Veckans fynd! Köp min Ford Sierra


Jag har en ny bil på gång så jag säljer min Ford Sierra -91. Besiktade idag och den fick fyra mindre anmärkningar, ex dåliga torkarblad och fel färg(!) på skyltlyktan bak. Bilen blir din för endast 3500kr.
Fråga om ni undrar något.

Mer info här:
http://www.blocket.se/vi/20947005.htm

Musikkrönika (Nolltretton, mars)


Bara klassisk hårdrock funkar


Jag tillhör de där elitistiska musikkännarna som ser ner på det mesta som är folkligt och populärt, och istället tjatar om band som Glasvegas, Samtidigt Som och Kite, som ingen jävel lyssnar på.

Därför tar det emot att skriva det som kommer nu, men det är icke desto mindre sant: den enda musik som verkligen funkar ute på barer och krogar är gammal klassisk hårdrock.


Jag lyssnar aldrig på det hemma, jag byter kanal när det spelas på radion och ska sanningen fram så mer eller mindre föraktar jag hårdrock och dess fans. Men...jag måste ändå erkänna att det är den enda musik som verkligen funkar på uteställen. Och det verkar vara likadant jorden runt. Går man in på en bar i Hong Kong, New York eller Mjölby och det spelas "Holydiver", "Breaking the Law" och "Here I go Again" i högtalarna så vet man nästan direkt att det blir en kul kväll.

Även om jag mest lyssnar på kreddig indiepop privat har jag märkt att det faktiskt inte är något som jag vill höra när jag går ut. Varför vet jag inte. Kanske för att det är tråkigt att stå och digga själv, kanske för att den sortens musik kräver mer koncentration, kanske för att det helt enkelt finns en slags naturlag som kopplar ihop hårdrock, kurtiserande och kraftigt ölintag.

Just ölintaget är nog en viktig faktor. Band som AC/DC, Twisted Sister och Mötley Crüe kräver nästan att man lämnar in hjärnan ihop med jackan i garderoben för att kunna avnjutas till fullo.


Ett problem med den traditionella hårdrocken är att det inte har kommit så många nya klassiker efter Metallicas svarta skiva 1991. Den nyare hårdrocken med band som Slipknot, Marilyn Manson, The Haunted, Slayer och Rammstein är för hård, omelodiös och svårlyssnad för "vanliga" musiklyssnare. Så hör vi inte heller så mycket av dessa band ute på rocklubbarna. Istället är de gamla hjältarna som regerar, namn som Bon Jovi, Skid Row, Guns´n´Roses och Aerosmith. Förmodligen för att det i grunden är glad musik och det verkar som att banden har roligt när de spelar. Ingen kan ens med största välvilja beskriva band som Entombed, Sepultura eller Danzig som partajskapande glädjespridare.


Efter 90-talets deppiga, mörka och arga hårdrock har det på senare år dykt upp en mängd band som vill återuppliva den klassiska 80-talshårdrocken. Men inte ens den mest gitarriffstörstande metal-nostalgiker kan påstå att band som Hammerfall, Lordi, H.E.A.T eller The Poodles ger samma flammande känslor som originalbanden från då det verkligen begav sig. Inte nog med att medlemmarna är sisådär 10-15 år äldre än vad de verkliga banden var när de slog igenom, hela retrogrejen andas nostalgi, halvparodi och ploj. Men hårdrocken på 80-talet var på blodigaste allvar. Man hade skoj, men det var på riktigt.


När detta skrivs är det fredag och jag ska snart ut på krogen. Jag hoppas vid min Gud att det spelas Europe, Accept, W.A.S.P, Scorpions och KISS i högtalarna - annars vänder jag i dörren.


Ninas kätbild


Wow, vilken pingla! Sprang på Nina Borkmar för ett tag sen och hon ställde givetvis upp på en kätbild.

På skiva: Florence Valentin

Florence Valentin

"Spring Ricco"

Startracks

 

Det har varit en vinglig resa för Love Antell och hans band Florence Valentin innan det slutligen blev rätt. Första gången jag såg bandet hette de Debbie och spelade i Åtvidabergs Folkets Hus. Redan då fanns kännetecknen där: energin, spelglädjen, svänget. Bandet bytte namn till dagens och släppte en hyllad EP. Sen sprang vi på varandra på festivaler och spelningar och han pratade lyriskt om Perssons Pack. Det kom ett uruselt debutalbum som stank totalt hjärnsläpp och jag trodde Love var slut som artist. Några år senare kom ett till (fullt med Packet-referenser), svänget var tillbaka och Florence Valentin var plötsligt ett namn som åter höjdes till skyarna. Nu är Love medlem i Packet och har släppt en Florence-platta som man bara kan jubla över. Ljudbilden är större och luftigare, och The Clash-rytmerna har fått assistans av både 80-talssynthar, discokomp och till och med en Christer Sandelin-hommage. Samhällstexter, attack, partykänsla, allvar. Det här är Florence Valentins bästa skiva hittills.

 

4/5


Believe the hype


Linköpingsposten skrev lite om Bête Noires spelning på Konserthuset...

J&B i M&VT


Skrev en grej till Motala tidning om Jazz & Blues. Det kan ni läsa, lite nedkortat, här:
http://mvt.se/kulturnoje/ovriga/musik/1.102934

På skiva: Perssons Pack

Perssons Pack

"Öster om Heden"

Capitol/EMI

 

Alfta-sonen Per Persson är en av de mest äkta och angelägna artisterna i landet och en ännu viktigare del i mitt personliga liv. Få, om någon annan, kan fånga landsortmelankoli och vardagsdrömmar lika träffsäkert. Han är folklig i ordets mest positiva bemärkelse, med ett anslag och texter som folk kan relatera till. Efter 14 år är han tillbaka med en ny stark skiva fylld med kärlek som gick åt fanders, hyllningar till gamla rockhjältar och radioapparater som skvalar från köket.

De hängivna Packet-fansen känner igen hälften av låtarna. Spår som "Bortom månen och mars", "Sångare utan orsak" och "Ikväll tar vi över stan" har Per Persson spelat live under de något tystare åren.

En annan gammal pärla är den lite bortglömda favoriten "När du är ung" från skivan "Längre bortom bergen" som här kommer i en ny version där pratpartiet i versen är utbytt mot sång. Den nya versionen känns slarvigare men leder kanske åtminstone till att vi får höra låten live för en gångs skull.

Här finns också "Stenad i Stockholm", en fantastisk duett mellan Persson och Annika Norlin, vilket känns som ett äktenskap instiftat i himlen. Finns det en kvinnlig Persson i landet är det definitivt hon.

 

4/5


Linköping Jazz & Blues


Var på Linköping Jazz & Blues igår. Det var som vanligt: mycket dynga, dyr öl och och landets mest kritvita publik.
Träffade dock en massa folk jag kände: Guldgossen, Maas och gänget, Benny + sambo med flera, med flera. Några artister var också bra: som Voodoo Boogie, Sven Z, Edith Strindberg och Lana & Lotta, såklart.

Liten snutt med Lana & Lotta från Jazz & Blues


Radio Tobi 99,8


Här har ni min senaste fredagslista i Radio Östergötland:
De_största_östgötska_tv-personligheterna

Dagens stegräknare

Alltså...det är ju liksom allt eller inget. Antingen 4000 steg eller som igår 15 000. Nu ska det bli 15000 varje dag!

Thåström!


Var på Thåström igår och det var som helhet...sådär.
Ibland lysande (ex Fan fan fan, Axel Landquist Park, Du ska va president, Vacker död stad), men ofta lite väl monotont, segt och tungt. Pelle Ossler är ju en ständig källa till irritation, Thåström själv har jag sett betydligt bättre och låtvalet var inte det bästa. Det var bra att han inte spelade en massa Ebba (ingen låt vad jag kommer på) och Imperiet (typ tre låtar) utan nästan bara höll sig till solomaterial. Men han kunde gärna ha kört mer från de första soloskivorna och gärna fler snabba låtar som bryter av och skapar mer dynamik i showen. Hade han tagit bort några lugna/suggestiva spår och ersatt med typ Miss Huddinge, Århundradets brott, Två + två och Ståaldrigstill hade det blivit kanon.

Intervju med Kimmens hår


Tjena, Kimmens hår! Hur är läget?
- Jotack, bara bra. Jag jobbar och står i.
Det ryktas att du inte är singel längre. Hur ligger det egentligen till?
- Ja, det stämmer att jag har träffat nån...
Berätta, berätta!
- Sen en tid tillbaka är jag ihop med Kimmens skägg.
Hur gick det till?
- Vi hade ju bott granne ganska länge och gått och sneglat på varandra. Sen fyllnade vi till en kväll och så gick det som det gick...
Ok, lycka till med kärleken då. Och hör av dig om det vankas bröllop...

Tv-krönika (ÖC, 24/3)

Inne med stå upp-komik

 

På Scandia-teatern i Norrköping har man startat en stå upp-klubb, och det körs även stand up på Harrys och Louis De Geer. I Linköping har vi LKPG Ha Ha, och snart kommer showen "Big Comedy" till stan. Medan övriga landet är i kris är det högkonjunktur för stå upp-komiken.

Det märks även i tv-rutan. 1 januari i år plockade Com Hem in svenska Comedy Central bland sina kanaler. Det är en renodlad humorkanal som ofta visar stå upp-komik. I Kanal 5 har man sedan ett tag visat stå upp-komik i programmet "Raw", och kommer att fortsätta med det i höst. Då startar man även "Roast på Berns" som spelades in för två veckor sedan. Att "roasta" (grova påhopp på en utvald gäst) är det hetaste just nu för landets komiker. Vi såg det även i gårdagens repris av "Grillad" i SVT. Strax efteråt visades "Babben & Co" där ett gäng komiker också drev med tre gäster. Och till och med Magnus Uggla provade stå upp-komik i sitt nya program som även det gick i repris igår.

Det är således hett med stå upp-komik just nu. Och de som skrattar mest är komikerna - hela vägen till banken.

 

FRÅGA: Pontus Gårdinger?


Partyfredag?


Vet inte riktigt vad det blir ikväll...men 15.50 får ni lyssna på min lista i P4 som vanligt. Sen kan det bli AW på Stures om nån hänger på. Och eventuellt hamnar jag på Thåström på kvällen. Sen vet man aldrig.

Torsdag i Norrköping

Var i Norrköping på jobb igår.
Där går bilen sönder som man hämtade från verkstaden kvällen innan.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Lehmans fredagsfräckis


"Tonårsflickan frågar sin mor:
- Mamma, om jag har varit ihop med en kille, och blivit gravid, vart kommer då barnet ut?
- På samma ställe som killen stoppade in penisen, svarade modern.
Dottern undrande:
- Sparkar den inte ut mina tänder då?"

Tre filmer

Rallybrudar

Felet med svenska filmer är ofta att man tror att det blir bättre ju mer man försöker klämma in. Ju mer bifigurer, sidohistorier och vändningar i manus desto bättre. I själva verket är det ju precis tvärtom. Förenkla och renodla, vad är det som ska berättas? Krydda gärna med roliga detaljer men stanna alltid vid grundstoryn. Det gör "Rallybrudar" och därför är det en bra svensk komedi. Eva Röse spelar tjejen som drömmer om att bli rallystjärna, som kartläsare har hon åksjuke Marie Robertsson som mest tar jobbet för att hon via Monte Carlo-rallyt ska komma till Frankrike. Men kvinnliga rallyförare är inte så populärt i Värmland på 60-talet då filmen utspelar sig och man stöter på problem.

Några saker irriterar, som att det varken känns 60-tal eller Värmland. Den enda som pratar dialekt är Johan Hedenberg - ibland. Men som helhet har filmen naturlig dialog, bra skådespeleri och en trevlig myskänsla.

3/5


Quantum of Solace

Jag kan förstå att man vill utveckla Bond-figuren, att man vill låta Daniel Craig sätta sin egen karaktär på den hemliga agenten istället för att bara fortsätta i Pierce Brosnans fotspår. Jag har inte heller några problem med att man ibland skippar några av filmseriens typiska kännetecken (Moneypenny, Q:s uppfinningar, casinobesök, "My name is Bond - James  Bond" osv). Men det finns saker med de två senaste rullarna som är oroväckande, dels att Bond numera blivit ett muskelknippe som klättrar, hoppar och klänger som den värsta apan i varje slagsmålsscen. Dels att Craigs Bond helt saknar humor och charm. Elegansen har bytts mot oklädsamma grubblerier och bitterhet.

Denna Bond-film är en fortsättning på "Casino Royale" och har nog seriens sämsta manus hittills. Det är rörigt och stressat berättat, och storyn om att hämnas Vesper Lynd och krossa en superhemlig organisation känns lite tunn. Givetvis har filmen bra actionsekvenser, men jag saknar glimten i ögat som varit Bonds signum.

2/5


Die Welle

Under en temavecka i skolan ska en lärare undervisa i autokrati, och när en elev säger att diktatur aldrig skulle kunna uppstå idag eftersom de är så upplysta väljer läraren att ta till en okonventionell pedagogik för att lära eleverna om hur exempelvis nazism kan uppstå. På bara en vecka skapar han rörelsen "Vågen" (Die Welle) med sin egen hälsning, logga och uniform. Snart har "Vågen" fått sitt eget liv och börjar växa okontrollerat bland eleverna.

Den tyska filmen, regisserad av Dennis Gansel, bygger på en verklig händelse från 1967 och har filmats tidigare. Denna är bättre, inte minst genom Jürgen Vogel som spelar läraren.

Det allra bästa med filmen är frågorna den ställer. Är vi verkligen så lättmanipulerade? Har gruppdynamik och längtan efter gemenskap verkligen så stor makt över oss? Kan fascismen åter få fotfäste i västvärlden? Att filmen dessutom är tysk gör den extra intressant, liksom att den inte överdramatiserar utan känns verklighetsnära. Die Welle är som gjord för skolvisningar.

4/5


Pub Grebo


Var på pub Grebo igår. Mycket folk. Shortcut lirade. Oj oj oj...

Krogkrönika (Nolltretton, mars)

Blåsa croupiern - går det?


Nej, bygg inte upp hoppet. I längden har du ingen chans mot kasinot, det enda du kan göra är att hoppas på turen.


De flesta har någon lördagskväll stått vid spelbordet på den lokala krogen med en öl i handen och dollartecken i blicken. Stått där och funderat på hur man ska lyckas lura croupiern och ta hem storkovan. Det kan väl inte vara så svårt...?

Tyvärr, men du kan sluta hoppas. För i längden finns det ingen chans för spelaren att vinna. Anledningen heter Nollan.


Siffran noll ger kasinot en matematisk fördel på 2,7 %, vilket kanske inte låter så mycket men är fullt tillräckligt för att croupiern i det långa loppet ska skinna dig.  Det finns dock några saker du kan göra för att hålla siffrorna nere.

Det viktigaste rådet är att undvika svenska krogrouletter som kör med de idiotiska statliga reglerna, där man får 30 istället för 36 gånger pengarna för rätt nummer. Det är inget annat än legaliserat rån och du kan lika gärna stoppa slantarna direkt i fickan på croupiern för du är ändå fullständigt chanslös. Ska du lira roulette ska det vara med internationella regler där du åtminstone blir blåst med värdighet.


Genom tiderna har många personer försökt att komma på ett system som knäcker rouletten, men modern matematisk spelteori har visat att det är lönlöst. Det bästa man kan göra är att satsa allt man har en enda gång på någon av de enkla chanserna (svart/rött, udda/jämnt, första 18/sista 18). Då har du 48,6 % chans att fördubbla insatsen, bättre än så blir inte oddsen.


Det har skrivits mängder med böcker om roulettesystem och vanligast är att de bygger på att man ska satsa på en eller flera av de enkla chanserna. Mest känt är förmodligen Martingale-systemet som bygger på att man konsekvent satsar på exempelvis rött och fördubblar insatsen varje gång man förlorar.

Problemet är bara att varje gång du vinner så blir vinsten väldigt låg (grundinsatsen) och dessutom har kasinon en maxinsats som du snart når upp till om du förlorar många gånger i rad, och då spricker hela systemet.


Labouchere-systemet är en annan variant. Ett något mer komplicerat system där du ska skriva upp fyra tal och satsa summan av det första och sista. Förlorar du lägger du till det satsade talet i raden och vinner du stryker du de tal du satsat. När du lyckas stryka alla tal har du vunnit summan av de ursprungliga.

En datasimulering visade att systemet vinner 20 gånger av 21 men att förlusten den 21: a gången blir större än de sammanlagda vinsterna.


Är du inte mycket för olika invecklade system är regeln att helt enkelt växla in markerna om du någon gång skulle hamna på plus. Eftersom du i längden alltid förlorar är din enda chans att sluta när du tillfälligt har övertaget.

Men det allra bästa man kan göra är att helt skippa roulettebordet och hänga i baren i stället.


Dagens stegräknare

Va fasiken.... då var man tillbaka i verkligheten igen. Lite drygt 5200 blev det bara igår trots spring på stan och Grebo.

Bruno K Öijer!


Var på Bruno K Öijer igår i Konserthuset.
Alla ni som sett honom vet att han är helt fantastisk. Varför är inte all poesi lika magnetisk, intensiv och drabbande?

Här kommenterar jag föreställningen i P4:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1664922&BroadcastDate=&IsBlock=

Dagens stegräknare

Oh la la! Kom upp i 15 399 steg igår. Hur fan gick det till? Jag gick ju bara från Grebokiosken till affären, från Lorient och hem, från hemmet till Konserthuset, från Konserthuset till bion och sen hem. Annars satt jag ju mest still vid datorn.
Men nu har man spräckt den där drömgränsen i alla fall.

Popstars på stan #22


Nämen är det inte Guldgossen?
Vilken "star quality" har Ludvig aka Guldgossen? Ge poäng 1-10.

Puuuuub


Ikväll är det dags för Pub Grebo igen. Jag drar nog dit en sväng.
På scenen står Shortcut (Tommy Törner och Anders Wiggur).

Dagens stegräknare

Det började bra. Var ute och sprang på stan och kom snabbt upp i 5000. Men hela eftermiddan satt jag hemma och jobbade så det blev bara runt 7000 till slut. Måste börja ta tag i det där...

Filmkrönika (MT, mars)

Så känner du igen en dålig film

 

Tänkt att hyra en DVD till helgen? Se bara upp så du inte kommer hem med en riktig skräprulle. För den som vill vara på den säkra sidan kommer här några enkla tips på hur man oftast känner igen en dålig film när man står och väljer i videobutiken.

 

Direkt till video

Den första skiljelinjen, eftersom filmen då inte klarat biografernas gallring. Men det kan ändå finnas bra filmer i denna kategori.

 

Citat men inga betyg

Står det saker som "...lysande..." och "...tät stämning..." men saknas faktiska betyg (getingar, plustecken och så vidare) bör man vara på sin vakt. Egentligen kanske det stod "Ford som ofta är lysande är här väldigt blek" och "jag hade hoppats på en tät stämning, men icke".

 

Inga kända namn

Säga vad man vill, men de bästa filmerna görs faktiskt oftast av kända personer. Är skådisarna, regissören, manusförfattaren, fotografen, producenten och alla andra inblandade okända är risken stor att filmen suger.

 

Inga citat eller betyg

Helt enkelt för att man inte hittat någon, hur hårt man än letat, som velat ge ett positivt omdöme.

 

Notoriska B-skådisar

Skådespelare som Gary Busey, bröderna Baldwin, Rutger Hauer och Dolph Lundgren brukar ofta betecknas B-skådisar och är sällan med i de där riktigt påkostade filmerna. Det finns en anledning till det.

 

"Från producenten av..."

Vem bryr sig om producenten? Det är skådisar, regissör och manus man tittar efter. Men ibland får filmbolagen ta till den enda bra koppling man kan hitta.

  

Ändrad titel

"Rätt upp i 90-talet" blev "Blast from the past". "Polis ger servitris två miljoner i dricks" blev "Det kan hända dig". Filmer som inte var så lyckosamma på bio får ibland en ny titel när de släpps på video, förmodligen för att lura folk att det är en ny film.

  

Små obskyra amerikanska tidningar och radiostationer

"Starkt drama" - Ben Forsythe, Radio WTYR. Va, vem är det? Ibland får man ta den lilla beröm som finns, vilket ofta blir en ung praktikant på en amerikansk lokaltidning eller okänd radiostation.

 

"Frank Stallone -Sylvesters bror"

Minsta lilla koppling till kända skådisar rotas fram. Men bara för att en viss person är en bra skådis betyder det inte att hans lillebror, fru, svägerska eller hund är det.

 

"Om du gillade..."

När en film påstås gå i samma stil somen annan känd förlaga vet man direkt att det är en dålig kopia En lågbudgetvariant där man haft idétorka och bara vill tjäna pengar på lättlurade människor.

------------------------------------------------------------------------------------

Några filmer som du bör passa dig för:

Göta Kanal 2 - Kanalkampen (2006)

Love Guru (2008)

King Arthur (2004)

Catwoman (2004)

Festival (2001)

Lust (1994)

Anaconda (1997)

Basic Instinct 2 (2006)

Battlefield Earth (2000)

Nu blåser vi snuten 3 (1983)


På skiva: Samtidigt Som

Samtidigt Som

"Flykt, kärlek & broderskap"

Luxury

 

Göteborgskvartett - Ja

Skäms för att sjunga på svenska - Nej

Punkig pop - Ja

 

Långsamt och segt - Nej

Borde få en jättehit med "Constant in motion" - Ja

Debutskiva - Ja

 

Synth och stråkar - Nej

Ungt och energifyllt - Ja

Halvsvajig men uttrycksfull sång - Ja

 

3/5


Fjantzéns kätbild


Även Mange Fjantzén ville var med på en het kätbild.

Radio Tobi 99,8


Min senaste fredagslista i Radio Östergötland kan ni lyssna på här:
De_hårdaste_östgötska_författarna

Popstars på stan #21


Vem sprang man på på Hamlet om inte självaste Skate-Jögga.
Vilken "star quality" har Jögga. Sätt betyg mellan 1 och 10. 

Dagens fynd på hallmattan


Det kom en laddning skivor idag igen, bland annat El Perro Del Mar och Adiam Dymott.

På skiva: Micke from Sweden

Micke from Sweden

"Waiting For the End"

National

 

Ända sedan han stod med sitt skägg och långa hår bakom orgeln i Atomic Swing har Micke Lohse varit en hjälte. När han sedan startade (svenska) The Kooks och fortsatte i samma anda med fartfylld, melodistinn, råsvängande indiepop stärktes aktierna ytterligare. Men nu vete fasiken...

Som soloartist kallar han sig Micke from Sweden och detta är hans andra platta. Popen, elgitarrerna och energin är borta och istället har han blivit en vuxen crooner som sitter och klinkar på pianot på rökiga barer med en vodka martini på armlängds avstånd och eleganta damer strax intill.

Det behöver givetvis inte vara fel, jag är en stor croonerfantast. Svagheten med Micke of Sweden är att låtarna inte engagerar eller är starka nog. Oftast är det bara Lohse och ett piano, som ibland får sällskap av ett dragspel eller trumpet. Enda undantaget är egentligen "Little Butterfly" som kompas av helt band. Lite Cash och Waitz anas i saloonkänslan, men Lohse sniffar bara utan att hitta ända fram.

 

2/5


Amandas kätbild


Sprang på Amanda häromdan. Här är hennes kätbild.

Mina poptjejer #9 - Loretta Lynn

Vi fortsätter med amerikanskt och med country. Alla kanske inte skulle kalla 74-åriga Loretta Lynn för en tjej, men skit samma. 2004 gjorde hon comeback med hjälp av Jack White i The White Stripes. Resultatet blev lysande. Lyssna på hiten "Portland, Oregon" så förstår ni varför Loretta Lynn är en legendar.

Tv-krönika (ÖC, 17/3)

Melankoli över mello

 

Tro inte att det är slut med Melodifestivalen än på ett tag. I söndags visade SVT 24 finalen i repris och SVT 1 hade ett "Dagen efter"-program. Till och med i Sportspegeln dök Malena Ernman upp. Igår körde SVT 1 ytterligare en vända av både finalen och dagen-efter-programmet ifall nån mot förmodan skulle ha missat spektaklet. Och snart drar hela Eurovision-vändan igång med semifinaler, försnacksprogram och den stora internationella finalen. Och sen kommer sommaren med Diggilo-turnéer, "Allsång på Skansen" och andra spelningar med årets schlager-artister, så Melodifestivalvänner behöver knappast sörja.

"Finns det en nytta med att vara ledsen?" frågade sig förresten "Vetenskapsmagasinet" i SVT igår, angående den lavinartade utskrivningen av antidepressiva läkemedel. Man konstaterade att vara nedstämdhet och deppa är bland det bästa man kan göra. Det ska jag tänka på efter nästa praktfylla, hockeyförlust eller tjej som dumpar mig.

 

GÅRDAGENS VAL: "Bullar av stål" (SVT 2) eller "Ballar av stål" (Kanal 5)?

IKVÄLL SER JAG: "Kobra" (SVT 2)


Rakt upp i 80-talet


Oj oj oj...hamnade på 80-talsfest i Konserthuset igår. Det var en höjdare med DJ Raners, Ankie Bagger på scen och Bête Noire som sjöng "Tainted love" på karaoken.

Men kvällen började på The Champ med min pubquiz. Kul det med, som vanligt. (Nästa quiz är den 17/4).

Sen avslutades kvällen på Nationernas Hus och Klubb Din Mamma, där Samtidigt Som och All the Kings Men lirade.

Film från 80-talsfesten


Succé för Bête Noire igår


Jo, vi var ju som sagt förband till Veronica Maggio igår och spelningen gick alldeles lysande. Hela första raden av tjejer visste vad jag hette! Bara en sån sak.
Efteråt kom det fram massa okänt folk och sa att det var skitbra och ville köpa skiva (som inte finns än). Många tyckte att vi skulle kört längre (vi körde bara fem låtar).
Men bäst av allt var under soundchecken när jag snackade med Veronica Maggio. När vi tog i hand fick jag en stöt av henne! Det slog bokstavligen gnistor mellan oss. Det måste vara ett tecken!

Hennes konsert var för övrigt också bra. Den spelades även in av P4 Live och kommer att sändas i radion framöver.

Fredag igen...


Fredag - och det händer mycket som vanligt.
Till att börja med kommer nya Nolltretton, ta en på stan.
Sen är jag i radion som vanligt: P4, 15.50
Klockan 19.30 kör jag pubquiz på The Champ. Det finns platser kvar, glid förbi och tävla om Lordi-biljetter, presentkort mm.
Alla som är med på Pubquizen får även biljetter till 80-talskvällen som är på Konserthuset ikväll.
Sen tänkte jag även kolla in Samtidigt Som, som lirar på Nationernas Hus ikväll. Dom är för övrigt bokade till SGG.

Lehmans fredagsfräckis


"Den ena lappgubben till den andra:
- Har du hört att kärringarna söderut tvättar fettan?

- Va fan, sa den andre. Då tar dom ju bort viltsmaken"

Motala - solfjäderstaden


Hängde i Motala igår. Vilken stad! Där bor exempelvis halva Snusk-Tobbes band. Och så skriver jag ju för Motala Tidning. Från Motala kommer även Jonna Lee, Alexander Bard, Fredrik Virtanen och Claes De Faire. Oj oj oj.
Motala är metal!

På skiva: The Zoo

Album

8/10

 

The Zoo: We can´t wait

Universal

 

Det känns som att The Zoo är något riktigt stort på spåren med sin debutplatta. Kvartetten öppnar med en rockrökare som låter som ett tjugo år yngre Oasis. Men efter det är den brittiska gruppen en ganska fel referens, istället spelar bandet en hitspäckad The Sounds-poprock. Det är musik som låter radiovänlig, lättlyssnad och ultrakommersiell samtidigt som den har viss indiekänsla och relevans. Energi, tryck och partyrefränger att döda för fyller plattan. Allra störst är kanske potentialen på den internationella marknaden, för i stora stunder rör sig bandet i samma trakter som amerikansk collagerock, skatepunk och den typ av punkpop som exempelvis Green Day spelar. Man flirtar även lite med Beach Boys och påminner ibland om Per Gessle i Roxettes rockigare stunder, en låt heter till och med "In the backseat of your car". En slump? Kanske, men med tanke på The Sounds-referensen och att en annan låt heter "Seven days a week" börjar man undra. Faktum är att varenda låttitel påminner om andra berömda låttitlar, eller vad sägs om "I want you back" och "Times are changing"? Hursomhelst är det en imponerande debutplatta och jag undrar varför jag inte har hört talas om de här killarna innan.


Dagens stegräknare

7000 - det tar sig...
Trots att jag mest åkt bil och suttit inomhus.
Men idag skiter jag i stegräknaren...går ju fan inte ha en sån när man står på scenen.

Mina poptjejer #8 - Dixie Chicks

Första utländska poptjejer i denna uppräkning blir countrybrudarna i Dixie Chicks. Allt dom gör är sannerligen inte bra, men ibland får dom till det så att håren på armarna reser sig. Till exempel i "There´s your trouble".

Pubquiz på fredag - med två Lordibiljetter och 80-talsfest i potten


På fredag kör jag pubquiz på The Champ igen. Alla som kommer vinner biljetter till 80-talsfesten i Konsert & Kongress samma kväll. Dessutom har jag lyckats fixa två biljetter till Lordi i Konserthuset den 26/3.

Pubquiz på The Champ
Frågesport i pubmiljö
Värd:Tobias Pettersson
Kategori:Sport - Uppladdning
Nätverk:Global
Datum:den 20 mars 2009
Tid:19:30 - 21:15
Plats:The Champ
Gatuadress:Längst ner på Storgatan
Stad/ort:Linköping, Sweden
 
Telefon:013141434
E-postadress:info@thechamp.nu

Pubquiz om sport, musik och lite allt möjligt. Fina priser, bla presentkort på 500 kr och två Lordi-biljetter.
Tävla i lag 2-5 personer. Att delta kostar 50 kr/person.
Endast 50 platser (ca 12 lag), så för att vara säker på att få plats är det säkrast att förboka. Ring The Champ på 013-141434.
Jag, Tobias, håller i frågesporten och går dessvärre inte att muta.


Bête Noire, som sagt...


Imorrn, torsdag 19/3, kör Bête Noire förband till Veronica Maggio i Linköpings Konserthus. Start kl 20.
Ni har väl köpt biljett?

Dagens stegräknare

Går inget vidare med den där stegräknaren....
I lördags struntade jag i den helt. I söndags verkade den trasig, så jag bände sönder den och nu verkar den funka igen. I måndags lämnade jag knappt lägenheten utan satt vid datorn nästan hela dagen och kom bara upp i 3682 steg. Igår var jag inte heller ute mycket, gick bara till Bill en sväng, och kom bara upp till 4879.
Minst 10 000, helst 12 000 om dan ska man nå upp till. Men hur?

Popstars på stan #20


Sprang på Stefan Angeltorp, punk/hardcorehjälten från bland annat Pre-historic och Raped Teenagers.
Vilken "star quality" har Angeltorp? Ge poäng 1-10.

Get Back på L´Orient


Den 18/4 blir det 60-talskväll med Get Back - numera förstärkta med Willy Dahlqvist! - på L´Orient i Linköping.

Lika som bär #49


Enligt Lehman är detta far och son: Claes Elfsberg och ståupparen Jacob Öqvist.

På skiva: Cats on fire (Zero, mars)

Album

5/10

  

Cats on fire: Our temperence movement

Johanna Kustannus

 

Det har pratats om hur urbrittiska de låter, men Cats on fire har faktiskt sina rötter i vårt östra grannland. Britt-referenserna är dock inte helt ogrundade eftersom sångaren Mattias Björkas sjunger lite som Morrissey (ett namn som Cats on fire för övrigt nämnt som inspirationskälla). Men denna kvartett drar mer åt mjukpophållet med akustisk gitarr och en trevlig ton. Ungefär som snälla brittiska popband brukar låta.

Gruppen bildades 2001, släppte sin första EP för sex år sedan och detta är deras andra fullängdare. Och vi har en ganska angenäm stund ihop, jag och de 10 låtarna, men medan andra hyllar gruppen nästan utan reservationer har jag svårare att gå igång. Att musik "bara" är trevlig räcker inte, den måste betyda nåt mer. Ta med lyssnaren på en resa och göra intryck. Närbesläktade artister som exempelvis Dreamboy eller Pelle Carlberg har mer särart och i mitt tycke också bättre låtar.


Radio Tobi 99,8


Min fredagslista i "Äntligen Fredag":
Så_känner_du igen_en_backpacker

Mina poptjejer #7 - Ardis

Jag har ju redan hyllat Ardis några gånger här på bloggen, tex här:
http://tobi.blogg.se/2008/april/pa-skiva-umami.html
Och här:
http://tobi.blogg.se/2008/march/ardis.html
Fattar ni ändå inte hur bra hon var kommer här videon till "Shotgun", som var ledmotiv till Hamilton-filmen "Vendetta".

Eriks kätbild


Erik Reserv-Lehman skickade in en snygg kätbild från i lördags.

På skiva: Monark X (Zero, mars)

Singel

4/10

 

Monark X: I en annan del av Hultsfred

Buzzbox

 

Många skulle säkert kalla Hultsfredsbandet Monark X för punk. Man har samhällskritiska texter och rockar på med elaka gitarrer. Men egentligen har man nog mer gemensamt med den svenska skitiga alternativrock som härjade i slutet av 70-talet/början av 80-talet. Jag tänker på band som tidiga Wilmer X, tidiga Uggla och varför inte Ebba Gröns sista skiva. Många kallade visserligen den musiken också för punk, lite felaktigt. Då var saxofon ett vanligt inslag och musiken i grunden poppig, fast med ett smutsigare och mer ilsket anslag. I den traditionen verkar Monark X med dessa fem låtar.


Lördag på L´Orient


Det blev L´Orient igår också. SAMS lirade och det bjöds även på magdans och stå upp-komedi.  Mycket folk man kände och allmänt trevligt.

Mina poptjejer #6 - Annika Norlin

Det går ju inte att komma förbi Annika Norlin på en sån lista. Hon är ju något av det bästa som har hänt svensk populärmusik på senare tid. Första Hello Saferide var väl sisådär, men den andra! Och Säkert! Och allt annat hon har gjort, som när hon sjunger "Fairytale of New York" med David Sandström eller denna fantastiska duett med Perssons Pack: "Stenad i Stockholm" från Packets nya skiva.

Tv-krönika (ÖC, 13/3)

Mest avdankade mästare

 

Jag har inget minne av den första omgången av "Superstars" som sändes 1975. Då var jag två år och hade ingen aning om vilka Ricky Bruch, Malcolm McDonald och Guy Brut var. I efterhand har jag förstått att det var ett populärt tv-program som många har bestående minnen av. Dåvarande stavhopparen Kjell Isaksson vann tydligen två år i rad.

1999 dammades idén av i TV 3 och denna omgång minns jag dock väl. Programmet var uselt men Ingemar Stenmark imponerade och vann.

I år drog SVT igång "Mästarnas mästare" som är samma idé under nytt namn. Idrottsmän tävlar mot varandra i olika grenar för att se vem som är den totalt mest vältränade. Igår visade Per Elofsson att han är en hejare på cykel men jag har svårt att bry mig. Hur rättvist är det att låta en 62-årig Anders Gärderud tävla mot en supertränad Ara Abrahamian som tog OS-medalj så sent som i höstas? Och eftersom deltagarna är föredettingar känns programmet mer som "I´m a celebrity, get me out of here" än en seriös tävling.

 

MISSA INTE: "Popcirkus" (SVT 2, 19.30, ikväll) med Veronica Maggio. Hon spelar även i Konserthuset den 19/3 med Bête Noire som förband.


...det är lördag, woohoww - samma sak


Slirade in på Guldgossen på L´Orient igår. Det blev crescendot på en trevlig kväll som började på Sturebaren...

...med Rimås, Bill och några till.

Sen hade Bête Noire bandmöte och lyckades få klart både ""(I krokarna kring) Saint Tropez" och "Kall, elak", så nu är vi helt färdiga till spelningen på torsdag.

Sen blev det som sagt L´Orient och dit bär det av ikväll igen. SAMS lirar:
http://tobi.blogg.se/2009/march/sams-pa-l-orient.html

Guldgossen på L´Orient igår


Dagens stegräknare

Här går man på nattklubb och dansar men inte fan kommer man upp i 12 000 steg ändå. 8670 blev det igår. Inte konstigt man snart är ikapp Johnny Führ.

Det är fredag, wohoo - dags att supa!


Fullt upp ikväll. Först min lista i Radio Östergötland 15.50. Sen AW på Stures sisådär 16.15. Sen bandmöte med Bête Noire, sen Guldgossen på L´Orient.  Och innan dess ska jag hinna skriva färdigt fyra reportage till blaskan. Oj oj oj... 

Veckans nöje


Jag och en tjej (vi kan kalla henne Bella) har upptäckt världens skojigaste grej. Nämligen att skicka SMS till hemtelefoner. Då läses meddelandet upp av en dataröst när man svarar.
Jättetråkigt, tänker kanske ni. Men grejen är ju att skicka snuskiga, tramsiga eller knäppa meddelanden. Då blir det plötsligt jätteroligt att lyssna.

Lehmans fredagsfräckis


"Ett äldre par gör sig klara för ett skjut. Frun smörjer in sig med glidmedel "där nere" flera gånger. Mannen ser förvånat på. Så tar han kedjan från sin fickur och snurrar den runt sin penis.
- Varför gör du så, frågar frun.
- Jag sätter på snökedjorna. Det ser ut att bli halt ikväll."

Torsdag i Norrköping


Var på jobb i Norrköping idag. Där tycker man på fullaste allvar att John Daniel gör helt okej musik.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping.

För fet för ett fuck


Jag sitter ju mest på mitt feta arsle hela dagarna, så inspirerad av Palmér gick jag igår och köpte en stegräknare för att verkligen få reda på hur slö jag är. Tydligen ska man gå 12 000 steg om dagen för att inte chansera totalt. Igår vid halv åtta på kvällen hade jag gått 5331 steg. Fast jag sprang runt en del på stan igår innan jag köpte den så jag kan nog lägga till sisådär 2000 steg. Det är ju ändå på tok för lite, men det skulle jag ta igen idag när jag var i Norrköping och gick runt. Trodde jag. För nu är jag hemma, klockan är halv sju och jag har bara gått 8943 steg. Att komma upp till 12 000 verkar ju helt omöjligt. Vad göra?

Dagens lunch

Helt plötsligt har jag börjat luncha ute igen. Igår blev det pannkakor med Uller på Linds och idag blev det lax på Spyan med Nollelva-gänget.
Fan, var det inte feta luncher som fick mig att svullna upp för tre år sedan? Kanske gör mer nytta att sluta med dom än att tramsa sig med stegräknare?

Mina poptjejer #5 - Ane Brun

Av alla svenska tjejer med gitarr som kommit fram de senaste åren håller jag nog Ane Brun som den främsta. Ja, jag vet att hon är norska, men hon bor, verkar och har sin största publik i Sverige. Hon har ju faktiskt även sjungit på svenska. Hennes två allra största stunder är i mitt tycke dels den fantastiska duetten med Lars Bygdén (ex-$1000 Playboys) i "This road". Fan, vad bra. Lyssna på Anes röst!

Mina poptjejer #5B - Ane Brun

Den andra är när hon och Wendy McNeill sjunger "Common Bird". Även om jag nog tycker att Wendy McNeills helt egna version faktiskt är ännu bättre. Och det beror helt på raden där Wendy sjunger "yet we battle with our lovers". Wendy McNeill är också en poptjej väl värd att kolla in. Kanadensiska som bor i Sverige.

Guldgossen på L´Orient


På fredag lirar Guldgossen på L´Orient. Så här skriver Ludvig själv:

"Hej!
Nu på fredag 13/3 är det releasefest för min ny Ep "Gillar, gillar inte" på Lórient i Linköping. Det kommer att bli festligstämning, Spelning med Guldgossen kl.23.00, och sen fest ända fram till kl.03 Då DjLöten spelar grym musikutan musikaliska gränser!
 
Stället är öppet för allmänheten så se till att komma i tid för det är redan 101 personer som kommer på den specialinbjudna middagen vilket kan betyda att det blir trångt på Lórientsdansgolv på Fredag och kanske svårt att få plats om man kommer försent!
 
Inträde kostar 40 kr och då ingår även en ny Ep med Guldgossen i detta pris. Öl kan du köpa för 30 pix....så varför tveka?
 
hoppas vi ses där!
 
Mvh/Ludvig, guldgossen"

Dagens fynd på hallmattan


Nya Vagabond och - jippii! - Jimmy Ullers bok "En pajas i blueskostym". Här ska det läsas.

På skiva: Post (Zero, mars)

Singel

5/10

 

Post: I natt behöver jag en vän

A Sparkling Product

 

Dags att återuppväcka den svenska postpunken från det tidiga 80-talet. På samma sätt som exempelvis Reeperbahn, Lustans Lakejer och Ratata gjorde hämtar Post stötiga takter från elektroniken och klär dem med gitarrer, popkänsla och sång på svenska. Det ger en retrokänsla av dystopiska nattklubbar där svarta toner dunkar över huvudet på identitetslösa dansande människor.


Mina poptjejer #4 - Veronica Maggio

Veronica Maggios skiva "Och vinnaren är.." var nog den skiva jag lyssnade mest på förra sommaren. Jag kommer ihåg att den till exempel gick på repeat i bilen till och från Visfestivalen i Västervik och de flesta av de dagar som jag bodde i Grebo. Missa inte nu när hon kommer till Linköping och lirar på konserthuset den 19/3.
Förbandet går inte heller av för hackor: Bête Noire

På skiva: Caroline af Ugglas

Caroline af Ugglas

"Så gör jag det igen"

Siloton/ Universal

 

Idag går det knappt att föreställa sig men för tio år sen var Caroline af Ugglas förmodligen landets mest avskydda artist. Det räckte med att nämna hennes namn för att folk skulle spotta, fräsa och skrika "nä, fy fan!". Hon var ful, gapig och hade en störig personlighet, tyckte folk. Och så var det nån skandal om att hon stal folks plånböcker på krogen.

Idag är hon lika folkkär som Lill-Babs efter Melodifestivaler och "På spåret". Ingen är gladare än jag som följt henne sedan den briljanta "Nothing left to say"-videon, sköna låten "Egoistic" och den bortglömda men fantastiska b-sidan "Paebo". Och så har vi förstås Janis Joplin-tolkningarna och "Tror på dig" som jag inte kan lyssna på utan att börja storböla. Ingen annan svensk artist har samma spruckna röst eller utlevelse.

På nya skivan håller hon igen och då försvinner dessvärre all magi. Det låter för polerat och snällt. Ett "Fever"-plagiat känns även helt malplacerat. En Tommy Nilsson-duett(!) är oväntat det starkaste spåret.

 

2/5


Tolvmannabacken rules OK


Igår blev det en söndagsutflykt till Tolvmannabacken i Kisa ihop med Martin och Vickan. Min ena pjäxa gick sönder efter första åket så det blev att hyra nya. Martin hade Absolut Mango i fickpluntan, korven var god och backarna låg vita. 

Tv-krönika (ÖC, 4/3)

Var jag den rätta för Rosing?

 

Nu kan det avslöjas: jag anmälde mig till "Den rätta för Rosing". Och kom med!

Dessvärre kunde jag inte vara med i programmet för det visade sig att jag skulle vara bortrest under den period det spelades in. Och nu när man ser resultatet kanske det var tur...

I förra veckans premiäravsnitt valdes tio finalister ut, den ena sliskigare än den andra. Nån var till och med en gammal Chippendales-strippa. Alla bedyrade att de skulle älska henne av hela sitt hjärta...bla bla bla...och det utan att ens ha träffats. Nu kanske inte Linda Rosing är något geni, men såna floskler borde göra till och med henne skeptisk.

Igår fortsatte utgallringen av friare när hela gänget åkte till fjällen. Och hur Linda ska hitta någon drömkille i den samlingen knäppgökar övergår mitt förstånd.

Det borde ha varit jag...

 

ÄNNU MER GORDON RAMSAY: Igår startade "Gordon Ramsay´s Cookalong Live". När har han egentligen tid att driva alla sina restauranger?

 

TACK FÖR DENNA SÄSONG: Sista avsnittet av "Musikministeriet" igår. Ett av de bästa musikprogram världen skådat.


SAMS på L´Orient


Håkan Maas och hans band SAMS lirar på L´Orient den 14/3.
"Den 14:e mars inbjuder SAMS och L'Orient Er till en skön kväll med musik, ny skiva,
god öl ( 30 kr ) och mat ( halva priset )!

För enkla 50 kr får ni alltså SAMS och det stora nöjet att dela en skön kväll med oss och alla fina människor. Lägg till 50 kr, så har ni en nypressad skiva i handen!"

Hockey igår


Var på ishockey igår. Självklart höll jag på Skellefteå, därifrån kommer ju Wannadies, Hardy Nilsson, (nästan) Sahara Hotnights, This Perfect Day och en hel drös andra bra band. Tyvärr gick det åt skogen och LHC vann med 4-0.

Mina poptjejer #3 - Amanda Jensen

Precis som med Edith Backlund har Wannadies-Pär (längst till vänster i klippet) ett finger med i spelet även hos Amanda Jensen. Så blir det kanon också. Allra bäst är "Greetings from space" men "Amarula Tree" går minsann inte heller av för hackor.

Tobis modeblogg 2009 #8


Köpte även tre skjortor i denna stil i Bangkok.

AW på Stures


Visst, det blev en after work på Sturebaren igår igen. Den första på länge och så trevligt att hälften vore nog. SKÅL!

Tobis modeblogg 2009 #7


Var även tvungen att köpa en vinterjacka i T-landet inför hemkomsten.

Radio Tobi 99,8


Min senaste fredagslista i Radio Östergötlands "Äntligen Fredag":
Dom_hårdaste_kungarna

Och en gammal lista:
Dom_coolaste_hemliga_sällskapen

Samtidigt Som bokade till Sköna Gröna Grebo


Constant In Motion!
Nu är även årets punkpopsensation Samtidigt Som bokade till SGG-09.
Tjuvkika lite på dom i Linköping den 20/3 (Nationernas Hus) eller lyssna på deras myspace:
http://www.myspace.com/samtidigtsomgbg

Dagens fynd på hallmattan


Kom en laddning Zero-skivor idag. Bland annat The Legends och The Zoo - som kommer att bli nästa stora svenska band. Kom ihåg var ni läste det först.

Tobis modeblogg 2009 #6


Denna skjorta plus två andra i liknande stil hänger numera inne i garderoben. Köpta i Bangkok.

Mina poptjejer #2 - Edith Backlund

Det är väl ingen hemlighet att jag är förälskad i Edith Backlund och tycker att hon gjorde 2008 års bästa skiva. Har ni inte hört henne så kommer här låten "True believer". Sen kan ni gå och köpa hela "Death by honey".

Första artisterna klara till Visfestivalen


Idag släppte Västervik sina första artister. Samma gamla Caj Karlsson, Jack W och Cristina Kjellson men det kommer ju att tillkomma en del. Själv avskyr jag Emil Jensen men fredagen är den dag som ser bäst ut hittills. Sen gäller det att se vilka band Hultan bokar vilka dagar, eftersom jag ska på båda festivalerna (som i år är samtidigt).

Torsdag 9 juli
- James Hollingworth & Jojje Wadenius
- Caj Karlsson
- Jack Vreeswijk


Fredag 10 juli

- Stefan Demert & Jejja Sundström
- Emil Jensen
- Carl Johan Vallgren


Lördag 11 juli

- Jan Hammarlund
- Christina Kjellson
- Pär Sörman


Lars Demian klar för Sköna Gröna Grebo!


Jovisst, nu är det klart att Lars Demian blir ett av dragplåstren på årets Sköna Gröna Grebo, som arrangeras den 22/8.
Kolla gärna in hans hemsida: http://www.demian.se/

Övriga bokade artister hittills är:
Bête Noire - synthpopband från Linköping
Svensk Punk -punkband från Linköping
6.08 - husbandet från Grebo
No Excuse -rockband från Grebo
Hylands Orkester - punkpopband från Dalarna (tror jag)
Jonny Gladh - visartist från Linköping
They Laugh Behind Our Backs - vistjejer från Grebo/Linköping
 
Fler artister kommer att presenteras under våren.

SGG:s hemsida: http://www.skonagronagrebo.se/

Dagens fynd på hallmattan


Fick lite skivor idag: Guldgossen, Dia Psalma, Lars Bygdén (ex-1000 Dollar Playboys) mfl. Däremot har jag fortfarande inte fått Perssons Pack, så den ska jag snart gå och köpa.

Mina poptjejer #1 - Jonna Lee

Snackade lite med Jonna Lee igår. Hon var precis hemkommen från England och stod faktiskt i passkontrollen på Arlanda. Hon har precis släppt sin nya strålande platta "This is Jonna Lee" och vi snackade bland annat lite om att spela på SGG i sommar. Vi får se hur det blir med det. Kolla in hennes nya hit: "My high" så länge.

Gest hos Tobi


Fick ett mejl av Pera New häromdagen:
"Hallå! Varför har du inga bilder på David Gest nuförtiden? Det får bli skärpning på den punkten, tack!"

Okej, Pera. Här kommer en bild på din (och min) idol.

På skiva: Olle Vek

Olle Ljungström

"Sju"

Warner

 

Den gamla Reeperbahnsångaren har helt plötsligt blivit svinhet efter några år av tystnad. Det är faktiskt hela sju år sedan senaste skivan. Men så, under de senaste månaderna, har det kommit en hyllningsskiva där andra artister tolkar hans låtar, en dokumentärfilm om hans liv och så ett sprillans nytt album.

Gamla vapendragaren Heinz Liljedahl är ersatt med nya producenten Torsten Larsson. Det har gjort ljudbilden mer avskalad, som på de två första soloplattorna men skramligare. Här finns inga maffiga epos som "Nåt för dom som väntar" och "En apa som liknar dig".

Den karaktäristiska veka rösten är dock intakt, liksom de sedvanligt oefterhärmliga texterna. Några slumpvis utvalda rader: "Jag är en tam anka med underkropp bar", "Svenskt kött är nästan alltid dött" och "Jag kan rimma på Lotta, jag har knu_ _at en råtta".

Ljungström kan vara landets ojämnaste artist, där det på varje guldkorn går en lång radda skitlåtar. "Sju" är nog hans jämnaste album, men jag saknar de riktiga topparna.

 

3/5


Påminnelse: Maggio vs Bête Noire


Ni har väl inte glömt att fixa biljetter till Veronica Maggio-konserten den 19/3 i Konserthuset? Om inte annat för att spana in förbandet Bête Noire (jag och Bill) som presenterar några helt nya låtar.

Nästa pubquiz på The Champ 20/3


Nu är det klart att jag kommer att ha min nästa pubquiz på The Champ fredagen den 20/3. Start klockan 19.30.
Ska försöka fixa fina konsertbiljetter även till denna gång. Anmäl er redan nu genom att ringa The Champ på 013-141434 eller mejla på info@thechamp.nu

På skiva: Simon Norrsveden (Nolltretton, februari)

Simon Norrsveden

"OK Baby, det är dags att vi ska vinna allt"

Universal

 

Sviiissssch...så var man tillbaka i 90-talet! Tillbaka bland Agi, Lasse Lindh, Love Olzon, Lasse Winnerbäck, Henning och alla de där andra mjuka gitarrkillarna som sjöng snälla popsånger på svenska.

Och jag klagar inte, jag gillade de flesta av de där myskillarna och har faktiskt saknat lite av den varan de senaste åren. 22-åriga smålandskillen Simon Norrsveden fortsätter traditionen så här ett decennium efter popkillarnas storhetstid med låtar som är lättlyssnade och har stor potential att erövra både flickhjärtan och Svensktoppslyssnare, utan att för den delen vara "Idol"-plastig, utvattnat kommersiell eller smörigt tillrättalagd. Han är inte den bästa i genren men inte heller den sämsta. Möjligen känns Norrsveden lite för trevlig och anonym (även om vissa kanske stör sig på hans veka sångstil) för att riktigt gå hem i stugorna, men gillar man äkta svensk pop är han ett namn att hålla ett öga på.

 

3/5


Dom lyssnar på Snusk-Tobbe i Georgetown


Snusk-Tobbes senaste hit heter ju "MPPP" (som betyder MiniPitt och PansarPung, och är det som drabbar män som badar kallt). Det har dom koll på i Georgetown, Malaysia.

Filmkrönika (MT, januari)

Tobias + rom-coms = sant

 

Alla hjärtans dag närmar sig och landets killar funderar som bäst på hur de ska uppvakta sina tjejer. Rosor, choklad och smycken är några klassiska knep att ta till.

Men killar, ni kan lika gärna lägga ner allt det där. Jag vet, för jag har provat.

Jag har lagt hemliga kärleksbrev i flickors brevinkast, jag har gett dom dikter, jag har sjungit under balkonger. Jag har till och med varit borta på en flera månader lång Asienresa där jag skickade vykort och mejl från olika platser till en speciell person för att sedan avsluta med att skicka en kassett med en låt där jag sjunger just om hur jag skickar vykort och mejl från dessa platser.

Ingenting har funkat. Jag sitter fortfarande här ungkarl och tokromantisk och utan någon att ösa alla mina kärleksbetygelser över.

Nu kan det visserligen, å hemska tanke, bero på att det är mig det är fel på men med tanke på att personer som Åmselemördaren Juha Valjakkala, Knutbypastorn Helge Fossmo och till och med galningen Charles Manson har klasar av kvinnor efter sig så verkar inte romantik, sensualism och andra mjuka värden vara det som står högst i kurs bland tjejer.

Åtminstone inte i verkligheten. På film är det emellertid annorlunda. Där kan man bestämma möte på toppen av Empire State Building, man kan ljuga och säga att man kommer från en hundtidning bara för att få träffa sin förälskelse och man kan förklara sin kärlek inför stora folkmassor som bryter ut i jubel.

 

Två som verkligen kan det där med rom-coms (romantiska komedier) är amerikanskan Nora Ephron och engelsmannen Richard Curtis, som tillsammans utgjorde en stor del av den rom-com-våg som sköljde över västvärlden på 90-talet med filmer som "Sömnlös i Seattle", "Notting Hill" och "Fyra bröllop och en begravning".

Ett tag verkade det som att man slumpvis kunde para ihop namn ur högen av Billy Crystal, Meg Ryan, Tom Hanks, Marissa Tomei, Hugh Grant, Julia Roberts och Richard Gere, och ut kom det en rom-com-succé.

På senare år har det varit sämre ställt med riktigt bra rom-coms, vilket vi romantiktörstande filmfantaster naturligtvis sörjer. Kanske är det just bristen på dessa filmer som gör att dagens tjejer tycker jag är konstig när jag lägger presenter i deras brevlådor, skriver låtar till dem eller cyklar förbi deras arbetsplatser i hopp om att få se en glimt?Tio klassiska rom-coms att hyra på DVD:

Notting Hill (1999)

Fyra bröllop och en begravning (1994)

Love Actually (2002)

Sömnlös i Seattle (1993)

När Harry mötte Sally (1989)

Du har mejl (1998)

Pretty Woman (1994)

Hundtricket (2002)

Runaway Bride (1999)

Only You (1994)Några romantiska komedier att kolla in den närmaste tiden på biograferna:

"Bröllopsduellen" om två bästa vänner som bokar bröllop samtidigt (16/1)

"Wild child", rebellisk tonårstjej skickas till strikt privatskola (30/1)

"Nick och Norahs oändliga låtlista" om två ungdomar på New Yorks indieklubbar (20/2)

"Dumpa honom" med Jennifer Aniston och Ben Affleck (13/3)

"En shopaholics bekännelser" om en ung tjej med shoppingmani (27/3)


Lika som bär #48


Marcus Hellner och Ronaldinho

Yngves kätbild


Det kom ett mejl från en tjej:
"Hej, har du ingen het kätbild på Linköpings snyggaste gitarrist - Yngve?"

Så jag ringde upp Yngve, varpå han omedelbart skickade över denna.

Krogkrönika (Nolltretton, februari)

Så blir du fräsch på söndagen


Glöm olika "mirakelkurer" som energidrycker eller bakfyllepiller. Det enda som funkar om man inte vill bli bakfull är att inte dricka. Punkt slut.


Alla har dock inte den karaktären utan vill gärna ta sig ett glas på lördagen. Och det går faktiskt att få söndagen att bli uthärdlig även om man tar sig några rackare kvällen innan. Så här går det till:


Kvällen innan:

Börja sent

För varje halvtimme senare du börjar dricka får du i dig en öl mindre under kvällen.


Välj rätt sällskap

Oftast dricker man måttligare under en parmiddag än på en lägenhetsfest ihop med ett gäng ungkarlar.


Varva med vatten

Ett gammalt knep som funkar. Dels dricker du mindre alkohol, dels rättar du till den vätskeförlust som alkoholen medför.


Sluta i tid

Dina föräldrar har fattat grejen. Efter tolvslaget dricker de bara alkoholfritt.


Skippa efterfesten

Ärligt talat: brukar den inte vara rätt avslagen?


Skippa fyllekäket

En fläskig kebabrulle är svingott, men erfarenheten säger att för mycket svullande oftast gör dig sämre dagen efter.


Fimpa ciggen

Alkohol är ett gift. Nikotin också. Kombinationen får dig att må extra dåligt.


Sköt helst krökandet utomlands

I länder med hög luftfuktighet torkar inte kroppen ut lika mycket och du mår bättre.

  

  

Dagen efter

Sov ut

Sov länge så alkoholen hinner förbrännas. Dessutom är det viktigt med drömsömn. När du dricker mycket drömmer du mindre och kommer inte bara må skit fysiskt utan även psykiskt.


Gosa med partnern

Jag vet inte om det är endorfiner och sånt där kemiskt tjafs, men funkar gör det. Och är rätt trevligt också.

  

Töm kroppen

Ut med alla slaggprodukter. Sätt dig på toan, duscha och fräscha upp dig. Många kan vittna om hur piggare man blivit efter att ha gjort en rejäl "nummer två".


Fyll på kroppen

Sen är det bara att fylla på energiförrådet igen. Drick mycket och ät ordentligt. Ofta behöver kroppen mycket salt dagen efter.


Attityden

Du blir inte piggare av att gnälla över hur dåligt du mår, snarare tvärtom. Bakfylla handlar till stor del om inställning. Det är bara veklingar som ligger och ömkar sig.


RSS 2.0