Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

The International

 

Clive Owen och Naomi Watts spelar en Interpol-polis respektive åklagare som är på jakt efter den nya tidens brottslingar. Inte terrorister eller organiserad brottslighet utan storbanker, även om det i detta fall är precis vad de så prydliga ekonomerna sysslar med. IBBC heter banken i fråga som inte bara sysslar med traditionell in- och utlåning utan även lönnmord, pengatvätt och vapenhandel.

Varje gång Owen och Watts är nära att börja komma åt skurkarna sopas dock alla spår igen. Kanske inte så konstigt, eftersom alla: CIA, Hizbollah och olika staters regeringar gör affärer med banken och inte tillåter den att gå omkull.

"The International" är en snygg och bra thriller, men den lurar tittaren lite att tro att den är bättre och viktigare än vad den kanske egentligen är. Den innehåller mer snack än action, men en pang pang-scen i Guggenheim-muséet i New York är riktigt cool.

 

3/5
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Gran Torino

 

Om detta är Clintans sista roll, som han har sagt, så är det ett magnifikt avsked. Han spelar en sur, gammal änkling som grymtar åt den nya tiden, dess påhitt och brist på respekt. Inte blir det bättre av att han är den sista vita personen som bor kvar i sitt kvarter. Han kan verka rasistisk men bitterheten beror snarast på att det Amerika han växt upp i håller på att försvinna. Gängen gör gatorna osäkra, det saknas gammaldags moral och vanlig hederlighet. Sakta tinar han ändå upp när han ofrivilligt börjar få kontakt med sin asiatiska grannfamilj. Trots sin annorlunda kultur visar de sig vara riktigt trevliga. Medan kontakten med hans egen familj är ansträngd tar han den blyga grannpojken under sina vingar.

Clintan tar itu med slöddret och levererar livsvisdomar, men får även tittaren att skratta ofta. Både när han skäller ut folk eller hamnar i obekväma situationer. Våldet ligger hela tiden på lur under ytan, men hoppfullt nog gäller det även godheten. Det är det enda vägen framåt.

 

4/5

Trackback
RSS 2.0