Krogkrönika (januari)

Tobi talar / Permalink / 0
Kom ut ur garderoben! Utsugarmentalitet eller kundservice?

Det är dags för krogarna att tänka genom hur de använder sina garderober, menar Nolltrettons Tobias Pettersson.

När jag var på Magnus Ugglas senaste krogshow ”Best in show” satt han i ett nummer och läste en tidning där Peter Jöback var på bild. Uggla tyckte att Jöback var snygg och välklädd och fällde sedan kommentaren:

- Inte så konstigt så länge som han har varit inne i garderoben.

Ett roligt skämt, men det går även att skoja lika friskt om svenska kroggarderober. De följer ju ofta en skrattretande logik.

Restauranger hänvisar till en mängd olika saker när de skall tvinga sina gäster att betala för att hänga in sina ytterkläder i garderoben. Det talas om brandsäkerhet, ordning och risk för att smuggla in vapen och annat. Och visst finns det lagar och förordningar som är till för att reglera ordningen på krogen, men det finns ingen lag som specifikt beordrar krogar att ta ut garderobsavgift av sina besökare. Vilken garderobspolitik olika nöjesetablissemang väljer att föra beror helt på dem själva.

Alla är nog överens om att det ser betydligt trevligare ut på krogen om gästerna inte sitter påpälsade i sina ytterkläder. Hur man väljer att lösa det ser lite olika ut på olika krogar. Och det finns många anledningar till irritation.

 

Är man exempelvis matgäst känns det både sniket och oförskämt av restaurangen att tvinga gästen att betala garderobsavgift. Givetvis skall det finnas en garderob att tillgå, men om det kommer ett sällskap som vill avnjuta en trerätters middag med några karaffer vin, bör garderoben vara gratis om krogen vill behålla sin heder.

 

På en mindre pub känns det också märkligt att tvingas hänga in sin jacka. Är man sugen att läppja på en Guinness i en murrig engelsk pub ska det bara vara att slinka in. Där ingår det i konceptet att ha rocken bredvid sig i båset eller på en krok på väggen.

När kvinnliga besökare tvingas hänga in sina handväskor känns det som att krogens policy är väl paranoid.

Och varför ska man betala för att hänga in sin jacka i en bemannad garderob om det inte garanterar att någon ansvarar för kläderna, vilket diverse skyltar brukar meddela.

Enda gången en garderobsavgift är motiverad är vid helgernas anstormningar på nattklubbarna, då det förmodligen skulle bli kaos bland ytterkläderna om kroggästerna fick härja fritt bland galgarna.

Men på mindre krogar och vid lugnare tillfällen är garderobsavgift i grunden bara är ett sätt (som ofta är utlagt på utomstående aktör) att suga pengar ur gästerna.

Vid dessa tillfällen vore det betydligt trevligare och mer respektfullt mot gästen att tillhandahålla en frivillig garderob som är gratis.

Till top