Krogkrönika

Tobi talar / Permalink / 0

Flera krogshower, tack!


Vad gör man om man vill äta en god middag och samtidigt få bra underhållning i Linköping? För tillfället är det ont om krogshower i staden.


De senaste åren har kroglivet i Linköping blomstrat. Det går numera att äta mat från världens alla hörn, klubblivet har exploderat och uteserveringarna har mångdubblats. Ågatan har blivit en bargata med närapå nationellt rykte, det anordnas rockkonserter och många krogar satsar på after work-erbjudanden.

På ett område brister dock stadens krogliv betänkligt, det är snudd på omöjligt att gå och se en riktig krogshow för tillfället.


Linköping har väl aldrig varit känd som någon krogshow-stad och lär heller aldrig kunna konkurrera med utbudet i landets tre största städer, men så dåligt som det är just nu var länge sedan det var.

För bara några år sedan var läget betydligt trevligare. Jag minns exempelvis uppträdanden med showgruppen Cadabra på olika ställen runt om i staden och jag såg Anders Berggren från nämnda grupp sätta upp en egen show på Hagdahls Kök. Komikerparet Anders & Måns hade en krogshow på Ekoxen och på Restaurang Viktor uppträdde nåt som kallades Viktors Villervalla.

Kring millennieskiftet var även Safaris show (som först höll till på Konsert & Kongress och sedan flyttade till Stora Hotellet) populär med sina sjungande servitriser


Allt var inte bra, långt därifrån, men det fanns åtminstone ett utbud och en valmöjlighet. De ytterst få krogshower som arrangeras idag är oftast nån form av företagsevent eller underhållning som kan förbokas av krogar och festvåningar till enstaka, speciella tillfällen.

Konsert & Kongress brukar ofta erbjuda sina konsertbesökare nån form av mat och dryck innan uppträdandena, exempelvis Operatallrik eller Mingeltallrik, men det betraktar jag inte som ett krogshows-koncept.


En riktig krogshow är en föreställning som helst ska hållas ett flertal sammanhängande kvällar i samma lokal. Innan uppträdandet äter man och när borden dukats av börjar showen. Publiken sitter kvar vid borden och fortsätter dricka under uppträdandet. Det ska bjudas sång, dans, prat och musik. Ni vet, som det brukar gå till på lokaler som Hamburger Börs och Berns Salonger i huvudstaden eller Rondo i Göteborg.


Bristen på bra lokaler och ovana vid stora produktioner är två skäl till varför det är tunnsått med krogshower i vår stad, men lika viktig faktorer är fantasilöshet, ovilja och feghet både hos artister och arrangörer.

Jag tror det finns en stor publik för krogshower i Linköping.

Till top