Vol-au-vent!!!


Tjohoo!!! Jag sa ju att jag skulle fixa det!
I ett sista desperat försök svängde jag förbi Priso och - tadaa! - där fanns det mängder av Vol-au-vent så nu är festen räddad. Jag köpte på mig lite extra för säkerhets skull...

Pub Grebo igår


Igår lirade jag på Pub Grebo och bjöd faktiskt på två världspremiärer. Jag spelade de splitternya Bête Noire-låtarna "Grand Hotel" och "Min ungdoms sköna dandy" i akustiska versioner. Körde även "Förbjudet" akustiskt. I övrigt mixade jag lite Snusk-Tobbe, Torbjörn & Nykomlingarna och Tobi Katoy.

Så här skrev Dick Zeijlon efteråt:
Strongt Tobias, inför en fåtalig men salig publik levererade du en suverän show på puben i hembygdsgården. Tack från oss "alla"

Den vilda jakten på Vol-au-venten


Det börjar se mörkt ut. Jag har ta mig fan kollat varenda mataffär men att få tag i Vol-au-vent verkar vara ett mission impossible. Närmast kom jag på City Gross i Norrköping. Där hade dom haft den åtråvärda Vol-au-venten men som ni ser var det helt länsat på hyllan. Jag har även kollat Coop och Ica Maxi, samt en till Ica i Norrköping. I Linköping har jag kollat Netto, Lidl, Ica Supermarket, Willys, Coop, Hemköp, Ica Maxi samt Nära Dej i Grebo och igår kollade jag Ica Maxi igen för säkerhets skull (eftersom dom haft där innan) men som ni ser på bilden nedan var det fortfarande tomt.

Men jag ger mig inte. Jag SKA få tag i Vol-au-vent!!!

Krogkrönika (Nolltretton, september)

Linköping är en höststad

 

Man ska kalla saker vid dess rätta namn. Linköping är ingen sommarstad och kommer aldrig att bli det. Däremot är det en utomordentlig höststad och det ska vi vara stolta över.

 

I somras försökte det åter bankas in i oss att ”Linköping har äntligen blivit en sommarstad”. Vem försöker man lura?

Det är sant att Linköping numera har så mycket uteserveringar och evenemang att det inte behöver betyda döden att råka bli kvar här över sommaren. Men att gå från det till att kalla det sommarstad blir löjligt. För även om det går att överleva i stan så vill alla bort under sommaren. Man vill till kusten, till sommarstugan, till landet. Man vill utomlands, till Stockholm och till Gotland. Men det är nog få som skulle svara Linköping på frågan om var de vill tillbringa sin sommar.

Och hur många från övriga landet sitter och bläddrar i turistbroschyrer och tänker Linköping – dit ska vi åka en vecka? Förmodligen inga. Möjligtvis stannar man till och kollar in Gamla Linköping och Domkyrkan på vägen till Öland eller Österlen.

 

Nu är egentligen inte detta något stort problem. Alla städer kan inte vara sommarstäder och det är inget att sörja. Den dag folk inser det kan vi börja marknadsföra Linköping för vad det egentligen är – en höststad.

Här kan man gå och huttra bland fallande höstlöv innan man smiter in på ett mysigt café eller en inbjudande pub på en varm kopp kaffe eller ett gott rödvin. På hösten ordnas konserter, teaterföreställningar, after work, whiskeyprovningar och musikquiz. Då går vi på hockey, restauranger och krogshower.

Vem vill bo i en sommarstad? Den lever upp två månader under semestern och är stendöd resten av året. Hur kul tror ni det är att bo i ett blåsigt Västervik, Varberg eller Borgholm en tisdag i november?

Nej, sluta att drömma om att göra Linköping till en sommarstad och omfamna hösten istället, det är då denna stad lever upp.


Bilder från SGG 2010


Nu finns det bilder från årets Sköna Gröna Grebo.
Kolla in hemsidan: http://www.skonagronagrebo.se/

Höstens after work


Höst har ju i flera år nu varit liktydigt med after work. Efter Sturebaren, Wokhörnan och de andra ställena ser det i år ganska tunt ut på den fronten. Harrys/BK finns ju alltid, men den aw:n börjar man ju kunna nu.

Ett ljus i mörkret finns dock. Yogi har börjat med tapastallrik + öl/vin för 69 kr, mån -fre 17-19 och det låter ju riktigt lockande. Problemet är de bara kör det fram t.o.m 10/10.

Hursomhelst måste det ju provas. Nån som är på?

Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping och jobbar igen.
Här lämnar bankerna nyckeln i låset.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Knäna på scen


Igår var jag o Jossi på Pernilla Andersson på Konserthuset. Vi laddade upp med en delikat supé på Hamlet, sen kollade vi in Knäna som bara körde svenskt igår. Stämningen var oväntat stillsam och vi tillhörde, ännu mer oväntat, de yngre i publiken.  Hur som helst, en trevlig spelning med alla "hitsen".

Spelning på Pub Grebo


Den 29/9 kl 19-22 lirar jag på Pub Grebo (Hembygdsgården alltså). Nu när vi har två pubar i Grebo är det så mycket spelningar att man nästan kan leva på att vara rockstjärna...

Gordon skriver:
"På onsdag, d. 29 sept. kl. 19-22, äger höstens första pubafton rum i Klockaregården  med underhållning av Tobias Pettersson. Vi hoppas på många gäster och det är ju medlemskap i Hembygdsföreningen som gäller. Har Du ännu inte löst det, går det bra att göra det där"

Stagecam på Dentusgrottan


Dentusgrottan fortsätter att ligga i framkant av utvecklingen. Nu har man skaffat en kamera så man kan följa på nätet när folk lirar.
Kolla på: http://www.dentusgrottan.se/

På skiva: Stefan Sundström (Nolltretton, september)

Stefan Sundström

”5 dagar i augusti”

National

 

Lars Demian brukar säga att Stefan Sundström är så kreativ att han kan gå in på muggen och komma ut tio minuter senare med fem nya låtar. Det verkar stämma, det är exempelvis bara nio månader sedan senaste plattan ”Ingenting har hänt”. Genomgående genom åren har dock varit att mycket av låtmaterialet känts som utfyllnad och så även här på 50-åringens trettonde platta. Allmänt kan sägas att Sundström varit dålig på att ta hand om sitt material, många känner till Sundström som artist men få kan nämna låtar med honom och än mindre sjunga med i dom. Många av låtarna från främst de sex första plattorna borde vara svenska visrockklassiker om bara Sundström nött in dem bättre hos publiken, men han är ju som han är på gott och ont…

Nya skivan är svängigare än föregångaren, kompbandet är riktigt vasst och texterna sedvanligt underfundiga och skojigt formulerade om läget i landet. Hans melankoli, svartvita politiska agitation och besök hos Sabina och Marguerite känns igen. Några spår är riktigt bra men annat skulle nog ha spolats där på muggen.

 

2/5


Uggla + Kinde = sant


Kan det bli bättre än så här? Igår lyssnade jag på Ugglas strålande radioprogram och han hade självaste Johan Kinde som telefongäst. Mina två stora idoler i samma program alltså, och dom verkade trivas med varandra.
En rolig detalj i sammanhanget är dessutom att i två recensioner har Bête Noire beskrivits som en korsning mellan Uggla och Lustans Lakejer. Hrm...det kanske ligger nåt i det...?

Kalas i Klasa


Igår köpte jag min första flaska rosé på bolaget. Och jag tror banne mig jag har blivit fast. Vi drack nämligen upp vinet på Stinas födelsedagskalas i Klasa och nu har jag fått mersmak. Nu blir det rosé för hela slanten!

Vol - au - vent-festen hotad!


Men va f...  
Efter att ha åkt land och rike kring och till slut äntligen hittat ett ställe som säljer den fantastiska maträtten Vol-au-vent trodde jag att allting var lungt. Men icke sa Nicke.
Igår när jag var på ICA Maxi och skulle köpa på mig lite Vol-au-vent till en kommande Vol-au-vent-fest så var dom slut! Ni ser det tomma utrymmet till vänster, det är där Vol-au-venten skulle ha legat.
Vad fan gör jag nu? Jag har visserligen en Vol-au-vent hemma men behöver åtminstone en till. Nu har jag en vecka på mig att lösa det här, hur fan det nu ska gå till...

Någon som vet något ställe där dom säljer Vol-au-vent?
Figge, har du Runeklints som leverantör?

HJÄLP MIG!

Kulturnatten i Norrköping, någon...?


Jag funderar lite på att åka till Kulturnatten i Norrköping på lördag, det brukar ju alltid vara trevligt. Men är det något att se/göra i år? Jag har kollat i programmet men det är inget som direkt lockar. Har visserligen fått tips om S:t John´s Dance (med bland annat Adam Tensta) på Trappan. Och man skulle ju även kunna kika in på Nemis på Skandiateatern, lyssna på Shineth på Kulturkammarn samt klämma några öl här och där. Men jag vet inte. Är det någon annan som ska dit eller har nåt bra tips?

Lehmans fredagsfräckis


En finne kommer inklivande på en bar. Han är drygt två meter lång och nästan lika bred. Med hög röst förkunnar för bartendern:
- Jag har så djävla stor kuk att jag skall ha en graatis whisky.
- Ja ja, säger bartendern, men du kan väl försöka uppträda lite städat. Du generar dom andra gästerna.
Men han ställer i alla fall fram en whisky som finnen sveper på inga sekunder. Och skriker igen...
- Jag har så djävla stooor... Bartendern sätter upp handen för att tysta honom och säger
- Okay du får en till. Men sen får du faktiskt vara vänlig att dra åt helvete. Mina andra gäster gillar inte ditt snack. Finnen sveper sin andra whisky, och knappt har den runnit ner innan han öppnar käften igen och skall till att skrika. Då sträcker sig bartendern över disken och suger tag i skjortbröstet på finnen.
- Nu djävlar är det upp till bevis. Om du visar att du talar sanning så skall du få en till.
Finnen drar ner gylfen och börjar rota... och drar fram en SKÖLDPADDA. Tittar på den med stora ögon och säger eftertänksamt:
-DJÄÄÄVLAR, jag har fått flatlöss.
 
 

Zelle i radion


Här kan ni lyssna på Zeijlons P4-spelning:
http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2628148&codingformat=.m4a&metafile=asx

Veckans alfahanne


Har köpt en ny dator och den är, som ni ser, rosa.
En riktig karl behöver nämligen inte spela macho utan är säker i sin manlighet.
Så alla ni killar som har svarta eller vita datorer, ni är egentligen gay!

Bête Noire snart i etern igen


Igår var jag i ett av Linköpings Konsert & Kongress allra hemligaste rum (inte ens Jerry Prütz visste var det låg). Där sitter Ingemar Åsén och trixar med ljud.
Igår grejade vi lite med den där P4-livespelningen vi gjorde i maj. Den kommer troligtvis att sändas onsdagen vecka 44.
Jag återkommer framöver med en länk.

(Zeijlons spelning sänds idag. Jag återkommer med en länk även där)

Skräpkonst


Ni har väl sett att många av Linköpings papperskorgar sen en tid tillbaka har fått ett roligare utseende.

Man blir ju lite nyfiken på vem det är som har målat dom. Och vad tycker ni - är ni för eller emot?

Sommarens sista suck


Trodde ni att sommaren är över? Inte på långa vägar.
I söndags blev det våfflor i solgasset på Åbacka Café och på torsdag kommer åter ryssvärmen. Så häng inte in badkläderna än...

6.08 on tour


Slog upp Åkerbobladet idag och fick se att vi ska lira på Ringstorps Folkets Hus. Trevligt! Jag visste att vi hade en spelning det datumet men trodde det var nån privatfest...

Gonzos kätbild


Oj oj oj...

Ny spelning med Bête Noire


Bête Noire kommer att uppträda på Nuclear Nation (L´Orient i Linköping) 23/10. Bara att anteckna i almanackan...

P:ssons 40-årsfest


Igår hade P:sson 40-årsfest i Värna. Det blev raggmunk och raj raj natten lång.


Lika som bär #96


Lehman & Anders Bagge

Pubkväll i Vårdsberg


Igår lirade Greboneserna i Vårdsberg och testade några nya hits. Det blev en höjdarkväll som vanligt.

Häromdagens fynd på hallmattan


Det rasslade till i brevinkastet och sen kom nya Säkert-skivan, nya Birro-boken med mera.

Tanneforsdagen


Snart är det dags för årets höjdpunkt (nåja...), nämligen TANNEFORSDAGEN.
Den 25/9 smäller det med musikkår, tipspromenad och annat.
Ärligt talat känns det inte så hett, så vad kan man göra för att få Tanneforsdagen lite tuffare?
Tips emottages gärna.

Lehmans fredagsfräckis


En man kommer in till doktorn och säger:
- Lova att inte skratta!
- Naturligtvis, jag har arbetat som läkare i 20 år och har aldrig skrattat åt en patient.
Patienten tar då av sig byxorna och kalsongerna och visar upp det i särklass minsta könsorganet läkaren har sett... Det är inte större än korken till en kulspetspenna. Läkaren kämpar för att inte börja skratta, men kan inte hejda en fnissning som utvecklas till en ordentlig skrattattack. I flera minuter står läkaren dubbelvikt med tårarna rinnande innan han kommer till sans och säger:
- Jag ber om ursäkt, jag vet inte vad som tog åt mig! Jag lovar att det inte kommer att hända igen.. Okej vad hade du för problem? frågade doktorn.
- Den är svullen...
 
 

Höjdarkväll i Norrköping


Igår kväll hängde jag lite i Norpan och det blev en höjdarkväll. Slutmålet var Saliga Munkens musikquiz (bilden ovan) som hade höstpremiär. Men först gjorde jag några jobb, sen blev det käk på Pappa Grappa (bilden nedan). Träffade massa trevligt folk: Jögga, Johan, Bella, Camilla, Uno med flera. Fick en Majestiq 12-tröja (plus biljetter), Vallgren-biljetter och Flimmer-pass (se annat inlägg).

Sen kom ju kvällens clou med musikquizen. Lag "Team Benny Nilsson" bestående av mig, Jürgen Krado och Uno Friedner tog en utklassningsseger (27 poäng mot 23 för tvåan) och klarade det mesta från Universal Poplab och The XX till Eagles of Death Metal och Dean Martin.


Filmtajm!


Som förstapris i Munkens Musikquiz vann jag två VIP-pass till Flimmers filmfestival i Norrköping 1-10/10.
Nån som är sugen på att se film tills ögonen blöder?

På skiva: Pernilla Andersson (Nolltretton, augusti)

Pernilla Andersson

”Ö”

Warner

 

På sina fyra första plattor sjöng Pernilla Andersson på engelska och var en habil artist, men försvann dessvärre i mängden. 2008 kom ”Gör dig till hund”, hennes första skiva på svenska, som innebar ett litet genombrott. Framförallt har låtarna ”Johnny Cash & Nina P” och ”Jag och min far” blivit populära, och Pernilla har plötsligt tagit sig in i Svensson-publikens stugor. Förra året återvände hon till engelska språket med skivan ”Ashbury apples” som visserligen var riktigt bra, men det är ändå på svenska som jag och resten av svenska folket föredrar henne.

Nu är det åter svenska som gäller, men denna platta är mörkare och bluesigare än den förra på modersmålet. Inledande ”Dansa med dig” är dock så där trevligt trallig som jag tror de flesta gillar Pernilla. Här finns även Eldkvarncovern ”Huvudet högt” och klassikern ”Att angöra en brygga”. Jag gillar även röjiga ”Om ingen annan” och dystra ”Dekpsalm”, men det finns också ett flertal spår som passerar ganska obemärkt förbi. Jag hoppas dock att Pernilla fortsätter på det svenska språket, det är där hon är intressantast.

 

3/5


Veckans dubbeltobi


Onsdag i Norrköping

Snart ska jag till Norrköping igen och jobba/festa.
Där är AOR à la Journey det hippaste man kan höra.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Ute ur garderoben


Äntligen är det officiellt, det vi alla alltid har vetat...

Tisdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping en kortis och jobbar lite.
Där bor Uno Friedner,

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Nån som ska till Asien igen?


Tänkte kolla om det är nån som kommer att hänga i Sydostasien i jan-feb.
Jag kommer till Kuala Lumpur den 24/1 och åker hem från Bangkok 13/2. Nånstans däremellan ska jag klämma in en vecka i Taiwan, men är i dagsläget helt flexibel med datum för den trippen.
Planerar dock att komma till Bangkok runt den 10/2.
Så säg till om ni kommer vara i krokarna när jag är där så kan vi styra upp ett möte.

På skiva: Tom Petty (Nolltretton, augusti)

Tom Petty & The Heartbreakers

”Mojo”

Reprise/Warner

 

Snart 60-åriga Tom Petty är Per Gessles stora idol och under några år där runt albumen ”Full moon fever” och ”Into the great wide open” var han även min favorit. Det var i skarven mellan 80-och 90-tal och Petty levererade hits som ”Free fallin´”, ”I Won't Back Down”, ”Runnin' Down a Dream” och ”Learning to fly”. Fortfarande är Petty ett namn som jag respekterar och gillar men nån popsnidare som levererar radiohits tror jag inte han blir igen. Och egentligen har han aldrig varit det heller, Petty verkar i den superamerikanska genre som är typisk för landet men svår att kategorisera. Musiken hamnar i gränslandet mellan country, rock, folk och americana, och vissa kallar det säkert gubbrock. Och okej, det är vuxenmusik och knappast nyskapande. Det finns mängder av band som har samma stil, skillnaden är att Petty och hans hjärtekrossare gör det stiligare, trevligare och snyggare. Det gör att Petty är intressant även fast han inte bryter ny mark.

 

3/5


6.08 on tour


Igår hade 6.08 ett gig på Matverkstan på en privatfest, och jag har en fråga till allt restaurangfolk därute.
Alla dessa ölbiljetter man får...visst gäller dom även nästa gång man kommer till baren i fråga?

Tyck till om Bobby Ho


Tänkte göra lite reklam för Linkans kanske största rock´n´rollpersonlighet - Bobby Ho.
Han skriver:

Som ni vet håller jag på att bygga upp min verksamhet inom media och reklambranschen
och behöver nu på ett snyggt och professionellt sätt lyfta fram mig själv i sammanhanget.

Jag/vi har efter det första året 2009-2010 haft äran att få jobba med ett flertal kunder och klienter.
Flera av dessa tillhör sveriges största företag och några är världsledande inom sina områden.
Något jag är mycket stolt över och ser som en fantastisk start på en ljus framtid.

Nästa steg är skapandet av min personliga hemsida
www.bobbyho.se
En viktig del av hemsidan kommer vara den del med personliga referenser.

För detta behöver jag eran hjälp!

Jag önskar därför en kort kommentar om vad ni tycker om mig.

Så hjälp till och stöd Bobby Ho. Skriv några vackra ord om honom så blir han glad.

Musikkrönika (Nolltretton, augusti)


Det enda som betyder något

 

Så satt experterna där i tv-sofforna igen och analyserade precis som dom gjort mängder av gånger förr. Och precis som vanligt missade dom hela grejen. Hur det nu gick till, för hur kan man missa det uppenbara?

 

Den här gången var det Lady Gaga det gällde. Den amerikanske sångerskan har på bara något år gått från att vara en okänd burleskartist till att bli ett av de stora namnen i branschen. I maj uppträdde hon i Globen och inför den spelningen skulle ”fenomenet” Lady Gaga diskuteras i varje tv-soffa med självaktning. Bland annat gjorde ”Aktuellt” ett inslag där man frågade sig varför hon hade blivit så omåttligt populär.

Man intervjuade en rad experter som pratade om hennes spektakulära kläder, hennes förmåga att chockera, hennes framgångsrika sätt att hantera nya medier med mera, med mera. Dock tror jag inte en enda person överhuvudtaget nämnde det som borde vara det självklara svaret på frågan – hennes musik.

 

När trendanalytiker, samtidsforskare, reklamnissar och PR-folk ska analysera framgångsrika artister missar dom av någon anledning alltid det som är uppenbart för alla andra, nämligen att framgången alltid beror på bra låtar.

Jag tar det igen för säkerhets skull: det enda som verkligen betyder något är bra låtar.

I Lady Gagas fall heter dom saker som ”Poker face”, Just dance” och Bad romance”. Det är kort och gott bra låtar och därför har Lady Gaga den position hon har idag. Så enkelt är det.

 

Man kan göra som Marilyn Manson och plocka bitar från allt extremt mellan nazism och satanism, har man inte bra låtar att backa upp sin show med blir det inte mer än en freakshow som är kul för stunden.

 

Man kan ju fråga sig hur ”experter” helt kan missa musiken när de analyserar en musikartist, men det sker gång på gång. När Britney Spears slog genom ansågs det enbart bero på hennes lolita-kvalitéer. Att låtar som ”…Baby one more time”, ”(You drive me) Crazy” och ”Oops!...I did it again” var och är perfekta pophits var en liten obetydlig detalj som man struntade i.

 

ABBA:s popularitet förklarades med att de var så snygga, låtarna ansågs dock vara kommersiell smörja utan värde. 30 år senare har kanske medlemmarnas utseende dalat något men låtarna är populärare än någonsin och skulle idag snarare beskrivas som tidlös kvalitetspop.

Jag är övertygad om att vi kommer att ge ”Bad romance” samma epitet i framtiden.

 


Veckans skivomslag


En sån här skiva blir man ju genast lite nyfiken på att få veta hur den låter...

Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

Gainsbourg

(2010)

 

Serge Gainsbourg är en av de allra största inom fransk kultur, men även en skandalman av enorma mått som exempelvis sa till Whitney Houston i direktsändning att han ville sätta på henne och spelade in rockvideon ”Lemon incest” tillsammans med sin tolvåriga dotter i underkläder på en säng.

Denna biografi är en utsökt och lätt förtrollad historia som fungerar som en inspirationsinjektion rakt in i blodet. Kläderna, språket, musiken, miljöerna, det här är Frankrike som bäst. För att inte tala om sinnligheten, sensualismen och erotiken – i den ursprungliga och vackra betydelsen. Och rökning må döda dig, men det ser jäkligt snyggt ut.

”Gainsbourg” har en livfullhet och en berättarglädje som smittar, spännande utformat med dockfigurer som gestaltar stjärnans fantasier. Dock är filmen en halvtimme för lång och tappar lite fart och styrsel mot slutet, och där tappas också högsta betyget

 

4/5


Lehmans fredagsfräckis


"En deppad man kommer in på baren och beställer en dubbel whiskey.
Bartendern frågar honom vad som hänt, och mannen berättar att han kom hem och fann sin hustru i sängen med hans bästa vän.
"Vad gjorde du då?" frågade bartendern.
"Jag sparkade ut henne från huset och bad henne dra dit pepparn växer,"
svarade mannen.
"Och vad gjorde du med din bästa vän?"
"Jag tog ut honom i trädgården och sa 'Stygg hund, sty-y-y-gg hund!"
 
 

Veckans utsikt


Nån som vet var detta kort är taget?

På skiva: Robyn (Nolltretton, augusti)

Robyn

”Body talk pt 1”

Konichiwa/EMI

 

Som ni förmodligen känner till så är denna skiva den första i en serie av tre som ska komma under året. Kanske är det därför den bara är åtta låtar lång (så föredömligt kort som album var förr i tiden), men det är inte enda anledningen till att jag gillar plattan. En annan är avslutningslåten ”Jag vet en dejlig rosa”, en gammal Monica Zetterlund-sång på svenska som minst sagt sticker ut bland övriga materialet. Men mest gillar jag Robyns moderna klubbmusik som är en mix av r´n´b, techno, balearisk pop, electronica och tja, det mesta som är rätt just nu. Det låter cool, tufft och snyggt och ger bilden av en tjej som har koll på vad som gäller. Klas Åhlund från Teddybears har producerat och det är ett starkt material nästan rakt genom. Med något undantag är varje låt en potentiell hit med klisterrefräng. Nu ser vi fram mot de två andra skivorna i serien. Tänk om dom är lika starka, oj oj oj.

 

4/5


Joelssons kätbild


Så ung, så fräsch, så het!Kalas


Igår invigde Bête Noire Kalasmottagningen i Cloetta Center. Sen kollade vi även in Teddybears som lirade lite senare.
Nästa BN-gig blir förmodligen 23/10 i Linköping.

Onsdag i Norrköping

Idag är jag i Norrköping och jobbar igen.
Här blir man kär i ALLA tjejer.

Bara i Norrköping barn, ta mig fan bara i Norrköping...Arrendals Scenarium


Ni som  går längs med Stångån och passerar Arrendals Scenarium och tycker det verkar lite konstigt kommer att få vatten på er kvarn nu.
Jag skrev en grej i Nolltretton om stället och fick ett mejl från ägaren. Först kom detta till chefen:

Satt igår på Burger kings isoleringsavdelning vid torget och föröskte njuta en övvervärdera tjiis&bäjkon bläddrande uti edert magasin ;upptäckte Kultspalten och bytte genast till plastbestick för att njuta de sista avsomnade frittsen! Har tidigare uppskattat grebogrevens små ut flykter i vardagligheterna och blev mycket stolt att få delta i dessa kulturbefrämjande krönikor !

Sedan kom detta till mig:

Din pärla lyste upp kvällen efter dösvandring i katedralens katakomber med Samlarklubben Brask och the last supper på Burgern . Brukar dela ut ett plastat idolkort av mig och hundarna av herr folkartisten Lundkvist för förtjänstfulla insatserkring scenariet , så har du ånyo vägarna i de här trakterna titta in
så utdelas den mitt i hundgården ...


Ni fattar ju. Ett sånt ställe och en sån person måste ju kultmärkas!
Kolla gärna in hemsidan:http://scenario.nu/

På skiva: Scissor Sisters (Nolltretton, augusti)

Scissor Sisters

”Night work”

Universal

 

Schysst omslag – Ja

Ett band för HBT-rädda – Nej

Tredje albumet sedan debuten 2004 – Ja

 

Dödsmetall och growl - Nej

Dansvänlig pop – Ja

Svänger avslappnat och naturligt – Nej

 

Falsettsång och discorytmer – Ja

Imponerar i alla spår – Nej

Bäst när man känner Bee Gees-vibbar – Ja

 

2/5


Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

Läge för en vit månad?

 

Grillkvällar, bag-in-box-vin, festivaler, uteserveringar - sommaren är numera ett enda långt rus. Det kanske inte skulle vara så dumt med en vit månad för att låta kroppen återhämta sig.

 

Skälen till att ta en vit månad är uppenbara, sommarens alkoholintag tär inte bara på din plånbok utan även på din kropp. Varför inte ta en period och leva sunt, få bort den där ölbuken och satsa på att komma i form?

 

Men då räcker förmodligen inte en månad utan man får nog sikta in sig på åtminstone ett par månader. Och nog är begreppet ”vit månad” lite fjantigt. För hur svag karaktär har man om man inte kan klara sig utan alkohol under fyra ynka helger?

Väljer man att hålla sig vit under en längre period kan det dock börja suga ordentligt i tarmen efter ett tag och då kan det vara bra med lite knep för att inte ge efter.

 

Till att börja med gäller det att välja rätt period på året. På sommaren är det för mycket grillfester och annat som lockar så satsa hellre på hösten eller vintern när det är mörkt, kallt och tråkigt och risken för spontandrickande är mindre.

Se också till att det inte är några större kalas, så som bröllop, svensexor eller 30-årsfester inbokade i kalendern.

Det kan också vara lämpligt att starta sin vita period med en rejäl bakfylla, då brukar man vara som mest motiverad.

Vet du att du har svårt att motstå frestelser ska du också se till att inte ha någon alkohol hemma. Däremot kan du bestämma en rejäl belöning åt dig själv så du har någonting att se fram mot.

Ett tips är att under perioden isolera sig och var särskilt noga med att undvika krogmiljöer. Se till att hålla dig sysselsatt. Planera in saker på helgerna och passa på att jobba och få saker gjorda.

Det kan också vara bra att förvarna polarna. Det sätter större press på dig själv och kanske kan du även få med dig dom i ditt nykterhetsprojekt. I vilket fall vet dom åtminstone att dom inte ska tjata på dig att dricka under perioden.

 

 


Recension av "De överflödiga"


Synth.nu har recenserat "De överflödiga". Du hittar texten här: http://www.synth.nu/artikel_visa.php?aid=591

Och så här skrev dom:

Bete Noire – ”De Överflödiga” (EP)

Bete Noire har nyligen släppt sitt andra 4-spårs EP och den fortsätter på samma inslagna linje som den första, dvs musik och texter som är klart influerade av Lustans Lakejer, fast med ett modernare och mer elektroniskt sound.

 

Betyg: 6

Man kan faktiskt även ana lite Magnus Uggla också (särskilt i attityd och sångstil), men på ett inte lika ”irriterande” sätt. Jag tycker mig också höra lite Human League-ljud anno 1995 i första spåret ”Ingen man är en ö”.

Den enda egentliga skillnaden på denna EP och den första är att här avhandlas mer sånger om ensamhet och förlorat hopp om att någonsin hitta äkta kärlek och mindre fokus på fåfänga och glamour. Här finns två snabbare spår och två mer eftertänksamma och jag gillar faktiskt allihop. Sista låten ”Vi som blev över” berör faktiskt på ett personligt plan – djup melankoli och uppgivenhet ihop med en snärtig och vacker melodi. Så som synth skall vara, eller hur?

Allra bäst är att lyssna på Bete Noires båda EP-släpp efter varandra, då de kompletterar varandra väldigt väl (ungefär som sidan A och B på samma album). Vill man gnälla kan man ju tycka att det är trist att de inte utvecklat sitt sound. Men det gör jag inte… Detta är en bra platta.

www.betenoire.se

 

Publicerad: 2010-08-31
Författare: Johan Wejedal

Uggla regerar igen!


Magnus Uggla har alltid varit en av mina absoluta favoritartister/personer och han blir ta mig fan bara bättre med åren. Nu kör han "Uggla i P4" och det är bland det bästa jag nånsin hört. Svinroligt och intressant. Har ni inte lyssnat så gör det här:http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3915

SGG - en vecka efter


Så här ser det ut på Klockarängen en vecka efter SGG.

Fortfarande lerigt i mitten, men annars syns det knappt att det har varit festival (förutom att det låg kvar lite saker som inte syns på bilderna...).

På skiva: Fröken Underbar (Nolltretton, augusti)

Fröken Underbar

”Innan. Under. Efter”

Granat Records

 

Man vill ju gärna tycka om ett band som heter Fröken Underbar. Och man vill ju gärna gilla ett band som verkar ha en skön attityd. Fröken Underbar känns som ett sånt där band som plötsligt kan börja lira på en fest, saker behöver inte vara så noga, finns det en gitarr och ett par pinnar som trumstockar i närheten så lirar vi lite.

På sin andra skiva har bandet uppdaterat sin ljudbild men skulle behöva vässa till och renodla sin stil ett snäpp till. Fortfarande känns Fröken Underbar mer som ett charmigt demoband än som en grupp som verkligen betyder något. Man vill ju gilla gruppens mix av progg och folkrock, men det bränner aldrig till på allvar. Musiken är lite för snäll, ofokuserad och uddlös. Det känns dock som att det krävs ganska lite för att bitarna ska falla på plats.

Jag gillar framförallt den avslutande ”Hålla höjd”, en avskalad låt med sången i fokus där man anar vad Fröken Underbar är kapabla till framöver.

 

2/5


ETK:s spelning på SGG


Här kan ni se hela E.T.K:s spelning på Sköna Gröna Grebo:
http://www.youtube.com/user/everhill#grid/user/EDB39E7FDCA9D617

Mera SGG


Hoppsan, idag fick SGG dagens ros i Corren...

Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

The Ghost Writer

 

Man vill ju inte riktigt tycka om Roman Polanski efter vad han anklagats för, men så länge 77-åringen fortsätter att leverera så här starka filmer är det svårt att inte beundra hans filmskapande. Här får vi följa en spökskrivare (Ewan McGregor) som får i uppdrag att skriva den forna brittiska premiärministerns Langs (Pierce Brosnans) memoarer efter att den förra spökskrivaren omkommit. I samma veva dras Lang inför rätta för krigsförbrytelser och spökskrivaren börjar upptäcka att det finns fler hemligheter än så begravda. Att Langrollen influerats av Tony Blair är uppenbart och här finns kritik mot Englands dansande efter USA:s pipa. Grundstoryn är inte enastående på något sätt, men lyfts av en mängd pikanta detaljer, som att USA inte erkänt Haag-domstolen och att Lang riskerar landsflykt precis som regissören. Genomgående bra skådespeleri (James Belushi och Kim Cattrall överraskar dessutom med oväntade roller), stämningsskapande musik och en filmisk ton som man bara måste falla för gör detta till en riktigt bra thriller.

4/5
-----------------------------------------------------------------------

Everybody´s fine

 

Robert De Niro spelar änklingen Frank som tappat kontakten med sina utflugna barn. De bor runt om i USA och är alltid ”upptagna” när det vankas familjesammankomster. Så när barnen inte vill komma till honom väljer Frank istället att åka och hälsa på dem, och märker att de alla har något de döljer.

Problemet med filmen är att den är så otydlig med vad den vill vara. Är det en komedi med en gubbe som använder gammaldags filmkamera i dagens digitala tidevarv? Vill den vara kritisk mot dagens samhälle där föräldrar driver barn för hårt och de gamla glöms bort? Är det en roadmovie? Eller är det bara ett rörande familjedrama om att förlora och hitta tillbaka till varandra? ”Everybody´s fine” plockar lite av varje men det slutar med att filmen inte blir något av det. Man får en småtrevlig en och en halv timme, men inget som stannar kvar efteråt.

2/5


Another day, another gig


Igår lirade 6.08 and Roland Mattsson (som vi tydligen heter nu) på en personalfest på Skandia. Hösten är av nån anledning allitid vår mest bokade period och nästa helg är det dags igen. Måste nog även se till att vi får spela på Medleys julfest i år igen, så vi får nya årskort till simhallen. Man vill ju inte tappa den tiptopkropp man skaffat sig.

Mera SGG i Corren


Jo, Figge och jag var ju med i Corren angående stöket som var runt affären i samband med SGG.
Lite av reportaget kan ni läsa här: http://www.corren.se/ostergotland/atvidaberg/?articleId=5334182&date=&menuids=
Fullversionen fanns i tisdagens Corren.

Lehmans fredagsfräckis


En Jägare som för första gången i sitt liv skulle ut och jaga älg åker och köper ett gevär och går ut i skogen. Efter ett tag ser han en stor fin älg, han börjar att sikta och skjuter mot älgen. När röken har lagt sig så är älgen borta, någon knackar jägaren på ryggen, när han vänder sig om står älgen där. Älgen säger:
- Du får två val, antingen drar du ner byxorna och ställer dig på alla fyra eller så dödar jag dig!

Jägaren vill inte dö så han drar ner brallorna och låter älgen göra sitt. Ont i röven som bara den far jägaren tillbaka och köper ett maskingevär och går ut i skogen igen. Där han får syn på älgen igen, han siktar länge innan han tömmer hela magasinet mot älgen och tänker: nu fick jag väl älgfan, men så knackar någon honom på ryggen, han vänder sig om och där står älgen och säger:
- Du vet vad som gäller.

Jägaren drar ner byxorna och älgen gör sitt och försvinner sen när han är klar.
Denna gång kryper jägaren tillbaka till stan med en otrolig smärta i röven, han köper nu ett raketgevär med målsökande missil och tänker att nu ska den där jävla älgen dö, han går ut i skogen och hittar älgen sittandes i en skogsglänta, han tar upp raketgeväret och låser fast sitt mål och skjuter, det flyger mossa och barr överallt, sen när allt har lagt sig så knackar någon på hans rygg och där står älgen igen och säger:
- Du är inte här för jaktens skull va??

Geta special


Igår var Gula Gubben prisutdelare på Rockbjörnengalan. Han delade ut priset till Bästa Festival och tyckte att Sköna Gröna Grebo borde få det. Men vi var ju inte ens nominerade så det blev Peace & Love istället...

Det här brevet hade han lämnat på mitt köksbord på söndagmorgonen när jag vaknade.

På skiva: Kent (Nolltretton, augusti)

Kent

”En plats i solen”

SONY

 

Plötsligt, från ingenstans, dök det upp ett nytt album med Kent, bara åtta månader efter gruppens senaste skiva. Klart man blir fundersam, är det ett hafsverk de släpper från sig?

Den omedelbara känslan är också att ”En plats i solen” är lite av en mellanskiva. Att det till stora delar handlar om överblivet material eller låtar som var lite för aparta för att passa in på ”Röd”. Alternativt att man har haft en massa fritid och suttit och lattjat i Psykbunkern och märkt att man plötsligt fått ihop ett gäng skojiga låtar och: ”va fan…vi släpper en skiva”.

Det spretar vilt från 80-talssynth till visslingar, fett dunka-dunka och duett med Rebecka Törnqvist. Och texterna är som vanligt rätt udda. Knäppheten från singeln ”Gamla Ullevi” håller i sig plattan genom men tar sig olika uttryck.

Men snart märker man att ”En plats i solen” inte bara är tio ihopkrafsade låtar samlade under en klassisk titel, utan skivan växer för varje lyssning och snart inser man att det är ytterligare ett mindre mästerverk Kent fått till. Till stor del tack vare den lekfullhet som hela skivan andas.

 

 

4/5


Snart är årets SGG över


Det tog söndag, måndag, tisdag, onsdag men snart är årets SGG nedmonterad, städad och bortforslad. Torsdagen kommer också att gå åt och kanske även fredagen, men sen tror jag vi kan pusta ut.
Det är ju den stora nackdelen med SGG: att det går åt en vecka innan och efter själva festivalen (plus allt jobb under hela våren). Det måste lösas på något sätt om det ska bli flera festivaler. Två veckors oavlönat 12-timmarsjobbande/dag är ingen höjdare...

Vad tyckte ni om SGG?
Vad var bäst/sämst? Vad kan man förbättra/ändra?
Tyck till!

Wallinarnas kätbild


Irja, Anna och Elin - vilka sjukt heta syrror!

Lika som bär #95


Robert DeNiro & Magnus Härenstam


RSS 2.0