Född popstjärna?


Många frågar mig: hur blev du egentligen den popstjärna du är idag? Är det en medfödd talang?

Svaret är: Nej. Det tar år av träning. Jag fick min utbildning hos Dr Mange Fjantzén (längst bort på bilden). Han satte ihop pojkbandet Kompaniet i början av 90-talet (jag tror bilden är från 1991), där han drillade mig och Swälle Joelsson stenhårt tills perfektion uppnåddes.
Så tänk på det barn, inget kommer gratis!

Nöden är uppfinningarnas moder


Slog ju sönder min kanna till kaffebryggaren för ett tag sen, och givetvis går det inte att köpa bara kannan utan man måste köpa en helt ny bryggare. Glöm det, tänkte jag och funderade på om jag kunde blåsa vitvaruföretagen på nåt sätt. Och ja, jag kom på en alternativ lösning som fungerade alldeles utmärkt.

Dagens gay-sms


Jajamen...även igår fick jag ett gay-sms av Prutten.

Dags för Sydafrika snart igen


Förra årets Sydafrikaresa var bland det bästa jag gjort, och ända sedan jag kom hem har jag velat åka tillbaka. Just nu håller Bête Noire på med en låt med Sydafrika som tema, i tidningarna läser jag om klimatmötet i Durban och igår fick jag även denna bild från Kocken som är i Kapstaden (antar att bilden är tagen nere vid Waterfront).

Så...jag måste helt enkelt tillbaka snart. Tanken för nästa resa är att flyga till Johannesburg och sedan bila ner till Kapstaden via Stellenbosch m.m. Det värsta är att det inte kommer ske denna vinter, och sannolikt inte heller nästa eftersom jag har andra planer då, utan alltså tidigast om två år om jag inte klämmer in en tvåveckare nånstans dessförinnan. Suck...

Wokhörnan revisited


Igår blev jag bjuden på Wokhörnan av min trevliga chef. Kom på att jag nog inte varit där på typ tre år. Förr var ju det vårt ständiga AW-ställe, men det slutade vi med av nåt skäl som jag knappt längre minns. Överhuvudtaget har AW:andet gått ner betänkligt på senare tid. Jag minns faktiskt inte ens när jag senast var på After Work. Men det är ju trevligt så man kanske skulle börja igen? Tips på bra AW-ställen mottages med glädje.

Dagens gay-sms


Prutten fortsätter att skicka sina gay-sms, men nu verkar han ha bytt stil lite grann...

Fråga Anna


Lakritz-Anna som jag nämnt tidigare är inte bara synthare, Norrköpingsbo och fotomodell. Hon är även relations- och samlevnadsexpert.
Nu erbjuder hon alla mina bloggläsare en unik möjlighet att helt kostnadsfritt ta del av hennes kunskap. Så passa på att fråga allt det där ni vill veta om kärlek, sex och relationer i kommentarsfältet så kommer Anna att svara.

Manteldebatten igång igen


Häromdan hängde jag med Mantel-Alex och lämnade då även tillbaka den huvtröja som han glömde på SGG i somras.
- Tack för att du tog med min poncho, sa Mantel-Alex, vilket fick mig att minnas den gamla mantel-debatten som rasade här på bloggen för några år sedan.

Nu är det hög tid att vi en gång för alla reder ut begreppen. Vad är egentligen skillnaden mellan:
1. Mantel
2. Cape
3. Slängkappa
4. Poncho
5. Munk/huv-tröja
6. Kaftan
7. Talár
8. Sután
9. Burnus
10. Toga

Panamatips?


Åker ju till Panama i vinter och har bland annat bokat detta sköna hotell i Bocas del Toro.
Är det någon som varit i Panama och har några bra tips att komma med? Kommer att vara i Panama City, Bocas och San Blas..

Bandmöte med Bête Noire


Igår hade Bête Noire bandmöte och planerade Floridaresa samt pillade lite med två låtar. Den ena är en jullåt (såna ska ju alla band ha) och har vi flyt så hinner vi få färdigt den till spelningen den 17/12 på Dentusgrottan. Det är i alla fall vad vi siktar på.

Dagens Lollo

Orientalisk afton


Kocken ringer och tjatar om att vi ska gå på den orientaliska aftonen på L´Orient. Jag är lite skeptisk...
Å andra sidan uppträder Samis Cash...så varför inte?

BN på krogshow


Igår var Bête Noire på krogshow på Ekoxen. Kan väl inte påstå att showen med Magnus Bäcklund mfl var någon höjdare men maten var god och det var en trevlig kväll.
Bill tyckte att Bête Noire skulle sätta upp en krogshow framöver. Vad säger ni, låter det som en bra idé? Vad skulle ni vilja se i den showen i så fall?

Gay-sms


Och Jerry fortsätter att skicka sina dagliga sms...

Lehmans fredagsfräckis


Lille Olle kom på sin pappa på väg till sängkammaren med en kondom i handen. Olle som är en nyfiken liten parvel frågade pappan vad han skulle göra. Pappan blev lite generad men kom snabbt på en ursäkt:
”Jag skall jaga mal.”
Då sa Olle: ”Vad skall du göra när du fångat en mal? Knulla den?…”

Tävling!


Vad tänker ni på när ni ser dessa tre bilder? Skriv era svar i kommentarsfältet. Första rätta svar vinner en skiva med ett lokalt rockband.

Bête Noire hyllas i Radio Virus


Upptäckte att Radio Virus spelade "Dansa tills döden hämtar dig" den 8/10 och var lyriska.
Lyssna här: http://www.tuneintovirus.com/playlists.php?year=2011&open=241
Låten spelas i slutet av sändningen. Glöm inte att lyssna på vad programledarna säger om Bête Noire innan och efter låten.

Torsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping en sväng igen.
Här är alla konstiga - säger till och med de som bor där

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Min onsdag på en skala

10.15 Vaknar 1
10.48 Vaknar igen 3

11.27 Steker bäckåååån 4
11.42 Lägger in dagens första snus 5
11.51 Inser att alla mina livebloggar börjar likadant 1
11.52 Rimås skickar sitt dagliga "Boeg" på MSN 3
12.03 Läser att första bokningen till Hultsfred är klar. Cardigans ska spela "Gran turismo". Börjar det inte gå lite inflation i det där med att band spelar hela skivor rakt av? 2
12.13 Wee skickar sitt dagliga "Only say hello" på MSN 3
12.20 Lakritz-Anna jublar på FB över att jag livebloggar idag igen. "Det är mina lyckligaste dagar", skriver hon. 3
12.22 Kollar internetbanken och ser att ena lönen kommit in. Var är den andra? 2
12.25 Rimås säger "Boeg igen då" 3
12.26 Anna jublar på FB: "nä, vad gulligt!! jag fick vara med i kändisblogg! WOHO!!!" 4

12.30 Får ett mejl om att intervjua Henrik Schyffert om "Ljust & fräscht". Nån som har sett showen? Kom med förslag på frågor i så fall 3
13.24 Jerry Prütz ringer och vill boka mitt band 6.08. Han får nobben 4
13.25 Kocken ringer och är sugen på att gå på orientalisk afton på L´Orient 3

14.06 Dagens fynd på hallmattan: Linköpingsposten 1
14.20 Nej, nu drar jag ut en sväng 3

16.43 Tillbaka från stan. Började med ett besök på simhallen. Där mötte jag en lokal krogprofil som är känd för fiffel och skumma affärer, och tror ni inte han försökte planka in på simhallen - och blev svinsur när han blev påkommen: 3

Var även förbi Marina på hennes fik - och lyckades bjuda in mig på en middag med vin och gulasch framöver: 5

Jag sa upp min prenumeration av Vagabond för typ ett år sen eftersom min tidning ALLTID var trasig när den kom på posten, plus att jag tyckte tidningen hade blivit sämre. Nu har jag kommit på ett sätt att blåsa dom ytterligare. Jag vet nämligen ett hemligt ställe där dom har ett ställ med Vagabondtidningar som man kan ta. Så jag gick förbi och plockade senaste numret idag.
Tog även senaste Vice i en annan butik. Skulle ha tagit Gaffa också på Lorient, men det var stängt. Finns det nån annan butik/restaurang som har Gaffa? Och var får man tag i Nöjesguiden nu för tiden? 4

17.10 Får ett mejl att jag är inbjuden på krogshow på Ekoxen på fredag. Trevligt 4
17.34 Äter burgare och glor på Birros Bord 3
17.58 Har fått svar från en manager som krånglat angående olika intervjuer i en månad nu. Har tröttnat på idioten och är SÅHÄR nära att be honom dra åt helvete, men besinnar mig. 2

18.24 Ser att Jerry Prütz har skickat sitt dagliga gay-sms 4
18.42 Lakritz-Anna tycker jag ska blogga om henne och berättar om när hon gjorde bort sig idag: "jag har ju hämtat ut tågbiljetterna! och köpt en läsk. och jag trodde det var julmust för det var en tomte på. men nä, det var vanliga skiten" 2
18.49 Vart är Bill? Som vanligt är han omöjlig att få tag i 1

18.57 Många hör av sig och undrar vem den där Lakritz-Anna egentligen är. Så här kommer en bild. Läs mer på hennes blogg: http://fantasidjur.blogspot.com/ 3
20.21 JP ringer och lovar att undersöka om Bête Noire kan spela på Frimurarnas julfest: 4
20.23 Dags att beta av lite Zero-skivor: 2
21.06 Byter strängen som Trean På Böglistan slog av i lördags 1
22.15 Bill var är du? Nu måste väl teatern ändå vara slut? 1
22.31 JAAAA! Bill loggar in på MSN! 5
22.51 JAAAA! Bill hänger på till krogshowen! 5
23.26 Lyssnar på Monty och skickar in massa Nolltretton-jobb 4

Tror jag sätter punkt för dagens bloggande där...

Dags för lite 91:an igen


Fick ett mejl från min gamla 91:an-redaktör häromdagen. Jag skrev ju några manus till 91:an-serien för sisådär tio år sedan och nu skulle dom köra en av de serierna i repris, vilket betyder lite julklappspengar till mig.
Ursprungligen var serien med i nr 21/02 och den kommer nu att reprintas i 87:an nr 1/2012. Så håll utkik i butikshyllorna i januari.

Samtidigt väcktes tanken: man kanske skulle ta tag i manusskrivandet igen?

Tomtefest med Bête Noire


Ny spelning med Bête Noire. Den 17/12 är det Tomtefest på Dentusgrottan i Grebo och Bête Noire kommer headlajna.
Mer info på: http://www.dentusgrottan.se/

Två skivor (Zero, november)

Album

5/10

 

The Search: The search or connection contact and community

Dance Macabre

 

Uppsalabandet The Search bildades 2000 och släpper nu sin femte skiva. Själva jämför de sig med band som The Mary Onettes och Shout Out Louds, men jag som varit med ett tag i gemet hör snarare referenser till den alternativa popen som kom från England och Australien på 80-talet. Gitarrerna, den drömska ljudbilden och sången som liksom flyter lite ovanpå. Allt det som fanns hos band som The Smiths och Hunters & Collectors hör jag även hos The Search, om än i lite modernare tappning.

Det är inte riktigt min kopp te, jag tycker musiken ofta blir lite för luddig och vag och vill ha låtar som går mer rakt på mål. Samtidigt har jag svårt att komma med några större invändningar, The Search gör trots allt sin grej ganska bra. Och i ”The heart is a lonely hunter” släpper de alla tyglar och får till en riktigt fet prakthit.
----------------------------------------------------------------------------

Album

6/10

 

Skriet: Det beslutande organet

Novoton

 

I Pascal spelar Isak Sundström skränig punk, i sitt andra band är uttrycket mer nedtonat men det finns ändå likheter. Båda banden bär på ett mörker och en dysterhet och utgör på var sitt sätt soundtracket till nedlagda fabriker. I Skriet ingår även Jacob Frössén och detta är gruppens andra album. Trummor mullrar långsamt fram under ett moln av säregen sång, pianokling och udda stämningstoner.

På något sätt lyckas Skriet kombinera det karga och stenhårda med det bomullslätta och mjuka. Det är vackert och fult på samma gång. Det är snarare ett rum fyllt med ljud än traditionella poplåtar. Frågan är om det ens är flera låtar. Skriets musik följer en formel som gör att man nästan kan se hela skivan som en enda lång låt.


Blue Öyster Bar 2


Dom som var med när det begav sig minns säkert min gamla bar Blue Öyster Bar som jag hade hemma i Grebo. Nu har den äntligen återuppstått efter en massa år av saknad. I lördags var det nämligen premiär för Blue Öyster II. Samma koncept som tidigare men betydligt större. Framöver kommer jag starta med After Work...

Gay-sms


Som ni vet skickar Jerry Prütz varje dag ett SMS-till mig med texten "Du e gay!". Så här ser de ut...

Lördagkväll på DG


Nej, jag kunde inte hålla mig borta från Dentusgrottan. Det blev en sväng även igår till detta fantastiska ställe...

Två skivor (Zero, november)

Album

 

4/10

 

Winding Stairs: Surviving Funeral Season

Make My Day/The Orchard/Warner Chappel

 

Förra våren debuterade Winding Stairs med albumet “Everything” och nu är uppföljaren “Surviving Funeral Season” här. När detta skrivs är duon, som består av Lina Wedin och Martin Wahlqvist ute på Europaturné och i januari ska man ut på ytterligare en sväng. Och kanske är det utomlands som gruppen har sin största publik, åtminstone verkar de uppmärksammas mer i den utländska pressen.

Själva beskriver de sin musik som ett smörgåsbord av olika smaker och upplevelser. Och visst kryddar de låtarna med en mängd olika detaljer och infall, men jag tycker ändå de har en väl sammanhållen ljudbild. De har hittat en ton med drömskt pop, som är lekfull och försiktig på samma gång. Ibland känns musiken lite yvig och luddig i kanterna och man önskar sig att de var mer distinkta och direkta, annars hamnar de lite väl nära flumfacket och det tror jag inte är meningen.
-----------------------------------------------------------------

Album

3/10

 

United Artist Liberation: Night in Paris

ArtsUnlimited Records

 

Göteborskan Lena Frilund är något av en multikonstnär som verkar syssla med det mesta från teater och musikteater till jazz, opera och konstmusik. Hon sjunger, regisserar, skriver manus och förmodligen en hel del annat också. I min värld får det tyvärr varningsklockorna att blinka.

När pressreleasen berättar att hon är en ”gränsöverskridande scenkonstnär” och inte vill ”genrebegränsa sin musik” ryggar jag automatiskt tillbaka, baserat på tidigare erfarenheter av mångsysslande kulturarbetare.

Ytterst få människor är universalgenier och kan leva upp till termen renässansmänniska, de flesta som försöker blir möjligtvis halvhyfsade på mycket men inte riktigt bra på något. Som artist är det kanske kul att experimentera men som mottagare vill man ha tydlighet och fokus.

Jag vet inget om Frilunds övriga projekt, men United Arts Liberations debutskiva är knappast en platta som kommer att orsaka upplopp. Musikaliskt låter det alldagligt men okej, även om jag tycker att sången känns lite frånvarande och osäker. Denna gång är det pop som gäller, men Frilund flaggar för att det nästa gång kan bli ett rent klubbprojekt eller experimentell opera. Att en artist tror sig kunna hoppa så obehindrat mellan musikstilar och ändå upprätthålla någon sorts kvalitet och trovärdighet tyder inte bara på hybris utan även en brist på insikt om musikens väsen. Bra musik handlar ytterst lite om teknisk kompetens utan om att knäcka koder och förmedla något. Sjunger man av fel, eller ingen, anledning blir det bara ointressant. Man måste bottna i det man framför, och det är svårt att göra om man hela tiden byter fokus. United Arts Liberation må veta hur man tar tonerna, men har svårare att fylla dem med innehåll.


Fest med vol-au-ventens vänner


Igår hade jag vol-au-vent-fest och då passade vi även på att officiellt bilda sällskapet Vol-au-ventens vänner. De blev ett höjdarpartaj med bland annat armhävningsuppvisning av Mr Shield (i bar överkropp!), fräckisar med Gubben Grebbestad och och uppträdande av Trean På Böglistan som körde sin nya hit "Min oskuld och jag har gått skilda vägar". 10 av 10.

Årets scoop


Nu kan Tobis blogg avslöja årets scoop: Erik Wallsten (till vänster) är Lollo Asplunds son!

Ryktet har länge florerat i Linköpings kulturkretsar efter att folk sett de påtagliga likheterna (båda har varit nöjeschefer på Corren, det grå håret, överskattningen av den egna kulturella talangen, den allmänna livshållningen) och nu kan Tobis blogg publicera bildbeviset som definitivt bekräftar släktskapet.

Figges fredagsfräckis


Lehman har fått ledigt denna vecka och kallat in sin polare Figge som ersättare...

"Det var fattigt i torpet, så fattigt att mannen var tvungen att skicka frun till Norrköpings hamnkvarter för att söka lyckan med dess sjömän. Han visste att hon inte var särledes vacker då hon började bli till åren, men hoppades att hon ändå skulle inbringa så pass mycket att dom fick till livets nödtorft.
Han skämdes dock över sin oförmåga att inte kunna försörja familjen, att han inte tordes fråga henne på en vecka vad för inkomster han kunde vänja sig vid. Hustrun tog dock vid denna fråga upp sina intjänade pengar och hällde stolt ut dem på köksbordet med ett skrammel.
Mannen satte sig litet pinad av situationen ner för att räkna. "Sextio kronor och femtio öre...", sa han bistert och såg på sin hustru. Visst förstod han att det inte kunde vara lätt med hennes utseende att sälja sig, men så hajade han till.
- Vem fan har betalt med femtio öre??
- Allihop! svarade hustrun."

Möte med Jalle


Igår var jag Östnytts redaktion och fick träffa självaste Jalle från "Julle, Jalle och Hjulius. Det var en stor stund!
Julle är tydligen försvunnen sedan länge och nyligen blev även Jalle och Hjulius stulna, men nu har alltså Jalle kommit tillbaka. Hjulius är dock borta fortfarande...

Veckans Tobi


Lika som bär #120


Jon Lovitz & snubben i senaste Lyxfällan

...det ser man på reggae-streringsskylten...


En sån nummerplåt vill jag också ha.

Vol-au-ventens vänner


Snart är det äntligen dags igen...

Ny recension av Megatropolis


Zero Music Magazine har recenserat "Megatropolis" och gav 7 av 10 i betyg. De skrev:

"Linköpings lastbaraste lebemän, Tobi och Bill Krado i Bête Noire, fortsätter att renodla sitt recept på melodramatisk elektropop i Lustans Lakejers tradition.
Precis som i Ingmar Bergmans klassiska film Det sjunde inseglet verkar döden gå vid den östgötska men ändå så kontinentalt kosmopolitiska duons sida. På debut-ep:n En förlorad värld sjöng de att ”Döden blir min vän” och på aktuella Megatropolis finner vi ”Dansa tills döden hämtar dig”.
Musiken, däremot, spritter av liv. Det är dansgolvssynth med stark radiokänsla och självklara melodier. Vad blir nästa steg efter ep-trilogin? En fullängdare, livebootleg eller varför inte en mixsamling? Jag bjuder på titeln: Mix Megatropolis."

Recensionen hittar ni på: http://www.zeromagazine.nu/rec.asp?id=3290

Veckans Lollo


Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen.
Här går det att lura pizzaägare genom att säga: det var inte jag, det var min (påhittade) tvillingbror.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Min måndag på en skala

(OBS! Uppdateras kontinuerligt)

10.15 Vaknar efter bara fem timmars sömn och känner mig ändå laddad. Nu jäklar ska det jobbas!: 3
10.37 Bacon: 5

11.02 Lägger in dagens första snus: 5
11.09 Wester MSN:ar och undrar varför jag inte svarat på ett mejl - som det visar sig att han inte har skickat...1
11.24 Skickar iväg en text om Vinterljus (fast den skrev jag igår, så det är lite fusk): 3
11.31 Bokat in ett möte på onsdag: 3
12.05 Klart med en DVD-recension (en film jag såg igår): 3
12.21 Fått tillbaka korr på en text. Tredje jobbet för dagen klart: 3
12.38 Tollan FB:ar och är superladdad inför helgens fest: 4
12.41 Betalar Kocken en massa pengar som han lagt ut för Panama-resan: 1
12.48 Känner hur tråkigt detta blogginlägg håller på att bli. Skulle behöva en boost, kanske dagens "Du är gay"-SMS av Prütz, ett sjukt Figge-mejl, en Smiling Gayman-bild eller nåt annat som livar upp lite: 1

13.14 Amenvaf...man ska vara försiktig med vad man önskar sig, det kan slå in. Tappade kaffebryggskannan i golvet så den gick i tusen bitar och skar mig dessutom i tummen. Nä, nu räcker det med action för idag: 1

13.37 Dagens fynd på hallmattan: det damp ner ett gäng skivor, bland annat Korallreven och Map of Moscow: 2
13.53 Ytterligare ett jobb klart, en notis om en ljudbok: 3
14.37 Rullar på bra. Klar med ett jobb om en modebutik: 3
16.29 Puh...klar med ett reportage om ett kulturställe i Norrköping: 3

16.47 Äter morsans dilljärpar: 5
17.26 Ser att Expressen har en rubrik som lyder "Män tittar dubbelt så länge som kvinnor på kvinnobröst". Åh fan!: 2

17.38 Jaha, där kom Jerry Prütz dagliga gay-sms, även om det även denna gång ser lite skumt ut: 4
18.23 Ytterligare ett reportage klart. Denna gång om ett lokalt skivbolag: 3
19.07 Sådär, då har jag skrivit om en lokalplatta också. Hur många jobb har jag egentligen gjort idag? Åtta, varav några rätt stora!? Det är bra: 3
20.02 Jaha, en modetext klar också. Känner att det har varit ett ganska tråkigt blogginlägg med mest en massa jobb. Och inte lär det bli roligare under kvällen heller, eftersom jag ska fortsätta att jobba några timmar till. Så om det inte händer något roligt så tackar jag för mig här: 3

PS
20.33 Är arg på kaoset i Lakritz! 2

Vinterljus


Igår var jag och kollade in årets Vinterljus. Här är några bilder.

Som vanligt var vissa installationer häftigare/snyggare än andra men som helhet tycker jag nog att detta var ett av de svagare åren.

Bills musiktips

Bill tjatar ständigt om att jag ska hajpa KAMON!!! Så okej då.

BN på DG


Igår var Bête Noire på Dentusgrottan och röjde. Vi tjatade även på ägaren att få lira där snart igen och även om han spelade svårflirtad så lutar det åt att vi gör ett gig där snart. Håll utkik här på bloggen för datum.

Veckans Tobi


Kom ett MMS från Egypten igår natt...

Nötknäpparen


Häromdan intervjuade jag en balettdansös. Det plus filmen "Black swan" har gjort att jag börjar bli lite balettfreak. Tror faktiskt att jag ska gå och se "Nötknäpparen" i Konsert & Kongress i december. Det blir min balettpremiär i så fall.
"Nötknäpparen" är ju väldigt känd, men är den bra? Nån som vet?

Gissa vem


Vad är det för sjuka vänner man har? Häromdan fick jag ett meddelande på MSN, så där i förbifarten, som löd:

"Vet du. Jag fick alltid lite stånd i förskolan när fröken skrev "Låt stå" på tavlan. jag tror att hon lite i hemlighet skrev det till mej. För jag såg o misstänkte... att hon inte alltid hade trosor på sig där under den rutiga långkjolen........"

Jag tänker inte avslöja vad det var för sjuk individ som skrev det, men ni kan ju gissa om ni vill...


BN på vernissage


Igår var Bête Noire på vernissage på Ekoxen. Det var Linköpingskonstnären Urban Malm som visade upp sin konst. Denna tavla tyckte jag var snyggast.

Lehmans fredagsfräckis


En man går in i duschen samtidigt som hans hustru kommer ut därifrån.
I samma stund ringer det på dörren och hustrun går och öppnar iklädd endast en handduk.
I dörren står grannen. Han erbjuder henne 10 000 kronor om hon låter handduken falla till golvet...

Utan att tveka släpper hon handduken till golvet medan grannen njuter av utsikten.
Han tar upp 10 000 från fickan, ger henne och går därifrån.
Kvinnan tar återigen på sig handduken och går tillbaka till badrummet för att föna håret.
"Vem var det som ringde på dörren?" undrar mannen.
"Det var grannen mitt emot" svarade hustrun.
Mannen tittade på sin hustru och frågade:
"Kom han för att lämna tillbaka de 10 000 kronorna jag lånade ut till honom igår?"


Två skivor (Zero, november)

Album

 

6/10

 

The Wombats: This Modern Glitch

14th Floor Records

 

Det finns helt enkelt för många halvbra indieband. Gemensamt för grupper som exempelvis Bloc Party, The Yeah Yeah Yeahs, The Vines, The Datsuns och The Wombats är att det är helt okej band men att det finns hur många band som helst som låter likadant. Det är svårt att engagera sig i ett band som har tusen föregångare och tusen efterföljare.

The Wombats har haft några låtar som fått visst genomslag och deras tredje skiva bjuder på stabil, småfräck indierock så som indie ska spelas och låta. Hade det funnits färre band i deras genre hade jag säkert jublat, men nu är det svårt att yvas även om jag gillar indie i allmänhet och, faktiskt, The Wombats i synnerhet.
----------------------------------------------------------------------

EP

 

5/10

 

Tear them down: This is a mutiny

Plunk Records

 

Göteborgsbandet NEMAS albumdebuterade 2009, men efter två Europaturneer valde man att lägga ner verksamheten. Tre av medlemmarna valde att fortsätta under detta nya namn och ett år efter bildandet släpps nu debut-EP:n under det nya bandnamnet Tear Them Down. Musiken på denna femspårsskiva är mestadels melodiös punk, även om gruppen i något spår släpper sargen och låter sin dolda kängpunkskärlek komma till tals. De gör sin grej riktigt bra, ett problem är dock att de låter exakt som hundra andra band därute, vilket gör att det som lyssnare blir svårt att uppbåda det där riktigt engagemanget.


Lyxfällan


Idag är det torsdag och det betyder "Lyxfällan"!
Det är i princip det enda tv-program jag följer numera och allra bäst blir det om man läser kommentarerna på Flashback samtidigt.

Frågor inför kvällens avsnitt:
1. Kommer Patrick säga "Det här är det värsta vi har sett"?
2. Kommer Magnus säga "Det är ju helt befängt!"?
3. Kommer deltagarna ha tatueringar, barn som heter Kevin, linne, SMS-lån, övervikt, hylla full med DVD-er, piercing och skinnsoffa? 

Gunnar E rockar fett


Igår var jag på biblioteket och lyssnade på Gunnar Elfström när han berättade om sin nya Linköpingsbok som bygger på massa gamla vykort från staden. Det är alltid en fröjd att lyssna på Gunnar och jag kan tipsa om boken som en bra julklapp.

Torsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen.
Här uttalar de bacon: bäckååååån

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Östgota festivals united


Igår var jag på ett möte på Östsam där länets musikfestivaler träffades och snackade lite. Får se vad det kan leda till, det var ett första möte som sannolikt kommer att följas av fler.

Bête Noire på Google+Bête Noire finns redan på Myspace (rätt död sida) och Facebook (ganska levande) och nu alltså även på Google+ (nystartad). Men allra bäst är att hålla koll på hemsidan http://www.betenoire.se/

Två skivor (Zero, november)

Album

5/10

 

BOA: Forever and never

Jämmerdosa

 

Bandet heter BOA, skivbolaget heter Jämmerdosa och redan där börjar man sucka.

I pressreleasen öser man sedan på med löjliga överdrifter som ”popundret BOA”, ”våg av hyllningar” och ”ett av årets viktigaste släpp för svensk musik”. Sen lyssnar man på skivan och hör ett högst ordinärt band. BOA borde inte bara byta bandnamn utan även lära sig att vara mer ödmjuka. Istället för att pumpa upp förväntningar man inte på långa vägar uppfyller hade det varit betydligt smartare att ligga lite lågt och slå ur underläge. Då hade man kunnat överraska lyssnaren positivt, nu framstår man istället som ett storhetsvansinnigt band utan vare sig självkritik eller verklighetsförankring.

Göteborgsgruppens debutskiva bjuder på helt okej snällpop, men det är definitivt inte ”ett av årets viktigaste släpp för svensk musik”.
----------------------------------------------------------------

Album

 

5/10

 

Cloud Control: Bliss release

Ivy League Records

 

När jag lyssnar på Cloud Controls debutskiva och läser att de är från Australien tänker jag direkt att de kommer från Byron Bay och Nimbin där hippiekulturen fortfarande frodas. Deras indiepop är nämligen fylld med 60-talskänsla, folk och lightpsykedelika. Men så läser jag att de kommer från Blue Mountains och då spricker illusionen. Eller kanske inte, att stå vid Echo Point och kolla ut över De Tre Systrarna kan få vem som helst att känna sig som en del av världsalltet och börja flumma ur. Dessutom har tydligen sångaren varit i Indien och inspirerats av Ganges mystik och då känns det som att bitarna ändå faller på plats.


Bokens dag


Igår var jag på Bokens Dag i biblioteket och lyssnade på Alex Schulman och Zinat Pirzadeh. De där författarsamtalen på Bokens Dag har blivit en riktig höjdpunkt. Tidigare år har jag bland annat lyssnat på Fredrik Strage och Marcus Birro, enda felet är bara att det är för kort med en timme.

Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping igen.
Här har man brinnande skator som sabbar strömmen

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Bête Noire-bootleg


Bête Noire har gjort en ny skiva: "Man lever bara två gånger".
Eller skiva och skiva. Det är en bootleg från vår P4-spelning förra året på Konsert & Kongress, och finns än så länge i en ytterst begränsad upplaga...

På skiva: Noel Gallaher´s High Flying Birds (Nolltretton, oktober)

Noel Gallaher´s High Flying Birds

“Noel Gallagher´s High Flying Birds”

Mercury/Universal

 

Det fanns en tid när Oasis var världens bästa och mest omtalade band, men det är över 15 år sedan. Möjligtvis var ”Be here now” från 1997 en sista dödssprattling, men efter den skivan har gruppen inte gjort särskilt mycket att hurra över, även om gruppen varit aktiv ända tills nyligen.

2009 fick de två bråkande bröderna Liam och Noel Gallagher definitivt nog av varandra och upplöste bandet. Liam och de övriga Oasis-medlemmarna startade Beady Eye och nu har även Noel startat ett nytt projekt. Att musiken låter nästan exakt som Oasis är kanske inte så konstigt eftersom det var Noel som skrev de flesta av bandets låtar. Hantverksmässigt vet han hur man komponerar välgjorda poplåtar, men jag kan inte påstå att jag blir särskilt engagerad.

Vi har hört det förut och det låter förväntat och tråkigt. Precis som ni redan listat ut handlar det om midtempo-rock med indiegitarrer, småpsykedeliska drag och gubbkänsla. Och det är ungefär lika roligt som det verkar på pappret. Men trots allt, ganska snyggt genomfört, måste jag ändå säga.

 

 

2/5


Kom nu då! Vadå? Barnprogram i TV 2!


På skiva: Johan Johansson (Nolltretton, oktober)

Johan Johansson

”Svea Rike Rivjärn”

Branschen/Commendante

 

Punkfarfar har sagt att han ska göra en triptyk soloskivor, där en är en popskiva, en är en punkskiva och en är en visskiva. Gissningen är att debuten från 1993 representerar popen, uppföljaren från 1996 punken och den nya plattan visan, men sådär jättestor skillnad är det inte, allt låter liksom Johan Johansson. I femton år har fansen fått hålla till godo med samlingar, EP:s och liveskivor medan de väntat på ett riktigt album.

De flesta av denna skivas nio låtar har man redan hört om man följt Johans spelningar genom åren. Här finns spår som ”En tavla av Picasso”, ”Somna” och ”Dömd”. ”Skurkar i manschett” har begåvats med 70-talssaxofon och skivan avslutas sedan med 14-minuterseposet ”Som en psalm” där han sjunger om nedmonteringen av Sverige. Texterna är i vanlig ordning genomarbetade och musikaliskt har han en snygg och passande ljudbild, men det finns kanske inte så mycket som överraskar.

 

 

3/5


DG i Restaurangchansen


Sådär, då har man införskaffat Restaurangchansen där Dentusgrottan i år ingår. I övrigt var det dock mest skitställen som ingick.
Det var såklart Rimås som lurade på mig häftet, men å andra sidan blåste jag honom tillbaka genom att bara betala halva priset.
Är det nån som vill köpa mitt Restaurangchansen (förutom DG-rabatterna) för en hundring går det bra att höra av sig...

På skiva: Oleg (Nolltretton, oktober)

Oleg

”En liten cola tack”

Universal

 

Jag gillar att titta på de första auditionrundorna i ”Idol”, när alla knasbollarna är med. En av de som utmärkte sig under årets säsong var Oleg, som under uttagningarna framförde sin låt ”Elektropop” som sedan på nolltid blev en dunderhit.

Som vanligt i sammanhang som dessa gäller det att smida medan järnet är varmt och snabbt få ut ett album för att följa upp hiten. Här levererar Oleg, med lätt rysk brytning, nio låtar (varav ”Elektropop” är med två gånger) med tramspop i Markoolios och Nic & The Familys anda. Det handlar om enkelt maskinkomp och fantasilös produktion, även om man lagt in lite dragspel och kosackkörer för att anspela på Olegs påbrå. Texterna är av det naiva slaget och handlar om att äta pizza och kebab, ta SMS-lån och att han är en ”motherfucking” clown.

Även om Olegs lyrik lämnar mycket i övrigt att önska måste han ändå få en liten eloge för sin förmåga att skriva lättnynnad barnramsepop som sätter sig i huvudet. Dessutom är skivan föredömligt kort och är slut efter bara 25 minuter.

”Elektropop” kunde vara kul de två första gångerna man hörde den, men blev sedan en ren plåga. Samma sak är det med de övriga låtarna på plattan. Det är tänkbart, till och med troligt, att Oleg blir vinterns stora dansgolvsfyllare på lågstadiediskona men ingen vettig människa över nio kan lyssna på hans musik mer än ett fåtal gånger innan magen börjar göra uppror.

 

1/5


Lehmans fredagsfräckis


Mannen och kvinnan älskar med varandra.
Själva akten är snabbt avklarad och kvinnan säger:
-Oj, det där gick fort!
Varpå mannen svarar:
-Jajemensan, knulla det kan jag!

Lika som bär #119 D


Zelle & Colin Firth

På skiva: Mattias Hellberg (Zero, oktober)

6/10

 

Mattias Hellberg: High in the lowlands

Kning Disk

 

Jag tänkte först referera till Mattias Hellberg som den gamla Nymphet Noodles-medlemmen, men han är ju en person som dyker upp i alla möjliga musiksammanhang. Bland annat har han spelat med Stefan Sundström, Jaqee och varit en del av duon Hederos & Hellberg och ska man ge honom ett prefix idag är det snarare Nationalteatern man ska nämna, eftersom han är medlem där sedan några år. Plus att han har sin solokarriär, där denna skiva är den tredje i raden (om man räknar in The White Moose).

Här levereras 11 sånger som framförs i det stillsamma formatet med gitarr, en tamburin här och där, lite pianotoner, ett dragspel på besök och med sången långt fram i produktionen. Tempot är neddraget och Hellberg bygger en varm och mysig stämning som man gärna låter sig svepas in i. Variationen är inte den största och det gör att låtarna ofta flyter ihop, men å andra sidan bjuder han på så skön lyssning att man kan ha överseende med det.


Min torsdag på en skala

(OBS! Uppdateras kontinuerligt under dagen)

10.25 Vaknar, tittar ut och ser att det blir en sån där jobba-hemma-utan-att-gå-utanför-dörren-dag: 3

11.17 Steker bacon i bar överkropp: 1
11.26 Lägger in dagens första snus: 5
11.43 Ser att jag fått svar om korr på en intervju jag gjorde igår. Kul med professionella personer som läser sin mejl, svarar snabbt och inte krånglar (motsatsen är desto vanligare): 4
11.59 Angående inlägget ovan. Halva min arbetstid går åt till att försöka få tag i/få svar från olika människor. Just nu sitter jag och väntar på svar från: ett skivbolag, en kommun, en bandmedlem, en radiokanal, två arrangörer, en sponsor och en journalist: 1 
12.18 Ska intervjua en balettdansös. Tänker på filmen "Black swan" som jag gav betyget: 5

12.23 Ser att Figge bytt profilbild på Facebook: 4
13.21 Bill mejlar att vi måste tacka nej till en spelning senare i november: 1
14.05 Kommer på att Prütz inte skickat sitt dagliga "Du är gay"-SMS än. Börjar bli orolig, har det hänt honom nåt?: 1
14.53 Har skickat iväg mejl om tre intervjuer. Ytterligare svar man förmodligen får vänta på en evighet alltså: 1
14.54 Drar ut på stan en snabbis: 3

15.47 Hemma igen. Var på Nolltrettonkontoret och hämtade lite skivor, bland annat Monty och Jonathan Johansson: 4
Jessica var där och visade upp sin nyfödda dotter. Jag kom precis lagom till fikat: 5
Spillde kaffe på jeansen: 1
Fick äntligen det där SMS:et av Jerry Prütz (men tyckte det såg lite lurt ut): 5

Såg när jag kom hem att jag fått svar på ett av de där tre mejlen jag nämnde. Alltid pålitliga Thorén på Arenabolaget hade svarat inom fyra minuter. Så ska det se ut!: 5

16.02 Mr Shield skickar en bild och skriver:
"Drömbild! Både bra parkering och SG (Smiling Gayman,min anm.) på samma bild, nöjd!": 4

16.10 Bill mejlar och berättar att det nu är bokat och klart. Han hänger på till Florida i januari: 5
16.11 Bill mejlar att en arrangör i Norrköping som vi tidigare haft kontakt med kanske är lite på om en spelning: 3
16.14 Bill verkar helt uppe i varv efter flygbokningen och spammar mig med massa förvirrade mejl: 2
17.01 Vad är detta? Har fått svar på de andra två mejlen också. (Väntar dock på ett tiotal andra sedan en tid tillbaka...):3
17.52 Börjar folk tömma sina inkorgar inför helgen eller vad händer? Plötsligt får jag svar från alla möjliga håll angående intervjuer etc: 4
18.57 Dagtid får man aldrig något vettigt gjort. Då blir det mest att man sitter i telefon, mejlar, bokar in saker osv. Har bara lyckats skriva fem smågrejer varav en skivrecension är det längsta. Nu går vi in på kvällspasset. Tänkte att jag skulle hinna med en skivrecension, en text om julkonserter (som sen ska kompletteras med en intervju), två grejer som inte är så mycket text men tar ganska lång tid samt en ganska stort skådisporträtt. Till att börja med...:2
20.05 Hur lång tid tar det att tina köttfärs? Har ett stort paket som legat framme sen lunch och fortfarande är som en isbit. Och jag börjar bli jäkligt hungrig: 1
21.29 Har nya Monty på stereon och köttfärssås på spisen. Blir perfekt att äta till senaste "Lyxfällan" på TV3 Play och simultant läsa kommentarerna på Flashback: 4
23.35 Nähä...dags att sätta fart med jobbet igen: 3
00.43 Några jobb ivägskickade till bossen. Vad gör vi nu, de där julkonserterna kanske?: 2
02.04 En grej till klart. Nu lyssnar jag på Filip & Fredriks nya podcast, sen skiter jag i det här för idag. Tja!

Lika som bär #119 C


Zelle & Lilla spöket Laban

På skiva: Trummor & Orgel (Nolltretton, oktober)

Trummor & Orgel

”Out of bounds”

Cosmos Music Group

 

Att den gamla 60-talsduon, där Loffe Karlsson och Bo Hansson spelade just orgel och trummor, är den stora inspirationskällan är inget som Uppsalabröderna Anders och Staffan Ljunggren smyger med. Duon albumdebuterade för fem år sedan med sin självbetitlade skiva och gör nu sitt fjärde albumsläpp. Och precis som förebilderna håller man sig nästan enbart till de två instrumenten som ingår i bandnamnet, även om man exempelvis kan höra tamburin och andra småinslag här och där i musiken. Trots att musiken är instrumental och bara består av nämnda trummor och orgel låter det aldrig tunt eller tråkigt. Låtarna bygger drömska ljuslandskap i skarven mellan jazz och psykedelia, och passar lika bra som atmosfärisk ljudkuliss som att lyssna aktivt på. Möjligen skulle man kunna invända mot att musiken i längden blir lite väl likformig och variationslös, men det är faktiskt inget som stör nämnvärt.

Och Hammondorgel är odiskutabelt ett av världens skönaste instrument.

 

3/5


Lika som bär #119 B


Figge & Zelle

BN-typsnittet tar som sagt över världen


Springer på BN-typsnittet överallt. Världsherraväldet är nära...

Nytt på DVD (Nolltretton, oktober)

Bridesmaids

 

Tittar man bara på filmaffischen är det lätt att få fel uppfattning om den här filmen. Vid första anblicken verkar det vara någon slags ”Sex and the city”-pastisch eller möjligtvis en flams-trams-komedi med snubbelhumor om ett gäng brudtärnor. Den sistnämnda beskrivningen är faktiskt inte helt felaktig, men lyckligtvis har det denna gång gjorts lite vassare än brukligt, med mer charm, hjärna och finess.

Lillian är en tjej som ska gifta sig, men huvudperson är hennes för tillfället rätt misslyckade bästis Annie som ska hålla i möhippan och alla förberedelserna. Hon har dock fått konkurrens av nya överklassbruden Helen som gärna vill överta rollen som brudens bästa vän. Det leder till en rivalitet som är filmens egentliga kärna.

Här finns en mängd gapflabbscener, inte minst med Melissa McCarthy som spelar en mullig och manhaftig tärna som säger och gör udda saker. Ibland kommer små svackor, men som helhet är detta en överraskande bra komedi som, utan att vara revolutionerande, bryter av lite mot mallen om hur ”tjejkomedier” från Hollywood ska vara.

 

 

3/5


L´inverno è passato


När jag var på den här italienska restaurangen i Quebec nyligen såg jag en tavla med orden "L´inverno", vilket fick mig att plötsligt minnas den gamla italienska folksången "L´inverno è passato", med texten:
"L'inverno è passato, l'aprile non c'e più, 
e ritornato è maggio al canto del cucù,
cu-cù, cu-cù, l'aprile non c'è più, 
e ritornato è maggio al canto del cucù"
Det sjuka är att jag kunde hela texten trots att jag inte hört den på 30 ! Minns jag rätt var det en italiensk lärarvikarie som hette Maria som lärde oss den på en musiklektion på lågstadiet!

Hur sjuttsingen kan man komma ihåg det 30 år senare?

Krogkrönika (Nolltretton, oktober)

Smart, sexig, rolig, söt…

 

Innan du ger dig ut och raggar på krogen ikväll bör du fundera en stund på vem du är och vem du vill ha. Kanske kan denna lilla guide ge lite hjälp på vägen.

 

Det ska väl sägas på en gång att teorin jag använder kanske inte är den mest vetenskapliga, utan är hämtad från någon amerikansk collegerulle jag redan glömt namnet på. Enligt filmen fanns det fyra egenskaper som man kan dela in alla människor efter.

Dessa var: smart, sexig, rolig och söt – och man kan bara ha två av dessa personlighetsdrag.

 

Börja med att titta på dig själv och på din omgivning. Vilka kombinationer passar in på folk du känner? Förmodligen passar beskrivningen rolig och söt på en person i din närhet, och kanske sexig och smart på någon annan. Men man kan som sagt bara vara två av sakerna, så kommer du fram till att en person är både smart, sexig och rolig så har du gjort något fel.

 

Ja, jag är medveten om att teorin är fånig och spricker direkt. Man kan ha lite av alla dragen och det finns personer som inte passar in på något av dem. Men för resonemangets skull kan vi väl låtsas att det är en oomkullrunkelig teori som stämmer på alla människor.

 

Undrar vad folk tycker om mig? Smart kan jag nog passera som. Sexig…nja, det är nog tveksamt. Rolig, ja åtminstone ibland. Söt? Nej, det vete tusan.

 

Och vilken typ av person vill man själv ha? Alla fyra egenskaperna är ju positiva. Rolig är ett måste. Söt går nog före sexig. Å andra sidan så vill man ju vara attraherad av den man är tillsammans med, men det kanske man blir av en som är söt också? Smart, åtminstone hyfsat smart, känns också som ett slags grundkrav.

Får bara välja två säger jag rolig och smart, sen får hon se ut som stryk. Förhoppningsvis blir hon söt om hon är rolig. Och sexig…ja, det blir ju alla tjejer efter att man tagit ett antal drinkar.

 

Vid närmare eftertanke är nog inte denna teori något att satsa på när man är på raggarstråt ute på krogen. Möjligen kan den fungera som tidsfördriv när man sitter ensam vid en bardisk. Servitrisen förresten…henne skulle jag nog kategorisera som sexig och söt.


RSS 2.0