Söndagsintervjun: Daniel Hermansson

kultur / Permalink / 0

Folkbildande historienörd i poddosfären

Tillsammans med kollegan Robin Olovsson har Ringarumsonen Daniel Hermansson gjort succé med Historiepodden. Han har även medverkat som expert i SVT:s program “Muren” och nu också debuterat som författare med en bok om fyra historiska fältherrar.

I mars har det gått tio år sedan Historiepodden publicerade sitt första avsnitt. Det hette “Krimavsnittet” och har följts av nästan femhundra till. Bakom podden står Daniel Hermansson från Ringarum och hans kollega Robin Olovsson från Arvidsjaur. Varje söndag bjuder de två gymnasielärarna på rykande inaktuella händelser i det magiska gränsland där folkbildning och underhållning möts och bildar en härlig symbios. Historiepodden har vunnit Svenska podcastpriset både 2015 och 2016 i två olika kategorier och under hösten har duon varit ute på en turné för att möta publiken live och prata på temat “Krig & fred”. Under sexton stopp runt om i Sverige har de pratat om saker som: varför vi krigar, vad fred ens betyder och hur denna den mest ökända av mänskliga aktiviteter format oss genom årtusenden.

-Det är väldigt kul att åka runt och träffa en massa lyssnare, det är väldigt energigivande, säger Daniel som pluggade till historielärare på Linköpings universitet och så småningom flyttade till Gävle för att få jobb. Det var där han träffade kollegan Robin och övertygade honom om att starta en podd. Det var tio år sedan och lyssnarintresset har hållit i sig. Idag har man cirka 80 000 lyssnare i veckan

-Det går bra. Vi har ju också hållit på väldigt länge. Det började med att vi satt och kollade på nån VM-kvalmatch i november 2013 då de pratade om poddar som var på stor frammarsch då. Då kom vi fram till att vi borde göra en podd om historia. Sen spelade vi in några avsnitt som vi inte visste om de skulle hålla men Robin släppte ett avsnitt i mars 2014. Då tänkte man att det kanske bara skulle vara mamma som skulle lyssna med det plockades upp av iTunes och sen blev det väldigt populärt. Och med åren har ju poddlyssnandet överlag ökat. Hade vi börjat nu hade det inte alls gått lika bra. För det är större konkurrens nu, inte bara av andra historiepoddar utan av poddar generellt, det finns ju massor.

Det visade sig dock att det fanns ett sug efter en underhållande och lärorik historiepodd, och duon har släppt ett avsnitt i veckan om allt från Napoleons statskupp till skäggets historia och piraternas gyllene era.

-Det är mycket att läsa in sig på till varje avsnitt, och i början hade vi inga marginaler. Vi spelade in på lördagen, klippte i panik på natten och lade ut på söndagen.

Under de tidiga åren var både Daniel och Robin singlar, bodde i Gävle där de inte kände så många andra och hade mer tid. Numera har Daniel tagit en paus från lärarjobbet för att hinna med alla uppdrag. Förutom att podda och åka på turné har han medverkat i SVT:s “Muren” och dessutom bokdebuterat med “De kom, de såg, de segrade : vad antikens fältherrar lär oss om makten och människan”. Där berättar han om de legendariska fältherrarna Alexander, Hannibal, Scipio och Caesar, och tiderna de levde i. Bra komplement för den som inte kan få nog av historia i väntan på nästa avsnitt av Historiepodden.

Till top