Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Knowing

1959 gräver en skolklass ner en tidskapsel med brev till barn i framtiden att ta del av. 50 år senare grävs kapseln upp och John Koestler (Nicolas Cage) och hans son är med när den öppnas. Sonen tilldelas ett brev som bara består av en mängd siffror. Vid närmare granskning visar det sig vara koder för olika katastrofer genom historien. Tid, plats och antal döda nämns. Hur kunde den unga flicka som skrev brevet veta detta? Och hur ska man stoppa de tre katastrofer på listan som ännu inte skett.

”Knowing” börjar ganska hyfsat som en spännande thriller med viss Shyalaman-känsla (”Signs”, ”Sjätte sinnet”) och tankar kring slump och öde. Men regissör Alex Proyas går vilse i ett inte särskilt genomtänkt mischmasch av utomjordingar, filosofiska funderingar och bibliska referenser. Här finns sekvenser av skrämsel och häftiga katastrofscener, men historien hänger inte ihop på ett tydligt sätt och känns allmänt för platt. Därför kommer denna film vara glömd innan årets slut.

2/5
---------------------------------------------------------------------------------------

Wolverine

Förväntningarna var högt uppskruvade på ”Wolverine” efter den eggande trailern. Här skulle vi få reda på hur det gick till när 1800-talsmutanten förvandlades till ”Vapen X” och fick sitt adamantiumskelett. Som tittare finns det en hel del bakgrundsfakta man bör känna till för att få ut maximalt av den här filmen. Har man exempelvis läst om The Blob i serietidningen får man lite bonuspoänger i filmen. Å andra sidan hittar man som serienörd också alltid en massa felaktigheter.

Hugh Jackman fortsätter att vara den tuffaste Marvel-hjälten hittills. Han är snygg, han är cool och han är jäkligt vältränad. Synd bara att han inte har fått ett bättre manus. För hur häftig Wolverine än är så kan han inte rädda filmen. Här och där glimrar det ändå till och man anar hur mycket bättre det kunde ha blivit. ”Wolverine” är inget riktigt bottennapp, men den är långt ifrån bra.

2/5

Trackback
RSS 2.0