Krogkronika

Tobi talar / Permalink / 0
Klubbläget i Linköping

Klubbhoppat nåt på sistone? Nja, det är inte så lätt att veta vart man ska gå när klubbar dyker upp och försvinner fortare än det går att hålla reda på.

De senaste åren har klubblivet i Linköping exploderat. Om man så gillat synth, hårdrock, house, indiepop, jazz eller eurodance har det funnits en klubb som tillfredsställt behovet. Men kanske nåddes toppen förra året, under 2007 kan det skönjas en avmattning i stadens klubbliv.

Att klubbar brinner kort och intensivt tillhör spelets regler, det är dessutom lite av charmen. Men man önskar att några arrangörer skulle ha högre ambitioner och tänka längre än till nästa lönehelg. Som det varit har det knappt känts värt att uppmärksamma stadens nya klubbar eftersom man vet att dom ändå kommer att vara borta nästa månad. Eller är det nån som minns La Glisse, Smile, Origin eller Inflight Entertainment idag?

Det senaste året har pålitliga klubbar som Socialen, Club Casbah, Fever, You Got Soul och Bagdad Antisocial lagt ner och Spanky och Club Molly bara kört sporadiskt. Till och med klassikern John Doe har dragit ner på sina konserter.

Många har upptäckt att det är svårt att köra klubb varje månad (som är den periodicitet som de flesta klubbar har). Publiken är för liten och den nischade musiken blir snabbt uttjatad. Multipass, som främst spelar eurodisco från 1991-95, startade så sent som i somras men funderar redan på att köra mer sällan just för att inte döda klubben. Ett så smalt musikprogram som de har bränns i princip av på en kväll.

Allt är dock inte nattsvart, det finns en mängd ljusglimtar i stadens klubbliv. Club Sessions har bytt BK mot Blue Heaven och verkar tuffa på ungefär som vanligt. Blue Heaven har förresten nya satsningar hela tiden med Klubb Kitsch, Sunday Session och Euro 4 Ever.
På BK satsar man numera på Club Hip Hop istället, och har bokat en del kända artister och dj: s.
Atmosfär kör vidare med sina fredagskvällar på Platå, med mat, vin och livemusik. Att köra klubben varje vecka kan bli tufft i längden, men än så länge funkar det.
En nyhet för hösten är klubben Din Mamma som håller till i Gasquen på Universitetsområdet. Klubben, som även satsar på liveband, är öppen även för ickestudenter och kör den första onsdagen i varje månad.
Ett annat tillskott till klubbvärlden är Club Moscow som håller till på L´Orient.
Så visst lever klubb-Linköping fortfarande, men det finns utrymme för fler ? och ambitiösare ? aktörer. Jag vill se klubbar som är mer än bara en dj med hårt nischad musiksmak.
Till top