Filmkrönika (MT, februari)

Klivet ur Bergmans skugga för svensk film

 

Bergman Rock är inte bara vad rockbandet bob hund kallar sig när de sjunger på engelska. Det är också ett uttryck som beskrev problemet med svensk film under många år. "The Bergman Rock" kan översättas som den börda av krav och förväntningar som svenska filmskapare hade av att stå i skuggan av Den Store Ingmar Bergman. Det som skulle kunnat fungera som inspiration blev istället hämmande och istället för Oscarsstatyetter fick man kramp.

I ärlighetens namn ska det sägas att det gick bra för några svenska filmare ändå. Lasse Hallström har gjort sig ett namn i Hollywood och Bo Widerberg blev Oscarsnominerad med "Lust och fägring stor", för att ta två exempel.

 

Men de senaste åren har allt fler svenska filmer uppmärksammats utomlands och just nu känns det som att svensk film har flyt. Det märks på en mängd olika sätt, som att Alexander Skarsgård och Malin Åkerman har internationella skådespelarkarriärer, att det spelas in brittiska Wallander-versioner och att Per Hallberg tilldelas Oscarsstatyetter för bästa ljudeffekter. Det ska också bli intressant att se hur det går för filmatiseringarna av Stieg Larssons Millennium-serie. Böckerna har ju blivit stora succéer världen över så det borde även finnas ett stort intresse för filmerna.

 

Just nu känns det som att det finns väldigt många svenska filmare som uppmärksammas utomlands. Inte minst har ju Tomas Alfredssons "Låt den rätte komma in" vunnit priser, hyllats och ska nu dessutom göras i en amerikansk version.

Lukas Moodysson har uppmärksammats utomlands tidigare och sålt sina filmer till en mängd olika länder, men det är med sin nya film "Mammut" som han verkligen tar klivet in i den internationella filmvärlden.

Där befinner sig redan Mikael Håfström, som efter Oscarsnomineringen med "Ondskan" har gjort två Hollywoodfilmer med namn som Clive Owen, Jennifer Aniston och Samuel L Jackson och snart släpper sin tredje, med John Cusack i huvudrollen.

Även Jonas Åkerlund är aktuell med sin långfilm "The Horsemen" med Dennis Quaid i huvudrollen.

 

Lägg till gamlingar som Jan Troell, Kay Pollak, Roy Andersson, exporten av "Arn"-filmerna, digitaliseringen av biograferna (som Sverige varit lite av föregångare inom) och en mängd musikvideoregissörer och man får bilden av ett svenskt filmliv som bubblar av självförtroende och liv.

Och då väljer SVT att lägga ner "Filmkrönikan"...Några bra filmsidor på nätet:

 

IMDB.com - Förkortning av The Internet Movie Database. Den största och bästa filmdatabasen på nätet med fakta om tusentals filmer och skådisar.

 

Moviezine.se - Den bästa svenska filmsajten med nyheter, recensioner och mycket annat.

 

Weird Science.se - Otroligt välformulerade analyser och brännande debattinlägg om film och tv. Men kanske mest en sida för de riktiga filmnördarna.

 

Filmnyheterna.se - Svenska Filminstitutets sida med debattinlägg och fakta om främst den svenska filmbranschen.

Trackback
RSS 2.0