Nytt på DVD (Nolltretton, mars)

The Next Three Days

 

När familjemamman Lara Brennan (Elisabeth Banks) plötsligt hamnar i fängelse för mord, som allt tyder på att hon har begått, försöker hennes make John (Russel Crowe) till en början att få henne fri domstolsvägen. När han till slut inser att det inte går börjar en ny plan ta form: han ska hjälpa henne att rymma. Men att frita någon ur ett fängelse är inte det lättaste, särskilt inte om man är en timid högstadielärare som knappt ens snattat en kola tidigare. John kollar You Tube-klipp för att lära sig bryta sig in i bilar och göra specialnycklar, och han tvingas söka sig till Pittsburghs skumraskkvarter för att komma i kontakt med ”rätt” folk. En hel del går snett på vägen, precis som det förmodligen skulle göra för dig och mig, och det är just det jag uppskattar med filmen, att den känns realistisk och trovärdig. Filmen är nedtonad och handlar nästan mer om vardagslivet än om fritagningen, ändå är den riktigt spännande. Kanske för att det är lättare att identifiera sig med John än med andra, mer professionella rymmare på film.

 

4/5
----------------------------------------------------------------------

The Town

 

Ben Affleck både regisserar och spelar huvudrollen i denna bankrånarthriller som kretsar kring stadsdelen Charlestown i Boston där ungdomar lär sig att råna banker med modersmjölken. I dessa ruffiga kvarter är Afflecks kriminella gäng lyckosamma tills han får ihop det med ett vittne tills deras rån och börjar fundera på att byta livsstil. Men först ska han givetvis göra en sista stöt…

”The Town” är en riktigt bra thriller där man skjuter på gatorna à la ”Heat” och har en snygg fond i Bostons tegelbyggnader. Tuffa actionscener och psyken på gränsen till sammanbrott gör att man sitter på helspänn, osäker på hur det egentligen ska sluta. Det finns även en, med Hollywoodmått mätt, realistisk ton som jag gillar. Dessutom funderar man på vem man egentligen håller på.

Samtidigt lämnar filmen inga djupare spår. Man får snyggt paketerad, välspelad spänning men ”The Town” saknar en smula originalitet för att göra verkligt avtryck.

 

3/5

Trackback
RSS 2.0