Konsten att binda en midsommarkrans

Många har frågat mig hur jag bär mig åt för att få till en så snygg midsommarkrans år efter år. Jo, så här gör man:
Först ringer man farsan och ber honom att fixa lite blommor och blad mellan munspelstrudeluttarna.
Sen är det bara att sortera ut det man vill använda.
Lägg först allt i en rak "krans"...
Sen knyter man ihop ändarna, finjusterar och fixar lite...
...och voila!

Lehmans fredagsfräckis

En man sitter på en bar och tar en öl när han ser en otroligt vacker, rätt storbystad ung kvinna sitta vid bordet mitt emot honom.
Han funderar ett tag innan han tar mod till sig och går fram till kvinnan. Hon presentera sig som Elin och han som Janne.
Janne öppnar munnen och frågar:
– Ursäkta, får jag bita i dina bröst för 1000 kronor?
Den 18-åriga kvinnan, som ser en enkel chans till att tjäna sig en bra slant, accepterar oväntat nog erbjudandet.
De båda reser sig upp och går iväg till toaletten på baren.
Kvinnan öppnar sin blus och mannen trycker in sitt ansikte mellan hennes bröst.
Efter 10 minuter utan att mannen har bitit hennes bröst frågar hon fundersamt:
– Ska du inte bita i dem då?!
Då svarar Janne:
– Nej, det är för dyrt!

Sill och VM-yra

Igår blev det en sväng till Norpan igen. Började med att åka ut till Smedby för att göra en intervju med en författare som hade releaseparty där. Kunde jag inte gjort en telefonare då? Jovisst, men det bjöds på snittar och bubbel - och den chansen ville jag inte missa.
Sen in till New York och kolla in matchen och det gick ju bra.
Igår drog även musikkvällarna i Knäppingsborg igång (riktigt skitår i år), så vi drog till Asken och käkade lite. Japp, såhär kommer kvällarna se ut framöver.

Mera midsommar

Nubbe och Taube i Kolmården, javisst. Men hur såg Grebodelen av Midsommarafton ut egentligen? Jo, såhär:

Biomåndag

Var och såg "Den blomstertid nu kommer" igår. Anade att den skulle vara speciell och befarade att den inte skulle vara särskilt bra. Och måste nog säga att jag fick rätt. Kul att känna igen en del folk och miljöer, och kul att Crazy Pictures lyckades göra en långfilm, men manuset var rätt uselt, alla betedde sig som idioter och man hatade huvudrollsinnehavaren. Actionscenerna gjorde dock att slutbetyget blev godkänt.
Betyg: 2 av 5
 

Midsommar 2018

Så har det varit Midsommar igen! Tillbaka på Greboängen efter debaklet ifjol - men hamnade ändå i Kolmården framåt kvällen. Det bästa av två världar. Hej!

Söndagsintervjun: Jenny Töredal

Jenny Töredal vill levandegöra historien

Det tycks gå en fantastiktrend bland de lokala författarna för tillfället. En av de som gillar genren är Jenny Töredal som nu arbetar med den avslutande delen i "Sagan om Ella".

Jenny bor i Sturefors och arbetar till vardags som historielärare, något som hon tar med sig in i rollen som författare.
- Det handlar för mig om att levandegöra historia. Det gör jag även i arbetet som lärare men när jag skriver kan jag släppa källkritiken. Många tror att fantastik bara är fantasi, men det är också väldigt mycket realism. Så det ligger mycket research bakom. Jag läser både mycket historia och mycket fantasy och för mig är det två olika roller. På jobbet är jag noga med källkritik, men när jag skriver kan jag släppa loss, för mig är det ingen konflikt.

Jenny debuterade 2016 med "Sagan om Ella - Älvkorset" som var första delen i en trilogi.
- Den handlar om en kvinna från den moderna världen som ärver ett smycke av sin mormor som tar henne tillbaka i tiden, till Wida Rike under medeltiden, där hon kommer i kontakt med en riddarorden. Jag tyckte att det var en spännande tanke att ta en modern kvinna och släppa ner henne i en medeltidsstad.

Jenny beskriver berättelsen som en kamp på flera plan. Dels den klassiska mellan ont och gott, men även en kamp för kvinnors lika villkor, något som löper som en röd tråd genom de tre Ella-böckerna.
Ella är en blandning av flera personligheter, och kanske även lite av Jenny själv (bland annat pluggar Ella historia och bor någonstans i Östergötland), även om Ella är betydligt modigare. Hon är en förebild för tjejer, hon vågar säga ifrån och står på de svagas sida.

2017 kom uppföljaren "Sagan om Ella - De dödas dolk". Den inleds med en ond dröm som leder Ella ut på en lång resa där hon blir lockad i en fälla.
- Mörk, mystisk, spännande och otäck, säger de som läst den, förklarar Jenny och berättar att hon åkte till Island inför den andra boken. Resan gav stor inspiration och medförde att hon kastade 50-60 sidor, men det gick snabbt att skriva nya.
- Den första boken höll jag på med länge, 3-4 år. Den andra gick mycket snabbare och tog ungefär ett år.

Den tredje och avslutande delen i Sagan om Ella beräknas komma 2019.
- Jag ska ta hela det här året på mig att skriva så det blir bra. Man får inte ha för bråttom, utan jag vill hålla nivån och fortsätta utvecklas. Jag är även intresserad av första och andra världskriget, så jag skulle vilja göra något av det, men med mer romantik. Jag har även funderat på att skriva skräck och om den norska motståndsrörelsen.
- Jag har alltid velat skriva och började skriva på riktigt när jag var 40. Jag tycker om att befinna mig i andra världar och har läst Tolkien och Berättelsen om Narnia. Det roligaste med att skriva är att få leva sig in i andra världar.

Glad midsommar!


Bröllop i Norpan

Igår var jag på bröllop i Olaikyrkan i Norrköping. Patrik och Marielle gifte sig - grattis och lycka till!
Sen drog vi till Färgargården och firade brudparet. Bella lyckades inte fånga brudbuketten, så jag klarade mig denna gång. Men vi ska på bröllop i augusti igen och då får hon en ny chans...hjälp, jag är redan nervös.

Börja ladda för Oktoberfest

Har precis gjort klart med att det blir Oktoberfest på Palatset den 21/9 med Helmut Jederknüller!
Så boka in datumet redan nu, det kommer bli kanon!
Tysk mat ingår i entrén och kanske kommer Lehman dansa i bara kalsongerna som han gjorde förra året.

Biotisdag

Var och såg "Jurassic world: Fallen kingdom" igår. Handlar precis som de andra om "ett experiment som går fruktansvärt fel" och slutar med att ett gäng ilskna dinosaurier löper amok. Ingen kanonfilm, men den fläskar på lite extra med effekter, skräcködlor och action och låter historien ta lite nya vägar inför kommande filmer i serien, vilket känns välbehövligt och faktiskt lite spännande.
Betyg: 3 av 5

In med bollen i mål!

Igår hade vi sommaravslutning med 013, som vi kombinerade med att kolla på Sveriges VM-premiär. Hamnade på Merwah, där vi svullade och kollade på matchen. Gött med sommar, gött med mat och gött med seger.

Skivrecension: Mustasch

Mustasch
Silent killer

I år fyller Mustasch 20 år som band och firar med att ge ut en ny platta. Det har gått tre år sedan "Testosterone", så det är väl på tiden tycker nog fansen. Sedan starten 1998 och debutalbumet "Above all" från 2002 har Göteborgsbandet manglat på med sin maskulina hårdrock och fått en allt större fanskara.
Idag är de ett av landets populäraste rockband, men allt har inte varit en räkmacka, för även om Ralf Gyllenhammar och grabbarna är ett respekterat band så har de aldrig varit några riktiga kritikerälsklingar. Det har även förekommit en del skandaler under åren och en del fans tycker att Ralf och Mustasch har hållit på med för mycket lattjolajban på senare tid. Det har varit "Idol", "Melodifestivalen" och medverkan i en rad andra tv-program. Och nu verkar även bandet tycka att det får vara slutlarvat och hög tid att börja rocka istället.
"Det här blir vårt tyngsta album hittills", säger Gyllenhammar om bandets nionde skiva. Och kanske har han rätt för Mustasch rockar på ganska fett på "Silent killer". Det är genomgående hög energi, pulserande testosteron och attackerande gitarrer som strömmar ut ur högtalarna. Många av låtarna är riktigt vassa, men här finns också några mer anonyma spår. Men som helhet ett väldigt trevligt 20-årskalas.

3/5

Kvillinge & Melskog

Igår blev det en dubbelfest. Först 40-årsfest utanför Norrköping...
...och sen vidare till nästa lada för att gå på Rocklogen (som eventuellt var den sista).
Och ja, det blev en höjdarkväll även i år.

The Summer of Tobi - A new era

Äh, nu kan jag inte vänta längre utan nu kör vi igång "The summer of Tobi - A new era". Skickade in de sista 013-jobben i förrgår och igår var jag runt på stan och fixade lite grejer så jag kan koncentrera på The summer of Tobi framöver.
Hamnade mitt i studentfirandet...
...och sen hamnade jag märkligt nog på Mörners där jag firade in sommaren.
Nu blir det en helg med 40-årsfest och Rocklogen. Sen blir det Torsdagstoner, Refvens grund, Midsommar, Västervik och en jäkla massa andra saker...så som vanligt kommer man ha fullt upp. Skit samma, nu kör vi "The Summer of Tobi - A new era" fram tills jag kommer hem från resan i oktober.
Tobi out! (drop the mic...)

Programmet för Sommar i Refvens grund

Nu har vi släppt hela programmet för Sommar i Refvens grund.
Det är alltså The Producers och mitt nya projekt i Norrköping med en massa musikkvällar (plus några aktivitetskvällar) nere vid Strömmen i sommar. Det är första året så det ska bli kul att se hur det går.
Det känns jäkligt bra i alla fall. Vi har fått till ett kanonupplägg och det blev nog faktiskt nästan bättre än våra ursprungliga planer.
Min huvuduppgift har varit att sköta bokningarna på musikkvällarna och jag tycker vi fått till ett kanonprogram både vad gäller artister och programledare. Det är fri entré, så missa inte detta i sommar!

Lehmans fredagsfräckis

Vad är det för likhet mellan att sitta i ett polisförhör och att ”slicka mus”?
– Slinter man med tungan så hamnar man i skiten…

Onsdag i Sörping

Rajdidajdidaj...igår drog jag till Sörping och jobbade lite - alltid härligt!
Fast jag började dagen i Värna, hos min kusin Torbjörn. Hälsade på kossorna och snackade sommarmjölk.
Sen drog jag till Söderköpings golfklubb och då kom spöregnet.
Var alltså i Sörping för tredje dagen i rad. Besökte bokhandeln som funnits sedan 1815 och är Sveriges äldsta. Sen blev det Norrköping, grovhångel och grillad kyckling. Livet leker!

Tisdag i Sörping

Rajdidajdidaj...igår drog jag till Sörping och jobbade lite - alltid härligt!
Började med en sväng till Husby Säteri...
Lunch på Kanalkrogen, en sväng till Lock, Hop & Barrell, en promenix i kanalhamnen, en runda inne i stan. Livet leker!

Måndag i Sörping

Rajdidajdidaj...igår drog jag till Sörping och jobbade lite - alltid härligt!
Lunch på Lock, Hop & Barrell, glass på Göta glass, hängde på turistbyrån, Å-caféet, Villa Gloria, Fix konditori och CaroAnz. Såg luffarn Uffe och riksdagens östgötabänk.
Sen kom regnet och då drog jag till Norpan och fördjupade mig i Bodyfitness. Färskpotatis och sill till middag. Livet leker.

Musikkrönika

Kvarsittning för rockbanden

I filmen "School of rock" lärde Jack Blacks rollfigur ungarna att spela rock´n´roll. Kanske borde han lärt dem rättstavning också, för det verkar vara en kunskap som många rockband saknar.

Det är lätt att skämta om amerikanska rockband som vill hotta upp sina bandnamn genom att använda bokstäverna Å, Ä och Ö. Vi har sett det hos Motörhead, Mötley Crüe och Brütal Legend, men allra mest komiskt blev resultatet hos det engelska speed metal-bandet Trojan som satte dit två prickar över O:et och således kallade sig för Tröjan.

Men vi svenskar har också en lång tradition av dålig grammatik, särskilt när det gäller dansband. Inom den genren känns det mer som regel än undantag att slänga in ett Z, X eller W på alla möjliga och omöjliga ställen. Det har vi sett hos exempelvis Zlipz, Contrazt, Jannez, Svänzons och Wizex.

Men det finns många, många fler exempel på att musiker borde ha spenderat mer tid i skolbänken och mindre i replokalen. Faktum är att det går att hitta ett rockband för varenda grammatikfel som finns. bob hund skriver bara med gemener. eMiL Jensen och tAKiDA blandar gemener och versaler, och det gör även t.A.T.u som även klämmer in punkter mellan bokstäverna.

Panic! At the disco har klämt in ett utropstecken mitt i bandnamnet och det har även Godspeed You! Black Emperor gjort. Fast de sistnämnda verkar ha svårt för att bestämma sig, för från början var bandnamnet Godspeed You Black Emperor! Men värst är !!!, som har ett bandnamn som ingen vet hur man ska uttala.

Även frågetecken kan sitta fel, det visar om inte annat ?uestlove. Andra bandnamn med grammatiska fel är Megadeth som stavat ordet death fel, Vio-lence som har slängt in ett helt felplacerat bindestreck, …And you will know us by the trail of dead som har skippat början på meningen och The Kristet utseende som...ja, gör det mesta fel. Och så har vi [Ingenting]
som hävdar att de inte har något namn, men borde det inte i så fall vara tomt mellan hakparenteserna?
Petter och Ison Glasgow är två rappare med dyslexi, men de kan trots detta stava sina namn rätt. Detsamma borde man kunna kräva av världens rockband.

Lördagsmys i Linkan

Oj oj oj...igår blev det en nästan som en liten minisemester på hemmaplan. Bella kom med tåget och vi började med en picknick i S:t Larsparken. På menyn stod rökta räkor (kanske det godaste skaldjuret, åtminstone i LITEN mängd).
Sen gled vi runt lite och tog en öl på Mörners...
...och käkade tapas på Strandgatan 2.
På kvällen blev det libanesiskt på Merwah och sen öl på Stora Torget igen. En härlig heldag - och fler såna ska det bli framöver!

Oktoberfestplanering

Det är ett tag kvar men jag har redan kommit igång med Oktoberfestplanerandet. Igår hade jag lunchmöte med Helmut Jederknüller och vi kommer att köra en Oktoberfest på Palatset i år igen. Datum är inte helt klart än, så det får jag återkomma till.
Men det blir inte 28/9, för då kör Saab Arena. Och Munken i Norrköping brukar köra 28-29/9.
2-4/8 är det Oktoberfest på Stångebrofältet och jag funderar på att gå alla tre dagarna.
Förra året hade även Malt & Humle, Knäppingen, Horse & Hound och Östgötaporten Oktoberfester, och förmodligen kommer det bli lika späckat schema i år igen. Lägg till det (ev) Gullvivan i Grebo, Dr Frasse och diverse privatfester och...oj oj oj ...vilken höst det kommer bli!

Skaldjurssäsongen inledd

Nu kunde jag inte hålla mig längre, så igår gick Jossi och jag till Tannefors slussar för att svulla skaldjur. Sen kom även Lehman, Phalén samt Nicke & Anna. Gött och trevligt, och det kommer bli fler skaldjurskvällar i sommar, var så säker!

Lehmans fredagsfräckis

Pekka får så äntligen sitt recept på Viagra och hämtar snabbt ut pillren på apoteket. Ivrig att testa så tar han ett piller så fort han kommer innanför dörren – och sätter sig och väntar på att frun ska komma hem från jobbet.
I sitt upphetsade tillstånd glömmer han förpackningen öppnad på bordet och familjens papegoja äter upp över hälften av pillerna!
När Pekka ser vad som hänt får han panik, grabbar tag i fågeln och stoppar in den i frysen för att kyla ner den lite.
Olyckligtvis börjar Viagran verka precis som hans hustru kommer hem, paret har passionerat, långdraget sex – och först 3 timmar senare kommer gubben ihåg papegojan.
Så Pekka rusar för att titta i frysen, beredd på det allra värsta, men hittar fågeln sittande i frysen häftigt flåsande, drypande av svett – och fullkomligt utmattad.
– Vad hände? frågar mannen. Du var där inne i flera timmar och ändå är du inte bara vid liv, utan du svettas ju som en tokig!
Papegojan flämtar:
– Du grabben … har du någonsin försökt bända isär benen på en djupfryst kyckling?!

Bioonsdag

Har inte varit på bio på en månad på grund av a) Jag har inte haft tid och b) Det har inte gått några bra filmer. Men igår var det dags igen. Var och såg "Adrift" som handlar om ett par som ska segla över Stilla havet, hamnar i en storm och får kämpa för att överleva i en trasig båt. Småseg, fantasilös och halvdålig till en början, men sista tredjedelen är bra och räddar upp det hela.
Betyg: 3 av 5 

Du unga, du fräscha

Hur firar man nationaldagen bäst? Jo, genom att åka ner till Röbäck såklart. Så det gjorde jag. Åt pannbiff och fikade - finns det något mer svenskt?

En kväll på Cabo

Igår hade The Producer och jag BBM (bandbokarmöte) och fixade spelordning mm för Refvens Grund i sommar. Vi hamnade på Cabo Mexicana, som jag gått och sneglat på sedan de öppnade utan att komma dit. Men nu körde de tacotisdag så det passade bra, och betyget blev klart godkänt.
Blev lite Malbec och en chokladtryffel också..
Kan nog bli fler gånger. Fast först måste jag spana in grannstället Cok najs. Det är nästa projekt.
Ja, sen blev det en sväng till Gallo också...

Men bada nu!

I helgen var det många som gjorde en stor grej av att de badade för första gången i år. Fortfarande lite kallt i vattnet men det gjorde ju bara bedriften ännu större, menade de.
Skulle det vara nåt att skryta om? Då vill jag bara påpeka att jag har badat flera gånger i veckan ända sedan februari, och igår var det dags igen. Och vadå kallt i vattnet? +27 kan väl knappast kallas kallt. Nä, skärp er och kom in i matchen, säger jag.

Krogkrönika

Ett titt in i diskokulan

"Lite mix, lite trix, lite snax" var Claes af Geijerstams valspråk i "Rakt över disc". Norrköpingssonen är en av landets mest kända DJ:s, men på hans storhetstid var DJ-yrket något helt annat än idag. Numera spelar inte DJ:s musik gjord av popstjärnor, idag är det DJ:arna som är stjärnorna.

Ta en titt in i DJ-båset när du klubbar loss i helgen. För det viktiga är inte vilken musik som spelas på dansgolvet utan vem som spelar den. Men DJ:s är ingen ny företeelse utan är något som funnits i över ett sekel.
Den första kommersiella produktionen av grammofonskivor startade 1892 och sjutton år senare dök den första radio-DJ:n upp. Han hette Ray Newby, var 16 år och bodde i Kalifornien. 1909 användes dock inte termen DJ, utan det uttrycket började användas först 1935. Mannen som tilldelades titeln var Martin Block, den första radioprataren som blev stjärna.

1943 spelade Jimmy Savile jazzskivor i Otley i England, vilket anses vara det första DJ Dancepartyt. På 50-talet dansades det vilt i Kingstons ghetton på Jamaica, men då var det folket som promotade festerna som kallades DJ. Den som spelade skivorna kallades för The selector. 1970 startade David Mancuso The Loft i New York och skapade därmed en ny sorts klubbar. Året efter skapades den första DJ-mixern och under 70-talet utvecklades sedan tekniken att mixa ihop låtar, så kallad scrathing,

Andra viktiga årtal inom DJ-kulturen är 1985 då housen föddes och 1991 när den första CD-mixern lanserades. Mot slutet av 90-talet skedde sedan en övergång till digitalt DJ-ande och efter millennieskiftet har dansmusiken bara blivit större och större. David Guetta tog den elektroniska housen till topplistorna och han har följts av namn som Skrillex, Hardwell, Tiesto, Swedish House Mafia, Armin van Buuren och Avicii.

De senaste åren har inte bara DJ:s varit huvudakter på rockfestivalerna utan även fått egna renodlade festivaler i mastodontformat, exempelvis Summerburst. Det finns dock tecken på att trenden håller på att vända, vissa hävdar att DJ-kulturen peakade redan 2012. Kanske kommer det en motreaktion mot de storslagna arenahousefesterna som får folk att åter söka sig mot det småskaliga och intima. Allting går ju i cykler, så kanske står vi åter om några år och lyssnar på Clabbes mixande, trixande och snaxande och känner oss coola. Och får musiken serverad på ett nära och personligt sätt - rakt över disc.

Söndagsintervjun: Emma Lennartsson

 
Emma Lennartsson

LFC tog SM-guld både 2016 och 2017. Nu har fotbollssäsongen 2018 dragit igång och när Damallsvenskan summeras i höst hoppas Linköpingslaget stå där med sin tredje raka titel. En av spelarna som måste prestera på topp om drömmen ska slå in är veteranen Emma Lennartsson som varit i klubben sedan 2013.

Vi träffas några dagar innan LFC ska göra damallsvensk premiär mot Växjö hemma på Linköpings arena. Efter en lång vinter har våren äntligen börjat göra sig påmind och luften är full av förväntningar. En bra start på serien är aldrig fel och Emma är laddad inför matchen.
- Det känns bra. Växjö är nykomlingar och det är alltid spännande att möta nya lag, så det ska bli kul. Men tufft också, för jag vet att dom har ett bra offensivt spel.

Emma har Norsholms IF som moderklubb och kom till LFC 2013, och med det är hon faktiskt den spelare som varit längst i klubben. Näst längst har Janni Arnth och Tove Almqvist varit som kom 2014. Som lagets veteran fungerar Emma också som något av ordningsman i gruppen.
- Jag vill att det ska vara ordning och reda. Jag tar alltid tag i städschemat. Det är viktigt att det inte finns saker att störa sig på runtomkring, för då tar man med sig det ut på planen. Och det är oftast mig de yngre spelarna kommer till och frågar om de undrar något.

Nu är inte Emma särskilt lastgammal, hon fyllde 27 några dagar innan denna tidning kom ut, men de senaste årens framgångar har inneburit en stor omsättning av spelare. Många nya spelare har kommit in de senaste två åren och det gäller att skapa ett fungerande lag av alla individuellt duktiga spelare om man ska vara med och slåss i toppen.
- Jag tycker truppen känns bra. Vi har många landslagsspelare i laget, vilket är ett bevis på att de är skickliga. Men det gäller att lära känna varandra på planen och få ihop spelet. Och så har vi en ny tränare igen. Jag tycker vi har haft bra träningar och Marcus är tydlig i hur han vill att vi ska spela.
- Alla funkar väldigt bra i gruppen. De nya spelare som kommer hit säger att det är lätt att komma in i gänget. Vi är hjälpsamma och det finns inga grupperingar. Alla trivs och det är jättebra tjejer som kommer att bidra med sina erfarenheter på plan.

Efter två raka guld måste väl målet för LFC vara att vinna i år igen?
- Vi har inte pratat om nån målsättning, men såklart vill vi alltid vinna och sen får vi se hur långt det räcker. Jag sätter Rosengård som favorit, de är ett bra lag. Piteå är alltid med högt upp och Göteborg har också ett intressant lag.

Vad har du för personlig målsättning?
- Jag vill ta en startplats såklart, och få spela så många matcher som möjligt. Jag tycker formen är bra. Vi har redan spelat några matcher i Svenska cupen och i Champions League och är inne i matchandet, så det känns bra inför den allsvenska säsongen.

Vad är LFC:s styrka?
- Båda gångerna vi tog de två senaste SM-gulden har vi varit ett lag som strävat efter att utvecklas och bli bättre, och den drivkraften är viktig. Vi ger allt för varandra. Även om det inte alltid går så bra för en själv så ger man allt för de andra, om man vet att de andra gör samma sak. Den känslan tror jag har varit viktig.

Hur känns det inför årets säsong?
- Eftersom vi vunnit två år i rad hoppas jag att vi kan locka fler till arenan. Matcherna kommer att visas både på Corren och på en tv-kanal och det är bra, vi behöver få mer uppmärksamhet för att locka fler sponsorer och nå ut till människor. Personligen tycker jag att det är lika kul med fotboll fortfarande och det ger väldigt mycket tillbaka. Det är inte många som chansen att spela i Sveriges bästa lag.

AW i Norpan

Blev en liten krogrunda i Norpan igår. New York, Pappa Grappa, Bishops och Santorini. Gööööött!

Filmrecension: The Commuter

The Commuter

Med tanke på att Liam Neeson säger sig vara trött på att göra actionfilmer i "Taken"-stil är det konstigt att han fortsätter spotta ur sig just såna. De senaste åren har vi sett honom i "Non-stop", "Run all night" och nu "The commuter", som kan beskrivas som "Taken" på ett tåg.
Neeson spelar en ex-polis som pendlar in till stan varje dag. Samma dag som han får sparken från sitt försäkringsjobb träffar han en kvinna på tåget, ett möte som försätter honom i en knivig situation. Innan tåget når slutstationen måste han identifiera en av passagerarna, annars kommer hans familj att dödas. Neesons rollfigur är lika konfunderad som publiken vad det handlar om men gör sitt bästa för att lösa det svåra uppdraget, allt medan tiden sakta rinner ut.
Filmen pendlar mellan att vara spännande och intressant, och stunder då den bara känns fånig. Börjar man fundera på storyn verkar det inte riktigt hålla ihop, men det har man knappt tid med för när Neeson och tåget fått upp farten har man fullt upp med att försöka lista ut vem den hemliga personen är mellan actionsekvenserna. "The commuter" är rätt roande, men också väldigt lättglömd.

2/5

Lehmans fredagsfräckis

Janne var en medelåders singelman som levde i ett lugnt bostadsområde. En helgkväll lyckades han, mot alla odds, ragga upp 18-åriga Jessica, som var dotter till grannen.
Eftersom de inte kunde riskera att gå hem tillsammans på grund av risken att Hannas pappa skulle kunna få reda på vad som skett bestämde sig paret för att älska utomhus – på en gräsplätt bakom en stor buske.
Just det här kvällen var det kolmörkt ute, men de körde ändå ett passionerat förspel.
Efter en stund pustade Janne andfått:
– Du är så jäkla het, men satan vad jag önskar att jag hade en ficklampa!
– Det önskar jag med, svarade Hanna. Du har ätit gräs de senaste 5 minuterna…

RSS 2.0