Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

Film / Permalink / 0

The Wrestler

 

Det blev ingen Oscarsstatyett för Mickey Rourke, men han har ändå välförtjänt tokhyllats för insatsen i "The Wrestler". Det är lätt att dra paralleller mellan rollfiguren han spelar och hans egen karriär, och det har ökat trovärdigheten och laddningen i filmen.

Rourke spelar en avdankad fribrottare som 20 år efter storhetstiden nu bor i husvagn och kämpar för uppehället på brottningens bakgård. Han har en dotter som inte vill veta av honom och försöker få till det med en strippa (Marisa Tomei) som befinner sig i en liknande livssituation. Men att anpassa sig till vardagslivet är lättare sagt än gjort, trots att kroppen börjar säga ifrån efter år av steroider och slitage.

Trots en mängd vilda wrestlingscener är det en nedtonad och rätt sorglig film. Rourke stånkar mest, men han behöver inte säga mer, vi förstår precis hur han känner när han tvingas ta jobb i en mataffär eller vaknar i fel säng. Glamouren är långt borta och många vardagssituationer blir rent komiska. Och filmen ger en spännande inblick i wrestlingens värld.

 

4/5

Till top