
Vid utgången mötte jag Storstadstjejen & Stuntmannen. Det är ett white trash-par i 40-årsåldern från Slaka, tror jag, som jag träffade under min korvgubbe-period.
Storstadstjejen kommer egentligen från Stockholm och beklagade sig jämt. "Linköping är för litet för mig, jag är en storstadstjej", brukade hon säga.
En gång pratade vi om vad vi skulle göra på semestern.
Hon sa: "Jag har två saker inplanerat - Kenneth & the Knutters i Kisa och Power Meet i Västerås".

Och hennes kille är som sagt Stuntmannen. Det är en kylskåpssmidig raggare i 130-kilosklassen som går runt med en jeansväst där han har limmat dit eget utklippta bokstäver som bildar orden "Stunt action team". Att han skulle jobba som stuntman är ungefär lika troligt som att Sommer skulle ha ett nytt ansiktsuttryck på nästa vingelbild från Platens.

Skivor till kaffet

image1374
Har fått en skön laddning med kanon-skivor att recensera. Miss Li, Kent, The Hives, Jonna Lee, Mando Diao, Sambassadeur. Så nu har man lite att göra i helgen.

Det går iväg ett SMS till någon förortsaderess...

Fick ett SMS från Lehman  för en stund sen. Roligast idag.

"Fikar på Sandelius i Åtv. Wållberg, Bajstofs o Asklöf. Fy fan. Jag drar!"

Dagens fynd på hallmattan

image1373
Ikväll ska jag lägga mig i badet och läsa nya Sonic

Känt folk röker Kent


Kan inte bestämma mig för om Kent på denna bild ser supertuffa ut eller som värsta töntarna.
Vad tycker ni?

Prütz listar bloggar

Jerry Prütz, eller Prutten som han också kallas, är en riktig mästerbloggare och har koll på allt som händer i Bloggosfären. Schulman lägger av, Mauro Scocco börjar, det händer alltid något.

Här listar Prutten sina favoritbloggar:

1. Tobbes World
http://tobbesworld.bloggspace.se/1/
- Correns råsosse Torbjörn Gustavsson skriver om Kisa, nostalgimackar och Elvis. Eller kort och gott om att allt var bättre förr.
2. Ruben - bloggkejsaren nr 1
http://ruben.blogg.se/
- För att han har många intressanta synpunkter och håller så stenhårt på sina bloggregler
3. Olassupergirl
http://olassupergirl.blogg.se/
- En tjej som är besatt av Ola Salo. Dessvärre har hon legat av sig med skrivandet lite.
4. Noggerblack
http://noggerblack.blogg.se/
- En tjej som kallar män för karlar och erbjuder vakterna på Platens gratis blåsjobb.
5. Sommers blogg
http://sommer.bloggagratis.se/
- Mera Platens. Krogens vingelfotograf som tar mer kort på sig själv än på gästerna.


På skiva: Cherry Ghost

Album

Betyg: 8/10

 

Cherry Ghost: Thirst for romance

Heavenly Recordings

 

Vad är det som gör att man faller för viss musik, medans annan som på ytan uppvisar snudd på identiska kännetecken inte berör det minsta?

Jag visste på förhand ingenting om Cherry Ghost och höll på att rutinmässigt kludda ner nån standard-halvsågning och sedan förpassa plattan till de sälla jaktmarkerna. Första intrycket var nämligen att Simon Aldred (mannen bakom Cherry Ghost) var ytterligare en i raden av killar med gitarr. Snart upptäcktes dock att Aldred var betydligt mer än så. Inte bara för att han även bygger sina låtar på piano utan för att på alla sätt har så mycket högre ambitioner än att bara vara "kille med gitarr".

Cherry Ghost har jämförts med Coldplay, Johnny Cash, Tindersticks och Bono. Det har kallats indie, country och modern americana. Var för sig är referenserna inte särskilt träffande men sammantaget målar de upp en bild av musik som både är storslaget crooneraktig, akustiskt mjuk, raspigt bluesig och behagligt smekande på en och samma gång. Jag gillar det som fan.

Faktum är att jag inte minns när jag senast lät en skiva gå på repeat så mycket som jag gjort med "Thirst for romance".


Kimmen och Kamijo blir seriefigurer

Kim&Kamijo
Fan, blir man seriefigur vet man att man är en true rockstar. Fast jag tycker Kimmen ser lite sliten ut på teckningen ovan, inte så fräsch som han brukar. Är det jobbet på JAM som sliter ut honom?
Rockräven?
Inte nog med det. JAM kör även en serie som heter "Rockråttan" om en gammal rockräv som inte får jobb på JAM utan dricker bärs på 55:an och lirar på L´Orient. Va fan!!??? Känns inte hela det konceptet rätt stulet???

Läs mer här: http://www.jamshop.se/html/linkoping.htm

Gest hos Tobi


Nej, jag har inte glömt bort David Gest

Tv-krönika (15/10)

GW - bäst på tv

 

Hade tänkt att se Femmans nya underhållningsprogram "Ranking the Stars" där tio kända svenska kvinnor rangordnar varandra i ämnen som vem som är mest ego och vem som ser värst ut en måndagmorgon.

Jag ger upp redan innan första reklampausen. Skälen är flera:

 1. Det är töntigt med en engelsk titel
 2. Programmet är babbligt, ointressant och svintråkigt
 3. "Stjärnorna" är c-kändisar som Hannah Widell, systrarna Graaf, Sanna Bråding och Tess Merkel.

En stund senare gläpper jag tillbaka till programmet och får se programledaren Andreas Lundstedt knäppa upp skjortan, hoppa upp på ett bord och jucka med skrevet. Ridå.

 

"Videokväll hos Luuk" samtidigt i SVT 1 var betydligt intressantare. Söndagens gäst var Leif GW Persson. Där har ni en äkta, om än ganska osannolik, stjärna.

På senare tid har krimonologen varit ovanligt pratsam och frispråkig. Nyligen satt han i "Studio Virtanen" och berättade att han testat de flesta droger som finns samt bränt sisådär tio miljoner på vin, kvinnor och sång.

Hos Luuk bekände han att han brukar sjunga frälsningssånger, att han bara haft cirka fyra kompisar i livet och att han en gång satt med pipan i munnen beredd att trycka av. Sen avslutades hela programmet med att han dansade tango med Kristian Luuk.

Leif GW Persson är bäst i tv just nu.

 

VILL SE: Lars Norén, Britney Spears och Fredrik Strage

VILL INTE SE: Peter Jidhe, "Morrongänget" och Idol


Strage listar YouTube


Vill du slöa lite på jobbet kan jag rekommendera Fredrik Strages nya grej i DN. Där listar han de 100 största rockögonblicken på You Tube.
Kolla in: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2964&a=685865

Rekord

Nytt rekord i går på bloggen: 557 unika besökare!

Amy Winehouse in my heart


Jag håller på att bygga upp ett sjukligt intresse för Amy Winehouse. Men kan man göra annat när hon är så snygg, cool, intressant och dessutom gör fullkomligt suverän musik? Svar nej.

Gå in och lyssna på: http://www.myspace.com/amywinehouse

Emmaboda 2.0


Tjoho! Det blir Emmabodafestival även nästa år, fast i lite ny form. Så här står det på hemsidan:

Jadå det blir festival även 2008 , Emmabodafestivalen 2.0 blir 31/7-2/8 dvs första helgen iaugusti. Man kan förvänta sig den nyaste intressantaste musiken inom flera olika musikgenrer, såsom pop,synt,electro,punk,garage,emo,neorave mm mm . Men i år kommer det också att bli en del redan etablerade artister. Sen på allas begäran så blir det också dans och dj´s på nätterna, det kommer att bli indiedagis,Vi kommer också att köra electric garden . Onsdagens förfest får stryka på foten för att vi ska kunna ta festivalen till en ny nivå!!!! Antalet artister kommer att vara oförändrat mot tidigare år och antalet scener 3 styck


Midsommar på svenska 19-21 Juni

Sen kommer vi nästa år också att bjuda på midsommarfest midsommar på svenska och den kommer att vara 19-21 juni såklart. Alla artister kommer att sjunga på svenska, och det kommer att bli billigare än en sunkig camping på öland . Det kommer att bli ca 15-20 artister


Veckans Page 3 Girl

GÖTTTTTH!!!
Lite oväntat kanske, men veckans page 3 girl är ingen mindre än den härliga Linda GÖÖÖÖÖÖÖÖÖTTTTTH!!!!

Du och jag döden - begravningen

image1361
image1363
image1364
image1365
image1366
......
Och därmed tar vi farväl till "Du och jag döden". Jag tror alla har fattat poängen.

Veckans Tobo

image1360

På besök i klubbhuset


Jag har en kompis som genomför en väldigt invecklad procedur varje gång han gör "det stora" på toan. Det går åt så mycket papper att när han fortfarande bodde hemma fick han köpa sitt eget toapapper. Jag har förresten två kompisar som är portade på min toa, den ena är Lehman och den andra är han jag pratar om.
Nåväl, det jag skulle komma till är min polares tork-procedur. Den ser ut så här:
1. Ring-tork
2. Papper i toan-tork
...sen kommer det riktiga torkandet...
(3. Snopp-tork)
4. Grov-tork
5. Normal-tork (x8)
6. Fin-tork
7. Våt-tork
8. Torr-tork
9. Skink-tork
10. Efter-tork
11. Extra-tork
(12. Eventuellt Bonus-tork)

Någon som slår det?

Lika som bär 16

image1358image1359

Agneta Sjödin & Åsa Kjell


På skiva: Hot Hot Heat

Album

Betyg: 6/10

 

Hot Hot Heat: Happiness Ltd

Sire/ Warner

 

Det finns band som man gillar utan att de egentligen är särskilt märkvärdiga. För mig har kanadensiska energipopbandet Hot Hot Heat blivit en sån där personligt favoritband som inte på något sätt känns "viktigt" eller särskilt originellt men som jag ändå känner lite extra för, trots att gruppen förmodligen inte skulle kvala in bland de hundra bästa band jag vet.

Det var med sitt tredje album, 2002 års "Make up the breakdown", som Hot Hot Heat fick sitt smärre genombrott. Fortfarande, två album senare, har man kvar det där som gjorde att jag och andra föll då: energin, piggheten, det busiga tilltalet, den medryckande sången och sin speciella på-tårna-attityd. Jag kan dock tycka att man numera kör mer på kraft än på finess. Tidigare var melodierna mer medryckande och mer direkta. Även om exempelvis singeln "Give up?" är en riktig partstänkare.

Hot Hot Heat har en svårgreppbar charm, kanske för att det låter så avslappnat och chosefritt, kanske för att det låter glatt och naivt även om bandet sjunger en låt som "Good day to die". Och så gillar jag att en ung Bob Dylan tittar mot oss från omslaget.


Lördagskväll i Vårdsberg

image1354
Igår kväll spelade 6.08 på Pub Rosenlund i Vårdsberg. Det blev som vanligt en hejdundrande kväll.
image1355
Phalén hann bara komma dit innan han raggade upp härliga Erika.
image1356
Johanna var där med kille plus en på förhand omtalad malaysiska.
image1357
Sen raggade även jag upp mysiga Erika.

Kill-listan

image1353
Finns bara en kille på Kill-listan denna vecka:
1. Mantel-Alex - rockräven aka Mr Cool

Lika som bär 15

image1350image1352
Åsa Kjell och Cecilia Frode

Gig på Pub Rosenlund ikväll

image1349
Ikväll spelar 6.08 på Pub Rosenlund i Vårdsberg.

Sveriges SÄMSTA tidning?


Nyligen blev ju Corren utsedd till Sveriges BÄSTA tidning, men vilken är egentligen Sveriges SÄMSTA tidning?

Två starka kandidater:
1. LKPG Magazine

2. Östgötatidningen (f.d Trean/ Söndagskuriren)
3:an Del A

Har ni flera förslag? 

På skiva: Jim White

Album

Betyg: 5/10

 

Jim White: Transnormal Skiperoo

Luaka Bop

 

Om man skulle genrebestämma alla skivor som släpps skulle topplistan se ut så här:

 1. Kille med gitarr
 2. Halvskitig rock
 3. Tjej med gitarr

Om man skulle språkbestämma 1:an, Kille med gitarr, blir resultatet detta:

 1. Engelska
 2. Svenska

Tempot?

 1. Halvlångsamt
 2. Halvfort

Kvalitet?

 1. Helt okej
 2. Svintråkigt
 3. Kanonbra

Nödvändighet?

 1. Kan både ha och mista
 2. Har gjort världen till en sämre plats
 3. Oj oj oj, måste köpa.
 

Om nu tar samtliga ettor och slår ihop dom får man Jim White. Det vill säga, han är ett destillat av alla skivor som släpps, ett medianvärde, en minsta gemensamma nämnare. Och därmed ointressant.


Vykort från Lamai

image1348
"Backstage Bar" på Lamai. Där har jag pissat ut en hel pensionsförsäkring, som Arne Anka skulle ha sagt. Tyvärr har ju stället gått ner sig rätt rejält sedan Krille försvann.
Mindre än två månader, sen sitter man där igen med en Chang i handen. Hundra meter bort ligger världens bästa hamburgerställe, som förutom perfekt läge har asgoda burgare, kall öl och öppet till 07. Ytterligare 100 meter bort ligger Thailands bästa restaurang. Jag har ätit på hundratals ställen i landet, men aldrig fått en godare röd curry än där.
Det börjar värka i kroppen av längtan.

Dagens östgöta-uttryck...

...är detta: "Feint döh"

MusikkrönikaOrkesterpopen är tillbaka


Popmusiken har snavat på Marshallådorna och ramlat ner i orkesterdiket. Så känns det när man tittar på det senaste årets skivsläpp. För plötsligt fläskar var och varannan artist på med pukor, blås och orkesterarrangemang som om 90-talet aldrig hade existerat.

Jag vet inte om Phil Spector har webradio i sin häktescell, men lyckas han ratta in svenska P3 skulle han förmodligen jubla. Plötsligt är hans "wall of sound" det hippaste i etern.


Som bekant vid det här laget går allting i cykler. Den senaste femtonårsperioden har storslagna arrangemang i princip varit portförbjudna på festivaler och musikklubbar. Istället har "lo-fi" och "indie" varit föredömet, det vill säga att musiken ska vara enkelt uppbyggd och producerad. Inga onödiga krusiduller eller kosmetiska dekorationer. Räcker det inte med gitarr, bas, trummor och sång för att musiken ska funka kanske inte själva grundlåten är så bra, gick resonemanget.


Men så kom hela h´n´b-vågen (hatt och blås) för några år sedan med artister som Håkan Hellström, Moneybrother, Florence Valentin, Dapony Bros - och varför inte vårt östgötska exempel John Stridh - och plötsligt var det okej att experimentera med andra instrument än popen och rockens traditionella. Och det senaste året har trenden slagit igenom på allvar.


Två självklara exempel är Jens Lekman och Montt Mardié, som om de vore lite mer alkade, äldre och dandyaktiga förmodligen skulle kunna bli ett modernt Frank Sinatra/Dean Martin-par om dom bara ville.

Till och med en sån enkel vissångare som Stefan Sundström plockade in en mastodontkör på 600 (!) personer på sin senaste skiva. En kör som för övrigt leds av Caroline af Ugglas.

Och på tal om körsång så blev The Sweptaways ett av fjolårets stora samtalsämnen när dom framförde kända poplåtar i körtappning.

Exemplen är många: Magnus Uggla spelade in en Karl Gerhard-platta, svulstiga The Ark har varit årets hetaste band och Marit sjöng fläskig Motown-pop på senaste albumet. Motown, ja...Andreas Johnssons melodifestivalbidrag var ju en karbonkopia av The Ronettes "(The best part of) Breaking Up" - och så var vi tillbaka hos Phil Spector.


Det finns exempel även utomlands. The Diviny Comedy släppte en sedvanligt storslagen och pampig platta ifjol och den gamla Pulp-gitarristen Richard Hawley har bytt britpopluggen mot crooner-kostymen, för att nämna två.


Det är så typiskt Johan Kinde att göra comeback i exakt rätt tid.


På skiva: The Sunshine

The Sunshine

"I heard a rumour about you boy"

Bonnier Amigo

 

Låten "She´s my television" från 2005 med Pauline som gästartist var en fantastisk singel som debutalbumet inte lyckades leva upp till. Inte heller på uppföljaren hör jag något i samma klass.

Svenska The Sunshine fortsätter med sin sina huggande gitarrer, sin skramliga hi-hat och sin stompiga pop med influenser från The Beatles och annan 60-talspop.

På tv har man kunnat höra bandets låtar i de amerikanska serierna "Grey´s Anatomy", "CSI Miami" och "Hope & Faith", men jag har svårt att förstå hypen. Bandet bankar på med fart och energi men känns lättviktigt och låter väldigt enahanda och traditionellt. Ett varierat tonläge, mer experimentlusta och starkare låtidéer hade krävts för att blidka oss som minns att "HELP!" redan är gjord.

Det är dags för The Sunshine att höja sina konstnärliga ambitioner.

 

Betyg: 2/5


Lika som bär 14

image111
Halkade in på bloggen On the Rocks och hittade en massa roliga lika som bär.
Kolla här: http://ontherocks.blogg.se/lika_som_br.html

...och så levde de lyckliga i alla sina dar

image1347

På skiva: Lamont

Lamont

"The Golden Daze"

Lamont Records

 

Titta på The Arks skiva "Prayer for the weekend". Titta på de svartvita kläderna, titta på den gröna bakgrunden, titta på poserna, titta på frisyrerna. Sen tittar du på Lamonts debutskiva.

Som om inte den likheten var tillräcklig så håller båda banden till i Malmö och Ola Salo har varit med och producerat Lamonts platta. Dessutom har Lamont varit förband till The Ark under sommaren.

Tycker du fortfarande inte att det finns några gemensamma nämnare mellan banden ska du lyssna på Lamont, med The Ark färskt i minnet. Lamont spelar nämlligen exakt samma färgsprakande glamrock som sina förebilder. Skillnaden är att Lamont låter tunnare, har sämre sång, sämre fantasi och saknar The Arks hits.

Frågan är vad vi ska med Lamont till? Bandet är bara en b-kopia av Ola Salo och hans grabbar.

Vad hjälper det att musiken faktiskt är riktigt skaplig när bandet så tydligt bara är ett plagiat utan egna idéer.


Betyg: 1/5


Ny Nuclear Nation Natt

image1346

Ustav på stan

image1345
Sprang på nummer 2 på Kill-listan på stan idag.
- Vad har jag gjort för att hamna så högt, frågade Ustav.
Jag svarade som det var:
- Du har hållt dig undan...

Tv-krönika (8/10)

Sportspegeln = trygghet

 

TV-vanor kommer och går med säsonger, intresse, arbetstider och en mängd andra faktorer. Jag försöker se "Jay Leno" och "Uppdrag: Mord" varje kväll, samt "Studio Virtanen", "Boston Tea Party" och "Simma lugnt, Larry" de dagar de sänds. Men den enda serie jag verkligen gråter blod över att missa just nu är "Sopranos" på söndagarna, även om serien gått ner sig på senare tid.

Sen finns det ett program som står över det där med säsonger, trender och liknande. Som finns inprogrammerat i ryggmärgen. Som aldrig sviker. Det sänds 20.30 på söndagar i SVT och heter "Sportspegeln".

Programmet har sänts sedan 1961 och tillhör de program i världen som har funnits längst. Ändå känns varje söndag friskt som en vårvind, just för att innehållet alltid är nytt.

"Sportspegeln" fyller flera roller. Det utgör en sorts avslutning på helgen, och skapar samtalsämnen till måndagens fikarum. Programmet är som en trygg morfar man besöker varje söndag. Det är inte alltid som Sportspegeln överraskar, gårdagens program med allsvenskans slutskede, NHL-debut med Niklas Bäckström och uppladdning inför alpina säsongen, kändes ganska rutinmässig. Men "Sportspegeln" är som pizza - även när det är dåligt är det ganska bra.

 

IN MED: Angelica Andersson, Magnus Uggla, Göran Gabrielsson

UT MED: Babbens inledningsskämt


Veckans Page 1 Girl

image1344
Idag frontades Corren av ingen mindre än Irina.
Läs hela reportaget på:  http://www.corren.se/archive/2007/10/10/jestces5uu3t404.xml

Just nu: Snusk-Tobbe i P4

SNUSK-TOBBE!
Snusk-Tobbe
Torbjörn & Nykomlingarna!
Torbjörn & Nykomlingarna

Just nu intervjuas Torbjörn & Nykomlingarna på P4. Eftersom jag nämner bloggen i programmet är det väl lika bra att skriva ut mejl-adressen också. Finns det nåt fan därute som vill komma i kontakt med Snusk-Tobbe eller Torbjörn & Nykomlingarna går det bra att mejla till: Tobi_Katoy@hotmail.com
Eller skriva en kommentar nedan.

Missade ni programmet kan ni lyssna här: http://www.sr.se/cgi-bin/ostergotland/program/index.asp?ProgramID=72Rör rattarna!

image1341
Ni har väl inte glömt? Nä, hur skulle någon kunna göra det efter att det gått trailers hela veckan.
Imorgon onsdag 10/10 är alltså Snusk-Tobbe/ Torbjörn & Nykomlingarna med i P4. Tiden är 17.00 - 17.45.
"Astoria" live i studion plus en sisådär 5-6 låtar till utlovas. Och en massa prat.
Intervjun ligger även ute en månad på nätet för den som skulle råka missa.

Veckans Page 3 Girl

image1340
Måste ju bara bli Marina!

Klart vi ska ha ett glas innan vi gör skyltarna

image1339
I Tannefors ligger Waldemars kvarterskrog. Eller hur det nu stavas...
På fasaden har krogen nämligen tre olika stavningar på sitt hak:
1. Valdemar
2. Waldemars
3. Valdemars

På skiva: HIM

HIM

"Venus Doom"

Sire/ Warner

 

Finsk hårdrock har varit på stark frammarsch de senaste åren. Nightwish, Children of Boodom, Stratovarius, Sonata Artica, Lordi, The 69 Eyes, The Rasmus, Amorphis, Hanoi Rocks, Apocalyptica, Finntroll och Catamenia är några av alla de band som låtit tala om sig.

Men allra störst, och kanske det finska metalband som bäst lyckats nå utanför den rena hårdrockskretsen, är de dystra grabbarna i HIM.

Bandet bildades redan 1991, men det var först med andra albumet Razorblade Romance från 1999 som det stora genombrottet kom. Årets skiva är den sjätte fullängdare som Ville Valo och grabbarna ger ut.

Kanske är det arvet efter den store kompositören Jean Sibelius, men finsk hårdrock är ofta pompös och svulstig med operasång, mycket instrumentella uppvisningar och andra influenser från den klassiska musiken. HIM är inte heller befriade från detta, även om deras musik trots sin svärta och melankoli har en mer lättlyssnad och ibland nästan radiovänlig ton.

Bandet rör sig i ett gränsland mellan hårdrock, goth, depprock och emo, och just det lättillgängliga och melodiösa i kombination med en kraftfull symbol som bandets "heartagram", beteckningen "love metal", den vemodiga framtoningen och den kommersiella potentialen tilltalar grupper som i vanliga fall inte brukar lyssna på hårdrock.

"Venus Doom" känns som bandets tyngsta album hittills. Man har dragit ner på keyboards och satsar på ganska rak rock. Det är mörkt och dystert, men fortfarande rödvinsdroppande och smått episkt. Däremot kanske inte lika hitbetonat som tidigare. Skivan öppnar starkt men mot slutet flyter musiken ihop och är lite för suddig i kanterna för att hålla hela vägen.

 

Betyg: 3/5


Jerry Prütz har knytit hymens band

Tredje gången gillt!
Det stämmer. I lördags sa Jerry och Sirene "ja" till varandra.
Grattis och lycka till!!!

Partymåndag!

image1332image1333
GRATTIS! Idag fyllde Mantel-Alex 30 och fick en ny fin cape till sin samling.
image1334image1335
Inte nog med det. Även Lisa fyllde år och fick vad hon önskade sig - en elvisp! GRATTIS!
Vilken partymåndag! Två födelsedagspartyn samma dag.
image1336
Och på hemvägen slank jag in på L´Orients salsa-kväll. Vilka mötte jag där om inte Phalén och Moe. Dom förnekade att dom tog smygkurser i salsa, men jag misstänker att dom kommer att briljera med sina hemliga danskunskaper på nästa fest.

A capella Schumacher

image1331
Som bekant försvann mina gå bort-skor på festen hos Jocke i GBG. Jag fick då låna ett par (se bilden) av honom. Nu visade sig dom inte bara vara snygga utan även jävligt sköna, så igår satte jag in 200 spänn på Jockes konto och köpte dom helt sonika. Och inte nog med det, nu har även mina gamla skor kommit tillbaka!
-----------------------------------------------------------------------------
Lite goda nyheter alltså under en dag som annars kännetecknats av strul med bilverkstad, strul med a-kassa, strul med biljetter, en Corren som inte kom och hela tre intervjuobjekt som inte svarar på mejl eller i mobiltelefon. 

Lika som bär 13

image1329image1330
Bruce Willis överläpp och Alf Svenssons överläpp

Krogkrönika


Flera krogshower, tack!


Vad gör man om man vill äta en god middag och samtidigt få bra underhållning i Linköping? För tillfället är det ont om krogshower i staden.


De senaste åren har kroglivet i Linköping blomstrat. Det går numera att äta mat från världens alla hörn, klubblivet har exploderat och uteserveringarna har mångdubblats. Ågatan har blivit en bargata med närapå nationellt rykte, det anordnas rockkonserter och många krogar satsar på after work-erbjudanden.

På ett område brister dock stadens krogliv betänkligt, det är snudd på omöjligt att gå och se en riktig krogshow för tillfället.


Linköping har väl aldrig varit känd som någon krogshow-stad och lär heller aldrig kunna konkurrera med utbudet i landets tre största städer, men så dåligt som det är just nu var länge sedan det var.

För bara några år sedan var läget betydligt trevligare. Jag minns exempelvis uppträdanden med showgruppen Cadabra på olika ställen runt om i staden och jag såg Anders Berggren från nämnda grupp sätta upp en egen show på Hagdahls Kök. Komikerparet Anders & Måns hade en krogshow på Ekoxen och på Restaurang Viktor uppträdde nåt som kallades Viktors Villervalla.

Kring millennieskiftet var även Safaris show (som först höll till på Konsert & Kongress och sedan flyttade till Stora Hotellet) populär med sina sjungande servitriser


Allt var inte bra, långt därifrån, men det fanns åtminstone ett utbud och en valmöjlighet. De ytterst få krogshower som arrangeras idag är oftast nån form av företagsevent eller underhållning som kan förbokas av krogar och festvåningar till enstaka, speciella tillfällen.

Konsert & Kongress brukar ofta erbjuda sina konsertbesökare nån form av mat och dryck innan uppträdandena, exempelvis Operatallrik eller Mingeltallrik, men det betraktar jag inte som ett krogshows-koncept.


En riktig krogshow är en föreställning som helst ska hållas ett flertal sammanhängande kvällar i samma lokal. Innan uppträdandet äter man och när borden dukats av börjar showen. Publiken sitter kvar vid borden och fortsätter dricka under uppträdandet. Det ska bjudas sång, dans, prat och musik. Ni vet, som det brukar gå till på lokaler som Hamburger Börs och Berns Salonger i huvudstaden eller Rondo i Göteborg.


Bristen på bra lokaler och ovana vid stora produktioner är två skäl till varför det är tunnsått med krogshower i vår stad, men lika viktig faktorer är fantasilöshet, ovilja och feghet både hos artister och arrangörer.

Jag tror det finns en stor publik för krogshower i Linköping.


Söndag-måndagsång

"Tänk på vilodagen så att du helgar den"

Igår var det som sagt videokväll och idag har jag gått och retat mig på vad dålig "The Terminal" var. Varför envisas dom med att prata engelska med nån som uppenbarligen inte förstår? Hur kan han plötsligt prata perfekt engelska efter två dagar? Hur kunde skiten gå upp på svenska biografer när "Ali" inte gjorde det?
--------------------------------------------------------------------------------------
Tro det eller ej, men nu på kvällen SMS:ade lunchdejten och ville titta förbi. Lagom till "Sopranos" dök hon upp. Och jag som trodde jag hade bränt mina skepp.
Jag kan berätta att nu har jag definitivt gjort det...
När vi kramades om ute i hallen råkade jag säga: "Va, är du med barn? Det sa du inget om senast", samtidigt som jag tog henne på magen.
"Nä, jag och min kusin har proppat i oss pizza, och nu ska jag gå hem", sa hon och gick.

Vad tror ni? Finns det nåt sätt att rädda situationen eller ska jag se mig om efter en ny böna?

Tvättäkta grannsämja


VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK I DENNA BOSTADSRÄTTSFÖRENING???
Det här är fan helt otroligt, nu är det tredje söndagen i rad som nån jävel tagit min tvättid!!! Hur svårt kan det vara att läsa på tavlan: Tvättstuga 2, 7/10, Lägenhet 2506 (dvs min).
Det märkliga är att det är olika personer varje vecka, så det verkar ju råda rena anarkin där nere. Nä, nu ringer jag Aschberg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20 minuter senare:
Nu har jag varit nere i tvättstugan och härjat!
Jag visste ju när tvättiden gick ut så jag sprang ner för att ertappa min förbaskade tvättmarodör-granne. Jagade upp mig själv och gick igenom i huvudet hur jag skulle skälla ut vederbörande.
När jag kom ner sprack dock planen. Det visade sig vara en fräsch tjej runt 27 och jag hann inte ens börja skälla innan hon började be om ursäkt med tårar i ögonen. Som den mjukhjärtade kille jag är kunde jag naturligtvis inte be henne flyga och fara, faktum är att jag istället allvarligt funderade på att bjuda upp henne på vin och den köttgryta som stod och puttrade på spisen.
Kände dock att det inte helt var på sin plats så istället surade jag lite och muttrade nåt om "det får väl gå för denna gång".
  

Kill-listan

Så ung, så fräsch!!!
Denna veckas kill-lista:
1. Magnus Sköld - med sin busiga pojk-look, sitt glada humör och sin vältränade kast-arm är han given etta på veckans kill-lista.
2. Ustav
3. Ronny
4. N Joelsson
5. Bill
6. Sami
7. Samuel
8. Erik Ungkarl
9. Program-Robban
10. Mantel-Alex

Bubblare: Nygge, Nykte, Zelle, Gobo & Snoqalf, Persson, Kimmen
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fick för övrigt ett mejl idag där veckans Killistan-vinnare redan påstår sig ha fått sitt önskepris, han har nämligen träffat den riktiga batman.
image1328
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
...och för att riktigt frossa i M Sköld så tar vi en favorit i repris:
KISS-listan

Mange Sköld listar de sämsta sakerna med rockbandet KISS:

1. Låten "Lonely is the hunter"
2. Genes girighet
3. Peter Criss trumsolon
4. Ace Frehleys ölsinne
5. Autenciteten på "KISS Alive III"
6. Vinnie Vincent
7. Genes låtskrivarkvaliteter
8. Paul tidiga sminkning i Wicked Lester
9. "Jag gillar din rompa"

Celebrity- bitterlistan

1. Annika Norlin
2. Tomas Brolin
3. "Lillen" Eklund

På skiva: Irene

Irene: Long Gone Since Last Summer

Album

7/10

 

Irene: Long gone before summer

Labrador

 

Det solskensskimrande Göteborgbandet Irene har vuxit ut till ett tiomannakollektiv till sin andra skiva. I övrigt håller man fast vid sin glada treminuterspop med rötterna i 60-talet som är så svår att värja sig mot.

Möjligen är inte nya plattan fullt så hitbetonad som debuten, men inledande "By Your Side" är en dunderdänga i typisk Irene-stil. Och även om denna skiva känns lite mer nedtonad och långsammare så växer den för varje lyssning och snart upptäcker man fler guldkorn.

Visserligen känns Irene som ett väldigt lättviktigt band, men mycket av den massiva charmen ligger i just anspråkslösheten. Och så har man ju fantastiska melodier som till och med en tondöv kan nynna med i.


Fredag-lördagsång


Precis. Igår blev det Wokis med Soppnazisten, Mr 011, Lena Spena Kissa mellan B..., Patriotelson, Josse, Marina Marina och några till. Sen gick vi vidare till Multipass och där passade jag på att konfrontera Bill med torsdagens incident. Han fortsatte att förneka att han skulle ha uppträtt ohövligt och plumpt, varpå konflikten eskalerade och vi helt enkelt bestämde oss för att gå ut och göra upp på gammalt hederligt vis.

Sam the Tam (pong) fick hoppa in bakom skivspelaren, medans jag och Bill gick ut. Vi hade ju dessutom lite gammalt groll som låg och grodde sedan Hultsfred. Nygge var domare och förklarade matchen oavgjord efter cirka två minuters brottning som på nåt märkligt sätt spontant hade övergått till kärleksfullt kel. Sen tog vi en cigg på trottoarkanten, skrattade åt hur dumma vi hade varit och gick in och dansade till "Mr Vain".
Uppfylld av eurodisco och mina återknutna vänskapsband med Bill fick jag för mig att även lappa ihop förhållandet med min misslyckade lunchdejt. Så jag ringde och väckte henne. Dessvärre hade jag glömt bort att klockan var närmare tre och att hon hade en tidig tenta på lördagen, så mina chanser att knyta hymens band är numera totalt utraderade.
Så idag blir det en innesittarkväll framför tv:n. Började dagen med "Ali" som jag spelade in igår. Will Smith var jävligt bra och Sam Cooke-öppningen fantastisk. Och nu ikväll blir det "Hip hip hora" (sådär, fast jävligt rolig på sina ställen), "Dolt under ytan" och "The Terminal". Och så ett gäng folköl förstås.

Jalla jalla

image1327
Ikväll är det som sagt Multipass på L´Orient och i morrn lirar John Stridh där. Förband är Håkan Maas.

Tv-krönika (2/10)

Andra Avenyn - ha ha ha

 

Nästa års vinnare i tv-priset Kristallens humorklass är klar redan nu, ingen annan har en chans mot SVT: s "Andra Avenyn".

Innan igår hade jag inte sett något av tv-serien, men planerna verkade ambitiösa. Serien skulle sändas tre dagar i veckan i flera år framöver, det talades om SVT: s största dramasatsning någonsin och man nämnde amerikanska kvalitetskanalen HBO (serier som Sopranos och Six Feet Under) som måttstock. Redan där borde jag ha förstått vartåt det skulle barka.

Igår satt jag och såg eftermiddagens repris och skrattade oavbrutet åt replikerna, skådespeleriet, fotot, manuset, ja alltihop. Sen insåg jag att det inte var en parodi jag tittade på, utan att programmet var tänkt att tas på allvar. Då började jag gråta och var tvungen att stänga av.

Efter bottennapp som "Tre kronor", "Hotell Seger", "Reine & Mimmi i fjällen" och nu "Andra Avenyn" har Peter Emanuel Falck blivit den svordom som används flitigast i mitt residens. Vad har han för hållhakar på tv-bossarna som gör att han kan fortsätta producera sin dynga?

 

PÅ TAL OM SOPRANOS: Den sista säsongen har varit riktigt krystad och usel. I ett avsnitt blev Tony plötsligt spelberoende, i söndags mördade han Chris Moltisanti. All logik och trovärdighet är borta, men ändå: det sämsta Sopranos-avsnitt är tusen gånger bättre än alla "Andra Avenyn" ihop.


Lunchrapport

image592
Här hade man planerat allt så bra. Lunchdejt i Belvederen, med den smarriga potatisgratängen, och kolla utsikten i kikarna, romantiskt och passionerat. Men nähä...då hade dom stängt för säsongen. Öppnar i april igen.
Eftersom jag inte hade någon b-plan stod jag där helt handfallen. Till slut fick jag ur mig att jag tyckte vi skulle gå till McDonalds eftersom det var närmast. Då fick min dejt nog och gick hem. "Du behöver inte ringa mig, jag ringer dig", sa hon och drog.

PS: Det blev en Big Mac & Co för min del.

Hämtat biljetterna

Multi, maxi, efti
Erkänn att ni inte trodde det fanns några biljeter att lotta ut till Multipass? Ärligt talat så var jag lite orolig själv. Man vet ju aldrig med den där Bill, han har ju blåst mig förr om man säger så...
Men nu har jag i alla fall varit borta och hämtat dom!
Och vet ni vad som hände? Jo, redan i trappuppgången kände jag hur det luktade mat. Mmmm...tänkte jag och såg framför mig hur Bill hade dukat upp med rödvin och en köttbit åt oss två.
Nej, förresten det gjorde jag inte alls. För först gick jag in i trappuppgången bredvid av misstag och blev förbannad när jag trodde han hade flyttat utan att meddela mig.
Nåväl...snart hamnade jag i rätt trappuppgång och kända det goda matoset inta mina näsborrar. Jag ringer på och Bill öppnar. Sen ger han mig biljetterna och kör iväg mig fort som fan. Jag som är lite fräck sådär frågar givetvis om maten, men inte fan blev det nån supé. Istället låtsas han att prata i telefon för att bli av med mig - tror han inte jag såg att sladden inte ens var i?
Nä, vilken sopa. Och honom ska man vara polare med...

Lehman-tävlingen avgjord

NYYYYYY!!!!
Lehman-tävlingen den 20/9 måste vara tidernas bästa på bloggen. Fick in en massa bra svar där i princip vem som helst kunde ha vunnit. Men tyvärr kan det bara bli en vinnare och det blev - Carl Mannerheim.
Inte nog med det, han vinner dessutom exakt den skiva han önskade, nämligen Justin Nozuka: Holly.
GRATTIS CARL!
(Mejla mig på Tobi_Katoy@hotmail.com och berätta vart jag ska skicka skivan)

Multipass-tävlingen avgjord

image1315
Japp, tävlingen är avslutad och fyra vinnare har utsetts. Svårt, eftersom det var lite si och så med både rätta svar och motiveringar. Men här är i alla fall vinnarna:
1. Markus Stöld
2. Kalm
3. Gobo
4. Marina

Biljetterna kan hämtas hos mig under fredagen. Stöld och Marina kommer jag sannolikt att träffa. Kalm och Gobo får ringa mig på 070-3636521 så bestämmer vi nåt.

På skiva: Radio LXMBRG

Album

6/10

 

Radio LXMBRG: Trivial Matters

Ha Ha Fonogram

 

Redan på debuten den självbetitlade debuten från 2005 hade jag ett fasligt sjå att genrebestämma Radio LXMBRG:s musik. Man skulle helt enkelt kunna kalla det pop, men då missar man alla de speciella nyanser som fanns i bandets gladmörka, eleganta, filmiska, egensinniga och fina melodier.

Till "Trivial Matters" har det inte blivit lättare. Grunden är densamma, men musiken har möjligen blivit mer elektronisk. Söderkvintetten har behållit den stilfulla dandystämningen och känslan av postpunk från tidigt 80-tal, men låter ändå modernt och fräscht. Sköna toner att digga till nere på klubben, liksom hemma i soffan.

Debuten var snudd på en fullpoängare. Uppföljaren känns inte lika stark. Musiken är jämnbra men saknar de enskilt starka låtar som fanns i mängder på debuten.


Veckans facelift

image1324image1325

Lagom till lanseringen av sin nya platta ser Magnus Uggla fräschare ut än nånsin. Jag är övertygad om att han har besökt "Dr Rembrandt".
Uggla är 53 år, men har inte en rynka i pannan eller runt ögonen. Däremot har han plötsligt fått den klassiska "facelift-looken", dvs att han alltid ser förvånad ut eftersom ögonbrynen numera sitter någon centimeter högre upp än vad de borde.
Till Ugglas försvar ska dock sägas att ansiktslyftningen gjorts ganska smakfullt och korrelerar ganska bra med hans frisyr, spänstiga sinne och välbehållna kropp.

Veckans Page 3 Girl

image1323
Lana Brunell såklart!

På skiva: Lotta Wenglén

Lotta Wenglén

"In the core"

Margit/ Border

 

Malmötjej - ja

Sjunger på svenska - nej

Kopplingar till Ryan Adams, J Mascis och Rosie Thomas - ja

 

Fjärde soloalbumet - ja

Rock, country och singer/ songwriter i kombination - ja

Kallt och plastigt - nej

 

Lättsam kommersiell radiomusik - nej

Kompas av folk från Cardigans, Brainpool och Souls - ja

Mörkare och skitigare än tidigare - ja

 

Betyg: 2/5


Veckans Lehmanskämt

image1322
Snart presenteras vinnaren i den där Lehman-tävlingen som hölls för ett tag sedan, men först: VECKANS LEHMAN-SKÄMT!

"Bonden drömde en natt att han var ute och gick i skogen. Ute på en myr blev han skitnödig å slet för att få loss en mosstuva för att torka sig i röven med. Han vaknar av att kärringen skriker:
- Är det fan i mig inte nog med att du ligger å skiter i sängen, ska du riva av mig fitthåret också?!"

Multipasstävlingen fortsätter...

image1321
Jag har fortfarande fyra fribiljetter till fredagens Multipass att ge bort. Vet du inte vad Multipass är så besök: http://www.multipass.nu/

Alltså:
1. Lämna en kommentar nedan och berätta varför just du ska vinna.
2. Besvara även frågan: Pandora är inte bara en klassisk svensk eurodanceartist från Västerås med hits som "Trust me", det är också namnet på en av Saturnus månar. Nämn ett annat av samma månes namn (månen Pandora har alltså flera namn..).

Tävlingen pågår fram till torsdag 12.00.

Gott & blandat

Lite blandade grejer:
image1318
Jag fortsätter att tjata om det där med dödsannonserna och nu ger det äntligen utdelning. Jag använde nämligen hela idén till min muntliga tentamen idag på Retoriken. Godkänd såklart, nu återstår bara den skriftliga tentan om två veckor.
image1319
Igår råkade jag tappa min gulliga sockerskål så det flög strösocker över hela köket och skålen gick i åtta bitar. Jossi fick syn på eländet och trodde mig inte när jag sa att jag skulle limma ihop den, men titta nu. Som NY!
Kalm
Och rätt adress till Stefan Kalms blogg ska vara: http://kalms.blogg.se/
och inget annat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Måste också berätta om min KUPP mot Lana när jag var i radion häromdan. När hon gick iväg en sväng var bandaren fortfarande på och jag talade in i smyg hur läcker jag tyckte Lana var. Hade hoppats på att hon skulle sända det oredigerat ut i etern, men dessvärre kom hon på mig idag:

 
"Ha-ha, nu först har jag börjat lyssna på intervjun med dig och hör plötsligt 
hur du kuppar när jag trippar iväg för att svara i telefonen!
Himla fiiina vitsord måste jag säga:-) Fick mig verkligen ett gott garv! "

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Och sist men inte minst:
Hade ju velat gått på Caroline af Ugglas i Konserthuset i helgen men var ju i GBG. Nån som var där? Hur var det? CAU kommer köra några fler gig under hösten, nån som är på att åka och se?
Den här fina bilden mejlade hon till mig häromdan, så den slänger vi in för att hylla en av Sveriges mest uttrycksfulla och karismatiska sångerskor - Caroline af Ugglas
image1320

Tobi - bäst i Sverige

image1317
Häromdagen utsågs Östgöta Correspondenten till  Årets Bästa Tidning. Jag (som syns allra längst bak på denna bild, utan löpsedel) skriver ju som bekant tv-krönikor för Corren. Eftersom jag är den enda som skriver en tv-krönika varje vecka (de övriga skriver varannan), måste det ju betyda att jag är Correns bästa tv-krönikör. Vilket i sin tur betyder att jag är Sveriges bästa tv-krönikör eftersom Corren är landets bästa tidning.

Vinn biljett till Multipass

image1315
På Fredag är det Multipass igen - och det finns fyra fribiljetter att vinna!

Gör så här:
1. Lämna en kommentar nedan och berätta varför just du ska vinna.
2. Besvara även frågan: Pandora är inte bara en klassisk svensk eurodanceartist från Västerås med hits som "Trust me", det är också namnet på en av Saturnus månar. Nämn ett annat av samma månes namn.
image1316

Kill-listan

Här är veckans hetaste killar:

image1314
1. Walter Tappert - bokhandlare, festprisse, rödhårig, tysk. Jag sörjer att min f.d. granne flyttat från mig.
2. Tommy Phalén
3. Plåtis
4. Lillis
5. Jocke Lundemo
6. Pelle
7. Matte Pinnkropp
8. Mange Fjantzen
9. Wressle the Powerman
10. Jeppe

Bubblare: Gustav Borg, Göran Görefeldt, Zelle, Mårrifejd-Matte, Mantel-Alex. Staub, SöS-läkaren, Lemmy, Putte


Helgen i bilder


Var ju i GBG i lördags. Det var en trevlig och händelserik utflykt. Bland annat var det någon som tog fel skor och fick med sig min ena sko hem. Är det nån som känner sig träffad så hör av er.
Bilder finns på "Frazze-Lazzes" blogg. Min favorit är denna: http://mange.zoomin.se/P609297

På skiva: The Je Ne Sais Quoi

The Je Ne Sais Quoi

"Rhytm"

NONS

 

Det verkade som att mitt korståg mot studentpopen hade gett resultat. First Floor Power verkar ha lagt av och Quit Your Dayjob, Dr Kosmos och Hell on Wheels har förpassats till medias bakgård.

Men då dyker Stockholmsbandet The Je Ne Sais Quoi upp med en andra platta bråkig artpop lagom till Nolle-P och slungar oss fem år tillbaka i tiden.

Overallerna är på och kårleget betalt men halvfartskursen i Musikhistoria har än så länge bara haft upprop. Hade bandet klarat tentamen hade de förstått att eklektisk musik sällan är särskilt lyckad, särskilt inte om beståndsdelarna består av punkfunk, electro, jazz och melodilös pop i ett hopplöst hopkok.

Musik ska inte vara ryckig och stötig, den ska svänga. Och den får bara låta "experimentell och tokrolig" om det finns bra låtar i botten. Men "Rhytm" är byggd på pur tondövhet och brist på talang.

Det här blir en solklar omtenta.


Betyg: 1/5

RSS 2.0