Söndagsintervjun: Henrik Johnsson

kultur / Permalink / 0

Hur ett ryttarguld blir till

 

Det svenska ryttarlandslaget tog guld i OS i Tokyo 2021. En som följde dramatiken på nära håll, dels som kommentator och dels genom nära personliga kontakter med de svenska ryttarna var Henrik Johnsson. Nu har han skrivit en bok om hur Sverige lyckades kliva högst upp på prispallen i den största av ryttartävlingar.

 

Malin Baryard-Johnsson har tillhört världseliten i hästhoppning sedan slutet av 90-talet och bor på en gård utanför Norrköping tillsammans med Henrik, som på ett naturligt sätt därmed också kommit in i hästvärlden som han lite skämtsamt beskriver som en “sekt”.

-Det är en sluten krets som tillber ett högre väsen, det vill säga hästen. Och de som håller på med hästar och har tagit det här giftet, det är det man pratar om varje dag. Man tycker om att vara i stallet och på hästtävlingar, det är en pågående kärlekshistoria. Planeten Häst har sitt eget liv och där är alla underställda hästen.

I “Guldet” berättar Henrik om de svenska landslagsryttarna Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson och deras prestation som ledde fram till OS-guldet i Tokyo. Han beskriver de minutiösa förberedelser som föregick tävlingen, dramatiken in på mållinjen och om en chansning som kunde ha misslyckats men som till slut avgjorde till Sveriges fördel.

Innan OS hade Sverige visserligen varit en ridnation i världsklass, men mest radat upp silvermedaljer. Denna gång var man helt fokuserad på att knipa guldet och nagelfor varje detalj i förberedelserna så att det inte skulle finnas något att skylla på om man inte lyckades. Det hårda arbetet lönade sig och enligt Henrik betydde OS-guldet ett slags paradigmskifte där Sverige grundlade en vinnarkultur som sedan även resulterade i VM-guld och EM-guld åren efter.

-Det är det som är bokens essens, den handlar om drömmen hos tre människor som har hållit på med detta så länge och är över 40 allihopa. De hade bestämt sig för att det är guld de vill ha. De ville inte komma tvåa eller trea, utan kände att det är bättre att man i så fall får gräva upp dem ur sanden för att de åtminstone gick för guldet.

Nu är boken ute, och premiärlanserades med ett exklusivt försläpp i Linköpings bokhandel.

-Känslan är helt obeskrivlig. Att skriva bok är att vara väldigt ensam och sitta och knacka tecken. Vi har ett Attefallshus hemma på gården där jag sitter och skriver om nätterna. Så när man väl håller boken i handen är det först känslan av tyngden och sen tittar man på omslaget, jag var lite skeptisk till att titeln skulle vara i relief, med all respekt för rumänska chokladaskar, men jag ville inte att min bok skulle se ut så. Jag ville att det skulle bli som en filmaffisch och det känns det som det blev.

Henrik har skrivit böcker tidigare, men är kanske mest känd som moderator eller genom diverse mediejobb. Bland annat brukar han varje år producera avsnitt till “Sommar i P1”, och det har vissa likheter med att skriva en bok, menar Henrik.

-”Sommar i P1” handlar ofta om att stänga in en berättelse, och detta är också en isolerad berättelse som måste komma till liv. Alla har en berättelse, frågan är bara hur man berättar den

Till top