Tv-krönika (ÖC, 22/10)

TV / Permalink / 0

Ett svenskt draknäste

 

I Jay Lenos inslag "Pitch to America" åker han till uppfinnarmässor och letar upp de absolut knäppaste idéerna/personerna och låter sedan publiken gissa om huruvida de lyckades sälja in sina idéer. Roligt, men gapigt och ytligt på klassiskt amerikanskt manér.

"Dragon´s Den" på TV 8 gör i princip samma sak, fast med brittisk skärpa och finess. Och betydligt seriösare, förstås. Entreprenörer försöker att sälja in innovationer och affärsidéer till fem riktiga investerare. Somligt är bara knäppt, somligt är smart och det är intressant att höra hur de fem "drakarna" resonerar kring risker, potential och lönsamhet. En idé som först verkar briljant kan visa sig vara rena bluffen, och tvärtom. Dessutom är "drakarna" själva väldigt färgstarka personer.

"Dragon´s Den" är faktiskt bland det bästa som går på tv för tillfället. SVT har också fastnat för programidén och startar i vår en svensk variant som ska heta "Draknästet". Fredag är sista dag att anmäla sig på om du har en affärsidé eller en uppfinning som du vill få hjälp med finansieringen av.

Det viktiga är bara att man hittar bra svenska "drakar". Skulle Bert Karlsson bli en av de fem investerarna kan man lika gärna skrota programmet direkt.

 

MYCKET VAKTER NU: Daniel Nyhlén har livvakter i "Virtanen + sällskap" och Fadde avslöjar att han inte skulle ta en kula för 50 Cent.

Till top