Partyhelg som sagt


Bête Noire spelade som sagt på Hamnfesten i fredags. Mer bilder finns på vår hemsida: http://betenoire.3jean.com/

Lördagen spenderades först i Trädgårdsföreningen, sen grillning hos mig på kvällen och sen hamnade vi på Hamnfesten igen. På bilden spelar OldTown.

...och sen avslutade vi kvällen på Hamlet.

Och idag blev det grillade revbensspjäll och melon i Trädgårn igen, sen Mors Dag-firande och sen SGG-möte. Vilken fullspäckad partyhelg!

Partyhelg


Bilder från Hamnfesten kommer. Det blev för övrigt en helkväll utan like. Idag har jag, Martin, Vickan o Jossi legat och svullat kyckling i Trädgårdsföreningen. Nu blir det grillning, sen blir det nog en sväng till Hamnfesten igen.

Strandparty med Bête Noire idag


Jovisst, klockan 16.30 idag smäller det på Hamnfesten. Då blir det strandparty med Bête Noire.

Lehmans fredagsfräckis


"Mitt i natten går lille Johan på toaletten. Plötsligt hör han stönanden från sovrummet. Han tittar in och ser sin pappa ligga på mamma och guppa. Innan dom hinner reagera så ropar lille Johan:
- Jag ska rida hästen!
Lille Johan hoppar upp på pappas rygg, som är glad att inga obehagliga frågor ställs utan låter honom hållas.
En stund senare börjar mamman stöna och lille Johan utbrister:
- Håll i dig pappa, det är nu jag och brevbäraren brukar bli avkastade!"

På skiva: Iva (Nolltretton, maj)

Iva

"Ivolution"

IVA/ Universal

 

Hon är amerikanska men bor i Sverige. Till vardags sjunger hon opera och det misstänker man nästan så fort man sätter på plattan. Här hörs det att det är en skolad sångerska som tar ton, stämman är ren, klar och det är inga problem att träffa tonarten även när sången hamnar i det högre registret.

Till skillnad mot många andra operasångerskor (ja, jag tänker på Malena Ernman) har hon inga problem med att förena de två olika sångteknikerna utan klarar även av att sjunga pop. För musiken på hennes andra skiva (den första kom 2006) måste beskrivas som pop, även om det även dyker upp en del stråkar och Iva gärna ger sig av på lite avancerade sångutflykter. Visst, det är pretentiöst och etno-pk på samma sätt som exempelvis Enya, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att Iva är ganska bra. Hon har en egen stil och det låter annorlunda mot det mesta andra man hör. Iva visar att rock och skönsång kan fungera ihop.

 

3/5


Releasepartyt för festivalbandet närmar sig...På självaste nationaldagen 6/6 är det dags. Klockan 14 vid Kristna studentbacken vid Stångån.

Vi minns tidigare klassiker som "Eva", "Skövde", Siewert", "Young girl", "Ung villig och motorburen", "Ragga steady", "Marie marie" och "Man kan ragga brudar utan sprit".
Vilka superhits finns med på årets band?

Tv-krönika (ÖC, 23/5)

Talanglösa talangjakter

 

Gemensamt för alla dessa olika talangjakter i tv är att dom inte bara är en uppvisning i talanglöshet, dom är dessutom helt onödiga. För riktiga talanger behöver inga förnedrande tv-shower, de slår igenom ändå.

Ändå tycks olika former av talangjakter vara bland det hetaste i rutan för tillfället. Igår visades till exempel "Talang 2009" och i TV 4 laddar man för en ny omgång av "Idol". För alla oupptäckta låtskrivare ute i landet är det även hög tid att skicka in bidrag till "Melodifestivalen". Till listan kan även läggas program som "So you think you can dance", "Top model", "Hells kitchen" och alla dessa uppfinnarprogram som "American inventor", "Dragon´s den" och "Draknästet". Det finns talangjakter för programledare, artister, kockar, dansare, entreprenörer, modeller, fan och hans moster. Det kan måhända leda till bra tv, men några verkliga talanger hittas inte. De verkligt begåvade har redan fått sitt genombrott den konventionella vägen. I talangjakterna hittar vi bara dom som inte är tillräckligt bra att lyckas i den verkliga världen, men för tröga för att förstå det.


SE IKVÄLL: "The 90´s - ett försvarstal" med Henrik Schyffert.

6.08 på Pub Grebo ikväll


Ikväll är det sista Pub Grebo innan sommaruppehållet och lirar gör gruppen 6.08 - med Mattias Persson!
Tid: 19-22
Plats: Grebo Klockaregård

Bête Noire på Hamnfesten


På fredag lirar Bête Noire på Hamnfesten i Linköping. Närmare bestämt 16.30 på Lilla Scenen. Det är gratis att komma och kolla.

Gött!


Igår var det premiärfika på Åbacka för den här sommaren. Våfflor! Gött!
Egentligen hamnade jag där när jag var på jakt efter glass från Diplom-Is, men fick veta att dom tydligen har slutat med glassboxar.

Sen på kvällen blev det öl, buffé och quiz på The Champ. För en gångs skull var det inte jag som höll i det utan fick vara med - och vi vann!

Asien i vinter - 11:e året!


Tänkte jag skulle boka vinterns resa tidigt i år. För varför vänta? Jag vet ju att jag kommer att åka. Och nu kan man flyga LKPG - BKK - LKPG för 7132 kr så det känns inte som så mycket att tveka på. Gångavstånd till flyget!
 
Planen är ut ca 3 jan, hem i slutet av februari. Börja och sluta i Bangkok. Däremellan mer öppet, men det som känns mest intressant är:
1. En sväng till Australien
2. Indonesien,
3. Fillippinerna
4. Laos

Är det nån där ute som är sugen på att haka på så får ni meddela det nu. Jag tänkte boka innan midsommar.

Tv-krönika (ÖC, 22/5)

Missa inte Ethan Hawke

Igår kväll runt klockan nio var det mycket som trängdes i tablåerna. Både livsåskådningsprogrammet "Existens", underhållande idiotier i "Grannfejden", Al Pacino-rullen "En kvinnas doft" i Kanal 8 och "Dirty dancing 2" (måste ju se om den är lika dålig som jag misstänker) pockade på uppmärksamheten, men jag fastnade för "Draknästet" i SVT 1. Jag har ju tjatat om programmet och dess utländska motsvarigheter tidigare och man kan väl åtminstone säga att det ligger rätt i tiden, nu när vi har kris i ekonomin.

En som alltid ligger rätt är Ethan Hawke. Igår kunde vi se honom i filmen "Assault on precinct 13". Det är ingen höjdarfilm, men den har Hawke i rollistan och är då automatiskt värd en glutt. Ethan Hawke är en favorit och känns som den mest intellektuella skådis vi har.

Ikväll kan ni se honom i "Bara en dag", den briljanta uppföljaren till "Bara en natt" ett decennium tidigare. Det är förmodligen enda gången en uppföljare varit bättre än originalet och bara Hawkes leende i slutscenen är en anledning att inte missa filmen.

 

IN MED: Robban Becirovic, Sanna Carlstedt och Henrik Schyffert

UT MED: Pistvakt, Lasse Kronér och Carola.


Bête Noires releasefest


I lördags hade Bête Noire som bekant releasefest på BarBQ för "En förlorad värld".

Förutom "Döden" gick spelningen kanonbra och det känns som "Den andra mannen" kommer bli en ny publikfavorit.

Och snart kommer ett nytt gig med Bête Noire. Håll utkik här på bloggen för tid och plats.

Slutsnusat!


Sådär...igår började sommaren officiellt vilket också innebär att det är slutsnusat (fram till nästa Asienresa).

En förlorad värld!


Ikväll på BarBQ reser vi tillbaka till en förlorad värld med Bête Noire. En värld i krokarna kring Saint Tropez där man betalar fåfängans pris, blir kall, elak och där döden blir din vän. Vi gör något förbjudet, vi blir den andra mannen och följer Johan Kindes lag.
Willkommen, bienvenue, welcome!

Kätbild på Kimmens hår


Tjena, Kimmens hår! Hur är läget?
- Inget vidare, jag är singel igen.

Vad säger du? Är det slut med Kimmens skägg?
- Ja, Kimmens skägg började vänstra med Kimmens brösthår...

Vilket svin! Men om jag sätter in en kätbild på dig kanske du träffar nån ny snart igen.
- Ja, vi får hoppas på det. Skål!

Guldgossen i radion


I onsdags var Guldgossen med i "Lokala musiken" i Radio Östergötland.
LYSSNA HÄR

En dag kvar!


Imorgon smäller det! Då är det dags för Bête Noires releaseparty för nya EP:n "En förlorad värld".
Plats: BarBQ i Linköping
Tid: 22-03
Klädsel: Glamorös

Veckans facelift


Ååååh...söta Meg Ryan. Henne har väl alla killar varit mer eller mindre förälskad i. Fram tills nu...

Lehmans fredagsfräckis


"Det var en ung kille som fick följa med en äldre dam hem. Det gick hett till i sängen och killen tyckte det började bli lite torrt så han frågade om hon hade någon kräm...
- Kräm!!? fräste damen.
- Nä, men om vi pippar färdigt först så kan du få lite flingor och mjölk sen!"

Onsdag i Limpan


Hamnade i vanlig ordning på LÓrient igår - Svensk Punk och Dökött lirade. Dökött sög och Svensk Punk levererade texter som dröp av hyckleri, okunskap och historielöshet. Fast det var som vanligt en massa folk man kände och en trevlig kväll med efterfest i replokalen som slutade 05.40.

Hasse Bergs kätbild


Han har redan varit med en gång här på bloggen och kätat sig, men här kommer han igen: Hasse Berg.

På skiva: Deportees (Nolltretton, april)

Deportees

"Under the pavement - The Beach"

Dolores/EMI

 

När jag väl lyssnar på Umeå-bandet Deportees tycker jag att dom är skitbra. Jag gillar sångaren Peder Stenbergs sköna röst som ibland tar ett hopp upp i falsett, jag gillar den slicka produktionen, och jag gillar bandets musik som på nåt sätt korsar soul, pop och country. Det låter så snyggt, så snyggt och smeker öronen så man blir alldeles varm och välmående inombords.

Så jag förstår inte varför jag inte lyssnar på dem oftare. Detta är bandets tredje skiva och jag tycker gruppen har blivit vassare för varje skivsläpp. Det svänger på ett mjukt sätt, det låter moget på ett ungt sätt och musiken känns så där självklar som den gör för många av de där Umeå-banden. Samtidigt brukar sällan deras skivor leta sig tillbaka till skivspelaren när de väl har lämnat den. Kanske för att musiken ibland känns lite anonym, svår att kategorisera och kanske lite för trevlig. Det finns inga tydliga känslohål som Deportees är till för att fylla. Men bra låter det.

 

4/5


Pubquiz inställt!


Ja, det har ju varit lite strul med veckans pubquiz. Först hade vi ett datum, sen blev det ett annat och sen flyttades det till det gamla igen. Och nu är alltså hela skiten inställt. Så det blir alltså ingen pubquiz på fredag.
Men misströsta inte, nästa pubquiz - som också är det sista innan sommaruppehållet - kommer äga rum fredagen den 5/6 på The Champ.
--------------------------------------------------------------------
Det lutar även åt att releasepartyt för årets Festivalband kommer att ske dagen efter, alltså den 6/6.

Pera News kätbild/ popstar på stan


Pera New, du som både lirar i Aguson och är het som fan, vill du vara med på en Kätbild eller som Popstar på stan?
- Kätbild, såklart!!!

På skiva: Montt Mardie(Nolltretton, april)

Montt Mardié

"Skaizerkite"

Hybris

 

Det är fantastiskt att höra hur det mitt framför våra öron skapas svensk musikhistoria. Montt Mardié (David Pagmar) är bara 25 år men har redan fått mig att häpna fler gånger än de flesta artister klarar under en hel karriär. Minns den totalknäckande debutsingeln "Highschool Drama", det strålande förstlingsalbumet "Drama", den dansanta EP: n "Science", "Last Christmas"-covern ihop med Le Sport, mastodontuppföljaren "Clocks/Pretender", "Umbrella"-översättningen och nu ett album som jag redan utnämner till årets bästa 2009.

På den tredje fullängdaren faller allt på plats för Monty. Han har rättat till de små tveksamheter som funnits innan och skapat ett mästerverk. Musiken är så välarrangerad och genomtänkt att Montt Mardié numera måste räknas som auktoriteten när det gäller storslagen orkesterpop. Många artister spelar pop som de kryddar med blås och stråkar, men ingen annan lyckas kombinera det med croonerkänsla, hypermodernitet, dansgolvsambitioner och indieattityd. Fantastiskt!

 

5/5


Dagens fynd på hallmattan


Idag kom detta paket på posten....
Anonym avsändare, men jag har en liten aning om vem det kan vara ifrån...

Popstars på stan


Sprang på Glassens Brorsa, nuförtiden popstar i Melu.
Vilken "star quality" har Glassens Brorsa? Sätt betyg 1-10.

Tv-krönika (ÖC, 16/5)

Snart söndagsparty igen

I morgon är det dags för "Söndagsparty med Filip och Fredrik" igen. Jag är väldigt förtjust i konceptet och självsäkerheten i hur programledarna och deras svenska gäster invaderar New York. Däremot kunde utförandet vara bättre, hittills har det minst sagt varit lite upp och ner. Vissa saker, som när Petter gick och rappade på New Yorks gator, när Micke Persbrandt intervjuades av James Lipton och när Kevin Bacon och Thorsten Flinck läste "Paria" får redan ses som svenska tv-klassiker. Däremot tycker jag att programledarna själva känns ganska bleka. Pladdrigheten, som i små doser kan vara charmig men som lätt bara blir jobbig, har de heller inte lyckats putsa bort. Jag gillar även uppfinningsrikedomen även om flera inslag, som alla olika rekordförsök, mest känns som utfyllnad. Men idén att sända live från USA är briljant, inte minst för att det blir betydligt lättare att få dit amerikanska storstjärnor. Varför har ingen tänkt på det tidigare? Man undrar vad som blir Filip och Fredriks nästa tv-idé.

 

MISSA INTE: "Simma lugnt, Larry!". Seinfeld 2.0

 

IKVÄLL: Hejar jag på Malena Ernman.


Veckans Nu!


Oj oj oj...det händer mycket nu i veckan.
*Den stora höjdpunkten är Bête Noires releaseparty på Barbq 23/5. Vi går på scenen runt 23.30 och kommer lira låtarna från nya EP:n "En förlorad värld" (som givetvis kommer att säljas på plats) plus ett gäng splitternya hits.

*Lagom till helgen kommer även nya numret av Nolltretton/Nollelva.

*Och på fredagen 22/5 kör jag pubquiz på The Champ. Start 19.30. Anmäl lag på tel 013-141434 eller gå dit och anmäl på plats senast 19.15 på fredag.

Musikkrönika (Nolltretton, april)


Spotify och Kjellvander

Kunde inte bestämma mig om denna musikkrönika skulle handla om Spotify eller Gustaf Kjellvander, tills jag kom på att jag faktiskt kunde skriva om båda.


Ingen har väl missat Spotify, den svenska musiktjänsten där man kan lyssna gratis på strömmad musik på nätet? Det har blivit en succé, i början av mars passerade man en miljon användare och alla man pratar med verkar lyriska över hur bra tjänsten är.

Jag kan bara hålla med. Spotify är användarvänligt, snabbt och enkelt att förstå. I och med att alla de stora skivbolagen EMI, SonyBMG, Warner och Universal (samt ett flertal mindre) hoppat på tåget känns det som att Spotify kan bli det stora musikbibliotek på nätet som är tanken.

Att ladda ner låtar till sin dator börjar ju faktiskt redan kännas ganska omodernt. När allting finns samlat gratis på ett ställe på nätet är det dessutom ofta helt onödigt.


Det finns dock fortfarande vissa småproblem med Spotify. Ett är att man inte riktigt kan leva upp till sitt mål att kunna erbjuda "all världens musik". Söker man på något mindre kända artister är det inte säkert att de finns med i arkivet, eller också är de bara representerade med några få låtar. Först tänkte jag att det fanns en baktanke, att man genom att bara lägga ut "hittarna" med de mindre artisterna skulle få folk att upptäcka dem och betala för att höra mer.


Som med Gustaf Kjellvander. Sökte man på hans band The Fine Arts Showcase fick man för en månad sedan bara upp de fyra spåren "Friday on my Knees", "Modern Love", "Chemical Girl" och "Heaven to me". Det var en ypperlig aptitretare för den som aldrig hört bandet men exempelvis saknades en så känd låt som "Mock Ivory". Nu har dock repertoaren fyllts på, så förmodligen handlar det ibland bristfälliga utbudet helt enkelt om att det tar tid att fixa alla rättigheter.


Själv blir jag mer och mer exalterad över Gustaf Kjellvander för varje skiva han ger ut. Nyligen kom fjärde plattan "Dolophin Smile" som är hans jämnaste och bästa hittills. Gustaf har ju alltid stått i skuggan av den mer kända storebrorsan Christian, men i mitt tycke är det faktiskt Gustaf som är den klart mest intressanta brodern av de två. Jag är förvånad att hans dystopiska mollpop inte fått större genomslag hos landets deprimerade tonåringar, rödvinsdrickande djupingar och ångestfyllda svartrockare.


Kjellvander har dock en viss fanskara, inte så stor men trogen, engagerad och verkligt hängiven. Och den som lyssnar på hans djupa röst, hans stämningsfulla musik och hans fantastiska melodier förstår varför. The Fine Arts Showcase är musik som känns, som betyder något. Den kräver lite av sin publik utan att för den skull vara svårlyssnad. Jag är övertygad om att Gustaf Kjellvander framöver kommer att betraktas med ungefär samma respekt som Reeperbahn gör idag.

Och den dag amerikanska emo-kids upptäcker honom kan han bli gigantisk.


Bacchi Bröder klara för Sköna Gröna Grebo


Nu är programmet till Sköna Gröna Grebo 2009 fullbokat.
Sista bandet är vi lite extra stolta över, nämligen Bacchi Bröder med Ove Valeskog i spetsen. Dom spelar Bellman-låtar som svänger något överjordiskt.

Lyssna här:
Tjenare Mollberg
Är jag född så vill jag leva
Movitz & Bredströmskans melankoli

På skiva: Sounds like violence (Zero, maj)

Album

7/10

 

Sounds like violence: The devil on nobel street

Burning Heart/BAM

 

Jag tycker jag känner igen den karaktäristiska sångrösten, och visst är det Andreas Söderlund från Niccokick som sjunger i Båstadbandet Sounds Of Violence. För två år sedan släppte man debuten "With blood on my hands" och nu är det dags för uppföljaren.

Med flera av medlemmarna från Niccokick och Söderlunds stämma finns det naturligtvis likheter med nyss nämnda band, men Sounds of Violence är tyngre, hårdare och rockigare. Låtarna är fortfarande melodiösa men inte lika radiovänliga och inte lika indieinriktade, snarare riktar sig Sounds of Violence mot en publik som gillar rock med drag av punk och hardcore. Och kanske även lite inslag av hårdrock, grunge och original-emo.

Här är det främst elgitarrerna som gör jobbet, men även piano och körer hörs. Det finns en hel del spännande idéer, annorlunda låtbyggnader och en lätthet och ett flyt i musiken som tilltalar mig. Ibland får jag lite The Killers-känsla. Så, ja - det här blir tummen upp.


Radio Tobi 99,8


Min senaste fredagslista i Radio Östergötland:
Så blir du metal

Wild Rover klara för Sköna Gröna Grebo


Visst, det händer mycket på SGG-fronten just nu. Även Hultsfreds storheter Wild Rover är bokade till Sköna Gröna Grebo den 22/8.
Lyssna på Wild Rover här: http://www.myspace.com/wildroverhultsfred

Lehmans fredagsfräckis


"En man stod och lagade frukost åt sin fru när han grabbade tag i hennes rumpa och sa:
- Om du såg till att få den här lite fastare skulle vi kunna göra oss av med dina trosor.
Hans fru blev extremt förolämpad men bestämde sig för att inte säga något.

Morgonen därpå upprepades proceduren, men denna gång gällde det fruns bröst.
- Om du såg till att få de här lite fastare skulle vi kunna göra oss av med din BH.

Denna gång blev frun så förbannad att hon inte kunde hålla tyst. Hon grabbade tag mellan benen på sin man och sa:
- Om du såg till att få den här lite styvare skulle vi kunna göra oss av med både brevbäraren, trädgårdsmästaren, grannen och din bror!"

På skiva: Stiko Per (Zero, maj)

Album

6/10

 

Stiko Per Larsson: Kap Farväl

Goatbridge

 

När Stiko Pers debutalbum dök upp förra året tyckte jag det var en trevlig skiva. Inte så att jag släppte allt och jublade rakt ut, men för att vara en "gitarrkille" tyckte jag att han höjde sig över mängden. Det var lättlyssnad, trallvänlig pop på svenska, som på intet sätt var särskilt utmanande eller kanske visade upp nån uppseendeväckande verkshöjd, men ibland vill man bara ha musik som man mår bra av, som är okomplicerad och inte tvingar en att omvärdera hela sitt liv.

Samma sak gäller med denna uppföljare. Jag gillar den, även om jag vet att jag kanske inte kommer att plocka fram den särskilt ofta. Stiko Per är inte världens mest spännande artist, men han har en ton och ett anslag som känns sympatiskt. Ibland räcker det ganska långt.


Lana Brunell bokad till Sköna Gröna Grebo


Ja, då är det klart att även Lana Brunell med pianisten Bruno kommer och lirar på Sköna Gröna Grebo den 22/8.
Läs mer om Lana på hennes hemsida: http://www.lanabrunell.se/

Nu skrattar ingen längre bakom ryggen...


Att TLBOB ska spela på Sköna Gröna Grebo den 22/8 är ju klart sedan länge, men nu finns det även bilder så ni får se hur dom ser ut.
Här ser vi Anna och Carro. Egentligen är även Emelie med i bandet, men hon kan tyvärr inte medverka på SGG.

Veckans facelift


Här ser vi Amanda Lepore, och det är väl ingen idé att börja rabbla plastikoperationer, ni ser ju själva.
Och om nån undrar så är hon alltså född som kille.
Nedan ser vi henne med Gene Simmons.

På skiva: High Jumping Jack (Zero, maj)

Album

6/10

 

High Jumping Jack: Under a missing sun

Skylight Entertainment

 

Växjö har fått fram många band under 2000-talet, exempelvis Melody Club, The Ark och The Mo. Även denna trio är bördiga från den småländska metropolen. Och visst låter det stundtals en del Melody Club om musiken, om än inte lika dansgolvsbetonat. High Jumping Jack är mer av ett traditionellt popband.

Och ett ganska trevligt sådant, måste jag säga. Ett problem är dock att man är lite intetsägande och inte sticker ut ur mängden av band i sin genre. Synd, för man levererar bra popsånger som förtjänar ett bättre öde att bara tyna bort, vilket är risken nu. High Jumping Jack skulle behöva nischa sig på något sätt. Nu tilltalar de alla och ingen.

 

Tobias Pettersson


Sanna Carlstedt klar för Sköna Gröna Grebo


Hurra! Sköna bruttan Sanna Carlstedt (som faktiskt bott i både Linköping och Norrköping) är bokad till Sköna Gröna Grebo 22/8.
Gå in på hennes myspace: SANNA C och lyssna på hennes visor, och inte minst hiten "Ett glas vin".

Mer info på hennes hemsida: http://www.sannacarlstedt.se/

Popstars på stan


Nämen...är det inte Tommy Phalén? Basist i C.I.A, Grebo Brass Stompers mfl. Och dessutom Sveriges yngsta 60-plussare!

Tv-krönika (ÖC, 9/5)

Grillsäsongen har bara börjat

 

Tänkte jag skulle säga något om SVT: s utskällda humorprogram "Grillad" innan serien tar slut. De flesta som klagat på programmet verkar inte ha förstått vad det går ut på. Det är inget "Här är ditt liv", det är meningen att komikerna ska vara blotta svagheter och driva med den inbjudna gästen - och med varandra.

I grunden är det en lysande programidé, men det finns brister. Kvalitén på komikerna är ojämn och generellt för låg (Aron Flam...?). Namn som Betnér, Mede, Schyffert och Glans hade tagit "Grillad" till en betydligt högre nivå. Gästerna har också varit sisådär. Christer Björkman var strålande medan han grillades men sämre på att ge igen. Med Gudrun Schyman var det precis tvärtom. Programmet har ofta även varit för gulligt och mesigt, ju hetsigare och knäppare desto bättre. I höst startar Femman sin variant "Roast". Grillsäsongen har bara börjat.

 

BESATT AV ANDAR: Vet inte hur det gick till, men plötsligt är jag beroende av "Hemsökta hus".

 

EN FÖRLORAD VÄRLD: Filmen var seg, tv-serien har jag inte sett men Bête Noires skiva med samma namn är kanon.


In it for life


Snackade med Robban Becirovic på Close-Up igår. Han berättade att hans berömda dreads numera är 190 cm långa. Själv är han 175...

Pubquizen blir den 22/5


Många turer när det gäller nästa pubquiz...nu är det spikat att det blir den 22/5 som det var sagt från början. Tid 19.30.
Anmäl lag hos The Champ på 013-141434.

Dags för resesällskap igen...


Samma kille som ville ha kvinnligt resesällskap senast har hört av sig igen. Denna gång gäller det tre dagar i Aten i början av juni. Allting ingår!
Säg till om ni är intresserade.

Bröderna Berg klara för Sköna Gröna Grebo


Jodå, Västerviks roliga vishumorister Ola & Erik Berg (Erik på bilden) är klara för Sköna Gröna Grebo den 22/8 -09.

Övriga klara namn:
Lars Demian
Johan Johansson
Aguson
Fredrik "Frallan" Jonsson
Bête Noire
Svensk Punk
TLBOB
No Excuse
Jonny Gladh
6.08

Mer info på nya, fina hemsidan:
http://www.skonagronagrebo.se/

Melu på L´Orient


På skiva: Lars Bygdén (Nolltretton, april)

Lars Bygdén

"Family feelings"

Massproduktion

 

Ska man lista landets mest underskattade låtskrivare kämpar Sundsvallskillen Lars Bygdén definitivt om segern. Han har hyllats av kritiker och kollegor men aldrig fått nåt större kommersiellt genombrott, även om den hjärtskärande vackra duetten "This road" med Ane Brun för några år sedan fick ett visst genomslag.

I sitt förra band $1000 Playboys kryddade han känslig country med fläskig rock´n´roll och en fet blåssektion. Idag är bandet sorgligt bortglömt trots att svängiga låtar som "Preacher" och "Lay you down" borde ingå i en svensk rockkanon. Den enda låt som folk kanske känner igen är "A very special christmas" som ibland dyker upp på olika julsamlingar.

På sina soloskivor, detta är den andra, är han mer nedtonad, akustisk och stillsam. Sin sköna röst, melankolin och sin melodikänsla har han dock kvar, och här och där blir det även en del soulblås. "Good times" är exempelvis ett riktigt partypiller på denna skiva som har flickvännens tragiska cancerbesked som genomgående tema.

 

3/5


Aguson klar för Sköna Gröna Grebo


Japp, nu är det klart att även Aguson & Östra Ågatan Band kommer och spelar på Sköna Gröna Grebo den 22/8. Bandet har varit i Skåne och spelat in en ny platta som kommer att släppas till hösten.
Agusons hemsida: http://www.aguson.se/

Lördag i Limpan


Igår sjöng Lihtösen in våren i Missionskyrkan. Tyvärr hann jag bara höra tre låtar för Bill slet och drog i mig och ville ha bandmöte. Det hade vi sedan på Plaza innan vi gick hem till studion och gjorde färdigt "Johan Kindes lag". Så den kommer vi också köra på releasepartyt 23/5.

Lihtösen i Missionskyrkan


På begäran: Kätbilder på Per Kardell


Det är helt sjukt vad förfrågningar det kommer in på fler kätbilder på Per Kardell. Så här kommer några till...
När jag pratade med honom för nån vecka sen var han fortfarande singel, men Nina, Tollan, Elin, Lisa, Marina, Jossi, Anna, Vickan, Angelica, Jerry P, Pia och alla ni andra som har önskat bilder, vill ni ha honom får ni skynda på för efter det här blogginlägget lär det bli rusning efter honom.

Radio Tobi 99,8


Min senaste fredagslista i Radio Östergötland kan ni lyssna på här:
Så känner du igen en dålig film

Fredag i Limpan


Igår körde jag pubquiz igen. Och redan nästa vecka är det dags för quiz på The Champ igen. Datumet har alltså ändrats från 22/5 till 15/5. Tid 19.30. Mer tjat om det kommer under veckan.

Sen hamnade jag på L´Orient där Glassens Brorsa lirade med sitt postrockband Melu. Videoklipp på bloggen inom kort.

Sköna Gröna Grebo har ny hemsida


Sådär - då var den nya hemsidan uppe.
Den finns på den gamla adressen: http://www.skonagronagrebo.se/

Trevlig helg


Nyheter i korthet:
*Hylandz Orkester har ställt in sin spelning på SGG. Nu gör inte det så mycket eftersom ingen har hört talas om dom. Ett nytt band kommer dock att presenteras i helgen.

*Igår hade Bête Noire bandmöte och la lite grunder till "Den andra mannen" som borde hinna bli färdig till releasepartyt 23/5. Nya låten "Förbjudet" är färdig och kommer framföras. Det är även klart med ytterligare en BN-spelning framöver, mer info kommer senare. Däremot gick inte "(I krokarna kring) Saint Tropez" vidare i "Kanske på Svensktoppen".

* Ny "Tobbes lista" i P4 idag klockan 15.50

*Pubquiz på The Champ ikväll igen. Bara att komma förbi, kl 19.30 kör vi igång. Konsertbiljetter, presentkort mm som priser.

Lehmans fredagsfräckis


"Det var Putte och Martin som i bil var på väg hem till Linköping efter en kortare semester i fjällen. Plötsligt blev Martin en smula nödig:
- Stanna till där framme - jag behöver lätta lite på blåsan.
De två vännerna stannade, och Martin skyndade sej in i en liten skogsdunge. För att inte synas från vägen så utförde han sitt behov sittandes bakom en buske.
Nu bar det sej inte bättre än att han råkade sätta sej på en orm, som genast högg honom i hans mest vitala kroppsdel. Martin vrålade.
- Vad är det som händer?, vrålade Putte förskräckt tillbaka.
- Huggormen! Den jäkeln högg mej i ballen!

Putte, som genast insåg situationens allvar, sprang tillbaka till bilen och kastade sej över mobiltelefonen. Med darrande fingrar slog han numret till jourhavande läkare och flämtade:
- Min kompis har blivit biten i tasken av en huggorm - vad ska jag göra?
- Du måste omedelbart suga ut giftet, annars kommer din vän att dö.
Putte slängde ifrån sej telefonen och sprang tillbaka till Martin och sade:
- Jag är ledsen, men du kommer att dö. "

På skiva: Lisa Ekdahl (Nolltretton, april)

Lisa Ekdahl

"Give me that slow knowing smile"

Sony

 

När Lisa slog igenom 1994 med sitt debutalbum och succélåten "Vem vet" sågs hon som en rejäl vitamininjektion in i den svenska visan. En ung tjej kom och bröt gubbväldet inom genren och lyckades kombinera tradition och förnyelse på ett sätt som gick hem i alla läger.

Lisa själv var kanske inte lika sugen på att ta på sig den rollen för efter tre skivor med svenska visor har hon sökt mig mot mer jazziga och latinoinspirerade marker. Ett drag som visserligen kunde anas i hennes musik redan från debuten. Och så har hon bytt språk. Hon har faktiskt gjort lika många skivor på engelska som på svenska. Nu säger hon sig satsa mot en internationell marknad, och vi kan nog inte längre, trots de senaste plattornas samarbete med Winnerbäck, räkna med henne som den svenska visans framtid. Därmed inte sagt att hennes engelska, mer jazzbetonade låtar är dåliga. Tvärtom bjuder dom på innerlig tedrickarmusik som försiktigt trippar fram med Lisas blyga röst i förgrunden. Jättemysigt för stunden, men lämnar inga bestående spår.

 

2/5


Onsdag i Åtvid


Igår tog jag en fika på klassiska Sandelius i Åtvidaberg. Tror banne mig att det var premiär för min del...men nu ska det bli tradition.

Petras kätbild


Många läsare tycker att det är på tok för lite kätbilder på Petra, så här kommer nu en (som jag vet att hon kommer hata...)

Tv-krönika (ÖC, 4/5)

Nåt skumt i görningen

 

I "Vem vet mest?" frågar Rickard Olsson vilken plats ABBA kom på i Melodifestivalen med låten "Ring ring". Jag växlar över till "Sveriges smartaste barn" och där ställs samma fråga. Hrm...

Sen ser jag Göran Gabrielsson och Maria Möller göra imitationer i "Babben & Co". Ett snabbt hopp till "Bingolotto" och där sitter Jörgen Mörnbäck och imiterar. Vad är i görningen?

Messis snygga mål rullas i alla sportprogram, det pratas "Mustaschkampen" överallt och plötsligt är Thomas Wassberg het som chili.

Antingen pågår nåt skumt eller också finns det helt enkelt för många tv-kanaler i förhållande till tv-idéer. Jag tror på det senare.

 

TUFFAST I RUTAN: Anna Hedenmo vågar ställa de tuffa frågorna till makthavare i "Aktuellt" och "Agenda".

 

VÅRTECKEN: Man vet att sommaren är nära när SVT kör ytterligare en runda av serien "Hedebyborna".

 

IKVÄLL SER JAG: "H:r landshövding", dokumentären om Anders Björck i SVT 1.

 

MISSA INTE HELLER: "Angne & Svullo" i TV 4.


Veckans facelift


Satt och glodde på Eurovision-genomgången och fick syn på ett hiskeligt monster. För hur fan såg Christer Lindarw ut? Uppumpad med botox hade han svullnat upp som en gris. Vidrigt!

Kinde-intervju i Zero


Min tidning Zero går som vanligt i bräschen för den goda journalistiken och har intervjuat Johan Kinde på sin hemsida. Följ länken och läs: http://www.zeromagazine.nu/art.asp?id=248

Krogkrönika (Nolltretton, april)

Vi är fortfarande bonnläppar

De senaste åren har Linköpingsborna sett klubbar komma och gå i en rasande takt. Idag är namn som Socialen, Bagdad Antisocial och Club Molly redan bortglömda trots att det bara är något år sedan de var de starkast lysande stjärnorna på stadens klubbhimmel.


Det kan finnas en poäng i att klubbar är kortlivade. Klubbar ska vara extremt nischade med DJ: s i absolut framkant inom en viss genre. Då kan klubbar presentera nya artister eller stilar, hitta och till och med vara med och skapa nya trender innan de sugs upp av mainstreamkulturen.


En skillnad mellan exempelvis Stockholm och Linköping är att i huvudstaden finns mängder av supernischade klubbar som kör vecka efter vecka, år efter år. Om en klubb i Linköping överlever fem kvällar är det ett mirakel.

Skillnaden kan inte bara förklaras med huvudstadens större folkmängd, eftersom antalet klubbar där också har motsvarande storleksförhållande. Minst. Skulle man slå ut det per capita har förmodligen Linköping en betydligt större potentiell publik. Jag tror det är så enkelt att vi här nere på slätten fortfarande i grund och botten är bonnläppar. Vi vill ha schlagers, vi vill ha radiohits. Låtar vi känner igen.


Visst kan vi hänga på Multipass eller Absolute 90: s och digga till eurodisco från 90-talet, men spelas det något mer okänt än Corona och Culture Beat drar vi raskt vidare till Harrys. Vi har inte lust att utforska genrer, vilken det än gäller, vidare än de stora hitsen.

Med en sån konservativ publik finns det bara utrymme för ett fåtal klubbkvällar innan man helt enkelt kör slut på känt låtmaterial. Och det går inte att driva en klubb med bara ett fåtal entusiaster, krögarna måste ju få in sina pengar.


Det finns för få Linköpingsbor som vill utforska ny alternativ musik. Eller gammal, för den delen. Dom personerna verkar redan ha flyttat till Stockholm eller Göteborg för att göra det. Så alla ni som tänkt gå ut i helgen - prova att kolla in en klubb istället för era vanliga uteställen. Gå in med öppna öron och öppet sinne, och försök vidga era vyer.

Och ni engagerade klubbvärdar som missionerar för smala musikgenrer - ni har min fulla respekt.


Förköp till Bête Noire


Idag ska vi trycka upp affischer, flyers och förköpsbiljetter till Bête Noires releasefest på BarBQ den 23/5.
Om man köper förköp så är man garanterad att komma in samt att man får en länk så man kan lyssna på plattan på nätet i förväg.
Så säg till mig eller Bill om ni vill ha förköp. Ett pyttelitet antal förköpsbiljetter kommer även att säljas på BarBQ.

Tisdag i Norrköping

Idag var jag och jobbade i Norrköping. Där är det helt naturligt att ha 200 rätter på en lunchmeny.

Bara i Norrköping barn, bara i Norrköping...

Grebos tätaste svall


Jag har varit så övertygad om att Willy Dahlqvist böljande hår är en peruk att jag till och med ryckt i det, men jag kan garantera att det är äkta! Titta på detta imponerande svall, jag tror karln är närmare 60 men har en hårman som får både Ugglas, Simsons och Robban Becirovics frisyrer att blekna i en jämförelse.
Den enda som ens är nära att utmana om titeln Grebos Tätaste Svall är Uffe Borell, men även han får erkänna sig besegrad.

Hela Linkan snurrar och jag med stan...


Det har kommit önskemål om fler bilder på Vickan, och visst är det en härlig tjej. Men då måste nog ni läsare hålla hormonerna i styr när ni kommenterar. Lite högre nivå på kommentarerna alltså, om ni vill se mer av Miss V.

Pubquiz på fredag igen


På fredag kör jag pubquiz igen på The Champ.

Datum:den 8 maj 2009
Tid:19:30 - 21:15
Plats:The Champ
Gatuadress:Längst ner på Storgatan
Stad/ort:Linköping, Sweden
Pubquiz om sport, musik och lite allt möjligt. Fina priser, bla presentkort på 500 kr och konsertbiljetter.
Tävla i lag 2-5 personer. Att delta kostar 50 kr/person.
Ring The Champ på 013-141434 och förboka för att vara säker på att få plats. Eller bara gå dit, det går även att anmäla sig på plats.

På skiva: Caj Karlsson

Caj Karlsson

"Tillsammans med mig"

Warner

 

Ända sen solodebuten 2004 har jag haft svårt för Blekingesångaren Caj Karlsson. Hans visor har väl musikaliskt varit ok, om än ganska banala, men framförallt är det hans ältande och koketterande med sin mentala ohälsa som stått mig upp i halsen. Här heter visserligen en låt "Barfota i dårhus" men i huvudsak är denna platta lyckligtvis ganska fri från tidigare plattors eviga malande om sinnessjukdom och alkoholproblem. Musikaliskt påminner plattan om tidigare skivor med grovhuggna visor som ibland rockar en smula och ibland är finstämda. Mer spännande är det grepp Caj tar genom att sjunga duett på samtliga 14 låtar. Gästerna är andra kända visartister som Demian, Sundström, Hellstrand, Tennander och Wiehe. Några lämnar större avtryck än andra, men med tanke på namnen känns resultatet förvånansvärt intetsägande. Kanske för att det inte räcker med intressanta gäster för att en duett ska bli bra, utan låten måste även vara uppbyggd som en duett, vilket sällan är fallet här.

 

2/5


Lördag i trägårn


Idag blev det lite vin i Trädgårdsföreningen. Gött!

Grillpremiär


Igår var det grillpremiär hos Martin och Vickan. Undrar hur många grillningar man ska satsa på i sommar? Förra året blev det ju 30, fast jag trorjagkanske ska nöja mig med 25 i år...

Valborg i Norrköping


Igår hade Bête Noire bandmöte/ firade Valborg i Norrköping. Det började med en delikat måltid på Pappa Grappa (fast husets vin var lite dyrt - 500 spänn flaskan).

Sen gick vi vidare till Saliga Munken och kollade in de tre banden som lirade. The Producer var där och en massa annat trevligt folk också.

Bland annat tjejerna i Misty, som öppnade kvällen.
Sen klockan ett skulle vi med tåget hem, men det dök aldrig upp. Östgötatrafiken hade skrivit fel i sina tidtabeller, så Valborg räknades som vanlig torsdag. Det vill säga att vi fick ta morgontåget hem vid sju...

Bête Noire - Vi som blev kvar


Misty på Munken


Lehmans fredagsfräckis


"En kvinna stod framför spegeln och smekte sina bröst när mannen kom hem.
Han frågade: "Varför står du och leker med dina bröst på det viset?"
-Jag var hos doktorn idag och han sa att jag hade bröst som en tjugofemåring.
Mannen: " Sa han inget om ditt femtioåriga arsle?"
- Nej, vi talade inte alls om dej."

RSS 2.0