Nytt på DVD (Nolltretton, januari)

Film / Permalink / 2

Surrogates

 

Den stora styrkan hos science fiction-filmer är de filosofiska frågor de väcker. I denna Bruce Willis-rulle får vi titta in i en framtid där människorna inte lämnar hemmet utan ligger i en maskin och är uppkopplad till en personlig robot som lever livet åt dem. Jättepraktiskt – roboten (som ser ut som en själv fast yngre och snyggare) sköter jobbet, festar, handlar och gör i princip allt praktiskt medans man själv ligger hemma och får skäggstubb (det är så man ser skillnaden mellan robotor och människor i filmen). Ingen riskerar olyckor eller sjukdomar, tills en dag när någon börjar döda robotarna och deras användare. Här finns en bra grund för frågor kring hur vi lever våra liv, vårt trygghetsberoende, vad som gör oss till människor och liknande, men regissör Jonathan Mostow skrapar bara på ytan och får knappt till en halvhyfsad actionrulle. Med vassare manus, genomtänkt samhällskritik och reflekterande kring den teknikvärld vi håller på att bygga hade resultatet blivit mycket bättre.

 

2/5
-----------------------------------------------------------------------

Bröllopsfotografen

 

Ulf Malmros är kanske den svenska regissör (bredvid Roy Andersson) som är enklast att känna igen. Han har ett färgstarkt och lättillgängligt bildspråk, han balanserar hela tiden på buskisgränsen, har en förkärlek för Värmland och använder sig gärna av skådespelare som Tuva Novotny, Björn Starrin, Kjell Bergqvist och Lotta Tejle. Så även i denna film där en arbetargrabb (Starrin) från Molkom plötsligt får jobb som bröllopsfotograf bland överklassen i Djursholm. Det leder självklart till problem att passa in och en ”omöjlig” kärlekshistoria.

Manuset har definitivt sina brister men Johannes Brost som överklassgubbe och Kjell Bergqvist som skådis på dekis gör två strålande och trovärdiga porträtt. Även Skarrin är bra, liksom faktiskt hela ensemblen. Malmros skildrar överklassen oväntat sympatiskt och de värmländska småstadsborna som inskränkta, vilket känns skönt. Det omvända har vi sett för många gånger redan. Tycker dock att Malmros kunde ha nystat mer i överklassens outtalade koder, nu stannar ”Bröllopsfotografen” vid att vara en charmig men lättviktig film.

 

3/5

Till top