Krogkrönika (Nolltretton, juni)

Naturen är bästa krogen så här års


Sommaren med sina uteserveringar är en härlig tid. Men så här års avnjuter man faktiskt den godaste maten och drycken i det fria. Ladda picknickkorgen med kyckling och vin och upptäck Linköpings mysiga grönområden.


De senaste årens uteserveringsboom har verkligen livat upp stadsbilden och kroglivet. Linköping känns mer kontinentalt och modernt, och det är inte längre döden att bli kvar i stan under sommaren som det ofta var förr. Tvärtom är det riktigt trevligt att spatsera runt staden under en varm sommarkväll, hälsa på folk och slå sig ner vid något bord för en frostkall pilsner. Kanske slinker det ned en matbit också.

Särskilt nu när även Stångån äntligen börjar att integreras i stadskärnan ser det ut som att det kan bli många angenäma kvällar på uteserveringarna i sommar.


För visst är det så att mat och dryck smakar extra gott när den intas under bar himmel? Och det är därför jag vill slå ett särskilt slag för picknicken. För när staden fylls med uteserveringar är det lätt att glömma bort att det även går bra att fixa sin egen lilla fest. Allt som behövs är en filt, ett grönområde och rejält med mat och dryck.


Nästan varje bostadsområde i stan har sin egen innergård eller närliggande grönområde där det går bra att dra ut grillen och duka upp. Under åren har jag haft mysiga filt-i-gräset-kvällar i såväl Ryd och Abisko som Vasastan och Johannelund. Fast allra mest har jag varit i grässlänten i Tannefors. Där har jag grillat, druckit vin, ätit jordgubbar och pimplat folköl. Ibland med bandare, ibland med boule, ibland med inget annat än ett glatt humör. För när man sitter utomhus kvittar det egentligen vad man har med sig. Det går lika bra att grilla korv och dricka ljummen öl som att slå på stort med grekisk sallad, inlagda vitlöksklyftor och champagne i riktiga glas.


Fortfarande håller Trädgårdsföreningen förstaplatsen som Linköpings populäraste picknick-plats, men det känns som att det var betydligt vanligare för, säg tio år sedan, att man tog med sig en matkorg dit och slog sig ner på en filt för några timmar. Då var det en naturlig samlingsplats dit man kunde ta en sväng med cykeln och garanterat stöta på ett gäng bekanta.

Hela Stångåstranden, mellan Stångebro och Hejdegården, och även borta vid Johannelund, är också ett populärt ställe att spendera ljumna sommarkvällar på. Fast jag kan tycka att det är lite synd att "Hawaii" borta vid Tannefors Slussar inte utnyttjas som det borde. Även där var det vanligare att människor träffades förr.


Men hela staden är faktiskt full av små mysiga gräsplättar där man ligga på en filt, känna naturens dofter och njuta av den svenska sommaren.

Så utnyttja dem, annars kanske vi får läsa ännu mer om "förtätning av stadskärnan" i tidningarna framöver.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0