Filmkrönika (Motala Tidning, juni)

Film / Permalink / 3

Sommaren är bions högsäsong

 

När sommaren gör sitt intåg satsar biograferna hårdare än nånsin på att locka besökare. Sommarpremiärer sägs vara det som räddar branschen i en tid av kris, men finns det någon biografdöd så är den mestadels självförvållad.

 

Nu finns ju visserligen statistik som visar att den påstådda biodöden bara är en myt, och att besöksantalet legat ganska konstant de senaste 20 åren. Men skulle det ändå ligga någon sanning i biografernas självpåtagna martyrskap så är det till stor del deras eget fel. Ofta är det nämligen bara irriterande att se film på bio. Folk pladdrar, prasslar med godispåsar och spiller läsk på golvet.

Själv går jag bara på bio under måndagar och tisdagar, då har man gott om plats, det är välstädat, tyst och lugnt och man kan njuta av sin film i lugn och ro. Ju närmare helgen man kommer desto stökigare blir det i salongen. Biopersonalen borde satsa mer på att hålla ordning och gärna sopa golvet rent från utspillda popcorn mellan varje föreställning.

 

Dessutom verkar det som att biograferna själva försöker skrämma bort sina besökare. Jag talar om de två filmer som alltid visas innan huvudfilmen.

Först har vi den äckliga gubbe med glasögon och mustasch som kikar fram och säger:

- Den här föreställningen presenteras av...

Jag ryser varje gång jag ser hans psykblick och hör hans torra röst.

 

Strax efter skräckgubben kommer reklamen för det elbolag som har avtal med landets biografer. Den filmen är upplagd precis som en rysare med klinkande pianotoner och suggestiv stämning. En ljusboll färdas genom skog, byggnader och över vägar. Elen når biografen och teknisk utrustning som högtalare och popcornmaskin hoppar igång av sig själva. Brrr - vidrigt!

 

Mot all rationell logik har sommaren det senaste decenniet blivit biografernas högsäsong. Det är numera under värsta högsommarvärmen vi helst av allt sitter inomhus och tittar på film och även denna sommar väntar premiärer för ett antal förmodade biosuccéer.

Exempelvis är Sasha Baron Cohen tillbaka på vita duken och följer upp "Borat" med en film om "Brüno", en annan av hans tv-personligheter. En annan återkomst står Jakob Eklund för när han återvänder som tuff snut i "Johan Falk - gruppen för särskilda insatser". Och så är vår favorittrollkarl tillbaka i "Harry Potter och Halvblodsprinsen".

Det lär nog bli fullt i salongerna den här sommaren också.

 

Några biotips för sommaren:

5/6 Antichrist

5/6 Last Chance Harvey

24/6 Transformers: De besegrades hämnd

26/6 Johan Falk - gruppen för särskilda insatser

10/7 Brüno

15/7 Harry Potter och Halvblodsprinsen

24/7 Public Enemies

21/8 Inglourious Basterds

 

Trevlig sommar!

Till top