På skiva: Lustans Lakejer (Nolltretton, januari)

Lustans Lakejer

”Elixir”

Stranded/Universal

 

Johan Kinde slog igenom som ett popens underbarn när han som 17-åring debuterade med sin grupp Lustans Lakejer och dåtidens största svenska musikskribent Mats Olsson kallade bandet för ”svensk rocks framtid”. Från dag ett var de ett band som väckte känslor. De gjorde uppror mot såväl proggen som punken och sjöng om champagne, glamour och den stora världen utanför. Idag är de ett av landets mest mytologiserade band med en otroligt hängiven publik.

Som 19-åring hade Kinde skapat tre album som idag ses som svenska skivklassiker. Som 26-åring hade han gett ut ytterligare tre plattor med Lustans Lakejer, försökt sig på en utlandssatsning samt släppt två soloskivor. Och, det som gör saken extra imponerande, tagit en paus på fyra år (!).

Sedan följde ett 90-tal på sparlåga innan Kinde återuppväckte sina Lakejer med den mästerliga comebacken ”Åkersberga” 1999. Då hade han vuxit upp och upplevt de resor, romanser och nattliga nöjen han som yngling sjungit om, och iklädde sig perfekt rollen som blasé dandy som blickade tillbaka på sitt liv. Det är ett tema som fortsätter även på ”Elixir”, med låttitlar som ”Ung igen”, ”Det verkade så viktigt då” och ”Jag hade slutat drömma om att känna så här”. Musikaliskt handlar det om elegant pop värdig en extravagant lebeman och vivör. Dramatik och dansgolv omfamnar varandra på en skiva som inte knockar lyssnaren direkt men som växer för varje lyssning.

 

4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0